Vidi, vjerovatno je dovoljno za posao koji obavljaš, međutim ako nemaš odgovarajuću školu, za nešto više nije.kiligonzales wrote:Jeli dovoljan dokaz znanja visegodisnji rad u bransi i posjedovanje industrijskih certifikata?Tomahawk11 wrote:kiligonzales, halali ako si već pisao, ali nisam upratio....imaš li ti stručno zvanje adekvatno za posao ili si silom prilika upao u to?
Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1701 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
-
kiligonzales
#1702 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Jest satrasmo se mi od izvozenja mozgova i stvaranju softwarea. I te prodavnice su dio IT industrije ovdje.TheHound wrote:Nemam pojma, nikad nisam ni spomenuo 'prodavnice hardvera', govorim o softverskim firmama koje 'izvoze mozak' a ne o nekim prodavnicama opreme.kiligonzales wrote: Pa eto reci mi kako rade nasi distributeri hardwera i ko je sve od njih opsto? Hajde nabroj mi ko je radio posao prije 5+ godina dobro, a sada im ide daleko gore ili ih nema?
Kad su plate ovoliko iznad prosjeka onda znas i kakav rizik nosi taj posao, mislim da su svi u IT industriji toga svjesnikiligonzales wrote: Problem je kad AP to odradi na supacki nacin, a ljude ne pripremi na takvo sto, pa onda to mora odradjivati na gore pomenuti nacin. Ne snadju se svi poslje otkaza. Drugo u AP nisu svima velike plate i ima plata koje su do milje. Sve zavisi od stepena znanja kojeg imaju. Nije tacno da je potraznja tolika
koliko kakvom je pominju. Inace na mjesecnoj osnovi nebi brojao jedva stotinjak oglasa na sajtovima za IT struke.
Tesko da ima iko do milje, mozda dok je na probnom radu, nakon toga ide bar 1200 pa cak i vise(ovo se odnosi na inzenjere). Potraznja jeste takva kakvom je prikazuju jer skoro sve firme imaju otvoren genericki oglas na svojoj stranici na koji se mozes prijaviti kad god hoces i ako imas imalo relevantnog iskustva primit ce te.
Ljude prijavljujes na manju platu da bi mu plata mogla biti 3000 neto, umjesto 2300 neto a da je prijavljen na punu. Svi radije biraju ovu prvu opciju a drzava to jos uvijek dozvoljava i to je jedini razlog zasto se to radi. Kad drzava bude kako treba nece se to vise raditi, prosto ko pasulj. I opet ponavljam, ne rade to svi, ima firmi koje prijavljuju na punu a plate su i dalje konkurentne.kiligonzales wrote: Ako ljude prijavljujes na manju platu, onda stvari nisu dobre kako ih hvalis. Znam sta privatnici rade, cijeli zivot kuburim s njima. Ne bole me tudje dobre plate, vec me boli to sto se stvari predstavljaju kakvim nisu. Znam suvise kvalitetnih programera koji su odavdje otisli jer im nije bilo dobro jer ih firme nisu mogle platiti onoliko koliko vrijede.
Takvi su tanki i nece oni nikoga zamijeniti, mogu biti samo pomocni hamali normalnim radnicima. Ne treba se zbog takvih brinuti neko ko je npr. zavrsio ETF i radi kao programer. Samim tim sto je zavrsio ETF pokazao je da je sposoban, a na faksu je naucio puno vise od tih polovnjaka s akademijakiligonzales wrote: Bolje je biti iskljucivo iz jednog razloga sto je kadra manje, pa ako si kvalitetan programer kvalitetno ce platiti da te zadrze, inace ces zavrsiti negdje van, a zamjenice te neki polovnjak sa IT Akademije ili neki junior izrodjen iz ovih silnih pokusaja hipeprodukcije kadra od kojih se od drzave pokusava namaci novac koji je teze zaraditi ovako. Po onome sto mi ovdje radimo, nismo nimalo bolji od Hrvata i Srba koji programersku zajednicu imaju neuporedivo vecu.
Predstavlja se da su plate svima iznad prosjeka, nisu niti mogu biti. Inzinjer je nesto drugo, na kraju biti inzinjer ne znaci biti i dobar programer. To zna svak ko je proveo dana u IT-u. Imaju genericke oglase za kadar koji im je potreban, javu, android, ne za sve. Nece zaposliti sto sistem administratora ako im ne trebaju.
A ne rade to da bi prevarili drzavu i platili manje poreza?
Bas tu praksu drzava dopusta.
Znam daleko boljih programera, a nisu ETF ocima vidjeli. Al jednom covjeku se treba skinuti kapa na ETF-u a to je gospodin Juric. Svakako da vrijedi svak ko je zavrsio ETF.
-
kiligonzales
#1703 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
A koja je odgovarajuca skola za hardware, a koja za softwer?Tomahawk11 wrote:Vidi, vjerovatno je dovoljno za posao koji obavljaš, međutim ako nemaš odgovarajuću školu, za nešto više nije.kiligonzales wrote:Jeli dovoljan dokaz znanja visegodisnji rad u bransi i posjedovanje industrijskih certifikata?Tomahawk11 wrote:kiligonzales, halali ako si već pisao, ali nisam upratio....imaš li ti stručno zvanje adekvatno za posao ili si silom prilika upao u to?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1704 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Nije to bitno, bitno je da li ti imaš zvanje tehničara odgovarajućeg smjera, inžinjera, recimo evo ti za elektrotehnikukiligonzales wrote:
A koja je odgovarajuca skola za hardware, a koja za softwer?
Odsjek za automatiku i elektroniku
Odsjek za elektroenergetiku
Odsjek za računarstvo i informatiku
Odsjek za telekomunikacije
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1705 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Dobro de ohanite vise o IT tako vam Svevisnjeg
- TheHound
#1706 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Itekako se satrasmo i jako smo dobri i cijenjeni u USA, Njemackoj, Australiji itd. Nisi u toku, pricas napamet. Te prodavnice za mene nisu dio IT industrije, to su samo prodavnice, ne stvaraju nista, kupe jeftinije - prodaju skuplje, nikakava pamet.kiligonzales wrote: Jest satrasmo se mi od izvozenja mozgova i stvaranju softwarea. I te prodavnice su dio IT industrije ovdje.
Pa naravno, genericki oglasi za programera i testera, ponekad treba i devops (sistem administrator - otprilike).kiligonzales wrote: Predstavlja se da su plate svima iznad prosjeka, nisu niti mogu biti. Inzinjer je nesto drugo, na kraju biti inzinjer ne znaci biti i dobar programer. To zna svak ko je proveo dana u IT-u. Imaju genericke oglase za kadar koji im je potreban, javu, android, ne za sve. Nece zaposliti sto sistem administratora ako im ne trebaju.
Ne, ne rade to da bi prevarili drzavu nego varaju drzavu da bi ugodili radnicima koji naravno zele sto vise para u djepkiligonzales wrote: A ne rade to da bi prevarili drzavu i platili manje poreza?![]()
Bas tu praksu drzava dopusta.![]()
Ko god je zavrsio ETF u roku, zna uciti i zagrijati stolicu i taj ce nauciti sta god mu treba na poslukiligonzales wrote: Znam daleko boljih programera, a nisu ETF ocima vidjeli. Al jednom covjeku se treba skinuti kapa na ETF-u a to je gospodin Juric. Svakako da vrijedi svak ko je zavrsio ETF.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1707 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Hajmo malo o pravnicima_BataZiv_0809 wrote:Dobro de ohanite vise o IT tako vam Svevisnjeg
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1708 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
HajmoTomahawk11 wrote:Hajmo malo o pravnicima_BataZiv_0809 wrote:Dobro de ohanite vise o IT tako vam Svevisnjeg
Opsta hiperprodukcija kadra, svaki fakultet koji se osnuje na ledini obavezno ima Pravo
Od Prava u ovoj drzavi ima hljeba samo ako nasljedjujes neciju advokatsku/notarsku kancelariju, ako si neciji iz politike, ako vec radis u drzavnoj sluzbi pa kupis fakultet.
Sve ostalo je vrlo vrlo trnovit put.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1709 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ako ništa, velika je koncentracija ženskog svijeta_BataZiv_0809 wrote: Hajmo![]()
Opsta hiperprodukcija kadra, svaki fakultet koji se osnuje na ledini obavezno ima Pravo![]()
Od Prava u ovoj drzavi ima hljeba samo ako nasljedjujes neciju advokatsku/notarsku kancelariju, ako si neciji iz politike, ako vec radis u drzavnoj sluzbi pa kupis fakultet.
Sve ostalo je vrlo vrlo trnovit put.
Ekonomija, pravo...ko modna pista
-
kiligonzales
#1710 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Slozicu se s tobom da ti veci stepen obrazovanja donosi i vece benefite u zivotu, ali se ne mogu sloziti s time da je svako sa ETF jednako kvalitetan i da vlada s materijom odlicno i razvaljuje programiranje i informatiku opcenito jer to nije tacno.Tomahawk11 wrote:Nije to bitno, bitno je da li ti imaš zvanje tehničara odgovarajućeg smjera, inžinjera, recimo evo ti za elektrotehnikukiligonzales wrote:
A koja je odgovarajuca skola za hardware, a koja za softwer?
- VladaFBiH
#1711 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
dosta o mom autu - hajmo malo o meniTomahawk11 wrote:Hajmo malo o pravnicima_BataZiv_0809 wrote:Dobro de ohanite vise o IT tako vam Svevisnjeg
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1712 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
To jeste tacno ali ti znaci vrlo kratkoTomahawk11 wrote: Ako ništa, velika je koncentracija ženskog svijeta![]()
Ekonomija, pravo...ko modna pista
Ne savjetujem nikome da upisuje Pravo
- VladaFBiH
#1713 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
upravo, jedan od najboljih programera koje poznajem nije nikada ni zakoračio na ETF mada s druge strane većina ostalih koje poznajem je završila ETF što znači da ipak nešto nauče tamokiligonzales wrote:Slozicu se s tobom da ti veci stepen obrazovanja donosi i vece benefite u zivotu, ali se ne mogu sloziti s time da je svako sa ETF jednako kvalitetan i da vlada s materijom odlicno i razvaljuje programiranje i informatiku opcenito jer to nije tacno.Tomahawk11 wrote:
Nije to bitno, bitno je da li ti imaš zvanje tehničara odgovarajućeg smjera, inžinjera, recimo evo ti za elektrotehniku
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1714 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ja to nisam rekao. Vjerovatno ima dosta ljudi koji su, hajmo reći, na svoju ruku naučili puno toga i bolji su od mnogih diplomiranih ETF-ovaca.kiligonzales wrote:
Slozicu se s tobom da ti veci stepen obrazovanja donosi i vece benefite u zivotu, ali se ne mogu sloziti s time da je svako sa ETF jednako kvalitetan i da vlada s materijom odlicno i razvaljuje programiranje i informatiku opcenito jer to nije tacno.
Čak sam tokom diskusije naveo primjer kolege koji nema diplomu, ali znam da čovjek razvaljuje, da ima sve u malom prstu, ali mu je upravo problem što to nema na papiru.
-
kiligonzales
#1715 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Eto u USA, Njemackoj, Australiji i td, nebi znali sta ce bez nas. Pa eto posto je samo software nesto sto se stvara i prodaje, stvori ti nesto, pa prodaj ako je lako tako kako ti mislis ili preprodaj?TheHound wrote:Itekako se satrasmo i jako smo dobri i cijenjeni u USA, Njemackoj, Australiji itd. Nisi u toku, pricas napamet. Te prodavnice za mene nisu dio IT industrije, to su samo prodavnice, ne stvaraju nista, kupe jeftinije - prodaju skuplje, nikakava pamet.kiligonzales wrote: Jest satrasmo se mi od izvozenja mozgova i stvaranju softwarea. I te prodavnice su dio IT industrije ovdje.
Pa naravno, genericki oglasi za programera i testera, ponekad treba i devops (sistem administrator - otprilike).kiligonzales wrote: Predstavlja se da su plate svima iznad prosjeka, nisu niti mogu biti. Inzinjer je nesto drugo, na kraju biti inzinjer ne znaci biti i dobar programer. To zna svak ko je proveo dana u IT-u. Imaju genericke oglase za kadar koji im je potreban, javu, android, ne za sve. Nece zaposliti sto sistem administratora ako im ne trebaju.
Ne, ne rade to da bi prevarili drzavu nego varaju drzavu da bi ugodili radnicima koji naravno zele sto vise para u djepkiligonzales wrote: A ne rade to da bi prevarili drzavu i platili manje poreza?![]()
Bas tu praksu drzava dopusta.![]()
Ko god je zavrsio ETF u roku, zna uciti i zagrijati stolicu i taj ce nauciti sta god mu treba na poslukiligonzales wrote: Znam daleko boljih programera, a nisu ETF ocima vidjeli. Al jednom covjeku se treba skinuti kapa na ETF-u a to je gospodin Juric. Svakako da vrijedi svak ko je zavrsio ETF.
Dobro nek ti bude s ovim da ne varaju drzavu minimalcem, vec samo zele radniku ugodit.
Imo sam vise takvih s kojim sam radio, ne bih ih sve mogao pohvaliti da jednako vole uciti.
- mirsek
#1716 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ako ima i portfolio svojih radova negdje na netu uz certifikate i iskustvo trebalo bi da mu je dovoljno da ima platu preko 1000 KM bez obzira na skolu jer se rijetko oni sa ETF-a, PMF-a, FIT-a bave dizajnom i multimedijom tako da nisu konkurencija jedni drugima.Tomahawk11 wrote:Vidi, vjerovatno je dovoljno za posao koji obavljaš, međutim ako nemaš odgovarajuću školu, za nešto više nije.kiligonzales wrote:Jeli dovoljan dokaz znanja visegodisnji rad u bransi i posjedovanje industrijskih certifikata?Tomahawk11 wrote:kiligonzales, halali ako si već pisao, ali nisam upratio....imaš li ti stručno zvanje adekvatno za posao ili si silom prilika upao u to?
Ne znam gdje je zapelo ali ispod 1000 KM sa visegodisnjim iskustvom je debelo ispod prosjeka struke.
Mozda treba vise znanja oko web design-a, da proba uciti UX/UI, da proba neki javascript framework nauciti itd..
- HAVANA
#1717 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Kuku,o cemu vi?
Cuj UX/UI Ja znam za UIO,oni mi dodju svako par godina. 
- mirsek
#1718 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Puko mu pincikov otač pa mora sad zamjeniti i svazmo nazmak inace ce se sav sliskat smaskat kad ga bude mijenjao.HAVANA wrote:Kuku,o cemu vi?
- HAVANA
#1719 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pa ja.Mora.Inace belaj.
-
kiligonzales
#1720 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
HAVANA wrote:Kuku,o cemu vi?Cuj UX/UI Ja znam za UIO,oni mi dodju svako par godina.
- TheHound
#1721 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Znaju oni vrlo dobro sta bi bez nas, placali tri pita vise za istu pamet, sta mislis sto nas traze, nije sto smo im dragi sigurno. Pa stvaram nesto svaki dan i uzimam pare za to i ja i firma za koju radim. Sto cu preprodavati nesto ako mogu stvarati nesto za bolje pare?kiligonzales wrote: Eto u USA, Njemackoj, Australiji i td, nebi znali sta ce bez nas. Pa eto posto je samo software nesto sto se stvara i prodaje, stvori ti nesto, pa prodaj ako je lako tako kako ti mislis ili preprodaj?
Dobro nek ti bude s ovim da ne varaju drzavu minimalcem, vec samo zele radniku ugodit.
Imo sam vise takvih s kojim sam radio, ne bih ih sve mogao pohvaliti da jednako vole uciti.
Gdje sam ja to rekao da ne varaju drzavu? Samo sam rekao da im to nije cilj nego sredstvo. Cilj je da radnik dobije sto vise a jedno od sredstava je varanje na porezu.
- Nisrin
#1722 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
_BataZiv_0809 wrote:
Kad vise ides ziva bila
Viza, moj ti
-
Seawolf
#1723 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pogrešno.TheHound wrote:...
Gdje sam ja to rekao da ne varaju drzavu? Samo sam rekao da im to nije cilj nego sredstvo. Cilj je da radnik dobije sto vise a jedno od sredstava je varanje na porezu.
Cilj je da poslodavac potroši što manje, a ne da radnik dobije što više.
- dječak sa šibicama
#1724 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Treba zatvoriti temu, u bih blagostanje, cijene niske plate astronomske, i trazeni smo diljem planete. A i klijentela trazila da se cijene taxija povecaju, kazu ljudi sta je ovo vako jeftino, hocemo vece cijene! 
- ExNihilo
#1725 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Nevjerovatno kakve psihopate posjećuju ovaj forum i pišu po istom.