Naravno obje ideje su dobre, Nišići su neophodni, Gojakovići bi bili izvrsni, ali na dugom je to štapu.
Baš se pitam, koliko bi neki forumaši preživjeli da ne dobiju ban na SSC forumu kada bi bili aktivni tamo, koliko su ovdje.
Moderator: anex
Na onom forumu na kom lik zagovara gradnju olovske zaobilaznice uz liticu u kanjonu Krivaje, visoku 200 metara, koja ide kroz deponiju?So What! wrote:Mislim da ova dvojica nemaju pojma o čemu pričaju, Tulumović možda malo, nego je neko od savjetnika to ubacio u agendu današnjeg sastanka, jer nešto senzacionalno mora biti i u naslovu članka o sastanku.
Naravno obje ideje su dobre, Nišići su neophodni, Gojakovići bi bili izvrsni, ali na dugom je to štapu.
Baš se pitam, koliko bi neki forumaši preživjeli da ne dobiju ban na SSC forumu kada bi bili aktivni tamo, koliko su ovdje.
Pa bilo ovdje na forumu, stručnjak nacrtao... Nije napamet ako sam to vidio.studiorum_tuzlaensis wrote:Nisi tamo i ne interesuje te, a znaš napamet ko je šta predložio?![]()
Aha, boli ih briga. Čim se dočepaju Sarajeva gotovo.costacurta wrote:Nije meni problem kad neko iz Mostara ili Sarajeva ne pokazuje zainteresovanost za TK, ali kad predsjednik FBiH, Gradačačanin i predsjednik vlade TK, Živiničanin, 24 godine nakon rata se nađu slučajno na nekakvoj svečanoj akademiji SDA i to u Tuzli i konstatuju da je Karaula u jako lošem stanju e onda dobijem nagon za riganjem.
Ovom dr ne mogu zamjeriti ali Fadile crni Fadile, pa hebe te Jelka uzima lovu lopatom za Hercegovinu a ti bezbeli ni vikendom više ne ideš za Novaliće jerbo Karaulu valja prejahati, lakše je stan kupiti u Sarajevu
E, da znaš kakva je pametna raja na SSC, nije kao ovdjeAlfons Kauders wrote:Pa bilo ovdje na forumu, stručnjak nacrtao... Nije napamet ako sam to vidio.studiorum_tuzlaensis wrote:Nisi tamo i ne interesuje te, a znaš napamet ko je šta predložio?![]()
To je čarolija.The BEN10 wrote:Aha, boli ih briga. Čim se dočepaju Sarajeva gotovo.costacurta wrote:Nije meni problem kad neko iz Mostara ili Sarajeva ne pokazuje zainteresovanost za TK, ali kad predsjednik FBiH, Gradačačanin i predsjednik vlade TK, Živiničanin, 24 godine nakon rata se nađu slučajno na nekakvoj svečanoj akademiji SDA i to u Tuzli i konstatuju da je Karaula u jako lošem stanju e onda dobijem nagon za riganjem.
Ovom dr ne mogu zamjeriti ali Fadile crni Fadile, pa hebe te Jelka uzima lovu lopatom za Hercegovinu a ti bezbeli ni vikendom više ne ideš za Novaliće jerbo Karaulu valja prejahati, lakše je stan kupiti u Sarajevu
No, na stranu sad Bakir i svi - ali kako svi političari sa TK, neovisno jesu li pozicija ili opozicija, ne guraju priču o boljoj putnoj infrastrukturi na TK?
Pametni level: frajer im na forumu crta magistralu uz LITICU U KANJONU KRIVAJELaertes wrote:E, da znaš kakva je pametna raja na SSC, nije kao ovdjeAlfons Kauders wrote:Pa bilo ovdje na forumu, stručnjak nacrtao... Nije napamet ako sam to vidio.studiorum_tuzlaensis wrote:Nisi tamo i ne interesuje te, a znaš napamet ko je šta predložio?![]()
I ja sam nedavno popio kaznu na dionici Tz-Sa na ograničenju 40 km/h.costacurta wrote:To je čarolija.The BEN10 wrote:Aha, boli ih briga. Čim se dočepaju Sarajeva gotovo.
No, na stranu sad Bakir i svi - ali kako svi političari sa TK, neovisno jesu li pozicija ili opozicija, ne guraju priču o boljoj putnoj infrastrukturi na TK?
Svima puna usta kad su u izbornoj kampanji. Čim zajašu u sedlo i prejašu karaulu gubi im se svaki trag.
Trenutno ih je 23. u najvišim zakonodavnim tijelima a bgmi i izvršnoj vlasti u državi. A bilo ih je od 95. dp danas pa ne znam im broja.
Ja volim Sarajevo i išao bih svakog vikenda do čaršije, al kad se skontam kud mi valja izgubim svaku volju. Pa tako ako godišnje odem par puta, a to me frustrira. Zamisli ljude koji imaju firme, dostave, svaki dan što idu?! Pa vjerujem da su djelimično psihički nestabilni![]()
O stranim investicijama možemo samo sanjati. I pored toga gledam ovo ljeto koliko ima mađara sa motorima, auta sa Poljskim tablicama koji se zapute ka moru. Koliko se samo na tim putarinama gubi u toku sezone,
Ali 24 godine Karaula je mogla biti poravnata, a dovoljno je samo uraditi treću traku uz brdo ko uz Ivan i ćao.
Prema Orašju nema kažu mjesta za gradnju brze ceste zbog naselja ali da niti jedna krivina nije ispravljena, niti jedno proširenje nije urađeno, niti jedna ukljuljučna/isključna traka nije urađena, ne ebu mater svoju.
Još kad mi dođe kazna iz Srebrrnika zbog prekoračenja 64km/h na dijelu magistralne ceste gdje je ograničenje 40 kad se ubio nisam. Čuj ohraničenje 40?!
Mrš u pmsve ti ebem. Samo znakove postavljaju, snižavaju ograničenje. Kad si zadnji puta čuo izvještaj policije da je uzrok saobraćajne nesreće stanje na kolovozu?
Mah.. ..
Pa sta su mu rekli ostali na to?Alfons Kauders wrote:Na onom forumu na kom lik zagovara gradnju olovske zaobilaznice uz liticu u kanjonu Krivaje, visoku 200 metara, koja ide kroz deponiju?So What! wrote:Mislim da ova dvojica nemaju pojma o čemu pričaju, Tulumović možda malo, nego je neko od savjetnika to ubacio u agendu današnjeg sastanka, jer nešto senzacionalno mora biti i u naslovu članka o sastanku.
Baš se pitam, koliko bi neki forumaši preživjeli da ne dobiju ban na SSC forumu kada bi bili aktivni tamo, koliko su ovdje.Ma baš puno propuštamo što nismo tamo.
Ne znam. Šta ste mu rekli?izvrsni direktor wrote: Pa sta su mu rekli ostali na to?
Uljudno ga pohvalili za inovativnost i ideje i zahvalili mu za doprinos SSC zajednici.Alfons Kauders wrote:Ne znam. Šta ste mu rekli?izvrsni direktor wrote: Pa sta su mu rekli ostali na to?
Akta
Radovi na dionici Kladanj - Podpaklenik u završnoj su fazi - potvrdili su Feni iz JP Ceste Federacije BiH.
Ističu da je, usljed vremenskih neprilika u toku zime i kišnih dana u proljetnom periodu, izvođaču odobren produžetak roka te je planirani završetak radova kraj septembra.
Radovi su podijeljeni u tri faze. Prva faza radova podrazumijevala je izgradnju mostova M11 (L=140 m) i M12 (M=145 m) i oni su završeni u 2014. godini. Izvođač radova bila je firma Hering d.o.o. Široki Brijeg.
Druga faza radova podrazumijevala je izgradnju tunela Karaula ukupne dužine 902 m i trase ispred i iza tunela 840 m + 355 m= 1195 ,00 m. Ukupna dužina ove dionice (faze) zajedno sa tunelom iznosi 2 km (2.055 m). Radovi druge faze završeni su u septembru 2016. godine. Izvođač je bila kompanija Strabag AG, Spittal - Austrija.
Ugovor za završetak radova na izgradnji magistralne ceste M-18, dionica Kladanj - Podpaklenik na prevoju "Karaula", Faza III - P135 - P254 potpisan je 2. februara 2018. sa izvođačem JV Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo & ŽGP d.d. Sarajevo.
"Radovi treće faze podrazumijevaju izgradnju trase ukupne dužine L= 1.506 m (1,5 km) i izgradnju mostova M13 (L= 280 m) i mosta M14 (L= 120 m). Betonski radovi na mostovima M13 M14 su završeni. Trenutno se radi na izradi hidroizolacije na mostovima. Iskopi na trasi su završeni i radi se na izradi gornjeg stroja kolovozne konstrukcije - drenaže, tamponi, rigoli, nakon čega će se pristupiti asfaltiranju", navode iz JP Ceste FBiH.
Kompletiranjem treće faze radova, dodaju, ukupna dionica dobija svoj značaj i dobija se moderna saobraćajnica dužine 4,5 km koja će imati tri trake od kojih je jedna traka predviđena za kretanje sporih vozila.
Ranije je bilo najavljeno da će radovi biti završeni do kraja jula 2019. godine.

Alfons Kauders wrote:Ako ikad završe Karaulu, za desetak godina bi mogli početi ovo sjeverno od Kadnja što je pomenuo Fadil, i što sam ovdje ranije predlagao. Čisto da odoka nacrtam za one koji ne voze tuda.
Dakle, mogla bi se napraviti fina ušteda od barem 3.5 kilometara, što nije malo na putu dugom oko 120 kilometara. Odoka gledano, tunel bi možda bio malo kraći od Karaule (ovo sam samo skicirao i znam da fulam - vidi se i na slici da bi se vjerovatno išlo malo više na zapad i da ulaz sa sjevera ne bi bio baš na sadašnjoj magistrali).
Nema uštede u visini kao na Karauli, jer je put tamo spušten preko 100 metara, a ovdje bi bio samo malo niži, 10-20 metara nadmorske u najboljem slučaju. Opet je značajna ušteda, faktički 3% kraći put, izbjegava se masa krivina malog radijusa, kao i par mjesta na kojim je klizište davno postalo problem. Svaki auto bi uštedio par decilitara benzina što možda zvuči zanemarivo, ali ako će tu prolaziti 5,000 auta dnevno, to nije malo. Vremenska ušteda bi bila 4-5 minuta u idealnim uslovima, a zimi i dosta više. Manje udesa, jeftinije održavanje, barem milion maraka uštede na gorivu svake godine itd.
Po meni, ovaj tunel je najpametnija stvar koja bi se trenutno mogla uraditi na tom putu. Kad bi još imali tri trake s obje strane Nišića, imali bi još 5-10 minuta uštede. O cijeni i rokovima ne bih, jer ne znam kako bi to išlo.
Nisam tehnički obrazovan, ja sam ipak samo umjetnik!Laertes wrote:Moj Alfons... Kakvo je ovo crtanje? Pa ne može se tako na SSC...
#samoravnelinije
Jeste, to je to.doktor78 wrote:Je li ovo odmah iznad Kladnja, nakon što se prođe raskrsnica prema Vlasenici (gledano iz smjera Sarajeva)?
Da, onaj grozni dio prema Stuparima, gdje su sad počeli raditi most, i gdje klizišta svakih par godina sjebu put.doktor78 wrote:Je li ovo odmah iznad Kladnja, nakon što se prođe raskrsnica prema Vlasenici (gledano iz smjera Sarajeva)?
Nije malo ni kilometarski, oko 3%... Mislim da ćemo toliko dobili i na Karauli, ako je ikad dovrše. Možda malo više.escobar__ wrote:Ovo što @Alfons predlaže ne bi možda toliko kilometarski skratilo put ali bi vremenski značilo puno, a zna to svako ko je ikad prošao tom dionicom.