Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

patrius

Post by patrius »

Petar Kocic - Govori u Saboru... 8-) :thumbup: :kravata:
Jara

Post by Jara »

danas wrote:evo jedna, ubila se :lol: :lol: :lol:

Image
:thumbup: :lol: :lol: :lol:
anais_nin

Post by anais_nin »

callmethebreeeze wrote:
van Basten wrote:
van Basten wrote:Tajna džema od malina
upravo sam je stavio na sto i spremna je za početak čitanja
pročitao... genijalna knjiga... genijalne priče... (mislim da sam se sjetio onih krava i s radija :D )... šteta... takvog potencijala... prerano ugašenog :(
davno sam je citao, ima par godina, odlicna knjiga. stvarno steta, koliko je njemu bilo godina kada je poginuo? 24 ili 25?
24 :(
montag

Post by montag »

Zar nisam vidio metak za sebe i smrt u kaziprstu monstruma sto je pritajio duh u rukavici? Vidio sam Crnu Mrlju kako je kanula na život i proždirala ga mrakom, kako je narasla iz kaplje crnine i zderala zivot tminom krokodilske noci sa svojih trista ralja, a u svakim raljama stotinu i trinaest zuba. Sa trideset i tri tisuce zuba i jos devet stotina zuba-koljaca, zuba-nozeva, klijesta za mucenje snova, cekica za razbijanje misli, iz kojih ispadaju, kao vijuge mozga iz raskoljene lubanje, jos tople i zive, drhtave recenice, legla je Crna Mrlja na zivot i zarila u njega trideset i tri tisuce strahova i uperila u njega trideset i tri milijuna smrti.
Oblio me bijesni val neispisane tinte, nepretocene u svijetlost i sjaj rijeci, u mujne govora i zapljusnuo mi oci, izbrisao vid spuzvom mraka. Oslijepljen kao Samson zagrlio sam stupove svoje teme: strah i smrt. Ona je tu, u mojim utrnulim rukama, u autorskom bolu mojih zglobova. Doskora ce se srusiti na mene. Namirem ja tebi sumnjicavom, tebi prestrasenom od Crne Mrlje, tebi sto se sklanjas po brijacnicama i prisluskujes sjor-Bepa, sto se bavis mravima, grickas rijeci i setas po recenicama... ja je vise ne mogu napisati, preda mnom je ocean mraka i beskrajna noc...

Ranko Marinkovic - "Ruke"
rikardoreis

Post by rikardoreis »

montag wrote:Zar nisam vidio metak za sebe i smrt u kaziprstu monstruma sto je pritajio duh u rukavici? Vidio sam Crnu Mrlju kako je kanula na život i proždirala ga mrakom, kako je narasla iz kaplje crnine i zderala zivot tminom krokodilske noci sa svojih trista ralja, a u svakim raljama stotinu i trinaest zuba. Sa trideset i tri tisuce zuba i jos devet stotina zuba-koljaca, zuba-nozeva, klijesta za mucenje snova, cekica za razbijanje misli, iz kojih ispadaju, kao vijuge mozga iz raskoljene lubanje, jos tople i zive, drhtave recenice, legla je Crna Mrlja na zivot i zarila u njega trideset i tri tisuce strahova i uperila u njega trideset i tri milijuna smrti.
Oblio me bijesni val neispisane tinte, nepretocene u svijetlost i sjaj rijeci, u mujne govora i zapljusnuo mi oci, izbrisao vid spuzvom mraka. Oslijepljen kao Samson zagrlio sam stupove svoje teme: strah i smrt. Ona je tu, u mojim utrnulim rukama, u autorskom bolu mojih zglobova. Doskora ce se srusiti na mene. Namirem ja tebi sumnjicavom, tebi prestrasenom od Crne Mrlje, tebi sto se sklanjas po brijacnicama i prisluskujes sjor-Bepa, sto se bavis mravima, grickas rijeci i setas po recenicama... ja je vise ne mogu napisati, preda mnom je ocean mraka i beskrajna noc...

Dobar Ranko :thumbup: Bas sam neki dan nabavio "Pod Balkonima", pa cekam slobodno vrijeme da ga procitam...
montag

Post by montag »

rikardoreis wrote:
montag wrote:Zar nisam vidio metak za sebe i smrt u kaziprstu monstruma sto je pritajio duh u rukavici? Vidio sam Crnu Mrlju kako je kanula na život i proždirala ga mrakom, kako je narasla iz kaplje crnine i zderala zivot tminom krokodilske noci sa svojih trista ralja, a u svakim raljama stotinu i trinaest zuba. Sa trideset i tri tisuce zuba i jos devet stotina zuba-koljaca, zuba-nozeva, klijesta za mucenje snova, cekica za razbijanje misli, iz kojih ispadaju, kao vijuge mozga iz raskoljene lubanje, jos tople i zive, drhtave recenice, legla je Crna Mrlja na zivot i zarila u njega trideset i tri tisuce strahova i uperila u njega trideset i tri milijuna smrti.

Dobar Ranko :thumbup: Bas sam neki dan nabavio "Pod Balkonima", pa cekam slobodno vrijeme da ga procitam...
Isti slucaj i kod mene,nisam jos procitao,nikako vrijeme da uhvatim :D
Koliko sam cuo,krlezovski stil pisanja :shock: :D
Bumbar

Post by Bumbar »

Na Drini cuprija - Andric :D ...usput, ako netko ima kritike, recenzije ili eseje koji se odnose na knjigu :D bila bi veoma zahvalna :D
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Pero Pozar: Sporazum Hitler-Staljin
anais_nin

Post by anais_nin »

anais_nin wrote:Image
jos uvijek ovo tabirim :D a izgleda da ce tako biti jos neko vrijeme, valja prevaliti ovih 600 strana :D

uz to sam dodala i knjigu THE CASE OF LENA S (meni jako dragog) kanadskog pisca David Bergen-a

Image

The Case of Lena S. follows the life, loves, and coming-of-age of sixteen-year-old Mason Crowe during a year in which he will learn what it truly means to be in the world. At the centre of the novel is Lena, a troubled girl who has “chosen” Mason and will teach him something of desire and despair. Impulsive, provocative, vulnerable, and sad, Lena becomes haunting for Mason in ways he does not always understand. We meet Mason’s first “love,” an older girl destined for an arranged marriage; his mother, who takes a lover; and a wise and erudite blind man with a voyeuristic streak, to whom Mason reads. Playful, and with deadpan humour, the novel brilliantly captures the yearnings of youth, as well as the tantalizing possibilities and the confounding absurdities that sometimes lie at the heart of our most intimate relationships.
rikardoreis

Post by rikardoreis »

montag wrote:
rikardoreis wrote:

Koliko sam cuo,krlezovski stil pisanja :shock: :D
Ma kakvi cuo, skont'o :D :D
Stvarno, u djelima gdje mu je radnja smjestena po jadranskim otocima, zovem ga Krleza na dalmatinski nacin :D
don_corleone

Post by don_corleone »

eckhart tolle - moc sadasnjeg trenutka
uhljupce

Post by uhljupce »

Kako je lijepa moja vectra - Ozren Kebo
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

samo svedski prevod. jedna od najtuznijih i naljepesih knjiga sto citah:

Image
van Basten

Post by van Basten »

ljubav u doba kolere
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:13, edited 1 time in total.
anais_nin

Post by anais_nin »

jOFLA wrote:Kao voda za čokoladu

Image
kako ja volEm tu knjigu :D
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:12, edited 1 time in total.
Tuzlachina

Post by Tuzlachina »

InternetE.....
:D
Babsy

Post by Babsy »

Lajos Zilahy - Voda nosi nešto

:love:
dirigent

Post by dirigent »

CRVENI MAKOVI Nedžad Milanović
stranac,

Post by stranac, »

ponornica - skender kulenović
limun_

Post by limun_ »

chuchumbamayumbe wrote:Pero Pozar: Sporazum Hitler-Staljin
gdje si ovo nabavio

Crni obelisk-Remarque
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:01, edited 1 time in total.
nocna_ptica24

Post by nocna_ptica24 »

citam trenutno "Dnevnik Ane Frank"
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:01, edited 1 time in total.
Post Reply