isti je to jezik.skupljac_zeljeza wrote: Ako si tih godina išao u Hrvatskoj u školu ili na fakultet zbog napisane ili izgovorene tačke umjesto točke ili avgusta umjesto kolovoza, mogao si dobiti jedinicu ili pasti. Te su ti riječi obavezno podvlačene crvenom kao netačne. U Smederevu prodavačce nisu znale šta je podkošulja.Ako kreneš i kino i kažeš da hoćeš dvije karte obavezno te upita...jel' mislite dve?
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
5 0 5
#1701 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- skupljac_zeljeza
#1702 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nije. SANU je neki dan rekla da nema bosanskog jezika nego jezik bošnjačkog naroda.5 0 5 wrote:isti je to jezik.skupljac_zeljeza wrote: Ako si tih godina išao u Hrvatskoj u školu ili na fakultet zbog napisane ili izgovorene tačke umjesto točke ili avgusta umjesto kolovoza, mogao si dobiti jedinicu ili pasti. Te su ti riječi obavezno podvlačene crvenom kao netačne. U Smederevu prodavačce nisu znale šta je podkošulja.Ako kreneš i kino i kažeš da hoćeš dvije karte obavezno te upita...jel' mislite dve?
- animals
#1703 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ima jedna istinita, uvjerio sam se..5 0 5 wrote:isti je to jezik.skupljac_zeljeza wrote: Ako si tih godina išao u Hrvatskoj u školu ili na fakultet zbog napisane ili izgovorene tačke umjesto točke ili avgusta umjesto kolovoza, mogao si dobiti jedinicu ili pasti. Te su ti riječi obavezno podvlačene crvenom kao netačne. U Smederevu prodavačce nisu znale šta je podkošulja.Ako kreneš i kino i kažeš da hoćeš dvije karte obavezno te upita...jel' mislite dve?
nikad Srbijanca neces cuti da kaze dvije, pa sve da zivi sto godina medju onima koji govore ijekavicu..
-
5 0 5
#1704 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
to nije stvar lingvistike nego je politicka odluka. lingvisti se slazu da su hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski jezici, jedan jezik sa (politicki odluceno) drugacijim imenima. sto nije problem. svako treba nazvati svoj jezik onako kako zeli.skupljac_zeljeza wrote: Nije. SANU je neki dan rekla da nema bosanskog jezika nego jezik bošnjačkog naroda.
- spreca
#1705 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
jedu oni govna kao i obicno....i BiH oni negiraju......mogu samo da crknu od mukeskupljac_zeljeza wrote:
Nije. SANU je neki dan rekla da nema bosanskog jezika nego jezik bošnjačkog naroda.
- Gojeni H
#1706 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Demonstracije 1981. god. su povele omladinske organizacije koje su nastupale sa tzv. marksisticko-lenjinistickih pozicija, a koje se ipak mogu dovesti u vezu za iredentistickim tendencijama istih, vjerovatno ohrabrenih od strane politike albanskog diktatora Envera Hodze. Ova politika nije imala siroku podrsku u albanskom narodu. Narod nije bio glup i znao je kakva je situacija u Albaniji.skupljac_zeljeza wrote:Albanci su mogli diplomirati na mnogo fakulteta u Prištini, a da nisu morali znati riječi srpskog. Mi u Bosni smo morali učiti srpsko-hrvatski. Studentske demonstracije 1981. u Prištini su dijelom i zbog toga što su Albanci odjednom dobili veliki broj visoko obrazovanih koje nisu imali gdje zaposliti jer je Kosovo bilo izuzetno pasivno. Što se tiče te tri zgrade, Priština je samo to i imala i donekle se moglo prošetati Sunčanim brijegom koji je bio elitno naselje poslastičara rasutih po cijeloj SFRJ. Iza gimnazije uz prugu si imao naselja od lima i kartona. Ubilo se za Kusturicinih filmova. Većina ostalih mjesta je bila poput Vučitrna.Ommadawn wrote:A hajde mi objasnite ovo:
U Jugoslaviji je sluzbeni jezik bio srpskohrvatski/hrvatskosrpski, zatim slovenacki te makedonski a nesto kasnije je i Albancima kao vecinskoj manjini donekle priznat albanski jezik i ako su zeljeli da se akademski obrazuju odnosno napreduju, mogli su to samo na srpskohrvatskom jeziku.
U trenutku kada JNA, dakle vojska a ne policija, izvodi tenkove na vlastiti narod, mijenja se kompletna slika o SFRJ, JNA, te statusu Albanaca u toj drzavi. Ovo se dakle desava samo godinu dana nakon Brozove smrti, te 10 godina prije raspada SFRJ.
Zamislite da su OS BiH izasle na februarske demonstracije da "smire" narod.
Takva je to bila ljepota od drzave. Tenkovi i PAT-ovi na goloruk narod.
-
sumirprimus
#1707 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
prico meni moj stari.
dogodovstina...
koji si nas il njihov?kaje jugosloven,nema takvih.to su srbi
sedamdeseta 71a zagreb...tu nedje...
dogodovstina...
koji si nas il njihov?kaje jugosloven,nema takvih.to su srbi
- Dozer
#1708 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Fudo387 wrote:Ma izmisljaju bezveze, samo se jos vise ukopavaju.spreca wrote:Bio je samo Ljubljana -Postojina ...obilaznica kod Zagreba i jedan dio od Beograda prema HR granici ...gdje namotaste 740 kmDozer wrote: Oooooo pateticaru neprevazidjeni![]()
![]()
![]()
Ima 740, ako te bas zanima, a to je predaleko od tvojih "ni metra"![]()
@piupiu
Deder nam zrakni da ovaj Fudo i Burgeras nisu jedan te isti sreco
Danasnja Bosna je za onu budalastu zemlju strogi zapad.
Recimo, na sarajevski aerodrom slijecu austrian airlines, lufthansa, turkish airlines, united itd...prije jarane svake prestupne sleti jat i najdalja destinacina podgorica.
Mislim, ne znam kojeg su vraga i to imali, ko bi normalan letio do podgorice kad si mogao u onim makedonskim autobusima![]()
Sad sam nesta guglao, oni original autobusi sto ih aleksa reklamira isti iz ko to tamo peva.
Metar sege, Tita mi
DakleN:
- Prva dionica autoputa "Bratstvo i jedinstvo" u Jugi izgradjena je izmedju Beograda i Zagreba, i otvorena 1950. u duzini od 382 km (haloooooooo - 1950-te 382 km autoputa!). Doduse, iako se to tada nazivalo "autoput", to ipak nije bilo u skladu sa standardima danasnjih auto puteva jer je imalo samo dvije trake i ne bas previse asfalta. Ali - 1950.! Ova dionica je unaprijedjena u pravi autoput krajem '70-ih i pocetkom '80-ih.
- Do 1990. su zavrsene sve ostale planirane dionice, odnosno Zagreb-S.Brod-Zupanja, zatim Sid-Beograd-Nis, i jos neki manji dijelovi u SLO i MK.
Dakle, niko nista ne izmislja, nego se vi polomiste da nekako izmijenite cinjenice
- spreca
#1709 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
opet ponavljam samo je ovo bilo izgradjeno: samo Ljubljana -Postojina ...obilaznica kod Zagreba i jedan dio od Beograda prema HR granici .........a ono sto ti nazivas autoputom iz 1950 je bilo nesto nalik na brzu cestu.....a kvalitet te ceste znam kakav je bio i stojadin kojeg sam tad imaoDozer wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
Metar sege, Tita mi
DakleN:
- Prva dionica autoputa "Bratstvo i jedinstvo" u Jugi izgradjena je izmedju Beograda i Zagreba, i otvorena 1950. u duzini od 382 km (haloooooooo - 1950-te 382 km autoputa!). Doduse, iako se to tada nazivalo "autoput", to ipak nije bilo u skladu sa standardima danasnjih auto puteva jer je imalo samo dvije trake i ne bas previse asfalta. Ali - 1950.! Ova dionica je unaprijedjena u pravi autoput krajem '70-ih i pocetkom '80-ih.
- Do 1990. su zavrsene sve ostale planirane dionice, odnosno Zagreb-S.Brod-Zupanja, zatim Sid-Beograd-Nis, i jos neki manji dijelovi u SLO i MK.
Dakle, niko nista ne izmislja, nego se vi polomiste da nekako izmijenite cinjenice![]()
Nemislis valjda ozbiljno za ono boldirano?
- Ommadawn
#1710 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
1971 je bila godina tzv. Hrvatskog proljeća. Jugoslavija se tad počela da trese.sumirprimus wrote:prico meni moj stari.![]()
dogodovstina...
koji si nas il njihov?kaje jugosloven,nema takvih.to su srbi![]()
![]()
- skupljac_zeljeza
#1711 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Istina je da ta zbivanja nije uzrokovalo stanje u studentskoj menzi jer su pred istom tom menzom prodavane kasete iz Albanije duže vrijeme koje su veličale lik i djelo Envera Hodže. Parole sa kojima su počeli prvo studentski nemiri, a poslije su im se pridružili i rudari su bile tipa:"Trepča radi, Beograd se gradi" da bi do sutra bile proširene sa:" Kosovo republika". Po ulicama u kojima milicija nije imala vlasti učiteljice su vodale djecu koja su u horu uzvikivala:"Kosovo republika". Nije se mogla čuti parola:"Mali Šćipnija" (Velika Albanija) zbog koje su neki Albanci odrobijali mnogo prije tih demonstracija. Narodna milicija cijele države nije bila u stanju smiriti nemire jer su bili opšti. Tukli su se svakodnevno duži period. Druge noći demonstracija jedan rudar se popeo na vrlo visok stub ulične rasvjete glavne ulice na kojem su bile zastave Jugoslavije, albanska i turska i samo je izvukao jugoslovensku i zapalio i odozgo bacio što je izazvalo velike ovacije. Tek kada su tenkovi izašli na ulice i uz jaku buku izrovali asfalt, a parole milicije zamijenjene vojnicima, policijski čas je imao smisla.
Vjerovatno je DB slutila nešto jer 1979. je bio navodno Tito u Prištini. Projurile su limuzine kroz grad, ali niko ga nije vidio i poslije se narod skupio pred Hotel Grand i iz zvučnika na krovu su slušali njegov govor. Niko ga nije ni tada vidio. Da li su pustili kasetu njegovog govora ili se on zbog sigurnosne procjene nije smio pojaviti, govori dovoljno.
Vjerovatno je DB slutila nešto jer 1979. je bio navodno Tito u Prištini. Projurile su limuzine kroz grad, ali niko ga nije vidio i poslije se narod skupio pred Hotel Grand i iz zvučnika na krovu su slušali njegov govor. Niko ga nije ni tada vidio. Da li su pustili kasetu njegovog govora ili se on zbog sigurnosne procjene nije smio pojaviti, govori dovoljno.
- skupljac_zeljeza
#1712 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ima taj momenat i u ovom filmu.Ommadawn wrote:1971 je bila godina tzv. Hrvatskog proljeća. Jugoslavija se tad počela da trese.sumirprimus wrote:prico meni moj stari.![]()
dogodovstina...
koji si nas il njihov?kaje jugosloven,nema takvih.to su srbi![]()
![]()
-
sumirprimus
#1713 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
naci nije me lago,a lopov voli slagat... 
- Dozer
#1714 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa ja se '87 ili '88 vozio tim autoputem od Zagreba do Nisa ba... Ladaromspreca wrote:opet ponavljam samo je ovo bilo izgradjeno: samo Ljubljana -Postojina ...obilaznica kod Zagreba i jedan dio od Beograda prema HR granici .........a ono sto ti nazivas autoputom iz 1950 je bilo nesto nalik na brzu cestu.....a kvalitet te ceste znam kakav je bio i stojadin kojeg sam tad imaoDozer wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
Metar sege, Tita mi
DakleN:
Dakle, niko nista ne izmislja, nego se vi polomiste da nekako izmijenite cinjenice![]()
![]()
Nemislis valjda ozbiljno za ono boldirano?
A za to iz 1950 - pa i napisao sam da to nije bio autoput poput danasnjih.
- piupiu
#1715 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sumnjam da je bio. Čovjek umro 4. maja 80., amputiralo mu nogu, bio u bolnici zadnjih šest mjeseci do smrti, manje-više.skupljac_zeljeza wrote:
- skupljac_zeljeza
#1716 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To je bilo u jesen '79. što je moguće da je nekako i došao, ali ako nije što je narodu rečeno da je tu? Moguće što je njegov dolazak najavljivan mjesecima prije i što su izvršene pripreme za doček, a on iz zdravstvenih razloga odustao. Vrlo moguće da je samo puštena magnetofonska traka. Valjda se jednog dana otvore arhive pa saznamo.piupiu wrote:Sumnjam da je bio. Čovjek umro 4. maja 80., amputiralo mu nogu, bio u bolnici zadnjih šest mjeseci do smrti, manje-više.skupljac_zeljeza wrote:
-
Fudo387
#1717 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ali pazi ti detalja kod naseg politickog komesara,druga Dozera.
Napravili su autoput koji i nije bas licio na autoput jer je imao samo dvije trake i jako malo asfalta.
Jarane, na cemu si ti?
Sad mi je malo za brigu, ne pricinjavaju se tebi djaba nekakvi vanzemaljci, nije to slucajno.
Napravili su autoput koji i nije bas licio na autoput jer je imao samo dvije trake i jako malo asfalta.
Jarane, na cemu si ti?
Sad mi je malo za brigu, ne pricinjavaju se tebi djaba nekakvi vanzemaljci, nije to slucajno.
-
5 0 5
#1718 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
radi se o 1950. godini. 5 godina poslije drugog svjetskog rata. u sarajevu su jos uvijek leprsale unhcr folije sa prozora u bolnici kosevo 5 godina poslije zadnjeg rata.Fudo387 wrote:Ali pazi ti detalja kod naseg politickog komesara,druga Dozera.
Napravili su autoput koji i nije bas licio na autoput jer je imao samo dvije trake i jako malo asfalta.![]()
Jarane, na cemu si ti?
- AleksoMKD
#1719 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pecalba = proto gasterbajerstvo ali od davnina, jos od 19 veka, isli i vracali se ljudi, sada idu i ne vracaju se. Opet, ne kazem da je bilo najbolje ali je bilo bolje nego sada.Gojeni H wrote: Budi posten pa reci da je pecalba makedonska rijec.![]()
Sto su ljudi isli, ako je bilo tako dobro?
Gojeni H wrote: Da pohvalim makedonsko gostoprimstvo. Bio i prije i poslije rata.
Zahvaljujem na komplimentu
Doduse nisam bio posle rata ali moj brat jeste nekoliko puta i kaze da su ljudi isti i da je burek istog ukusa ko kad smo ga ko klinci jeli.
Bolji je od naseg priznajem.
Nista posebno, samo su sela puno veca.skupljac_zeljeza wrote: Imali ste dobru tahan halvu što je Takovo pravilo i Skopje simpatična čaršija, ali dovoljno da odeš na aerodrom do Skopskog Petrovca pa ona sela okolo aerodroma da te u depresiju bace. Jel' se šta gradilo i mijenjalo?
Ne bih se slozio sa podrskom Slobine politike prema Bosni, naprotiv urlanje oko Velike Srbije i mape sa "Juznom Srbijom" po Srpskim novinama nisu preterano omilile Slobu narodu.PM72 wrote:Hebeš zemlju kojoj je Albanija zapad...ovo je naravno šala,makedonci su mi uvijek bili simpatični osim u ratnom periodu jer su podržavali Slobinu politiku prema Bosni.Iskreno govoreći,nisu nam se pokazali kao neki golemi prijatelji,više su nam valjali bugari (prvi nas priznali).izbjeglice iz Bosne su šutali kao i ove jadnike iz Sirije.
Sto se tice politike tu je vladao pragmatizam jer smo se onda plasili svega, Grckog embarga (cak su Grci i vojsku na granicu doneli ali Turska je zapretila pa su se smirili), Bugarskog insistiranja da smo Bugari i slicno.
Izbeglica je primljeno ali ne puno. Dobar deo od njih su gledali kako da se sto pre dokopaju Nemacke. Prijatelji mojih roditelja su ostali kod nas dve - tri nedelje (mladi par sa bebom) pre nego sto su otisli.
- Gojeni H
#1720 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da ti jebu rabotu, pa ko s ustasama napade ambasadu Jugoslavije u Australiji, 80 i neke?AleksoMKD wrote:Pecalba = proto gasterbajerstvo ali od davnina, jos od 19 veka, isli i vracali se ljudi, sada idu i ne vracaju se. Opet, ne kazem da je bilo najbolje ali je bilo bolje nego sada.Gojeni H wrote: Budi posten pa reci da je pecalba makedonska rijec.![]()
Sto su ljudi isli, ako je bilo tako dobro?
Djevdjelija (Gevgelija) je isla i nije se nikad vracala.
Za ostale, isto kao i u Bosni. Neke nove (ne)vrijednosti se furaju. Drustvo je uslo u fazu dekadencije, kada se ne vrijedi ni zbog cega boriti, izgradjivati i zrtvovati.
Zato ce jedni propasti a druge ce preuzeti oni koji ne samo da se srcano bore za svoje, nego se isto srcano bore da otmu tudje.
-
sumirprimus
#1721 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ha realno,kako ce nam pomoc makedonci,i moralno kad su se tad o svojoj muci pozabavli sa svih strana..
vezano za puskomitraljesca...
vezano za puskomitraljesca...
- Banksy
#1722 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Fudo387 wrote:
Danasnja Bosna je za onu budalastu zemlju strogi zapad.
- AleksoMKD
#1723 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Najbolja ganjda u Makedoniji je dolazila iz okolice Gegvelije (Djevdjelija za vas drage kolege) i Strumice.
Inace interesantno je da je zbog cudnog fenomena da u Strumici ima puuuno vise zena nego muskaraca (radja navodno duplo vise zena, iako narodski kazu da je 4 na 1) taj grad je sa najvise zetova iz Ex-Jugoslavije.
Cak je postojala poslovica kad neko ode na odsluzenje vojnog roka JNA u Strumicu da ce se obavezno vratiti sa nevestom
Inace interesantno je da je zbog cudnog fenomena da u Strumici ima puuuno vise zena nego muskaraca (radja navodno duplo vise zena, iako narodski kazu da je 4 na 1) taj grad je sa najvise zetova iz Ex-Jugoslavije.
Cak je postojala poslovica kad neko ode na odsluzenje vojnog roka JNA u Strumicu da ce se obavezno vratiti sa nevestom
-
sumirprimus
#1724 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
a najbolje zenske al realno?ne kvantitet...AleksoMKD wrote:Najbolja ganjda u Makedoniji je dolazila iz okolice Gegvelije (Djevdjelija za vas drage kolege) i Strumice.
-
drastic
#1725 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ipak je dushandrastic wrote:mozda je bregovic malo prepraviomusicman80 wrote:Da li ste znali da je himna BIH napisana davne 1978 godine i to za film?
https://www.youtube.com/watch?v=x75vvieni50
http://www.bbc.com/news/magazine-34052000