Dešavanja u Srbiji

Post Reply
popajic

#1701 Re: Desavanja u Srbiji

Post by popajic »

Vilotići
Goran Petrović 24.03.2008 21:27

...
Ali, ako pogledate današnju političku scenu u Srbiji, shvatićete da su junaci Siniše Kovačevića ''mala deca'' za ove naše današnje Vilotiće, koji su do sada toliko puta promenili politiku, stranku, koalicione partnere i finansijere da je prosto nemoguće utvrditi šta ko misli i želi, sa kim i protiv koga ili ko je veći reformator, nacionalista, demokrata, pravoslavac ili patriota! Gotovo da nema nijednog među njima koji se nije do sada s nekim ''pljuvao pa ljubio'', ko nije nekoga nazivao najpogrdnijim imenima, optuživao ga za kriminal i korupciju, pretio mu zatvorom, a onda s njim pravio koaliciju ili sedeo u istoj vladi.
Ali svim ovim Vilotićima moramo da dodamo i ostale. Borisa Vilotića, koji prvo neće u vladu sa Koštunicom, a onda napravi vladu s njim. Koji kandiduje Đelića za premijera, a onda na to mesto postavi Voju, kome sada poručuje da se tom mestu više nikada ne nada. Pa onda Tomu Vilotića, koji je s Miloševićem, a u stvari nije, koji je za Srbiju do Karlobaga i Tokija, a onda za Srbiju u EU, koji je malo opozicija Koštunici, a malo nije, koji je malo predsednik Skupštine, a malo nije, koji neće da podrži Vojinu vladu ali hoće s njim da napravi novu... I na kraju, kralja kontroverznih ličnosti druga Vojislava, Vilotića nad Vilotićima. Vilovnjaka i čarobnjaka, koji je Tomi i Borisu, koji su mu poručili da se više ne nada premijerskom mestu odgovorio da u bilo kojoj vladi on može biti samo i jedino to - premijer!!

j...., zaluđivan i zbunjivan nebeski narod, voli i pozorište i Vilotiće, pa će još jednom pohrliti u pozorišta odnosno na birališta! To što će ponovo glasati za iste glumce, koji su u međuvremenu zamenili uloge, kostime, pustili brade ili obrijali brkove, njemu ništa ne smeta. Zato oni koji brinu da li će stari Vilotići moći još jednom da izađu na scenu, ne treba da brinu jer svi znamo - SHOW MUST GO ON!!
simi5

#1702 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

ZZZlica wrote:SPC krije Karadžića tako što ga prebacuje iz jednog u drugi Bogu-iza-hozn-tregera manastir, malo u RS, pa u CG, pa u SRB, Jadovan se vjerovatno do sad i zamonašio... koja biografija! od 68-aša, neuropsihijatra i "pesnika" preko ratnog zločinca do mistika... :roll:

@simi5: sjedi, 1!
Mogu da popravim? Evo da ispričam kakav sam crtani gledala. Zove se Trnova Ružica od Volta Diznija. U tom crtanom jedna zla veštica i njeni đavolčići treba da nađu devojčicu Ružicu pre nego što napuni 16 godina i nikako ne uspevaju. Na kraju veštica pozove đavolčiće da jij referišu a njihov vođa kaže da već 16 godina pregledaju sve kuće na Palama, pardon sve kolevke i nikako da je nađu.

Ži´mi ti, postaćeš i ti cinik jednom. :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1703 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

Rupel: "Posljednji voz za Srbiju"
28.03.2008. 11:32

*** SPAM ***/index.php?opti ... Itemid=194

Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel rekao je češkim novinarima da međunarodna zajednica ne može Kosovu da odbije prava koja su Slovenci i Česi imali, a da bi Srbija trebalo da se pobrine sama za sebe.

Rupel je u intervjuu, koji je danas objavilo nekoliko čeških dnevnih listova, rekao da je Kosovo prošlo isti put kao Slovenija u bivšoj Jugoslaviji ili Češka u Čehoslovačkoj.

"Kosovo je na taj trenutak čekalo devet godina. Kao što znate nije bilo moguće naći rješenje za Srbiju i Kosovo i posegnuli smo za drugim najboljim rješenjem. Najbolje bi bilo da su ostali zajedno, ali to nije bilo moguće", kazao je Rupel.

Razlog zašto nije bilo moguće da pokrajina ostane u sastavu Srbije je, prema Rupelovim riječima, to što su "Srbi 1999. godine pokušali da okupiraju Kosovo, doveli su armiju, bilo je masovnih ubijanja, masovnog istjerivanja i masovnog egzodusa".

Šef slovenačke diplomatije upozorio je da bi Srbija trebalo da se pobrine sama za sebe.

"Prije 20 godina je Beograd bio vrlo ponosan, govorili su: gdje je Češka, gdje je Mađarska...To više nije istina. Svi su otišli dalje, samo su Srbi ostali tamo gdje su bili", rekao je Rupel.

Rupel je češkim novinarima izrazio nadu da će Srbija uhvatiti makar ovaj posljednji voz koji joj Evropa nudi.

"Srbija je propustila već mnogo vozova a sada stiže posljednji. Zove se ekspres Evropa. Želeo bih da ga Srbija ne propusti", rekao je Rupel.

Prema mišljenju slovenačkog ministra, Srbi u nezavisnom Kosovu nemaju problema sa procesom nacionalne ili kulturne emancipacije.

"Čim se cio proces završi i Srbi će biti sastavni dio EU", rekao je Rupel i dodao će možda već za 5 do 10 godina zapadni Balkan biti sastavni dio EU i problem koji je izgledao tako dramatično biće riješen.

Dimitrij Rupel odbio je da bi bosanski Srbi mogli da se ugledaju na kosovske Albance i otcijepe se od Bosne, a kao glavni argument je upotrebio to što je pokrajina Kosovo u bivšoj Jugoslaviji imala skoro ista prava kao i republike, dok Republika Srpska u to vrijeme nije postojala.

(--- NO LINKS --- / beta)

Vid sto Slovenci ga lahko prihajajuImage
ZZZlica

#1704 Re: Desavanja u Srbiji

Post by ZZZlica »

@simi5: lutko, mi u Bosni i Hercegovini odavno ne živimo u svijetu maca, meda i leptirića, a to je direktna posljedica sadističkog iživljavanja srbo-četnika '92-'95... tvoj cinizam je, u najmanju ruku, uvredljiv, jer je u funkciji relativiziranja užasnih zločina organizovanih od strane vlasti s one strane Drine... bolesno :x
paratrooper

#1705 Re: Desavanja u Srbiji

Post by paratrooper »

simi5 wrote:Ži´mi ti, postaćeš i ti cinik jednom. :lol:
a i ti kasno postala cinik, tek nakon gubitka Kosova, a kosovko djevojko :lol:
simi5

#1706 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

ZZZlica wrote:@simi5: lutko, mi u Bosni i Hercegovini odavno ne živimo u svijetu maca, meda i leptirića, a to je direktna posljedica sadističkog iživljavanja srbo-četnika '92-'95... tvoj cinizam je, u najmanju ruku, uvredljiv, jer je u funkciji relativiziranja užasnih zločina organizovanih od strane vlasti s one strane Drine... bolesno :x

Mene bi bilo sramota da te mrtvace vadim i mašem njima kad god mi nešto, bilo šta, nije po volji. Bruka jedna kako ih ne poštujete upravo vi koji ste navodno najviše potreseni njihovim stradanjem.

Od mene nikad nećeš čuti negaciju zločina, ili odbranu zločinaca. Samo ti pokazujem kako te prijatelji okupatori zamlaćuju dok viču dršte lopova. Moja oba posta, a i neki raniji, su nedvosmisleni.

I kako te nije sramota od moderatora koji ovo treba da čitaju kad koristiš te neprimerene etikete? Pri tome temu odvlačiš u off. U stvari samo pokazuješ koliko mrziš i koliko ti malo treba da tu mržnju istreseš na nekoga ko ti nikad ništa zgrešio nije. A to ne ne čini ništa boljim od onih koje mrziš.
ZZZlica

#1707 Re: Desavanja u Srbiji

Post by ZZZlica »

@simi5: Jadno i žalosno. Šizofreno čak.
Narod koji ima (i) ovakvu omladinu itekako se mora zabrinuti za svoju budućnost.

Over and out! :run:
pesak

#1708 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

pici wrote:Rupel: "Posljednji voz za Srbiju"
28.03.2008. 11:32

*** SPAM ***/index.php?opti ... Itemid=194

Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel rekao je češkim novinarima da međunarodna zajednica ne može Kosovu da odbije prava koja su Slovenci i Česi imali, a da bi Srbija trebalo da se pobrine sama za sebe.

Rupel je u intervjuu, koji je danas objavilo nekoliko čeških dnevnih listova, rekao da je Kosovo prošlo isti put kao Slovenija u bivšoj Jugoslaviji ili Češka u Čehoslovačkoj.

"Kosovo je na taj trenutak čekalo devet godina. Kao što znate nije bilo moguće naći rješenje za Srbiju i Kosovo i posegnuli smo za drugim najboljim rješenjem. Najbolje bi bilo da su ostali zajedno, ali to nije bilo moguće", kazao je Rupel.

Razlog zašto nije bilo moguće da pokrajina ostane u sastavu Srbije je, prema Rupelovim riječima, to što su "Srbi 1999. godine pokušali da okupiraju Kosovo, doveli su armiju, bilo je masovnih ubijanja, masovnog istjerivanja i masovnog egzodusa".

Šef slovenačke diplomatije upozorio je da bi Srbija trebalo da se pobrine sama za sebe.

"Prije 20 godina je Beograd bio vrlo ponosan, govorili su: gdje je Češka, gdje je Mađarska...To više nije istina. Svi su otišli dalje, samo su Srbi ostali tamo gdje su bili", rekao je Rupel.

Rupel je češkim novinarima izrazio nadu da će Srbija uhvatiti makar ovaj posljednji voz koji joj Evropa nudi.

"Srbija je propustila već mnogo vozova a sada stiže posljednji. Zove se ekspres Evropa. Želeo bih da ga Srbija ne propusti", rekao je Rupel.

Prema mišljenju slovenačkog ministra, Srbi u nezavisnom Kosovu nemaju problema sa procesom nacionalne ili kulturne emancipacije.

"Čim se cio proces završi i Srbi će biti sastavni dio EU", rekao je Rupel i dodao će možda već za 5 do 10 godina zapadni Balkan biti sastavni dio EU i problem koji je izgledao tako dramatično biće riješen.

Dimitrij Rupel odbio je da bi bosanski Srbi mogli da se ugledaju na kosovske Albance i otcijepe se od Bosne, a kao glavni argument je upotrebio to što je pokrajina Kosovo u bivšoj Jugoslaviji imala skoro ista prava kao i republike, dok Republika Srpska u to vrijeme nije postojala.

(--- NO LINKS --- / beta)

Vid sto Slovenci ga lahko prihajajuImage
Lepo je sto se i Slovenci zalazu za Srbiju..ali mislim da nema sanse.Nikakav voz za Evropu Srbija nece uhvatiti. Oni, iz Evrope, da dobro misle ovoj zemlji, trebalo bi da pomazu demokratske snage u Srbiji, a ne da daju podrsku Tadicu i kojekakvima. Trebalo bi podrzati Cedu, LDP...ne mislim tako sto sam fan Cedin, jer nisam. Mislim jer je to zaista jedina evropska snaga, demokratska opcija...ovi ostali su svi foliranti, sto rece jos i nas zavrzlama.
Pre neki dan sam slusala nekog zvanicnika iz belog sveta kako podrzava Tadica. Bas sam pobesnela. Nista od toga nece imati, sem ako ne zele da se agonija u Srbiji nastavi sve jos jedno 25 godina. :cry:
Mislim, ako demokratske zemlje u svetu misle da je dovoljno za demokratiju u Srbiji JEDNA jedina slobodna emisija koja traje 1,5 sat, JEDNOM nedeljno, onda , svaka cast. Pa valjda je osnova slobode i demokratije prvo imati mogucnost da kazes ono sto mislis i da budes objektivno informisan. A to ne mozes u Srbiji uopste. Deset puta je gore nego za vreme Milosevica- sto se medija tice. Ako to ne vide stranci, pa cemu onda sve ? Zasto ne pomazu medije u Srbiji ?
Ne znam sta da mislim. Ili su strasno glupi, ili su strasno pokvareni i zele da u Srbiji nema ni S. od slobode ni D od demokratije i saucesnici su u okupacionoj vlasti Vojislava Kostunice i njegovih satelita.../ko zna iz kojih razloga/
kao i onda kad su "pomagali " Bosni..da se ne dese ratni zlocini, da se ne desi genocid...ma sjajno. Odusevljena sam strancima, tim finim i slobodnim demokratama. FOLIRANTIMA.
:x :x
pesak

#1709 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Oli Ren: Srbija ima potencijal, ali sama treba da izabere evropski put
Stevica Šuša
28/03/2008

Slovenia EU Foreign MinistersDanas, prvog dana neslužbenog sastanka ministara spoljnih poslova EU razgovaralo se o odnosima Rusije i Evropske unije, stanju na bliskom istoku i problemu Tibeta, a rasprava o zapadnom Balkanu najavljena je za sutra kada se očekuje i posebna izjava o Srbiji.

S tim u vezi na današnjem brifingu sanovinarima evropski komesar za proširenje Oli Ren je poručio kako Srbija ima centralnu ulogu za bezbjednost regiona, kao i da bi mogla da bude njegova pokretačka snaga, što zavisi od nje same. „ Srbija ima ogroman politički i ekonomski potencijal koji treba da oslobodi, ali sama mora da potvrdi svoj evropski put „ rekao je Ren napominjući da sporazum koji je Unija ponudila Srbiji nije politički trik i da je EU spremna da primi Srbiju u njenu porodicu država.

Evropski komesar je naglasio kako u suprotnom Srbija rizikuje da se nađe u samoizolaciji, te je još jednom ponovio da je josnovni uslov za potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom hapšenje i izručenje osoba optuženih od strane Haaškog suda.

Oli Ren je izrazio i nadu da će odluka EU o uvođenju bezviznog režima za građane Srbije biti usvojena do kraja aprila, kako bi se pred majske izbore u Srbiji i na taj način potvrdila spremnost Unije da podrži evropski put Beograda. Na državama Evropske unije je sada dogovor o konkretnim mjerama kao što je uvođenje biometrijskih pasoša, pojačane kontrole granica i slično.

Zamoljen da prokomentariše najave da će parlamentarni izbori u Srbiji biti organizovani i na sjeveru Kosova Ren je rekao da u tome Evropska unija ne vidi problem, jer Ahtisarijev plan predviđa posebne veze kosovskih Srba sa Srbijom.
pesak

#1710 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

27.03.2008 .

Beta
LDP startuje sa 6%

Iako predizborne kampanje još nisu počele nazire se velika izlaznost i već sad je većina građana jasno opredeljena za koju će stranku ili koaliciju glasati, rezultat je najnovijeg istraživanja javnog mnjenja koje je uradila agencija Stratedžik marketing (Strategic Marketing).

"Da su parlamentarni izbori održani sredinom marta, kada je istraživanje sprovedeno, najviše glasova računato u odnosu na broj opredeljenih koji hoće da izađu na izbore, dobila bi Srpska radikalna stranka (SRS) 39 odsto", kazao je agenciji Beta direktor Stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević.

Sledile bi koalicija predvođena DS-om sa 37 odsto glasova, koalicija DSS -"NS sa 10 odsto, zatim LDP i koalicija predvođena SPS-om sa po 6 odsto, što znači da u odnosu na prethodna dva istraživanja obavljena početkom marta i sredinom februara nema ozbiljnih promena i da se raspoloženje birača stabilizuje.

"Politička scena Srbije se očigledno 'ukrupnjava' i u pogledu broja relevantnih partija uprošćava, ali se, uprkos tome, ne nazire kako i ko bi mogao da formira Vladu nakon ovih izbora, s obzirom da će najverovatnije biti potrebna tri partnera da bi se došlo do parlamentarne većine", naglasio je Bogosavljević.

Prema njegovim rečima, DS i SRS su u dugoročnom trendu povećanja svog rejtinga, a nedavni predsednički izbori ne samo da su potvrdili dominaciju te dve partije nego su ih još dodatno ojačali.

Uprkos praktično najveće do sada zabeležene popularnosti, svako od njih bi morao da dobije podršku još bar dva jaka partnera od stranaka koje po trenutnoj situaciju ulaze u parlament, a to su koalicije DSS-NS, LDP i koalicija SPS-PUPS-JS.

"Teško da se išta može promeniti čak i ukoliko uspešnim kampanjama drugih DS i SRS se za donekle spuste, a ostale za toliko podignu svoju popularnost", ocenio je Bogosavljević.

Prema njegovim rečima, tek ukoliko bi neko od najozbiljnih takmaca ostao ispod cenzusa, situacija bi se promenila značajnije i jedna od dve partije koje bi u tom scenariju prešle pet odsto mogla bi se naći u ulozi onoga ko može da odredi da li će Srbija dobiti radikalsku ili demokratsku vladu.

Istraživanje pokazuje da iako smatraju da su nezaposlenost, životni standard i korupcije uz rešavanje statusa Kosova najveći problemi države, građani ipak izdvajaju Kosovo i EU kao teme koje će ih opredeljivati ili koje ih već opredeljuju za koga će glasati.

"Evropska orijentacija građana Srbije je izuzetno velika, oko 70 odsto bi glasalo na referendumu za priključenje Srbiji Evropskoj uniji", dodao je direktor Stratedžik marketinga.

Bogosavljević dalje navodi da se slika menja ako se postavi pitanje tretmana Kosova u tom procesu, pa 28 odsto ostaje pri stavu bez ikakvih uslova za Kosovo, dok 18 odsto smatra da EU kao organizacija ne treba da prizna Kosovo ali da Srbija treba da nastavi u pravcu EU" što spušta procenat onih koji su za priključenje Srbije EU na 44.

Nasuprot tome je 26 odsto onih koji jesu za EU, ali pod uslovom da svi ugovori sa EU važe na čitavoj teritoriji Srbije koja uključuje i Kosovo i Metohiju, kao i 17 odsto onih koji su protiv priključenja EU dok zemlje koje su priznale Kosovo ne povuku svoje priznanje.

Istraživanje javnog mnjenje Srbije je redovno mesečno istraživanje Stratedžika marketinga i sprovedeno je na slučajnom reprezentativnom uzorku od 1.040 građana Srbije sa pravom glasa.

Istraživanje je obavljeno od 17. do 19. marta 2008, a marginalna greška uzorka je bila plus-minus 3,2 odsto.
pita

#1711 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pita »

pesak wrote:Oli Ren: Srbija ima potencijal, ali sama treba da izabere evropski put
Stevica Šuša
28/03/2008

Slovenia EU Foreign MinistersDanas, prvog dana neslužbenog sastanka ministara spoljnih poslova EU razgovaralo se o odnosima Rusije i Evropske unije, stanju na bliskom istoku i problemu Tibeta, a rasprava o zapadnom Balkanu najavljena je za sutra kada se očekuje i posebna izjava o Srbiji.

S tim u vezi na današnjem brifingu sanovinarima evropski komesar za proširenje Oli Ren je poručio kako Srbija ima centralnu ulogu za bezbjednost regiona, kao i da bi mogla da bude njegova pokretačka snaga, što zavisi od nje same. „ Srbija ima ogroman politički i ekonomski potencijal koji treba da oslobodi, ali sama mora da potvrdi svoj evropski put „ rekao je Ren napominjući da sporazum koji je Unija ponudila Srbiji nije politički trik i da je EU spremna da primi Srbiju u njenu porodicu država.

Evropski komesar je naglasio kako u suprotnom Srbija rizikuje da se nađe u samoizolaciji, te je još jednom ponovio da je josnovni uslov za potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom hapšenje i izručenje osoba optuženih od strane Haaškog suda.

Oli Ren je izrazio i nadu da će odluka EU o uvođenju bezviznog režima za građane Srbije biti usvojena do kraja aprila, kako bi se pred majske izbore u Srbiji i na taj način potvrdila spremnost Unije da podrži evropski put Beograda. Na državama Evropske unije je sada dogovor o konkretnim mjerama kao što je uvođenje biometrijskih pasoša, pojačane kontrole granica i slično.

Zamoljen da prokomentariše najave da će parlamentarni izbori u Srbiji biti organizovani i na sjeveru Kosova Ren je rekao da u tome Evropska unija ne vidi problem, jer Ahtisarijev plan predviđa posebne veze kosovskih Srba sa Srbijom.
Sada ce te u eu bez viza...sto jos zelite.. :D
Valbon_1

#1712 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Valbon_1 »

simi5 wrote:
ZZZlica wrote:@simi5: lutko, mi u Bosni i Hercegovini odavno ne živimo u svijetu maca, meda i leptirića, a to je direktna posljedica sadističkog iživljavanja srbo-četnika '92-'95... tvoj cinizam je, u najmanju ruku, uvredljiv, jer je u funkciji relativiziranja užasnih zločina organizovanih od strane vlasti s one strane Drine... bolesno :x

Mene bi bilo sramota da te mrtvace vadim i mašem njima kad god mi nešto, bilo šta, nije po volji. Bruka jedna kako ih ne poštujete upravo vi koji ste navodno najviše potreseni njihovim stradanjem.

Od mene nikad nećeš čuti negaciju zločina, ili odbranu zločinaca. Samo ti pokazujem kako te prijatelji okupatori zamlaćuju dok viču dršte lopova. Moja oba posta, a i neki raniji, su nedvosmisleni.

I kako te nije sramota od moderatora koji ovo treba da čitaju kad koristiš te neprimerene etikete? Pri tome temu odvlačiš u off. U stvari samo pokazuješ koliko mrziš i koliko ti malo treba da tu mržnju istreseš na nekoga ko ti nikad ništa zgrešio nije. A to ne ne čini ništa boljim od onih koje mrziš.

Ou, simice ovdje li si...a ja mislio da da se pripremas za drugu turu...za albansku mafiju :dance:
pesak

#1713 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Ogled o kolektivizmu

Samosvest Srbina spašava

Politika je oduvek bila mesto gde se razum susretao sa iracionalnim. Ovozemaljsko sa svetim i mističnim.
Naši prostori, međutim, predstavljaju poseban primer ovog atavističkog fenomena. Sklonost ka mitologiziranju stvarnosti, tribalizmu i kolektivističkim ideologijama samo su neke od karakteristika ovdašnje političke kulture.
Probuđeni nacionalizam iz 90-ih naročito je odisao ovom mistično-kolektivističkom notom.
Doba "novog tribalizma", napisaće Karl Poper.1 U tonu istoricističkih predskazanja i reminiscencija, inaugurisana je nova ali stara ideja o izabranom narodu, zamenivši do tada postojeću ali ništa manje mističnu ideju o izabranoj klasi. Ovo pomeranje po liniji ideološkog kontinuuma, od komunizma do nacionalizma, po definiciji je podrazumevalo ostanak u mestu i okret za 180 stepeni. Sveta prošlost zameniće svetlu budućnost! Individua, kao kategorija u Srbiji nikada otkrivenog liberalizma, biće razumljivo podređena kolektivu, a njena prava i interesi državnom razlogu. Ali žrtvovanje individue na oltar kolektivnog i "hipersocijalnog", kako će to Epštejn2 sjajno primetiti, rezultiraće ničim drugim do kultom ličnosti, razotkrivajući svoju totalitarnu suštinu.
Iako kolektivistički zahtevi danas gube na svom ofanzivnom karakteru, može se zaključiti da je nacionalizam u Srbiji ipak preživeo propast srpskog nacionalnog projekta iz 90-ih godina. Pa tako imperativ sabornosti i danas predstavlja onu spasonosnu i utopijsku političku formulu čije se vekovno odsustvo želi predstaviti uzrokom svih naših istorijskih neuspeha i poraza. Zahtevi za jednoglasnošću naročito su vidljivi na primeru kosovsko-metohijskog pitanja gde nam se, umesto političkog pluralizma i različitosti, nudi totalitarni recept sabornosti. Linija političkog zabrana jasno ocrtava konture jednog zatvorenog i na promene imunog društva. Jer baš kao i individua, društvo postaje slobodno i celovito ne potiskivanjem već priznavanjem svih svojih različitih i često sukobljenih delova. Jezik istoricizma, s druge strane, jezik "vekovnih tendencija" i "prirodno-istorijskih prava" sve više zamenjuje nepostojeći jezik real-politike. Međunarodno-pravna racionalizacija ovog u biti istoricističkog diskursa samo neupućene može navesti na pogrešan trag. Simbolički razapeto, između srpskog i albanskog tribalizma, Kosovo čeka i svoju konačnu podelu!
Dešavanja oko crnogorskog referenduma o nezavisnosti, s druge strane, gotovo da u potpunosti potvrđuju stanovišta pojedinih psihologa o nesvesnom te afektivnom poreklu našeg ukupnog političkog mišljenja i delanja. I dok se u Crnoj Gori, istine radi, daju naslutiti tragovi racionalnog i umnog političkog diskursa, u Srbiji gotovo suvereno vlada afekt. Proždiruća ali bratska ljubav Srbije prema Crnoj Gori završava se baš na onom mestu gde počinje politička zrelost voljenog objekta. Postoji li bolja definicija paternalističko-simbiotskog odnosa?

O mrtvima sve najbolje

U jednoj svojoj knjizi nadasve spornog sadržaja, poznati francuski socijalni psiholog Gistav le Bon izneo je interesantno stanovište o tome kako su "mrtvi jedini neosporni gospodari živih"3 argumentujući to, između ostalog, i njihovom brojčanom superiornošću. Mrtvi, razume se, simbolizuju tradiciju koja, prema Le Bonu, zapravo gospodari i upravlja živima te celokupnim istorijskim tokom. U ovom prenaglašenom tradicionalizmu daju se prepoznati i obrisi nečega što predstavlja ovdašnji istorijsko-mitski lavirint. Mitologizirana prošlost kao i obično ima funkciju poveza za oči. Zatvarajući ih (oči) pred onim šta jesmo mi odbijamo da mislimo o tome šta možemo postati. U gotovo dirljivom nerazlikovanju istorije od mitologije nestaju i istorija i mitologija!
Refleksije varljivog mitskog ogledala, pak, čine da svi istorijski porazi izgledaju kao pobede. Nesposobni za poraz, ne prestajemo gubiti! U svom punom mitskom i istorijskom obimu, protegnuta do kraja u prošlost i u budućnost, nacija poprima oblik samodovoljnog uroborusa. Savršenog autoerotskog organizma! U takvoj konstelaciji živoj i mislećoj generaciji pripala je dosadna i statična uloga čuvara večnog plamena. Nastavljača velikih ideja bez ijedne svoje tog tipa. Bez želje da obezvredimo snagu i potencijal tradicionalnih vrednosti, potreba za nečim što će Majkl Polanji formulisati kao "dinamički autoritet tradicije"4 nesumnjivo se oseća. Stojeći naspram statičkog autoriteta, čiju suštinu najbolje reprezentuje magijski krug uroborusa, "dinamički autoritet tradicije" podrazumeva mogućnost kritičke prorade te dinamiku kreativnog samoobnavljanja! U interpretaciji Karla Popera, oslobađanje kritičkih moći čoveka upravo je onaj element koji jedno otvoreno društvo razlikuje od plemenskog.
Ali kako postići promene koje se i na individualnom nivou čine tako teškim i neostvarljivim? Za početak, jedan predlog za razmišljanje.
Kao prilog ideji o kreativnom samoobnavljanju, a u cilju postizanja preko potrebnih promena, usuđujem se dirnuti u prostor mitskog, simboličkog i kolektivno nesvesnog. Umesto opšteprihvaćene i u kolektivno nesvesno urezane mantre Samo Sloga Srbina Spašava predlažem novu, spasonosnu introspektivnu formulu SamoSvest Srbina Spašava!

Srđan Nastasijević

1 Karl Poper, Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji, BIGZ, Beograd 1993.
2 Mihail Epštejn, Postmodernizam, Zepter Book World, Beograd 1998.
3 Gistav le Bon, Psihološki zakoni razvoja naroda, Papirus, Novi Sad 1995.
4 Zbornik Kritika kolektivizma - Liberalna misao o socijalizmu, "Filip Višnjić", Beograd 1988.

http://www.republika.co.yu

http://www.republika.co.yu/382-385/17.html#1
simi5

#1714 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

Моћ другог човека

Као што му се приписује улога у разграђивању моћи председника извршног одбора, Зорану Ђинђићу се приписује и модел владавине кабинета који копирају и Коштуница и Тадић

Слободан Самарџић други човек у странци? Ма хајде, знам ја да је он сад потпредседник, али не знам да ли је члан ДСС-а?”, „У тој је странци Млађан Динкић све, остали су само: Перо уради ово, Жико заврши оно…”, “Кад бих ја знао ко је први човек код Чеде: Беба или Чеда, лако бих за другог”, “ Немају наше странке другог човека, ето СПО, ни Даница више не циркулише”, “А у Демократској странци? Ту се не зна часног крста”
Тако су већином реаговали НИН-ови саговорници на питање: препознају ли у кључним политичким странкама у Србији другог човека по стварном утицају на страначки живот. Сем неколико изузетака сви су саговорници чланови политичких странака који су у странци или државној служби, као представници странке, имали или имају неку функцију. Од свих је најпре тражено да препознају другог човека по утицају у туђим странкама, што штити од личне заинтересованости, али има фалинку у могућем недовољном познавању за питање кључног унутрашњег живота странке. Од саговорника је посебно тражено да препознају другог човека у својој странци, што такође има две мане: код неких саговорника се могла регистровати жеља да придају већи значај “шефу” своје интересне групе у странци, а код других да придају већи значај него што можда објективно има ономе кога доживљавају као главног противника “шефу” своје интересне групе.
Мада неки од њих тврде да не би са сигурношћу могли да кажу ко је стварни први човек Либерално-демократске странке, Душан Јањић из Форума за етничке односе није начисто с тим “да ли је Дачић, по реалној моћи, први у СПС-у”, а тек контроверзан поглед на стварно првог човека СРС-а да се и не помиње. Ипак, прва реакција већине наших саговорника на само питање “ко је други по утицају човек у нашим странкама” је да су све наше странке: ЛИДЕРСКЕ.

Да је дакле провалија између првог човека странке и првог следећег за њим тако велика да се тешко може говорити о другом човеку по утицају у правом смислу речи. Зоран Красић (СРС) тврди да је та странка једина права политичка странка на политичкој сцени Србије и да једино у њој постоји други и трећи човек. А Душан Јањић признаје да само две наше политичке странке имају све спољне облике организованих политичких странака – ДС и СРС – али по структури унутрашњих односа ниједна наша странка за себе не може да каже да је озбиљна, модерна, демократска партија. “Ми немамо то што се зове припрема кандидата. У добро структурираним партијама се други припрема, он не иде преко преваре, преко отимачине власти него се промовише договором у структурама партије”. Јањић тврди да су сви ДРУГИ у нашим партијама клонирани тренутни лидер, а и свако од нас се може сетити како су многи социјалисти били фризуром и начином говора опонашали Милошевића, а после демократе Ђинђића. “Па и Драган Тодоровић своју моћ вероватно другог човека у СРС црпе из шешељевског наслеђа”.

Све странке на политичкој сцени Србије, ако се занемари њихово позивање на старе политичке праузоре, јесу младе. Настале од 1990. године. Од седам странака које је посматрао НИН, једна је мењала лидера унутарстраначким обрачуном (Г17 плус), једна је мењала лидере и унутарстраначким обрачуном и силом прилика (ДС), а једна је променила лидера силом прилика (СПС). Све ово под условом да је Војислав Шешељ још стварни лидер СРС, што, занимљиво, НИЈЕ утисак већине НИН-ових саговорника. Остале три странке – ДСС, НС и ЛДП – нису мењале лидере од оснивања.
Готово сви НИН-ови саговорници истичу да постоји понекад тешко сагледива разлика између официјелно другог човека у странци (“за јавност други”, каже Зоран Анђелковић) и стварно другог. Али су тек на мукама кад треба да се одлуче ко је тај стварно други. Рецимо, професор Добривоје Радовановић тврди да је по утицају други човек у ДСС без сумње Александар Никитовић, шеф кабинета Војислава Коштунице. Али на питање, ко би имао највише шанси да преузме странку ако би се из било којих разлога њен лидер повукао, он без размишљања типује на Александра Поповића или евентуално Владету Јанковића.

ИЗВРШНИ ОДБОР ПОСЛЕ ЂИНЂИЋА: Зоран Анђелковић (СПС), на основу дугогодишњег оперативног партијског рада, тврди да би по природи ствари други човек странке требало да буде председник њеног извршног одбора. Међутим, тешко да би и боље верзирана политичка јавност могла да погоди у којим су странкама други људи: Јован Палалић, Томислав Дамњановић или Марко Ђуришић. Мада је код овог последњег посебно забележено да му се Борис Тадић посебно захвалио после успеха у другом кругу председничких избора. Што, тврде најбољи познаваоци домаћих страначких обичаја, говори да на њега треба обратити пажњу.

НИН-ови саговорници блиски Демократској странци тврде да је Зоран Ђинђић, будући својевремено сам председник Извршног одбора Демократске странке дакле њен други човек, “до стварних висина издигао функцију председника Извршног одбора и утицај онога ко је врши”, али када је постао председник странке и из ње протерао Драгољуба Мићуновића, “ту је функцију довео на један веома, веома низак ниво, тако да су до дана данашњег председници извршног одбора Демократске странке непрепознатљиве личности. Ко може да тврди да је Марко Ђуришић други човек ДС-а?”

Према мишљењу наших саговорника, једини председник страначког извршног одбора који је по утицају друга личност у странци је Драган Тодоровић (СРС), који то место на равне части дели са Александром Вучићем, генералним секретаром.” Један од доказа да радикали фингирају левицу је и функција генералног секретара карактеристична за социјалдемократске партије”, каже један од наших саговорника уз напомену да ДС ту функцију нема, иако за себе тврди да је социјалдемократска партија. По оцени наших саговорника друго место у својој странци заузима и Верица Калановић (Г17 плус) бивша председница Извршног одбора те странке, али и Мирослав Маркићевић, председник Извршног одбора Нове Србије. Уз ограду са почетка текста, Верицу Калановић на другом месту угрожава Томица Милосављевић, а један од наших саговорника тврди да би, за случај да Динкић одступи са места председника те странке, најозбиљнији кандидат за наследника био Владимир Илић, бивши шеф Пореске управе. Милутин Мркоњић (СПС) каже “нема другог, само геније”, а Душан Јањић каже: “Нема шансе да се ту запати други, никако. Ту кад се појави други, Млађа га одмах скине. Да ми и пада на памет неко не бих га именовао, да му не покварим каријеру”. Мора се напоменути да је у случају Нове Србије сувише велики број саговорника тврдио да другог човека сем Велимира Илића нема, један је чак тврдио да је сам Илић други човек ДСС за НС, а Мехо Омеровић (СДП) тврди да се у тој странци ништа не може завршити преко потпредседнице Дубравке Филиповске или Мирослава Маркићевића, али може све преко шефа кабинета Велимира Илића.

Три од седам политичких странака које је анализирао НИН имају заменика председника. По мишљењу ВЕЋИНЕ наших саговорника, Душан Петровић јесте други човек ДС-а, мада је то странка у којој су наши саговорници навели највише различитих личности које виде као другу по утицају особу. Чак седам. После Петровића, за кога једни саговорници тврде да је “робустно у успону” а други да се, сем што се у влади оптеретио тешким ресором правосуђа, није најбоље (до)казао водећи коалиционе преговоре о формирању сада већ техничке владе, као најозбиљнији кандидати за другу позицију фигурирају Драган Шутановац и Драган Ђилас. Али, Зоран Анђелковић тврди да је Срђан Шапер надиграо Драгана Ђиласа у борби за “друго место у медијском смислу”. “У другом делу кампање Ђилас се није ни видео, ниси током последњих 15 дана могао ни да га видиш, није могао ни да привири”. Драган Шормаз (ДСС), међутим, сматра да је Драган Ђилас са друге позиције у странци потиснуо “кума Драгана Шутановца” захваљујући “новцу који је стекао и везама у бизнису”, а “никако не захваљујући политичкој писмености или утицају у страначком чланству”. Сама Демократска странка је Драгану Ђиласу, међутим, наменила место ТРЕЋЕГ човека у држави-градоначелника Београда.

Заменика председника има и Социјалистичка партија Србије. Жарко Обрадовић, према већинском мишљењу наших саговорника, дели друго место у тој странци са њеним потпредседником Милутином Мркоњићем. “Мркоњић је ојачао од последњег конгреса јер је изненадио и многе у СПС-у кад је стао на страну Дачића”, каже Драган Шормаз. Душан Јањић сматра да је захваљујући џентлменском споразуму са Обрадовићем и Мркоњићем, дакле трговином, Ивица Дачић, децембра 2006. године, изабран за председника странке.” То је по мом мишљењу била погрешна процена. Лакше би ишли у транзицију да су изабрали прагматичног и прошлошћу мање оптерећеног Зорана Анђелковића. Ако су имали неку шансу то је било да преко Анђелковића пређу на Душана Бајатовића и Бранка Ружића. Овако, са Милошевићевим бирачима, немају велике шансе да остваре оно што им је главни циљ: да се удаље од Милошевићеве матрице”. Неколико НИН-ових саговорника сматра да је Душан Бајатовић већ сада други човек СПС – из сенке.
И Томислав Николић је официјелно заменик председника СРС. Да је он само заменик, односно други човек у СРС, по службеној дужности тврди Зоран Красић (СРС), а верују и професор Добривоје Радовановић, Драган Шормаз и Миливоје Михајловић, шеф Канцеларије Владе Србије за односе са медијима. Сви остали НИН-ови саговорници се нису ни секунда двоумили око уверења да је Тома Николић преузео страначко лидерство.

Повод за овај текст је изненадно именовање Слободана Самарџића за потпредседника Демократске странке Србије. Та странка нема заменика председника, али има чак седам потпредседника странке и четири потпредседника у Извршном одбору. “По мом скромном мишљењу ово са потпредседницима у ДСС је прави циркус. Што више потпредседника, то више доказа да је власт концентрисана искључиво у једним рукама, у рукама Војислава Коштунице, коме међутим на памет не пада да именује заменика председника странке”, каже Мехо Омеровић. Несрећа која је задесила Драгана Јочића, једног од седам потпредседника странке, и упорно емитовање страначких уверења да би се он могао вратити у страначки и политички живот, очито је довела у неприлику многе од наших саговорника, па га именују као другог човека странке “док се његово здравствено стање не профилише”, а други сматрају да његов утицај још делује без обзира на његове изгледе да се у страначки живот врати. Тек Јочића су на друго место ставили и неки наши саговорници са сада друге стране политичке барикаде (Александра Дрецун).” Јочић је био веома близу да освоји то фамозно место, да се цементира јако и да буде будући наследник”, каже Мехо Омеровић. Могуће да је обзир према Јочићу доста утицао да Александар Поповић добије врло мало гласова као други човек у Демократској странци Србије. Па је могуће да је и из тог разлога друго место убедљиво освојио у ствари један чиновник, ни од страначког чланства ни од бирача изабрани шеф кабинета Војислава Коштунице Александар Никитовић.

УЛОГА КАБИНЕТА ПОСЛЕ ЂИНЂИЋА: Као што му се приписује улога у разграђивању улоге страначког извршног одбора, Зорану Ђинђићу се приписује и мустра за владавину кабинета. Овај новинар памти властито изненађење кад је из владе стигло саопштење да ће се случајем Телекома Србија убудуће бавити премијеров кабинет. “За време Зорана Ђинђића кабинет је владао, кабинет премијера је владао, сад и Коштуница и Тадић покушавају да њихови кабинети буду странка изнад странке. То је напросто нешто што код нас пали”, каже један од НИН-ових саговорника. Тако да је сувише велики број НИН-ових саговорника лично блиских кабинетима и председника државе и председника владе као друге по утицају навео: Срђана Шапера, саветника и Миодрага Ракића, шефа Кабинета председника Републике. Међутим, такозвана контролна питања показују да се оперативни утицај ипак не изједначава са утицајем на дугорочнију политику странке, ако странке имају стабилну дугорочнију политику. Нико од НИН-ових саговорника не верује да би, у случају да Тадић и Коштуница овог тренутка одступе са страначког врха, на њега засео Миодраг Ракић, по закону и секретар Савета за безбедност, или Александар Никитовић.

Професор Добривоје Радовановић тврди да је Александар Никитовић моћан независно од ударца који је црногорски лоби у ДСС доживео удесом Јочића јер “он припрема и може да селектира сав материјал који стиже председнику странке, врло је често у његовом друштву, присуствује са њим свим званичним и незваничним састанцима”. И Радовановић уочава да се за место другог човека Демократске странке бори сувише јаких личности, па се не би изненадио да другог по утицају уопште и нема, него да тог другог фингира Тадићев кабинет. Мада је својевремено тврдио да Тадић “покушава да влада тако што на кључне позиције доводи своје младе сараднике и преко њих покушава да контролише сваку од више интересних група у ДС”, Јањић се сада подсмева фами о неограниченом утицају кабинета на кључне људе у држави.” То се често мистификује као што је било у доба Qиље Недељковић, да би се превалила одговорност на чиновнике. Знате, никада нисам веровао да су жене и шефови кабинета криви за све, а шеф је диван само није знао. Александар Никитовић је чиновник, данас га има, сутра га нема”.

Сви ће они МлађИ бити други

Занимљиво је да ниједан НИН-ов саговорник није навео Божидара Ђелића као другог по утицају члана Демократске странке. Поменула су га само двојица саговорника, Душан Јањић и Добривоје Радовановић. Професор Радовановић каже “по функцији коју заузима други у ДС може бити Ђелић, али ја у ту причу не верујем”, а Душан Јањић и даље остаје при своме мишљењу из времена Ђелићеве премијерске кандидатуре да је Божа “независни елемент”, “човек никне ни од куда и појави се буквално као равноправан партнер Тадићу”, да “Ђелић има осамостаљени утицај, да ли је то довољно да опстане не знам, али је довољно да буде доста осамостаљен и од Коштунице и од Тадића”. Али опсесија Млађаном Динкићем врло је широка по Србији, па и Јањић сматра да је Божи статус “независног елемента” можда био довољан у односима са Коштуницом и Тадићем, али са Динкићем – неће бити. “Ђелића може истиснути Динкић, али ако Тадић дозволи интеграцију ДС и Г17 плус, Динкић може сменити и Тадића, он је човек неограничене жеље за моћи. Он је починио три политичка оцеубиства: прво Ђинђића као премијера, онда Лабуса, па богами и Воју, а саплео је и Живковића. Ко се играо са Млађом Динкићем, није добро прошао. Млађа има шансе да буде премијер, веће него Ђелић, веће него Ђелић сигурно. Да ли има веће шансе од Пајтића – па сигурно да има. Пајтић је човек од реда, знате, од оних људи који поштују процедуру, а они тешко излазе на крај са људима попут Ђелића и Динкића”. Још два НИН-ова саговорника зебу од могућности да се Млађа интегрише са Демократском странком. Један тврди да је Динкић Тадићу већ нудио интеграцију, али није добио тражено место потпредседника ДС, а други чврсто верује да “човек звер” за крајњу амбицију има место председника ДС. “Али, да се разумемо, што се способности тиче – није му Пајтић ни до колена”.

Ружа Ћирковић
НИН 28.3.2008.
Za nekoga koga zaista interesuje odnos u samim strankama u Srbiji ovo je veoma informativan članak.

Inače novost nedelje je da se Vojislav Šešelj pod pritiskom svoje partije koja sve više skreće u prostor DSS odrekao svog političkog testamenta i pozvao na postizbornu koaliciju sa DSS. Ili kako bi se reklo pojeo je govno, što ne bi bilo prvi put u skorije vreme. Zapravo na predsedničkim izborima SRS je primila u svoj sastav nekadašnju Arkanovu stranku SSJ. Ranije su lideri SRS teško optuživali SSJ da su kriminalci, a posle integracije izjavili su da su sve te optužbe bile samo deo propagande.

Između DS i DSS rastu tenzije i počele su vrlo ozbiljne uzajamne optužbe sa samog vrha obe stranke. DS optužuje DSS da su odstupili od dogovorene politike prema KiM i da su samoinicijativno pokušali da izazivanjem tenzija pridobiju za sebe glasače u Srbiji. Između ostalih obećanja koja je na KiM odneo ministar Samardžić ispred Koštunice bilo je da će svi državni službenici koji daju otkaz dobijati mesečnu pomoć iz Srbije od 200€. Imajući u vidu da je tamo 25 000 državnih službenika od policajaca do lekara i nastavnika taj iznos je nerelanih 60 miliona evra godišnje. S druge strane DSS optužuje DS zato što ne prihvata da se izgradnja magistralnog auto-puta Horgoš- (Užička) Požega započne bez uguvirenih bankarskih garancija.

U okviru SPS došlo je do ozbiljnih unutrašnjih sukoba baš u trenutku kad im se čini da su uspeli da se konsoliduju. Zapravo stari Miloševićevi kadrovi Vučelić, dugogodišnji direktor RTS, i Vulin, istaknuti kadar Mirjane Marković u JUL-u počeli su ozbiljnu kampanju protiv sadašnjeg rukovodstva Dačić-Mrkonjić-Anđelković.
pesak

#1715 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

LATINICA, sad. ODLICNA. O Srbiji.
HTR 1 !
pesak

#1716 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Šutanovac optužuje: Koštunica i Samardžić organizovali nerede
Miša Brkić
Beograd
31/03/2008

Sutanovac
Šutanovac
Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da ono što se dešavalo u Beogradu i na Kosovu povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova nije slučajno i da je koordinirano i rukovođeno iz Beograda i u najvećoj meri bez znanja Vlade.

Ministar Šutanovac je rekao da se to dešavalo po dogovoru ministra za Kosovo Slobodana Samardžića i tehničkog premijera Vojislava Koštunice. O potezima ministra Samardžića nisu upoznati ni predsednik Republike ni Vlada, rekao je Šutanovac i pojasnio da u Vladi nikada nije pomenuta mogućnost podele Kosova.

Na to je odmah reagovao savetnik premijera Branislav Ristivojević i odbacio optužbe da premijer i ministar za Kosovo stoje iza nereda nastalih posle proglašenja nezavisnosti.

Funkcioner Saveta za regionalnu saradnju i bivši šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović smatra da se o Kosovu razgovara na kampanjski predizborni način sa puno gneva i da niko od koalicionih partnera ne pristupa toj temi na način odgovorne vlasti. Tehnička Vlada radi na nivou grupe suprotstavljenih ministara koji pokušavaju da odgovore dnevno diktiranim stranačkim interesima, kaže Svilanović.

A direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija mora što pre da vrati pun nivo diplomatskih, političkih i privrednih komunikacija sa svetom koje su prekinute povlačenjem ambasadora iz država koje su priznale nezavisnost Kosova. Srbija ne sme da seče granu na kojoj sedi i njeni predstavnici ne smeju da napuštaju sastanke na kojima se govori o Srbiji i njenoj budućnosti, rekao je Vejvoda i naglasio da su privreda i politika tesno povezani i da su zato najopasnije privredna izolacija i samoizolacija.
simi5

#1717 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

Vlada Srbije za versko obrazovanje izdvojila 215 miliona dinara
Autor: Tanjug | 01.04.2008 - 15:21

Vlada Srbije je za program verskog obrazovanja izdvojila ove godine 215 miliona dinara - 12 miliona više nego prethodne, izjavio je danas ministar vera Radomir Naumov.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Naumov je istakao da je versko obrazovanje po važnosti u ravni drugih stručnih obrazovanja i da je jedan od tri najvažnija projekta Ministarstva vera da se srednje verske škole ponovo uključe u javni sistem obrazovanja, a učenicima omogući pravo upisa na visoke škole i fakultete.
Do jeseni bi dve verske srednje škole trebalo da budu uključene u javni sistem obrazovanja Srbije, najavio je Naumov.
Prema njegovim rečima, srednje verske škole imaju obavezu da, uz verske, u program uvrste opšteobrazovne predmete, a Ministarstvo vera je, imajući u vidu njihovo loše materijalno stanje, predvidelo pomoć od 150 miliona dinara. Ta sredstva biće raspodeljena na deset srednjih škola među kojima su, kako je naveo ministar vera, Biskupijska klasična gimnazija "Paulinum" u Subitici, Bogoslovija Svetog Save - Beograd, bogoslovije u Sremskim Karlovcima, Kragujevcu, Nišu, Cetinju, Foči, bogoslovija manastira Krka i Beogradska islamska srednja medresa i Gazi Isa-begova medresa u Novom Pazaru.

Drugi važan projekat je unapređenje visokog teološkog obrazovanja uz materijalnu pomoć od 52 miliona dinara koja je namenjena za stipendiranje 800 studenata beogradskog Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju, Teološko-katihetskog instituta u Subotici i Fakulteta islamskih nauka u Novom Pazaru. Podsetivši da se više od polovine od ukupnog broja učenika u Srbiji opredelilo za versku nastavu, Naumov je rekao da je zadatak Ministarstva vera da podrži i obrazovanje veroučitelja svih crkava i verskih zajednica.
Savetnik za versku nastavu Ljubomir Stojanović rekao je da je moto verskog obrazovanja "jedinstvo u različitostima" i da svi njeni akteri, posebno crkve i verske zajednice, treba da budu duboko svesne zajedničke odgovornosti u stvaranju pravednijeg i moralnijeg društva.
"Osnovna mera nije da svi isto mislimo, već da svi budemo dobronamerni jedni prema drugima", rekao je Stojanović.

Blic

Inače KM je oko 40 dinara odnosno ukupna svota je oko 5.375.000 KM ili 2.680.000€
sekspir

#1718 Re: Desavanja u Srbiji

Post by sekspir »

A,Simice,kako je igrala "Zvezda"?
Maraschino

#1719 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

simi5 wrote:Vlada Srbije za versko obrazovanje izdvojila 215 miliona dinara
Autor: Tanjug | 01.04.2008 - 15:21

Vlada Srbije je za program verskog obrazovanja izdvojila ove godine 215 miliona dinara - 12 miliona više nego prethodne, izjavio je danas ministar vera Radomir Naumov.
Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Naumov je istakao da je versko obrazovanje po važnosti u ravni drugih stručnih obrazovanja i da je jedan od tri najvažnija projekta Ministarstva vera da se srednje verske škole ponovo uključe u javni sistem obrazovanja, a učenicima omogući pravo upisa na visoke škole i fakultete.
Do jeseni bi dve verske srednje škole trebalo da budu uključene u javni sistem obrazovanja Srbije, najavio je Naumov.
Prema njegovim rečima, srednje verske škole imaju obavezu da, uz verske, u program uvrste opšteobrazovne predmete, a Ministarstvo vera je, imajući u vidu njihovo loše materijalno stanje, predvidelo pomoć od 150 miliona dinara. Ta sredstva biće raspodeljena na deset srednjih škola među kojima su, kako je naveo ministar vera, Biskupijska klasična gimnazija "Paulinum" u Subitici, Bogoslovija Svetog Save - Beograd, bogoslovije u Sremskim Karlovcima, Kragujevcu, Nišu, Cetinju, Foči, bogoslovija manastira Krka i Beogradska islamska srednja medresa i Gazi Isa-begova medresa u Novom Pazaru.

Drugi važan projekat je unapređenje visokog teološkog obrazovanja uz materijalnu pomoć od 52 miliona dinara koja je namenjena za stipendiranje 800 studenata beogradskog Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju, Teološko-katihetskog instituta u Subotici i Fakulteta islamskih nauka u Novom Pazaru. Podsetivši da se više od polovine od ukupnog broja učenika u Srbiji opredelilo za versku nastavu, Naumov je rekao da je zadatak Ministarstva vera da podrži i obrazovanje veroučitelja svih crkava i verskih zajednica.
Savetnik za versku nastavu Ljubomir Stojanović rekao je da je moto verskog obrazovanja "jedinstvo u različitostima" i da svi njeni akteri, posebno crkve i verske zajednice, treba da budu duboko svesne zajedničke odgovornosti u stvaranju pravednijeg i moralnijeg društva.
"Osnovna mera nije da svi isto mislimo, već da svi budemo dobronamerni jedni prema drugima", rekao je Stojanović.

Blic

Inače KM je oko 40 dinara odnosno ukupna svota je oko 5.375.000 KM ili 2.680.000€

je li to onaj ministar iz kostunicinog kabineta sto je dozvolio registraciju druge IVZ ( nisu ovo rimske brojke, simi :D ) i na taj nacin doslo do raskola, nemira pa i sukoba unutar IVZ ( islamske vjerske zajednice)
turban

#1720 Re: Desavanja u Srbiji

Post by turban »

simi5

#1721 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

U Strbiji postoji zakon po kome se mogu registrovati crkve i male verske zajednice. Pre nekog vremena me je pitao Gog ali sam mislila da to nie interesantno drugima. Pa pošto vidim da jeste evo ti jedan spisak registrovanih verskih zajednica. Nisam sigurna da je sasvim ažuran, mislim da je u međuvremenu registrovano još. Svakako ministar nije onaj kome je zakon pod jezikom pa da nekom dopušta ili zabranjuje registraciju.

CRKVE

I VERSKE ZAJEDNICE U SRBIJI

Tradicionalne

Crkve i verske zajednice

1. Srpska Pravoslavna Crkva

2. Vikarijat Rumunske pravoslavne crkve

3. Podvorje Moskovskog patrijarhata u Beogradu

4. Jevrejska zajednica

5. Islamska zajednica

6. Katolička crkva - Beogradska nadbiskupija

7. Evangelistička crkva augzburške veroispovesti

8. Slovačka evangelička crkva

augzburške veroispovesti

9. Hrišćanska reformatska crkva (kalvini)

Crkve i verske zajednice

10. Anglikanska crkva Svete Meri

11. Hrišćanska adventistička crkva

12. Hrišćanska baptistička crkva

13. Savez baptističkih crkava u Srbiji

14. Hristova pentekostna crkva

15. Jehovini svedoci

16. Jehovini svedoci – hrišćanska verska zajednica

17. Hrišćanska nazarenska zajednica

18. Hristova crkva braće

19. Crkva Isusa Hrista Svetaca poslednjih dana (Mormonska crkva)

20. Prahrišćanska zajednica Univerzalni život

21. Zapadnopravoslavna crkva (ranije Starokatolička crkva)

22. Evangeličko-metodistička crkva

23. Hristova duhovna crkva – Pentekosti

24. Unifikaciona crkva

25. Hristova crkva Malo krštenje

26. Zajednica sedmog dana adventista Reformni pokret

27. Reformski pokret adventista Sedmi dan

28. Hristova crkva jevanđeoske braće

29. Hristova crkva

30. Novoapostolska crkva

31. Protestantska verska zajednica

32. Nazareni

33. Neoprotestanti

34. Crkva skupštine božije

35. Crkva božija

36. Božija deca

37. Reč života

39. Međunarodna Hristova crkva

40. Slobodna crkva

Crkve, verske zajednice, verske organiacije i učenja

(registrovani i neregistrovane grupe)

41. Vaišnavska verska zajednica Veda (Hare Krišna)

42. Sai centar za univerzalni duhovni centar i obrazovanje

43. Sathdža Sai Baba

44. Društvo za očuvanje drevne kulture i tradicije Tibeta - Džokčen

45. Sukio Mahikari

46. Šri Činmoj

47. Ošo Radžniš

48. Maher Baba

49. Čandrasvami

50. Udruženje za izučavanje i primenu puta potpune duhovne samorealizacije sistemom

Praksa istrajne molitve

51. Savez za transcendentalnu meditaciju Srbije – TM

52. Udruženje Drevni koreni - šamanisti

53. Vika

54. Internacionalna škola zlatnog ružinog krsta (rozenkrojceri)

55. Red Zlatne zore

56. Red mistične ruže – Ordo rosae misticae

57. Ordo Templi Orientis – Red orijentalnih templara

Gnostička katolička crkva – Sveti gral

58. Bela gnostička crkva – Ega

59. Raelijanci

60. Kreacionisti

61. Sajentološka crkva

62. Sabejski hram

63. Sanatan

64. Satanističko - Luciferijanska bratstva

A ovde je i adresa ministarstva pa možeš da pitaš sve što te zanima. http://www.mv.sr.gov.yu/cir/
pesak

#1722 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Cudi me da su satanisti na poslednjem mestu. :mrgreen:
pesak

#1723 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Vladimir Gligorov
Ili u Evropu ili opet u inflaciju

Iz političkih i ekonomskih razloga od dalekosežne je važnosti šta će se odlučiti na predstojećim izborima. Jer bira se između političke stabilnosti i privrednog napretka, na jednoj strani, i velike neizvesnosti, na drugoj strani. Izbor jeste i istorijski jer određuje dugoročne ciljeve Srbije, a pri tom predstavlja prekid s politikom vođenom poslednjih dvadestak godina, kaže za "Blic nedelje" Vladimir Gligorov, ekspert Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

Šta mislite o tezi da Evropa ima alternativu ali je ta alternativa loša? Nije li to vešto pripremljen alibi za eventualni neuspeh proevropskih snaga?

- Ne bih rekao da je reč o traženju alibija već o oportunizmu, što je nažalost karakterisalo političko ponašanje nekih proevropskih partija. Jasno je da pošto postoji izbor, postoje i alternative: bira se između jasnog političkog puta i ćorsokaka. Taj će izbor postojati i ako na ovim izborima ne pobede proevropske partije. Takav je izbor postojao i početkom devedesetih godina prošloga veka i sličan oportunizam je doveo do toga da se o istim alternativama odlučuje sve do sada. Ako se sada ne donese odluka o evropskom putu Srbije, odluka će morati da se donese kasnije, jer se iz ćorsokaka u nekom momentu mora izaći.

Koliko je većinsko opredeljenje građana Srbije za ulazak u EU uopšte izvesno? Krije li se među zagovornicima evropskog puta Srbije nemali broj onih koji bi da se promene dogode - ali ne njima?

- S obzirom na svu anti-EU propagandu, mislim da je izjašnjavanje velike većine građana Srbije za EU začuđujuće snažno i uporno. Čak i kada se izjašnjavanje za EU predstavi kao čin izdaje - jer se navodno time odustaje od Kosova - većina građana, na jedan ili drugi način, izjašnjava se za EU. Druga je stvar, a to je neminovno, što su neki više a neki manje spremni za promene koje integracija sa EU donosi. Ali to važi za sve reforme i promene.

Od čega antievropske snage zaziru?

- Kada je reč o političkim partijama, jasno je da bi, na primer, radikalna stranka morala veoma dramatično da se reformiše, jer takva kakva je sada nema šta da ponudi ako se ubrza proces integracije sa EU. DSS bi, opet, potpuno nestao. Što se jednog dela njihovih glasača tiče, reč je o očekivanjima da će im se kratkoročno poboljšati socijalni i materijalni položaj. Ljudi koji teško žive traže kratkoročna rešenja, a ulazak u EU nije to. Što se tiče nekih specifičnih interesnih grupa, bilo da je reč o inteligenciji ili o poslovnim ljudima, reč je o strahu od konkurencije. Ništa od toga nije sprska specifičnost - svuda je tako.

Kako vidite odnos prema Evropi vodećih srpskih intelektualaca, umetnika, biznismena, uticajnih institucija kao što su Crkva, univerzitet, SANU, mediji?

- Ne znam, iskreno da kažem, da li takva elita uopšte postoji. Univerzitet i nauka, uveren sam, mogu samo da dobiju ulaskom Srbije u EU, tako da mislim da je većina ljudi u tim ustanovama proevropski orijentisana. Verujem da je tako i kada je reč o Akademiji nauka, mada su tamo glasniji oni koji imaju neke obaveze prema zlosrećnom Memorandumu. Mediji su u velikoj meri pod kontrolom anti-EU partija, tako da ne čudi što se odatle širi evroskepticizam. Kada je opet o tom evroskepticizmu reč, često oni koji se izjašnjavaju kao evroskeptici, recimo Dobrica Ćosić u najnovijem intervjuu, pokazuje veliko neznanje o tome šta je uopšte EU. Tako da ima dosta i tog nepoverenja i podozrenja koji su posledice neznanja i nerazumevanja.

Ako Srbija odustane od ulaska u EU, šta će se dogoditi sa ekonomijom i standardom građana?

- Ukoliko bi rizičnost poslovanja sa Srbijom znatno porasla, a to mi se čini neminovnim, to bi dovelo do znatno manjih mogućnosti stranog finansiranja, a Srbija od toga veoma mnogo zavisi. Posledice bi bile sporiji rast ili pad proizvodnje, znatno smanjenje lične potrošnje, potreba da se poveća javna potrošnja, što znači povećanje poreza i drugih nameta, verovatno kroz bržu inflaciju, a ne bi se moglo izbeći ni smanjenje zaposlenosti, odnosno povećanje nezaposlenosti. Ako bi uz to išla i politička nestabilnost, što mi se takođe čini neminovnim, negativan uticaj na privredu i standard bi bio utoliko veći.

Možete li da zamislite situaciju gde imamo radikalskog premijera koji vlada uz pomoć Koštunice, Velje Ilića i Ivice Dačića, a reforme se nastavljaju?

- Mogu da zamislim mnoge stvari, ali to nije realno. U najvećem broju zemalja u tranziciji nije bilo neslaganja među partijama kada je reč o pristupanju EU i o prihvatanju evropskih vrednosti. U tom smislu, sve su postkomunističke stranke već bile reformisane. Tamo gde je bilo nedoumica, kao u Slovačkoj, bilo je i zastoja u reformama i u približavanju EU. Konačno, stranke su se smenjivale na vlasti, ali se nije menjala strategija za koju se javnost opredelila napuštajući sovjetski model socijalizma. Sve to ne važi za stranke i ljude koje pominjete u pitanju.

Ne može i jare i pare

Šta je to što nedostaje proevropskim snagama da bi sa više optimizma čekali ishod izbora 11. maja?

- Napuštanje jedne oportunističke politike koja se karakteriše programom koji se najjednostavnije i najrazumljivije može izraziti narodnom da žele "i jare i pare", dakle i EU i sve drugo. Kada se oni odluče, jasniji će izbor imati i glasači.

Izvor:

"Blic nedelje"

Inace, Vladimir Gligorov je pisao ekonomski program LDPa i podrzava tu partiju... :D
simi5

#1724 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

pesak wrote:Cudi me da su satanisti na poslednjem mestu. :mrgreen:
To je zato što su komšije sa Krmivojem i Čedom pa ih mediji mrze. :evil:
Maraschino

#1725 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

5. Islamska zajednica

prave ste demokrate, nema sta :D

ja sam pitao, zasto je taj ministar dozvolio da se registruje i druga (ista) vjerska zajednica. zasto im nije dao ime npr. sabacka islamska vjerska zajednica
niste nesto ravnodusni bili prilikom osnivanja crnogorske pravoslavne crkve, iako je to logicnije jer, zasto mora biti uvijek '' srpska '' ima li pravoslavaca a da nisu iz srbije. ako to i nije tako bitno, evo ja predlazem '' bosanska pravoslavna crkva'' za sve bosance pravoslavne vjeroispovijesti.
Post Reply