Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
Matzan

#1701 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Matzan »

sarlo wrote:
Matzan wrote:
kamberovica polje wrote:Ma nema frke...sad svi prodajmo Arapima svoju imovinu da nas forumska pc police ne bi optužila za fašizam i otvaranje konc. logora.

Prodaće ko ima. I osjeti potrebu.
Onaj ko nema neka kmeči po forumu.
Prodaj sve (ne mogu da nabrajam sta se sve prodaje), idi odavde u gastarbajtere kad ne cijenis ovaj narod, i odjavi se sa foruma.
I ne s,etaj nama na forumu koji razmjenjujemo i suprostavljamo misljenja o raznim temama.
Posteno.

Još jedan genijalac koji bi nekom određivao šta će da radi i gdje će da živi. :lol:
Sanjarko

#1702 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sanjarko »

crazy_diamond wrote: onda su veci problem kinezi,turci i siptari, oni koji dolaze ovdje da rade,da nesto muljaju,petljaju,prave konkurenciju nasim ljudima u poslu, valjalju robu iz svojih drzava i novac iz nasih tokova uzimaju i nose u svoje zemlje, to je problem ako cemo tjerati istinu, i problem su zapadni investitori lihvari koji vise iznose nego unose, ali eto imamo mi strucnjake i inteligenciju koja genijalne zakljucke ima
Ne bas svi od njih, ali mnogi od tih stranaca valjaju ovdje drogu, kriminalom se bave, trgovinom ljudi itd.
Ima naravno i nasih koji isto to rade.
Znaci niko nije problem, i svi su jednak problem.
SkyLimit

#1703 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by SkyLimit »

Mi dozvoljavamo strancima da napadaju našu vjeru i kulturu a nameću svoje, dozvoljavamo da uzimaju našu zemlju, dozvoljavamo da uzimaju naše žene...davno sam ja rekao, kad nastane kakva bošnjačka stranka koja će organizirati marševe u crnim uniformama, ja ću biti u prvim redovima.
Sanjarko

#1704 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sanjarko »

Matzan wrote:
kamberovica polje wrote:Ma nema frke...sad svi prodajmo Arapima svoju imovinu da nas forumska pc police ne bi optužila za fašizam i otvaranje konc. logora.

Prodaće ko ima. I osjeti potrebu.
Onaj ko nema neka kmeči po forumu.
I kmecavci bi volili da imaju da i oni utale malo "zatucanim Arapima". :mrgreen:
aratet

#1705 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by aratet »

SkyLimit wrote:Mi dozvoljavamo strancima da napadaju našu vjeru i kulturu a nameću svoje, dozvoljavamo da uzimaju našu zemlju, dozvoljavamo da uzimaju naše žene...davno sam ja rekao, kad nastane kakva bošnjačka stranka koja će organizirati marševe u crnim uniformama, ja ću biti u prvim redovima.
Pa stranac ti je i donio vjeru koju ima vecina tog naroda kojeg navodis, cak je i ime Bosnjak turcizam.
Sanjarko

#1706 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sanjarko »

Matzan wrote:
Još jedan genijalac koji bi nekom određivao šta će da radi i gdje će da živi. :lol:
Jednoumlje zagovaraju ko Karadzic svojevremeno, kad imaju moc i vlast vidimo sta se desi svima, i njihovim neistomisljenicima.
Ja ovdje odredzene sa Karadzicem usporedio po jednoumlju i dobio ban, a oni mene vrijedzali.
I ovakvi su za Demokratiju itd. ono pravo na Razlicito Misljenje itd.

Da hoce koji Hico novi doc pa da im se zelje ispune, i da se samouniste u tom procesu.
Evo Tramp im doso, odavno Putin i njegov pokret Nasi, mozda jos ko dodze, pa im se zelje ostvare.
Da hoce kakav Palpatin, Darth Vader i slican na vlast doc.

Antikrist i slicno. :evil:
Sanjarko

#1707 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sanjarko »

aratet wrote: Pa stranac ti je i donio vjeru koju ima vecina tog naroda kojeg navodis, cak je i ime Bosnjak turcizam.
A vama Srbima ko je ime donio i religiju.
Vjeru nije, vjera i religija nije jedno te isto. ;-)
LBVIEW

#1708 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by LBVIEW »

aratet wrote:
SkyLimit wrote:Mi dozvoljavamo strancima da napadaju našu vjeru i kulturu a nameću svoje, dozvoljavamo da uzimaju našu zemlju, dozvoljavamo da uzimaju naše žene...davno sam ja rekao, kad nastane kakva bošnjačka stranka koja će organizirati marševe u crnim uniformama, ja ću biti u prvim redovima.
Pa stranac ti je i donio vjeru koju ima vecina tog naroda kojeg navodis, cak je i ime Bosnjak turcizam.
Cekaj,a ko je vam donio vjeru,da nisu oni iz vaseljene? :lol: :lol:
Vi koliko ste nepismeni,ne kontate ni jedni ni drugi,kako je prapostojbina krscanstva/hriscanstva tamo gdje su ovi,kako volite
reci,"primitivni".Btw., ko je ono na predzidu krsanstva/hriscanstva,takoreci jucer,a ne prije par stotina godina,ispoljio svu raskos divljastva i primitivizma uzevsi ucesce u UZP i genocidu?Kad vec generalizirate cijele narode,krenite od svog dvorista. :izet:
Point.

#1709 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Point. »

KatarinaKosaca wrote:
Point. wrote:
KatarinaKosaca wrote:Od "Ne volim Arape jer su primitivni I glupi" (jok noje fasisoidna recenica nikako), do "Lju sam na mjih". Ko si BRE ti da budes kao ljut I kao nesto nekom ukazuhes. Pokazujes........ponavljam da se samo umjesto Arapi stavi Jevreji SIPA bi ti vec bila na vratima.....
:lol: Djevojko, je li ti to meni indirekto govoris da sam srbin, ovim bre :-) Ne budi jadna, ziva bila. :thumbup:
Ne. Ne zanima me ko je koje nacionalnosti. KOS to ne priznaje. Vec drugi put ti govorim da me ne zanima koje si nacionalnosti
Ne zanima al imputiras. Ako te ne zanima, prestani mi jahati za vratom, kmecati modovima i razguli sa teme, ako ces svakoga ko ne dijeli tvoje uzviseno misljenje nazivati fasistom, rasistom, prizivati Hitlera i slicne mladalacke gluposti.
aratet

#1710 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by aratet »

I krscanstvo i Islam, ali i judaizam su sa istog podrucja, otprilike je i isti pisac, barem vecine te materije, sve je to stranac donio u nasu zemlju BiH.
Drvosjeca iz Dejcica

#1711 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

aratet wrote:I krscanstvo i Islam, ali i judaizam su sa istog podrucja, otprilike je i isti pisac, barem vecine te materije, sve je to stranac donio u nasu zemlju BiH.
Pa šta predlažeš da kršćanstvo, islam i judaizam protjeramo odakle su i došli?
aratet

#1712 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by aratet »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
aratet wrote:I krscanstvo i Islam, ali i judaizam su sa istog podrucja, otprilike je i isti pisac, barem vecine te materije, sve je to stranac donio u nasu zemlju BiH.
Pa šta predlažeš da kršćanstvo, islam i judaizam protjeramo odakle su i došli?
Procitaj pocetak diskusije, hvala unaprijed.
breuer

#1713 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

pa nije to baš istina, kršćanstvo su evropska kraljevstva primila svojevoljno i čitavi narodi se krstili tako, dok je islam na tlo Evrope došao mačem
Drvosjeca iz Dejcica

#1714 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

breuer wrote:pa nije to baš istina, kršćanstvo su evropska kraljevstva primila svojevoljno i čitavi narodi se krstili tako, dok je islam na tlo Evrope došao mačem
Ma ja, znamo tu standardizovanu priču od kršćanskih klerika. Još samo uklopi paljenje aleksandrijske biblioteke od strane kršćana i tadašnji genocid u tu priču. :oops:
breuer

#1715 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

breuer wrote:pa nije to baš istina, kršćanstvo su evropska kraljevstva primila svojevoljno i čitavi narodi se krstili tako, dok je islam na tlo Evrope došao mačem
Ma ja, znamo tu standardizovanu priču od kršćanskih klerika. Još samo uklopi paljenje aleksandrijske biblioteke od strane kršćana i tadašnji genocid u tu priču. :oops:
kakve veze ima biblioteka na tlu afrike sa srednjevjekovnom evropom bogati i to u potpuno drugim vremenskim kontekstima? neke stvari su takve kakve jesu, nema razloga negirati ih...jesu li mauri zauzeli čitave pirineje mačem? jesu, kasnije ih izbacilo jbg, jesu li turci došli do beča mačem?
Drvosjeca iz Dejcica

#1716 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

breuer wrote:
kakve veze ima biblioteka na tlu afrike sa srednjevjekovnom evropom bogati i to u potpuno drugim vremenskim kontekstima? neke stvari su takve kakve jesu, nema razloga negirati ih...jesu li mauri zauzeli čitave pirineje mačem? jesu, kasnije ih izbacilo jbg, jesu li turci došli do beča mačem?
U kontekstu mača ima itekako. :wink: Tada je Aleksandrija bila centar tadašnjeg modenog i naprednog svijeta dok je kršćani nisu sjebali a Theophilus of Alexandria je zločinac u rangu Hitlera, lucifer u ljudskom obliku. Za razliku od vas kršćanske verzije vehabija ja ne sporim širinje Islama i mačem ali pored toliko činjenica biti toliki glupan pa tvrditi da se kršćanstvo nije širilo mačem je nonsens. Još kada uzmeš da ste vi kršćani 1204. godine svoje kršćane palili i razorili Constantinopol šta onda čovjek treba išta više reći? Ali eto neka je kršćanstvo religija mira a neka je islam religija rata. :oops:
breuer

#1717 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:U kontekstu mača ima itekako. :wink: Tada je Aleksandrija bila centar tadašnjeg modenog i naprednog svijeta dok je kršćani nisu sjebali a Theophilus of Alexandria je zločinac u rangu Hitlera, lucifer u ljudskom obliku. Za razliku od vas kršćanske verzije vehabija ja ne sporim širinje Islama i mačem ali pored toliko činjenica biti toliki glupan pa tvrditi da se kršćanstvo nije širilo mačem je nonsens. Još kada uzmeš da ste vi kršćani 1204. godine svoje kršćane palili i razorili Constantinopol šta onda čovjek treba išta više reći? Ali eto neka je kršćanstvo religija mira a neka je islam religija rata. :oops:
jel pričamo o kršćanima ili kako je kršćanstvo došlo u evropu? to za biblioteku u aleksandriji je mngoo veća tragedija svakako al nikakve veze nema sa našom pričom, nit iko spominje da kršćani nisu pokretali grozne sukobe i ratove, ali je kršćanstvo u evropi došlo voljom tadašnjih evropljana, a islam nakon ratobornih invazija turaka i nekad prije maora...

ima kršćana i u etiopiji, znaš kako su im cool crkve :D
HAVANA

#1718 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

Ma ovde ko god je doso u cudu je osto. :D A sada da ti, brate Ivane, objasnim ono o šljivama.

Kad sam u proljeće AD 1869. stigao u ovaj kraj, zamijetih nešto što nigdje i nikad vidio nisam. Ovdje, naime, svi piju, što je zapravo najblaži izraz za uživanje u rakiji, što se ogleda u cjelodnevnom napajanju tim vražjim eliksirom. Piju Turci, piju kmetovi, piju i katolici i pravoslavni podjednako revnosno, a vidjeh i svećenike (od sve tri vjere – neka im Bog oprosti!) kako im nije mrsko to smeće. Svima su od rakije lica zemljane boje, oči se jedva naziru kroz nabubrele kapke, i gotovo da ne možeš sresti čovjeka koji ide pravo, a da ne tetura. Turci – begovi još i nekako (oni i ne hodaju nego jašu na konjima), ali nadničari mogu raditi najviše sat-dva, a onda se svale u jarak (ako ga kopaju).

Ili, nakon sudaranja sa stablima koja su kanili posjeći, naprosto zamru od rakije.

Muka je to velika jer ovdje šljive uzgajaju isključivo da bi od njih destilirali rakiju. Pa da bar to čine na način kako se to u svijetu radi. Ovdje su, naime, u stanju iz deset kilograma prevrelog voća izvući dvadeset litara otrova koga niko živ i nigdje u svijetu okusio ne bi. A ovi ga piju umjesto vode, jer kažu – od vode obole bubrezi, ispadaju zubi, napada kostobolja.

Vidjevši tu muku i propast, odlučim podučiti bijednike da se šljive mogu sušiti, pa u zimi, okrepljujući i hranljivi kompot od njih praviti. Trapisti oduvijek suše voće pa ponudili seljacima da ga kušaju. I bijahu zadivljeni. Da bih im nekako šljive uskratio, lani sam s ostalom braćom sagradio sušionicu. Onda sam ponudio dobru cijenu i otkupljivao to voće, punio sušnicu, a pred prošli Božić, besplatno, raji i kmetovima, bez razlike vjere, to sušeno voće dijelio. Vjerovao sam da će im se oči otvoriti: uzeli su novce (a ostali bez šljiva) i onda te šljive sušene dobili. Bilo je očekivati da će ove godine i sami početi šljive sušiti jer sam razglasio da ću sve viškove otkupiti.

Niko sretniji od mene kada sam prošloga oktobra i novembra zaključio da se šljiva destilira tek na dva-tri mjesta u cijelome kraju. Jer ovi jadnici su gotovo cijeli urod prodali za našu sušnicu. Minula je Nova godina, stigao januar, snijeg je cijeli kraj gotovo zatrpao, tek smo put do samostana uspjeli malo prokrčiti. A onda se moja zamisao srušila, a bolje bi bilo, neka mi Svevišnji oprosti, da su se nebesa provalila i još jedan opći potop nastao! Hulio sam u sebi, a sada nastavljam perom. Da skratim: jednoga dana dolazi samostanu brojno izaslanstvo. I nose darove. Neko mlijeko, neko kolcu, tjeraju i nekoliko ovčica, napiti li svježe ispečenih ogromnih kruhova, i svi pjevaju (bolje je kazati – zavijaju kao vukovi) i, dragi moj brate u Kristu Ivane – svi pijani da ne mogu pijaniji biti!

Sklopljenih ruku zaustih se obratiti Svevišnjem, no najstariji među zabludjelima pristupi s nakanom da mi ruku poljubi, ali se onako pijan nosom svali u snijeg. Prignuh se da ga podignem, no on se izvali, i blaženog izraza otpoče govoriti: “Neka Bog blagoslovi pater Vranju i sve patere, i ovaj samostan, i sve trapiste koliko god i gdje god ih ima! Dok vi, sveti oci, ne dođoste, mi smo, bijedni, ujesen rakiju pekli, popili bi je do iza Božića, a onda cijelu zimu suha grla tugovali. Kad ste nas prosvijetlili da se šljiva sušiti može, nama su se Nebesa otvorila. Neka vam Bog da zdravlja i veselja, jer sada, i u pola zime, mi rakiju od suhih šljiva peći moremo! I bolja je, oče duovniče, od one sirove, jesenske. Ilija dodaj-de našem premilostivom i učevnom pater Vranji plošku da se i on pričesti ovom blagoslovljenom mučenicom od njegovih suhih šljiva!”
Stisnuo sam zube brale Ivane da ne bih kletvu izustio! Pobjegoh od bezbožnika koji su, neka im Bog oprosti, u stanju rakiju i od suhih drva napraviti! Cijeli dan i cijelu noć provedoh u molitvi i pokori, bez mrvice kruha i kapi vode, a sve to uz flagelaciju do krvi! Braća su molila uz mene, a neki suze zadržati nisu mogli dok sam bičevao svoje griješno tijelo. Svevišnji mi je svjedok da ni u snu ne pomislih kako će se moja benevolentna nakana u blasfemiju izroditi!

Na koncu, sve što sam mogao učiniti bilo je da obznanim kako pristup samostanu neću dopustiti nikome ko pije. Pijance nećemo ispovijedati ni pričešćivati, niti ih crkvi pripuštati. Da je onda tek bilo jad naš vidjeti! Mise smo nedjeljama držali u gotovo praznoj crkvi. O pričestima neću niti pisati. Zatvorili bismo jedno oko na krštenjima, a posljednju pomast davali smo u domovima umirućih – no tu ne možemo utjecati na ukućane koji smrt, baš kao rođenje i krštenje, bez rakije zamisliti ne mogu. Za utjehu, i na kraju: stanje se koncem februara počelo popravljali.

Crkva je gotovo puna na nedjeljnoj misi. Skrušeno mole puni pokajanja, ispovjede se i pričeste, a onda nestrpljivo jure pred samostan, na livade, i tu počinju lokati. I muški i ženski, bez razlike, i tako do zalaska sunca (ako ga ima).
Najradije bih pobjegao u Afriku, u misije, no još nisam ispunio zavjet, a to je da ovaj Samostan postane zubljom industrijskog preporoda i općeg, gospodarskog i kulturnog napretka ovog dijela Turske. Svevišnji će se, uz našu molitvu, pobrinuti da ovako ne ostane zauvijek. Neka te, premili brate u Kristu Ivane, ova epistola zatekne u dobrome zdravlju.

Moli za nas koji smo ovdje, u sumračnome kutku Balkana. Moli da nas Svevišnji uzdrži u Vjeri, Nadi i Ljubavi da istrajemo na svome križnome putu!

Moli i za ove nesretnike koji, osim u Boga, vjeruju još samo u rakiju…

Tvoj brat u Kristu Franjo
breuer

#1719 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

sve čovjek nabroja, samo Bošnjake izostavi :D
Sanjarko

#1720 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sanjarko »

Ima toga ihaha.
Drvosjeca iz Dejcica

#1721 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

breuer wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:U kontekstu mača ima itekako. :wink: Tada je Aleksandrija bila centar tadašnjeg modenog i naprednog svijeta dok je kršćani nisu sjebali a Theophilus of Alexandria je zločinac u rangu Hitlera, lucifer u ljudskom obliku. Za razliku od vas kršćanske verzije vehabija ja ne sporim širinje Islama i mačem ali pored toliko činjenica biti toliki glupan pa tvrditi da se kršćanstvo nije širilo mačem je nonsens. Još kada uzmeš da ste vi kršćani 1204. godine svoje kršćane palili i razorili Constantinopol šta onda čovjek treba išta više reći? Ali eto neka je kršćanstvo religija mira a neka je islam religija rata. :oops:
jel pričamo o kršćanima ili kako je kršćanstvo došlo u evropu? to za biblioteku u aleksandriji je mngoo veća tragedija svakako al nikakve veze nema sa našom pričom, nit iko spominje da kršćani nisu pokretali grozne sukobe i ratove, ali je kršćanstvo u evropi došlo voljom tadašnjih evropljana, a islam nakon ratobornih invazija turaka i nekad prije maora...

ima kršćana i u etiopiji, znaš kako su im cool crkve :D
Prošetaš jednom do Splita kada ti bude na ruku, posjetiš Solin (drevna Salona) osnovana još u 3. vijeku p.n.e, razgledaš, pročitaš i istražiš dostupne informacije, Nakon dolaska kršćanstva sve religije koje su tu bile starosjedioci stoljećima prije kršćanstva su zatrte i uništene. Ne nije to samo dobrovoljno prihvatanje religije već nasilno. Zato pusti tu priču o kršćanstvu koje se mirnim putem širilo. :oops:
Sanjarko

#1722 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sanjarko »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Prošetaš jednom do Splita kada ti bude na ruku, posjetiš Solin (drevna Salona) osnovana još u 3. vijeku p.n.e, razgledaš, pročitaš i istražiš dostupne informacije, Nakon dolaska kršćanstva sve religije koje su tu bile starosjedioci stoljećima prije kršćanstva su zatrte i uništene. Ne nije to samo dobrovoljno prihvatanje religije već nasilno. Zato pusti tu priču o kršćanstvu koje se mirnim putem širilo. :oops:
'Ma mirnim putem bre, ne bi mi nikad macem bre'.
'Nismo mi ko mehmedovci sotonisti bre'.
breuer

#1723 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Prošetaš jednom do Splita kada ti bude na ruku, posjetiš Solin (drevna Salona) osnovana još u 3. vijeku p.n.e, razgledaš, pročitaš i istražiš dostupne informacije, Nakon dolaska kršćanstva sve religije koje su tu bile starosjedioci stoljećima prije kršćanstva su zatrte i uništene. Ne nije to samo dobrovoljno prihvatanje religije već nasilno. Zato pusti tu priču o kršćanstvu koje se mirnim putem širilo. :oops:
joj lika, opet fulaš čitave epohe bolan, mani kraj zapadnog rimskog carstva, to je još antika bolan, proces mirne kristijanizacije evrope je tekao par stoljeća nakon, i to ponavljam, nenasilno, rano hrišćanstvo je već tada bilo arheološko naslijeđe evropskog tla, nikakvog utjecaja nije imalo na totalnu kristijanizaciju evrope, mi pričamo o srednjem vijeku kad su svi evropski narodi samovoljno kršteni...pa tako i narodi kod nas...

i tebi je jasno da su ti argumenti smiješni i nazor, veoma slični onima o bihačkoj gotičkoj crkvi, kojoj se po nekim forumašima munara sama pridodala nakon nekakvog zemljotresa...

doskakutala :D

inače, potpuno sam za dolazak Arapa u BiH, što sma više puta na ovoj istoj temi i pisao
Last edited by breuer on 27/12/2016 22:19, edited 1 time in total.
aratet

#1724 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by aratet »

Sve religije su se sirile macem.

Ali danas je krscanstvo poprilicno modernizovano, neke stvari su odbacene, na Zapadu smijes slobodno prikazati Isusa kao pedera ili u nekom drugom kontekstu koji vrijedja krscane, ali zato prikazi Muhameda, pada mrtva glava odmah.
Drvosjeca iz Dejcica

#1725 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

breuer wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Prošetaš jednom do Splita kada ti bude na ruku, posjetiš Solin (drevna Salona) osnovana još u 3. vijeku p.n.e, razgledaš, pročitaš i istražiš dostupne informacije, Nakon dolaska kršćanstva sve religije koje su tu bile starosjedioci stoljećima prije kršćanstva su zatrte i uništene. Ne nije to samo dobrovoljno prihvatanje religije već nasilno. Zato pusti tu priču o kršćanstvu koje se mirnim putem širilo. :oops:
joj lika, opet fulaš čitave epohe bolan, mani kraj zapadnog rimskog carstva, to je još antika bolan, proces mirne kristijanizacije evrope je tekao par stoljeća nakon, i to ponavljam, nenasilno, rano hrišćanstvo je već tada bilo arheološko naslijeđe evropskog tla, nikakvog utjecaja nije imalo na totalnu kristijanizaciju evrope, mi pričamo o srednjem vijeku kad su svi evropski narodi samovoljno kršteni...pa tako i narodi kod nas...

i tebi je jasno da su ti argumenti smiješni i nazor, veoma slični onima o bihačkoj gotičkoj crkvi, kojoj se po nekim forumašima munara sama pridodala nakon nekakvog zemljotresa...

doskakutala :D
Kršćanstvo je starije od islama pa moramo krenuti ranije. Pa upravo kraj zapadnog rimskog carstva je udarilo temelje kršćanstva u Evropi, srednji vijek je već završena priča širenja kršćanstva a sve ono što se odvijalo prije je sve samo ne mirno.
Locked