BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Država

#1701 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Država »

Image

Ne znam za vas, ali ja sam se navuk'o pravo...

:thumbup:
dustaban

#1702 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by dustaban »

Država wrote:Image
Ne znam za vas, ali ja sam se navuk'o pravo...
:thumbup:
Uzmi obicni jogurt, u njega dospi kisele (gazirane) vode (ne vise od jedne desetine) pa mi javi sta si dobio!
:mrgreen:
Almich

#1703 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Almich »

babyline wrote:
arra_lee wrote:Image

gdje ima kupiti ove cokolade, super su za pokloniti ai super su ukusom, :thumbup:

ovo su cini mi se deklaracije sa cijenom iz mercatora da li je neko vidjao tamo
ima ih u Amku
i odvratne su fuj
dustaban

#1704 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by dustaban »

Almich wrote:
babyline wrote:
arra_lee wrote:Image
gdje ima kupiti ove cokolade, super su za pokloniti ai super su ukusom, :thumbup:
ovo su cini mi se deklaracije sa cijenom iz mercatora da li je neko vidjao tamo
ima ih u Amku
i odvratne su fuj
Nisam ih josh imao prilike probati ali pretpostavljam o cemu se radi - neka stamparija se dosjetila da stampa duhovite omote, yebe ih se sta je unutra.
Ovo me podsjeca na "inventivni" biznis sa majicama - stampanje kojekakvih "duhovitih" natpisa na kineskoj majici od 3KM pa to prodas za 30 KM.

Sve ti se ovdje svodi na guzovacu. Da je naci kakav lakapara biznis baziran na "ideji" bez puno truda.
StupskaBitanga

#1705 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by StupskaBitanga »

Barpeh crni-komplet čokolada nugat muss 6 KM 750gr u Bingu zeleno pakovanje :thumbup:
emirolini

#1706 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by emirolini »

Mak Zara nije bas neka " stamparija " imaju pravo dobre stvari, a i ova cokolada nije losa...
kox

#1707 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by kox »

StupskaBitanga wrote:Barpeh crni-komplet čokolada nugat muss 6 KM 750gr u Bingu zeleno pakovanje :thumbup:
Možeš li molim te ovo pojasniti, ne skontah - je li komplet čokolada od 750 g, ili i neki muss dodje ili nešto treće ?
Hvala.
dustaban

#1708 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by dustaban »

emirolini wrote:Mak Zara nije bas neka " stamparija " imaju pravo dobre stvari, a i ova cokolada nije losa...
Daklem, potrudio se malo i otisao na njihovu stranicu...
MAK ZARA wrote: Proizvodnja čokolade je umjetnost
Mak Zara je prva bosanskohercegovačka manufaktura čokoladnih pralina. Nastala je u aprilu 2008. godine i bavi se proizvodnjom i prodajom čokoladnih pralina i ostalih konditorskih proizvoda po uzoru na belgijske praline. Ove delicije jedinstvenih i raznolikih okusa se proizvode po izvornoj belgijskoj recepturi samo od najfinijih sastojaka. Visokovrijedni sastojci od kojih nastaju ovi slatki užici za čula su provjerene kvalitete i nabavljaju se od najvećeg belgijskog dobavljača koji prikuplja najbolje i najfinije prirodne sastojke vrhunskog porijekla. 100% kakao puter za prelive iz Sao Tomea, lješnjaci iz Turske, orasi iz Grenobla, bademi iz Italije. Ukratko, najfinije sastojke koje svijet može da ponudi. Proces proizvodnje se obavlja ručno u strogo kontrolisanim visoko higijenskim uslovima, a kontrolu kvalitete obavlja Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.
:lol: :lol: :lol:
Haman samo stamparija iz Bosne i to samo za ove "duhovite" omote na nasem jeziku koji su u dvije boje (skoro pa da su pravljeni na kopir aparatu)! Ovi malo sofisticiraniji se garant stampaju u Italiji.
:roll:
Toliko o domacoj konditorskoj industriji.
Mada, neka makar i ovog prepakivanja, valjda je nekoliko domacih ruku i na tome angazovano.

Majko moja, kad se samo sjetim, Energoinvest je nekad pravio opremu za nuklearke...
:(
StupskaBitanga

#1709 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by StupskaBitanga »

kox wrote:
StupskaBitanga wrote:Barpeh crni-komplet čokolada nugat muss 6 KM 750gr u Bingu zeleno pakovanje :thumbup:
Možeš li molim te ovo pojasniti, ne skontah - je li komplet čokolada od 750 g, ili i neki muss dodje ili nešto treće ?
Hvala.
čokolada ono crno sve 750gr nije mješani a muss se zove
kox

#1710 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by kox »

Aha, znaci to je namaz 'samo crni' 750 g. Pravi Barpeh i cokolade pa sam mislio da je rijec o nekoj akciji njihovih cokolada. Hvala na informaciji.
StupskaBitanga

#1711 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by StupskaBitanga »

nije loš nekaka je dobar za mazanje
The 51st State

#1712 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by The 51st State »

dustaban wrote:
emirolini wrote:Mak Zara nije bas neka " stamparija " imaju pravo dobre stvari, a i ova cokolada nije losa...
Daklem, potrudio se malo i otisao na njihovu stranicu...
MAK ZARA wrote: Proizvodnja čokolade je umjetnost
Mak Zara je prva bosanskohercegovačka manufaktura čokoladnih pralina. Nastala je u aprilu 2008. godine i bavi se proizvodnjom i prodajom čokoladnih pralina i ostalih konditorskih proizvoda po uzoru na belgijske praline. Ove delicije jedinstvenih i raznolikih okusa se proizvode po izvornoj belgijskoj recepturi samo od najfinijih sastojaka. Visokovrijedni sastojci od kojih nastaju ovi slatki užici za čula su provjerene kvalitete i nabavljaju se od najvećeg belgijskog dobavljača koji prikuplja najbolje i najfinije prirodne sastojke vrhunskog porijekla. 100% kakao puter za prelive iz Sao Tomea, lješnjaci iz Turske, orasi iz Grenobla, bademi iz Italije. Ukratko, najfinije sastojke koje svijet može da ponudi. Proces proizvodnje se obavlja ručno u strogo kontrolisanim visoko higijenskim uslovima, a kontrolu kvalitete obavlja Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.
:lol: :lol: :lol:
Haman samo stamparija iz Bosne i to samo za ove "duhovite" omote na nasem jeziku koji su u dvije boje (skoro pa da su pravljeni na kopir aparatu)! Ovi malo sofisticiraniji se garant stampaju u Italiji.
:roll:
Toliko o domacoj konditorskoj industriji.
Mada, neka makar i ovog prepakivanja, valjda je nekoliko domacih ruku i na tome angazovano.

Majko moja, kad se samo sjetim, Energoinvest je nekad pravio opremu za nuklearke...
:(
sta pametujes majke ti kao da sirovine u belgiji nabavljaju na lokalnom trzistu ono flandravac umjesto kakaovca, donekle orah i ljesnik bi mogli kao nabavljati ovdje, mada ne vidim da ima znacajnije ponude istog.
proizvodnja cokolade je prvenstveno znanje i tehnolosko umijece, jedino u tom smislu bi kritika mogla postojati.
generalno gledajuci konkretno ovaj primjer, s obzirom da je u pitanju porodicna manufaktura (ako dosad nisu promjenili prostor i uslove proizvodnje), ova mak zara plasira sasvim solidne proizvode, malo skuplje ali neki od njih su stvarno beton tipa brusnica i suha sljiva prelivene cokolodom.
p.s.
kotlove vario, tat.
altgr

#1713 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by altgr »

Eurokrem od Vispaka Stampi. :)
Image
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1714 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Domaci izdajnik »

The 51st State wrote:sta pametujes majke ti kao da sirovine u belgiji nabavljaju na lokalnom trzistu ono flandravac umjesto kakaovca, donekle orah i ljesnik bi mogli kao nabavljati ovdje, mada ne vidim da ima znacajnije ponude istog.
proizvodnja cokolade je prvenstveno znanje i tehnolosko umijece, jedino u tom smislu bi kritika mogla postojati.
generalno gledajuci konkretno ovaj primjer, s obzirom da je u pitanju porodicna manufaktura (ako dosad nisu promjenili prostor i uslove proizvodnje), ova mak zara plasira sasvim solidne proizvode, malo skuplje ali neki od njih su stvarno beton tipa brusnica i suha sljiva prelivene cokolodom.
Samo u BIH ne raste kakaovac sve ostalo smo ili proizvodili (kakao puter) ili proizvodimo (badem, lješnik, brusnica) tako da je to domaći proizvod samo po deklaraciji zemlje zbućkanja sastojaka :-) Drugo tehnologiju već imamo nismo pali s kruške, imaš nekoliko konditorskih firmi u BIH, a treće domaći proizvod pa je skuplji od uvozne Milke sa bruka aroma, ukusa i neuporedivo boljih dezena ambalaže :? Swisslion Takovo je u Trebinju pa su im odlične čokolade ispod 2 KM :oops:
kox

#1715 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by kox »

Već sam na ovoj temi napisao da su ove čokolade okusom najsličnije običnoj mliječnoj čokoladi iako je u pitanju neka belgijska ručno pravljena. Nisu loše, ali su preskupe - vjerovatno su namijenjene prvenstveno za poklone. Zato su drugi proizvodi Mak Zara fenomenalni - brusnica u čokoladi i suha smokva u čokoladi su vrh.
A sumnjam da BiH ima dovoljno veliku proizvodnju lješnjaka, brusnice i drugih sastojaka da bi mogla podmiriti potrebe industrije. Takodje, koliko sam upoznat za neke proizvode je potrebna specifična čokolada koju nije jednostavno proizvesti, tako da je logično da je mali proizvodjači kao Mak Zara uvoze iako bih i ja volio da je sve ovdje proizvedeno.
Što se Swissliona u Trebinju tiče, jedino ona mala čokolada Daria kod mene ima kakav-takav prolaz. Euroblok mi je
uvijek bio truba (ali ukusi se razlikuju). Za sada, od BH proizvodjača meni je Vispak ubjedljivo najbolji.
dustaban

#1716 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by dustaban »

kox wrote:Već sam na ovoj temi napisao da su ove čokolade okusom najsličnije običnoj mliječnoj čokoladi iako je u pitanju neka belgijska ručno pravljena. Nisu loše, ali su preskupe - vjerovatno su namijenjene prvenstveno za poklone. Zato su drugi proizvodi Mak Zara fenomenalni - brusnica u čokoladi i suha smokva u čokoladi su vrh.
A sumnjam da BiH ima dovoljno veliku proizvodnju lješnjaka, brusnice i drugih sastojaka da bi mogla podmiriti potrebe industrije. Takodje, koliko sam upoznat za neke proizvode je potrebna specifična čokolada koju nije jednostavno proizvesti, tako da je logično da je mali proizvodjači kao Mak Zara uvoze iako bih i ja volio da je sve ovdje proizvedeno.
Što se Swissliona u Trebinju tiče, jedino ona mala čokolada Daria kod mene ima kakav-takav prolaz. Euroblok mi je
uvijek bio truba (ali ukusi se razlikuju). Za sada, od BH proizvodjača meni je Vispak ubjedljivo najbolji.
Ma yebesh i vispak! Kako mu samo ime kaze i to je samo PAKovanje/prePAKivanje.
A visocaci su inace poznati po upakivanju muda pod bubrege. Eno nam i cijelo brdo podmecu pod piramidu.

MI SMO TRUBA STO SE OVOGA TICE.
Mislim proizvodnje opcenito. Tih nekoliko domacih proizvoda koji vrijede da se pomenu je davno pomenuto, ovo ostalo je samo ciljana reklama nekih proizvoda upitnog domaceg porijekla i kvalitete.

Ja bih radije ovu temu okrenuo u pravcu - STA BI MOGAO BITI VRHUNSKI DOMACI PROIZVOD.
Evo taj famozni Travnicki sir. To je nesto sto bi MOGLO biti vrhunski proizvod, ali nije. Kako da nazovemo proizvodom nesto sto se kupuje na nekim lokacijama za koje treba shema i preporuka nekoga ko je dobar sa prodavacem sira!

Ja ne pricam u prazno, dao sam vam primjer ovih sireva iz makedonske mljekare. Zar je sramota PREPISATI nesta sto drugi rade. Pogotovo ako je to iz blizeg komsiluka a ne iz razvijene Evrope. Dakle nesto sto je zaista dostizno.

Kad neko izbaci na trziste NEDOVRSEN proizvod, a nasi su svi takvi, ja bih ga mlatio ko vola.
The 51st State

#1717 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by The 51st State »

Lajavikrelac wrote:
The 51st State wrote:sta pametujes majke ti kao da sirovine u belgiji nabavljaju na lokalnom trzistu ono flandravac umjesto kakaovca, donekle orah i ljesnik bi mogli kao nabavljati ovdje, mada ne vidim da ima znacajnije ponude istog.
Samo u BIH ne raste kakaovac sve ostalo smo ili proizvodili (kakao puter) ili proizvodimo (badem, lješnik, brusnica) tako da je to domaći proizvod samo po deklaraciji zemlje zbućkanja sastojaka :-) Drugo tehnologiju već imamo nismo pali s kruške, imaš nekoliko konditorskih firmi u BIH, a treće domaći proizvod pa je skuplji od uvozne Milke sa bruka aroma, ukusa i neuporedivo boljih dezena ambalaže :? Swisslion Takovo je u Trebinju pa su im odlične čokolade ispod 2 KM :oops:
dobro, kakao puter se pravi od kravljeg mlijeka? ovo nabrojano voce da je ponuda dostupna u bih po razumnim cijenama valjda bi proizvodjac i kupovao? ovo ostalo je stvar preferencija i okusa koji se nivelisu na trzistu.
The 51st State

#1718 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by The 51st State »

dustaban wrote:
kox wrote:Već sam na ovoj temi napisao da su ove čokolade okusom najsličnije običnoj mliječnoj čokoladi iako je u pitanju neka belgijska ručno pravljena. Nisu loše, ali su preskupe - vjerovatno su namijenjene prvenstveno za poklone. Zato su drugi proizvodi Mak Zara fenomenalni - brusnica u čokoladi i suha smokva u čokoladi su vrh.
A visocaci su inace poznati po upakivanju muda pod bubrege. Eno nam i cijelo brdo podmecu pod piramidu.

Mislim proizvodnje opcenito. Tih nekoliko domacih proizvoda koji vrijede da se pomenu je davno pomenuto, ovo ostalo je samo ciljana reklama nekih proizvoda upitnog domaceg porijekla i kvalitete.

Ja bih radije ovu temu okrenuo u pravcu - STA BI MOGAO BITI VRHUNSKI DOMACI PROIZVOD.
Evo taj famozni Travnicki sir. To je nesto sto bi MOGLO biti vrhunski proizvod, ali nije. Kako da nazovemo proizvodom nesto sto se kupuje na nekim lokacijama za koje treba shema i preporuka nekoga ko je dobar sa prodavacem sira!

Ja ne pricam u prazno, dao sam vam primjer ovih sireva iz makedonske mljekare. Zar je sramota PREPISATI nesta sto drugi rade. Pogotovo ako je to iz blizeg komsiluka a ne iz razvijene Evrope. Dakle nesto sto je zaista dostizno.

Kad neko izbaci na trziste NEDOVRSEN proizvod, a nasi su svi takvi, ja bih ga mlatio ko vola.
:lol:
ne prica u prazno....
dustaban

#1719 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by dustaban »

The 51st State wrote:
dustaban wrote:

:lol:
ne prica u prazno....
To ti pricas "u puno" !
The 51st State

#1720 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by The 51st State »

pa popljuvo si makzaru sve gluposti pisajuci....
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1721 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Domaci izdajnik »

The 51st State wrote:dobro, kakao puter se pravi od kravljeg mlijeka? ovo nabrojano voce da je ponuda dostupna u bih po razumnim cijenama valjda bi proizvodjac i kupovao? ovo ostalo je stvar preferencija i okusa koji se nivelisu na trzistu.
Rekao sam za kakao pročitaj, a sarajevska Zora je pravila kakao puter....to što naša država samu sebe jebe u zdrav mozak to već nije za ove teme :oops:
The 51st State

#1722 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by The 51st State »

Lajavikrelac wrote:
The 51st State wrote:dobro, kakao puter se pravi od kravljeg mlijeka? ovo nabrojano voce da je ponuda dostupna u bih po razumnim cijenama valjda bi proizvodjac i kupovao? ovo ostalo je stvar preferencija i okusa koji se nivelisu na trzistu.
Rekao sam za kakao pročitaj, a sarajevska Zora je pravila kakao puter....to što naša država samu sebe jebe u zdrav mozak to već nije za ove teme :oops:
dobro, ali i kakao puter se pravi od kakaa, ovako ili onako opet uvoz, tu je sad kalkulacija koji se stepen obrade sirovine firmi vise isplati ali neise....
kox

#1723 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by kox »

dustaban wrote:

Ne znam stvarno odakle ti informacija da Vispak prepakuje proizvode, mislim da se velika većina proizvoda dole pravi - čokolade, kremovi, supe i sl. (nisam siguran za kikiriki puter i sličnu 'egzotiku') . Meni je ova tema super zato što vidim preporuke za neke nove domaće proizvode koje nisam ranije upratio. Ovaj dio oko nekih bosanskih originalnih proizvoda visoke kvalitete je super, ali meni je korisna informacija i o proizvodima koji su solidni i dovoljno dobri za svakodnevnu upotrebu za koje ljudi većinom i ne znaju pa kupuju uvozne, ni po čemu kvalitetnije.
BIONA

#1724 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by BIONA »

Kupila ovaj omeksivac maksuz da probam, i super mi je! Pravo lijepo mirise i ostaje miris sto je bitno jelte :D
A kosta cak 1,85 km :D
http://tisal.ba/index.php?id=fresh-breeze
platinum1991

#1725 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by platinum1991 »

Danas sam kupio od Laste njihov novi keks pakovan je kao knopers ili hanuta ja sam kupio onaj na kojem piše Tortić
ali imaju još neka 2 ili 3 svaki je malo drugačiji, moram reći da mi se za sada sviđa a i pakovanje je privlačno.
Post Reply