Prirodno matematicki fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
skijasica

#1701 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by skijasica »

Hvala ti puno :D . Bas si nam lijepo napisala o svemu, puno korisnih informacija koje vjerujem da ce mi pomoci. :D :)
Jos jednom hvala!
skijasica

#1702 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by skijasica »

alkalna_baterija wrote:Evo završavam prvu godinu Biologije, koja je ista za sve smjerove. Također sam izabrala smjer Genetika.

Što se tiče mojih iskustava do sad, radije bih da je meni neko dao ove informacije umjesto onih koje smo mi dobili.
Prvi semestar nije težak, uz malo truda, učenja, svi se predmeti mogu položiti barem sa sedmicom. :D

Biofizika je do sada bila šega, šala, pošalica. Ove godine nama je malo promijenjeno bilo, nije postojala teoretska šansa da se prepiše. :D Predmet kao predmet nije težak, samo eto, očekivali smo prepisivačinu, a 4 asistenta (vrlo stroga) + profesor su nas dočekali u amfiteatru. :D
Na popravnom roku je ponovio testove s redovnog roka, zaokružuju se tačni odgovori, tačan odgovor nosi 4 boda, netačan -1. Bolonja... :roll:

Ukoliko nemate naviku da učite s razumijevanjem, citologija bi vas mogla malo namučiti. Nije obimna, nije ni teška, ali zahtjeva učenje s razumijevanjem. Ne ponavlja testove, potrefi se pokoje pitanje, ali u principu testovi nisu isti.

Alge i gljive možete učiti s testova od prethodnih generacija, 80 % testa bude isto. Na popravnim rokovima testovi budu identični onim na redovnim.

Niži ahordati su obiman predmet, pun latinskih naziva gotovo apstraktnih pojmova. Uz redovno učenje ne predstavlja problem.

Anorganska hemija bi možda i bila teška da je i dalje predaje Milka, međutim, ove godine je preuzela Nevzeta, gradivo straaaaaaašno pojednostavila i učinila predmet mnogo lakšim. Pretpostavljam da će i vama ona predavati. Ukoliko položite, a hoćete veću ocjenu, možete izaći na popravni i u svakom slučaju, upisuje onu veću ocjenu. :D

Drugi semestar... :D Histologija kao predmet od kojeg će da naprave bauk. I jeste bauk. Ako niste naučili da razumijete gradivo. Predavanja su obavezna, izričito i strogo obavezna, nemojte ih propuštati. Prvi razlog je to što sam, barem ja, uživala na njegovim predavanjima, a i ostale kolege dijele moje mišljenje. Predaje Šuško, čovjek koji zaista izvrsno poznaje materiju, ne zastajkuje, priča tečno i pitko, objašnjava po nekoliko puta stvari za koje zna da su malo teže. A i naročito je zanimljiv, anegdota s njim ne manjka. :D Drugi razlog je činjenica da će vas peglat oko potpisa u slučaju da ukupno, i s predavanja i s vježbi, imate preko 3 - 4 minusa. Predavanja su mu naročito važna. Iz njegovog praktikuma nemojte učiti. Svaki moj pokušaj završio je ispravljanjem gramatičkih grešaka. :lol: Uzmite Žan Kjera i iščitavajte, crtajte što čitate. To je način da razumijete i zapamtite gradivo koje je u praktikumu opisano šturo, nejasno i čisto da zadovolji formu. NA VJEŽBAMA, POČNITE OD SAMOG POČETKA, NE ČEKAJTE DA VAS SELMA UPOZORI DA SE BLIŽI KRAJ, DAKLE, OD SAMOG POČETKA SE DIJELITE U GRUPI I NEKA SVAKO NAUČI VJEŽBU I ISPRIČA JEDAN DIO. Tako dobijate bodove za aktivnost. Svako učešće u ovako spremljenoj vježbi je jedan plus, tj. jedan bod. Dakle, nije važno koliko vas je u grupi, vježbe su dovoljno obimne da svako može dobiti barem djelić. Iz aktivnosti je ukupno 10 bodova što može napraviti ogromnu razliku.
Bez obzira što je profesor jako težak, to je jedna legenda. :D

Organska hemija je još jedan predmet kojim su me prepadali. Vjerujte, nije, ako imate imalo osnova. Naravno da je teška ljudima koji me dan pred ispit pitaju koje je metilna ili fenilna grupa. Na katedri za Organsku hemiju je toliko divnih ljudi, laboranata, demonstranata, ali i asistenata i profesora, koji su vam spremni pomoći u svakom trenutku. Skupa s Dušanom, Muamerom i Ishakom smo spremali ispite i položena su oba testa bez ikakvih problema. To su ljudine, momci za 10. :)
Vježbe ne preskačite, a ako već morate, ne preskačite više od jedne. Za nadoknadu vježbi koje drži Nevzeta nije problem, problem je za nadoknadu kod Danijele. Trudite se da zapišete svo lab. suđe koje razbijete. :D Zaštitne naočale ne kupujte, neće vam trebati. Na kraju ćete raditi seminarski (pano + printana forma). Potrudite se oko panoa, najbolji pano dobija dodatnih 5 bodova na ukupni zbir. Vjerujte, i bod znači. Btw studenti glasaju. :D

Viši ahordati, ista priča, s tim da je ovaj dio zanimljiviji jer pričate o živuljkama s kojim se inače susrećete. Nekih 7 dana pred test dobićete nekih 100tinjak pitanja koja trebate naučiti. Sadbera je glavna na ovom predmetu, a ne dekan, pa ona malo izlazi u susret, jer je svjesna da je gradivo preobimno, pogotovo insekti. Ne očekujte nešto naročito od njihovih predavanja, usredotočite se na vježbe.

Morfologija biljaka je manje - više smiješna. Barem meni je bila. Irma odlično drži vježbe, odlično objašnjava. Predavanja kod profesorice nisu obavezna. Na kraju pravite seminarski. Budite što inovativniji. Ove godine smo imali čak i film. :D
Profesorica izabere 5 najboljih koji se prezentuju na predavanju; studenti biraju pobjednika koji dobija 10 dodatnih bodova, a svi ostali izabrani od strane profesorice po 5 bodova.

Sociologija, prepisivalo se Boga mi, malo se učilo. Sve u svemu, ništa posebno.

Tjelesni i zdravstveni odgoj - na predavanja gledajte da dolazite, na 2 izleta i obilazak koji organizuje. Može vam praviti problem oko potpisa, ali na kraju ipak pusti sve. :D

Vezano za knjige - Sve skripte možete nabaviti u kopirnici kod fakulteta. Cijena stranice je 10 kf. Međutim, s Pofalića kada krenete prema onim srušenim zgradama u kampusu, pa lijevo (haha objašnjenja :D ) stranica košta 2 kf, ako se ne varam, uglavnom puno je jeftinije. Praktikum iz Histologije ćete morati kupiti od profesora, košta oko 30 KM, kako se nagode tako da svako dobije malo. :D

Post je opširan i obiman, ali se nadam i koristan. :D Sretno! :-D

Hvala ti puno :D . Bas si nam lijepo napisala o svemu, puno korisnih informacija koje vjerujem da ce mi pomoci. :D :)
Jos jednom hvala!
emmahill

#1703 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by emmahill »

skijasica wrote:
alkalna_baterija wrote:Evo završavam prvu godinu Biologije, koja je ista za sve smjerove. Također sam izabrala smjer Genetika.

Što se tiče mojih iskustava do sad, radije bih da je meni neko dao ove informacije umjesto onih koje smo mi dobili.
Prvi semestar nije težak, uz malo truda, učenja, svi se predmeti mogu položiti barem sa sedmicom. :D

Biofizika je do sada bila šega, šala, pošalica. Ove godine nama je malo promijenjeno bilo, nije postojala teoretska šansa da se prepiše. :D Predmet kao predmet nije težak, samo eto, očekivali smo prepisivačinu, a 4 asistenta (vrlo stroga) + profesor su nas dočekali u amfiteatru. :D
Na popravnom roku je ponovio testove s redovnog roka, zaokružuju se tačni odgovori, tačan odgovor nosi 4 boda, netačan -1. Bolonja... :roll:

Ukoliko nemate naviku da učite s razumijevanjem, citologija bi vas mogla malo namučiti. Nije obimna, nije ni teška, ali zahtjeva učenje s razumijevanjem. Ne ponavlja testove, potrefi se pokoje pitanje, ali u principu testovi nisu isti.

Alge i gljive možete učiti s testova od prethodnih generacija, 80 % testa bude isto. Na popravnim rokovima testovi budu identični onim na redovnim.

Niži ahordati su obiman predmet, pun latinskih naziva gotovo apstraktnih pojmova. Uz redovno učenje ne predstavlja problem.

Anorganska hemija bi možda i bila teška da je i dalje predaje Milka, međutim, ove godine je preuzela Nevzeta, gradivo straaaaaaašno pojednostavila i učinila predmet mnogo lakšim. Pretpostavljam da će i vama ona predavati. Ukoliko položite, a hoćete veću ocjenu, možete izaći na popravni i u svakom slučaju, upisuje onu veću ocjenu. :D

Drugi semestar... :D Histologija kao predmet od kojeg će da naprave bauk. I jeste bauk. Ako niste naučili da razumijete gradivo. Predavanja su obavezna, izričito i strogo obavezna, nemojte ih propuštati. Prvi razlog je to što sam, barem ja, uživala na njegovim predavanjima, a i ostale kolege dijele moje mišljenje. Predaje Šuško, čovjek koji zaista izvrsno poznaje materiju, ne zastajkuje, priča tečno i pitko, objašnjava po nekoliko puta stvari za koje zna da su malo teže. A i naročito je zanimljiv, anegdota s njim ne manjka. :D Drugi razlog je činjenica da će vas peglat oko potpisa u slučaju da ukupno, i s predavanja i s vježbi, imate preko 3 - 4 minusa. Predavanja su mu naročito važna. Iz njegovog praktikuma nemojte učiti. Svaki moj pokušaj završio je ispravljanjem gramatičkih grešaka. :lol: Uzmite Žan Kjera i iščitavajte, crtajte što čitate. To je način da razumijete i zapamtite gradivo koje je u praktikumu opisano šturo, nejasno i čisto da zadovolji formu. NA VJEŽBAMA, POČNITE OD SAMOG POČETKA, NE ČEKAJTE DA VAS SELMA UPOZORI DA SE BLIŽI KRAJ, DAKLE, OD SAMOG POČETKA SE DIJELITE U GRUPI I NEKA SVAKO NAUČI VJEŽBU I ISPRIČA JEDAN DIO. Tako dobijate bodove za aktivnost. Svako učešće u ovako spremljenoj vježbi je jedan plus, tj. jedan bod. Dakle, nije važno koliko vas je u grupi, vježbe su dovoljno obimne da svako može dobiti barem djelić. Iz aktivnosti je ukupno 10 bodova što može napraviti ogromnu razliku.
Bez obzira što je profesor jako težak, to je jedna legenda. :D

Organska hemija je još jedan predmet kojim su me prepadali. Vjerujte, nije, ako imate imalo osnova. Naravno da je teška ljudima koji me dan pred ispit pitaju koje je metilna ili fenilna grupa. Na katedri za Organsku hemiju je toliko divnih ljudi, laboranata, demonstranata, ali i asistenata i profesora, koji su vam spremni pomoći u svakom trenutku. Skupa s Dušanom, Muamerom i Ishakom smo spremali ispite i položena su oba testa bez ikakvih problema. To su ljudine, momci za 10. :)
Vježbe ne preskačite, a ako već morate, ne preskačite više od jedne. Za nadoknadu vježbi koje drži Nevzeta nije problem, problem je za nadoknadu kod Danijele. Trudite se da zapišete svo lab. suđe koje razbijete. :D Zaštitne naočale ne kupujte, neće vam trebati. Na kraju ćete raditi seminarski (pano + printana forma). Potrudite se oko panoa, najbolji pano dobija dodatnih 5 bodova na ukupni zbir. Vjerujte, i bod znači. Btw studenti glasaju. :D

Viši ahordati, ista priča, s tim da je ovaj dio zanimljiviji jer pričate o živuljkama s kojim se inače susrećete. Nekih 7 dana pred test dobićete nekih 100tinjak pitanja koja trebate naučiti. Sadbera je glavna na ovom predmetu, a ne dekan, pa ona malo izlazi u susret, jer je svjesna da je gradivo preobimno, pogotovo insekti. Ne očekujte nešto naročito od njihovih predavanja, usredotočite se na vježbe.

Morfologija biljaka je manje - više smiješna. Barem meni je bila. Irma odlično drži vježbe, odlično objašnjava. Predavanja kod profesorice nisu obavezna. Na kraju pravite seminarski. Budite što inovativniji. Ove godine smo imali čak i film. :D
Profesorica izabere 5 najboljih koji se prezentuju na predavanju; studenti biraju pobjednika koji dobija 10 dodatnih bodova, a svi ostali izabrani od strane profesorice po 5 bodova.

Sociologija, prepisivalo se Boga mi, malo se učilo. Sve u svemu, ništa posebno.

Tjelesni i zdravstveni odgoj - na predavanja gledajte da dolazite, na 2 izleta i obilazak koji organizuje. Može vam praviti problem oko potpisa, ali na kraju ipak pusti sve. :D

Vezano za knjige - Sve skripte možete nabaviti u kopirnici kod fakulteta. Cijena stranice je 10 kf. Međutim, s Pofalića kada krenete prema onim srušenim zgradama u kampusu, pa lijevo (haha objašnjenja :D ) stranica košta 2 kf, ako se ne varam, uglavnom puno je jeftinije. Praktikum iz Histologije ćete morati kupiti od profesora, košta oko 30 KM, kako se nagode tako da svako dobije malo. :D

Post je opširan i obiman, ali se nadam i koristan. :D Sretno! :-D

Jos jednom hvala!
Hvala <3 Išla danas, predala, u tih 5 minuta još troje ljudi isto na genetiku apliciralo... :/
alkalna_baterija

#1704 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by alkalna_baterija »

Gužva je zaista na Genetici, ali ako vam išta znači, u mojoj generaciji su primili sve koji su aplicirali, s tim da se kvota redovnih nije promijenila.
Zaboravih još napisati, na vježbama ćete toliko izvježbati ruku i crtanje, kao da ste na Akademiji. :D U početku bude smiješno i pomalo zahtjevno, poslije nećete vjerovati kakve crteže, sheme, skice i ostala čuda možete nacrtati za vrlo kratko vrijeme :D
MarcusMarulus

#1705 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by MarcusMarulus »

Zna li netko kakvo je stanje s geografijom? Upisuje li itko živ to?
cyprus

#1706 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by cyprus »

MarcusMarulus wrote:Zna li netko kakvo je stanje s geografijom? Upisuje li itko živ to?
Upisuje... Popunile su se kvote vazda dosad :mrgreen:
Kvest

#1707 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Kvest »

Predala na ekologiju,pa kako god završi
emali

#1708 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by emali »

zanima me gdje se sve moze zaposliti kada se upise biologija,smjer biohemija ili mikrobiologija,msm koje zvanje dobijes kada zavrsis PMF,i koliko je uopste cijenjen taj fakultet?Ima li stele dosta?
chengaba

#1709 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by chengaba »

emali wrote:zanima me gdje se sve moze zaposliti kada se upise biologija,smjer biohemija ili mikrobiologija,msm koje zvanje dobijes kada zavrsis PMF,i koliko je uopste cijenjen taj fakultet?Ima li stele dosta?
Oko tih zvanja generacije muku muče i sa dekanatom i sa ministarstvima. Trenutno su zvanja bachelor inžinjerske biohemije/mikrobiologije/ekologije itd., tako da ja u suštini nisam biolog (jer nije npr. BSc biologije i inž. ekologije), iako sam završio ekologiju ;)
Štele baš i nema, a što se posla tiče puno je bolja situacija za biohemičare u odnosu na mikrobiologe, ali mi nisu fah nešto ovi smjerovi, tako da možda neko drugi može bolje reći...
emali

#1710 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by emali »

Postoji li u BiH fakultet ili odsjek za GI i biotehnologiju?
alkalna_baterija

#1711 Re: Prirodno matematicki fakultet

emali wrote:Postoji li u BiH fakultet ili odsjek za GI i biotehnologiju?
mislim da je to to na IUS-u i Burchu :roll:
suncica0608

#1712 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by suncica0608 »

Zna li neko kada ce biti preliminarna rang lista na PMF? Ko je jos predao na genetiku? :P
emmahill

#1713 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by emmahill »

suncica0608 wrote:Zna li neko kada ce biti preliminarna rang lista na PMF? Ko je jos predao na genetiku? :P
Mislim da će sutra, jer bi po nekim pravilima sutra trebalo izaći za faksove bez prijemnog... Mada se ne nadam baš, ne bi me čudilo i da to ne ispoštuju. Stomatologija izbacila već juče, čim po završetku konkursa.
emmahill

#1714 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by emmahill »

Mene samo zanima koliko će nas ove godine biti apliciranih, jedino zbog toga čekam rang listu. Kladim se na 50+.
suncica0608

#1715 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by suncica0608 »

emmahill wrote:Mene samo zanima koliko će nas ove godine biti apliciranih, jedino zbog toga čekam rang listu. Kladim se na 50+.
hahaha bit ce pravo veselo kad izadje rang lista :D
Kvest

#1716 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Kvest »

Kad izadje odma pišite da znam
I da se zahvalim alkalnoj i ovde :kiss:
Zna li neko barem okvirno koliko ima kandidata?Nestrpljiva sam.
alkalna_baterija

#1717 Re: Prirodno matematicki fakultet

Kvest wrote:Kad izadje odma pišite da znam
I da se zahvalim alkalnoj i ovde :kiss:
Zna li neko barem okvirno koliko ima kandidata?Nestrpljiva sam.
Ma ne zahvaljuj se, tu smo da se pomažemo :D :kiss:

Helem, ja sam prošle godine među prvim uspjela otvoriti rezultate, pratiću i danas ako budem kući, postaviću ako otvorim. :)
emmahill

#1718 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by emmahill »

Refresham cijelo jutro i ništa. Ne znam što im treba toliko.
suncica0608

#1719 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by suncica0608 »

emmahill wrote:Refresham cijelo jutro i ništa. Ne znam što im treba toliko.
Valjda ce danas biti. :(
alkalna_baterija

#1720 Re: Prirodno matematicki fakultet

suncica0608 wrote:
Prvo će zalijepiti na vrata fakulteta, tek onda će biti dostupno na stranici, jer im stranica ne radi neko vrijeme nakon update-a :lol:

Interesantno za jedan fakultet koji obrazuje informatičare :D
nurr

#1721 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by nurr »

Koliko košta samofinansirajući studij po semestru na drugom ciklusu na biologiji? :-?
emmahill

#1722 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by emmahill »

alkalna_baterija wrote:
suncica0608 wrote:
Prvo će zalijepiti na vrata fakulteta, tek onda će biti dostupno na stranici, jer im stranica ne radi neko vrijeme nakon update-a :lol:

Interesantno za jedan fakultet koji obrazuje informatičare :D
A ne vjerujem. Jesu bar rekli kad će zalijepiti da odem?
alkalna_baterija

#1723 Re: Prirodno matematicki fakultet

Mislim da je sjednica počela u 1. Znači sad nekad bi mogli početi lijepiti rezultate. Ali prvo ide za Geografiju, pa tek onda za jedno sahatak za Biologiju. Barem je tako bilo prošle godine. Doduše sad kasne, prošle godine u ovo vrijeme su već stavili barem za Geografiju.
Kefal

#1724 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Kefal »

https://www.dropbox.com/sh/pdrbx3g8jp89 ... qGt_V9uO9a
izasli rezultati, samo biologija, sad za sad..
alkalna_baterija

#1725 Re: Prirodno matematicki fakultet

Jel moguće da je Biologija prva?!
Post Reply