Čitaš li ti šta pišem - DHL je vozar, i to mu je plaćeno, ali NE MORA biti i uvozni špediter za carinjenje. Roba je tvoja i tebi pripada pravo na odabir špeditera, tvoja je volja koga ćeš odabrati.motorola01 wrote:Ok,hvala jos jednom..Ipak je DHL...Nista,bice onda porez i carina(nekih 130-140KM) + usluga carinjenja DHL-a..
Internet kupovina iz inostranstva
Moderator: anex
- poznanik
#1701 Re: Internet kupovina iz inostranstva
-
motorola01
#1702 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ma citampoznanik wrote:Čitaš li ti šta pišem - DHL je vozar, i to mu je plaćeno, ali NE MORA biti i uvozni špediter za carinjenje. Roba je tvoja i tebi pripada pravo na odabir špeditera, tvoja je volja koga ćeš odabrati.motorola01 wrote:Ok,hvala jos jednom..Ipak je DHL...Nista,bice onda porez i carina(nekih 130-140KM) + usluga carinjenja DHL-a..
- poznanik
#1703 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Lakše ti nas maltretirati nego od rođaka dobiti savjet...motorola01 wrote:imam drugog posla,mada mi rodjak ima speditersku firmu---mozda i njega zovnem pa da to oni obave)...
-
motorola01
#1704 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ma ima i on svojih problema,pa mi lakse onda platiti nego zvati i njega zezati sa tim.Mada ja ne odlucujem ovdje nesto puno(kod ovog slucaja) jer sam nesto sestri narucio za posla,pa pokusavam "sam"( u suradnji sa vamapoznanik wrote:Lakše ti nas maltretirati nego od rođaka dobiti savjet...motorola01 wrote:imam drugog posla,mada mi rodjak ima speditersku firmu---mozda i njega zovnem pa da to oni obave)...
![]()
- Dozer
#1705 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ima i jedna caka za porudze izvana, posebno iz Kine, ali da ne ofiramo to javno, koga zanima neka pita na PP.
-
motorola01
#1706 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Da li je iko imao ista sa DHL-om???
Ja sam kupio nesto preko neta i to je poslano DHL expresom.Dobio sam tracking number i pratio sam posiljku.Jutros je stiglo u Sarajevo i kurir je preuzeo posiljku jutros oko 10 sati.Ocekivao sma poziv cijeli dan od ljudi iz DHL i nista.Maloprije udjem ponovo da vidim ima li neki promjena i imam sta vidjeti.
Address information needed; contact DHL
Ispade da nemaju adrese da mi isporuce,jer izgleda ne pise na paketu,a prodavac mi nije htio poslati dok mu nisam javio i broj telefona.Poslao mi moje podatke koje je imao(ime i prezime,adresu,grad,zemlju) i trazio jos da mu broj telefona posaljem..Kad sam mu poslao broj telefona,onda je poslao i paket...Da li je iko imao ovakvu situaciju??Da li se ovi iz DHL prave budale,pa cekaju da ih ja kontaktiram da bi mi rekli da trebam platiti ostalo i nije mi jasno zasto oni mene ne zovnu jer imaju i broj telefona i adresu za isporuku?!Sta vi mislite?
Ja sam kupio nesto preko neta i to je poslano DHL expresom.Dobio sam tracking number i pratio sam posiljku.Jutros je stiglo u Sarajevo i kurir je preuzeo posiljku jutros oko 10 sati.Ocekivao sma poziv cijeli dan od ljudi iz DHL i nista.Maloprije udjem ponovo da vidim ima li neki promjena i imam sta vidjeti.
Address information needed; contact DHL
Ispade da nemaju adrese da mi isporuce,jer izgleda ne pise na paketu,a prodavac mi nije htio poslati dok mu nisam javio i broj telefona.Poslao mi moje podatke koje je imao(ime i prezime,adresu,grad,zemlju) i trazio jos da mu broj telefona posaljem..Kad sam mu poslao broj telefona,onda je poslao i paket...Da li je iko imao ovakvu situaciju??Da li se ovi iz DHL prave budale,pa cekaju da ih ja kontaktiram da bi mi rekli da trebam platiti ostalo i nije mi jasno zasto oni mene ne zovnu jer imaju i broj telefona i adresu za isporuku?!Sta vi mislite?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#1707 Re: Internet kupovina iz inostranstva
DHL je najgora firma, usput rečeno.
Što se tiče tvoje situacije, moraš nazvati njihov ured u Sarajevu, reći broj svoje narudžbe i dati im svoj broj telefona. Kad kurir dođe u tvoj grad, nazove te i kaže: "Hajd' dođi kod benzinske pumpe da ti predam ovaj paket." Dakle, adresa uopšte nije bitna, jer ne dostavljaju na adresu, nego samo u taj grad. Broj telefona očigledno nisu zapisali, pa ih sad moraš nazvati i dati broj telefona.
Što se tiče tvoje situacije, moraš nazvati njihov ured u Sarajevu, reći broj svoje narudžbe i dati im svoj broj telefona. Kad kurir dođe u tvoj grad, nazove te i kaže: "Hajd' dođi kod benzinske pumpe da ti predam ovaj paket." Dakle, adresa uopšte nije bitna, jer ne dostavljaju na adresu, nego samo u taj grad. Broj telefona očigledno nisu zapisali, pa ih sad moraš nazvati i dati broj telefona.
-
motorola01
#1708 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Da,ali sumnjivo mi sto nema nikakvih placanja dadzbina..Jer je povisoka vrijednost paketa(122 funte cini mi se)...Sad cu vidjeti da ih nazovem da vidim u cemu je problem,jer imaju sigurno i broj telefona i adresu,tako da je ovo neka "navlakusa"Entropio wrote:DHL je najgora firma, usput rečeno.
edit:Evo sad sam zvao i ne rade
-
Loky
#1709 Re: Internet kupovina iz inostranstva
motorola01 wrote:Da,ali sumnjivo mi sto nema nikakvih placanja dadzbina..Jer je povisoka vrijednost paketa(122 funte cini mi se)...Sad cu vidjeti da ih nazovem da vidim u cemu je problem,jer imaju sigurno i broj telefona i adresu,tako da je ovo neka "navlakusa"Entropio wrote:DHL je najgora firma, usput rečeno.
Što se tiče tvoje situacije, moraš nazvati njihov ured u Sarajevu, reći broj svoje narudžbe i dati im svoj broj telefona. Kad kurir dođe u tvoj grad, nazove te i kaže: "Hajd' dođi kod benzinske pumpe da ti predam ovaj paket." Dakle, adresa uopšte nije bitna, jer ne dostavljaju na adresu, nego samo u taj grad. Broj telefona očigledno nisu zapisali, pa ih sad moraš nazvati i dati broj telefona..Vjerovatno zbog placanja dadzbina da im posaljem neke papire ili tako nesto.Ali mi nije jasno zasto im je problem nazvati i reci trebas platiti to i to,jer ponavljam imaju broj sigurno.Covjek nije htio poslati dok mu nisam javio broj...
edit:Evo sad sam zvao i ne rade..Radno vrijeme do 18:00h...
Ali ga ti komplikujes jaro.
Prihvati ili ne radi nista . DHL radi tako i to je to.
Sto ovo sto ono....
Svi mi kupujemo da nas izadje jeftinije. Ali to jeftinije nekada izadje preskupo.
Drugi put narucuj gdje nije postrarina free i pogledaj preko koga salju. Izaberes opciju pa platis - ali se onda ne zali zasto je preskupo.
Imas proizvoda gdje stave cijenu od 1 ($ EUR... ) ali postarina kosta nekoliko pusa skuplje jer ce neko nasjesti.. Zato kazu citaj 4 puta a jednom narucuj.
***da ubacim jedan vic usput: Ma sijecem ovu cijev vec 4 puta a ona i dalje kratka!!!!***
-
motorola01
#1710 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ma nista ja ne komplikujem.Jednostavno je placeno sve(od proizvoda do postarine) i DHL treba isporuciti na adresu,bas kao sto to radi UPS,neko peti ili deseti.Imaju i moju adresu i broj telefona i po ovome nece da isporuce na adresu ni da zovu,nego traze da ja njih zovemLoky wrote: Ali ga ti komplikujes jaro.
Sto ovo sto ono....
Svi mi kupujemo da nas izadje jeftinije. Ali to jeftinije nekada izadje preskupo.
Drugi put narucuj gdje nije postrarina free i pogledaj preko koga salju. Izaberes opciju pa platis - ali se onda ne zali zasto je preskupo.
Imas proizvoda gdje stave cijenu od 1 ($ EUR... ) ali postarina kosta nekoliko pusa skuplje jer ce neko nasjesti.. Zato kazu citaj 4 puta a jednom narucuj.
***da ubacim jedan vic usput: Ma sijecem ovu cijev vec 4 puta a ona i dalje kratka!!!!***
I niko se ne zali na nekakvu skupocu i placanje onoga sto se treba platiti.Neka kazu sta je moje da platim i bice placeno,ali neka ne traze da ja njim zovem i molim da mi to isporuce,jer je to vec placeno i ja trazim da samo urade ono sto im je placeno i sto je njihov posao..Zato ohladi malo...
- 4m3l
#1711 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Koristi li iko uslugu e-izvod Raiffeisen banke ?
- holowey
#1712 Re: Internet kupovina iz inostranstva
sta te interesuje? imas izvode samo za prethodne mjesece (od registracije za e-izvod), za trenutni nemas izvod... i sve je identicno papirnom koji dolazi (je dolazio) na vrata...4m3l wrote:Koristi li iko uslugu e-izvod Raiffeisen banke ?
- 4m3l
#1713 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Pa evo ja se registrovao prije 10 dana i kad se logujem ne prikazuje mi nista, sve prazno nema izvoda isl..?holowey wrote:sta te interesuje? imas izvode samo za prethodne mjesece (od registracije za e-izvod), za trenutni nemas izvod... i sve je identicno papirnom koji dolazi (je dolazio) na vrata...4m3l wrote:Koristi li iko uslugu e-izvod Raiffeisen banke ?
- holowey
#1714 Re: Internet kupovina iz inostranstva
cekaj iduci mjesec... napisao sam ti u prethodnom postu da imas dostupne samo izvode za prethodne mjesece od mjeseca kada si se registrovao pa na ovamo, a kako si se ti tek registrovao prvi izvod ce ti biti dostupan tek iduci mjesec...4m3l wrote:Pa evo ja se registrovao prije 10 dana i kad se logujem ne prikazuje mi nista, sve prazno nema izvoda isl..?holowey wrote:sta te interesuje? imas izvode samo za prethodne mjesece (od registracije za e-izvod), za trenutni nemas izvod... i sve je identicno papirnom koji dolazi (je dolazio) na vrata...4m3l wrote:Koristi li iko uslugu e-izvod Raiffeisen banke ?
-
TheDocToR
#1715 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ima li neko stranicu sa dobrim popustima za vrijeme ovih praznika ?
Trazena roba odjeca/obuca/ps3 igre/mobiteli/igracke na baterije i sl.
Trazena roba odjeca/obuca/ps3 igre/mobiteli/igracke na baterije i sl.
-
Loky
#1716 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ne rade svi na istom principu.motorola01 wrote:Ma nista ja ne komplikujem.Jednostavno je placeno sve(od proizvoda do postarine) i DHL treba isporuciti na adresu,bas kao sto to radi UPS,neko peti ili deseti.Imaju i moju adresu i broj telefona i po ovome nece da isporuce na adresu ni da zovu,nego traze da ja njih zovemLoky wrote: Ali ga ti komplikujes jaro.
Sto ovo sto ono....
***da ubacim jedan vic usput: Ma sijecem ovu cijev vec 4 puta a ona i dalje kratka!!!!***...
I niko se ne zali na nekakvu skupocu i placanje onoga sto se treba platiti.Neka kazu sta je moje da platim i bice placeno,ali neka ne traze da ja njim zovem i molim da mi to isporuce,jer je to vec placeno i ja trazim da samo urade ono sto im je placeno i sto je njihov posao..Zato ohladi malo...
Pogotovo UPS,DHL i Fed-EX traze da im se dostavi telefonski broj. U vecini slucajeva prodavac insistira na tome jer siper nece od njih da preuzme robu.
Imaju pravo i da naplacuju lezarinu ako se kupac ne javi na vrijeme a i vraca robu posiljaocu u odredjenom periodu i sve se te informacije nalaze na njihovim web stranicama.
Zato neko voli UPS, neko Fed-Ex a neko DHL. To ces da shvatis nakon nekoliko dostavljanja pa ces sam da odlucis ko je najbolji. Necu da hvalim i kudim nikoga ali svako od njih ima drugacije pristupe i drugacije radi.
- poznanik
#1717 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Sloboda i pravo na naplatu ležarine i povrata robe nazad, određuje se i ugovara prilikom preuzimanja robe na transport. Postoje i obaveze vozara, a jedna od bitnijih je da primaocu dostavi informacije o prispjeću robe, da ga obavijesti o svim fazama transporta, kao i da mu uruči robu na dogovoreno mjesto.Loky wrote:Ne rade svi na istom principu.
Pogotovo UPS,DHL i Fed-EX traze da im se dostavi telefonski broj. U vecini slucajeva prodavac insistira na tome jer siper nece od njih da preuzme robu.
Imaju pravo i da naplacuju lezarinu ako se kupac ne javi na vrijeme a i vraca robu posiljaocu u odredjenom periodu i sve se te informacije nalaze na njihovim web stranicama.
Zato neko voli UPS, neko Fed-Ex a neko DHL. To ces da shvatis nakon nekoliko dostavljanja pa ces sam da odlucis ko je najbolji. Necu da hvalim i kudim nikoga ali svako od njih ima drugacije pristupe i drugacije radi.
Ne može vozar samo napisati na svom webu uslove i "staviti prst u uho", prebacivati odgovornost na uvoznika, to je odlika bahatosti u poslovanju i nepoznavanja propisa. Kad se radi o međunarodnom transportu roba, drugačiji pristupi i modaliteti mogu postojati samo unutar samih organizacija, za njihovu internu komunikaciju i sl., dok za njihov odnos sa komitentima i robom postoje jasno utvrđena pravila i propisi.
-
bosniamaj
#1718 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Imam jedno pitanje (cini mi se da sam nesto u vezi toga jutros vidio ovdje negdje, a sad ne mogu da nadjem nista
):
Kako funkcionise to sa odbijanjem pdv-a? Konkretno, iz njemacke ako cu uzeti nesto na ebay.de.
Ovaj neki lik mi je odg na mail gdje sam ga pitao oko iskljucenja njemackog pdv-a, da on to ne moze nikako uraditi.
Kako funkcionise to sa odbijanjem pdv-a? Konkretno, iz njemacke ako cu uzeti nesto na ebay.de.
Ovaj neki lik mi je odg na mail gdje sam ga pitao oko iskljucenja njemackog pdv-a, da on to ne moze nikako uraditi.
- burekodsira
#1719 Re: Internet kupovina iz inostranstva
tesko (vjerovatno nemoguce) je to preko neta izganjati
- holowey
#1720 Re: Internet kupovina iz inostranstva
rzb definitivno potvrdila da se sa visa karticama do daljnjeg ne moze vrsiti placanje roba i usluga preko interneta zbog provale na visa server za istocnu evropu... pokusao sam da platim neke stvari i transakcija odbijena... nazvao banku i u banci mi potvrdili da se ne moze sa visa karticama placati dok se ne rijese problemi...ok, shvatam...
supruga je veceras pokusala sa mastercard karticom rzb i opet je transakcija odbijena...jeli i mastercard spada u ovu blokadu? ili samo kartice koje je izdala rzb? zna li neko?
supruga je veceras pokusala sa mastercard karticom rzb i opet je transakcija odbijena...jeli i mastercard spada u ovu blokadu? ili samo kartice koje je izdala rzb? zna li neko?
- Entropio
#1721 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ne mogu oni riješiti probleme... Ako su ukradeni podaci, gotovo je. Moraće izdavati nove kartice s novim brojevima računa...
Ono što mene interesuje je da li radi recimo Intesa San Paolo Visa Electron? Ili UniCredit? Je li samo Raiffeisen zakačen ovim problemom?
Ono što mene interesuje je da li radi recimo Intesa San Paolo Visa Electron? Ili UniCredit? Je li samo Raiffeisen zakačen ovim problemom?
- holowey
#1722 Re: Internet kupovina iz inostranstva
navodno nije mnogo klijenata direktno pogodjeno problemom ali da budu sigurni blokirali su svima... mislis da ce svi morati mijenjati kartice? bice to fina pinka na racunu rzb, koliko ono dodje? 30KM po kartici?Entropio wrote:Ne mogu oni riješiti probleme... Ako su ukradeni podaci, gotovo je. Moraće izdavati nove kartice s novim brojevima računa...
- Entropio
#1723 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Očigledno je da su ukradeni kompletni podaci pojedinih korisnika... Prema tome, dok uključe internet transakcije, taj ko je ukrao ih može koristiti kao i vlasnik kartice jer ima sve podatke. Jedini izlaz iz te situacije je da naprave nove kartice.holowey wrote:navodno nije mnogo klijenata direktno pogodjeno problemom ali da budu sigurni blokirali su svima... mislis da ce svi morati mijenjati kartice? bice to fina pinka na racunu rzb, koliko ono dodje? 30KM po kartici?Entropio wrote:Ne mogu oni riješiti probleme... Ako su ukradeni podaci, gotovo je. Moraće izdavati nove kartice s novim brojevima računa...
Neće svi morati mijenjati kartice, nego samo ovi koji su "pogođeni".
- alica.k
#1724 Re: Internet kupovina iz inostranstva
samo njih su i kontaktirali.Entropio wrote:Neće svi morati mijenjati kartice, nego samo ovi koji su "pogođeni".
pogodjene su sve visine kartice (svih banaka) navodno. i debitne i kreditne.
-
dimba
#1725 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Zna li neko dobru stranicu za kupovinu parfema ?