Auto salon Kramar - vasa iskustva
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- basicm
#1701 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Nesto u zadnje vrijeme primjecujem arape voze aute sa naljepnicama karamara, nije valjda da iznajmljuje aute koji su na prodaju. Ja ne bih macolu nakon arapa kupio, a ne jos auto.
- Nabucco
#1702 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
basicm wrote:Nesto u zadnje vrijeme primjecujem arape voze aute sa naljepnicama karamara, nije valjda da iznajmljuje aute koji su na prodaju. Ja ne bih macolu nakon arapa kupio, a ne jos auto.
Ako je "pravi" Arap, on ne unajmljuje on kupuje
-
ado-šampion
#1703 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Kakvo rentanje, samo prodaja.
Kod njih autima nisu sredjeni papiri dok se ne uplati avans tako da od rentanja nema nista. Jedino ako je neko odredjeno za rentanje, ali mislim da se oni tim ne bave.
Kod njih autima nisu sredjeni papiri dok se ne uplati avans tako da od rentanja nema nista. Jedino ako je neko odredjeno za rentanje, ali mislim da se oni tim ne bave.
-
Regular1985
#1704 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Nakačit ću se i na ovu temu.
Lijep pozdrav svima.
Čitao sam komentare na ovoj, ali i na drugim temama i stvarno ima nekoliko forumaša koji djeluju kao da se vrlo razumiju u proces kupovine automobila, te odnos cijene i kvaliteta i svega sto je važno u procesu.
- dakle, budžet mi je cca 10 000 KM, hiljadu dvije gore dole,
- volio bih da to bude disel više nego benzinac,
- za god dvije u porodici ce nas biti vise pa bi to trebao biti auto sa 4 vrata, neka srednja klasa...,
- ono sto mi se svidja je recimo Seat Leon, ili Citroen C4, Renault Megan, Golf VI ili V...,
- upotreba je uglavnom za gradsku vožnju sa povremenom vožnjom na otvorenom..,
- volio bih to auto vozati barem 6-7 godina, a da budem rahat
- da li se savjetuje kupovina u nekom dealeru polovnih vozila ala Kramer, ili.pokusati organizovati uvoz iz vana, ili pretraga na pik-u itd...?
Savjet, pomoc - sve dobrodoslo
Hvala
Lijep pozdrav svima.
Čitao sam komentare na ovoj, ali i na drugim temama i stvarno ima nekoliko forumaša koji djeluju kao da se vrlo razumiju u proces kupovine automobila, te odnos cijene i kvaliteta i svega sto je važno u procesu.
- za god dvije u porodici ce nas biti vise pa bi to trebao biti auto sa 4 vrata, neka srednja klasa...,
- ono sto mi se svidja je recimo Seat Leon, ili Citroen C4, Renault Megan, Golf VI ili V...,
- da li se savjetuje kupovina u nekom dealeru polovnih vozila ala Kramer, ili.pokusati organizovati uvoz iz vana, ili pretraga na pik-u itd...?
Hvala
- amar1994
#1705 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
astra H 1,9 CDTIRegular1985 wrote:Nakačit ću se i na ovu temu.
Lijep pozdrav svima.
Hvala
-
dosada_ziva
#1706 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
može li se ovo auto u Njemackoj naci za manje para ?
http://www.olx.ba/artikal/19112795/bmw- ... -ks-modif/
-
Mlad i Nevin
#1707 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Izvana predobar, iznutra klotara.
- KB9
#1708 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
vala bas, vazda je bmw takoMlad i Nevin wrote:Izvana predobar, iznutra klotara.
-
Ci-Nick
#1709 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
teško,.dosada_ziva wrote:može li se ovo auto u Njemackoj naci za manje para ?![]()
ali npr. http://ww3.autoscout24.de/classified/27 ... asrc=pl|as
Istina nije BMW ali 194 KS,.. 137.000 km,.. 4X4,..automatik,..jeftinije održavanje,... godinu mlađa i ljepša,.. posebno enterijer.
-
gidra
#1710 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Kakav je sa cjenkanjem i skidanjem cijena? Nije valjda da ih proda po onoj cijeni koju je stavio na PIK?
Auta u rangu od 20k do 30k?
Iskustva?
Razmisljam o kupovini vozila pa zato pitam.
Iskustva?
-
Kataklinger
#1711 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Cijena u startu može ići oko 700KM niže, nevezano za cjenovni rang automobila. Dalje zavisi od cjenovnog ranga, ali i uveliko od sposobnosti cjenkanja i stava kupca. Vrlo vjerovatno da ćeš oboriti cijenu za 3 hiljade na autu koje košta 50 000KM i više, a vjerovatno nemoguće na autu koje cijene oko 15 000KM. Siguran sam da je marža mnogo veća na autima koja vrijede od nekoliko desetina hiljada ili preko sto hiljada, pa je taj cjenovni rang mnogo fleksibilniji za obaranje cijene.gidra wrote:Kakav je sa cjenkanjem i skidanjem cijena? Nije valjda da ih proda po onoj cijeni koju je stavio na PIK?
Iskustva?
A kao što rekoh, zavisi dosta i od kupca. Ako im u startu daš do znanja da si baš zagrizao za auto, da si poletan i lak na parama, naravno da će pokušat da izvuku od tebe maksimalnu cijenu. Ali ako zauzmeš čvrst stav, daš im do znanja da postoji još X mjesta u BiH gdje možeš kupiti auto, te da kod tebe ne pali tek tako marketinški inžinjering, druga je priča. Ti imaš ono glavno, NOVAC, što njima treba i oko toga se sve lomi. Ti s novcem možeš otići bilo gdje, i kupiti auto. A oni prodaju za novac, kojeg je danas generalno teško izvući od klijenta. A treba im da bi dalje poslovali. Zato se nerijetko dešava da im auta poprilično dugo stoje na placevima, sigurno ne zbog tog što su teški na cijeni, već zbog toga što je upravo teško izvuć dinar
Prijatelj je na autu koje su cijenili 24 000KM oborio cijenu za oko 1500KM.
Ukratko, u startu si u plusu u odnosu na prodavača, samo je bitno taj plus održat do kraja...
-
condy
#1712 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Dobar savjet, samo kreni u cjenkanje kad skontas da je auto ok, koje trazis.
-
nedims
#1713 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ako si od onih kojem je vazno da zadivi komsiju...nemam prijedlog.gidra wrote:Kakav je sa cjenkanjem i skidanjem cijena? Nije valjda da ih proda po onoj cijeni koju je stavio na PIK?
Iskustva?
Ali ...ako zelis da imas odlican i siguran auto...KIA je dobro rjesenje. Sada, u povodu teniskog turnira u Melburnu...imaju solidna snizenja. Ako nije kasdno, jer se turnir sutra zavrsava.
http://www.kia.ba/akcija
-
gidra
#1714 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Nije poenta mog pitanja uopće ta niti sam rekao šta tražim. Ali evo da ti odgovorim, radije ću kupiti auto staro 3-4 godine kod trgovca kao što je Kramar nego novo vozilo.nedims wrote:Ako si od onih kojem je vazno da zadivi komsiju...nemam prijedlog.gidra wrote:Kakav je sa cjenkanjem i skidanjem cijena? Nije valjda da ih proda po onoj cijeni koju je stavio na PIK?
Iskustva?
Ali ...ako zelis da imas odlican i siguran auto...KIA je dobro rjesenje. Sada, u povodu teniskog turnira u Melburnu...imaju solidna snizenja. Ako nije kasdno, jer se turnir sutra zavrsava.
http://www.kia.ba/akcija
- amar1994
#1715 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
ima nova astra 1.4T 150ks- cca 29500KM ,ali ako se trazi neki prestiz onda je to drugi par opanaka
- bilic
#1716 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
PRODAVCI TAČNO ZNAJU KOLIKO MOGU IČI SA CIJENOM DOLE . I DOBIT ČEŠ AUTO ZA 5 % I VIŠE JEFTINIJE.condy wrote:Dobar savjet, samo kreni u cjenkanje kad skontas da je auto ok, koje trazis.
Ja sam prije 3,5 godine kupio kod Kramara u Ljubuškom citroena kojeg je cijenio 12 000 KM ja došao rekao imam 11 200 . i u priču kaže može 11 300 . Rekoh Neču imati za goriva za povratak u Sarajevo...
Kaže nasut če mo . Odem prošetam po Ljubuškom , vratim se za dva tri sata....
NA AUTU . PROBNE TABLICE na 7 dana. POLA REZERVARA GORIVA. Na sijedištu flaša crnog vina. pepeljara, dva privjeska i ukrasni ceker. AUTO OPRANO IZGLANCANO...
Ostadoh bez rijeći . KUPILI SU ME I ZA UBUDUČE ...
ZA TRI i po GODINE NISAM IMAO NEKIH VEČIH ulaganja u auto .
I OPET ČU KAD USPIJEM KOD NJIH KUPIT AUTO ...
- Ned071
#1717 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Sve ti vjerujem osim da si ljubuskim setao tri sata... Pola ulice i trg 
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1718 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
jarane moj, bilo bi dobro da su ti Dževada poklonili, koju gramatiku i pravopisbilic wrote:PRODAVCI TAČNO ZNAJU KOLIKO MOGU IČI SA CIJENOM DOLE . I DOBIT ČEŠ AUTO ZA 5 % I VIŠE JEFTINIJE.condy wrote:Dobar savjet, samo kreni u cjenkanje kad skontas da je auto ok, koje trazis.
Ja sam prije 3,5 godine kupio kod Kramara u Ljubuškom citroena kojeg je cijenio 12 000 KM ja došao rekao imam 11 200 . i u priču kaže može 11 300 . Rekoh Neču imati za goriva za povratak u Sarajevo...
NA AUTU . PROBNE TABLICE na 7 dana. POLA REZERVARA GORIVA. Na sijedištu flaša crnog vina. pepeljara, dva privjeska i ukrasni ceker. AUTO OPRANO IZGLANCANO...
I OPET ČU KAD USPIJEM KOD NJIH KUPIT AUTO ...![]()
- Doda37
#1719 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Nisi u pravu, od Kramara do Ljubuskog u oba smjera treba dva sata pjeskeNed071 wrote:Sve ti vjerujem osim da si ljubuskim setao tri sata... Pola ulice i trg
- Sodom1
#1720 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Kupili te sa vinom i pepeljarommk ultra wrote:jarane moj, bilo bi dobro da su ti Dževada poklonili, koju gramatiku i pravopisbilic wrote:PRODAVCI TAČNO ZNAJU KOLIKO MOGU IČI SA CIJENOM DOLE . I DOBIT ČEŠ AUTO ZA 5 % I VIŠE JEFTINIJE.condy wrote:Dobar savjet, samo kreni u cjenkanje kad skontas da je auto ok, koje trazis.
Jesi ti neka laka treba
-
probook
#1721 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Nisu ga kupili vinom i pepljarom - to je znak pažnje. Dovoljna je i olovka i neka sitnica da su ostavili.Sodom1 wrote:Kupili te sa vinom i pepeljarombilic wrote:PRODAVCI TAČNO ZNAJU KOLIKO MOGU IČI SA CIJENOM DOLE . I DOBIT ČEŠ AUTO ZA 5 % I VIŠE JEFTINIJE.condy wrote:Dobar savjet, samo kreni u cjenkanje kad skontas da je auto ok, koje trazis.
![]()
Jesi ti neka laka trebai opr´o ti auto cak
A ne slučaj 2. - prijatelj kupio auto na placu, iskeširao 18500 KM, jedva imao goriva da dodje do pumpe koja je 500 metara udaljena
- ranger
#1722 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
moze mi cisternu prikacit za njega, a u gepek gajbu viskija i pletaru sljive domace dzaba mu ako je auto karina ili skup.
samo me auto i sto je veci moguci popust interesuje, bar sto se mene tice.
samo me auto i sto je veci moguci popust interesuje, bar sto se mene tice.
-
condy
#1723 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Kad kupuješ vozilo kod Kramara, ne možeš vozilo nigdje provjeriti. Gdje provjeriti auto u Ljubuškom, u neko prkno i zabit odvući BMW-a na pregled ? Ko može biti tamo pouzdan ako i ima znanje pa da ti kaže realno kako stvari stoje ? Kako provjeriti auto koje je iz salona u Sarajevu ? Njegova vozila nisu jeftina, i on bi trebao da omogući kupcu s obzirom na svoje renome provjeru vozila. Ja sam kod njega kupio auto prije četri i po godine u Ljubuškom, tad nije bilo salonu u Sarajevu, i kad sam ga pitao za pregled vozila, on kaže ima garancija 6 mjeseci na skupe dijelove, servisirano je, nije sređena papirologija do kupovine nema probnih tabli, ništa sliježe ramenima, ja u zabiti podaleko od Ljubuškog jer Kramar nije u Ljubuškom već nekih 40 min od Ljubuškog, nikog dole naravno ne znam...... znači od pregleda ništa. I onda kad sam kupio auto jer mi je pokazao prije toga servisni listing, odem u ASA auto da ga provjerim.
Umjesto da odem prije u Mostar, da trazim da se vozilo odšlepa da sve pregledam, ja sam popustio kao i svi drugi što kupuju kod njega.
Srećom nisam se opekao, i auto me dobro služi, ali što kupovati na slijepo jer logično je kad nešto plaćaš 20, 30 ili više KM da to debelo provjeriš. Iako vidim i danas je isto, odeš, pogledaš, keširaš, dobiješ vino, rakiju i privjesak, registruješ, odvučeš na servis, zamjeniš gume, i ostalo naknadno otkriveno
ako ti šta ostane od para.
Umjesto da odem prije u Mostar, da trazim da se vozilo odšlepa da sve pregledam, ja sam popustio kao i svi drugi što kupuju kod njega.
Srećom nisam se opekao, i auto me dobro služi, ali što kupovati na slijepo jer logično je kad nešto plaćaš 20, 30 ili više KM da to debelo provjeriš. Iako vidim i danas je isto, odeš, pogledaš, keširaš, dobiješ vino, rakiju i privjesak, registruješ, odvučeš na servis, zamjeniš gume, i ostalo naknadno otkriveno
-
probook
#1724 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
A ko bi platio slepanje auta u Mostar u ovlasteni servis i eventualno nazad ako neces auto kupiti? To bi kostalo najmanje 300 KM! Nije da ih branim, nisam ni jedno auto kupio kod njih, ali ni jedan plac ne daje mogucnost pregleda u ovlastenom servisu jer su sva ta auta neregistrovana!condy wrote:
-
ado-šampion
#1725 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Sto @Probook rece, to sto Kramar radi je svugdje u civilozovanom svijetu normalno i bitno i to se zove usluga. Da auto bude pedantno ocisceno, da ima goriva i neki mali znak paznje.
Mi se toliko busamo u prsa navodeci kako je nesto u civilizovanom, urednom, svijetu (tamo gdje to odgovara za pricu), a zapravo se ponasamo ko zadnji divljaci, nema veze nek auto dodje ko s relija, s gorivom na rezervi, a znak paznje ko jebe, samo nek je barem cvaju jeftinije, da barem ostane cvaja u dzepu.
Sto se tice pregleda, jbga i ja i buraz smo uzeli tako sto smo mi sami pregledali auto, on je vodio jos nekog majstora, ja nisam vodio nikoga. U oba slucaja poslije nije bilo nikakvih problema. Bitno je obratiti paznju na neke osnovne stvari, tipa gume, kocnice (ako se vide kroz alu felge), to su stvari koje iziskuju dodatni trosak na pocetku, u probnoj voznji kako motor vuce i kako odvaja kvacilo i radi mjenjac. Pregledao majstor ili ne u polovnom autu uvijek ima potencijal za kvarove. Mada se slazem, ko se bas ne razumije treba insistirati da se auto odslepa do nekog servisa, ili povesti nekog majstora sa sobom. Sad kad imaju u Blazuju lako je odvesti majstora iz Sarajeva, a svako njihovo auto u roku od sutradan moze doci u Blazuj uz kaparu. Meni su dovukli auto u Blazuj.
Ta garancija od 8 dana da se auto odveze u ovlasteni ne vrijedi puno, jer za potrosne dijelove ne vrijedi, a tumacenje pojma "potrosni dio" je otvoren, jer nije nigdje definisan. I zamajac bi vjerovatno bio potrosni dio.
Mi se toliko busamo u prsa navodeci kako je nesto u civilizovanom, urednom, svijetu (tamo gdje to odgovara za pricu), a zapravo se ponasamo ko zadnji divljaci, nema veze nek auto dodje ko s relija, s gorivom na rezervi, a znak paznje ko jebe, samo nek je barem cvaju jeftinije, da barem ostane cvaja u dzepu.
Sto se tice pregleda, jbga i ja i buraz smo uzeli tako sto smo mi sami pregledali auto, on je vodio jos nekog majstora, ja nisam vodio nikoga. U oba slucaja poslije nije bilo nikakvih problema. Bitno je obratiti paznju na neke osnovne stvari, tipa gume, kocnice (ako se vide kroz alu felge), to su stvari koje iziskuju dodatni trosak na pocetku, u probnoj voznji kako motor vuce i kako odvaja kvacilo i radi mjenjac. Pregledao majstor ili ne u polovnom autu uvijek ima potencijal za kvarove. Mada se slazem, ko se bas ne razumije treba insistirati da se auto odslepa do nekog servisa, ili povesti nekog majstora sa sobom. Sad kad imaju u Blazuju lako je odvesti majstora iz Sarajeva, a svako njihovo auto u roku od sutradan moze doci u Blazuj uz kaparu. Meni su dovukli auto u Blazuj.
Ta garancija od 8 dana da se auto odveze u ovlasteni ne vrijedi puno, jer za potrosne dijelove ne vrijedi, a tumacenje pojma "potrosni dio" je otvoren, jer nije nigdje definisan. I zamajac bi vjerovatno bio potrosni dio.