Samo srbiji se zahvalite, nikome drugom.Vipsilon wrote:Za propast Jugoslavije zahvalite se Slovencima, Hrvatima i Srbima.
Od njih je sve pocelo i zavrsilo.
Samo srbiji se zahvalite, nikome drugom.Vipsilon wrote:Za propast Jugoslavije zahvalite se Slovencima, Hrvatima i Srbima.
Sigurnoljevoruki wrote:Samo srbiji se zahvalite, nikome drugom.Vipsilon wrote:Za propast Jugoslavije zahvalite se Slovencima, Hrvatima i Srbima.
Od njih je sve pocelo i zavrsilo.
Naša stradanja, vaša stradanja, mi prošli gore, oni prošli bolje. Sve su to priče od Kulina bana na svima razumljivom jeziku sa ciljem dizanja straha i šizofrenije u korist vjerskog ili nacionalnog mobilisanja. Meni je jasno šta ti hoćeš reči. Bošnjaci su vrh balkanske emancipacije u odnosu na Srbe i Hrvate i zbog toga su platili visoku, najveću cijenu. Da ne bi opet plaćali, moraju se promijeniti nabolje za sebe i nagore za druge.hAZNADAR wrote:Ok,.. ali ja pricam o necemu drugom. O nasim stradanjima. Svi smo se borili protiv svih.Novak20 wrote:Bosna je platila cijenu pokušaja realizacije velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalnog programa a ne jugoslovenstva.
Opet - Bosnjaci prodjose najgore i desilo im se mnogo toga sto se drugima nije. I po obimu i nacinu. Hrvati su prosli opet bolje pod Srbima nego Bosnjaci, Srbi bolje pod Hrvatima nego Bosnjaci, Srbi i Hrvati bolje prodjose pod Bosnjacima nego obrnuto.
Razlika se u tretmanu ocituje i danas. Bosnjaci su jedini kojima se negira nacija, jezik, tumace se kao produkt okupacije, intelektualni skart, vjera im je il strana il opasna, kulturoloski se tumace kao nazadni,...
Jugoslovenstvo danas se može pojednostaviti riječima emancipacija i antinacionalizam. Vrijeđa me stavljanje jugoslovenstva u isti koš sa nacionalistima svih backgrounda uključujući i bošnjačke. Priča o BHS počela je stotinama godina prije jugoslovenstva. Jbg, meni je Otomanska imperija izvor, korijen različitog vrednovanja naroda i njegove religije a tebi Jugoslavija. Ok. Bilo kako bilo, ovaj zadnji rat se završio prije 22 godine a ne vidim nekog velikog napretka ni u čemu. Nije da nije moglo kud i kamo bolje jer Jugoslavije nema a imaju u njeno doba napravljene elektrane, školske i bolničke zgrade itd. Sve je to već staro, treba praviti novo i bolje. Samo kome kad svi idu vanka.I to cujem od srpskih nacionalista, hrvatskih nacionalista, i Jugoslovena svih beckgrounda.
Samo jedan termin, jedno iskustvo je zajednicko svima.
Jugoslavija je izvor, korijen,... razlicitog vrednovanja naroda i rezultati toga su najvise pogodili BiH i Bosnjake.
Zbog ovih gore navoda svako treba da govori u svoje ime a ne mi i vi. Trudim se da ne provociram i kad sam sam isprovociran. Nekad uspije a nekada ne.Na ovom forumu od jugoslovena samo mozes cuti pljuvanje po Bosnjacima, omalovazavanje Bosnjaka, islamofobiju, a na ovoj temi zal sto nije uspjela vojna hunta i Bogicevic negativac, plus radost sto ce se BiH urusiti i niko je se nece sjecati.
Jugoslovene ne nazivam srpskim nacionalistima - samo tvrdim da i jedni i drugi imaju isti korijen u svojim svjetonazorima.
A do skora sam i sam imao iste predrasude koje sam prerastao - i znam o cemu pricam.
E sta ti sve neces iskopati, pojma nemam kako to radis.insomnia78 wrote:
![]()
![]()
Jugosloveni i Bosanci, barem oni deklarisani, su manjina nad manjinama. Strano im je okupljanje a mogu da djeluju i djeluju kroz "milion" probosanskih stranaka. To što je Finci po vjeri jevrej, ne znači da nije Bosanac ili da nije bio Jugosloven. Kad se sjetim kako je SDA iskoristila poziciju Jugoslovena Ejupa Ganića i bolje je što ne idu u politički angažman na način kako bi ti volio.hAZNADAR wrote:Gradjani drugog reda? Slazem se da je konstitutivnost nepravda - ali Sejdic i Finci su barem pokusali, barem nesto rade,.. sta su to radili ostali poput Jugoslovena, Bosanaca svih ovih godina gdje su mogli na milion legalnih nacina barem dati do znanja sta zele i napraviti makar peticiju, prijedlog u parlamentu,...Novak20 wrote:
Govori kako hoćeš, lupaj etikete u jednini i množini, lovi vještice ako te to ispunjava. I ja ću ovaj put upotrijebiti množinu.
Ne znam zašto si se ti našao uvrijeđenim. Valjda su uvrijeđeni i omalovažavani oni koje ti i tvoje kolege poredite danas sa četnicima a do jučer su bili dobri da se pokaže multi-kulti BiH, suživot i tolerancija.
Zašto bi takvi bili za raspad države i prizivali rat kad je izvjesno da bi prvi stradali u njemu. Nije vala da se radujem raspadu BiH iz, po mene i moju porodicu, praktičnih i zdravstvenih razloga.
Ima ljudi u BiH koji ne pripadaju srpskom, hrvatskom ali ni bošnjačkom političkom krugu a opet su ostali uz Bošnjake u ratu. Napravili ste ih, vi SHB, građanima drugog reda - ostalim. Nemaju drugog interesa osim pravne države koja im može garantovati (edit, istinsku ravnopravnost i) prava na život, rad i imovinu. U skladu s tim, ne rade ništa kontra države BiH.
Pa zašto onda da se danas ili sutra svrstavaju u bilo koji etnički tor koji radi protiv drugog tora, gleda da zezne druge i da se otcijepi ili poklopi sve ? Mislim, svrstali se ne svrstali, naći će se neko da olako nalijepi etiketu zbog koje glava ide sa ramena ili se puca u leđa. Zato, dogovorite se BHS o ulasku u NATO i EU ili završite šta ste započeli ali bez mene. Briga me.
Jel' ti sad jasnije ?
Kulturnjaci i elite su uvijek svijet za sebe. Ne znam šta te čudi. Obzirom da i nemamo nekakvo javno mnijenje, gluposti na forumu su baš gluposti a elita se ne bavi forumima i glupostima.Sve se svodi na zatvaranje u svoj krug i izigravanje neke kulturoloske elite. Koja djeluje na forumu poput sekte - pa nesjecam se da je iko ikada se ogradio od izrecenih gluposti svog druga - aplaudira se na svaku mogucu glupost.
Jugosloven je onaj koji se tako sam izjasni a ne onaj kome nalijepiš etiketu na osnovu onoga šta i kako priča. Kenjac nije rekao da se raduje urušavanju BiH nego se raduje što će vrijeme pokazati da je bio u pravu. U svakom slučaju imaš se pravo obraćati samo njemu na tu temu urušavanja BiH. To što ti trpaš u usta nekakvoj množini Jugoslovena koje si sam etiketirao radost zbog raspada BiH je podlost tvog karaktera a ne podlost Bošnjaka kao naroda.I kada covjek cuje sta jugosloveni pricaju, kako omalovazavaju Bosnjake, kako zale za propalom vojnom huntom, kako se raduju urusavanju BiH, ... pa nije ni cudo sto se osjecaju ugrozenim zato sto takve stavove nije pametno javno reci. Trebaju li i rasisti da se osjecaju gradjanima drugog reda zato sto im zakon i drustvene norme ne dopustaju da si daju oduska?
Poželjno je svakog dana u svakom pogledu napredovati. Ako si napredovao, čestitam ti na uspjehu.Kontam ja tebe ikekako i sve vas jugoslovene - mnogo bolje nego vi mene. Samo iz razloga sto sam ja prerastao iste zablude koje sam sa vama nekada dijelio. A za takav iskorak ne treba mnogo pameti, snage,... - samo volje za realnost.
Kao, uostalom, i Vizantija, srednjovjekovna Bosna, kao i Otomansko carstvo, Austrougarska, KSHS, NDH, FNRJ, kao i SFRJ.Samo treba priznati da je Jugoslavija imala i dobre i lose strane. I da je ostavila mnogo pozitivnog ali i negativnog.
Covjek ne prica napamet-na ovom podforumi i temi bezbroj je primjera koji potvrduju ono o cemu govori. Pa tako jedan od k'o biva vatrenijih Jugoslovena na temi i sire, svako malo dovodi u pitanje opstonjost BIH (nametnuta drzava, ne vole je 2 od 3 naroda i sl), na temi o RCP tvrdi kako Djurisic nije osuden pa izgleda nije ni kriv, tvrdi kako su Bosnjaci narod bez historije i tradicije. Dalje, od deklarisanih Jugoslovena s moze cuti podrska vojnom udaru JNA, istoj onoj koja je odgovorna za rat, agresiju i genocid nad Bosnjacima, ismijavanje i ruganje- "nastali u Holiday Innu" i sl. Narodu kojem su 50 godina negirali samobitnost i politicka prava iz istog ideoloskog miljea i po istoj matrici, i koje je vojska stvorena i stasala u istom pokusala izbrisati s lica Zemlje, jednostavno je vise pun kurac i Jugoslavije i Jugoslovena, otud i ovakve reakcije. Koliko god to pojedini pokusavali negirati, ocigledno je da je sistem vrijednosti, arsini kojim su vrijednovani narodi bio nakaradan u o onom sistemu - Bosnjaci su bili tolerirani sve dok nisu stupili na politicku pozornicu i kao politicka nacija zapoceli borbu za svoj polozaj i prava. Onog trenutka kad su se "drznuli" to uciniti suocili su se s prijetnjama nestankom i genocidom.Novak20 wrote:Naša stradanja, vaša stradanja, mi prošli gore, oni prošli bolje. Sve su to priče od Kulina bana na svima razumljivom jeziku sa ciljem dizanja straha i šizofrenije u korist vjerskog ili nacionalnog mobilisanja. Meni je jasno šta ti hoćeš reči. Bošnjaci su vrh balkanske emancipacije u odnosu na Srbe i Hrvate i zbog toga su platili visoku, najveću cijenu. Da ne bi opet plaćali, moraju se promijeniti nabolje za sebe i nagore za druge.hAZNADAR wrote:Ok,.. ali ja pricam o necemu drugom. O nasim stradanjima. Svi smo se borili protiv svih.Novak20 wrote:Bosna je platila cijenu pokušaja realizacije velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalnog programa a ne jugoslovenstva.
Opet - Bosnjaci prodjose najgore i desilo im se mnogo toga sto se drugima nije. I po obimu i nacinu. Hrvati su prosli opet bolje pod Srbima nego Bosnjaci, Srbi bolje pod Hrvatima nego Bosnjaci, Srbi i Hrvati bolje prodjose pod Bosnjacima nego obrnuto.
Razlika se u tretmanu ocituje i danas. Bosnjaci su jedini kojima se negira nacija, jezik, tumace se kao produkt okupacije, intelektualni skart, vjera im je il strana il opasna, kulturoloski se tumace kao nazadni,...
Žao mi je ali život ide dalje a ja imam samo ovaj jedan i gledam da ga proživim što kvalitetnije. Nisam u stanju da razmišljam u množini. Ono što ja mogu zamjeriti kolektivu SHB nacionalista je milion propuštenih šansi za dogovor, pošten rad i napredak države. Umjesto toga vidim lopovluk, podobnost, nepravdu svake vrste i siromašenje većine a sve pokriveno upravo pričama od Kulina bana i kmečanjem.
Moja djeca su išla u lokalnu školu ef. tog i tog kao što sam ja išao u školu narodnog heroja i pisca ili moji roditelji u katoličku gimnaziju. Smješalo se tu svašta od kultura, običaja. Ništa mi nije strano, sve je moje i dan danas. Zašto bih onda nekoga, narod pogotovo, smatrao intelektualnim škartom? Vjera bi trebala biti tvoja i moja lična stvar o kojoj se iz pristojnosti ne raspravlja. Kulturološki nazadnim smatram SBH pa i sebe samog, možda zato što sam prozapadnjački orjentisan ali nisam skroz u tom filmu.
Jugoslovenstvo danas se može pojednostaviti riječima emancipacija i antinacionalizam. Vrijeđa me stavljanje jugoslovenstva u isti koš sa nacionalistima svih backgrounda uključujući i bošnjačke. Priča o BHS počela je stotinama godina prije jugoslovenstva. Jbg, meni je Otomanska imperija izvor, korijen različitog vrednovanja naroda i njegove religije a tebi Jugoslavija. Ok. Bilo kako bilo, ovaj zadnji rat se završio prije 22 godine a ne vidim nekog velikog napretka ni u čemu. Nije da nije moglo kud i kamo bolje jer Jugoslavije nema a imaju u njeno doba napravljene elektrane, školske i bolničke zgrade itd. Sve je to već staro, treba praviti novo i bolje. Samo kome kad svi idu vanka.I to cujem od srpskih nacionalista, hrvatskih nacionalista, i Jugoslovena svih beckgrounda.
Samo jedan termin, jedno iskustvo je zajednicko svima.
Jugoslavija je izvor, korijen,... razlicitog vrednovanja naroda i rezultati toga su najvise pogodili BiH i Bosnjake.
Zbog ovih gore navoda svako treba da govori u svoje ime a ne mi i vi. Trudim se da ne provociram i kad sam sam isprovociran. Nekad uspije a nekada ne.Na ovom forumu od jugoslovena samo mozes cuti pljuvanje po Bosnjacima, omalovazavanje Bosnjaka, islamofobiju, a na ovoj temi zal sto nije uspjela vojna hunta i Bogicevic negativac, plus radost sto ce se BiH urusiti i niko je se nece sjecati.
Jugoslovene ne nazivam srpskim nacionalistima - samo tvrdim da i jedni i drugi imaju isti korijen u svojim svjetonazorima.
A do skora sam i sam imao iste predrasude koje sam prerastao - i znam o cemu pricam.
Kenjac nije rekao da se raduje raspadu BiH ali si ti njegovu izjavu pogrešno interpretirao kako tebi odgovara. Slučajno ili namjerno, ne znam. Ljudi valjda vide neke stvari koje žele vidjeti a ne kakve su one stvarno.
Što se svjetonazora tiče i ličnih predrasuda...zar vrijedi o njima raspravljati ako se bolja budućnost za sve u BiH stavlja na prvo mjesto. Neko svjetonazor traži u vjeri, neko u naciji, neko u porodici i onom što okuplja a ne u onom što razdvaja.
U ovom forumskom laprdanju svi pokazuju lične predrasude i niko nije imun na njih. Svoje predrasude niko ne vidi ali tuđe ne promaknu. Zato je bolje razgovarati i ukazivati na nešto nego pjeniti bez potrebe. Nije forum mjesto gdje se nešto rješava i odlučuje pa nema razloga za sekiranciju ako nešto nije kako treba.
Pa, dobro, ko to toliko promiče to Jugoslovenstvo pa su se svi nadigli da se brane od pošasti? Najozbiljnije mi nije jasno.insomnia78 wrote:I koja je svrha sada promicati to "Jugoslovenstvo" Vidjeli smo devedesetih a gledamo i svakodnevno koliko je toga ostalo u praksi
Kenjac, navodnoChmoljo wrote:ko je napisao da Djurisic nije ratni zločinac i gdje?
Pa evo ovdje. Sve go Jugosloven. Ma hajte molim vaspiupiu wrote:Pa, dobro, ko to toliko promiče to Jugoslovenstvo pa su se svi nadigli da se brane od pošasti? Najozbiljnije mi nije jasno.insomnia78 wrote:I koja je svrha sada promicati to "Jugoslovenstvo" Vidjeli smo devedesetih a gledamo i svakodnevno koliko je toga ostalo u praksi
Jugoslovenstvo je toliko mrtvo i toliko ga svi mrze da nece da ga koriste ni da dobiju poslove na arapskim trzistima. Doduse mozda u francuskoj forsiraju pa se prepao insomnia.piupiu wrote:Pa, dobro, ko to toliko promiče to Jugoslovenstvo pa su se svi nadigli da se brane od pošasti? Najozbiljnije mi nije jasno.insomnia78 wrote:I koja je svrha sada promicati to "Jugoslovenstvo" Vidjeli smo devedesetih a gledamo i svakodnevno koliko je toga ostalo u praksi
Pa, je, ma hajte, molim vas i jeste pravi odgovor. Ja vidim medju starijim svijetom, dakle, ljudima koji su proveli većinu života u Jugoslaviji, nostalgiju, a neku jugoslovensku propagandu baš i ne. A i ta je nostalgija više nostalgija za sredjenijim životom, nego neka politička ideja.insomnia78 wrote:Pa evo ovdje. Sve go Jugosloven. Ma hajte molim vaspiupiu wrote:Pa, dobro, ko to toliko promiče to Jugoslovenstvo pa su se svi nadigli da se brane od pošasti? Najozbiljnije mi nije jasno.insomnia78 wrote:I koja je svrha sada promicati to "Jugoslovenstvo" Vidjeli smo devedesetih a gledamo i svakodnevno koliko je toga ostalo u praksi
znam, zato i pitam. iako je na istoj temi isti korisnik pisao o njegovim zločinima prema bošnjačkom stanovništvu, i gluposti ako neko nije osuđen da nije ratni zločinac. i ustvrdio da nije osuđeni ratni zločinac. znači osuđen. ne da nije ratni zločinac.Bodkin wrote:Kenjac, navodnoChmoljo wrote:ko je napisao da Djurisic nije ratni zločinac i gdje?
Vidjecemo sta imaju reci na ovaj tvoj postChmoljo wrote:znam, zato i pitam. iako je na istoj temi isti korisnik pisao o njegovim zločinima prema bošnjačkom stanovništvu, i gluposti ako neko nije osuđen da nije ratni zločinac. i ustvrdio da nije osuđeni ratni zločinac. znači osuđen. ne da nije ratni zločinac.Bodkin wrote:Kenjac, navodnoChmoljo wrote:ko je napisao da Djurisic nije ratni zločinac i gdje?
to što isti korisnik ima drugačije stavove glede nekih pojedinaca i što zbog ličnih problema generalizira (izbog toga dobije bananu), ne znači da mu treba trpati ono što nije napisao.
Pa dobro. Ampak tema je o stvarnom životu. Inače, što se mene tiče, ja ne praviti države, samo kolače - i to plahe.insomnia78 wrote:Pricam za forum. Sto se tice stvarnog zivota pravite Jugoslaviju, dzamahiriju, kalifat, monarhiju jebe mi se
Nije loša ova knjiga, fino je razradjena.Connaisseur Karlin wrote:Tko je i zašto zagovarao jugoslavenstvo u različitim vremenima?
Vesna Drapač, viša predavačica povijesti na Sveučilištu u Adelaidi,
pogresno razmisljas: jugoslovnstvo nije antinionalizam, jer je isti termin jugoslavenstvo takodjer naionaliziran , single nation , opet jedna ideologijaNovak20 wrote:
Jugoslovenstvo danas se može pojednostaviti riječima emancipacija i antinacionalizam. Vrijeđa me stavljanje jugoslovenstva u isti koš sa nacionalistima svih backgrounda uključujući i bošnjačke. Priča o BHS počela je stotinama godina prije jugoslovenstva. Jbg, meni je Otomanska imperija izvor, korijen različitog vrednovanja naroda i njegove religije a tebi Jugoslavija. Ok. Bilo kako bilo, ovaj zadnji rat se završio prije 22 godine a ne vidim nekog velikog napretka ni u čemu. Nije da nije moglo kud i kamo bolje jer Jugoslavije nema a imaju u njeno doba napravljene elektrane, školske i bolničke zgrade itd. Sve je to već staro, treba praviti novo i bolje. Samo kome kad svi idu vanka.