Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1701 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by PreWiBa »

Piaty wrote: 24/05/2024 18:03
Hakiz wrote: 24/05/2024 17:39
Piaty wrote: 24/05/2024 17:13

Ma ko bi ba glaso za ZA?

Današnja Republika Hrvatska i današnja Bosna i Hercegovina nemaju ništa sa NDH.
Neka nas onda tako tuže i ako misle da je Austrougarska napravila kakav genocid jer smo jebiga bili i na strani Austrougarske.

Samo se pika ono od 1945 godine.
Zašto ne glasati ZA?

To je uradio NDH, nije Hrvatska. I Hrvatska bi mogla komotno glasati ZA. Time bi pokazala da se odrekla naslijeđa i bilo kakvog poređenja sa NDH.
Zašto - ti pitaš?
Pa zbog Srebrenice, što su napravili genocid pa nam još j..u mater što pričamo o time. Eto zato ne glasati ZA.
U slučaju da Srbija krene putem civilizacije i demokratije onda trebamo biti za apsolutnu transparentnost po pitanju svega pa i naše prošlosti.

I nema se šta Hrvatska pojedinima dokazivati. Hrvatska je samim ulaskom u EU to dokazala onima kojima se to treba dokazivati.
Valjda smo bolji od njih, zar ne? Zar nije to cijela poenta priče?

To i nije "naša" prošlost, svako zna da je tu uloga BiH i Bošnjaka minorna.

Smatraš li da je se onda i Mađarska dokazala?
Sanjarko

#1702 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by Sanjarko »

Hakiz wrote: 24/05/2024 19:34 Uvijek zaboravimo Rome.
Bosnjake isto tako. Bratoubilacki rat bio. Koliko rezim pobio Njemaca, Francuza, nas, Srba, Hrvata, Slovenaca itd. Fasiticko-Nacisticki rezim sirom Europe tada i prije II svjetskog rata.

Ne kaze se dzaba da je takav taj rat bio. Meni dedu malo nedostajalo da Ustasa komsija ubije pred majkom njegovom. Imala izbor ili ga dati u domobrane ili da ga on iz pistolja upuca u glavu.

Deda nakon nekog vremena u domobranima cim je mogao prebjegao u Partizane.

Sad se isto stvara i desava, po meni sirom svijeta, nazalost.

Polaritet, ono Bushovo ili si s nama, ili si protiv nas.
Hakiz

#1703 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by Hakiz »

sehohari wrote: 24/05/2024 19:39
Cherry-Cherry wrote: 24/05/2024 19:36 Naravno da bi mi bili protiv takve rezolucije. Dokle lizati guzicu onome ko nas gazi, vrijeđa i nipodaštava? Mi kao Isus: ko tebe kamenom, ti njega hljebom.
:-)

To nije "lizanje guzice", već pokazivanje pijeteta prema žrtvama. Mržnjom si napisao ovaj komentar.

Ophodite se prema tom pitanju isto kao i srpska politika.

Naravno da treba glasati za tako nešto, prije svega jer smo ljudi. Čak takva rezolucija nikome ne ide na štetu.
:thumbup:

Naprosto je neshvatljivo... :(
shbc

#1704 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by shbc »

sehohari wrote: 24/05/2024 19:41
Hakiz wrote: 24/05/2024 17:39

Zašto ne glasati ZA?

To je uradio NDH, nije Hrvatska. I Hrvatska bi mogla komotno glasati ZA. Time bi pokazala da se odrekla naslijeđa i bilo kakvog poređenja sa NDH.
Zašto - ti pitaš?
Pa zbog Srebrenice, što su napravili genocid pa nam još j..u mater što pričamo o time. Eto zato ne glasati ZA.
U slučaju da Srbija krene putem civilizacije i demokratije onda trebamo biti za apsolutnu transparentnost po pitanju svega pa i naše prošlosti.

I nema se šta Hrvatska pojedinima dokazivati. Hrvatska je samim ulaskom u EU to dokazala onima kojima se to treba dokazivati.

Kolika god je uloga bila - bila je i od toga ne treba bjezati. Nije ni 7 miliona Srba pocinilo genocid u Srebrenici, ali je stotine hiljada (a mozda i vise) njih negiranjem i dovodjenjem negatora na vlast dovelo do toga da postaju sve izolovaniji i omrazeniji, kako u regionu, tako i u svijetu.

Bas zato Bosnjaci ne trebaju da bjeze od svoje uloge u WW2, ucescu u ustaskim formacijama i slicnom. Treba jasno i glasno priznati i pokazati zaljenje za tim. Tako dolazi do katarze jednog naroda i to je jedini, pravi, civilizacijski put. Njemci su najbolji pokazatelj kako katarzom dodjes od najvecih negativaca koje je svijet ikada vidio do ovoga danas. I to u jednoj generaciji.
DonieBrasco

#1705 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by DonieBrasco »

Hakiz

#1706 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by Hakiz »

shbc wrote: 24/05/2024 19:51

Zašto - ti pitaš?

Kolika god je uloga bila - bila je i od toga ne treba bjezati. Nije ni 7 miliona Srba pocinilo genocid u Srebrenici, ali je stotine hiljada (a mozda i vise) njih negiranjem i dovodjenjem negatora na vlast dovelo do toga da postaju sve izolovaniji i omrazeniji, kako u regionu, tako i u svijetu.

Bas zato Bosnjaci ne trebaju da bjeze od svoje uloge u WW2, ucescu u ustaskim formacijama i slicnom. Treba jasno i glasno priznati i pokazati zaljenje za tim. Tako dolazi do katarze jednog naroda i to je jedini, pravi, civilizacijski put. Njemci su najbolji pokazatelj kako katarzom dodjes od najvecih negativaca koje je svijet ikada vidio do ovoga danas. I to u jednoj generaciji.
Upravo tako.
Sanjarko

#1707 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by Sanjarko »

shbc wrote: 24/05/2024 19:51

Zašto - ti pitaš?

Bosnjaci su vecinom bili u Domobranima, a ne Ustasama ili Handzar diviziji u tolikom broju i bile u tzv Muslimanske lokalne milicije. Silom regrutovani vecinom, pisao sam o svom dedi, i dido mi je silom bio u Domobrane regrutovan.

A bunili su se, pisali rezolucije itd. Zasto mislite da je vecina bitaka Partizana i Fasisto-Nacista bila u Bosni i Hercegovini? Pa zato sta su Partizani imali veliku podrsku tajnu/skrivenu medzu narodom.

Nije mogao tada narod nas otvoreno djelovati, neko jest mogao iz naroda, ali vecina nije, i nije nas mnogo bilo, bili smo i mi desetkovani u prijasnjim ratovima, od Balkanskih pa do I svjetskog rata.

Dobro rece neko da smo dobro i opstali ikako, i da smo se provukli kroz iglene usi negdje na internetu.
Piaty

#1708 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by Piaty »

Sve što ja tebi Hakize govorim jeste da smo mi dokazali da pripadamo civilizaciji još u odbrambeno-oslobodilačkom ratu kao i Hrvatska u Domovinskom ratu i da nema nikakve potrebe da se uopće dalje priča o tome.
Jedino da nam tako nešto sugeriše zemlja sa razvijenom demokratijom tipa Švedska pa da vidimo gdje smo i šta smo zasrali.

I te priče "od toga ne treba bježati" :? Pa kad smo to bježali eej?

E sada, ako ćemo glumiti neke hipike koji se još uz to lože na merhamet onda nas samo još i zagrni.
shbc

#1709 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by shbc »

Piaty wrote: 24/05/2024 20:53 Sve što ja tebi Hakize govorim jeste da smo mi dokazali da pripadamo civilizaciji još u odbrambeno-oslobodilačkom ratu kao i Hrvatska u Domovinskom ratu i da nema nikakve potrebe da se uopće dalje priča o tome.
Jedino da nam tako nešto sugeriše zemlja sa razvijenom demokratijom tipa Švedska pa da vidimo gdje smo i šta smo zasrali.

I te priče "od toga ne treba bježati" :? Pa kad smo to bježali eej?

E sada, ako ćemo glumiti neke hipike koji se još uz to lože na merhamet onda nas samo još i zagrni.
Pojedine skole i ulice nam nose nazive po ustaskim kolaboracionistima
GandalfSivi

#1710 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by GandalfSivi »

Slusam Zlaju sa cistim uzivanjem (i Emela ga isto slusa tako, jedva da ga je prekinula). Lik je sada napokon malo vise otvorio karte kako je cijela prica isla. Dobro je preslusati, i za istoriju i za dnevnopoliticke potrebe 😎

Jedino je zajebao kod A la carte menija, nije to svedski sto 😁
MAha

#1711 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by MAha »

I ja evo sad odslusah gospodina Lagumdziju. Da, gispodina u punom smislu te rijeci. Intelektualna, a Bgm i diplomataka gromada (patriotizam nemam sta pominjati). Pa uzivao sam, srce mi puno, ponosan. Bog ti dao sve najbilje gospodine Lagumdzija. Kapa do poda, naklon postovanja, ne znam eto sta vise da kazem a da iskazem postovanje i zahvalnost koju osjecam prema ovom covjeku.
last mohicans

#1712 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by last mohicans »

Zlaja popravio sve ono sto je nekad ranije zglajzao..Genijalna i šahovska partija. Par nas je pri prvim informacijama da je kandidat za ambasadora UN dalo podršku ovdje, jer je bio pravi kandidat sa pedigreom, iskustvom, konekcijama, pa i lukavaštinom i namazanošću. Ovako se bori za zemlju na međunarodnom nivou, moj Bakire. :bih: :bih: :bih:
Škobo Habu

#1713 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by Škobo Habu »

Iskren da budem: divim se Vučiću. Ovakav nivo manipulacije srpskim narodom se još nije vidio od Slobodana Miloševića:
"Stvarni odnos je bio 84 prema 107. Zašto 107 a ne 106, reći ću vam. Uveli su Ekvador. Dakle, od 191 koji su imali pravo glasa, 107 nije glasalo za. 84 su podržale. To je 43,5 odsto članica UN koje su glasale za. Tu ima i trikova, nameštali su da ne ide u Savet bezbednosti. Išli su da se to obeležava kao kulturni događaj, a ne političko pitanje. A tema je takva da niko neće da bude protiv, sem naših najvećih prijatelja. Poput Kine, neretko zaboravim i Belorusiju. Za braću iz Minska se podrazumeva da su sa nama. Posebno se zahvaljujem i Viktoru Orbanu, pokazao je da je premijer bratskog naroda," dodao je Vučić.
[media]https://www.b92.net/info/politika/25211 ... rbije/vest[/media]
PreWiBa

#1714 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by PreWiBa »

Škobo Habu wrote: 24/05/2024 22:46 Iskren da budem: divim se Vučiću. Ovakav nivo manipulacije srpskim narodom se još nije vidio od Slobodana Miloševića:
"Stvarni odnos je bio 84 prema 107. Zašto 107 a ne 106, reći ću vam. Uveli su Ekvador. Dakle, od 191 koji su imali pravo glasa, 107 nije glasalo za. 84 su podržale. To je 43,5 odsto članica UN koje su glasale za. Tu ima i trikova, nameštali su da ne ide u Savet bezbednosti. Išli su da se to obeležava kao kulturni događaj, a ne političko pitanje. A tema je takva da niko neće da bude protiv, sem naših najvećih prijatelja. Poput Kine, neretko zaboravim i Belorusiju. Za braću iz Minska se podrazumeva da su sa nama. Posebno se zahvaljujem i Viktoru Orbanu, pokazao je da je premijer bratskog naroda," dodao je Vučić.
[media]https://www.b92.net/info/politika/25211 ... rbije/vest[/media]
Čovjek je diktator, nakon ovog teatra oko rezolucije to bi stvarno trebalo biti svakom jasno.

Pravi, pravcati diktator. Sa onim zastavama, kupljenim bombastičnim naslovima po medijima, performansima, komotno mogu reći da su naprednije zemlje subsaharske Afrike nego ovi njihovi političari.
Ne znam kako se to nekome ko makar ima 2 ćelije u glavi ne zgadi, pa makar i imao slične stavove kao i vladajući.
PreWiBa

#1715 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by PreWiBa »

Glede Lagumdžije, dobar posao.

Pročitao sam ovo što je rekao, samo mi se čini da je i njemu teško palo ovo oko UAE. Uz to, malo mi je nekoncizan kada priča o njihovom stavu:
Sjetimo se da je UAE posljednju pomoć tokom pandemije Covid-19 virusa poslao u BiH. Čak su poslali avion za Crnu Goru koji je sletio u Sarajevo, gdje je ministrica vanjskih poslova došla na aerodrom samo da bi oni rekli da je pomoć za Crnu Goru, a ne za BiH. Ti odnosi su bili potpuno urušeni.
...
Lagumdžija je podsjetio na izlaganje predstavnika Emirata u UN-u te da se moglo očekivati "bilo šta", ali da su ipak na kraju ostali suzdržani
Ovo mi nije jasno. Na početku govori o lošim odnosima sa UAE, pravda da nije bilo ni očekivati da će glasati za, a onda govori da je moglo biti "bilo šta". Zar se tokom tih glasanja ne zna već unaprijed kako će ko glasati, pa nisu banana republika da mu tokom razgovora kažu jedno, pa se onda predomisle kasnije.
GandalfSivi

#1716 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by GandalfSivi »

sehohari wrote: 24/05/2024 22:52 Glede Lagumdžije, dobar posao.

Pročitao sam ovo što je rekao, samo mi se čini da je i njemu teško palo ovo oko UAE. Uz to, malo mi je nekoncizan kada priča o njihovom stavu:
Sjetimo se da je UAE posljednju pomoć tokom pandemije Covid-19 virusa poslao u BiH. Čak su poslali avion za Crnu Goru koji je sletio u Sarajevo, gdje je ministrica vanjskih poslova došla na aerodrom samo da bi oni rekli da je pomoć za Crnu Goru, a ne za BiH. Ti odnosi su bili potpuno urušeni.
...
Lagumdžija je podsjetio na izlaganje predstavnika Emirata u UN-u te da se moglo očekivati "bilo šta", ali da su ipak na kraju ostali suzdržani
Ovo mi nije jasno. Na početku govori o lošim odnosima sa UAE, pravda da nije bilo ni očekivati da će glasati za, a onda govori da je moglo biti "bilo šta". Zar se tokom tih glasanja ne zna već unaprijed kako će ko glasati, pa nisu banana republika da mu tokom razgovora kažu jedno, pa se onda predomisle kasnije.
A kako ti zamisljas da politika (a pogotovo diplomatija) idu? Oni sjednu i kaze mu Zlaja, a boga ti kako cete glasati, i ovaj mu jasno, bez uvijanja odgovori?

Plus, nije se moglo sa svakim ni sjesti…
MAha

#1717 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by MAha »

Ne bi ja trazio dlaku jajetu. Ljudi su uradili lavovski posao. Ko god je ucestvovavo i vidljivo i nevidljivo. Hvala im do neba i da im Bog dadne sve najbilje i na ovom i na onom svijetu. Ovo je ba golemo, golemo. Napokon se stvari mijenjaju nabolje, krecemonse naorijed, desavaju se pozitivne stvari. Jel do nas, jel do globalne aituacije, jesul dodo i vucko zaigrali na pogresne karte, il je sve skupa, ne znam i nije mi ni briga, bitno je da idemo naprijed. I da jebe mi se i za sda i za trojku i ne znam koga, ne zanima me ko je sta je, jel ko zaradio poene ili izgubio. Po ovome sto sam cuo, g Becirevic i g Lagumdzija su zakotrljali, a onda se kalemilo. I svi su pametno odradili, uz pomoc sasvim sigurno ogromnu (bez koje ne bi bilo nista), prijatelja iz svijeta, saveznika, nazovi kako hoces.
PreWiBa

#1718 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by PreWiBa »

MAha wrote: 24/05/2024 23:09 Ne bi ja trazio dlaku jajetu. Ljudi su uradili lavovski posao. Ko god je ucestvovavo i vidljivo i nevidljivo. Hvala im do neba i da im Bog dadne sve najbilje i na ovom i na onom svijetu. Ovo je ba golemo, golemo. Napokon se stvari mijenjaju nabolje, krecemonse naorijed, desavaju se pozitivne stvari. Jel do nas, jel do globalne aituacije, jesul dodo i vucko zaigrali na pogresne karte, il je sve skupa, ne znam i nije mi ni briga, bitno je da idemo naprijed. I da jebe mi se i za sda i za trojku i ne znam koga, ne zanima me ko je sta je, jel ko zaradio poene ili izgubio. Po ovome sto sam cuo, g Becirevic i g Lagumdzija su zakotrljali, a onda se kalemilo. I svi su pametno odradili, uz pomoc sasvim sigurno ogromnu (bez koje ne bi bilo nista), prijatelja iz svijeta, saveznika, nazovi kako hoces.

Ma samo ovako malo pričamo
PreWiBa

#1719 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by PreWiBa »

MAha wrote: 24/05/2024 23:09 Ne bi ja trazio dlaku jajetu. Ljudi su uradili lavovski posao. Ko god je ucestvovavo i vidljivo i nevidljivo. Hvala im do neba i da im Bog dadne sve najbilje i na ovom i na onom svijetu. Ovo je ba golemo, golemo. Napokon se stvari mijenjaju nabolje, krecemonse naorijed, desavaju se pozitivne stvari. Jel do nas, jel do globalne aituacije, jesul dodo i vucko zaigrali na pogresne karte, il je sve skupa, ne znam i nije mi ni briga, bitno je da idemo naprijed. I da jebe mi se i za sda i za trojku i ne znam koga, ne zanima me ko je sta je, jel ko zaradio poene ili izgubio. Po ovome sto sam cuo, g Becirevic i g Lagumdzija su zakotrljali, a onda se kalemilo. I svi su pametno odradili, uz pomoc sasvim sigurno ogromnu (bez koje ne bi bilo nista), prijatelja iz svijeta, saveznika, nazovi kako hoces.

Ma samo ovako malo pričamo, treba učiti za nove bitke
PreWiBa

#1720 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by PreWiBa »

GandalfSivi wrote: 24/05/2024 22:57
sehohari wrote: 24/05/2024 22:52 Glede Lagumdžije, dobar posao.

...
A kako ti zamisljas da politika (a pogotovo diplomatija) idu? Oni sjednu i kaze mu Zlaja, a boga ti kako cete glasati, i ovaj mu jasno, bez uvijanja odgovori?

Plus, nije se moglo sa svakim ni sjesti…
Iskreno rečeno, da.
Ili će mu makar naznačiti, ne mislim da je toliki tabu pričati o tome prije, pa u većini slučajeva tokom glasanja već dobro znamo kako će ko glasati, priča se o tome i tkd.

Na kraju krajeva, i Vučić je znao kako će glasati dosta vremena prije.
GandalfSivi

#1721 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by GandalfSivi »

Znas okvirne cifre. Imas sigurne, vjerovatne, mozda, vjerovatno ne i sigurno ne. I onda pored njih one koji se nece izjasniti. Pa nagadjaj. Sve Zlaja objasnio…
PreWiBa

#1722 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by PreWiBa »

GandalfSivi wrote: 24/05/2024 23:22 Znas okvirne cifre. Imas sigurne, vjerovatne, mozda, vjerovatno ne i sigurno ne. I onda pored njih one koji se nece izjasniti. Pa nagadjaj. Sve Zlaja objasnio…
Dobro, vidjet ću onda kasnije da pogledam malo intervju, samo sam čitao članak, mislio sam da je identično.

Hvala na ispravci.
Sanjarko

#1723 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by Sanjarko »

Zlatko je bio ranjen i to tesko, na 7 mjesta ako se ne varam, znam nije za temu bas vezano ali to se ne zaboravlja i tako se ljudi kale, imao je greski ali ko nije, plus nije sva krivica ni na njemu bila sta se tice tih greski, ocekivale su se promjene koje nije on sam i SDP mogao izgurati.
Tyke

#1724 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by Tyke »

Gdje ste gledali Zlaju, ima li se gdje ponovo pogledati ili vratiti emisija na tv-u?
oldtajmer

#1725 Re: Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Post by oldtajmer »

Tyke wrote: 24/05/2024 23:59 Gdje ste gledali Zlaju, ima li se gdje ponovo pogledati ili vratiti emisija na tv-u?
imas na klix-u od danas,a par stranica unazad ima od sinoc sa ftv
Post Reply