"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#1701 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 26/12/2022 21:45
Hakiz wrote: 26/12/2022 21:44

Sad ozbiljno, ne može. Barem meni se uvijek dešavalo da ako me nazovu dok sam na poslu moram izaći sa posla i doći na adresu koju oni imaju, koju sam dao pri naručivanju. Ne žele da dođu na adresu mog posla iako im je nekada bliže i lakše, a i mogu potvrditi moj identitet. Ako ne mogu izaći sa posla ili vrate u poštu ako je brza pošta, ili ako je kurir dogovaramo termin dostave.
Može, promijeni kurirsku službu.
Ne može uvijek.
Ci-Nick

#1702 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ci-Nick »

Bio sam u Zagrebu dva dana. Primjetan broj azijata, posebno oko stanice. Po izgledu Bangladeš, Vijetnam, Indonezija,.. Ljudi na privremenom radu, na Konzumu plakat, "trebate posao, javite se". U relativno malom konzumu zu u pothodniku stanice dvojici azijata poslovođa objašnjava šta će raditi
Za dvije ili tri godine će tako biti i kod nas.
Ommadawn

#1703 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Hajd makar se više neće govoriti “Oteše nam FoĆaci/SanĐaklije/Rogat’čani sve”.
McGradySA

#1704 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by McGradySA »

Nisu ludi da dolaze nama kada u Hrvatskoj mogu imati skoro duplu platu, i to u eurima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1705 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Banglades ima 100 miliona stanovnika
nekome

#1706 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

Ci-Nick wrote: 27/12/2022 07:31 Bio sam u Zagrebu dva dana. Primjetan broj azijata, posebno oko stanice. Po izgledu Bangladeš, Vijetnam, Indonezija,.. Ljudi na privremenom radu, na Konzumu plakat, "trebate posao, javite se". U relativno malom konzumu zu u pothodniku stanice dvojici azijata poslovođa objašnjava šta će raditi
to je tako godinama, naravno sve cesce
potpuno normalno kao i dalje na zapadu vidjeti azijate i afrikance za dostavljace, konobare itd
PaulTracy

#1707 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PaulTracy »

Ci-Nick wrote: 27/12/2022 07:31 Bio sam u Zagrebu dva dana. Primjetan broj azijata, posebno oko stanice. Po izgledu Bangladeš, Vijetnam, Indonezija,.. Ljudi na privremenom radu, na Konzumu plakat, "trebate posao, javite se". U relativno malom konzumu zu u pothodniku stanice dvojici azijata poslovođa objašnjava šta će raditi
Kad si glup pa prihvatiš pravilo o slobodnom kretanju radne snage u uslovima u kojem je kod tebe (Hrvatska) bruto plaća bar 3x manja nego u državama kao što su Austrija, Njemačka, Švedska, Irska... Odlazak Hrvata i dolazak Filipinaca je samo logička posljedica.
Isto kao i kod nas sa ovim masovnim odlaskom ljudi.
Angela je prije 10g u Berlinu rekla "trebamo radnika, odnesite vize u ambasade u Sarajevu, Beogradu, Podgorici i Skoplju i podijelite ih tamo doktorima,medicinskim sestrama, inženjerima, električarima,stolarima, zidarima, vozačima...".
BiH, Srbija, CG i S. Makedonija su dopustile da Švabo dijeli vize i odvodi im radnike i sad se mutavi prave i pitaju "zašto idu ljudi". Idu zato što je neko odlučio da vam ih uzme a vi to dopustili.
Molim bez komentara tip "loše ovo, loše ono, polikika, ekonomija, bla bla bla...".
Sve je još gore bilo prije 15g pa nije bilo ovog egzodusa, gore je stanje u bar 70 država nego u BiH pa nema masovnog egzodusa, gore je u bar 120 država nego u Hrvatskoj pa nema egzodusa kao u Hrvatskoj, ova demografska katastrofa je posljedica njemačke i ostalih zapadnoeuropskih otimačkih politika prema motu "imamo više para od Balkanaca i od njih ćemo uzet ono što nam treba, da li će njima šta ostat zaboli nas taki".
Dope_Man

#1708 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

Opet ovaj sto bi vezao ljude lancima da ne idu i onda pricao kako su svi sretni tu gdje jesu :lol:
Hajvan

#1709 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hajvan »

odskolovali im (njemcima i ostalim) visokokvalitetnu radnu snagu siromasni poreznici siromasnih balkanskih zemalja.
treba ovdje uvesti siromsnom domicilnom stanovnitvu ekonomske skolarine, a pporez da se trosi na uhljebe koji ostaju

bez skolarine samo za inostrane studente, kako bi ih se privuklo ovdje
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1710 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Hajvan wrote: 27/12/2022 12:40 odskolovali im (njemcima i ostalim) visokokvalitetnu radnu snagu siromasni poreznici siromasnih balkanskih zemalja.
:thumbup:
mali_balon

#1711 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Hajvan wrote: 27/12/2022 12:40 odskolovali im (njemcima i ostalim) visokokvalitetnu radnu snagu siromasni poreznici siromasnih balkanskih zemalja.
treba ovdje uvesti siromsnom domicilnom stanovnitvu ekonomske skolarine, a pporez da se trosi na uhljebe koji ostaju

bez skolarine samo za inostrane studente, kako bi ih se privuklo ovdje
Pa mi isti,koji smo ih skolovali smo im birali vlast koja im je pruzila blagodeti nepotizma, robovlasnistva i biroa.....t
ako da treba prvo pitati sebe sta sam uradio da mladi be odlaze....sto ja ne strajkujem kada strajkuju i cistacice iz gornje zimce...itd itd...ali jok najlakse je rec tamo neko drugi je kriv...tamo neki bakir, konakovic, lagumdzija, merkelica, vucic dodik su krivi....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1712 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

medicina je 6 000 godina ako se ne varam
sta je tu dzabe

ili 1200 za FPN
pa FPN bi trebao ljudima plaćati 1000 godišnje samo da im dolaze tamo
i po 100 da izadju na ispit
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1713 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

_BataZiv_0809 wrote: 27/12/2022 11:40 Banglades ima 100 miliona stanovnika
186

mada ja racunam 200
PaulTracy

#1714 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PaulTracy »

Dope_Man wrote: 27/12/2022 12:37 Opet ovaj sto bi vezao ljude lancima da ne idu i onda pricao kako su svi sretni tu gdje jesu :lol:
Pazi apsurd.
Ja krenem u posjetu rođaku u Njemačku na 30 dana.
Znam tamo su cigarete 7€ po kutiji i da ne bih tamo za 30 kutija dao 210€ ja u BiH kupim 3 šteke/30 kutija za 90€.
Međutim na granici me zaustave i kažu "ti ne možeš da uneseš te cigarete, nanosiš štetu njemačkom budžetu, moraš cigarete da kupiš u Njemačkoj i tamo platiš dadžine za iste".
Znači ja nemam pravo da kupim hebene cigarete gdje želim.
A onda se neko 12/16g školuje u BiH, sve to plaća država BiH odnosno njeni porezni obveznici, taj neko kaže "zašto bih ovdje radio za 2200 KM kad u Njemačkoj mogu da zaradim 3500 €". Spakuje stvari, ode, BiH dobije 🖕 za uloženi novac a Švabo ti prosipa priče o slobodama i kako svako ima pravo izbora.
Taj njihov sistem funkcioniše dok su oni ti koji uzimaju drugim i eksploatišu svijet, kada oni počnu da gube i pravila će počet da se mijenjaju.

A ti si jedan klasični "ekonomski dezerter" koji je pobjegao u neku od najrazvijenijih zemalja svijeta i boli te tuki, tebi dobro, podržavaš migracije 😀
sumirprimus

#1715 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

:lol: ee svasta
Hajvan

#1716 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hajvan »

pa frajko jeste u pravu
da bi postojalo nekoliko super-razvijenih drustva, oko njih mora biti desetine razorenih (normalnih)
no, ta super-razvijena drustva koja se puno brze razvijaju od ostatka palnete su kao celije raka
I celije raka se razvijaju brze te na racun normalnih celija, a na kraju organizam u kojem se nalaze ubiju

dakleM, super razvijana drustva nisu normalna drustva
oni su rak
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1717 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 27/12/2022 14:37 medicina je 6 000 godina ako se ne varam
sta je tu dzabe

ili 1200 za FPN
pa FPN bi trebao ljudima plaćati 1000 godišnje samo da im dolaze tamo
i po 100 da izadju na ispit
Pa de ti za 6 milja studiraj sam..platis 6 milja i mislis zavrsio
mali_balon

#1718 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Jesu rak za one koji bi da su super drustva ali da im ne udje.....mogli bi danima raspravljati sta i kako....nego kako rekoh vazda neko drugi kriv...
mali_balon

#1719 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

PaulTracy wrote: 27/12/2022 14:49
Dope_Man wrote: 27/12/2022 12:37 Opet ovaj sto bi vezao ljude lancima da ne idu i onda pricao kako su svi sretni tu gdje jesu :lol:
Pazi apsurd.
Znam tamo su cigarete 7€ po kutiji i da ne bih tamo za 30 kutija dao 210€ ja u BiH kupim 3 šteke/30 kutija za 90€.
Međutim na granici me zaustave i kažu "ti ne možeš da uneseš te cigarete, nanosiš štetu njemačkom budžetu, moraš cigarete da kupiš u Njemačkoj i tamo platiš dadžine za iste".
A onda se neko 12/16g školuje u BiH, sve to plaća država BiH odnosno njeni porezni obveznici, taj neko kaže "zašto bih ovdje radio za 2200 KM kad u Njemačkoj mogu da zaradim 3500 €". Spakuje stvari, ode, BiH dobije 🖕 za uloženi novac a Švabo ti prosipa priče o slobodama i kako svako ima pravo izbora.
Taj njihov sistem funkcioniše dok su oni ti koji uzimaju drugim i eksploatišu svijet, kada oni počnu da gube i pravila će počet da se mijenjaju.

A ti si jedan klasični "ekonomski dezerter" koji je pobjegao u neku od najrazvijenijih zemalja svijeta i boli te tuki, tebi dobro, podržavaš migracije 😀
A de mi reci gdje je u ovoj tvojoj prici vlast drzave iz koje se dezertira.....sta ona radi da zadrzi dezertere
Puf

#1720 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Puf »

Neka nama kapitalizma. Kome se ne svidja pravac Rusija i Kina i neka zivi tamo
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1721 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Pazi apsurd.
Ja sam u septembru bio u DE, putovao avionom i ponio zetu šteku Marlbora. Uredno prijavio na aerodromu niko mi ni jednu riječ nije rekao, jer je BTW sasvim legalno i dozvoljeno unijeti u Njemačku do 200 cigareta. Ne znam kako su tebi zakerali.... :?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1722 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Trebao bi biti ekonomski patriota pa raditi za robovlasnike u našoj zemlji, uložiš u školovanje pa te jebe nepismeni ronjgo za mrtvi minimalac...I to još ako imaš posao koji je prišao struci za koju si se školovao...
Ci-Nick

#1723 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ci-Nick »

McGradySA wrote: 27/12/2022 11:38 Nisu ludi da dolaze nama kada u Hrvatskoj mogu imati skoro duplu platu, i to u eurima.
Njima je dobra i hiljadarka, stanovat će za 200, hranit se za 300 a 500 maraka slati kući.
PaulTracy

#1724 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PaulTracy »

Hajvan wrote: 27/12/2022 14:59 pa frajko jeste u pravu
da bi postojalo nekoliko super-razvijenih drustva, oko njih mora biti desetine razorenih (normalnih)
no, ta super-razvijena drustva koja se puno brze razvijaju od ostatka palnete su kao celije raka
I celije raka se razvijaju brze te na racun normalnih celija, a na kraju organizam u kojem se nalaze ubiju

dakleM, super razvijana drustva nisu normalna drustva
oni su rak
USA ima oko 350 miliona stanovnika što je otprilike 4,3% svjetske populacije. Zapadna Europa također ima oko 350 miliona stanovnika ili 4,3% svjetske populacije.
BDP Amerike aka 4,3% čini 25% svjetskog BDP a BDP zapadne Europe aka 4,3% #2 čini 20% svjetskog BDP.
Kina ima 1,5 milijardi stanovnika što je otprilike 18% svjetske populacije. U 2000 BDP Kine aka 18% je iznosio 3% svjetskog BDP i tada su Kinezi zapadu bili fini. Kina se vremenom razvijala, u 2020 BDP Kine je iznosio preko 20% svjetskog BDP i Kinezi su uveliko bili neprijatelji svijeta a čitav svijet je počeo da brine za Ujgure😀.
Dope_Man

#1725 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

mali_balon wrote: 27/12/2022 15:05

Pazi apsurd.

A de mi reci gdje je u ovoj tvojoj prici vlast drzave iz koje se dezertira.....sta ona radi da zadrzi dezertere
Ma BiH vlast je super, nema se njima sta zamjeriti, kriva je njemacka jer puskom prijet ljudima da napuste BiH i odu tamo robovati.
Post Reply