Problem pasa lutalica vol 2

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1701 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Truba »

prihvatiti psa na ulici je ko davati donacije tudjim parama
AmirBaa

#1702 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by AmirBaa »

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... ook+status sta kaze na ovo profesor covjekovog zdravlja :roll: :roll:
sizifinho

#1703 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by sizifinho »

KB9 wrote:mahala prihvatila psa al niko da ga uzme za sebe?

zar nije to malo dvolicno, cak onako i bezobrazno na kraju krajeva, sta kazes sizife? :-D
Ma ne možeš, bar ja tako gledam, ništa gledati kao na crno i bijelo. Istina je uvijek u sredini. Da li je u velikom broju slučajeva to bezobrazno? Jeste.

Da li je u svim uslovima bezobrazno? Nije.

Evo ti profila mojih komšija. To su većinom penzioneri kojima je penzija oko 300 KM. Pas u kući bi bio velika obaveza fizički i novčano za njih. No svejedno ti ljudi vole životinje, vole to popodnevlje koje provedu u hladu stabla i klupa i vole društvo tog psa koji im legne ispred nogu, moli ih za maženje i hranu itd.

A onda dođu djeca. Mnogi od njih bi uzeli tog psa ali im roditelji ne daju.

Možemo li nazvati dijete dvoličnim, zato što mu roditelji ne daju da uvede cuku u kuću, pa mu ovaj onako naivan snese hrane par puta?

I molim te nemoj zanemariti ovo sad. Ja ne relativiziram i ne opravdavam činjenično stanje. Samo pokušavam objektivizirati i naći neku sredinu.

Na kraju, ja mogu odgovarati samo za sebe, je li tako? Ja volim pse. Imam ih dva u kući, brinem se o njima odgovorno i odgovaram za njih. Nikad nisam učinio ništa što bi rezultovalo time da taj pas ostane kod nas.
Ali nije da mi smeta taj "komšijski" pas i iskreno, nisam za tu varijantu da se ovakav profil pasa skloni sa ulice.

No apsolutno se slažem da se treba smanjiti njihov broj (jer def. neće preko noći nestati).

Zašto ne bismo onda pokušali gledati na nekih 10 godina. Prvo šintori da uklone sve agresivne, bolesne i stare (ponavljam se). Da se napravi linija za prijavljivanje agresivnih pasa i napada. To bi neznatno smanjilo broj pasa u roku od jedne godine - i činilo bi se kao ništa. No ipak bi bila promjena u odnosu na ovo sada, stagnirajuće stanje, zar ne? Problem ne bi nestao narednih pet godina, ali bismo barem imali situaciju primirja na ulicama, ukoliko bi se adekvatno odstranili asocijalni psi.

Za tih pet godina bismo imali idalje povelik broj lutalica ali daleko manji broj napada. Naravno, to se čini kao ništa, ostaje na ulicama veliki broj pasa. Ali to se dalje rješava, adekvatno situaciji. Ako ćeš iskreno, ovaj moj scenarij je zapravo baziran na fantaziji, jer će za pet godina situacija biti ista. No, šta misliš, da li bi ovaj moj "postepeni" prijedlogrješenja problema bio lakše prihvaćen od strane javnosti, čime bi se smanjio ili u potpunosti onemogućio utjecaj AvMau, u poređenju sa nerealnim masovnim uklanjanjem?

Kod nas se napravi plan, krene se sa njim i na prvoj prepreci se odustane. Očekuju ljudi navečer da zaspu i da ujutro nema više pasa. Ja ipak smatram da se treba lagano više raditi na svijesti i obrazovanosti stanovništva, i na taj način spriječiti budući problem, a usput rješavaš stari.
sizifinho

#1704 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by sizifinho »

AmirBaa wrote:http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... ook+status sta kaze na ovo profesor covjekovog zdravlja :roll: :roll:
podrugljivi ton samo pokazuje da ti ne komentarišeš da bi rekao nešto, ili da bi učestvovao u raspravi. Ti si tu isključivo ad hominem kontra mene i tvoje prisustvo tu je isključivo cementirano nasuprot mene, subjektivan si i provociraš umjesto da razgovaraš , uprkos činjenici da nam se možda razilaze stavovi.

Mislim, tako rade civilizovani ljudi. Užasno je kad si isključiv i raspravu/debatu shvataš na ličnom nivou. Probaj, za promjenu, pričati sa mnom kao da pričaš sa nekim poznanikom, čiji su stavovi drugačiji od tvojih. Prema njemu sigurno nećeš biti bezobrazan kao što si prema meni.

Toliko od "profesora čovjekovog zdravlja" :-)
AmirBaa

#1705 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by AmirBaa »

sizifinho wrote:
AmirBaa wrote:http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... ook+status sta kaze na ovo profesor covjekovog zdravlja :roll: :roll:
podrugljivi ton samo pokazuje da ti ne komentarišeš da bi rekao nešto, ili da bi učestvovao u raspravi. Ti si tu isključivo ad hominem kontra mene i tvoje prisustvo tu je isključivo cementirano nasuprot mene, subjektivan si i provociraš umjesto da razgovaraš , uprkos činjenici da nam se možda razilaze stavovi.

Mislim, tako rade civilizovani ljudi. Užasno je kad si isključiv i raspravu/debatu shvataš na ličnom nivou. Probaj, za promjenu, pričati sa mnom kao da pričaš sa nekim poznanikom, čiji su stavovi drugačiji od tvojih. Prema njemu sigurno nećeš biti bezobrazan kao što si prema meni.

stavovi se mogu razlikovati kada i ti i ja vidimo neku djevojku, pa se tebi svidja a meni ne, to se moze shvatiti i to je normalno. Ali da ja tvrdim da je nebo zeleno, a ti plavo, to je vec dokaz da nesto nije ok sa mnom. E tako ja gledam na stavove kad su u pitanju psi lutalice - psu bez vlasnika nije mjesto na ulici - takav zakon donijele mnogo naprednije, pametnije, bogatije, osjecajnije drzave na svijetu i ja se slazem s tim, a ko god je protiv toga ja ga smatram budalom (bez uvrede, ne nazivam tebe budalom). Volis cuku i spreman si boriti se za njega, usvoji ga (kao sto sam ja uradio, pa poslije tog istog psa nisam mogao izvoditi od drugih pasa lutalica :roll: ) a sve ostalo je za mene suplja :thumbup:
mayab

#1706 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by mayab »

AmirBaa wrote:
sizifinho wrote:

stavovi se mogu razlikovati kada i ti i ja vidimo neku djevojku, pa se tebi svidja a meni ne, to se moze shvatiti i to je normalno. Ali da ja tvrdim da je nebo zeleno, a ti plavo, to je vec dokaz da nesto nije ok sa mnom. E tako ja gledam na stavove kad su u pitanju psi lutalice - psu bez vlasnika nije mjesto na ulici - takav zakon donijele mnogo naprednije, pametnije, bogatije, osjecajnije drzave na svijetu i ja se slazem s tim, a ko god je protiv toga ja ga smatram budalom (bez uvrede, ne nazivam tebe budalom). Volis cuku i spreman si boriti se za njega, usvoji ga (kao sto sam ja uradio, pa poslije tog istog psa nisam mogao izvoditi od drugih pasa lutalica :roll: ) a sve ostalo je za mene suplja :thumbup:
:thumbup:
lavic

#1707 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by lavic »

sizifinho wrote:Naravno da se ne uzrujavam, ja raspravu shvatam kao mentalnu gimnastiku. Sve dok ne ode na neki personalni nivo.

Nipošto ne pokušavam zadržati postojeće stanje.

Da li ti smatraš ovo moje iracionalnim:
1. ukloniti pse sa udarnih lokacija kao što je centar grada, spomenici itd.
2. ukloniti sve pse koji pokazuju znake agresije
3. ukloniti bolesne i stare pse
4. implementirati zakone za vlasnike pasa, za brutalnost nad životinjama
5. ostaviti lokalne pse na koje se ljudi ne žale, pod uvjetom da je izvržena sterilizacija

peta tačka je obično škakljiva, ali ja mislim da je to najjednostavnije rješenje koje će narod prihvatiti s obje strane miljacke.
Ne mislim da je to iracionalno, mislim da je to pravi put.
I sa tackom 5 se slazem da tako bude prvoj fazi, a nakon sto se ostalo zarsi onda I njih skloniti.
Narano da je tesko imati 100% ulice bez pasa, ali procenat treba drzati na sto je moguce visem niou.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1708 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by pici »

najjaci su mi oni koji vode kerce pogolemo na uzici i ono njega voda mjest obrnuto... dresura i samo dresura, pse bez covjekovog nadzora ukloniti s ulica pogotovo copore...ENDE
condy

#1709 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by condy »

sizifinho wrote:
haos1 wrote:Do god ima pasa na ulicama, biće i onih bolesnih i agresivnih. A bgm i ujedenih.
Pa fino napraviš hot lajn, i svako može zovnuti i prijaviti - čim se prijavi, ukoliko se pokaže uistinu agresivnim, ili ukoliko je napao i ujeo - odmah ga skloniti.
Znači, čekaj dok ujede !?
Meni prijatelj priča, kod posla mu, jedan pas se udomaćio, i tu bio duže vremena. Miran na prvu, ljudi se navikli na njega, prolazili pored njega i tako duže vremena. Jedan dan, čovjek se vraćao sa posla, a pas iz čista mira, prišao mu s leđa i napao ga. Ujeo ga za nogu. Prije toga svaki dan prolazio pored njega, nikad ništa. Znači, životinje su opasne i nepredvidive i nije im mjesto na ulici. Posljedice ujeda su opasne, prvo na psihičkoj bazi ljudi osjećaju strah dugo vremena a i povrede mogu biti veoma opasne i teške. Zbog toga, ja nemam dileme, sve ih treba ukloniti i uspavati ako nema neko ko bi ih sebi uzeo. Da su tog dzukelu uklonili na vrijeme, ne bi nikad napao nikog.
sizifinho

#1710 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by sizifinho »

read with understanding.
kakavdanakneiskustvu

#1711 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by kakavdanakneiskustvu »

sizifinho wrote:
Innovation wrote:
Uginuli pas u Tuzli nije silovan, roditelji dječaka najavili podizanje tužbi
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160901107
Nakon što je u jednoj privatnoj veterinarskoj stanici obavljen detaljan tjelesni pregled, nalaz je pokazao da je pas najvjerovatnije preminuo usljed posljedica crijevnog oboljenja.

Mislim - detaljni pregled a da ne znaš konkretno i decidno od čega je umro?

Ne kontam. U praksi to ne ide tako. Nema navodno, možda, vjerovatno. Sve se zna. Lahko se prepozna smrt usljed crijevnog oboljenja.

Da se razumijemo, naši mediji su haos loši, možda stvarno djeca nisu silovala cuku - ali pristupiti jednoj grani nauke kao što je veterina sa silnim "možda" "vjerovatno" je dno dna.
haos1 wrote:
sizifinho wrote: Da li ti smatraš ovo moje iracionalnim:
1. ukloniti pse sa udarnih lokacija kao što je centar grada, spomenici itd.
2. ukloniti sve pse koji pokazuju znake agresije
3. ukloniti bolesne i stare pse
4. implementirati zakone za vlasnike pasa, za brutalnost nad životinjama
5. ostaviti lokalne pse na koje se ljudi ne žale, pod uvjetom da je izvržena sterilizacija
Ukloniti sve pse.
Eutanazija za sve pse? A kako to misliš izvesti?

Moram ponovo naglasiti, pričajmo ovdje objektivno. Da li misliš da je moguće u BiH u jednom kratkom vremenskom periodu izvršiti ubistvo toliko pasa?

Vjeruj mi da nije.

Do sad smo se mogli uvidjeti kako su sposobni iz Dog Trust, AvMau i čeg već ne. To su ljudi gdje deset njih, dvadeset u vrh glave zaustavi izglašavanje jednog zakona. Ogromne pare bi se uložile u marketing, inostranstvo bi znalo za Bosnu kao za državu u kojoj se ubijaju beskurpulozno psi, vjeruj mi da je to što ti kažeš nemoguće izvršiti.

Umjesto što gledamo kako uraditi nešto nemoguće, hajmo razmišljati kako uraditi nešto moguće.

Pa za pet godina opet pokušati. Ili deset. Svejedno. Promjena neće doći preko noći.

ne u BiH nego u sarajevu,zenici,tuzli,i jos nekoliko manjih gradova,ne u citavoj BiH
kakavdanakneiskustvu

#1712 Re: Problem pasa lutalica vol 2

pici wrote:najjaci su mi oni koji vode kerce pogolemo na uzici i ono njega voda mjest obrnuto... dresura i samo dresura, pse bez covjekovog nadzora ukloniti s ulica pogotovo copore...ENDE
sizifinho

#1713 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by sizifinho »

kakavdanakneiskustvu wrote: ne u BiH nego u sarajevu,zenici,tuzli,i jos nekoliko manjih gradova,ne u citavoj BiH
Nije bitno, Sarajevo, Zenica, Dobor, ili Čapljina - sve je to BiH.

Ali eto, da bude mak na konac - šta ti misliš da li je moguće u jednom kratkom vremenskom periodu ukloniti pse lutalice - u tim gradovima?
kakavdanakneiskustvu

#1714 Re: Problem pasa lutalica vol 2

sizifinho wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: ne u BiH nego u sarajevu,zenici,tuzli,i jos nekoliko manjih gradova,ne u citavoj BiH
Nije bitno, Sarajevo, Zenica, Dobor, ili Čapljina - sve je to BiH.

Ali eto, da bude mak na konac - šta ti misliš da li je moguće u jednom kratkom vremenskom periodu ukloniti pse lutalice?

bitno je jer nema u čapljini ,doboju,banjaluci,bijeljini,ljubuškom, kerova lutalica,nego samo u odrdjenom dijelu drzave

mislim da je moguce,mozda ne bas sve jer uvijek ce neko iz kombija istovariti kerove na cestu,ali većinu je moguće ukloniti jer im nije mjesto na ulicama
funeral blues

#1716 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by funeral blues »

AmirBaa wrote:
sizifinho wrote:

Nema dalje.
uglavnomja

#1717 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by uglavnomja »

funeral blues wrote:
AmirBaa wrote: stavovi se mogu razlikovati kada i ti i ja vidimo neku djevojku, pa se tebi svidja a meni ne, to se moze shvatiti i to je normalno. Ali da ja tvrdim da je nebo zeleno, a ti plavo, to je vec dokaz da nesto nije ok sa mnom. E tako ja gledam na stavove kad su u pitanju psi lutalice - psu bez vlasnika nije mjesto na ulici - takav zakon donijele mnogo naprednije, pametnije, bogatije, osjecajnije drzave na svijetu i ja se slazem s tim, a ko god je protiv toga ja ga smatram budalom (bez uvrede, ne nazivam tebe budalom). Volis cuku i spreman si boriti se za njega, usvoji ga (kao sto sam ja uradio, pa poslije tog istog psa nisam mogao izvoditi od drugih pasa lutalica :roll: ) a sve ostalo je za mene suplja :thumbup:
Nema dalje.
samo da dodam tako je bilo u "onoj" uredjenoj drzavi, tako je bilo u bh do 2009. sve do ulaska 5 miliona eura u dzepove lopuza iz dogtrusta za njihove troskove i podmazivanje citavog sistema, politickog i strucnog.

jedini ljudi koji su krivci za stanje u zemlji su povezani sa engleskim parama. ukljucujuci ambasadora.
Maharadza

#1718 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Maharadza »

sizifinho wrote:http://novi.ba/clanak/89423/uginulo-ste ... e-silovali

Od početka ja govorim ovo, milion puta su me napali, zvali me čovjekomrscem iako mi je profesija čovjekovo zdravlje, vrijeđali me govoreći mi da sam jadan, i tako dalje i tako bliže

Kako god bilo, treba se uraditi reality check.

Pasa lutalica će uvijek biti. Nekad u budućnosti u manjem broju, ali opet će ih biti. I psi će ostati psi.

No mi se trebamo brinuti i plašiti čovjeka. Čovjek je ovdje korumpiran nečim, nije to samo rat - rat je bio i prošao - no ljudi su iskvareni.

Ja sam na početku govorio da čovjek može biti veća štetočina i gora "divljač" nego ijedan bijesan pas.

Ovaj tekst je samo dokaz kakvi monstrumi se u nama skrivaju. Pas i kad ujede čovjeka to je zato što je on obična životinja, sa svim svojim instinktima i trikovima koje može naučiti - idalje slovi za životinju. On ne zna za bolje.

No kad čovjek, onaj koji razmišlja, učini nešto ovako - to je čista patologija. A takvih je dosta i na ovoj temi, nažalost.

Mi moramo početi rješavati problem u društvu koji se nameće, ali koji konstantno izbjegaje rješenje. Lakše se usmjeriti na uklanjanje pasa, umjesto na kažnjavanje onih što ostave pse (inicijalno, i dan danas odgovorno tvrdim da broj lutalica ne bi bio ni približan da ih ljudi nisu napuštali masovno).

Također treba stati u kraj zlostavljanju životinja.

Ismijajite se koliko hoćete, ali svi vi koji se smijete i rugate ili niste svjesni ili jeste svjesni i dio ste te zajednice - maltretiranje životinja je itekako prisutno. Gledam ovu djecu ispred svoje zgrade. Imamo lutalicu kojeg komšije hrane. Tako je kako je, svugdje je isto. Pas je apsolutno benevolentan prema toj djeci, nikad im nije naudio.

No šta djeca rade njemu, to je fascinantno. Prvo se igraju sa njim, a onda ga tjeraju bacajući petarde po njemu.

Pas se boji lasera, oni iznesu laser čisto da ga straše i da se smiju tome.
Ako im nešto ne odgovara, tipa ako on hoće da se igra s njima a njima se ne igra, nabijaju loptu na njeg, zaljevaju ga vodom.

Sto metara iznad mene, drugo naselje. Odem tamo sačekati druga, kad idu četvorica već teenejdžera i vide lutalice pod autom. Jedan uzima štap i dere se i hurla-harla po njima, mlati štapom.
Pas izlazi i gleda ga, reži, mali provocira, pas zalaje i mali pobjegne pun sreće i zadovoljstva. Skače i trči. Vrišti. Kao da mu daje zadovoljstvo što ga pas tjera.

Ovakvih slučajeva je na tonu, pa se onda ljudi ibrete što lutalice ujedaju. Kao i s ljudima, svaki pas različito reaguje na stres. Na koševskom brdu ima kuja koja će pobjeći ako je samo pokušaš zovnuti, sve jer ju je žena zalila vrelom vodom s prozora kada je štenad hranila.
Na istom tom brdu je bilo i agresivnih lutalica koje su znale napasti. Neki su napadali jer su takvi po prirodi, agresivni.
No, vjerujte, veći je broj pasa koji su napali jer su ih ljudi doveli do granice.

Nažalost, tako nam je.

Samo zato što uvijek bude onih koji mi izvuku iz konteksta ono što sam napisao, sumirat ću:
Ne relativiziram i ne opravdavam agresivnost lutalica, ne podržavam njihovo čoporsko prisustvo u centru grada - ali isto tako nisam slijep i ne želim se praviti budala prebacujući lopticu krivnje na jednu životinju ograničene svijesti. Jedan je krivac i to je čovjek. Svako ko misli drugačije ima apsolutno pravo da bude u krivu.
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160901107

Kako napreduje "reality check"? :oops:
kakavdanakneiskustvu

#1719 Re: Problem pasa lutalica vol 2

funeral blues wrote:
AmirBaa wrote:
sizifinho wrote:http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... ook+status sta kaze na ovo profesor covjekovog zdravlja :roll: :roll:

Nema dalje.[/quote]
KB9

#1720 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by KB9 »

kakavdanakneiskustvu wrote:
pici wrote:najjaci su mi oni koji vode kerce pogolemo na uzici i ono njega voda mjest obrnuto... dresura i samo dresura, pse bez covjekovog nadzora ukloniti s ulica pogotovo copore...ENDE
sizifinho

#1721 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by sizifinho »

Maharadza wrote: http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160901107

Kako napreduje "reality check"? :oops:
Ko je kriv za sadašnje stanje? Ko je kriv što imamo ovoliko veliki broj lutalica?
kakavdanakneiskustvu

#1722 Re: Problem pasa lutalica vol 2

ko god da je kriv cilj nam svima treba biti da ih sklonimo sa ulica
edindinn

#1723 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by edindinn »

KB9 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
pici wrote: ....pse bez covjekovog nadzora ukloniti s ulica pogotovo copore...ENDE

....ENDE :thumbup:
sizifinho

#1724 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by sizifinho »

kakavdanakneiskustvu wrote:ko god da je kriv cilj nam svima treba biti da ih sklonimo sa ulica
Pogresno. Cilj treba biti obrazovanje stanovnista u podizanje svijesti, i tek tad mozes razmisljati o rjesenju problema.

sve dok je mentalitet drustva slican ovom na ovoj temi, sa vecinskim procenton ignorantnih, pored ociju slijepih, zajedljivih i isfrustriranih ljudi kojima je u interesu napasti a ne razgovarati - problem ce postojati.

Ako se kod nas nastave pustati kucni psi, lutalice se nastave razmnozavati zbog neispravnih sterilizacija, kombiji nastave dovoditi pse - radit ce se samo sizifov posao.

Sintori ce poceti kupiti pse, avmau, dogtrust ce se aktivirati i opstruirati akciju, pse ce neko dovuci iz nekog drugog mjesta i voila - imas vise pasa na ulici nego prije pet godina.

To je dosadasnji scenarij. Ako bi sintori sutra poceli iznova akciju, sta bi to bilo drugacije? Nista.
KB9

#1725 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by KB9 »

stanje je takvo da prvo treba pocistit ulice pa onda obrazovat, nemamo par pasa na ulicama vec par desetina copora u skoro svakom gradu, ne postoji ni promil sanse da bi podizanje svijesti sad pomoglo ko primarna, prva i glavna opcija
Post Reply