Cigarete, odvikavanje
Moderator: anex
- PeekABoo
#1701 Re: Cigarete, odvikavanje
I guram 6-ti dan.... 
- Vijetnamac13
#1702 Re: Cigarete, odvikavanje
Mozda si ti u pravu ali ja sam tako prestao pusiti. Na isti nacin sam prestao piti i kafu svaki dan, sda je pijem samo kad izadjem negdje sa nekim ono sa namjerom da je popijem.condy wrote:Filozofski lijepo rečeno, ali istovremeno totalno naivno razmišljanjeVijetnamac13 wrote:A kako ljudi vole komplikovati zivot
Samo nemoj pusiti i shvati kako sam sebe lazes da si ovisan i da ti treba cigareta. Prestani zivjeti u iluziji i prestat ces i pusiti.
E ako je meni uspjelo, pitanje je koliko si u pravu...
-
quarterback
#1703 Re: Cigarete, odvikavanje
Zao mi je sto cu neke od vas razocarati, dakle gore sam napisao da nisam zapalio 8 godina, ipak nakon duzeg razmisljanja i vaganja sam prije par dana ponovo poceo pusiti.
Razlog nije navika jer nakon 8 godina nemate naviku, razlog je sto iako nisam pusio dakle 8 godina nikada nisam prestao voliti cigaretu i smatrao sam na kraju gluposcu da ne radim ono sto volim.
Planiram kontrolisati pusenje (znam da je to jako tesko jer sam pusio preko 10 godina, pred prestanak i po 3 kutije), ako se otme kontroli ili ponovo osjetim posljedice te kolicine cigara (problemi sa cirkulacijom, ziganje srca) planiram prestati ponovo.
Razlog nije navika jer nakon 8 godina nemate naviku, razlog je sto iako nisam pusio dakle 8 godina nikada nisam prestao voliti cigaretu i smatrao sam na kraju gluposcu da ne radim ono sto volim.
Planiram kontrolisati pusenje (znam da je to jako tesko jer sam pusio preko 10 godina, pred prestanak i po 3 kutije), ako se otme kontroli ili ponovo osjetim posljedice te kolicine cigara (problemi sa cirkulacijom, ziganje srca) planiram prestati ponovo.
- vivax
#1704 Re: Cigarete, odvikavanje
Pratio sam tvoje postove i u par navrata si rekao da ti nikad zelja za cigarom nije prosla, nemoj se naci uvrijedjenim ali ja sve imam osjecaj da ti svih 8 godina nisi nista drugo radio osim na cigaretu mislio.Steta je sto si se patio 8 godina, divim ti se psihi. Neko bi poludio da je na tvom mjestu. A najveca steta je to sto si opet poceo pusiti. I ja sam do nedavno prestao pusiti i ne mogu ti sad ja filozofirati. Ali jedno znam sigurno da u moja usta to smece vise nikad nece uci. Jednostavno mi se gadi. A prije..... Radije bi je zapalio nego jeo. I sad tek vidim koja sam budala bio. Nadam se da ces ubrzo bas da se rijesis i tog psihickoh pritiska pa da opet prestanes pusiti. Puno srece ti zelim iskreno i od srca u namjeri da ces prestati sto prijequarterback wrote:Zao mi je sto cu neke od vas razocarati, dakle gore sam napisao da nisam zapalio 8 godina, ipak nakon duzeg razmisljanja i vaganja sam prije par dana ponovo poceo pusiti.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- PeekABoo
#1705 Re: Cigarete, odvikavanje
12 ti dan. Kako vrijeme vise prolazi, zelja je manja. Trenutno skoro nikakva. Pregurala sam okidac situacije I kad sam to mogla, mogu vala bez cigareta.
-
quarterback
#1706 Re: Cigarete, odvikavanje
vivax wrote:Pratio sam tvoje postove i u par navrata si rekao da ti nikad zelja za cigarom nije prosla, nemoj se naci uvrijedjenim ali ja sve imam osjecaj da ti svih 8 godina nisi nista drugo radio osim na cigaretu mislio.Steta je sto si se patio 8 godina, divim ti se psihi. Neko bi poludio da je na tvom mjestu. A najveca steta je to sto si opet poceo pusiti. I ja sam do nedavno prestao pusiti i ne mogu ti sad ja filozofirati. Ali jedno znam sigurno da u moja usta to smece vise nikad nece uci. Jednostavno mi se gadi. A prije..... Radije bi je zapalio nego jeo. I sad tek vidim koja sam budala bio. Nadam se da ces ubrzo bas da se rijesis i tog psihickoh pritiska pa da opet prestanes pusiti. Puno srece ti zelim iskreno i od srca u namjeri da ces prestati sto prijequarterback wrote:Zao mi je sto cu neke od vas razocarati, dakle gore sam napisao da nisam zapalio 8 godina, ipak nakon duzeg razmisljanja i vaganja sam prije par dana ponovo poceo pusiti.
Sent from my iPhone using Tapatalk
hvala ti vivax, nije bas bilo tako, zao mi je sto vam prenosim svoja iskustva da sam se vratio cigari medjutim nadam se da nismo svi isti i da zelja nece biti ista kod svih
prvih godina uopste nisam mislio na cigaru, apsolutno mi nije nedostajala medjutim pocela mi je nedostajati vremenom, nedostajao mi je taj ritual vadjenja cigare, paljenja, prvog dima, opustanja...
kako su godine prolazile nedostajalo mi je sve vise na kraju sam shvatio da je to zelja koja nece proci (kazem opet nadam se da smo svi drugaciji i da vi necete imati taj osjecaj), ne znam s cim da uporedim, kao recimo da volis cevape i ne jedes ih 8 godina a volis to
ja o svojim potezima dosta razmisljam prije nego ih povucem pa je tako bilo i sa pusenjem, par mjeseci sam intenzivno razmisljao o tome, sta je pozitivno, sta je negativno, pricao sa ljudima, pricao sa doktorima, pricao sa prijateljima koji se bave sportom kao sto se amaterski i ja bavim
takodje je uticala i moja tezina, naime dok sam pusio prije nego sam prestao imao sam 100 / 105 kila sto je za moju visinu i gradju bilo sasvim ok, nakon sto sam prestao, kroz niz godina koje su uslijedile sam dosao do 135
povremeno sam to dijetama spustao na 110 medjutim nakon prestanka bih se vracao nazad, od februara ove godine sam promjenio svoj zivot u smislu da sam se okrenuo treninzima, promjeni nacina prehrane i dosao do 115/120 kg kako kad medjutim vidio sam da cu jako tesko ici dalje jer ma koliko trenirao (trcanje, biciklizam, teretana) i ma koliko jeo samo proteine lebdio sam negdje oko te kilaze
radi toga sam djelimicno odlucio da se vratim cigareti u umjerenoj kolicini, dakle radi stalno prisutne zelje za cigaretom kada sam shvatio da je to neodvojivi dio mene i radi borbe sa kilama
dugo godina sam bio pusac i znam da je nemoguce kontrolisati kolicinu cigareta medjutim planiram upravo to, dao sam sebi fore do 1. okt da pusim koliko mi se pusi medjutim nakon toga sam rekao da cu pusiti maksimalno pola kutije, znam jer sam kako rekoh iskusan da ce to nekim danima biti i kutija, mozda i vise ali gledacu da vecinu vremena to bude pola, ako se ne budem mogao kontrolisati prestacu ponovo
u svakom slucaju bicete obavijesteni jer mislim da je diljenje iskustava dobro za sve vas koji prestajete
zao mi je opet kazem sto vam moram reci da ja cigaretu nikada nisam zaboravio i nikada je nisam prestao zeliti, zao mi je i sto vam moram reci da kada sam zapalio osjetio sam da se kockica koja mi je nedostajala sve ove godine vratila na svoje mjesto ali svako od nas u sebi mora pronaci snagu da prestane ako to vec zelite uraditi
na kraju je najbolju stvar rekao moj prijatelj, normalno svi drugi su, kada su me vidjeli sa cigarom rekli neeeeee, sto si, nemoj, nisi trebao, ovo ono, on je pitao - da li si sada sretan ? Rekao sam - jesam. To je bilo to. Sustina svega.
sa srecom
- Bluemore
#1707 Re: Cigarete, odvikavanje
quaterback - jest da si se potrudio i ostavio pozamasan tekst, meni se tvoja argumentacija cini kao fasada, racionalizacija i kontradiktrona mjestimicno (na kljucnim mjestima)
no bottom line je ako si sada sretan go for it
no bottom line je ako si sada sretan go for it
-
quarterback
#1708 Re: Cigarete, odvikavanje
zelio sam podijeliti iskustvo jer sam za razliku od vas koji tek prestajete ja tu fazu davno prosao, iskustva se razlikuju kao i svi mi
fasada ili ne, mozda tebi jeste, meni nije, a svako upravlja svojim zivotom i donosi svoje odluke
naravno da me u grupi koja se bavi odvikavanjem niko nece podrzati u ponovnom druzenju sa cigaretom medjutim mislim da je dijeljenje iskstava vrijedna stvar jer bi se i vi mogli suociti sa onim sa cime sam se ja suocavao, zato sam to i napisao
fasada ili ne, mozda tebi jeste, meni nije, a svako upravlja svojim zivotom i donosi svoje odluke
naravno da me u grupi koja se bavi odvikavanjem niko nece podrzati u ponovnom druzenju sa cigaretom medjutim mislim da je dijeljenje iskstava vrijedna stvar jer bi se i vi mogli suociti sa onim sa cime sam se ja suocavao, zato sam to i napisao
-
PerunTheGreat
#1709 Re: Cigarete, odvikavanje
pusio 7 g, ne pusim 4 ... osnova je kao za sve u zivotu da se ne komplikuje. znaci moras sam sebi reci necu i sad ak si karakter neces (ovak zvuci mutavo, naivno ali je jedina istina
). znaci prve dane sam samo spavao, poslije poceo normalno funkcionisati, najgore mi je bilo kad hodam sam (jer sam imao naviku zapalit) ili kad izadjes u drustvu (jer od nas 10-15 jedini ja prestao pusiti) ... ja sam cak ostavio u dnevnoj sobi 13 cigara i bic upaljac koji uvijek od prve pali da ako sam levat i ne budem mogao izdrzati da zapalim, ali to se nije nikad desilo. nakon nekoliko mjeseci sam namjerno zapalio cigaru i bila je preruzna i tad sam shvatio da sam prestao, do tad je uvijek bio grc, sta ako nekad zapalim i bude super... jedino kad ne trebate zapalit, nebitno koliko je proslo je kad pijete, jer sam i to probao i tad cigara bude kao nekad, zato to izbjegavajte 
- vivax
#1710 Re: Cigarete, odvikavanje
@quarterback lijepo je od tebe sto dijelis svoje iskustvo sa nama, ne znam sta da ti kazem, ne bih da ti pametujem ali ...zao mi je sto si zapalio nakon toliko vremena...
Evo jos da kazem da je meni danas tacno drugi mijesec kako ne pusim...Osjecam se extra, igram fudbal svaki petak...Bolje trcim i sve...Nemam nekih kriznih momenata...Do sad sam jedno 10 puta pio sa rajom...I nisam imao potrebu da je zapalim...Dovodio sam se namjerno u razna iskusenja da vidim kakvo ce mi ponasanje biti...Uglavnom ne javlja mi se zelja za tim...Nadam se da cemo svi jednog dana biti sretni ne pusaci...Sretno vam svima..
Evo jos da kazem da je meni danas tacno drugi mijesec kako ne pusim...Osjecam se extra, igram fudbal svaki petak...Bolje trcim i sve...Nemam nekih kriznih momenata...Do sad sam jedno 10 puta pio sa rajom...I nisam imao potrebu da je zapalim...Dovodio sam se namjerno u razna iskusenja da vidim kakvo ce mi ponasanje biti...Uglavnom ne javlja mi se zelja za tim...Nadam se da cemo svi jednog dana biti sretni ne pusaci...Sretno vam svima..
-
quarterback
-
Chelsea555
#1712 Re: Cigarete, odvikavanje
Elektronske cigarete ne bih preporučila-štete plućima.
- Tkd
#1713 Re: Cigarete, odvikavanje
Ljudi halalite, no ja ne shvaćam osobe koji ne mogu reći "ne" cigarama. Sve ti je to do psihe i to je to. Rodiš se hvala Bogu zdrav, imaš zdravo tijelo a ti ga uništavaš sa cigarama. Kada čovjek otkrije da boluje od neke teške bolesti (ne daj Bože nikome) onda kuka, a nije mislio na vrijeme. Sve što se učini ima i određeno posljedice, neke više, neke manje.
http://forum.net.hr/cfs-filesystemfile. ... pusaca.jpg
Misli na vrijeme i na zdrav život. Sretno svima koji žele prestati za pušenjem, imate puno podršku, keep going !
http://forum.net.hr/cfs-filesystemfile. ... pusaca.jpg
Misli na vrijeme i na zdrav život. Sretno svima koji žele prestati za pušenjem, imate puno podršku, keep going !
-
sombra
#1714 Re: Cigarete, odvikavanje
Prije par sedmica su mi (iz sasvim drugih razloga) propisane tablete Wellbutrin, koje se izmedju ostalog koriste i kao lijek za prestanak pusenja... Nisam nikad bila neki strastveni pusac, 2-3 dnevno (uz kafu, poslije rucka...), ali u situacijama kad sam strasno nervozna glavno mi je bilo da zapalim. Uglavnom, danas sam samu sebe 'uhvatila' kako vec 20 dana nisam zapalila! Sasvim nesvjesno 
- PeekABoo
#1715 Re: Cigarete, odvikavanje
23 dana bez cigarete! Padne mi napamet da zapalim, ali nikad toliko jako da bi to stvarno učinila.
- I am Happy
- Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise
#1716 Re: Cigarete, odvikavanje
Samo naprijed !!PeekABoo wrote:23 dana bez cigarete! Padne mi napamet da zapalim, ali nikad toliko jako da bi to stvarno učinila.
- Psn
#1717 Re: Cigarete, odvikavanje
Pozz bivsi pusaci i oni koji idu u tom smeru.. cestitke i jednima i drugima.
Tema mog posta je namenjena onima koji kao i ja zele prestati pusiti zarad svog ili tudjeg zdravlja ili eventualno nekog treceg razloga.. ali ne zele da se odreknu i svih "zadovoljstava" koje pusenje sa sobom donosi.
Cak stavise, mogu svom "zadovoljstvu" dodati i jos neka nova neistrazena "zadovoljstva".. a zravstvene rizike smanjiti stotinu pa i hiljadu puta.
Ne zelim da zvucim kao reklama "navlakusa", ali ovo je upravo ono sto sam ja dobio/postigao Personalnim Vaporizatorom ili Elektronskom cigaretom, kako je sve prihvaceniji naziv u svetu.
Sekundarna teorema izvedena iz koriscenja e-cig je moguce lakse potpuno odvikavanje od pusenja, tj. prestanak svakog upraznjavanja "poroka" asociranog sa inhalitlranje duvanskog ili nekog drugog proizvoda koji sadrzi nikotin.
Tako da sam sada dotakao dve varijacije.. Kako zaboraviti cigarete do kraja danasnjeg dana, bez odicanja od svog "zadovoljstva", a uz popravljanje zdravstvenog stanja od ujutru i Jedan od nacina olaksavanja prestanka pusenja.
Dakle, sa svojim 20-togodisnjim pusackim i 14-tomesecnim parilackim stazom.. mozda mogu pomoci forumasima koji ne pripadaju grupi koja ne rekla Ne cigaretama na nacin da je to ne-dvosmisleno Ne.
Jos jedan pozdrav svima
ps. Mozda je bilo nekog parioca ovde i pre mene koji je slicno pisao, ali eto - mozda se procita nesto novo/drugacije.. a i ne bih da idem u neki Off Topic..
Tema mog posta je namenjena onima koji kao i ja zele prestati pusiti zarad svog ili tudjeg zdravlja ili eventualno nekog treceg razloga.. ali ne zele da se odreknu i svih "zadovoljstava" koje pusenje sa sobom donosi.
Cak stavise, mogu svom "zadovoljstvu" dodati i jos neka nova neistrazena "zadovoljstva".. a zravstvene rizike smanjiti stotinu pa i hiljadu puta.
Ne zelim da zvucim kao reklama "navlakusa", ali ovo je upravo ono sto sam ja dobio/postigao Personalnim Vaporizatorom ili Elektronskom cigaretom, kako je sve prihvaceniji naziv u svetu.
Sekundarna teorema izvedena iz koriscenja e-cig je moguce lakse potpuno odvikavanje od pusenja, tj. prestanak svakog upraznjavanja "poroka" asociranog sa inhalitlranje duvanskog ili nekog drugog proizvoda koji sadrzi nikotin.
Tako da sam sada dotakao dve varijacije.. Kako zaboraviti cigarete do kraja danasnjeg dana, bez odicanja od svog "zadovoljstva", a uz popravljanje zdravstvenog stanja od ujutru i Jedan od nacina olaksavanja prestanka pusenja.
Dakle, sa svojim 20-togodisnjim pusackim i 14-tomesecnim parilackim stazom.. mozda mogu pomoci forumasima koji ne pripadaju grupi koja ne rekla Ne cigaretama na nacin da je to ne-dvosmisleno Ne.
Jos jedan pozdrav svima
ps. Mozda je bilo nekog parioca ovde i pre mene koji je slicno pisao, ali eto - mozda se procita nesto novo/drugacije.. a i ne bih da idem u neki Off Topic..
- Psn
#1718 Re: Cigarete, odvikavanje
pps. Procitah poslednjih godinu dana postovanja u ovoj temi.. zanimljivo. Od ranije imam snimljenu stranicu Knjige.. pa cu i nju e-prelistati, sada ste me dodatno zainteresovali.
Poseban pozdrav @quasar-u, vidim odavno ga nema.. ali tu je trenutna stalna ekipa koja je nastavila da daje podrsku i savete.. pa tako.. citam/o vas/se i dalje.
Poseban pozdrav @quasar-u, vidim odavno ga nema.. ali tu je trenutna stalna ekipa koja je nastavila da daje podrsku i savete.. pa tako.. citam/o vas/se i dalje.
- BAN___KAI
#1719 Re: Cigarete, odvikavanje
Ja sam prestao pusiti stvarno previse lagano.
Rekao sam prestajem poslije nove godine i stvarno sam prestao bez ikakvih problema..
NIsam cak ni imao nikake probleme sa uzmem novu cigaru ili te neke bolove ,, jednostavno presao sam lagano.
Evo vec 10mjeseci nepusim i ISTO se osjecam ko i prije,, absolutno nista se nije promijenilo,,mozda je to samo do mene, da imam otporan organizam ili w/e.
Pusio sam 6godina drinu btw
Rekao sam prestajem poslije nove godine i stvarno sam prestao bez ikakvih problema..
NIsam cak ni imao nikake probleme sa uzmem novu cigaru ili te neke bolove ,, jednostavno presao sam lagano.
Evo vec 10mjeseci nepusim i ISTO se osjecam ko i prije,, absolutno nista se nije promijenilo,,mozda je to samo do mene, da imam otporan organizam ili w/e.
Pusio sam 6godina drinu btw
-
cranberries
#1720 Re: Cigarete, odvikavanje
Ovako, pusac sam otkako znam za sebe i dosta mi je vise, probao sam sve da prestanem, osim sto me ubija polako, svi me manje i manje trpe, nema sta nisam probao, i ove elektricne, i pokusao se nasiliti da prestanem ali nisam uspio, sam se zeznem... vidim ima na piku neki caj protiv pusenja pa je li neko probao te cajeve?? Jesu li djelotvorni, ne zalim novac dati samo da prestanem ali da je bar djelotvorno!
- Aleluja
#1721 Re: Cigarete, odvikavanje
...ne smokam već 4 godine, kakve metode kakve trice ...jednostavno ne smokam... 
-
cranberries
#1722 Re: Cigarete, odvikavanje
Nazalost kod mene to nije uspjelo 
Jos neko ?
Jos neko ?
- PeekABoo
#1723 Re: Cigarete, odvikavanje
Meni proslo mjesec dana. Nisam zapalila, ali jos uvijek nisam sigurna da I necu...
-
cranberries
#1724 Re: Cigarete, odvikavanje
Cestitam, izdrzi i dalje!
-
cranberries
#1725 Re: Cigarete, odvikavanje
Ipak evo narucio sam caj protiv pusenja sa pika, 13KM pa cu probati i to, javim vam ako bude pomoglo...