Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#1701 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Mislim da ova dvojica nemaju pojma o čemu pričaju, Tulumović možda malo, nego je neko od savjetnika to ubacio u agendu današnjeg sastanka, jer nešto senzacionalno mora biti i u naslovu članka o sastanku.

Naravno obje ideje su dobre, Nišići su neophodni, Gojakovići bi bili izvrsni, ali na dugom je to štapu.

Baš se pitam, koliko bi neki forumaši preživjeli da ne dobiju ban na SSC forumu kada bi bili aktivni tamo, koliko su ovdje. :D
escobar__

#1702 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Pa zašto pisat tamo kad vi volite držat monologe i ubjeđivat jedni druge kako je sve fantastično i kako je zamah u cestogradnji neviđen? :D Pisat bilo šta na okupljalištu stranačkih botova, a da nije njima po volji jednostavno ne ide. :P
Alfons Kauders

#1703 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:Mislim da ova dvojica nemaju pojma o čemu pričaju, Tulumović možda malo, nego je neko od savjetnika to ubacio u agendu današnjeg sastanka, jer nešto senzacionalno mora biti i u naslovu članka o sastanku.

Naravno obje ideje su dobre, Nišići su neophodni, Gojakovići bi bili izvrsni, ali na dugom je to štapu.

Baš se pitam, koliko bi neki forumaši preživjeli da ne dobiju ban na SSC forumu kada bi bili aktivni tamo, koliko su ovdje. :D
Na onom forumu na kom lik zagovara gradnju olovske zaobilaznice uz liticu u kanjonu Krivaje, visoku 200 metara, koja ide kroz deponiju? :) Ma baš puno propuštamo što nismo tamo.
studiorum_tuzlaensis

#1704 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studiorum_tuzlaensis »

Nisi tamo i ne interesuje te, a znaš napamet ko je šta predložio? :skoljka: :roll:
Alfons Kauders

#1705 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

studiorum_tuzlaensis wrote:Nisi tamo i ne interesuje te, a znaš napamet ko je šta predložio? :skoljka: :roll:
Pa bilo ovdje na forumu, stručnjak nacrtao... Nije napamet ako sam to vidio.
costacurta

#1706 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by costacurta »

Nije meni problem kad neko iz Mostara ili Sarajeva ne pokazuje zainteresovanost za TK, ali kad predsjednik FBiH, Gradačačanin i predsjednik vlade TK, Živiničanin, 24 godine nakon rata se nađu slučajno na nekakvoj svečanoj akademiji SDA i to u Tuzli i konstatuju da je Karaula u jako lošem stanju e onda dobijem nagon za riganjem.
Ovom dr ne mogu zamjeriti ali Fadile crni Fadile, pa hebe te Jelka uzima lovu lopatom za Hercegovinu a ti bezbeli ni vikendom više ne ideš za Novaliće jerbo Karaulu valja prejahati, lakše je stan kupiti u Sarajevu :roll:
The BEN10

#1707 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by The BEN10 »

costacurta wrote:Nije meni problem kad neko iz Mostara ili Sarajeva ne pokazuje zainteresovanost za TK, ali kad predsjednik FBiH, Gradačačanin i predsjednik vlade TK, Živiničanin, 24 godine nakon rata se nađu slučajno na nekakvoj svečanoj akademiji SDA i to u Tuzli i konstatuju da je Karaula u jako lošem stanju e onda dobijem nagon za riganjem.
Ovom dr ne mogu zamjeriti ali Fadile crni Fadile, pa hebe te Jelka uzima lovu lopatom za Hercegovinu a ti bezbeli ni vikendom više ne ideš za Novaliće jerbo Karaulu valja prejahati, lakše je stan kupiti u Sarajevu :roll:
Aha, boli ih briga. Čim se dočepaju Sarajeva gotovo.
No, na stranu sad Bakir i svi - ali kako svi političari sa TK, neovisno jesu li pozicija ili opozicija, ne guraju priču o boljoj putnoj infrastrukturi na TK?
Laertes

#1708 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Laertes »

Alfons Kauders wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:Nisi tamo i ne interesuje te, a znaš napamet ko je šta predložio? :skoljka: :roll:
E, da znaš kakva je pametna raja na SSC, nije kao ovdje :mrgreen:
costacurta

#1709 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by costacurta »

The BEN10 wrote:
costacurta wrote:Nije meni problem kad neko iz Mostara ili Sarajeva ne pokazuje zainteresovanost za TK, ali kad predsjednik FBiH, Gradačačanin i predsjednik vlade TK, Živiničanin, 24 godine nakon rata se nađu slučajno na nekakvoj svečanoj akademiji SDA i to u Tuzli i konstatuju da je Karaula u jako lošem stanju e onda dobijem nagon za riganjem.
Aha, boli ih briga. Čim se dočepaju Sarajeva gotovo.
No, na stranu sad Bakir i svi - ali kako svi političari sa TK, neovisno jesu li pozicija ili opozicija, ne guraju priču o boljoj putnoj infrastrukturi na TK?
To je čarolija.
Svima puna usta kad su u izbornoj kampanji. Čim zajašu u sedlo i prejašu karaulu gubi im se svaki trag.
Trenutno ih je 23. u najvišim zakonodavnim tijelima a bgmi i izvršnoj vlasti u državi. A bilo ih je od 95. dp danas pa ne znam im broja.
Ja volim Sarajevo i išao bih svakog vikenda do čaršije, al kad se skontam kud mi valja izgubim svaku volju. Pa tako ako godišnje odem par puta, a to me frustrira. Zamisli ljude koji imaju firme, dostave, svaki dan što idu?! Pa vjerujem da su djelimično psihički nestabilni :mrgreen:
O stranim investicijama možemo samo sanjati. I pored toga gledam ovo ljeto koliko ima mađara sa motorima, auta sa Poljskim tablicama koji se zapute ka moru. Koliko se samo na tim putarinama gubi u toku sezone,
Ali 24 godine Karaula je mogla biti poravnata, a dovoljno je samo uraditi treću traku uz brdo ko uz Ivan i ćao.
Prema Orašju nema kažu mjesta za gradnju brze ceste zbog naselja ali da niti jedna krivina nije ispravljena, niti jedno proširenje nije urađeno, niti jedna ukljuljučna/isključna traka nije urađena, ne ebu mater svoju.
Još kad mi dođe kazna iz Srebrrnika zbog prekoračenja 64km/h na dijelu magistralne ceste gdje je ograničenje 40 kad se ubio nisam. Čuj ohraničenje 40?!
Mrš u pm :evil: sve ti ebem. Samo znakove postavljaju, snižavaju ograničenje. Kad si zadnji puta čuo izvještaj policije da je uzrok saobraćajne nesreće stanje na kolovozu?
Mah.. ..
escobar__

#1710 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Zato odeš na Skyscrapercity (gdje s visine gledaju na forumaše Klixa) i čitaš kako je sve divno i krasno, jebo Luksemburg. :lol:
Alfons Kauders

#1711 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Laertes wrote:
Alfons Kauders wrote:
E, da znaš kakva je pametna raja na SSC, nije kao ovdje :mrgreen:
Pametni level: frajer im na forumu crta magistralu uz LITICU U KANJONU KRIVAJE :D
The BEN10

#1712 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by The BEN10 »

costacurta wrote:
The BEN10 wrote:Aha, boli ih briga. Čim se dočepaju Sarajeva gotovo.
To je čarolija.
Svima puna usta kad su u izbornoj kampanji. Čim zajašu u sedlo i prejašu karaulu gubi im se svaki trag.
Trenutno ih je 23. u najvišim zakonodavnim tijelima a bgmi i izvršnoj vlasti u državi. A bilo ih je od 95. dp danas pa ne znam im broja.
Ja volim Sarajevo i išao bih svakog vikenda do čaršije, al kad se skontam kud mi valja izgubim svaku volju. Pa tako ako godišnje odem par puta, a to me frustrira. Zamisli ljude koji imaju firme, dostave, svaki dan što idu?! Pa vjerujem da su djelimično psihički nestabilni :mrgreen:
O stranim investicijama možemo samo sanjati. I pored toga gledam ovo ljeto koliko ima mađara sa motorima, auta sa Poljskim tablicama koji se zapute ka moru. Koliko se samo na tim putarinama gubi u toku sezone,
Ali 24 godine Karaula je mogla biti poravnata, a dovoljno je samo uraditi treću traku uz brdo ko uz Ivan i ćao.
Prema Orašju nema kažu mjesta za gradnju brze ceste zbog naselja ali da niti jedna krivina nije ispravljena, niti jedno proširenje nije urađeno, niti jedna ukljuljučna/isključna traka nije urađena, ne ebu mater svoju.
Još kad mi dođe kazna iz Srebrrnika zbog prekoračenja 64km/h na dijelu magistralne ceste gdje je ograničenje 40 kad se ubio nisam. Čuj ohraničenje 40?!
Mrš u pm :evil: sve ti ebem. Samo znakove postavljaju, snižavaju ograničenje. Kad si zadnji puta čuo izvještaj policije da je uzrok saobraćajne nesreće stanje na kolovozu?
Mah.. ..
I ja sam nedavno popio kaznu na dionici Tz-Sa na ograničenju 40 km/h. :-)
Još prašinari stali tik iza krivine, nikad ih nisam vidio na tom potezu (Đurđevik prema Sarajevu, iza škole ima desna krivina). A nedjelja.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1713 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by izvrsni direktor »

Alfons Kauders wrote:
So What! wrote:Mislim da ova dvojica nemaju pojma o čemu pričaju, Tulumović možda malo, nego je neko od savjetnika to ubacio u agendu današnjeg sastanka, jer nešto senzacionalno mora biti i u naslovu članka o sastanku.

Na onom forumu na kom lik zagovara gradnju olovske zaobilaznice uz liticu u kanjonu Krivaje, visoku 200 metara, koja ide kroz deponiju? :) Ma baš puno propuštamo što nismo tamo.
Pa sta su mu rekli ostali na to?
Alfons Kauders

#1714 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

izvrsni direktor wrote: Pa sta su mu rekli ostali na to?
Ne znam. Šta ste mu rekli? :)
Laertes

#1715 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Laertes »

Alfons Kauders wrote:
izvrsni direktor wrote: Pa sta su mu rekli ostali na to?
Ne znam. Šta ste mu rekli? :)
Uljudno ga pohvalili za inovativnost i ideje i zahvalili mu za doprinos SSC zajednici.
So What!

#1716 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Nek se nađe, da ih lakše saberem kasnije nekad za kompilacije ...

Završetak radova na prevoju Karaula do kraja septembra
Image

Radovi na dionici Kladanj - Podpaklenik u završnoj su fazi - potvrdili su Feni iz JP Ceste Federacije BiH.

Ističu da je, usljed vremenskih neprilika u toku zime i kišnih dana u proljetnom periodu, izvođaču odobren produžetak roka te je planirani završetak radova kraj septembra.

Radovi su podijeljeni u tri faze. Prva faza radova podrazumijevala je izgradnju mostova M11 (L=140 m) i M12 (M=145 m) i oni su završeni u 2014. godini. Izvođač radova bila je firma Hering d.o.o. Široki Brijeg.

Druga faza radova podrazumijevala je izgradnju tunela Karaula ukupne dužine 902 m i trase ispred i iza tunela 840 m + 355 m= 1195 ,00 m. Ukupna dužina ove dionice (faze) zajedno sa tunelom iznosi 2 km (2.055 m). Radovi druge faze završeni su u septembru 2016. godine. Izvođač je bila kompanija Strabag AG, Spittal - Austrija.

Ugovor za završetak radova na izgradnji magistralne ceste M-18, dionica Kladanj - Podpaklenik na prevoju "Karaula", Faza III - P135 - P254 potpisan je 2. februara 2018. sa izvođačem JV Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo & ŽGP d.d. Sarajevo.

"Radovi treće faze podrazumijevaju izgradnju trase ukupne dužine L= 1.506 m (1,5 km) i izgradnju mostova M13 (L= 280 m) i mosta M14 (L= 120 m). Betonski radovi na mostovima M13 M14 su završeni. Trenutno se radi na izradi hidroizolacije na mostovima. Iskopi na trasi su završeni i radi se na izradi gornjeg stroja kolovozne konstrukcije - drenaže, tamponi, rigoli, nakon čega će se pristupiti asfaltiranju", navode iz JP Ceste FBiH.

Kompletiranjem treće faze radova, dodaju, ukupna dionica dobija svoj značaj i dobija se moderna saobraćajnica dužine 4,5 km koja će imati tri trake od kojih je jedna traka predviđena za kretanje sporih vozila.

Ranije je bilo najavljeno da će radovi biti završeni do kraja jula 2019. godine.
Akta
Alfons Kauders

#1717 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Ako ikad završe Karaulu, za desetak godina bi mogli početi ovo sjeverno od Kadnja što je pomenuo Fadil, i što sam ovdje ranije predlagao. Čisto da odoka nacrtam za one koji ne voze tuda.

Image

Dakle, mogla bi se napraviti fina ušteda od barem 3.5 kilometara, što nije malo na putu dugom oko 120 kilometara. Odoka gledano, tunel bi možda bio malo kraći od Karaule (ovo sam samo skicirao i znam da fulam - vidi se i na slici da bi se vjerovatno išlo malo više na zapad i da ulaz sa sjevera ne bi bio baš na sadašnjoj magistrali).

Nema uštede u visini kao na Karauli, jer je put tamo spušten preko 100 metara, a ovdje bi bio samo malo niži, 10-20 metara nadmorske u najboljem slučaju. Opet je značajna ušteda, faktički 3% kraći put, izbjegava se masa krivina malog radijusa, kao i par mjesta na kojim je klizište davno postalo problem. Svaki auto bi uštedio par decilitara benzina što možda zvuči zanemarivo, ali ako će tu prolaziti 5,000 auta dnevno, to nije malo. Vremenska ušteda bi bila 4-5 minuta u idealnim uslovima, a zimi i dosta više. Manje udesa, jeftinije održavanje, barem milion maraka uštede na gorivu svake godine itd.

Po meni, ovaj tunel je najpametnija stvar koja bi se trenutno mogla uraditi na tom putu. Kad bi još imali tri trake s obje strane Nišića, imali bi još 5-10 minuta uštede. O cijeni i rokovima ne bih, jer ne znam kako bi to išlo. :D
Laertes

#1718 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Laertes »

Alfons Kauders wrote:Ako ikad završe Karaulu, za desetak godina bi mogli početi ovo sjeverno od Kadnja što je pomenuo Fadil, i što sam ovdje ranije predlagao. Čisto da odoka nacrtam za one koji ne voze tuda.

Image

Dakle, mogla bi se napraviti fina ušteda od barem 3.5 kilometara, što nije malo na putu dugom oko 120 kilometara. Odoka gledano, tunel bi možda bio malo kraći od Karaule (ovo sam samo skicirao i znam da fulam - vidi se i na slici da bi se vjerovatno išlo malo više na zapad i da ulaz sa sjevera ne bi bio baš na sadašnjoj magistrali).

Nema uštede u visini kao na Karauli, jer je put tamo spušten preko 100 metara, a ovdje bi bio samo malo niži, 10-20 metara nadmorske u najboljem slučaju. Opet je značajna ušteda, faktički 3% kraći put, izbjegava se masa krivina malog radijusa, kao i par mjesta na kojim je klizište davno postalo problem. Svaki auto bi uštedio par decilitara benzina što možda zvuči zanemarivo, ali ako će tu prolaziti 5,000 auta dnevno, to nije malo. Vremenska ušteda bi bila 4-5 minuta u idealnim uslovima, a zimi i dosta više. Manje udesa, jeftinije održavanje, barem milion maraka uštede na gorivu svake godine itd.

Po meni, ovaj tunel je najpametnija stvar koja bi se trenutno mogla uraditi na tom putu. Kad bi još imali tri trake s obje strane Nišića, imali bi još 5-10 minuta uštede. O cijeni i rokovima ne bih, jer ne znam kako bi to išlo. :D
:-) Moj Alfons... Kakvo je ovo crtanje? Pa ne može se tako na SSC... :mrgreen:
#samoravnelinije
Alfons Kauders

#1719 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Laertes wrote: :-) Moj Alfons... Kakvo je ovo crtanje? Pa ne može se tako na SSC... :mrgreen:
#samoravnelinije
Nisam tehnički obrazovan, ja sam ipak samo umjetnik! :D

Neka na SCC crtaju kako nalaže struka, nema žurbe. Ionako se ovo nikad neće izgraditi, kao ni drugi pravci koje tamo crtaju i modeliraju u 3D-u.
doktor78

#1720 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by doktor78 »

Je li ovo odmah iznad Kladnja, nakon što se prođe raskrsnica prema Vlasenici (gledano iz smjera Sarajeva)?
escobar__

#1721 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

doktor78 wrote:Je li ovo odmah iznad Kladnja, nakon što se prođe raskrsnica prema Vlasenici (gledano iz smjera Sarajeva)?
Jeste, to je to.

Još jedan članak o katastrofalnim cestama na području TK, bacat će ih ovako još desetak dana kako bi priglupi glasači stekli dojam da se kao nešto planira i radi, a onda sve ide u zaborav. :D
Alfons Kauders

#1722 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

doktor78 wrote:Je li ovo odmah iznad Kladnja, nakon što se prođe raskrsnica prema Vlasenici (gledano iz smjera Sarajeva)?
Da, onaj grozni dio prema Stuparima, gdje su sad počeli raditi most, i gdje klizišta svakih par godina sjebu put.
escobar__

#1723 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Ovo što @Alfons predlaže ne bi možda toliko kilometarski skratilo put ali bi vremenski značilo puno, a zna to svako ko je ikad prošao tom dionicom.
Alfons Kauders

#1724 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

escobar__ wrote:Ovo što @Alfons predlaže ne bi možda toliko kilometarski skratilo put ali bi vremenski značilo puno, a zna to svako ko je ikad prošao tom dionicom.
Nije malo ni kilometarski, oko 3%... Mislim da ćemo toliko dobili i na Karauli, ako je ikad dovrše. Možda malo više.

Nema prostora za neka velika sraćenja ovog puta. Na Nišićima bi se moglo skresati još par kilometara (da se ide zapadno od Dolova/Bakića), i eventualno na još par mjesta uraditi tunele ili usjeke koji bi skratili put za pola kilometra ili kilometar.

I kao što kažeš nije samo bitno koliko se kilometara krati, već kakvih kilometara. :wink: Nije isto skratiti put za 3km na Nišićima gdje je svakako moguće voziti 80, već na krš dionicama poput ove.
drug_profi

#1725 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

U pravoj drzavi bi zatvorenici ovo istucali za dvije godine.
Rucnim alatom.
Post Reply