Jemen

Post Reply
Challenger__

#1701 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

- Saudijski napad na Jemen je promašena avantura: rezultata na terenu nema, "Koalicija" je mit iza kojeg se kriju de facto saudijske snage i pokoji avion zemalja Poluostrva i Egipta, a ne nazire se kopnena invazija. Invazija, koja bi mogla skupo koštati Saude. Uključujući i rizik gubitka vlasti... Egipat oklijeva uprkos novčanim ponudama KSA, Obaminom pozivu i obnovljenoj američkoj "pomoći", a u parlamentu Pakistana je više protivnika nego pristalica intervencije:
„Tko je imao koristi od Arapskog proljeća, osim Sjedinjenih Država i Izraela? Neovisna, suverena država Jemen je napadnuta u preventivnom vojnom napadu od strane druge neovisne države. Sada Saudijci od druge neovisne i samostalne muslimanske države traže vojnu pomoć. Saudijska Arabija ima veliku vojsku, obilje oružja i zašto onda traži pomoć od Pakistana?“ rekao je Tahir Hussain Mashhadi
Usman Khan Kakar je rekao da je kriza Jemenu osjetljivo pitanje, ali i da u sadašnjim okolnostima najsvetija mjesta u Saudijskoj Arabiji nisu pod nikakvom prijetnjom i da stoga Pakistan ne treba slati svoje vojnike u Jemen.
„Naši hrabri vojnici se mogu boriti u našoj zemlji, ali oni ne mogu postati topovsko meso za tuđe ratove. Borili smo se za Amerikance protiv Sovjeta i dalje trpimo posljedice tog rata. Ovaj rat je ima svoju koaliciju. Zašto Saudijska Arabija i Zaljevsko vijeće za suradnju (GCC) nisu išli pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda? Ne bi trebali davati podršku ovakvoj samovoljnoj koaliciji. Trebamo uvjeriti Saudijsku Arabiju da u Ujedinjenim narodima prihvati rusku rezoluciju i pristane na humanitarni prekid neprijateljstava. Pakistan treba tražiti da UN ustroji mirovne snage i pokrene dijalog i pregovore. Mi se moramo spriječiti da ne upadnemo u još jedan posrednički rat (tzv. proxy war), kao oni u koje smo prethodno bili uključeni“, rekla je Shireen Mazari.
- Rastu napetosti na istoku zemlje među šiitskom manjinom, pogranična plemena prema Jemenu su također nezadovoljna, raspoloženje većine stanovništva zemlje je potpuna nepoznanica za vlast koja decenijama nema dodira sa običnim ljudima. Sektaški narativ nema prolaza ni u Pakistanu.

Image

Ukratko: Jemen, fatalna greška Sauda.
sarajevoxxxx

#1702 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote: Egipat oklijeva uprkos novčanim ponudama KSA, Obaminom pozivu i obnovljenoj američkoj "pomoći", a u parlamentu Pakistana je više protivnika nego pristalica intervencije:
Šteta velika što Sisi oklijeva, svi se zabrinuli zbog toga :-)

Ihvanije u Jemenu podržale Oluju, a Egipat odnosno Sisi, kojeg su Saudija i Amerika podržali i doveli na vlast rušeći ihvanije, koleba se.Zanimljivo, jako zanimljivo, ko bi rekao da će se Sisi preko noći nači pred tako teškom dilemom.Uživanje ga posmatrati.Svaki njegov sljedeći korak će biti urnebesan u to sam ubjeđen.On šta god da uradi, radi protiv sebe.

Dok se Sisi koleba, u međuvremenu tačnije u ovih nekoliko dana stiže novih 2 milijarde dolara koje je Saudija obećala Egiptu na zadnjem biznis forumu u Šarm el Šeiku.

http://rassd.com/137597.htm
sarajevoxxxx

#1703 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Prije desetak dana pisao sam da je posjeta turskog predsjednika Erdogana Iranu posljednja šansa miru, i evo izgleda da sam bio u pravu.

Iran je odbio turski prijedlog da se okonča okupacija Sane, umjesto toga Ankari je zaprijećeno zbog ekspanzije i širenja na sjeveru Sirije.Ukratko ispao je najgori mogući scenario.Na pitanje Al Jazeerinog novinara koje je postavljeno Zahidu Gulu turskom analitičaru za Bliski istok je li se Turska pokajala zbog svog miješanja u sirijski rat, odgovorio je da se nisu pokajali, da je to odluka svih i da se ticalo turske sigurnosti, i da će Turska pomoći u izgradnji nove Sirije.

Zahid Gul turski analitičar iz AKP-a smatra da su razgovori Turske i Irana propali, i da možemo očekivati u budućnosti još više tenzija i nestabilnosti u cijelom regionu.

Rekao je da su Amerikanci napravili dogovor o nukleranom oružju sa Iranom na račun regiona Bliskog istoka, da arapske države ne prihvataju taj dogovor, a naročito zemlje Zaljeva, što će biti razlogom da sukob u regionu dugo traje.

Smatra da će Amerika igrati prljavu igru u svemu, da će se Turska otvoreno sve više uključiti u sukob, u početku logistički i obavještajno a kasnije da će slati oružje i vojne oficire kako bi pomogli kampanji Oluja odlučnosti, i smatra da će sukob dugo trajati zbog iranskog stava.

Govorio je o Ihvanijama, rekao da prolaze kroz za njih težak period, da je ovo njihova istorijska odluka, da moraju politički imati više mudrosti, da ih Turska nikada neće smatrati terorističkom organizacijom.

Na pitanje novinara bi li Turska pristala biti na čelu sunitskog saveza, odgovorio je da su suniti kičma islama, da je broj šiita mali, ali da Turska ne pristaje na to da putem vjere postiže političke ciljeve kao što to radi Iran, ali da isto tako nema ništa protiv nekog političkog saveza u kojem bi učestvovala.

http://mubasher.aljazeera.net/news/2015 ... 331568.htm
sarajevoxxxx

#1704 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

To je ta ''borba protiv terorizma''.Sjediš u čošku piješ kahvu i vodiš ''borbu protiv terorizma''

Image
Challenger__

#1705 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

.
Last edited by Challenger__ on 10/04/2015 19:16, edited 1 time in total.
Challenger__

#1706 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Challenger__ wrote:- Saudijski napad na Jemen je promašena avantura: rezultata na terenu nema, "Koalicija" je mit iza kojeg se kriju de facto saudijske snage i pokoji avion zemalja Poluostrva i Egipta, a ne nazire se kopnena invazija. Invazija, koja bi mogla skupo koštati Saude. Uključujući i rizik gubitka vlasti... Egipat oklijeva uprkos novčanim ponudama KSA, Obaminom pozivu i obnovljenoj američkoj "pomoći", a u parlamentu Pakistana je više protivnika nego pristalica intervencije:
„Tko je imao koristi od Arapskog proljeća, osim Sjedinjenih Država i Izraela? Neovisna, suverena država Jemen je napadnuta u preventivnom vojnom napadu od strane druge neovisne države. Sada Saudijci od druge neovisne i samostalne muslimanske države traže vojnu pomoć. Saudijska Arabija ima veliku vojsku, obilje oružja i zašto onda traži pomoć od Pakistana?“ rekao je Tahir Hussain Mashhadi
Usman Khan Kakar je rekao da je kriza Jemenu osjetljivo pitanje, ali i da u sadašnjim okolnostima najsvetija mjesta u Saudijskoj Arabiji nisu pod nikakvom prijetnjom i da stoga Pakistan ne treba slati svoje vojnike u Jemen.
„Naši hrabri vojnici se mogu boriti u našoj zemlji, ali oni ne mogu postati topovsko meso za tuđe ratove. Borili smo se za Amerikance protiv Sovjeta i dalje trpimo posljedice tog rata. Ovaj rat je ima svoju koaliciju. Zašto Saudijska Arabija i Zaljevsko vijeće za suradnju (GCC) nisu išli pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda? Ne bi trebali davati podršku ovakvoj samovoljnoj koaliciji. Trebamo uvjeriti Saudijsku Arabiju da u Ujedinjenim narodima prihvati rusku rezoluciju i pristane na humanitarni prekid neprijateljstava. Pakistan treba tražiti da UN ustroji mirovne snage i pokrene dijalog i pregovore. Mi se moramo spriječiti da ne upadnemo u još jedan posrednički rat (tzv. proxy war), kao oni u koje smo prethodno bili uključeni“, rekla je Shireen Mazari.
- Rastu napetosti na istoku zemlje među šiitskom manjinom, pogranična plemena prema Jemenu su također nezadovoljna, raspoloženje većine stanovništva zemlje je potpuna nepoznanica za vlast koja decenijama nema dodira sa običnim ljudima. Sektaški narativ nema prolaza ni u Pakistanu.

Image

Ukratko: Jemen, fatalna greška Sauda.

:arrow: a u međuvremenu...

Image

...pakistanski parlament odbio zahtjev KSA da njihova armija ratuje za familiju Saud. Od vlade Pakistana traži da ostane neutralna u ovom konfliktu.

______

Sa ovom odlukom još su manje šanse da se Egipat kopnenim snagama uključi u privatni rat Sauda. Saudima, po svoj prilici, ne preostaje ništa drugo nego da posegnu za izlaznom strategijom (ruska UN rezolucija o primirju), odnosno da prepusti rješenje krize svjetskoj diplomatiji ili da se osloni na "sunitsku alijansu" sastavljenu od stvarnih sponzora ove avanture: USA, Izrael i Vojska kraljice Majke.
Co0l

#1707 Re: Jemen

Post by Co0l »

Pa ni Saudi ne intervenisu kopneno.
insomnia78

#1708 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Danas avion sa 16 tona medicinskog materijala sletio na aerodrom u Sani u organizaciji UNICEF-a
Radi se vecinom o stvarima za potrebe djece, antibiotici, mikronutrijenti, setovi za higijenu i za babice
:thumbup:
Image
Sanjarko

#1709 Re: Jemen

Post by Sanjarko »

Ima da bude eksplozija rasta populacije u Jemenu poslije ovog rata.
Challenger__

#1710 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

#Turkey Foreign Minister: We agreed with #Iran on a ceasefire in #Yemen and #Erdogan will visit #Saudi to convince it about it..
izlazna strategija za Rijad o kojoj sam govorio...?

EDIT: U međuvremenu je došlo do teških riječi saudijskih visokih oficira upućenih na račun Irana. Kao, "niko ne može zabraniiti Iranu da njihovi vojni brodovi plove međunarodnim vodama, ali ako uđu teritorijalne vode Jemena biće svašta..."
Avetinho

#1711 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Dobra izlazna strategija, ali za Iran.

Mrs te se u mp3
Challenger__

#1712 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

- ako je vjerovati saudijskoj državnoj agenciji poginula su tri saudijska vojnika :arrow: LINK
Co0l

#1713 Re: Jemen

Post by Co0l »

Lazu debeloguze vehabije.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1714 Re: Jemen

Post by japin_mutapi »

preko 500 bandita poginulo u sukobima sa saudijskom vojskom na granici od početka operacije
walter kurtz

#1715 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

japin_mutapi wrote:preko 500 bandita poginulo u sukobima sa saudijskom vojskom na granici od početka operacije
jesi li vidio japine kako se to okrene za cas u jednoj državi rebeli u drugoj banditi sve ovisi za koga navijas ;-)
japin_mutapi

#1716 Re: Jemen

Post by japin_mutapi »

walter kurtz wrote:
japin_mutapi wrote:preko 500 bandita poginulo u sukobima sa saudijskom vojskom na granici od početka operacije
jesi li vidio japine kako se to okrene za cas u jednoj državi rebeli u drugoj banditi sve ovisi za koga navijas ;-)
istina živa
da mi je neko rekao prije godinu da ću navijati za kralja i feldmaršala ne bi vjerovao
walter kurtz

#1717 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

japin_mutapi wrote:
walter kurtz wrote:
istina živa
da mi je neko rekao prije godinu da ću navijati za kralja i feldmaršala ne bi vjerovao
jesi li vidio saxxxa civili u jemenu i siriji nisu iste vrste :mrgreen:
japin_mutapi

#1718 Re: Jemen

Post by japin_mutapi »

za kralja i feldmaršala
walter kurtz

#1719 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

japin_mutapi wrote:za kralja i feldmaršala
Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1720 Re: Jemen

Post by _BataZiv_0809 »

walter kurtz wrote:
:thumbup:
fosna2014

#1721 Re: Jemen

Post by fosna2014 »

Ma savoxxx je cisti prmjer kako licemjerstvo funkcionise, to sam mu rekao u svom prvom postu na ovoj temi i na tome ostajem. On radi upravo ono sto je zabranjeno u Islamu - djeljenje na ovakve i onakve. Nisam vjernik neki, ali to se valjda zna. Za njega postoje civili po rangiranju. Toliko o njemu, ali dobro to vec svi znamo.

Pacenik, kao da je jehovin svjedok jbt.
Challenger__

#1722 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Nego, jel' ušao taj Egipat u Jemen ili je Sisi još "stay in touch" sa Obamom?

:lol:
Avetinho

#1723 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:Nego, jel' ušao taj Egipat u Jemen ili je Sisi još "stay in touch" sa Obamom?

:lol:
Stvarno su pickice. I pored ogromne vojne pomoci totalno su nesposobni da se obracunaju sa sacicom pobunjenika.
Sanjarko

#1724 Re: Jemen

Post by Sanjarko »

Šta se dešava u Jemenu.
Avetinho

#1725 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Egipat predvodi pravednu borbu protiv iranskih placenika.
Post Reply