Brexit

Post Reply
omar little

#1701 Re: Brexit

Post by omar little »

ali su na marginama zbog rezultata neoliberalnih politika. oni to, mozda, ne znaju tako definirati, ali snose posljedice i jesu.
Gojeni H

#1702 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

Edin H. wrote:
stakasa wrote:
hAZNADAR wrote: Jarane, upravo je prava raja, kulturna elita,.. i medju Bosnjacima i Hrvatima i Slovencima,.. glasala za nezavisnost i ostala u tome dosljedna. Zato sto se politika Beograda u YU i Brisela u EU ne moze porediti. Tako da tvoja paralela nema nikakve veze sa ovom temom. Bivsu drzavu ne posmatram kroz prizmu teorije, ideologije, kako je trebalo biti - vec prakse, odnosno kako jeste bilo na terenu.

Ovo sto se desava sa Britanijom i izlaskom iz EU nema blage veze sa izlaskom republika iz bivse YU. Skroz druge okolnosti. U bivsim YU republikama su upravo kulturna elita, establisment, prava raja,.. prvi primijetili i ukazali na nepravednost i nelogicnost bivseg sistema. Nisu primitivni nacionalisti izveli secesiju vec su se samo populisticki prilagodili javnom mijenju i okitili poslije medaljom dusebriznika. Nazivati protagoniste nezavisnosti BiH i glasace za to luzerima, novoseljacima, primitivcima,... je uvreda.

U Britaniji je pored tradicionalne desnice prevagu na referendumu odlucilo fleksibilni dio biraca koji su poslusali svoj tradicionalni ostvrski skepticizam i medije. Pa mozemo ih nazvati novoseljacima, luzerima, primitivcima ili da su jednostavno u tom momentu imali odsustvo pameti i kriticizma.
Na pogresnoj temi mases bh patriotizmom. I kasno si ga se sjetio. A u Bosni i Hercegovini 1990-e su primitivci, nacionalisti, neobrazovani polusvijet... nastavi niz... duboko potcjenjeni a ljudi predstavljali vecinu, vecinu koja je dosla na svoje kada su se norme promjenile.
Isto tako ni Britanija nije samo multikulturni London kao sto ni USA nije samo Sillicon Valey ili Manhatan
Pusti se referenduma, ko je glasao za nacionalne stranke koje su i dovele do rata.
Pusti se glasanja za nacionalne stranke, sta je bilo prije toga u Sloveniji i Hrvatskoj?

Totalna fula na pogresnoj temi ... a ja i dalje ne mogu da vjerujem da 25 godina kasnije pricamo o stvarima za koje svako normalan zna kako su se desile.

Sreca samo da su kulturna elita, prava raja, itd., najavili seljacima, papcima, nekulturnom puku, i ostalom dnu i talogu sta im se sprema.
A onda, po uzoru na najveceg im sina naroda i narodnosti, poveli narod s puskama u rukama u odbranu zivota dostojnog covjeka. :oops:

I onda se ljudi ibrete otkud brexit, kako Trump hara ... :-)
stakasa

#1703 Re: Brexit

Post by stakasa »

omar little wrote:ali su na marginama zbog rezultata neoliberalnih politika. oni to, mozda, ne znaju tako definirati, ali snose posljedice i jesu.
A inace ne bi bili na marginama? Radili bi u nerentabilnim celicanama trideset godina, drzava bi uredno pokrivala minuse da ne zahature sta, da dostojanstvo sacuvaju...
Englaska je duboko podjeljeno drustvo, vec dvjesto godina. Nista tu EU nije kriva. Cak stavise
L u c i f e r

#1704 Re: Brexit

Post by L u c i f e r »

TAFKAP wrote:I onda skontas da je taj novac "virtualan", nit je postojao, nit nestao.. :-)
:facepalm:
Gojeni H

#1705 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

Saul Alvarez wrote:Petition demanding second EU referendum investigated over FRAUD allegations as thousands sign up overseas (and it turns out the man who started the petition is a BREXIT supporter)

:D
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... esult.html
Ovo je Edin H. pokrenuo u Bosni 100%. :oops:
hAZNADAR

#1706 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

Jashar X wrote:Ne moze se analizirati situacija u UK i Engleskoj kroz BiH mozgove.

U BiH je sve kolektivno, ondnosno tako forumasi razmisljaju: mi Bosnjaci, mi ovi, mi oni... to projektuju na UK kao da je to homogeno drustvo.

Kod njih to nije bas tako. Vjerovali ili ne, kod njih i dalje postoje bankari i radnici, aristokrate i "common people".

Ne mogu se uzeti ni agregatni brojevi pa reci da je to neka relevantna slika zemlje. Razlika izmedju bogatih i siromasnih nikad nije bila veca.

Situacija je poprilicno ocajna u ekonomskom smislu za ogromnu vecinu ljudi. I davno je krenula nizbrdo.

Ali nekim forumasima su najdraza objasnjenja tipa "rasisti glasali za Brexit", "grci su lijeni", "neobrazovani vole Trumpa", i sl. Sta li ce sutra reci za Francuze? Za Italijane?

Neoliberalizam je imao zamah u periodu od 1989 do 2001, poceo je da puca po savovima 2008. Globalna kriza, pa wikileaks, pa Snowden, pa Trump, pa Panama Papers, eurozone kriza, su sve logicne i nimalo iznenadjujuce stvari i ko ih je pratio vidio je Brexit.

Da Panama Papers npr nisu javno objavljena masa ljudi bi za njih rekla da su "teorija zavjere". Najlakse je ubijedit sebe da je CNN uvijek u pravu a sve ostalo je " teorija zavjere" i rusofilija.
:thumbup: Svaka cast. Nadam se da ces nastaviti.
vivaldi

#1707 Re: Brexit

Post by vivaldi »

dobar jashar...
General War

#1708 Re: Brexit

Post by General War »

vivaldi wrote:dobar jashar...
ja se bas nebih slozio...puno bih paralela nasao sa toboznjim razlozima rasturanja SFRJ.
Koliko su se slovenci bunili za pomoc nerazvijenim republikama, hrvatska...
omar little

#1709 Re: Brexit

Post by omar little »

stakasa wrote:
omar little wrote:ali su na marginama zbog rezultata neoliberalnih politika. oni to, mozda, ne znaju tako definirati, ali snose posljedice i jesu.
A inace ne bi bili na marginama? Radili bi u nerentabilnim celicanama trideset godina, drzava bi uredno pokrivala minuse da ne zahature sta, da dostojanstvo sacuvaju...
Englaska je duboko podjeljeno drustvo, vec dvjesto godina. Nista tu EU nije kriva. Cak stavise
a, koja tacno politicka opcija i uk nije podrzavala neoliberalnu politiku? poenta je da njih udara ista sila i sa jedne i sa druge strane, samo sto im je eu i imigracija prodana kao baja i bauk pa se njih i plase i mrze ih. u vecini zemalja je tako. realna placa globalno stagnira od 80s, svi su u istom kurcu.

ovo moje je ionako bilo odgovor onom sa eurokremom.
hAZNADAR

#1710 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

klavirdžija wrote:Makar trećina ovih što su za izlazak ne zna ni spelovati neoliberalizam, a kamoli šta drugo.

Njima su glavni argument useljenici što i danas dokazuju povicima "Paki, Paki" upućenih uglavnom Sikima. :D
Paki nisu problem. Nije Britanija Skandinavija koja ima iskustva sa useljenicima tek par decenija. U Britaniji su "Paki" vise generacija prisutni, kao i Afrikanci, Arapi, Kinezi,..zemlja jednostavno ima dugu tradiciju useljenistva. Isto useljenistvo je produktivno, ucestvuje odavno u industriji, trzistu, obrtu,.. "Paki" su direktori firmi, vlasnici korporacija, sefovi internacionalonih koncerna, TV stanica, lanaca trgovina, u politici,... sto se u Skandinaviji pa i u Njemackoj, Beneluxu, Spaniji, Italiji,.... ne moze ni zamisliti. Treba biti realan. Britanija je puno tolerantnija prema ljudima afroazijskog porijekla negoli ostatak Evrope i sa vecom perspektivom za iste.

Problem je jeftina radna snaga koja je pohrlila iz istocne Evrope. A to je samo prijelazni period tranzicije istocnoevropskih drustava koje ce ipak jednom prestati sa baustelom jer se standard popravlja. Ko je bio u Poljskoj prije 15 god i danas - razlika je ogromna. Cak i firme koje su preselile u Poljsku nekada zbog jeftinije satnice - danas traze drugu opciju jer je standard skocio. Za manje od 10 god. masa radnika iz Poljske, Baltickih zemalja, Rumunije,... nece imati potrebu za baustelom u Britaniji, Njemackoj,.. jer ce im bolje isplatiti traziti posla kod kuce. Portugalci su nekada isto u ogromnom broju baustelali najvise u Njemackoj - danas je njihov broj manji bar 5 puta. Danas su na redu baustelci iz istocne Evrope. I taj prijelazni period Britanija ne moze da saceka. Jer ostrvljani su uvijek gledali malo vise samo na svoj interes i vrlo oprezno nastupali sa talovima na kontinentu. Sad bi se malo iskljucili dok je u EU jos fukare, pa se poslije vratili kada se fukara popravi. E tesko da ce moci, jer ostatak EU ne misli poturati ledja za njih i preuzeti taj dio tereta narednih godina.

Nepotrebno i glupo. Mogli su jednostavno uvesti poreze za baustelce i poostriti kontrolu rada na crno kao sto je slucaj u Skandinaviji. U Skandinaviji je bilo dreke prije par godina,.. ali se sve smirilo jer su rad na crno smanjili na minimum,.. a konkurentnost je na veliku radost puka ne samo ustavbilile cijene domacih sevisnih usluga vec i poboljsali kvalitet.
vivaldi

#1711 Re: Brexit

Post by vivaldi »

General War wrote:
ja se bas nebih slozio...puno bih paralela nasao sa toboznjim razlozima rasturanja SFRJ.
ma tesko je ovdje bilo sta tvrditi. pravo da ti kazem, jedna slika po meni opisuje brexit, njegvo znacenje, ocekivanje i totalno iznenadjenje

Image

cim sam mu vidio zenine oci dok se obracao ono jutro meni vise nije trebalo - mislim da je ovo bio totalni shok za njega. ogormno iznenajdenje. stvar koju je sam pokrenuo, a onda mu se neocekivano otgrla iz ruke.

meni je totalno iznenadjenje. uopste ne znam otkud je moglo biti bilo kakve neizvjesnoti. postigli su dobar dogovor sa eu, bukvalno cijeli svijet ih je molio da ostanu, svi svjteski ekonomski giganti su im reklid a ih cekaju ogormne posljedice u slucaju izlaska, znali su da ce to dovesti do unutranjih potresa, ne znam bukvalno nijednu poznatu osobu koja je podrzavala izlazak...

uprkos svemu tome ljudi izglasaju izlazak. pazi nije to hiljada, dvije 100 hiljada glasova. to je 17 miliona jebote.

neki njihovi strahovi ili nezadovoljstvo je sve pomenuto nadvladalo i glasali su out.

kako sada bilo ko iz bilo koje zemlje a kamoli usrane bosne da tumaci njihove motive.

nesto iznutra ocigledno debelo ne stima, cak i da nisu izasli opet bi bio ogorman procenat nezadovoljnih.

jashar je samo ukazao da povrsna objasnjenja tipa neobrazovani glasaju za trumpa, starci za brexit itd su previse plitka. i tu se slazem.

ja ne mogu da tvrdim sta jeste u pitaju, ali sam poprilicno siguran da znam da ovo nije sto se obicno pauslano navodi
General War

#1712 Re: Brexit

Post by General War »

vivaldi wrote:
General War wrote:
ma tesko je ovdje bilo sta tvrditi. pravo da ti kazem, jedna slika po meni opisuje brexit, njegvo znacenje, ocekivanje i totalno iznenadjenje

Image

cim sam mu vidio zenine oci dok se obracao ono jutro meni vise nije trebalo - mislim da je ovo bio totalni shok za njega. ogormno iznenajdenje. stvar koju je sam pokrenuo, a onda mu se neocekivano otgrla iz ruke.

meni je totalno iznenadjenje. uopste ne znam otkud je moglo biti bilo kakve neizvjesnoti. postigli su dobar dogovor sa eu, bukvalno cijeli svijet ih je molio da ostanu, svi svjteski ekonomski giganti su im reklid a ih cekaju ogormne posljedice u slucaju izlaska, znali su da ce to dovesti do unutranjih potresa, ne znam bukvalno nijednu poznatu osobu koja je podrzavala izlazak...

uprkos svemu tome ljudi izglasaju izlazak. pazi nije to hiljada, dvije 100 hiljada glasova. to je 17 miliona jebote.

neki njihovi strahovi ili nezadovoljstvo je sve pomenuto nadvladalo i glasali su out.

kako sada bilo ko iz bilo koje zemlje a kamoli usrane bosne da tumaci njihove motive.

nesto iznutra ocigledno debelo ne stima, cak i da nisu izasli opet bi bio ogorman procenat nezadovoljnih.

jashar je samo ukazao da povrsna objasnjenja tipa neobrazovani glasaju za trumpa, starci za brexit itd su previse plitka. i tu se slazem.

ja ne mogu da tvrdim sta jeste u pitaju, ali sam poprilicno siguran da znam da ovo nije sto se obicno pauslano navodi
vivaldi

#1713 Re: Brexit

Post by vivaldi »

valjace im malo zajebancije naredni period dok malo ne dodju sebi, mada za njih nema zime.

mozda se i dzeremi klarkson privremeno vrati na bbc :D
L u c i f e r

#1714 Re: Brexit

Post by L u c i f e r »

prog321

#1715 Re: Brexit

Post by prog321 »

Švabe jedva dočekale da se kutarišu kočničara. :-D
Drvosjeca iz Dejcica

#1716 Re: Brexit

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Eto ti ga na... :oops:
Engleski jezik, koji je bio radni u institucijama EU, možda više neće biti zvanični jezik EU nakon što Britanija izađe iz članstva evropskog bloka, rekla je danas predsjedavajuća Komiteta za ustavna pitanja u Evropskom parlamentu Danuta Hübner.
vivaldi

#1717 Re: Brexit

Post by vivaldi »

L u c i f e r wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/merke ... /160627107

Bravo, ima zena muda :thumbup:

stvarno je gigant. neki dan je bila jos jaca poruka u fazonu nema potrebe da ih sada odmah nabijaju nogom vec polako.

prije par mjeseci kad je ono psla u tursku brko joj prijetio, maho rukom, da ne dolazi u tursku bez ovog, bez onog...a ona hladna ko led. zna po sta je posla, ima cilj...ne odgvovara na provokacije nikakve...tacno se covjek umjesto nje iznervira.

uzasno je antipaticna, ali je gigant. nije bas da mislim da u posljednje vrijeme nema fula, ali me fascinira dosljednost i istrajnost u ciljevima pa kakvi god da su
L u c i f e r

#1718 Re: Brexit

Post by L u c i f e r »

Fataj bake biljeske, bem te mrljava
mO k3

#1719 Re: Brexit

Post by mO k3 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Eto ti ga na... :oops:
Engleski jezik, koji je bio radni u institucijama EU, možda više neće biti zvanični jezik EU nakon što Britanija izađe iz članstva evropskog bloka, rekla je danas predsjedavajuća Komiteta za ustavna pitanja u Evropskom parlamentu Danuta Hübner.
:thumbup:

Njemački :)
mO k3

#1720 Re: Brexit

Post by mO k3 »

Moje moje mišljenje je da Britanci nisu imali plan B ako većina bude glasala za " out"

Ovih dana ne vidim odgovorne političare na TV da daju intervju za BBC ili druge kuće
General War

#1721 Re: Brexit

Post by General War »

L u c i f e r wrote:Fataj bake biljeske, bem te mrljava
:lol:
L u c i f e r

#1722 Re: Brexit

Post by L u c i f e r »

mO k3 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Eto ti ga na... :oops:
:thumbup:

Njemački :)
Naturlich! :thumbup:
General War

#1723 Re: Brexit

Post by General War »

vivaldi wrote:
L u c i f e r wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/merke ... /160627107

Bravo, ima zena muda :thumbup:

stvarno je gigant. neki dan je bila jos jaca poruka u fazonu nema potrebe da ih sada odmah nabijaju nogom vec polako.

prije par mjeseci kad je ono psla u tursku brko joj prijetio, maho rukom, da ne dolazi u tursku bez ovog, bez onog...a ona hladna ko led. zna po sta je posla, ima cilj...ne odgvovara na provokacije nikakve...tacno se covjek umjesto nje iznervira.

uzasno je antipaticna, ali je gigant. nije bas da mislim da u posljednje vrijeme nema fula, ali me fascinira dosljednost i istrajnost u ciljevima pa kakvi god da su
Image

Image

Image
pirmin

#1724 Re: Brexit

Post by pirmin »

prog321

#1725 Re: Brexit

Post by prog321 »

Treba uvesti novu himnu EU.
Deutschland über alles. :-D
Post Reply