Mirza007 wrote:
E moja starino. Ovoliki post, nigdje argumenta.
Trebao bi navest stranku koja ovu navedenu politiku provodi. Citirati program te stranke, navesti u kojim se to mjerama, zakonima, rezolucijama usvojenim u parlamentima kantona, federacije, drzave ta politika konkretizirala itd.
Kod BH Hrvata/Srba je to vise nego ocigledno kroz proglasenja i uspostave tzv. HZHB tj. PC, politickih programa HDZ tj. SDS/SNSD te usvajanje konkretnih zakona rezolucija u parlamentima ili "udrugama gradjana" (HNS).
Argumentima nas udri starino i ne mlati praznu slamu.
E moj 007. Samo sam ukratko odgovorio Alfonsu na njegovo pitanje. Nisam imao namjeru pisati roman ali tvoje traženje argumenta ima smisla.
O strankama koje provode bošnjačku politiku sam se izjasnio, mogu da ponovim. To su stranke čiji su članovi i izborno tijelo velikom većinom Bošnjaci, a koje čine ili imaju namjeru da čine zakonodavnu vlast na nivou BiH, F BiH, kantona i općina.
Ako malo pogledaš intervjue BiH intelektualaca, političara i novinara koji tabire politiku, vidjet ćeš da većina prihvata ovakvo stajalište bez obzira šta članovi neke stranke misle o sebi. Nijedna od tih stranaka nije zadobila ozbiljnije povjerenje drugih etnija i ograničena je isključivo na Bošnjake.
Nema potrebe za pojedinačnim navođenjem tih stranaka i citiranjem njihovih programa dok se jedno govori (piše), drugo misli, a treće radi. Meni kao laiku najvažnije je šta se radi jer to mogu da vidim.
Reda radi evo par primjera nepoštovanja Programa SDP kojem je neprihvatljiva nacionalna isključivost I majorizacija, a prvi se sjetili da 2006 izaberu Ž.K. sa dva-tri posto hrvatskih glasova. Uvođenje u vlast stranke koja na službenoj stranici ima “ZDS” I ovo zalaganje za zakon o Izbornim jedinicama F BiH koji treba potvrditi da je glas 24 Hrvata iz Podrinjskog kantona putem Edima Fejzića u Domu naroda jednak glasu 36.500 Hrvata iz Posavskog kantona je valjda nekakav praktični argument.
" Ustav BiH, državnost i državne institucije predstavljaju primarne političke vrijednosti – njihova politička simbolika je trajna. Zbog toga prema njima treba razvijati patriotski odnos svih građana. SDP-u BiH je
neprihvatljiv bilo koji oblik nacionalizma, nacionalne isključivosti i majorizacije u nacionalnim odnosima." (Program SDP)
Popisom iz 2013. stanovništvo BiH se jasno odredilo po etničkom i vjerskom kriteriju u 95 postotnom iznosu. Ja ne negiram građanski identitet kojeg imamo svi kao državljani BiH ali je očita prevaga etničkog i nacionalnog. I to u dužem vremenskom periodu kako u prošlosti, tako i u budućnosti. Ne kažem da je to dobro ali je realno.
Revizija tužbe protiv Srbije, Prijedlog zakona o Izbornim jedinicama F BiH, Deklaracija o gradnji Pelješkog mosta zajedničke su akcije bošnjačkih stranaka što pokazuje da mogu djelovati sinhronizovano kada je u pitanju politika prema drugim etnijama ili susjednim državama.
Takvog sinhronizovanog djelovanja bošnjačke politike nije bilo kad je donošen npr Zakon o Akcizama. Čak se na nivou bošnjačke stranke koja je u vlasti nije mogla dugo vremena naći većina da ga izglasa što meni govori da prilikom usvajanja zakona često preovladaju lični ili politikantski interesi. Tu ni jedna strana nije izuzetak pa ni bošnjačka.