Nije teoretiziranje, samo je pitanje o kojem se konkretno Meganu radi, da li je Megane 2 u pitanju ili Megane 1, kao i koji konkretno motor. Jer ovaj na koji ja mislim je F4R 770 na Meganu 2, a nosaca su 2 na desnoj strani (na strani zupcastog), a ostali na mjestima koja sam vec opisao. Dozvljavam da je moguce da si ti radio na nekom drugom modelu i drugom tipu motora, nadam se da ces mi poijasniti kojem.esso_sa wrote:Prerano se radujesdirestraits0078 wrote: Nije nikakav pokusaj. Nije poklopac usarafljen u blok. Poklopac je usarafljen u glavu. S 3 vijka, odgovarajuce debljine i cvrstoce (stoji na glavi vijka). Taj "poklopac" kako ga ti zoves je samo pomocni okvir koji drzi 2 nosaca (jedan na muldi, drugi na karoseriji). I nije sva tezina motora na njemu. Na suprotnoj strani imas glavni nosac, kao i dodatni nosac koji sprecava naginjanje motora, tzv. "kost". A taj aluminijski "lim" kako ga ti zoves nije lim. Lim se proizvodi drugom tehnikom, to je izliveni komad aluminija koji ne puca na tom motoru i nije problematican. Ali se desava da pukne kad ga potkaci prekinuti zupcasti remen.
Dakle, navucen si na tanak led, nisi polozio. Nisi dobro dijagnosticirao kvar. Nije pukao pomocni lim i prekinuo zupcasti, desilo se 99% obrnuto, nakon sto je pukao zupcasti remen. A sad zasto je na konkretnom primjerku pukao zupcasti remen... Pitaj vile. Jer F4R nije podlozan pucanju zupcastog remena, a da ne govorimo da nije podlozan ni istezanju lanca kao neka razvikana konkurencija, jer istog nema.Pored glave je usarafljen u blok, al' ti ocito hoces ono da se igras igri rijeci, koristis cinjenicu da ja ne detaljisem gdje se tacno nalazi koji saraf (a i sto bi, to rade samo "teoreticari") i napravis me budalom. Al' ne ide ti jebiga... I nije okvir nego je poklopac... Od aluminija. Debljine neka 2mm, kako sam napisao... I jos jednu si glupost lupio, na toj strani na konkretnom motoru i autu nema vise nosaca. Znas kako znam ? Znam jer sam ga ja popravljao i morao sam da potklocavam motor da ne ispadne iz auta. Od ostalih nosaca motora imas jos 2 na mjenjacu i jedan naprijed...
I remen nije pukao nego je pukao poklopac. A znas kako to znam ? Zato sto je remen zamijenjen godinu dana prije - u ovlastenom servisu i ugradnjom originalnih dijelova...
Straits, ja sarafam svaki dan od 17:00 pa dok ne zavrsim, znam iz prakse sa kakvim stvarima se susrecem... mani me se sa teoretiziranjem
Automobilizam - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
direstraits0078
#1701 Re: Automobilizam - All about
- johntra
#1702 Re: Automobilizam - All about
čuj uopšte nije bitno šta sam htio....znači, bitnije je šta ti misliš, od onoga što sam ja htio?goran16v wrote:
Nije uopste bitno sta si ti htio ili ne, bitno da od price "mogao sam ja dati 18 milja za jednako star DE auto, a nisam htio" nema nista, jer bi bio inda jako poseban mazohista koji je sebe namjerno lisio 2-3 god mladjeg i boljeg Fiata vrijednog 18 milja.
uhavizaj se gorane, života ti...doduše, u postu naprijed sam ti konačno objasnio šta sam mislio, tako da ovdje samo kažem da fino pročitaš kraj zadnjeg posta u kom sam te citirao...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1703 Re: Automobilizam - All about
F7R 2.0 16v je covjek rekao.direstraits0078 wrote:Nije teoretiziranje, samo je pitanje o kojem se konkretno Meganu radi, da li je Megane 2 u pitanju ili Megane 1, kao i koji konkretno motor. Jer ovaj na koji ja mislim je F4R 770 na Meganu 2, a nosaca su 2 na desnoj strani (na strani zupcastog), a ostali na mjestima koja sam vec opisao. Dozvljavam da je moguce da si ti radio na nekom drugom modelu i drugom tipu motora, nadam se da ces mi poijasniti kojem.esso_sa wrote:Prerano se radujesdirestraits0078 wrote: Nije nikakav pokusaj. Nije poklopac usarafljen u blok. Poklopac je usarafljen u glavu. S 3 vijka, odgovarajuce debljine i cvrstoce (stoji na glavi vijka). Taj "poklopac" kako ga ti zoves je samo pomocni okvir koji drzi 2 nosaca (jedan na muldi, drugi na karoseriji). I nije sva tezina motora na njemu. Na suprotnoj strani imas glavni nosac, kao i dodatni nosac koji sprecava naginjanje motora, tzv. "kost". A taj aluminijski "lim" kako ga ti zoves nije lim. Lim se proizvodi drugom tehnikom, to je izliveni komad aluminija koji ne puca na tom motoru i nije problematican. Ali se desava da pukne kad ga potkaci prekinuti zupcasti remen.
Dakle, navucen si na tanak led, nisi polozio. Nisi dobro dijagnosticirao kvar. Nije pukao pomocni lim i prekinuo zupcasti, desilo se 99% obrnuto, nakon sto je pukao zupcasti remen. A sad zasto je na konkretnom primjerku pukao zupcasti remen... Pitaj vile. Jer F4R nije podlozan pucanju zupcastog remena, a da ne govorimo da nije podlozan ni istezanju lanca kao neka razvikana konkurencija, jer istog nema.Pored glave je usarafljen u blok, al' ti ocito hoces ono da se igras igri rijeci, koristis cinjenicu da ja ne detaljisem gdje se tacno nalazi koji saraf (a i sto bi, to rade samo "teoreticari") i napravis me budalom. Al' ne ide ti jebiga... I nije okvir nego je poklopac... Od aluminija. Debljine neka 2mm, kako sam napisao... I jos jednu si glupost lupio, na toj strani na konkretnom motoru i autu nema vise nosaca. Znas kako znam ? Znam jer sam ga ja popravljao i morao sam da potklocavam motor da ne ispadne iz auta. Od ostalih nosaca motora imas jos 2 na mjenjacu i jedan naprijed...
I remen nije pukao nego je pukao poklopac. A znas kako to znam ? Zato sto je remen zamijenjen godinu dana prije - u ovlastenom servisu i ugradnjom originalnih dijelova...
Straits, ja sarafam svaki dan od 17:00 pa dok ne zavrsim, znam iz prakse sa kakvim stvarima se susrecem... mani me se sa teoretiziranjem
-
direstraits0078
#1704 Re: Automobilizam - All about
Ja procitah F4R.
Meni samo F4R i C1J u glavi. Do mene je, izvini Esso. 
-
esso_sa
#1705 Re: Automobilizam - All about
Jebem ga ja, citaj malo sta pisem. Vec si me iznerviraodirestraits0078 wrote:Ja procitah F4R.Meni samo F4R i C1J u glavi. Do mene je, izvini Esso.
Inace, sarafam to govno i dalje, iako je otisao kod novog vlasnika. I iskreno se nadam da ce ga prodati nekome trecem, i usput zaboraviti da spomene moje ime
Hvala Milojice, Bog ti zdravlja dao ! I dobrih Italijana, da ti se ne kvare !mali_milojica wrote: F7R 2.0 16v je covjek rekao.
Last edited by esso_sa on 04/02/2015 16:10, edited 1 time in total.
-
goran16v
#1706 Re: Automobilizam - All about
To sto mozes procjeniti zadrzi za sebe, svako je ovdje jednako kvalifikovan za procjenu kao i ti. Mene apsolutno boli neka stvar sta si ti kupio, zasto si kupio, koliko si potrosio na odrzavanje, jel ti se sta izvitoperilo na suncu, koliko ces izgubiti/zaraditi na njemu, sve su to tvoje odluke i ja ih postuje, ali tebi je ocigledno jako bitno sta, kako i zasto ja radim cim tako pedantno vodis evidenciju o tome, a razlog je jako poznat i vise puta napisan.johntra wrote:nisam zavidan, nego samo znam procijeniti da ima nešto jednake kvalitete za isti novac...sebe nazovi kako god hoćeš, boli me briga, ali pošto imaš slučaj da imaš auto koje se preventivno mora održavati, a pritom si ga skuplje platio od nekog drugog, onda sam skontaj šta si...a to da ne ispadaš hadžo kroz redove, ostavi za nekog ko je možda gluplji, ja nisam takav...goran16v wrote:
Ne jedini, nego jedan vise. I opet nisi u pravu. Ja ne ispadam hadzo, ja samo dajem primjer sta ti automatski postajes ako primjenis rezon da sam ja levat koji placa precjenjeno, a ti ako to zelis bujrum, svaki put ces dobiti isti odgovor - da si ljubomorni i zavidni levat.
Ja nit tvrdim sta se vise isplati, svako znam sta mu se vise ispalti, nit se na tvoju zalost u nju ne uklapam jer necu kupiti niti 10 god star DE auto, niti 5 god star ITA auto, a pogotovo necu kupiti 5 god star IT auto i tvrditi da sam mogao kupiti 5 god star DE auto.
i vidim da me nisi dobro skontao, pa ću ponoviti opet...ja nigdje ne tvrdim da za neke pare mogu kupiti pet godina star talijanski ili njemački auto, nego pet godina star talijanski, a deset godina star njemački...a to ne želim i radije ću dati pare za pet godina mlađeg talijana...to je to...
-
goran16v
#1707 Re: Automobilizam - All about
Ja nemam tu sta da mislim, tu postoje samo cinjenice, ali ti nisi pirmjer suplje price koji na navodim, ti si posteno objasnio stvar sa budzetom.johntra wrote:čuj uopšte nije bitno šta sam htio....znači, bitnije je šta ti misliš, od onoga što sam ja htio?goran16v wrote:
Nije uopste bitno sta si ti htio ili ne, bitno da od price "mogao sam ja dati 18 milja za jednako star DE auto, a nisam htio" nema nista, jer bi bio inda jako poseban mazohista koji je sebe namjerno lisio 2-3 god mladjeg i boljeg Fiata vrijednog 18 milja.
uhavizaj se gorane, života ti...doduše, u postu naprijed sam ti konačno objasnio šta sam mislio, tako da ovdje samo kažem da fino pročitaš kraj zadnjeg posta u kom sam te citirao...
- johntra
#1708 Re: Automobilizam - All about
hebi se, obojica smo isto mislili, ali smo ispleli bruku postova...goran16v wrote:
Ja nemam tu sta da mislim, tu postoje samo cinjenice, ali ti nisi pirmjer suplje price koji na navodim, ti si posteno objasnio stvar sa budzetom.
valjda je to zbog ove količine postova odjednom..
-
direstraits0078
#1709 Re: Automobilizam - All about
Nemoj tako lahko da se nerviras, zamisli da ti strucnjaci prebruse glavu motora, i to u toliko mjeri da nema dihtunga koji bi to nadoknadio.esso_sa wrote:Jebem ga ja, citaj malo sta pisem. Vec si me iznerviraodirestraits0078 wrote:Ja procitah F4R.Meni samo F4R i C1J u glavi. Do mene je, izvini Esso.
![]()
Inace, sarafam to govno i dalje, iako je otisao kod novog vlasnika. I iskreno se nadam da ce ga prodati nekome trecem, i usput zaboraviti da spomene moje ime
Hvala Milojice, Bog ti zdravlja dao ! I dobrih Italijana, da ti se ne kvare !mali_milojica wrote: F7R 2.0 16v je covjek rekao.![]()
- sparky
#1710 Re: Automobilizam - All about
Ovu temu treba preimenovati u makijato
vjecna rasprava svabe vs talijani. U zadnjih par godina i francuzi 
-
goran16v
#1711 Re: Automobilizam - All about
Planiraj na proljece kod bitangusa vulgarisa jedno geodra druzenje uz rostilj itd..johntra wrote:hebi se, obojica smo isto mislili, ali smo ispleli bruku postova...goran16v wrote:
Ja nemam tu sta da mislim, tu postoje samo cinjenice, ali ti nisi pirmjer suplje price koji na navodim, ti si posteno objasnio stvar sa budzetom.![]()
valjda je to zbog ove količine postova odjednom..
- johntra
#1712 Re: Automobilizam - All about
more, taman ću valjda do tada uzeti neko žabarsko smeće...dosadilo ovo galsko smeće više... 
-
esso_sa
#1713 Re: Automobilizam - All about
Extra "skinuta" glava kod mene znaci radost a ne sekiracijudirestraits0078 wrote:
Nemoj tako lahko da se nerviras, zamisli da ti strucnjaci prebruse glavu motora, i to u toliko mjeri da nema dihtunga koji bi to nadoknadio.E tu se nerviram, ali ne previse, dok ima novih glava.
sparky wrote:Ovu temu treba preimenovati u makijatovjecna rasprava svabe vs talijani. U zadnjih par godina i francuzi
- sparky
#1714 Re: Automobilizam - All about
Sad kad se smirila situacija. Spremate rostilj, a covjek tek posadio travicu. Da mu ne gazite, bolje je taj rostilj na jahorini uz miris benzina i guma organizovati
valjda bude brdo ove godine
-
goran16v
#1715 Re: Automobilizam - All about
Nije to problem, problem je kad se iz nekih pobuda prica sa automobila prenese na karakterisanje ljudi koji ih kupuju, sto je vec jako subjektino i licno i onda krece ti si levat zbog A, a ja sam levat zbog B i eto krvnog kola. Svacije razloge treba postovati, neko ce dati manje novaca za auto za koji misli da je jednako kvalitetan kao onaj skuplji, drugi ce dati vise novaca jer misli da kupuje kvalitetniji auto i da ce manje izgubiti na na vrijednosti. Pri tome ovi sto tvrde da kupuju auto vodjenim emocijama, a ne matematikom nemaju apsolutno nikakvog ekskluzivno pravo da sebe smatraju vecim zaljubljenicima u aute jer, osim sto niko od nas ovdje nije dovoljnio bogat da kupuje auto prema emocijama, ne zivi se od ljubavi prema autima nego od novaca.sparky wrote:Ovu temu treba preimenovati u makijatovjecna rasprava svabe vs talijani. U zadnjih par godina i francuzi
-
goran16v
#1716 Re: Automobilizam - All about
Nista gume i rostilj, planine iskljucivo za sport i na kasiku.sparky wrote:Sad kad se smirila situacija. Spremate rostilj, a covjek tek posadio travicu. Da mu ne gazite, bolje je taj rostilj na jahorini uz miris benzina i guma organizovativaljda bude brdo ove godine
BTW jutros je bio kvalitetan sudar izmedju Krupca i Bjelasnice, Q7 raznio Lagunu 2.
- sparky
#1717 Re: Automobilizam - All about
Ma sve znam, ali ja to obicno svodim na drugarsku raspravu uz litre kafe( pive, cedevite ili ko sta vec pije). Svako svojim parama raspolaze kako hoce. Moje licno misljenje je da ljudi daju previse novca kojeg nemaju za auta. Mislim na dizanje kredita za kupovinu auta od recimo 20-30 hiljada( uzmi koju hoces cifru), a nemaju potrebe za takvim autom. Onda dolaze problemi sa odrzavanjem, vozanje na celston gumama, nosanje istih cipela po devet godina... U svakom slucaju ne volim popovanje. Nek svako radi kako misli da je dobro za njega.
- sparky
#1718 Re: Automobilizam - All about
Sreca bez povreda. Jbg, ljudi se precijene. I sebe i auto, pa je svasta za ocekivati na ovom vremenu.goran16v wrote:Nista gume i rostilj, planine iskljucivo za sport i na kasiku.sparky wrote:Sad kad se smirila situacija. Spremate rostilj, a covjek tek posadio travicu. Da mu ne gazite, bolje je taj rostilj na jahorini uz miris benzina i guma organizovativaljda bude brdo ove godine
![]()
BTW jutros je bio kvalitetan sudar izmedju Krupca i Bjelasnice, Q7 raznio Lagunu 2.
- sparky
#1719 Re: Automobilizam - All about
I mislio sam na sportgoran16v wrote:Nista gume i rostilj, planine iskljucivo za sport i na kasiku.sparky wrote:Sad kad se smirila situacija. Spremate rostilj, a covjek tek posadio travicu. Da mu ne gazite, bolje je taj rostilj na jahorini uz miris benzina i guma organizovativaljda bude brdo ove godine
![]()
-
530i
#1720 Re: Automobilizam - All about
Da zaključimo, Tiguan je kita, što pokazuje i "uspjeh" dotičnog vozila. A ni ostala vozila iz iste grupacije se baš nisu proslavila. Iako i Reno ima šupačkih i slabih poteza, ovdje su ih dobrano rasturili.
-
goran16v
#1721 Re: Automobilizam - All about
Koliko sam ja mogao da vidim Q7 je u desnoj krivini proklizao pravo i pome Lagunu iz kontra smijera.sparky wrote:Sreca bez povreda. Jbg, ljudi se precijene. I sebe i auto, pa je svasta za ocekivati na ovom vremenu.goran16v wrote:Nista gume i rostilj, planine iskljucivo za sport i na kasiku.sparky wrote:Sad kad se smirila situacija. Spremate rostilj, a covjek tek posadio travicu. Da mu ne gazite, bolje je taj rostilj na jahorini uz miris benzina i guma organizovativaljda bude brdo ove godine
![]()
-
goran16v
#1722 Re: Automobilizam - All about
Kako mislis ni ostala vozila iz iste grupacije se nisu proslavila?530i wrote:Da zaključimo, Tiguan je kita, što pokazuje i "uspjeh" dotičnog vozila. A ni ostala vozila iz iste grupacije se baš nisu proslavila. Iako i Reno ima šupačkih i slabih poteza, ovdje su ih dobrano rasturili.
- supercali
#1723 Re: Automobilizam - All about
Ti bas volis da tvoja bude zadnja i da suknes na kraju?goran16v wrote:Nije to problem, problem je kad se iz nekih pobuda prica sa automobila prenese na karakterisanje ljudi koji ih kupuju, sto je vec jako subjektino i licno i onda krece ti si levat zbog A, a ja sam levat zbog B i eto krvnog kola. Svacije razloge treba postovati, neko ce dati manje novaca za auto za koji misli da je jednako kvalitetan kao onaj skuplji, drugi ce dati vise novaca jer misli da kupuje kvalitetniji auto i da ce manje izgubiti na na vrijednosti. Pri tome ovi sto tvrde da kupuju auto vodjenim emocijama, a ne matematikom nemaju apsolutno nikakvog ekskluzivno pravo da sebe smatraju vecim zaljubljenicima u aute jer, osim sto niko od nas ovdje nije dovoljnio bogat da kupuje auto prema emocijama, ne zivi se od ljubavi prema autima nego od novaca.sparky wrote:Ovu temu treba preimenovati u makijatovjecna rasprava svabe vs talijani. U zadnjih par godina i francuzi
Kao u smislu treba postovati druge izbore al moj izbor je ispravniji
-
citroen xm
#1724 Re: Automobilizam - All about
Eto, da je bilo neko starije auto mogla je cijela porodica nastradati.goran16v wrote:Koliko sam ja mogao da vidim Q7 je u desnoj krivini proklizao pravo i pome Lagunu iz kontra smijera.sparky wrote: Sreca bez povreda. Jbg, ljudi se precijene. I sebe i auto, pa je svasta za ocekivati na ovom vremenu.
-
goran16v
#1725 Re: Automobilizam - All about
Navedi sta od napisanog nije tacno.supercali wrote:Ti bas volis da tvoja bude zadnja i da suknes na kraju?goran16v wrote:Nije to problem, problem je kad se iz nekih pobuda prica sa automobila prenese na karakterisanje ljudi koji ih kupuju, sto je vec jako subjektino i licno i onda krece ti si levat zbog A, a ja sam levat zbog B i eto krvnog kola. Svacije razloge treba postovati, neko ce dati manje novaca za auto za koji misli da je jednako kvalitetan kao onaj skuplji, drugi ce dati vise novaca jer misli da kupuje kvalitetniji auto i da ce manje izgubiti na na vrijednosti. Pri tome ovi sto tvrde da kupuju auto vodjenim emocijama, a ne matematikom nemaju apsolutno nikakvog ekskluzivno pravo da sebe smatraju vecim zaljubljenicima u aute jer, osim sto niko od nas ovdje nije dovoljnio bogat da kupuje auto prema emocijama, ne zivi se od ljubavi prema autima nego od novaca.sparky wrote:Ovu temu treba preimenovati u makijatovjecna rasprava svabe vs talijani. U zadnjih par godina i francuzi
Kao u smislu treba postovati druge izbore al moj izbor je ispravniji