ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

The BEN10

#1701 Re: ETF

Post by The BEN10 »

purgatorio wrote:
The BEN10 wrote: Jarane, ovi nadobudni svršenici ETF-a iskaču ko iz paštete. :lol:
'naĆi mališa, da ti kolega objasni neke stvari u životu - par stranica ranije se diskutovalo o ETF-u ARGUMENTOVANO, a ne ko što vas velika većina šablonaca "argumentuje" vlastitim mišljenjem ili iskustvom par kolega. Navodili su se citati relevatnih institucija o kvalitetu obrazovanja u naske, ali i ogromnim gapovima iliti rupama i mogućim poboljšanjima. ProĆitaj pa ćeš vidjet kako su se u rupe zavukli oni koji misle poput tebe.
Jel ti dovoljan argument da je 160 diplomiranih inženjera ETF-a (samo u KS) nezaposleno. I ne možeš mjeriti u BiH visoko obrazovane po glavi stanovnika jer kao prvo ne znas koliko imamo stanovnika, a kao drugo do prije rata je država bila izuzetno ruralna i mnogi nisu imali potrebe za fakultetima da pristojno žive. Moje mišljenje je da generacije rođene krajem 1980-ih pa do početka 90-tih ne kaskaju puno za tim EU prosjekom.

Ali, možemo ovako per capita:

1) Udio VSS među nezaposlenim u Njemačkoj (2008) 11%
http://www.tradingeconomics.com/germany ... -data.html

2) Udio VSS među nezaposlenim u Kantonu Sarajevo (01.2016) 13%
http://szzks.test.promotim.ba/upload/do ... 16_FIN.pdf

I na ovo sve, nama treba još više vss per capita. Ne budi smiješan.
Ama bolan ne bio, kakve veze ima trenutni broj nezaposlenih inžinjera sa školovanjem novog kadra!? Pa inžinjeri su ti koji bi u svakoj normalnoj državi trebali da budu temelj za kreiranje novih vrijednosti ->posljedično otvaranje novih mjesta. Pa nije u pitanju FPN ili neki drugi bezvezni fakultet gdje raja gleda da se uvali na državne jasle!
Šta ćeš ako se u narednih 5 godina promijeni klima i odjednom bude potrebno 200 inžinjera na XY lokalitetu, a mi ih nemamo!? A ne možeš odškolovati ljude preko noći! Bolje je da imaš školovan kadar koji ne radi odgovarajući posao spram stručne spreme, nego da ga nemaš nikako...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1702 Re: ETF

Post by hrasno38 »

The BEN10 wrote:
purgatorio wrote:
The BEN10 wrote: Jarane, ovi nadobudni svršenici ETF-a iskaču ko iz paštete. :lol:
'naĆi mališa, da ti kolega objasni neke stvari u životu - par stranica ranije se diskutovalo o ETF-u ARGUMENTOVANO, a ne ko što vas velika većina šablonaca "argumentuje" vlastitim mišljenjem ili iskustvom par kolega. Navodili su se citati relevatnih institucija o kvalitetu obrazovanja u naske, ali i ogromnim gapovima iliti rupama i mogućim poboljšanjima. ProĆitaj pa ćeš vidjet kako su se u rupe zavukli oni koji misle poput tebe.
Jel ti dovoljan argument da je 160 diplomiranih inženjera ETF-a (samo u KS) nezaposleno. I ne možeš mjeriti u BiH visoko obrazovane po glavi stanovnika jer kao prvo ne znas koliko imamo stanovnika, a kao drugo do prije rata je država bila izuzetno ruralna i mnogi nisu imali potrebe za fakultetima da pristojno žive. Moje mišljenje je da generacije rođene krajem 1980-ih pa do početka 90-tih ne kaskaju puno za tim EU prosjekom.

Ali, možemo ovako per capita:

1) Udio VSS među nezaposlenim u Njemačkoj (2008) 11%
http://www.tradingeconomics.com/germany ... -data.html

2) Udio VSS među nezaposlenim u Kantonu Sarajevo (01.2016) 13%
http://szzks.test.promotim.ba/upload/do ... 16_FIN.pdf

I na ovo sve, nama treba još više vss per capita. Ne budi smiješan.
Ama bolan ne bio, kakve veze ima trenutni broj nezaposlenih inžinjera sa školovanjem novog kadra!? Pa inžinjeri su ti koji bi u svakoj normalnoj državi trebali da budu temelj za kreiranje novih vrijednosti ->posljedično otvaranje novih mjesta. Pa nije u pitanju FPN ili neki drugi bezvezni fakultet gdje raja gleda da se uvali na državne jasle!
Šta ćeš ako se u narednih 5 godina promijeni klima i odjednom bude potrebno 200 inžinjera na XY lokalitetu, a mi ih nemamo!? A ne možeš odškolovati ljude preko noći! Bolje je da imaš školovan kadar koji ne radi odgovarajući posao spram stručne spreme, nego da ga nemaš nikako...
Vjeruj da je rijetkost da ovoliki broj inzienjera bude na birou...i uvijek treba racunati na to da ima onih muhanatih koji misle da im je vrijednost 5x veca od one koja se nudi a ima i onih sto traze posao a mole boga da ga ne nadju. Takodje ima dosta ljudi koji zavrse fakultet i misle da ce ih neko vuci za rukav da pocnu raditi. Tako da u svakoj cifri ima svega ali znam posto sam to pratio zadnjih godina da je izuzetno mali broj inzinjera elektrotehnike a pogotovo informatike bio bez posla.
_Ismail_

#1703 Re: ETF

Post by _Ismail_ »

Euridika wrote: U principu, fakultet bi trebao da te uči principima, a ne tehnologijama. Najbolje bi bilo da uče na nekom generičkom OS-u, generičkom programskom jeziku i sl. Tehnologije se uče u praksi ... i tako se mijenjaju svakih 6 mjeseci.
To je suština. ETF treba da te nauči principima a ne tehnologijama. I to i jeste tako na EE, AiE i TK ali nije na RI. Zašto nije na RI? Jel zato što se na RI proučava windows 98? Au, koja bi to tek bruka za ETF bila da se na RI proučava windows 95 a kamoli windows 3.1. Treba na RI instalirati ispit windows 3.1 i da bude teži od matematike pa da se na tom ispitu "filtriraju" studenti. Iz jednostavnog razloga što ako ne možeš da skontaš win 3.1 kako ćeš onda skontati win 10. Dalje, na RI ukinuti skroz matematiku kada im ne treba.... I da ne nabrajam više. Malo morgen, što bi rek'o Azem. Uz dužno poštovanje, malo ste mi se razmazili, dragi moji informatičari.

Kapitalizam stvara hiperprodukciju "stručnog kadra" isključivo iz tog razloga što mu je lakše upravljati takvim "stručnim kadrom" te tako što brže doći do zarade. Lahko je težinu ETF-a srozati pa da iz kategorije "jednog od težih fakulteta" dođe u kategoriju "jednog od lakših fakulteta". I, šta onda, šta bi se s tim postiglo? Suvišno je o tome i pričati....
mirsek

#1704 Re: ETF

Post by mirsek »

_Ismail_ wrote:
Euridika wrote: U principu, fakultet bi trebao da te uči principima, a ne tehnologijama. Najbolje bi bilo da uče na nekom generičkom OS-u, generičkom programskom jeziku i sl. Tehnologije se uče u praksi ... i tako se mijenjaju svakih 6 mjeseci.
To je suština. ETF treba da te nauči principima a ne tehnologijama. I to i jeste tako na EE, AiE i TK ali nije na RI. Zašto nije na RI? Jel zato što se na RI proučava windows 98? Au, koja bi to tek bruka za ETF bila da se na RI proučava windows 95 a kamoli windows 3.1. Treba na RI instalirati ispit windows 3.1 i da bude teži od matematike pa da se na tom ispitu "filtriraju" studenti. Iz jednostavnog razloga što ako ne možeš da skontaš win 3.1 kako ćeš onda skontati win 10. Dalje, na RI ukinuti skroz matematiku kada im ne treba.... I da ne nabrajam više. Malo morgen, što bi rek'o Azem. Uz dužno poštovanje, malo ste mi se razmazili, dragi moji informatičari.

Kapitalizam stvara hiperprodukciju "stručnog kadra" isključivo iz tog razloga što mu je lakše upravljati takvim "stručnim kadrom" te tako što brže doći do zarade. Lahko je težinu ETF-a srozati pa da iz kategorije "jednog od težih fakulteta" dođe u kategoriju "jednog od lakših fakulteta". I, šta onda, šta bi se s tim postiglo? Suvišno je o tome i pričati....
Izvini, koji ce klinac nekome da bude znalac za windows 3.1 ?
Sve bitno za asembler, kernel, sistemski i aplikativni softver ili sta ja znam file sistem moze se nauciti i u novijim windowsima.
Takodjer, ne moze niko upravljati sa onim studentom FIT ili ne znam ti kojeg drugog faksa koji je stvarno ucio za ispite i stvarno stekao znanje koje se na tim fakultetima trazi.
Trenutni problem RI je sto se titula " jedan od tezih fakulteta" brani kao neki prestiz a zasnovana je na ucenju arhaicnih OS-ova ili forsiranja matematike koja se na tom nivou nece trebati znati u barem 90% realnih situacija.
Protiv hiperprodukcije kadra se ne boris da studentima najases na grbacu sa beskorisnim stvarima nego upravo da ih naucis sve ono sto moze da im koristi u njihovom polju djelovanja bez ulazenja u razne varijacije i dubine koje mogu biti ogromne a nema nikakve potrebe za tim osim zbog fetisa nekog profesora za tim.
Ako neko zeli neka pokusa da objasni na kojim radnim mjestima/pozicijama u IT-u je potrebno takvo znanje matematike kakvo se trazi na RI za polaganje ispita ??
_Ismail_

#1705 Re: ETF

Post by _Ismail_ »

"Izvini, koji ce klinac nekome da bude znalac za windows 3.1 ?"
Pa već rekoh, ako ne možeš skontati win 3.1 kako ćeš tek moći skontati win 10.
Arhaični OS, ok. Ali nije mi se dalo pisati opširnije pa si me, možda, pogrešno shvatio. Htio sam reći da se kuća ne gradi od krova već od temelja, bez da hoću da kažem da su win 3.1 temelj, prvi korak ka upoznavanju OS-a sa grafičkim interfejsom kao što garant ne treba preskočiti sve windoze pa namah "udariti" po win 10, nejse....

Po meni smo i previše pisali o kvantitetu znanja koje se traži na ETF-u sa akcentom na to da treba znatno reducirati kvantitet, doduše samo se to odnosilo na matematiku. Neka se ne ljute ostali ali da malo ograničimo diskutante na dipl.el.ing (svih smjerova, Bolonja i prije) - kraće: inžinjeri. Inžinjeri su na osnovu svojih iskustava iz prakse došli do zaključaka navedenih na prethodnim stranicama. Glavni zaključak je da je matematika na ETF-u preglomazna, preopširna pa je treba "smanjiti". Osim toga prof. H. Fatkić je matematiku na ETF-u toliko "izmrcvario" vađenjem iz naftalina nakvih nerješivih "olimpijskih" zadataka. U skladu s tim prof. H. Fatkić se iživljava na studentima tražeći od njih hem rješavanje nerješivih zadataka hem dokazivanjem bespotrebnih teorema i to dokazivanje teži u beskonačnost sa dalekosežnim posljedicama po prolaznost na prvoj (ključnoj) godini ETF-a. Niđe veze, što bi rekli Mostarci. Niti se prof. H. Fatkić iživljava, niti su zadaci nerješivi (nerješivi u smislu nakve astronomske težine rješavanja) a da nema bespotrebnih teorema to već nije istina i valjda je sada (Bolonja) reduciran broj tih teorema u odnosu na prije Bolonje. Moje iskustvo sa prof. Fatkićem: nisam dovoljno dobro spremio ispit => nisam položio, dovoljno dobro spremio ispit => položio. Naravno da na osnovu mog iskustva ne možemo pričati globalno ali nije fino ni na osnovu nekog drugačijeg (samo jednog) iskustva grubo napadati tog profesora. Bilo bi dobro iznijeti neki istinit, konkretan primjer koji opravdava napadanje (u negativnom smislu) prof. Fatkića, u suprotnom je šuplja priča da je prof. Fatkić svih ovih godina strašan problem ETF-a. Dakle, mi inžinjeri smo sasvim uspješno savladali prepreku na ETF-u zvana matematika (neki zovu tu prepreku prof. Fatkić i neka obrazlože zašto tako zovu tu prepreku) i zahvaljujući našim saznanjima iz radnog iskustva skontali smo - što manje matematike na ETF-u jer je ista maltene nepotrebna u praksi. E sada moramo uključiti i smjerove. Pa su RI inžinjeri uglavnom saglasni sa prethodnom tvrdnjom dok ostali smjerovi nisu. Međutim, forumaš (doc.dr) iz nastavnog, aktuelnog, RI ETF-ovog kadra se nipošto ne slaže s stavom RI inžinjera... itd.
Obrtno magnetno polje, arhaično, daaavnih godina otkriveno, definirano. Taće inžinjeru obrtno magnetno polje.
Tranzistori, pravo arhaični, taće inžinjeru tranzistori.
Fiksna telefonija, aj kako je tek ona arhaična, taće inžinjeru fiksna telefonija.... :)
nargila.ba

#1706 Re: ETF

Post by nargila.ba »

-
Last edited by nargila.ba on 19/05/2016 16:12, edited 1 time in total.
numizmatic

#1707 Re: ETF

Post by numizmatic »

Samo da neko ne bi dobio pogrešnu sliku, nigdje se na RI-ju ne izučava Windows 98. Ne izučava se ni jedan operativni sistem per se, nego npr. na predmetu Administracija računarskih mreža se upozna sa Windows i Linux serverima (konkretno Ubuntu 14.04 Server, i Windows Server 2003... dobro on možda jeste u rangu 98 ali to je zato što je virtualna mašina pa smo htjeli da bude što lakši :D ), a prije toga se na predmetima Operativni sistemi i Sistemsko programiranje upozna sa asemblerskim jezikom i linux bash-om, koji se takođe poslije koristi i na ARM-u.
Najbliži dodir sa Windows operativnim sistemom je poslije ako izabereš/dobiješ takvu temu za projekat, npr. mi smo na Bazama podataka (4. god) radili Windows Phone 8 i Universal Windows Apps (ovo je za Win 10), ali zato jer smo dobili tu temu o tim Microsoft tehnologijama.
Fakultet jeste takav nekakav da se uče principi, što se meni iskreno sviđa jer nikad nisam imala problema usvojiti tehnologiju kao tehnologiju... sve je to u pet deka.

Zapravo, može li meni neko objasniti šta zapravo podrazumijevate pod proučavanjem operativnog sistema? Kako doći do Control Panela? :D Hoću da kažem, programiranje samog operativnog sistema je, zapravo, veoma napredna stvar...
hrasno38

#1708 Re: ETF

Post by hrasno38 »

_Ismail_ wrote:

Hm cinjenica je da informaticari bas i nisu nsesto omiljeni na ETF-u mada se bez njih vise ni pisat ne moze.....proslo vrijeme mikrokontrolera sa desetoslojnim stampama koji su se raqdili mjesecima i mjesecima...sad se tako nesto spici sad pa sad bez neke velike tople vode.
Nego nesto odoh do weba da malo prelistam knjigu operativnih sistema koja se koristi na ETF-u i vidi vraga citavih 399 stranica a tek na 350-toj se poce spominati windows 8 i 8.1 a Windowa 10 kojih par kasnije! Moderno u tri lijepe.....ali srecom profesor je pravi car, ljudina koja je i sama svjesna da je masa stvari iz ove knjige proslost ko i automobil Fico pa ne maltretira ni sebe ni asistenete a boga mi ni studente strijelama i kopljima kad su napravljene laserske puske. Ja znam da vas ima bruka koji bi rado sad sjedili i kucali hiljade i hiljade linija koda bez obzira sto su ljudi izmislili vizuelno programiranje i kucali bi del *.* iako su ljudi izmislili da se to uradi jednim klikom. Ja mislim da bi studente trebalo kandzijati svaki put kad ne budu znali neku velicanstvenu teoremu Fatkiceve matematike ili da klece na kukuruzu ako ne urade 50-struki integral iz njegove zbirke.
Halo ba...... nisu fakulteti stvoreni da budu teski ili laki nego da bi odredjeni ljudi prenjeli odredjeno znanje opet odredjenim mladim ljudima. Ako su ovi prvi majstori svog zanata fakultet nije ni tezak ni lak nego zanimljiv sto i treba takodje da mu je jedna od svrha. Ili mozda je svrha da se fakultet zgadi sto vise da bi pojedini umobolnici dobili titule ili zvanja "zajebani profesori na jos zajebanijem fakultetu".
Nisu studenti samo brojevi poslije kojih pise cifra 1800 KM nego ljudska bica, razlicita, ali ako su dali tolike pare nisu ih sasvim sigurno namjenski bacili da bi neko od kadra koji ih uci hodao sav zajapuren i vazan po hodnicima fakulteta kao "Atila bic boziji".
Ali vidim tebi je najbitnija stavka da je ETF "jedan od najtezih fakulteta" iako je poledjina toga sramotna. Dobro vam je neko ovdje napisao kad je matematika u pitanju rjesavali bi je do kraja zivota a da vam neko da neki konkretan inzinjerski praktican zadatak otisli bi namah na bolovanje!!!
mirsek

#1709 Re: ETF

Post by mirsek »

nargila.ba wrote:
Jesi ti završio ETF, odsjek RI?
Ne, ja sam zavrsio ekonomiju ali meni bliska osoba zavrsava FIT a i ja samostalno ucim i radim neke projekte iz IT-a. Takodjer imam par prijatelja koji su zavrsili RI i znam koliko znaju stvari konkretno i sta im je bio problem na faxu da poloze sto se ispita tice.
nargila.ba

#1710 Re: ETF

Post by nargila.ba »

-
Last edited by nargila.ba on 19/05/2016 16:12, edited 1 time in total.
mirsek

#1711 Re: ETF

Post by mirsek »

nargila.ba wrote:
mirsek wrote:
nargila.ba wrote:
Jesi ti završio ETF, odsjek RI?
Ne, ja sam zavrsio ekonomiju ali meni bliska osoba zavrsava FIT a i ja samostalno ucim i radim neke projekte iz IT-a. Takodjer imam par prijatelja koji su zavrsili RI i znam koliko znaju stvari konkretno i sta im je bio problem na faxu da poloze sto se ispita tice.
Pitanje je bilo retoričko, ali super da si svejedno odgovorio. Dajes sebi za pravo da na takav način govoriš o instituciji koju si 'doživio' preko svojih prijatelja. Sam sebi si rekao - tvoji prijatelji su imali problem na faksu. Al jok, mijenjati stvari iz temelja. :wink:
Mnogi se zale, nisu moji prijatelji jedini.Ne znaci prilagodjavanje par predmeta stvarnim potrebama odsjeka "mijenjati stvari iz temelja" a ako nekim ipak znaci onda to i pokazuje u kakvom je zdravorezonskom glibu RI. Takodjer, neki ovdje daju sebi za pravo da pisu da RI lako moze nauciti programirati a da ovi drugi npr . sa FIT-a tesko mogu da nauce ono sto RI znaju pa pitam po ko zna koji put sta to neko ko zeli da bude IT inzenjer zna poslije RI a ne zna poslije FIT-a a da mu stvarno treba u toj oblasti ??
krater

#1712 Re: ETF

Post by krater »

joooj filozooozofa... :-) :?
_Ismail_

#1713 Re: ETF

Post by _Ismail_ »

hrasno38 wrote:
_Ismail_ wrote:

Hm cinjenica je da informaticari bas i nisu nsesto omiljeni na ETF-u mada se bez njih vise ni pisat ne moze.....proslo vrijeme mikrokontrolera sa desetoslojnim stampama koji su se raqdili mjesecima i mjesecima...sad se tako nesto spici sad pa sad bez neke velike tople vode.
Nego nesto odoh do weba da malo prelistam knjigu operativnih sistema koja se koristi na ETF-u i vidi vraga citavih 399 stranica a tek na 350-toj se poce spominati windows 8 i 8.1 a Windowa 10 kojih par kasnije! Moderno u tri lijepe.....ali srecom profesor je pravi car, ljudina koja je i sama svjesna da je masa stvari iz ove knjige proslost ko i automobil Fico pa ne maltretira ni sebe ni asistenete a boga mi ni studente strijelama i kopljima kad su napravljene laserske puske. Ja znam da vas ima bruka koji bi rado sad sjedili i kucali hiljade i hiljade linija koda bez obzira sto su ljudi izmislili vizuelno programiranje i kucali bi del *.* iako su ljudi izmislili da se to uradi jednim klikom. Ja mislim da bi studente trebalo kandzijati svaki put kad ne budu znali neku velicanstvenu teoremu Fatkiceve matematike ili da klece na kukuruzu ako ne urade 50-struki integral iz njegove zbirke.
Halo ba...... nisu fakulteti stvoreni da budu teski ili laki nego da bi odredjeni ljudi prenjeli odredjeno znanje opet odredjenim mladim ljudima. Ako su ovi prvi majstori svog zanata fakultet nije ni tezak ni lak nego zanimljiv sto i treba takodje da mu je jedna od svrha. Ili mozda je svrha da se fakultet zgadi sto vise da bi pojedini umobolnici dobili titule ili zvanja "zajebani profesori na jos zajebanijem fakultetu".
Nisu studenti samo brojevi poslije kojih pise cifra 1800 KM nego ljudska bica, razlicita, ali ako su dali tolike pare nisu ih sasvim sigurno namjenski bacili da bi neko od kadra koji ih uci hodao sav zajapuren i vazan po hodnicima fakulteta kao "Atila bic boziji".
Ali vidim tebi je najbitnija stavka da je ETF "jedan od najtezih fakulteta" iako je poledjina toga sramotna. Dobro vam je neko ovdje napisao kad je matematika u pitanju rjesavali bi je do kraja zivota a da vam neko da neki konkretan inzinjerski praktican zadatak otisli bi namah na bolovanje!!!
Ne znam za tebe, ali vjeruj da je meni ETF bio jako zanimljiv. Za vrijeme studija bio sam svjestan toga da poneki profesori i nisu neki sjajni pedagozi ali, već rekoh, nisam se plaho bavio proučavanjem psiholoških profila profesora koji kandžijaju već mi je prioritet (i merak) bio što prije položiti ispit kod takvih profesora. Divno je iskustvo kada poslije jednog takvog (koji kandžija) dođeš pred profesora koji je takva ljudina da nemaš obraza izaći na njegov ispit ako ga nisi sjajno spremio. Pa je svojevremeno kružila anegdota za jednog divnog profesora: Kod njega, ba, možeš pasti jedino sa stolice. :)
Nipošto nisam pristalica toga da se nastavni kadar na bilo kojem faksu iživljava po bilo kojem osnovu na mladim ljudima. Naprosto sam alergičan na siledžije u svim sferama života.
Ništa ti se ne pravdam, kolega, ali si mi se obratio pa red je da odgovorim. Ipak je ovo štur medij, nije baš lahko procijeniti osobu sa kojom komuniciraš (puno je lakše uživo) pa se za tren dođe u situaciju da o nekome stvoriš pogrešnu sliku. Meni nije najbitnija stavka da je ETF "jedan od najtežih fakulteta" ali mi je jedna od jako bitnih stavki da nakon uspješnog studiranja na ETF-u velika većina mladih ljudi bude potkovana sa što više teoretskog znanja jer će im isto biti više nego korisno u svim (lakšim i težim) konkretnim inžinjerskim zadacima u praksi pa neće namah morati na bolovanje. Sve to navodim iz svog, doživljenog iskustva u praksi.
KIseljak12

#1714 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

I ETF i FIT imaju jedan konkretan problem, specifican za IT/computer science. Oba fakulteta su pod sapom Microsofta, neki to zovu sponzorstvo. To ne radi ni jedan "poznati" fakultet, nego se drze *nix stacka tehnologija. Prvo zato sto su besplatne, drugo sto te tjeraju da u dubinu razumijes neke stvari s kojima ne dolazis u dodir kod MS stacka tehnologija (odnosno nisi primoran), trece: principi koji su se kasnije rasirili u primjeni na vecinu modernih operativnih sistema su nastali prije 40ak godina prilikom razvoja UNIX sistema. Ko dobro ovlada tim principima, Micro$hit ce im biti **ckin dim.

Mogu se kladiti da ni 10% diplomaca RI-a ne bi znalo kompajlirati program bez IDE-a, a to je bruka i sramota. Valjda je pametnije da fotosopiraju slike i prave modele satova kod Selme Rizvic na predmetu racunarska grafika. Na tom predmetu bi se trebali uciti principi racunarskog rada s grafikom (algoritmi), dok se kod nje igraju likovnih i filmskih umjetnika.

Svaka cast prof. Ribicu i prof. Mrdovicu na onome sto oni rade po ovom pitanju.

Iz perspektive racunarstva (teoretskog i prakticnog) su to problemi puno veci od matematike i Fatkica.
purgatorio

#1715 Re: ETF

Post by purgatorio »

KIseljak12 wrote:I ETF i FIT imaju jedan konkretan problem, specifican za IT/computer science. Oba fakulteta su pod sapom Microsofta, neki to zovu sponzorstvo. To ne radi ni jedan "poznati" fakultet, nego se drze *nix stacka tehnologija. Prvo zato sto su besplatne, drugo sto te tjeraju da u dubinu razumijes neke stvari s kojima ne dolazis u dodir kod MS stacka tehnologija (odnosno nisi primoran), trece: principi koji su se kasnije rasirili u primjeni na vecinu modernih operativnih sistema su nastali prije 40ak godina prilikom razvoja UNIX sistema. Ko dobro ovlada tim principima, Micro$hit ce im biti **ckin dim.

Mogu se kladiti da ni 10% diplomaca RI-a ne bi znalo kompajlirati program bez IDE-a, a to je bruka i sramota. Valjda je pametnije da fotosopiraju slike i prave modele satova kod Selme Rizvic na predmetu racunarska grafika. Na tom predmetu bi se trebali uciti principi racunarskog rada s grafikom (algoritmi), dok se kod nje igraju likovnih i filmskih umjetnika.

Iz perspektive racunarstva (teoretskog i prakticnog) su to problemi puno veci od matematike i Fatkica.
FIT je definitivno postao nekakav Microsoft bootcamp. Sve se bazira na ms tehnologijama, što ne da je loše, već katastrofa.
hrasno38

#1716 Re: ETF

Post by hrasno38 »

purgatorio wrote:
KIseljak12 wrote:I ETF i FIT imaju jedan konkretan problem, specifican za IT/computer science. Oba fakulteta su pod sapom Microsofta, neki to zovu sponzorstvo. To ne radi ni jedan "poznati" fakultet, nego se drze *nix stacka tehnologija. Prvo zato sto su besplatne, drugo sto te tjeraju da u dubinu razumijes neke stvari s kojima ne dolazis u dodir kod MS stacka tehnologija (odnosno nisi primoran), trece: principi koji su se kasnije rasirili u primjeni na vecinu modernih operativnih sistema su nastali prije 40ak godina prilikom razvoja UNIX sistema. Ko dobro ovlada tim principima, Micro$hit ce im biti **ckin dim.

FIT je definitivno postao nekakav Microsoft bootcamp. Sve se bazira na ms tehnologijama, što ne da je loše, već katastrofa.
A na cemu ce se zivota ti bazirati kad je vecina svijeta poklopljena sa MS tehnologijama??? Ja koja su ovdje razmisljanja mati moja!!!! Koji je najrasprostranjeniji OS na svijetu? MICROSOFT! Ko je najbogatiji covjek na svijetu (ili u prvih 5)?BIL GATES-Gazda MS-a (bivsi)? Sta mislis sto je najbogatiji? KVISKO!! Sta ti dijete ima instalirano na racunaru? Windows! Na cemu radi 90% danasinjih PC igara? Pod windowsom. Pa fala bogu ako jeste bootcamp Mocrosofta a ne poligon za ucenje stvari koje su i Busmani prevazisli sa svojim coktanjem!!!!
Zato sam i rekao da nas ima pola svrsenih inzinjera koji nisu u stanju da instaliraju kako treba najobicniji usrani Windows ali zato se njegova arhitektura (ali onih starih verzija koji u svijetu samo stoje na slikama) nabubala da se zna svaki fajl gdje pociva u miru.
purgatorio

#1717 Re: ETF

Post by purgatorio »

Prema Gartneru u ukupnom broju prodanih računala (PC, tablet, mob) preko 70% su *NIX bazirani sistemi. Kakav MS i rasprostranjenost.
hrasno38

#1718 Re: ETF

Post by hrasno38 »

purgatorio wrote:Prema Gartneru u ukupnom broju prodanih računala (PC, tablet, mob) preko 70% su *NIX bazirani sistemi. Kakav MS i rasprostranjenost.
Jest ako uzmes u obzir Android i da se radi o mobilnim telefonima a ja govorim o PC (racunari, laptopi, serveri) korisnicima. Evo ti pa skontaj koji su to odnosi u korist MS-a u pitanju.......

https://www.netmarketshare.com/operatin ... pcustomd=0

http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp
purgatorio

#1719 Re: ETF

Post by purgatorio »

hrasno38 wrote:
purgatorio wrote:Prema Gartneru u ukupnom broju prodanih računala (PC, tablet, mob) preko 70% su *NIX bazirani sistemi. Kakav MS i rasprostranjenost.
Jest ako uzmes u obzir Android i da se radi o mobilnim telefonima a ja govorim o PC (racunari, laptopi, serveri) korisnicima. Evo ti pa skontaj koji su to odnosi u korist MS-a u pitanju.......

Tableti već imaju mogućnosti kao i slabiji laptop, čitav svijet se okreće ka mobilnom. Već sada Android može parirati Windowsu na PC (pogledaj Remix OS). Pošto nismo u 1998., treba prihvatiti da su mobiteli sad kompaktna i sposobna računala.

Serveri su također dominantno na unix sistemima.
bluesjunior

#1720 Re: ETF

Post by bluesjunior »

desktop
ms windows 88% ostali 12%

server
ms windows 37% ostali 63%

mobile
ms windows 14% ostali 86%
hrasno38

#1721 Re: ETF

Post by hrasno38 »

purgatorio wrote:
hrasno38 wrote:

Tableti već imaju mogućnosti kao i slabiji laptop, čitav svijet se okreće ka mobilnom. Već sada Android može parirati Windowsu na PC (pogledaj Remix OS). Pošto nismo u 1998., treba prihvatiti da su mobiteli sad kompaktna i sposobna računala.

Serveri su također dominantno na unix sistemima.
Dragi prijatelju gdje ti izvlacis statistike samo da mi je znati......i ponavljam da picamo o racunarima (desktopi i laptopi) a ne o telefonima i tabletima koji sluze za zajebanciju.
bluesjunior

#1722 Re: ETF

Post by bluesjunior »

pa sta? telefoni se takodje prodaju kao i tableti i serveri, gledajuci sa komercijalne tacke gledista logicnije bi bilo da je dominantan upravo android tj da je vise zastupljen u obrazovanju inzenjera nego sto je to microsoft win. sto bi bilo takodje posve pogresno kao sto je pogresna i ta navodna zastupljenost ms proizvoda na nekim skolama...
hrasno38

#1723 Re: ETF

Post by hrasno38 »

bluesjunior wrote:pa sta? telefoni se takodje prodaju kao i tableti i serveri, gledajuci sa komercijalne tacke gledista logicnije bi bilo da je dominantan upravo android tj da je vise zastupljen u obrazovanju inzenjera nego sto je to microsoft win. sto bi bilo takodje posve pogresno kao sto je pogresna i ta navodna zastupljenost ms proizvoda na nekim skolama...
Jest samo sto razvoj Androida se vrsi izmedju ostalih i na Windows platformama (pored Linuxa, Mac OSX) a obratno bar jos uvijek moze ali ....."malo morgen" tj. da se Windows OS i windows aplikacije razvijaju na Androidu. Medjutim dobro si djelimicno rekao i kao sto je susta potreba izucavanje MS platformi i OS tako je i razvoj Androida i bolje bi bilo da se tome posveti veca paznja nego nekim drugim stvarima i teoretskim naglabanjima.
KIseljak12

#1724 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

Ma ja, MIT, Stanford i Berkely ne znaju sta rade, pa tuse nakve Linuxe, BSDove, Pythone, sta ce nam to. Daj nam VIsual Studio da nakucavamo kod koji ne razumijemo kako se izvrsava, samo nek radi.

Jos jednom ponavaljam, ko temeljito ovlada principima, MS WIN, MSSQL, .NET ce nauciti uz pjesmu, a ne kao sto neko rece da fakultet bude bootcamp za MS.

MS Win jeste mozda najrasirenija korisnicka platforma, ali je to samo jedna od trzisnih nisa u IT sectoru.
Euridika
Globalna šefica

#1725 Re: ETF

Post by Euridika »

Zašto ja imam osjećaj da je ova cijela diskusija otišla u smjeru da se oblati RI kao odsjek i inženjeri sa tog smjera, a gubi se konstantno osjećaj da RI ≠ ETF? Kad završite ETF, na diplomi piše da ste dipl.el.ing. ili el.ing. (ili već kakve su titule po bolonjskom sistemu), nigdje ne piše da ste inženjer RI (piše na diplomi na kojem ste odsjeku diplomirali, ali ni u jednom službenom dokumentu poslije to ne stoji, već samo dipl. el. ing.). Kad se zapošljavate, u kvalifikacijama za radno mjesto uglavnom piše ili zvanična titula koja se dobija završetkom studija ili neki opći opis tipa informatika/telekomunikacije i sl. Niko vam ne garantuje da će bilo koji student koji završi RI zaista na kraju i raditi posao iz te struke, već je sasvim moguće da će raditi i posao koji pripada nekom drugom odsjeku. Ili čak i da se šalta tokom radnog vijeka na različitim pozicijama. Primjera radi, meni u mojoj praksi strašno puno trebaju znanja i ekonomije i mašinstva i građevine i prava itd., a nisam završila nijedan od fakulteta te struke niti neki kurs iz te oblasti. Učim te stvari kroz posao, od kolega koji su stručnjaci u tim oblastima. Tako da ona pitanja treba li matematika ili ne, treba li učiti osnove računarstva (prahistorijske) ili ne itd. su meni, blago rečeno, neozbiljna. Potrebna su sva, samo treba definisati neku razumnu mjeru do kojeg nivoa detalja treba ići. I imati kvalitetan nastavni kadar, koji je spreman i sposoban prenijeti potrebna znanja studentu i što je još bitnije - naučiti studenta kako potražiti/naći podrobnije informacije o nekoj oblasti kad mu te informacije budu trebale (na ovom bi se zaista moralo poraditi!).

I za kraj, znate li koja su mi znanja najviše trebala u praksi? Možda zvuči smiješno ili banalno - ali riječ je o znanjima iz psihologije. Kako komunicirati s kolegama/strankama/klijentima? Kako dobiti odgovarajuću povratnu informaciju od njih? Kako upravljati ljudima, kako voditi sastanak i sl.? E za to mi treba doktorat. :)
Post Reply