Legendo, ateizam nije jedna knjiga i par extra prirucnika, halali.Towelie wrote: Ili, zasto se neki ateista ogranici na ateizam samo?
Zašto je potrebna religija?
-
Bujrum majstore
#1701 Re: Zašto je potrebna religija?
- Towelie
#1702 Re: Zašto je potrebna religija?
I ti isto to radis. I svaki covek. Svako bira samo jednu livadu za sebe, onu za koju veruje da je na njoj trava najbolja. Ne znam da je neko musliman i ateista u isto vreme, hriscanin i budista, ateista i vatropoklonik...Na kraju biras samo jedno. Ako je to ogranicavanje, onda su svi ljudi ograniceni svojim izborom.Kako se nisi ogranicio..izabrao si samo jednu livadu, na kojoj pases..
ostale, imaju isto zelenu socnu travu, ali ti ne zelis ni da cujes..
samo je tvoja zelena i socna..
A gde sam ja rekao da jeste? Bice da nisi razumeo moj post.Legendo, ateizam nije jedna knjiga i par extra prirucnika, halali.
- Janjicar
#1703 Re: Zašto je potrebna religija?
Pitanje za ateiste kako je nastao svijet ? Kosmos ? Univerzum ?Bujrum majstore wrote:Legendo, ateizam nije jedna knjiga i par extra prirucnika, halali.Towelie wrote: Ili, zasto se neki ateista ogranici na ateizam samo?
hvala unaprijed
-
Bujrum majstore
#1704 Re: Zašto je potrebna religija?
Hmmm, ma moze al ne znam dal to svi tako definisu.sizifinho wrote:duhovnost u smislu svog poimanja i definisanja svoje svrhe i prihvatanja iste...može ovako?Bujrum majstore wrote:Hajde ti meni reci kako ti objasnjavas sta je duhovnost uopste pa cu ti dati svoj stav o tome, ok?sizifinho wrote:Mene zanima kako vi istražujete teme o kojima se ovdje raspravlja? Kako znate šta čitati...
Mislim, na stranu što su ovdje svi haman doktori nauka, neki imaju u malom prstu znanja od ćelije i bakterije pa do higzova bozona i tih čuda...mene zanima kako razviti psihologiju svog duhovnog identiteta.
Da li ateizam isključuje duhovnost? Može li ateista biti duhovno prosvjetljena osoba?
Odakle da počnem?
Elem, svrha?
Nema je, nista nije sa svrhom postavljeno, ni galaksije, ni asteriodi, ni drvo pa ni covjek.
Dal me ovakvo poimanje stvari cini losim?
Tesko.
Ja sve svoje napore dajem da ne ucinim zlo nikome, ni ljudima, ni zivotinjama, ni onom drvetu od ranije,
do asteroida ne mogu dobaciti.
To sam naucio od roditelja, rodbine, okoline i ucim i dan danas tj. da pozitivne akcije donose pozitivne reakcije,
nekad krotkorocno a nekad dugorocno.
Negativnost me ne zanima.
Sad ces ti mozda reci da ja nisam duhovan i ok, ja cu prihvatiti tvoju ocijenu iz tvoje perspektive.
- Kroksica
#1705 Re: Zašto je potrebna religija?
Ma taj je Šija.animals wrote:Sto se tice toga..radim ja sa jednim Irancem..mlad, teski neradnik..kaze meni on,u toku radnog vremena..
idem ja moliti se..pitam ga ja zasto se molis..on kaze, ja sam muslim,moram...tako treba..
ja mu na to kazem,mogao bi ti i malo raditi,bolje ce ti Bog uslisati, nego da iskoristavas druge..
poenta je u svacanju zivota, sto 99 procenata korisnika religije, ne svaca..
vazno je se moliti..to je misao jednog vjernika..
-
Bujrum majstore
#1706 Re: Zašto je potrebna religija?
Mene si citirao i sad ispade da ja trebam dati odgovor na nesto oko cega ljudi pisu decenijama naucne radove?Janjicar wrote:Pitanje za ateiste kako je nastao svijet ? Kosmos ? Univerzum ?Bujrum majstore wrote:Legendo, ateizam nije jedna knjiga i par extra prirucnika, halali.Towelie wrote: Ili, zasto se neki ateista ogranici na ateizam samo?
hvala unaprijed
Imaj milosti pa se informisi, citaj al trebat ce vremena.
-
Bujrum majstore
#1707 Re: Zašto je potrebna religija?
Ma taj je musliman, pa ti vidi.Kroksica wrote:Ma taj je Šija.animals wrote:Sto se tice toga..radim ja sa jednim Irancem..mlad, teski neradnik..kaze meni on,u toku radnog vremena..
idem ja moliti se..pitam ga ja zasto se molis..on kaze, ja sam muslim,moram...tako treba..
ja mu na to kazem,mogao bi ti i malo raditi,bolje ce ti Bog uslisati, nego da iskoristavas druge..
poenta je u svacanju zivota, sto 99 procenata korisnika religije, ne svaca..
vazno je se moliti..to je misao jednog vjernika..
-
Bujrum majstore
#1708 Re: Zašto je potrebna religija?
Razumio sam ja, ono sto si ti uradio je uglavljivanje ideologija i filozofija od jedne knjige do beskonacno knjiga u isti kos,Towelie wrote:A gde sam ja rekao da jeste? Bice da nisi razumeo moj post.Legendo, ateizam nije jedna knjiga i par extra prirucnika, halali.
ne ide.
- Janjicar
#1709 Re: Zašto je potrebna religija?
Krscanstvo ima stav oko toga, Islam ima stav oko toga a ateizam ?Bujrum majstore wrote: Mene si citirao i sad ispade da ja trebam dati odgovor na nesto oko cega ljudi pisu decenijama naucne radove?
Ili to nije moglo stat u dvije knjige i dva extra prirucnika ?
-
Bujrum majstore
#1710 Re: Zašto je potrebna religija?
Jes vala, tamo je objasnjeno sve, do bola.Janjicar wrote:Krscanstvo ima stav oko toga, Islam ima stav oko toga a ateizam ?Bujrum majstore wrote: Mene si citirao i sad ispade da ja trebam dati odgovor na nesto oko cega ljudi pisu decenijama naucne radove?
Mislim....
Stav Krscanstva i Islama po tome je ala ovaj...moj amidza Nurko nekad davno opalio specijalnom sjekirom
od nesta (ne zna niko sta) i tako je sve nastalo. Ne zna niko mog amidzu Nurku, ne znam ga ni ja al eto,
tako ti je sve nastalo.
Ne trazi se ovdje stav nego informacije, traganje, razmisljanje.
Last edited by Bujrum majstore on 06/09/2014 00:26, edited 1 time in total.
- animals
#1711 Re: Zašto je potrebna religija?
I ti isto to radis. I svaki covek. Svako bira samo jednu livadu za sebe, onu za koju veruje da je na njoj trava najbolja. Ne znam da je neko musliman i ateista u isto vreme, hriscanin i budista, ateista i vatropoklonik...Na kraju biras samo jedno. Ako je to ogranicavanje, onda su svi ljudi ograniceni svojim izborom.Towelie wrote:Kako se nisi ogranicio..izabrao si samo jednu livadu, na kojoj pases..
ostale, imaju isto zelenu socnu travu, ali ti ne zelis ni da cujes..
samo je tvoja zelena i socna..
Nemas pravo..ja gledam sta drugi pasu..
i ako je bolja trava kod drugi,bez problema cu je opasti..
nista gore po covjeka koncentrisati se na jednu livadu,iako nam je Bog ponudio toliko razliciti..
- Towelie
#1712 Re: Zašto je potrebna religija?
Velika je zabluda da je Islam religija jedne knjige. Isto stoji i za hriscanstvo cak.Razumio sam ja, ono sto si ti uradio je uglavljivanje ideologija i filozofija od jedne knjige do beskonacno knjiga u isti kos,
ne ide.
A zasto mislis da mi ostali ne gledamo? Ako nismo izabrali drugu livadu, to ne znaci da ih nemamo u vidu. To samo znaci da smo najzadovoljniji nasom.Nemas pravo..ja gledam sta drugi pasu..
i akonje bolja trava kod drugi,bez problema cu je opasti..
nista gore po covjeka koncentrisati se na jednu livadu,iako nam je Bog ponudio toliko razliciti..
-
Bujrum majstore
#1713 Re: Zašto je potrebna religija?
Naravno, obje religije imaju po jednu knjigu od Boga,Towelie wrote: Velika je zabluda da je Islam religija jedne knjige. Isto stoji i za hriscanstvo cak.
ako cemo realno, hadise i jevandjelja nikad niste ni smjeli uzimati za ozbiljno kao da su od Boga,
jer bar za njih znate da nisu.
- animals
#1714 Re: Zašto je potrebna religija?
Pa, mozda ti i jesi, ne izgledas mi kao neki fanatik..Towelie wrote:Velika je zabluda da je Islam religija jedne knjige. Isto stoji i za hriscanstvo cak.Razumio sam ja, ono sto si ti uradio je uglavljivanje ideologija i filozofija od jedne knjige do beskonacno knjiga u isti kos,
ne ide.A zasto mislis da mi ostali ne gledamo? Ako nismo izabrali drugu livadu, to ne znaci da ih nemamo u vidu. To samo znaci da smo najzadovoljniji nasom.Nemas pravo..ja gledam sta drugi pasu..
i akonje bolja trava kod drugi,bez problema cu je opasti..
vecina vjernika je normalno..iako oni 5 procenata losi se dalje cuju..
- Towelie
#1715 Re: Zašto je potrebna religija?
Imaju jednu knjigu koja se smatra Objavom, a van toga je dozvoljeno citati na milione drugih knjiga.Bujrum majstore wrote:Naravno, obje religije imaju po jednu knjigu od Boga,Towelie wrote: Velika je zabluda da je Islam religija jedne knjige. Isto stoji i za hriscanstvo cak.
ako cemo realno, hadise i jevandjelja nikad niste ni smjeli uzimati za ozbiljno kao da su od Boga,
Tako je. Problem je sto su fanatici glasniji.Pa, mozda ti i jesi, ne izgledas mi kao neki fanatik..
vecina vjernika je normalno..iako oni 5 procenata losi se dalje cuju..
-
Bujrum majstore
#1716 Re: Zašto je potrebna religija?
Naravno da je sve dozvoljeno citati al nema nista od citanja ako je u suprotnosti od Objave.Towelie wrote:Imaju jednu knjigu koja se smatra Objavom, a van toga je dozvoljeno citati na milione drugih knjiga.Bujrum majstore wrote:Naravno, obje religije imaju po jednu knjigu od Boga,Towelie wrote: Velika je zabluda da je Islam religija jedne knjige. Isto stoji i za hriscanstvo cak.
-
sizifinho
#1717 Re: Zašto je potrebna religija?
de nemoj pretpostavljati šta ću reći, nisam to mislio. Smatram da si ti svoju duhovnost pronašao u činjenici da nemaš ulogu. Tu imaš svoj mirBujrum majstore wrote:Hmmm, ma moze al ne znam dal to svi tako definisu.
Elem, svrha?
Nema je, nista nije sa svrhom postavljeno, ni galaksije, ni asteriodi, ni drvo pa ni covjek.
Tesko.
Ja sve svoje napore dajem da ne ucinim zlo nikome, ni ljudima, ni zivotinjama, ni onom drvetu od ranije,
To sam naucio od roditelja, rodbine, okoline i ucim i dan danas tj. da pozitivne akcije donose pozitivne reakcije,
Sad ces ti mozda reci da ja nisam duhovan i ok, ja cu prihvatiti tvoju ocijenu iz tvoje perspektive.
Tako isto i agnostik ima svoju teoriju i vjernik svoju. Sve se poštuje, dok se ne nameće
-
Bujrum majstore
#1718 Re: Zašto je potrebna religija?
A ne ne, imam ja ulogu, svasta ja radim, neces vjerovati al svasta radim.sizifinho wrote:de nemoj pretpostavljati šta ću reći, nisam to mislio. Smatram da si ti svoju duhovnost pronašao u činjenici da nemaš ulogu. Tu imaš svoj mirBujrum majstore wrote:Hmmm, ma moze al ne znam dal to svi tako definisu.
Elem, svrha?
Tesko.
Tako isto i agnostik ima svoju teoriju i vjernik svoju. Sve se poštuje, dok se ne nameće
Al nemam svrhu u tom nekom duhovnom manifestu.
A koja je tvoja uloga?
Il je uloga nesto drugo a svrha nesto trece?
- Towelie
#1719 Re: Zašto je potrebna religija?
Ne bas. Vernik moze citati proateisticku literaturu ako zeli sagledati stvarnost iz drugacijeg ugla i staviti se u poziciju druge strane. Mi smo ovde imali takvu temu.Naravno da je sve dozvoljeno citati al nema nista od citanja ako je u suprotnosti od Objave.
Moze se citati bilo kakva literatura u konacnici, ne moras sve sto procitas uzeti zdravo za gotovo.
-
Bujrum majstore
#1720 Re: Zašto je potrebna religija?
Slazem se, procitao sam ja dosta vjerske literature, tako i treba.Towelie wrote:Ne bas. Vernik moze citati proateisticku literaturu ako zeli sagledati stvarnost iz drugacijeg ugla i staviti se u poziciju druge strane. Mi smo ovde imali takvu temu.Naravno da je sve dozvoljeno citati al nema nista od citanja ako je u suprotnosti od Objave.
Moze se citati bilo kakva literatura u konacnici, ne moras sve sto procitas uzeti zdravo za gotovo.
A ona tema Zamjenimo Mjesta nije bas referentna za istrazivanje druge strane, mada je bilo duhovito.
- animals
#1721 Re: Zašto je potrebna religija?
Poenta je..kao sto postoje razlike izmedju ljudi i njihovo poimanje zivota..
tako postoje razlike izmedju vjernika i njihovog poimanja vjere..
-
Bujrum majstore
#1722 Re: Zašto je potrebna religija?
To znamo.animals wrote:Poenta je..kao sto postoje razlike izmedju ljudi i njihovo poimanje zivota..
Koja je poenta ovoga sto pises?
- Janjicar
#1723 Re: Zašto je potrebna religija?
Ponovo mi nisi naveo stav ateizma ?Bujrum majstore wrote:Jes vala, tamo je objasnjeno sve, do bola.Janjicar wrote:Krscanstvo ima stav oko toga, Islam ima stav oko toga a ateizam ?Bujrum majstore wrote: Mene si citirao i sad ispade da ja trebam dati odgovor na nesto oko cega ljudi pisu decenijama naucne radove?
Mislim....
Stav Krscanstva i Islama po tome je ala ovaj...moj amidza Nurko nekad davno opalio specijalnom sjekirom
od nesta (ne zna niko sta) i tako je sve nastalo. Ne zna niko mog amidzu Nurku, ne znam ga ni ja al eto,
tako ti je sve nastalo.
Ne trazi se ovdje stav nego informacije, traganje, razmisljanje.
Problem kod diskusije s Vama ateistima je taj sto vi diskreditujete poslanike ili svete knjige, bio to Muhammed a.s ili Isa a.s, bio to Kur'an ili Biblija. Znaci ako sam ja vjernik citam tu knjigu i vjerujem u ono sto pise u njoj, ti kao nevjernik ne mozes meni reci nije to tako bez da mi ponudis neko svoje objasnjenje odnosno tvoj stav.
Last edited by Janjicar on 06/09/2014 00:42, edited 1 time in total.
- animals
#1724 Re: Zašto je potrebna religija?
Poenta je da smo svi istog roda..pokvarenog..Bujrum majstore wrote:To znamo.animals wrote:Poenta je..kao sto postoje razlike izmedju ljudi i njihovo poimanje zivota..
-
Bujrum majstore
#1725 Re: Zašto je potrebna religija?
Istog roda jesmo al ne bih rekao da smo pokvareni, vise smo podlozni svemu i svacemuanimals wrote:Poenta je da smo svi istog roda..pokvarenog..Bujrum majstore wrote:To znamo.animals wrote:Poenta je..kao sto postoje razlike izmedju ljudi i njihovo poimanje zivota..
tj. nas mozak radi na tom principu.