shbc wrote: ↑24/05/2024 19:51
sehohari wrote: ↑24/05/2024 19:41
Piaty wrote: ↑24/05/2024 18:03
Zašto - ti pitaš?
Pa zbog Srebrenice, što su napravili genocid pa nam još j..u mater što pričamo o time. Eto zato ne glasati ZA.
U slučaju da Srbija krene putem civilizacije i demokratije onda trebamo biti za apsolutnu transparentnost po pitanju svega pa i naše prošlosti.
I nema se šta Hrvatska pojedinima dokazivati. Hrvatska je samim ulaskom u EU to dokazala onima kojima se to treba dokazivati.
Valjda smo bolji od njih, zar ne? Zar nije to cijela poenta priče?
To i nije "naša" prošlost, svako zna da je tu uloga BiH i Bošnjaka minorna.
Smatraš li da je se onda i Mađarska dokazala?
Kolika god je uloga bila - bila je i od toga ne treba bjezati. Nije ni 7 miliona Srba pocinilo genocid u Srebrenici, ali je stotine hiljada (a mozda i vise) njih negiranjem i dovodjenjem negatora na vlast dovelo do toga da postaju sve izolovaniji i omrazeniji, kako u regionu, tako i u svijetu.
Bas zato Bosnjaci ne trebaju da bjeze od svoje uloge u WW2, ucescu u ustaskim formacijama i slicnom. Treba jasno i glasno priznati i pokazati zaljenje za tim. Tako dolazi do katarze jednog naroda i to je jedini, pravi, civilizacijski put. Njemci su najbolji pokazatelj kako katarzom dodjes od najvecih negativaca koje je svijet ikada vidio do ovoga danas. I to u jednoj generaciji.
Bosnjaci su vecinom bili u Domobranima, a ne Ustasama ili Handzar diviziji u tolikom broju i bile u tzv Muslimanske lokalne milicije. Silom regrutovani vecinom, pisao sam o svom dedi, i dido mi je silom bio u Domobrane regrutovan.
A bunili su se, pisali rezolucije itd. Zasto mislite da je vecina bitaka Partizana i Fasisto-Nacista bila u Bosni i Hercegovini? Pa zato sta su Partizani imali veliku podrsku tajnu/skrivenu medzu narodom.
Nije mogao tada narod nas otvoreno djelovati, neko jest mogao iz naroda, ali vecina nije, i nije nas mnogo bilo, bili smo i mi desetkovani u prijasnjim ratovima, od Balkanskih pa do I svjetskog rata.
Dobro rece neko da smo dobro i opstali ikako, i da smo se provukli kroz iglene usi negdje na internetu.