Jugoslavija
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1701 Re: Jugoslavija
Krleža kao onaj problematični sin kojeg ne smiješ tek tako izbaciti iz kuće, u političko-istorijskom smislu.
Kažu da je bio najveći agitator da Tuđman izađe iz zatvora. Logično je da neki način i učestovao u raspadu Juge.
Kažu da je bio najveći agitator da Tuđman izađe iz zatvora. Logično je da neki način i učestovao u raspadu Juge.
-
John Cleese
- Edin H.
#1703 Re: Jugoslavija
Joj kako su me gledali u kupeu u vozu na povratku kad sam trznuo Glas Koncila da čitam
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#1704 Re: Jugoslavija
Otac pokojne Gordane Suše je bio Živorad Mihajlović Šilja - novinar i pisac publicista , aktivni učesnik NOB-a 1941-1945.John Cleese wrote: ↑17/03/2024 23:39
Pa znao je covjek kako se sacuvati.
Augusta Cesarca su, za razliku od Krleze, strpali u Kerestinec, jer je otvoreno odbio da podrzi ustasku vlast, a i aktivno radio protiv nje, da bi ga nakon neuspjelog kolektivnog pokusaja bijega i strijeljali. Nedugo zatim ubili su i njegovu suprugu.
Neuspjeli bijeg je, navodno, organizirao "enigmaticni" Kopinic - nije najjasnije da li je neuspjeh bio posljedica lose organizacije ili sabotaze zbog unutarpartijskih nesuglasica.
Zli jezici su govorili da je radio za UDBU (najlakše je složiti etiketu onome ko se ne može braniti , revizionistička Srbija je nešto ubjedljivo najljigavije i najnečovječnije što je nastalo revizionizmom) no ŽMŠ je pred raspad zemlje napisao knjižicu - "Kopnič bez Enigme" u kojoj cijelu "Enigmu Kopnič" "raskrinkava" i direktno optužuje Kopniča za Kerestinec u smislu loše organizacije bijega.
Nesumnjivo je da se ŽMŠ u svojoj knjizi nalupao gluposti , isuviše je to mirisalo na nadolazećeg Miloševića no raspadom zemlje je i sam Kopnič postao nebitan tako da vjerovatno nikada nećemo saznati šta se tu desilo ?
Off: Topic : u firmu nam je neki dan došlo deset paleta otpisane edicije koja sadrži po osam novih-novcatih Čengićevih "Razgovora s Krležom" , Svjetlost 1990 , odoše za reciklažu
- piupiu
#1705 Re: Jugoslavija
Shvatam. Komentarišem jer su ta trojica u opticaju kao da nije bilo jednako - pa i više - talentovanih i zaslužnih pisaca od standardno rabljenih Andrića, Selimovića i Krleže. Nije upitno da i svijet ima veliku književnost, ko to spori? Fascinantno je da je jedna zemlja kakva je Jugoslavija u 100 godina proizvede književnost koju je proizvela u 20. vijeku. Još je fascinantnije, da je jedna mala Bosna izvor i inspiracija navjećih (kanonskih) djela te književnosti, kao i ove današnje, regionalne.John Cleese wrote: ↑17/03/2024 17:24Ma komentirali smo samo pomenutu trojicu i to u vezi odredjenog trenutka u povijesti knjizevnosti, bez namjere da rangiramo sve jugoslovenske pisce.piupiu wrote: ↑17/03/2024 14:47 Jugoslavija je zaista imala veliku književnost, no svi su oni (+ Krleža, Sušić i one dosadne lektire iz srednje - Lalić, Davičo) pisci političkih romana, zarobljeni u moderni i epohalnim ideologijama, turobni i mračni. A gdje su anti-epohalni, slobodoumni pisci tipa Pekić i Kiš? Ili izuzetni Vidosav Stevanović—Bogu hvala na malo magičnog realizma—i njegov "Testament"... Nego, ne znam otkud te teške kvalifikacije od Krleži, sve što mu se spočitavate, on je u svojoj literaturi bukvalno masakrirao?
Kiš u mojoj biblioteci inace ima posebno mjesto, jos od davnog citanja Ranih jada, pa svega ostalog redom. I naravno da ima jos koliko hoces imena vrijednih spomena i djela itekako vrijednih citanja, sto naravno nije razlog za uzivljavanje u mit o nekakvoj nasoj bogom danoj posebnosti - uvjeren sam da si se i sama nacitala djela stranih pisaca i stoga dobro znas da i drugi narodi, pored juznoslovenskih, imaju knjizevnost kojom se mogu pohvaliti.
Last edited by piupiu on 18/03/2024 02:53, edited 1 time in total.
- piupiu
#1706 Re: Jugoslavija
Pa daj komplet za rajuteskeredzic_22 wrote: ↑18/03/2024 00:31 Off: Topic : u firmu nam je neki dan došlo deset paleta otpisane edicije koja sadrži po osam novih-novcatih Čengićevih "Razgovora s Krležom" , Svjetlost 1990 , odoše za reciklažu![]()
- piupiu
#1707 Re: Jugoslavija
Imaš u dijelovima iz teksta koje sam postavila o Španskom ratu fino razradjeno objašnjenje na dotičnu temu, konkretno da su Sovjeti oružanu pomoć Španiji naplatili u zlatu. Tipični klijentelizam modernog doba, što donekle potvrdjuje i ideju da je ruski imperijalizam pauzirao samo tokom Oktobarske revolucije, a onda se nastavio razvijati pod krinkom izgradnje vrlog novog svijeta.Haris.ba wrote: ↑16/03/2024 13:32U historiografiji postoji termin "moskovsko zlato". Zaguglaj na engleskom, izaci se.
Zanimalo me jedno vrijeme kako je komi Juga izvrsila Zakon o nacionalizaciji banaka i privrednih drustava iz 1946.pa me to odvelo do Sovjeta i kako su oni vrsili "prvobitnu akumulaciju kapitala".
- n+1
#1708 Re: Jugoslavija
U radu Husnije Kamberovića, koji je ranije postavljala piupiu, spominje se da je još 1967. komisija CKSKBiH raspravljala o Andrićevoj književnosti i njegovom odnosu prema muslimanima, što je zanimljivo ako znamo da se problematiziranje Andrića uobičajeno ističe kao primjer post-jugoslovenskog nacionalističkog divljanja i kulturnog barbarizma.
- teskeredzic_22
#1709 Re: Jugoslavija
Gdje da donesem ?piupiu wrote: ↑18/03/2024 02:52Pa daj komplet za rajuteskeredzic_22 wrote: ↑18/03/2024 00:31 Off: Topic : u firmu nam je neki dan došlo deset paleta otpisane edicije koja sadrži po osam novih-novcatih Čengićevih "Razgovora s Krležom" , Svjetlost 1990 , odoše za reciklažu![]()
![]()

-
neki
-
John Cleese
#1711 Re: Jugoslavija
Sto se mene tice i nije nuzno lose ako je neko zaista i radio za ili i u UDB, ovisno naravno o tome sta je tacno radio i kako se u odredjenim, prelomnim povijesnim trenucima drzao.teskeredzic_22 wrote: ↑18/03/2024 00:31Otac pokojne Gordane Suše je bio Živorad Mihajlović Šilja - novinar i pisac publicista , aktivni učesnik NOB-a 1941-1945.John Cleese wrote: ↑17/03/2024 23:39
Augusta Cesarca su, za razliku od Krleze, strpali u Kerestinec, jer je otvoreno odbio da podrzi ustasku vlast, a i aktivno radio protiv nje, da bi ga nakon neuspjelog kolektivnog pokusaja bijega i strijeljali. Nedugo zatim ubili su i njegovu suprugu.
Neuspjeli bijeg je, navodno, organizirao "enigmaticni" Kopinic - nije najjasnije da li je neuspjeh bio posljedica lose organizacije ili sabotaze zbog unutarpartijskih nesuglasica.
Zli jezici su govorili da je radio za UDBU (najlakše je složiti etiketu onome ko se ne može braniti , revizionistička Srbija je nešto ubjedljivo najljigavije i najnečovječnije što je nastalo revizionizmom) no ŽMŠ je pred raspad zemlje napisao knjižicu - "Kopnič bez Enigme" u kojoj cijelu "Enigmu Kopnič" "raskrinkava" i direktno optužuje Kopniča za Kerestinec u smislu loše organizacije bijega.
Nesumnjivo je da se ŽMŠ u svojoj knjizi nalupao gluposti , isuviše je to mirisalo na nadolazećeg Miloševića no raspadom zemlje je i sam Kopnič postao nebitan tako da vjerovatno nikada nećemo saznati šta se tu desilo ?
Off: Topic : u firmu nam je neki dan došlo deset paleta otpisane edicije koja sadrži po osam novih-novcatih Čengićevih "Razgovora s Krležom" , Svjetlost 1990 , odoše za reciklažu![]()
Revizionisticka Srbija ne da je ljigava i necovjecna nego je naprosto nevjerojatna - nevjerojatno je da u jednoj tako malenoj zemlji istovremeno zivi toliko idiota, a evidento je da uistinu zivi i da imaju natpolovicnu vecinu u birackom tijelu.
Kopinic je bio partijska veza s Kominternom i na tome je zasnivao autoritet i navodne ovlasti da organizira akcije na terenu, sto je, izgleda, iz vizure vodjstva KPJ ipak bilo diskutabilno.
Izvjesne verzije te nesretne storije o Kerestincu idu tako daleko da za neuspjesni bijeg optuzuju sam vrh KPJ (koji je u to vrijeme valjda vec bio u Beogradu, a ne u Zagrebu), jer im je navodno odgovarala likvidacija nekih drugova koji su tamo bili zatoceni, pa su stoga nekako (neznano kako) sabotirali bijeg.
Najvjerojatnije se jeste radilo o losoj organizaciji, ali pouzdano, kako i kazes, nikad necemo saznati.
-
Seawolf
#1712 Re: Jugoslavija
Kad smo kod priče da je nekome navodno odgovarala likvidacija nekih drugova, šta misliš je li drug Stari na neki način bio umiješan u hapšenje i usmrćivanje Mustafe Golubića?John Cleese wrote: ↑18/03/2024 09:47Sto se mene tice i nije nuzno lose ako je neko zaista i radio za ili i u UDB, ovisno naravno o tome sta je tacno radio i kako se u odredjenim, prelomnim povijesnim trenucima drzao.teskeredzic_22 wrote: ↑18/03/2024 00:31Otac pokojne Gordane Suše je bio Živorad Mihajlović Šilja - novinar i pisac publicista , aktivni učesnik NOB-a 1941-1945.John Cleese wrote: ↑17/03/2024 23:39
Off: Topic : u firmu nam je neki dan došlo deset paleta otpisane edicije koja sadrži po osam novih-novcatih Čengićevih "Razgovora s Krležom" , Svjetlost 1990 , odoše za reciklažu![]()
Revizionisticka Srbija ne da je ljigava i necovjecna nego je naprosto nevjerojatna - nevjerojatno je da u jednoj tako malenoj zemlji istovremeno zivi toliko idiota, a evidento je da uistinu zivi i da imaju natpolovicnu vecinu u birackom tijelu.
Kopinic je bio partijska veza s Kominternom i na tome je zasnivao autoritet i navodne ovlasti da organizira akcije na terenu, sto je, izgleda, iz vizure vodjstva KPJ ipak bilo diskutabilno.
Izvjesne verzije te nesretne storije o Kerestincu idu tako daleko da za neuspjesni bijeg optuzuju sam vrh KPJ (koji je u to vrijeme valjda vec bio u Beogradu, a ne u Zagrebu), jer im je navodno odgovarala likvidacija nekih drugova koji su tamo bili zatoceni, pa su stoga nekako (neznano kako) sabotirali bijeg.
Najvjerojatnije se jeste radilo o losoj organizaciji, ali pouzdano, kako i kazes, nikad necemo saznati.
-
John Cleese
#1713 Re: Jugoslavija
Takve i slicne price su mahom prepricavali neskriveni staljinisti, poput vec spominjanog Vlade Dapcevica, zbog cega i nisam sklon da u njih vjerujem.
O hapsenju i pogubljenju Mustafe Golubica ne znam dovoljno da bih mogao komentirati.
- n+1
#1714 Re: Jugoslavija
Hoćemo svi po primjerak.teskeredzic_22 wrote: ↑18/03/2024 07:31Gdje da donesem ?piupiu wrote: ↑18/03/2024 02:52Pa daj komplet za rajuteskeredzic_22 wrote: ↑18/03/2024 00:31 Off: Topic : u firmu nam je neki dan došlo deset paleta otpisane edicije koja sadrži po osam novih-novcatih Čengićevih "Razgovora s Krležom" , Svjetlost 1990 , odoše za reciklažu![]()
![]()
![]()
-
HelaS
-
Tromblon
#1716 Re: Jugoslavija
Veliki Miroslav Krleža čovjek kojem moja porodica duguje vječnu zahvalnost jer je mog dedu izvukao iz Kerestinca i spasio ustaškog noža. Dedo nije dozvolio da se neki njegovi radovi nadju kao dio promotivne izložbe ndh po trećem rajhu i bio je strpan u Kerestinac. Krleža je intervenirao kod poglavnika lično i uspio dedu spasitući noža i izvuči iz zatvora. Upoznao sam Krležu, ali sam inao 5 godina i ne sjećam se o čemu smo razgovarali.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#1717 Re: Jugoslavija
1 DEM = 120 dinara
Penzija 5500 (45 DEM) nakon 35 godina rada
Minimalna plata 5800 (ni 50 DEM)
Banane 250 dinara
- piupiu
#1718 Re: Jugoslavija
@Tromblon Hvala na crtici!
Kako smo na temu trenutno malo više u medjuratnom periodu, evo vam još jedan interesantan link na članak o jugoslovenskim studentima u Pragu u međuratnom periodu, mnogi od kojih će postati politička i intelektualna elita socijalističke Jugoslavije u poslijeratnom periodu.
Autor koristi izvore iz Nacionalnog arhiva u Pragu, Arhiva Jugoslavije i memoare učesnika pokreta, i pokazuje kako se politika Kominterne često mijenjala i kako su se studenti-komunisti prilagodjavali tim promjenama. Prvi dio članka istražuje njihove pokušaje preuzimanja legalnih tj monarhističkih organizacija jugoslavenskih studenata u Pragu, kao i njihovu saradnju sa nekomunističkom ljevicom u periodu između 1928. i 1935. godine. Članak je vrlo interesantan, iznenadio me je broj Bosanaca medju aktivistima.

https://stefanguzvica.su/wp-content/upl ... part-1.pdf
Kako smo na temu trenutno malo više u medjuratnom periodu, evo vam još jedan interesantan link na članak o jugoslovenskim studentima u Pragu u međuratnom periodu, mnogi od kojih će postati politička i intelektualna elita socijalističke Jugoslavije u poslijeratnom periodu.
Autor koristi izvore iz Nacionalnog arhiva u Pragu, Arhiva Jugoslavije i memoare učesnika pokreta, i pokazuje kako se politika Kominterne često mijenjala i kako su se studenti-komunisti prilagodjavali tim promjenama. Prvi dio članka istražuje njihove pokušaje preuzimanja legalnih tj monarhističkih organizacija jugoslavenskih studenata u Pragu, kao i njihovu saradnju sa nekomunističkom ljevicom u periodu između 1928. i 1935. godine. Članak je vrlo interesantan, iznenadio me je broj Bosanaca medju aktivistima.

https://stefanguzvica.su/wp-content/upl ... part-1.pdf
- piupiu
#1719 Re: Jugoslavija
Kuku, napravismo čovjeku posla.n+1 wrote: ↑18/03/2024 10:13Hoćemo svi po primjerak.teskeredzic_22 wrote: ↑18/03/2024 07:31Gdje da donesem ?
[img]https://i.ibb.co/RbZ50Gg/krleza.jpg[img]
Izvini, @teskeredzic_22, ja rekoh u poluzezanciji, nego stvarno bi bila šteta bi bilo da knjige propadnu. Ne mogu vjerovati da ni gradske biblioteke nisu zainteresirane za njih.
Ja se javim na PP.
- teskeredzic_22
#1720 Re: Jugoslavija
@piupiu
@n+1
Dva seta sa 8 nastavaka su kod mene za vas.
Još neko , kamion dolazi do 13:00 ?
edit uzeo sam i treći ako se neko javi.
@n+1
Dva seta sa 8 nastavaka su kod mene za vas.
Još neko , kamion dolazi do 13:00 ?
edit uzeo sam i treći ako se neko javi.
- Čitalac
#1721 Re: Jugoslavija
Spašavanje knjiga je za svaku pohvalu, zbilja sam začuđen što ih bacaju.
- teskeredzic_22
#1722 Re: Jugoslavija
Otpisuju ih , nemaju više nikakvu namjenu u školskom smislu po planu i programima a komercijalnu vrijednost još manje.
10 paleta tomova po osam knjiga Čengićevih o Krleži nije lako pokloniti a to zauzima magacinski prostor za nove knjige.
Za utjehu , bolje je i da odu direktno u reciklažu nego da se preturaju po deponijama.
Dosada sam spasio "milion" knjiga ovog tipa koje nisam ni otvorio i pitanje je i da li ću , jednostavno fizički je nemoguće spašavati sve otpisane knjige svijeta ma kako srce i duša da bole.
Last edited by teskeredzic_22 on 18/03/2024 12:10, edited 1 time in total.
- n+1
#1723 Re: Jugoslavija
Nažalost, to je sudbina većine izdanja koje imaju ma kakav prizvuk onog sistema. Šutaju se po buvljacima za pola marke, i niko ih neće.
- tramvajtrojka
#1724 Re: Jugoslavija
al su hrvati majstorski odradili ovo 91-92 bosnu su zatrpali smecarskim dinarom kojeg su sleperima slali za Bosnu za razmjenu devizasime_cipol wrote: ↑18/03/2024 10:291 DEM = 120 dinara
Banane 250 dinara
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#1725 Re: Jugoslavija
A devizama kupovali oružje, da ne kazem Akciju Oluja.tramvajtrojka wrote: ↑18/03/2024 11:57al su hrvati majstorski odradili ovo 91-92 bosnu su zatrpali smecarskim dinarom kojeg su sleperima slali za Bosnu za razmjenu devizasime_cipol wrote: ↑18/03/2024 10:291 DEM = 120 dinara
Banane 250 dinara![]()