Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
seln

#1701 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by seln »

Novak20 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ja jos uvijek cekam da Novak za pocetak objasni sta je "bosnjacka politika" jer ja je nisam primjetio ni u tragovima...
Pročitaj ovaj intervju. Čovjek sve objasnio.

https://www.dnevnik.ba/teme/ivan-vukoja ... a-drzavu-i
Whothefuck je Ivan Vukojaja?
Neki faktor, neki intelektualac...?
Alfons Kauders

#1702 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

seln wrote:
Novak20 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ja jos uvijek cekam da Novak za pocetak objasni sta je "bosnjacka politika" jer ja je nisam primjetio ni u tragovima...

Ma onda IDPI ekipa iz Mostara.

Novak ih izgleda tek otkrio, ma misli da su neki ugledni think-tank...
seln

#1703 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
Novak20 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Oprosti, ali imam pametnija posla od citanja IDPI-jevaca. To je vise onako satiricni sadrzaj za vikend, a pocela je radna sedmica.

Napomeni me u subotu.
Ali imaju dobre viceve
Institut za društvena-politička istraživanja (IDPI) je politički neovisan istraživački centar.
:lol: :lol: :lol: :lol:
seln

#1704 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
seln wrote:
Novak20 wrote:

Ma onda IDPI ekipa iz Mostara.

Novak ih izgleda tek otkrio, ma misli da su neki ugledni think-tank...
Kako da ne... petorica lelemudana, svi Hrvati, koji po cijeli dan kmece o majorizaciji. :D
Alfons Kauders

#1705 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

seln wrote:
Kako da ne... petorica lelemudana, svi Hrvati, koji po cijeli dan kmece o majorizaciji. :D
IDPI je nesto kao Hercegovacka verzija Emira i Reufa :)
studiorum_tuzlaensis

#1706 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ne znam da sam otvorio ijedan od milion linkova što je ovaj postavio. Garant je i on iz ovog IDPIa, treba to provjerit, reklamiranje je zabranjeno na forumu :lol: :mrgreen:
Novak20

#1707 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

seln wrote:
Aha... ti bi da pises o zlim Bosnjacima i da ti pri tome niko ne smeta?
Kazem ja, monolog je komunikacija koju hrvati preferiraju.
A da probas blog?

p.s. Imas i ti hrvatsko kmecanje na svakoj temi, cak i na ljubav&sex.
:-)

Brkaš Bošnjake o kojima ne pišem sa bošnjačkom politikom o kojoj pišem. Smetaj slobodno, jer već dugo svako vodi svoj monolog.
Novak20

#1708 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

seln wrote: Whothefuck je Ivan Vukojaja?
Ma kakvi, ti si. :D
seln

#1709 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by seln »

Novak20 wrote:
seln wrote:
A da probas blog?

Brkaš Bošnjake o kojima ne pišem sa bošnjačkom politikom o kojoj pišem. Smetaj slobodno, jer već dugo svako vodi svoj monolog.
Naravno, vecina Bosnjaka je za tri entiteta ili pripajanje Hercegovine Hrvatskoj, samo zli bosnjacki politicari ne daju da to dodje do izrazaja. :-)
seln

#1710 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by seln »

Novak20 wrote:
seln wrote: Whothefuck je Ivan Vukojaja?
Ma kakvi, ti si. :D
Ti ga slobodno smatraj novim Demonstenom, ali za njega nisu culi ni svi iz njegovog sela.
LBVIEW

#1711 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LBVIEW »

Jebi ga, dovoljno je kukati o ugrozbi, majoriziraciji i nepravdi sprocu pucanstva, pa da te, ni krivog ni duznog, svrstaju u hrvatske intelektualce. :mrgreen:
Point.

#1712 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Pravi su smarači postali. U početku je to kmečanje bilo zabavno, sada fakat smaraju. Ko programirani.
Alfons Kauders

#1713 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:
seln wrote:
A da probas blog?

Sta je ta "bosnjacka politika" i ko su po tebi njeni eksponenti?
Novak20

#1714 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Alfons Kauders wrote:
Zašto navodnici ? Bošnjačka politika je postojala od kako je Bošnjaka (muslimana, Muslimana), postoji i danas. Druga je stvar kako se bošnjačka politika artikuliše i kako je mi percipirano u praksi.

U kratkim crtama, bošnjačka politika danas je, po meni, jedna od evropskih legitimnih i legalnih nacionalnih politika s bitnom razlikom da u mnogim evropskim procesima formiranja nacije kasni i da se djeluje u državi koja nije nacionalno određena kao isključivo bošnjačka odnosno bosansko-hercegovačka. Te činjenice i okolnosti uslovljavaju djelovanje prvenstveno u interesu vlastite etnije koja teži da preraste u državotvornu naciju na kompletnoj teritoriji BiH.

Naravno, da bi se to ostvarili ciljevi bošnjačke politike postoje raznorazne prepreke prije svega u srpskoj i hrvatskoj nacionalnoj/nacionalističkoj/etničkoj politici ali su odmah iza rata pokrenuti politički procesi koji nemaju za cilj „harmonizaciju“ sa druge dvije BiH etnije nego nadvladavanje nad njima.
Zbog toga se izbjegavaju priče o konsocijaciji, majorizaciji, nametanju političkih predstavnika ili nepovoljnoj presudi US npr, a potenciraju priče o multietničkoj i multikulturalnoj državi što je očito prelazna faza do klasične nacionalne države u kojoj je demografski faktor ono što određuje smijer politike.

Srpska i hrvatska politika im dobrim dijelom pomažu u tome.

Unutarbošnjačka politika se iskazuje u nepostojanju ideološki stvarno jasno određenih političkih blokova i nedovoljno razvijenim demokratskim procesima unutar samih stranaka. Mada ima dosta štete zbog toga u vidu politikanstva, uspjeha podobnih i neuspjeha funkcionisanja uprave, sudstva, privrede itd, bošnjačka politika izvlači korist u ostvarenju primarnog cilja jer ima mogućnost balansiranja pred MZ, spajanja ideološki nespojivog u održavanju kontinuiteta djelovanja i odbijanja prijedloga druge dvije etnije (ja bih kao pristao ali oni neće).
Odluke se donose na sijelima političke elite što umnogome olakšava političko djelovanje i dogovor te iste elite kao i samo provođenje od vrha na dole.

Eksponenti bošnjačke politike su rukovodstva svih jačih političkih stranaka čiji su članovi najvećim postotkom Bošnjaci i pripadajući intelektualci političkih opcija. Mislim da nema potrebe da ih nabrajam.

Bilo bi interesantnije utvrditi ko su oni koji se ne eksponiraju baveći se bošnjačkom politikom.
NeDirajSirotinju

#1715 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by NeDirajSirotinju »

Naslov teme automatski podvaljuje tezu da su Bošnjaci zlostavljači Hrvata, a Hrvati nevinašcad koja ne mogu da se brane dok je realnost sasvim drugačija. Hrvati i Srbi udruženo razvlače pamet Bošnjacima i to sve od njihovih para.
Hafis

#1716 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

NeDirajSirotinju wrote:Naslov teme automatski podvaljuje tezu da su Bošnjaci zlostavljači Hrvata, a Hrvati nevinašcad koja ne mogu da se brane dok je realnost sasvim drugačija. Hrvati i Srbi udruženo razvlače pamet Bošnjacima i to sve od njihovih para.
Da je bogdo tako, ali nije nažalost.
Mirza007

#1717 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

Novak20 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Zašto navodnici ? Bošnjačka politika je postojala od kako je Bošnjaka (muslimana, Muslimana), postoji i danas. Druga je stvar kako se bošnjačka politika artikuliše i kako je mi percipirano u praksi.

U kratkim crtama, bošnjačka politika danas je, po meni, jedna od evropskih legitimnih i legalnih nacionalnih politika s bitnom razlikom da u mnogim evropskim procesima formiranja nacije kasni i da se djeluje u državi koja nije nacionalno određena kao isključivo bošnjačka odnosno bosansko-hercegovačka. Te činjenice i okolnosti uslovljavaju djelovanje prvenstveno u interesu vlastite etnije koja teži da preraste u državotvornu naciju na kompletnoj teritoriji BiH.

Naravno, da bi se to ostvarili ciljevi bošnjačke politike postoje raznorazne prepreke prije svega u srpskoj i hrvatskoj nacionalnoj/nacionalističkoj/etničkoj politici ali su odmah iza rata pokrenuti politički procesi koji nemaju za cilj „harmonizaciju“ sa druge dvije BiH etnije nego nadvladavanje nad njima.
Zbog toga se izbjegavaju priče o konsocijaciji, majorizaciji, nametanju političkih predstavnika ili nepovoljnoj presudi US npr, a potenciraju priče o multietničkoj i multikulturalnoj državi što je očito prelazna faza do klasične nacionalne države u kojoj je demografski faktor ono što određuje smijer politike.

Unutarbošnjačka politika se iskazuje u nepostojanju ideološki stvarno jasno određenih političkih blokova i nedovoljno razvijenim demokratskim procesima unutar samih stranaka. Mada ima dosta štete zbog toga u vidu politikanstva, uspjeha podobnih i neuspjeha funkcionisanja uprave, sudstva, privrede itd, bošnjačka politika izvlači korist u ostvarenju primarnog cilja jer ima mogućnost balansiranja pred MZ, spajanja ideološki nespojivog u održavanju kontinuiteta djelovanja i odbijanja prijedloga druge dvije etnije (ja bih kao pristao ali oni neće).
Odluke se donose na sijelima političke elite što umnogome olakšava političko djelovanje i dogovor te iste elite kao i samo provođenje od vrha na dole.

Eksponenti bošnjačke politike su rukovodstva svih jačih političkih stranaka čiji su članovi najvećim postotkom Bošnjaci i pripadajući intelektualci političkih opcija. Mislim da nema potrebe da ih nabrajam.

Bilo bi interesantnije utvrditi ko su oni koji se ne eksponiraju baveći se bošnjačkom politikom.
E moja starino. Ovoliki post, nigdje argumenta.
Trebao bi navest stranku koja ovu navedenu politiku provodi. Citirati program te stranke, navesti u kojim se to mjerama, zakonima, rezolucijama usvojenim u parlamentima kantona, federacije, drzave ta politika konkretizirala itd.
Kod BH Hrvata/Srba je to vise nego ocigledno kroz proglasenja i uspostave tzv. HZHB tj. PC, politickih programa HDZ tj. SDS/SNSD te usvajanje konkretnih zakona rezolucija u parlamentima ili "udrugama gradjana" (HNS).
Argumentima nas udri starino i ne mlati praznu slamu.
Mirza007

#1718 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

.
Novak20

#1719 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Mirza007 wrote: E moja starino. Ovoliki post, nigdje argumenta.
Trebao bi navest stranku koja ovu navedenu politiku provodi. Citirati program te stranke, navesti u kojim se to mjerama, zakonima, rezolucijama usvojenim u parlamentima kantona, federacije, drzave ta politika konkretizirala itd.
Kod BH Hrvata/Srba je to vise nego ocigledno kroz proglasenja i uspostave tzv. HZHB tj. PC, politickih programa HDZ tj. SDS/SNSD te usvajanje konkretnih zakona rezolucija u parlamentima ili "udrugama gradjana" (HNS).
E moj 007. Samo sam ukratko odgovorio Alfonsu na njegovo pitanje. Nisam imao namjeru pisati roman ali tvoje traženje argumenta ima smisla.

O strankama koje provode bošnjačku politiku sam se izjasnio, mogu da ponovim. To su stranke čiji su članovi i izborno tijelo velikom većinom Bošnjaci, a koje čine ili imaju namjeru da čine zakonodavnu vlast na nivou BiH, F BiH, kantona i općina.
Ako malo pogledaš intervjue BiH intelektualaca, političara i novinara koji tabire politiku, vidjet ćeš da većina prihvata ovakvo stajalište bez obzira šta članovi neke stranke misle o sebi. Nijedna od tih stranaka nije zadobila ozbiljnije povjerenje drugih etnija i ograničena je isključivo na Bošnjake.

Nema potrebe za pojedinačnim navođenjem tih stranaka i citiranjem njihovih programa dok se jedno govori (piše), drugo misli, a treće radi. Meni kao laiku najvažnije je šta se radi jer to mogu da vidim.
Reda radi evo par primjera nepoštovanja Programa SDP kojem je neprihvatljiva nacionalna isključivost I majorizacija, a prvi se sjetili da 2006 izaberu Ž.K. sa dva-tri posto hrvatskih glasova. Uvođenje u vlast stranke koja na službenoj stranici ima “ZDS” I ovo zalaganje za zakon o Izbornim jedinicama F BiH koji treba potvrditi da je glas 24 Hrvata iz Podrinjskog kantona putem Edima Fejzića u Domu naroda jednak glasu 36.500 Hrvata iz Posavskog kantona je valjda nekakav praktični argument.

" Ustav BiH, državnost i državne institucije predstavljaju primarne političke vrijednosti – njihova politička simbolika je trajna. Zbog toga prema njima treba razvijati patriotski odnos svih građana. SDP-u BiH je neprihvatljiv bilo koji oblik nacionalizma, nacionalne isključivosti i majorizacije u nacionalnim odnosima." (Program SDP)

Popisom iz 2013. stanovništvo BiH se jasno odredilo po etničkom i vjerskom kriteriju u 95 postotnom iznosu. Ja ne negiram građanski identitet kojeg imamo svi kao državljani BiH ali je očita prevaga etničkog i nacionalnog. I to u dužem vremenskom periodu kako u prošlosti, tako i u budućnosti. Ne kažem da je to dobro ali je realno.
Revizija tužbe protiv Srbije, Prijedlog zakona o Izbornim jedinicama F BiH, Deklaracija o gradnji Pelješkog mosta zajedničke su akcije bošnjačkih stranaka što pokazuje da mogu djelovati sinhronizovano kada je u pitanju politika prema drugim etnijama ili susjednim državama.

Takvog sinhronizovanog djelovanja bošnjačke politike nije bilo kad je donošen npr Zakon o Akcizama. Čak se na nivou bošnjačke stranke koja je u vlasti nije mogla dugo vremena naći većina da ga izglasa što meni govori da prilikom usvajanja zakona često preovladaju lični ili politikantski interesi. Tu ni jedna strana nije izuzetak pa ni bošnjačka.
Last edited by Novak20 on 15/08/2018 12:37, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#1720 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

Kao što sam ovdje napisao prije 18 mjeseci - sve navedene probleme i pitanja slobodno rješavajte s Dodikom i Vučićem.
seln

#1721 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by seln »

Hafis wrote:
NeDirajSirotinju wrote: Hrvati i Srbi udruženo razvlače pamet Bošnjacima i to sve od njihovih para.
Da je bogdo tako, ali nije nažalost.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1722 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Chmoljo »

:lol:
Mirza007

#1723 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

Novak20 wrote:
Mirza007 wrote: E moja starino. Ovoliki post, nigdje argumenta.
E moj 007. Samo sam ukratko odgovorio Alfonsu na njegovo pitanje. Nisam imao namjeru pisati roman ali tvoje traženje argumenta ima smisla.

O strankama koje provode bošnjačku politiku sam se izjasnio, mogu da ponovim. To su stranke čiji su članovi i izborno tijelo velikom većinom Bošnjaci, a koje čine ili imaju namjeru da čine zakonodavnu vlast na nivou BiH, F BiH, kantona i općina.
Ako malo pogledaš intervjue BiH intelektualaca, političara i novinara koji tabire politiku, vidjet ćeš da većina prihvata ovakvo stajalište bez obzira šta članovi neke stranke misle o sebi. Nijedna od tih stranaka nije zadobila ozbiljnije povjerenje drugih etnija i ograničena je isključivo na Bošnjake.

Nema potrebe za pojedinačnim navođenjem tih stranaka i citiranjem njihovih programa dok se jedno govori (piše), drugo misli, a treće radi. Meni kao laiku najvažnije je šta se radi jer to mogu da vidim.
Reda radi evo par primjera nepoštovanja Programa SDP kojem je neprihvatljiva nacionalna isključivost I majorizacija, a prvi se sjetili da 2006 izaberu Ž.K. sa dva-tri posto hrvatskih glasova. Uvođenje u vlast stranke koja na službenoj stranici ima “ZDS” I ovo zalaganje za zakon o Izbornim jedinicama F BiH koji treba potvrditi da je glas 24 Hrvata iz Podrinjskog kantona putem Edima Fejzića u Domu naroda jednak glasu 36.500 Hrvata iz Posavskog kantona je valjda nekakav praktični argument.

" Ustav BiH, državnost i državne institucije predstavljaju primarne političke vrijednosti – njihova politička simbolika je trajna. Zbog toga prema njima treba razvijati patriotski odnos svih građana. SDP-u BiH je neprihvatljiv bilo koji oblik nacionalizma, nacionalne isključivosti i majorizacije u nacionalnim odnosima." (Program SDP)

Popisom iz 2013. stanovništvo BiH se jasno odredilo po etničkom i vjerskom kriteriju u 95 postotnom iznosu. Ja ne negiram građanski identitet kojeg imamo svi kao državljani BiH ali je očita prevaga etničkog i nacionalnog. I to u dužem vremenskom periodu kako u prošlosti, tako i u budućnosti. Ne kažem da je to dobro ali je realno.
Revizija tužbe protiv Srbije, Prijedlog zakona o Izbornim jedinicama F BiH, Deklaracija o gradnji Pelješkog mosta zajedničke su akcije bošnjačkih stranaka što pokazuje da mogu djelovati sinhronizovano kada je u pitanju politika prema drugim etnijama ili susjednim državama.

Takvog sinhronizovanog djelovanja bošnjačke politike nije bilo kad je donošen npr Zakon o Akcizama. Čak se na nivou bošnjačke stranke koja je u vlasti nije mogla dugo vremena naći većina da ga izglasa što meni govori da prilikom usvajanja zakona često preovladaju lični ili politikantski interesi. Tu ni jedna strana nije izuzetak pa ni bošnjačka.
E starino, starino. Gdje ZK nadje a ni Ustav BiH, clan 5 Predsjednistvo ni pogledao nisi? Da jesi nebi sigurno ovo napisao.
Po obicaju opet niti jednog argumenta za svoje teze nisi naveo. Znam, to je jako tesko, obzirom da ih i nema.
512MB

#1724 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by 512MB »

Novak20 wrote:
Alfons Kauders wrote:

:lol:
512MB

#1725 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by 512MB »

Alfons Kauders wrote:
Novak20 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Oprosti, ali imam pametnija posla od citanja IDPI-jevaca. To je vise onako satiricni sadrzaj za vikend, a pocela je radna sedmica.

Napomeni me u subotu.
Na plazi sam dosadno mi pa orocitah intervju ovog specijaliste koji svoje argumente jednu dvaes puta sam pobija i jos konta to niko ne vidi, da ti skratim: "majoriziraju nas muslimani, ustav im daje to pravo jebga, nisu fer, mi volimo drzavu al bi se rado otcEpili, zivila kroacija, unitaristi planiraju zelenu transverzalu, nelegitimni hrvati gori od poturica" :mrgreen:
Post Reply