BadBoy wrote: ↑23/06/2021 16:03
Humljanin wrote: ↑23/06/2021 15:54
BadBoy wrote: ↑23/06/2021 15:44
Ja nisam protiv saobraćajnih pravila. Ali uslovljavati nekoga da mora poštovati saobraćajna pravila i znakove ne radi sebe nego potencijalno možda da bi spasio nekoga drugog je pokvarena logika. Koga je strah nek ostane kući i ne izlazi na cestu!
Promašena ti je analogija.
Puno je ispravnija "pro choice" logika - "moje tijelo moj izbor".
Većinom se promovira stav da i cijepljeni trebaju nositi maske jer samim cijepljenjem nije isključeno da ne možeš biti transmiter virusa, nego samo isključuješ rizik da oboliš od težeg oblika.
Dakle, cijepljenje je prvenstveno sebičan čin. Nikakav altruizam. Cijepi se u nadi da se sebe sačuva od težih oblika bolesti a ne da nekog nepoznatog penzionera u prolazu ne zaraziš. Jer ioako cijepljen, zaraziti ga možeš
Apsolutno nije pomiješana logika. Logika je ista samo vi nikako ne možete da je skontate.
To je logika života u uređenom društvu. Logika civilizacije. To je logika društvenog ugovora i suživota. I ona vrijedi apsolutno za sve usluge i pogodnosti koje imamo u modernom društvu, kao što su školstvo, zdravstvo, infrastruktura...
Suprotno je egoizam, samoživost, anarhija, zakon jačeg. Ja se snašao i boli me kurac za ostale.
Aha, pametno bgmi...
I šta kažeš, evo sutra primjerice, ja se vakciniram, kad na vijestima kažu da ja mogu prenijeti virus, te da stoga moram ostati u kući da ne bi slučajno zarazio neku meni stranu (imunikompromitiranu ili genetski podložnu) u osobu.
Maska nije virusno nepropusna, vakcina nije garancija da nećeš prenijeti nekome virus, i ostaje jedina opcija da društvo apelira na mene da se ja samoizoliram jer postoji dobra mogućnost da svojim redovnim aktivnostima prenesem taj virus nekoj potencijalno osjetljivoj osobi koja bi mogla podleći.
Je li i to logika života u uređenom civilizacijskom društvu da na primjer ja i veliki broj drugih ljudi koji se cijepimo budemo upućeni u neku vrstu pritvora da ne bi slučajno postojala mogučnost da možda nekome na neki način prenesemo virus?
Je li to logika tvoje civilizacije?
Je li to suživot?
Vi brkate razum sa strahom i diktaturom.
Razumno je smanjiti radijus kretanja za vrijeme pandemije. Razumno je ograničiti broj neesencijalnih kontakata. Razumno je pojačati mjere osobne higijene. Razumno je izbjegavati mjesta masovnog okupljanja. Razumno je držati fizičku distancu.
Nije razumno prisiljavati nekoga da ubrizga nešto u svoje tijelo protiv njegove volje da bi MOŽDA, MOŽDA, spasio nekoga da se me zarazi.
A to nije točna pretpostavka jer se cijepi radi sebe a ne radi drugih. Cijepljena osoba može prenijeti virus drugima.