.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kakonako

#1701 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by kakonako »

Rasplet price o ovoj kradji i prevari desio se nesto kasnije u Beogradu - svojim vezama pomogao je zet Husrefa Musemica, Karic (kasnije, nazalost, poginuo, Allah rahmetile)... ali to nije tema ove nase emisije.

Citirao sam ovaj dio teksta o sarajevskoj raji.Drago mi je da se neko sjeca rahm.Vehbije Karica(poginuo 2.maja 92.),bili smo ista generacija,jarani,pa eto.Inace,poslije njega poginula mu je i kcerka jedinica u saobracajnoj nesreci.Pred rat drzao je restoran "Osmice"
Edin H.

#1702 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Edin H. »

kakonako wrote:Rasplet price o ovoj kradji i prevari desio se nesto kasnije u Beogradu - svojim vezama pomogao je zet Husrefa Musemica, Karic (kasnije, nazalost, poginuo, Allah rahmetile)... ali to nije tema ove nase emisije.

Citirao sam ovaj dio teksta o sarajevskoj raji.Drago mi je da se neko sjeca rahm.Vehbije Karica(poginuo 2.maja 92.),bili smo ista generacija,jarani,pa eto.Inace,poslije njega poginula mu je i kcerka jedinica u saobracajnoj nesreci.Pred rat drzao je restoran "Osmice"
Bilo je dobrih derneka u Osmicama pred rat, a lijepo je bilo svratiti poslije povratka sa skijanja, na caj ili nesto jace da trznes. Prelijep pogled bio.
Stari kenjac

#1703 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Stari kenjac »

Chisum je napisao/la:
Inace, i Muha i brat su "porijeklom" s Carsije, ali su se kasnije presaltali dole... A ova dalabu je bila opsjednuta Svabama, a i jest sam izgledao k'o kakav Bosva... sjecam ga se kad sjedi i loche s par sarajevskih slikara i profesora s Akademije - ova scena mi se urezala u pamcenje, jer za to vrijeme to i nije bila bas svakidasnja zajebancija - mislim da su tu tada za stolom sjedili Radoslav Tadic, Nusret Pasic i Muradif Cherimagic - i salutira, dalabu, Hitleru i mrmlja nesto, satro, na njemackom (sto je, inace, cesto znao da radi)...

A burazu mu, Ferhatu, gudra nije bila mrska....

Kafana je radila jako dobro, mislim - bilo je svega... od marisana, preko budala, do umjetnika i beskonacne palamude.... Samo, da budem iskren, meni nikako nije bilo jasno kako onako lud Muha moze da vodi kafanu... sjecam ga se, u spici, kada kafana rastura dan za danom, i sad, trka-frka, treba nabavljati robu, i ode frajer u nabavku - i vraca se s 200 deka kafe, kaze, "neka, za pocetak...".... i onda se kasnije nastiklava pice, kako koja labrnja dodje... organizacija - cirkus Kolorado, al' eto, islo ga je.

Vidio sam ga u Londonu prije nekoliko godina, u drustvu nekoliko nasih umjetnika, i, koga zanima - ni tamo nije ni sekundu manja budala nego je bio ovdje. Zajebava se sve u sesn'est.

To je moj Muha. Moja raja iz osnovne, I gimnazije i nesto kasnije. Za Ferhata znam iz tog vremena, jer se Muha stalno kleo "Ferhata mi mog". Cugo je jos u gimnaziji(mozda i ranije). Zaljubljen bio u jednu lijepu Eminu i ona u njega(skoro je umrla, lahka joj zemlja Bosanska). Ali zbog njegovog pića i mahnite glavuše ne zavrsise zivot u zajednici, nazalost.
Chisum

#1704 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

kakonako wrote:
Chisum wrote:Rasplet price o ovoj kradji i prevari desio se nesto kasnije u Beogradu - svojim vezama pomogao je zet Husrefa Musemica, Karic (kasnije, nazalost, poginuo, Allah rahmetile)... ali to nije tema ove nase emisije.
Da, to sam napisao u tekstu o jednom od sarajevskih boema, da tako kazem, covjeku koji je popio boga-oca, pokojnom Tadetu, a Vehbije sam se sjetio, jer se sjecam scene s pocetka rata (tu su sjedili jos i Kemo Trgovacki i jos neka starija ekipa... u "Staklenom gradu"), kada Vehbija sredjuju preko svojih veza, a imao ih je koliko hoces.... Taj covjek je malo je reci - okretan kada je posao u pitanju, bas je znao da napravi paru... Kad se samo sjetim na koliko su ga cijenili nakon smrti... Ali, to nije bitno. Bio je dobar cova, nije mu bilo mrsko prifurati u pomoc ovoj nasoj sarajevskoj ekipi, gdje je sta trebalo.

I, sto ti je zivot, ubio ga jedan sitni geler. Allah mu rahmetile.
Edin H.

#1705 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Edin H. »

Chisum wrote: Da, to sam napisao u tekstu o jednom od sarajevskih boema, da tako kazem, covjeku koji je popio boga-oca, pokojnom Tadetu, a Vehbije sam se sjetio, jer se sjecam scene s pocetka rata (tu su sjedili jos i Kemo Trgovacki i jos neka starija ekipa... u "Staklenom gradu"), kada Vehbija sredjuju preko svojih veza, a imao ih je koliko hoces.... Taj covjek je malo je reci - okretan kada je posao u pitanju, bas je znao da napravi paru... Kad se samo sjetim na koliko su ga cijenili nakon smrti... Ali, to nije bitno. Bio je dobar cova, nije mu bilo mrsko prifurati u pomoc ovoj nasoj sarajevskoj ekipi, gdje je sta trebalo.

I, sto ti je zivot, ubio ga jedan sitni geler. Allah mu rahmetile.
Da cini mi se da je bio u kancelariji pored prozora kada ga je pogodilo.
kakonako

#1706 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by kakonako »

Poginuo je odmah na pocetku rata,drugog maja.Sjedio je u svojoj kancelariji iznad onog "ekspresa" kod katedrale...da,samo jedan sitni geler ga je pogodio u potiljak.A da je bio munja od covjeka - jeste.Pred sami rat u "Osmicama" na Trebevicu za raju su pjevali Arsen,Kemo Monteno,Rade Serbedzioja koji ga spominje u nekim svojim sjecanjima.Za njegovu smrt saznao sam daleko kad sam na stranicama "Politike" procitao citulje od brojnih njegovih znanaca iz svijeta biznisa,kulture i estrade.Jos samo zivi u cituljama koje na godisnjicu objavljuje njegov mladji brat Enver - Kena i sestra Jasmina.
Chisum

#1707 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

Tek sad ugledah da ste jos pisali. Uvijek mi je drago kad ova tema zivne. :thumbup:

Da, poginuo u svojoj kancelariji koja je gledala na Katedralu. Datuma se ne sjecam, ali se vrlo dobro sjecam kada se ovo desilo, kao i ponekog detalja.
U tim danima haosa kad se nije znalo ko pije, a ko placa, mnogi su se radi ovoga ili onoga obracali Vehbiji za pomoc ili uslugu (na kraju krajeva, na ovu temu smo i dosli nakon sto sam u jednom od ranijih postova ispricao kako je upravo Vehbija preko svojih veza u Beogradu pomogao pokojnom slikaru Tadetu kojeg je ona novosadska varalica ogulila), pa se u tom momentu zajedno sa Vehbijom naslo jos par ljudi koje sam poznavao. Bio je tu tada i Pimpek, nisam siguran da li i Kemo Trgovacki i jos par njih iz te starije garde, medju njima i jedan od mojih saboraca od kojeg sam kasnije cuo i neke od detalja, ali uglavnom tada je u kancelariji Vehbije Karica bila grupa ljudi koja je, nakon sto su granate pocele padati okolo, iz kancelarije istrcala u zasticeni hodnik, sa njima i Vehbija. U to vrijeme Vehbija je jos uvijek imao telefonsku vezu i u jednom se momentu vratio nazad u kancelariju, radi tog prokletog telefona.
Tada je i poginuo.
Ubio ga je mali geler, ali nije podlegao odmah, znam da je ziv prevezen u bolnicu.

Bio je jako utjecajan covjek... vrtio je pare k'o lud, nema ko mu nakon smrti nije ostao duzan... kazu da su se mnogi crvenili kada mu je nakon smrti zena Fatima (i ona je u blizini imala radnju, neke skupe cipele su se prodavale, koliko se sjecam) prosla kroz uredno zavedenu listu duznika. Od "velikih" faca pa do sitne ribe. Od sitnih para koje je cesto oprastao, pa do auta, desetina i stotina hiljada maraka koje je potrazivao sto od duznika, sto od poslovnih partnera itd.

Imas pravo, mnogi su pjevali kod njega, i listom ga zvali bratom i prijateljem, stvarno je bio zmaj, i ne samo jer je bio pun ko brod, nego bas zato sto je bio prva liga covjek. Toma Zdravkovic ga je obozavao, Rade Serbedzija isto tako, a Vehbija je htio Radetu kupiti u Sarajevu stan i pokloniti mu ga.

Samo, koliko se ja sjecam, cerka nije bila jedinica. Pare bih stavio da je Vehbija imao dvije cerke. Jedna je poginula negdje kod Zagreba u kojem je studirala, cini mi se menadzment ili nesto slicno. Mislim da je ona tada vozila. Ali bih se mogao zakleti da je imao jos jednu kcerku. Ako grijesim, izvinjavam se.
uglavnomja

#1708 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by uglavnomja »

Chisum wrote: Samo, koliko se ja sjecam, cerka nije bila jedinica. Pare bih stavio da je Vehbija imao dvije cerke. Jedna je poginula negdje kod Zagreba u kojem je studirala, cini mi se menadzment ili nesto slicno. Mislim da je ona tada vozila. Ali bih se mogao zakleti da je imao jos jednu kcerku. Ako grijesim, izvinjavam se.
i ja to mislim, plavka, jako neobicna cura, ono svoj film, izgled, ponasanje ...

znam i kako se zove, ali nije tema :run:
Chisum

#1709 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

Da. Znaci sjecanje me dobro sluzi.
kakonako

#1710 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by kakonako »

Mozda ne znate,ali Vehbija je imao kcerku iz prvog braka(sa Muneverom koja je bila pravnica u Alhosu),ali sam joj,nazalost,zaboravio ime.Ova druga kcerka je iz braka sa Fatimom Musemic,sestrom Vahidinovom i dr.Ili sam i ja,mozda,zaboravio.
A da je bio ljudina i dzomet,jeste.Nek mu je rahmet veliki.
I da podsjetim,Vehbija je odlicno svirao zicane instrumente,a i kao fudbaler je bio strasan.Trenirao je jedan mjesec u "Zelji"(ona generacija Skije i Hadzije),ali to sve njemu nije bilo interesantno,uzeo je "Zeljin" dres za uspomenu i s njim zajebavao komsije pitare Nihada Baljka i brata mu Hamu...bio je do kraja istinski navijac "Zelje" ma sta to znacilo.
uglavnomja

#1711 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by uglavnomja »

kakonako wrote:Mozda ne znate,ali Vehbija je imao kcerku iz prvog braka(sa Muneverom koja je bila pravnica u Alhosu),ali sam joj,nazalost,zaboravio ime.Ova druga kcerka je iz braka sa Fatimom Musemic,sestrom Vahidinovom i dr.Ili sam i ja,mozda,zaboravio.
A da je bio ljudina i dzomet,jeste.Nek mu je rahmet veliki.
I da podsjetim,Vehbija je odlicno svirao zicane instrumente,a i kao fudbaler je bio strasan.Trenirao je jedan mjesec u "Zelji"(ona generacija Skije i Hadzije),ali to sve njemu nije bilo interesantno,uzeo je "Zeljin" dres za uspomenu i s njim zajebavao komsije pitare Nihada Baljka i brata mu Hamu...bio je do kraja istinski navijac "Zelje" ma sta to znacilo.

boldiraano znam :)
HAVANA

#1712 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by HAVANA »

Šta mai? :D
Chisum

#1713 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

Mane shtani... Tema nam je u hibernaciji.

Ti se dao u vehabije, a Muha kaze da ne razgovara sa mladjima od 8 banki. Ka'e - ma djeca. :D
FreakyStyley

#1714 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by FreakyStyley »

Ja sam "mala raja" :D al' mi je ovo jedna od drazih tema na forumu. Obozavao sam, a i sad, da slusam price od starog i njegove raje, citam price Daria Dzamonje, slusam price te starije raje koja je uoblicila i stvorila Sarajevo kakvo je bilo i kakvo je, donekle, i danas. Sarajevo zivi i dalje, nedajte se zavarat. Mozda je polumrtvo, mozda je na aparatima, al' zivi. :D Samo pisite.
HAVANA

#1715 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by HAVANA »

Chisum wrote:Mane shtani... Tema nam je u hibernaciji.

Ti se dao u vehabije, a Muha kaze da ne razgovara sa mladjima od 8 banki. Ka'e - ma djeca. :D

Znas kako sam sladak,skratio tole,pustio bradicu,tusim kuce po rakovici i vogosci... :lol:
Chisum

#1716 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

HAVANA wrote:
Chisum wrote:Mane shtani... Tema nam je u hibernaciji.

Znas kako sam sladak,skratio tole,pustio bradicu,tusim kuce po rakovici i vogosci... :lol:
Znaci, vogoscanski "yuppie", a? Mashallah! :D
muha_sa

#1717 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

eselamu alejkum braco :)

tako sam ti ja brivaktile svaku vece s konom Zumrom na "teraviju"--nadjemo se u parku kod Vjecnice pa umjesto preko mosta u hadžijsku džamiju mi iza brane.
suspect_zero

#1718 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by suspect_zero »

Đes' te momci :D

Joj ovog Havane :lol: :lol: :lol: :lol: čuj skratio tole i tuši kuće :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: vrištim :lol: :lol: :lol: :lol:
kakonako

#1719 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by kakonako »

FreakyStyley wrote:Ja sam "mala raja" :D al' mi je ovo jedna od drazih tema na forumu. Obozavao sam, a i sad, da slusam price od starog i njegove raje, citam price Daria Dzamonje, slusam price te starije raje koja je uoblicila i stvorila Sarajevo kakvo je bilo i kakvo je, donekle, i danas. Sarajevo zivi i dalje, nedajte se zavarat. Mozda je polumrtvo, mozda je na aparatima, al' zivi. :D Samo pisite.
U jednoj svojoj prici(ili dvije) Dario Dzamoja spominje rahmetli Mirsada Kaukciju Miseta.Kako je to duhovit covjek bio,istinska sarajevska raja.Radi podsjecanja:sjetite se one euforije pred rat kad je Juga pobijedila Spaniju na SP u Italiji...Tad u Sarajevu bio u posjeti Boris Buzancic gradonacelnik Zagreba.Raje milion na ulici,masu jugoslovenskim zastasvama i u jednom momentu na gradonacelnikov auto skoci jedan visok brko - Mise.Tad je i pao i povrijedio ruku,pa kad sam ga poslije vidjao na njegovom radnom mjestu u "Bosna-autu" uvijek se smijao,a tad veli da mu nije zao polomljene ruke samo neka je cimno onog seronju.Tad je Hrvatska (HDZ) svim silama se trudila da omalovazi uspjeh tadasnje reprezentacije.
Chisum

#1720 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Chisum »

suspect_zero wrote:Đes' te momci :D

Joj ovog Havane :lol: :lol: :lol: :lol: čuj skratio tole i tuši kuće :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: vrištim :lol: :lol: :lol: :lol:
Sta ti je, uvijek je on naginjao na tu stranu... :lol:

Jedno vrijeme je drz'o kurbana na balkonu i provale ga komsije, al' ne vide sta je od taraba, a njemu neugodno da prizna, pa kao, ma cuko je, samo ovcar, dugo bio s ovcama pa ne zna da laje nego bleji, mekece i jede travu.

I sve je bilo dobro dok se nije zaboravio jedan dan, zaklo "cuku" i poceo da dijeli po mahali, vidno shokiranim komsijama...

Tu je doslo i do prvog pojavljivanja u novinama. :lol: Jos ga ganjaju oni iz Av-Mau organizacije. Kazu da se krije u Maoci. PU novi grad izdala rjesenje da ne smije prilaziti cukama na 50 metara.
goran16v

#1721 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by goran16v »

Chisum wrote:
Jedno vrijeme je drz'o kurbana na balkonu i provale ga komsije, al' ne vide sta je od taraba, a njemu neugodno da prizna, pa kao, ma cuko je, samo ovcar, dugo bio s ovcama pa ne zna da laje nego bleji, mekece i jede travu.

I sve je bilo dobro dok se nije zaboravio jedan dan, zaklo "cuku" i poceo da dijeli po mahali, vidno shokiranim komsijama...

Tu je doslo i do prvog pojavljivanja u novinama. :lol: Jos ga ganjaju oni iz Av-Mau organizacije. Kazu da se krije u Maoci. PU novi grad izdala rjesenje da ne smije prilaziti cukama na 50 metara.

Tebi je do *ajebancije, ali cigo je koji se uvalio poslije rata u nezavrsen stan u zgradi aka "Viza za buducnost" fakat zavezao na balkonu kurbana i jos se zalio komsijama kako mu kurban laje! :lol:
muha_sa

#1722 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

Chisum wrote:

:lol: :lol: :thumbup:
muha_sa

#1723 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

danas vidjeh smrtovnicu--Mali Zulic :( rahmet mu duši.
HAVANA

#1724 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by HAVANA »

Chisum wrote:

:lol: Ko ono bi u nase doba sa tifom na carsiji,kad su na tripu navodno cuku ugrizli,sta li?
emmir1

#1725 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by emmir1 »

Čitam šta pišete , to je taj sarajevski duh .

Nažalost danas to ne izgleda tako , ali i svijet se mijenja pa tako i Sarajevo.

Ja sam mlađa generacija ali volim pročitati ove vaše priče.

:thumbup:
Post Reply