Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
EUROBIH

#1701 Re: Cijene stanova All about

Post by EUROBIH »

Trebam te wrote:Cijene stanova u Sarajevu su visoke prema zaradama i mogucnostima stanovnistva...ali definitivno je bolje kupiti nego rentati,

.
u ovoj :bih: je bolje danas renta nego stan- pod hipotekom,kreditom,pa i svojim parama.....
DANAS IMAŠ STAN-SUTRA DOBIJEŠ OTKAZ!- ne daj bože :lol:

44% nijemaca nema SVOJ stan!
mogu da ga lako kupe ali ekonomska migracija odrađuje svoje--idi tamo gdje ima posla i para!!....kupuješ ga ako doživiš starost,ali i to odrađuju u mediteranskim destinacijama gdje je jeftinije i ljepše,a i te nekretnine opet imaju svoju vrijednost-
Optimus Prime

#1702 Re: Cijene stanova All about

Post by Optimus Prime »

U redu ovo sa stanovima, ali mene interesuje cijena rentanja poslovnih prostora u raznim djelovima Sarajeva.
Za koliko se moze iznajmiti jedno 50 kvadrata. Interesuje me raspon cijena pocev od Ferhadije pa do Dobrinje.
Hvala unaprijed.
chocolate_girl

#1703 Re: Cijene stanova All about

Post by chocolate_girl »

Optimus Prime wrote:U redu ovo sa stanovima, ali mene interesuje cijena rentanja poslovnih prostora u raznim djelovima Sarajeva.
Za koliko se moze iznajmiti jedno 50 kvadrata. Interesuje me raspon cijena pocev od Ferhadije pa do Dobrinje.
Hvala unaprijed.
Sve zavisi kakav ti prostor treba i za koju namjenu. Samo jedan savjet... Najbolje ti je ici preko opstine na javni natjecaj. Tako ti je cijena kvadrata najpristupacnija a i najsigurniji si. Potpises ugovor i gotovo. Onako nikad ne znas s kim imas posla :)
zonbirile

#1704 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

chocolate_girl wrote:
Optimus Prime wrote:U redu ovo sa stanovima, ali mene interesuje cijena rentanja poslovnih prostora u raznim djelovima Sarajeva.
Hvala unaprijed.
Sve zavisi kakav ti prostor treba i za koju namjenu. Samo jedan savjet... Najbolje ti je ici preko opstine na javni natjecaj. Tako ti je cijena kvadrata najpristupacnija a i najsigurniji si. Potpises ugovor i gotovo. Onako nikad ne znas s kim imas posla :)
------------------------------
plus možeš ne plačati,bar kada gledaš izvještaje tih istih opština .Normalno moraš zadovoljiti opšte poznate kriterije.
tomyf

#1705 Re: Cijene stanova All about

Post by tomyf »

Dr.medicine wrote:To samo stara raja iz grada može znati. Pitao sam ja starog, on kaže da je groblje bilo visocije, gdje su Vrtovi Sunca. A gdje je ova Pionirska dolina zgrada bila je kasarna koja je naravno bila i ograđena. Nešto nije siguran kao da je bilo groblje i lijevo od zgrade kad je gledaš sa glavne ulice. Tako da sam i ja skeptik. Vrtovi Sunca su mi nekako off u onom brdu a i zgrade su mi "mršave"

meni je fenomenalna lokacija zgrade u Pionirskoj....one do policije....Vrtovi su mi kao da gledam Normana i Psiho.
Cini mi se da su cijene skroz povoljne u ovoj Pionirskoj. A sorry, sto ako je zgrada na groblju? Treba fatati neka jeza ili? Pola je Sarajeva izgradjeno na groblju.
mumy

#1706 Re: Cijene stanova All about

Post by mumy »

Za koliko se moze kupiti garsonjera,rekacija sve od otoke pa prema gradu?
sabanss

#1707 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

tomyf wrote: meni je fenomenalna lokacija zgrade u Pionirskoj....one do policije....Vrtovi su mi kao da gledam Normana i Psiho.
Cini mi se da su cijene skroz povoljne u ovoj Pionirskoj. A sorry, sto ako je zgrada na groblju? Treba fatati neka jeza ili? Pola je Sarajeva izgradjeno na groblju.
Jasta su... Ja kada sam pitao kvadrati je bio oko 2900 KM, prodaja im je isla toliko dobro da su morali spustiti cijene koje ce ici jos dole 100%

Realno lokacija zgrade je nako...
zonbirile

#1708 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

garantuju da će svakog stanara osvetiti,ako ga lav pojede :lol:
drndalo

#1709 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

sabanss wrote:Ja kada sam pitao kvadrati je bio oko 2900 KM, prodaja im je isla toliko dobro da su morali spustiti cijene koje ce ici jos dole 100%

Uh, javi kad spuste 100% dole, toliko cash-a imam... Na bilo kojoj lokaciji... ;-)
sabanss

#1710 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

drndalo wrote:
sabanss wrote:Ja kada sam pitao kvadrati je bio oko 2900 KM, prodaja im je isla toliko dobro da su morali spustiti cijene koje ce ici jos dole 100%

Uh, javi kad spuste 100% dole, toliko cash-a imam... Na bilo kojoj lokaciji... ;-)
Nisam se dobro odrazio :D

Cijene ce ici dole... Vjerovatnost dogadjaja je 1.

Samo sto ne znam koliko :D
LieToMe

#1711 Re: Cijene stanova All about

Post by LieToMe »

metar_drva wrote:
Trebam te wrote:Cijene stanova u Sarajevu su visoke prema zaradama i mogucnostima stanovnistva...ali definitivno je bolje kupiti nego rentati,

.
između vraćanja rate 30 godina i rentanja stana u istom periodu, biram rentanje.
izmedju vracanja rate kredita za nesto sto ce sutra biti moje i sto mogu prodati ili zamjeniti za neku drugu lokaciju i toga da imam "gazdu" koji ce mi jahat po kicmi, zivkat, obilazit... uvijek biram (i izabrali smo) prvu varijantu. ljudi nikako da shvate, da ovo nije zapad. na zapadu drzava renta stanove ti imas kakvu takvu sigurnost, nece te niko delozirat iz stana u roku 24 sata. a da ne govorimo o tome kako rintas, dajes, krecis, peres, cuvas sve ono sto nije tvoje i nece biti tvoje a da "gazda" ne cijeni tvoj trud i ulaganje u nesto sto cuvas i cistis kao svoje.

ima sve svoje i svaka roba ima svog kupca. sve je to subjektivno a ruzno je prepucavati se, jer svako za sebe zna najbolje. ispade da smo mi koji smo kupili stanove glupi a ovi sto rentaju pametni i obrnuto! uglavnom, nikako ne valja.
svako u skladu sa svojim mogucnostima i po svojim zeljama. bili smo u ovoj drugoj varijanti 3 godine, sad smo hvala Bogu u ovoj prvoj :D osjecaj ne neuporediv! nije djaba ona stara narodna: tri put seli jednom gori!
metar_drva

#1712 Re: Cijene stanova All about

Post by metar_drva »

LieToMe wrote: izmedju vracanja rate kredita za nesto sto ce sutra biti moje i sto mogu prodati ili zamjeniti za neku drugu lokaciju i toga da imam "gazdu" koji ce mi jahat po kicmi, zivkat, obilazit... uvijek biram (i izabrali smo) prvu varijantu. ljudi nikako da shvate, da ovo nije zapad. na zapadu drzava renta stanove ti imas kakvu takvu sigurnost, nece te niko delozirat iz stana u roku 24 sata. a da ne govorimo o tome kako rintas, dajes, krecis, peres, cuvas sve ono sto nije tvoje i nece biti tvoje a da "gazda" ne cijeni tvoj trud i ulaganje u nesto sto cuvas i cistis kao svoje.

ima sve svoje i svaka roba ima svog kupca. sve je to subjektivno a ruzno je prepucavati se, jer svako za sebe zna najbolje. ispade da smo mi koji smo kupili stanove glupi a ovi sto rentaju pametni i obrnuto! uglavnom, nikako ne valja.
svako u skladu sa svojim mogucnostima i po svojim zeljama. bili smo u ovoj drugoj varijanti 3 godine, sad smo hvala Bogu u ovoj prvoj :D osjecaj ne neuporediv! nije djaba ona stara narodna: tri put seli jednom gori!
ovo boldirano je malo diskutabilno, jebiga, 30 godina je sve samo ne "sutra". ali eto, svako ima svoje kontove, ja sam samo iznio svoje mišljenje, nisam se ni s kim prepucavao. također, ne mislim da ste vi koji ste kupili stanove (i ja sam jedan od tih, btw) glupi, samo ja ne bih mogao podnijeti da vraćam kredit 15,20,30 godine i umjesto toga bih radije rentao stan. eto, toliko.
to da svaka roba ima svog kupca je također diskutabilno. al to je neka druga tema i priča...
LieToMe

#1713 Re: Cijene stanova All about

Post by LieToMe »

metar_drva wrote:
LieToMe wrote: izmedju vracanja rate kredita za nesto sto ce sutra biti moje i sto mogu prodati ili zamjeniti za neku drugu lokaciju i toga da imam "gazdu" koji ce mi jahat po kicmi, zivkat, obilazit... uvijek biram (i izabrali smo) prvu varijantu. ljudi nikako da shvate, da ovo nije zapad. na zapadu drzava renta stanove ti imas kakvu takvu sigurnost, nece te niko delozirat iz stana u roku 24 sata. a da ne govorimo o tome kako rintas, dajes, krecis, peres, cuvas sve ono sto nije tvoje i nece biti tvoje a da "gazda" ne cijeni tvoj trud i ulaganje u nesto sto cuvas i cistis kao svoje.

ovo boldirano je malo diskutabilno, jebiga, 30 godina je sve samo ne "sutra". ali eto, svako ima svoje kontove, ja sam samo iznio svoje mišljenje, nisam se ni s kim prepucavao. također, ne mislim da ste vi koji ste kupili stanove (i ja sam jedan od tih, btw) glupi, samo ja ne bih mogao podnijeti da vraćam kredit 15,20,30 godine i umjesto toga bih radije rentao stan. eto, toliko.
to da svaka roba ima svog kupca je također diskutabilno. al to je neka druga tema i priča...
kad sam rekla "sutra" mislila sam vise figurativno. cinjenica je da godine przo lete, narocito kad predjes 30tu, pa ti se stvarno neki duzi period ucini kao sutra. meni 15 godina stvarno ne izgleda puno, Boze samo zdravlja i pameti...
drugo, i ja sam iznijela svoje misljenje a nisam ni u jednom trenutku tebe napala ili rekla ti si to rekao ili slicno... tako da ono sto sam rekla, ne shvataj licno, nije se odnosilo na tebe, vec globalno.

svaka roba ima svog kupca, nekome je skup televizor od 3.000 meni nije! ja cu si ga kupit ako mi se svidja i zadovoljava potrebe, ne zanima me sto je nekom skup (mislila sam na tu relaciju). u svakom slucaju, svede se na ono sve je relativno moj Ajnstajne.
meni je odlazak u podstanare bila najgora stvar u zivotu. do tad nisam shvatala mamu koja mi je govorila "ne znas sine sta znaci imati gazdu"! i sad kad vratim film unazad, ne bih mogla vise podnijeti da mi do kraja zivota "gazda" skace po kicmi i da obolim na zivcima zbog njega, da kad ulazim u kucu osjecam mucninu u stomaku zbog nekog kretena koji je dobio stan na guzove pa se izviljava na onima koji to ne mogu priustiti. ali to sam samo ja. i ne govorim da je najbolja opcija kupiti stan, da lako iskesirat ratu na pocetku mjeseca. ali svako zna sta je njemu najbolje, svi smo mi razliciti i svako svijet gleda svojim parom naocala.
tomyf

#1714 Re: Cijene stanova All about

Post by tomyf »

sabanss wrote:
tomyf wrote: meni je fenomenalna lokacija zgrade u Pionirskoj....one do policije....Vrtovi su mi kao da gledam Normana i Psiho.
Jasta su... Ja kada sam pitao kvadrati je bio oko 2900 KM, prodaja im je isla toliko dobro da su morali spustiti cijene koje ce ici jos dole 100%

Ja samo bila danas ima stanova na akciji za 2600km... lokacija uopste nije losa...ko voli prirodu i zeli biti izdvojen od guzve , a opet sve ti je blizu...
mumy

#1715 Re: Cijene stanova All about

Post by mumy »

I ja mislim da ce pasti cijene,tu se nesto puno zgrada treba praviti.Ko ce to sve kupiti?Mozda su stanovi ok al sve preko 2000 je previse.
tomyf

#1716 Re: Cijene stanova All about

Post by tomyf »

mumy wrote:I ja mislim da ce pasti cijene,tu se nesto puno zgrada treba praviti.Ko ce to sve kupiti?Mozda su stanovi ok al sve preko 2000 je previse.
mislis? pripada centru... sumnjam
Innovation

#1717 Re: Cijene stanova All about

Post by Innovation »

Evo danas pogledajte http://www.pionirskadolina.com
Akcija 2137 km + PDV
Pogodnosti: opremljene djecije sobe, klima uredjaji, izvrsna termoizolacija, visokokvalitetne podne obloge, lodja, lift, videofon,parking, etazno grijanje, parking mjesta u podzemnoj garazi.
Pravo jeftino. :D
lajkujMe

#1718 Re: Cijene stanova All about

Post by lajkujMe »

mene nesto zanima za koliko bih mogao prodati stan od 54 kvadrata na cengic vili. Nije novo gradnja.
saim_adka

#1719 Re: Cijene stanova All about

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 20/01/2017 21:19, edited 2 times in total.
metar_drva

#1720 Re: Cijene stanova All about

Post by metar_drva »

lajkujMe wrote:mene nesto zanima za koliko bih mogao prodati stan od 54 kvadrata na cengic vili. Nije novo gradnja.
mislim da je realno između 1700-2100 km/m2, u zavisnosti od toga u kakvom je stanju, ako ga želiš prodati u razumnom roku (3-4 mjeseca).
lajkujMe

#1721 Re: Cijene stanova All about

Post by lajkujMe »

saim_adka wrote:
lajkujMe wrote:mene nesto zanima za koliko bih mogao prodati stan od 54 kvadrata na cengic vili. Nije novo gradnja.
Ovisi o stanju nekretnine i tvojih apetita.
1. Ako želiš brzu isplatu, moraš se spremiti da ideš na nižu cijenu
2. Ako ti se ne žuri i možeš da odugovlačiš, onda taktiziraš i držiš cijenu ispod koje ne ideš
3. Ovisi u kakvom je stanju stan (da li su potrebna ulaganja)
4. Računaj da kupac mora i porez platiti 5% i to su mu dodatni troškovi na tu kvadraturu i cijenu (često se obara cijena stana samo da se kod kupca ukalkuliše ta razlika poreza)
5. Spratnost, lift, tip grijanja...sve to utiče na cijenu stana

Uglavnom
Računaj od 85.000 do 105.000 (tu sad ovisi o ovih 5 tačaka)
Nebih da ga prodam samo me zanima vrijednost ali evo detalja

Nebih zurio i sigurno bih mogao cekati koji mjesec
Stan je u dosta dobrom stanju ma da treba nesto ulaganja mozda oko 1000-1500 km da bude tip top
Na III spratu je i nema lifta
Centralno grijanje preko toplana
Po mom misljenju odlicna lokacija, odmah preko puta skole, ima parking, blizu svega u biti, a komsije su vecinom mirni i nema problema.
saim_adka

#1722 Re: Cijene stanova All about

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 20/01/2017 21:19, edited 1 time in total.
tomyf

#1723 Re: Cijene stanova All about

Post by tomyf »

Raspored wrote:
Innovation wrote:Evo danas pogledajte http://www.pionirskadolina.com
Akcija 2137 km + PDV
Pogodnosti: opremljene djecije sobe, klima uredjaji, izvrsna termoizolacija, visokokvalitetne podne obloge, lodja, lift, videofon,parking, etazno grijanje, parking mjesta u podzemnoj garazi.
Pravo jeftino. :D
Gledao sam ja Pionirsku i zaista su odlični stanovi, zgrada je generalno gledajući dobro pozicionirana jer si u prirodi a opet 10 min od strogog Centra. Međutim, zgrada ima par strateških mana. Kao prvo imaš samo jedan put, i to prilično uzak, prema gradu. Neki udes ili zastoj i nema te. Kao drugo tik ispred zgrade se gradi mali shopping centar i još jedna zgrada tako da pogled koji misliš da imaš zapravo nemaš.
Mada još uvijek se premišljam, zaista jeste dobra ponuda. Ko zna, možda i prelomim :)

Ja mislim da sam prelomila:)Koliko sam se ja raspitala grade se jos dvije zgrade, a za taj si me shopping bas obradovao:) Iskreno mislim da je to prednost. Sto se tice alternativnih puteva imas jos jedan.... koji te provede na bolnicu jezero.
mumy

#1724 Re: Cijene stanova All about

Post by mumy »

Kako doci do te zgrade?Bi kasno i ne skotah,vidjela sam samo nakakvu rampu,jel to prolaz?
mumy

#1725 Re: Cijene stanova All about

Post by mumy »

lajkujMe wrote:
saim_adka wrote:
Ovisi o stanju nekretnine i tvojih apetita.
1. Ako želiš brzu isplatu, moraš se spremiti da ideš na nižu cijenu
2. Ako ti se ne žuri i možeš da odugovlačiš, onda taktiziraš i držiš cijenu ispod koje ne ideš
3. Ovisi u kakvom je stanju stan (da li su potrebna ulaganja)
4. Računaj da kupac mora i porez platiti 5% i to su mu dodatni troškovi na tu kvadraturu i cijenu (često se obara cijena stana samo da se kod kupca ukalkuliše ta razlika poreza)
5. Spratnost, lift, tip grijanja...sve to utiče na cijenu stana

Uglavnom
Računaj od 85.000 do 105.000 (tu sad ovisi o ovih 5 tačaka)
Nebih da ga prodam samo me zanima vrijednost ali evo detalja

Nebih zurio i sigurno bih mogao cekati koji mjesec
Stan je u dosta dobrom stanju ma da treba nesto ulaganja mozda oko 1000-1500 km da bude tip top
Na III spratu je i nema lifta
Centralno grijanje preko toplana
Po mom misljenju odlicna lokacija, odmah preko puta skole, ima parking, blizu svega u biti, a komsije su vecinom mirni i nema problema.
Znam na koje naselje mislis,poznanik mi je tu kupio stan platio 85 000-ista kvadratura doduse nije renoviran,morao je stavljati parkete,plocice nove i slicno...Mislim da su na tom podruciju najskuplji stanovi u Kvadrantu...Mozda mozes izvuci od 90-100 hiljada max.
Post Reply