naravno da neces odgovoriti na moje pitanje jer si simpatizer. sve mi je jasno. prebacuje se prica opet na sije. ne sporim da ih je durakovic spomenuo, ali ja ne vidim dda su oni jos uzrokovali neciju nesrecu ili smrt u bih. a vehabije su itekako nanijeli zla. sto ti neces priznati jer bi sama sebi proturjecila. da isil sutra dodje u bosnu zacas bi se vi njima prilagodili, ne treba vam puno. sve su to nijanse.m_l wrote:
@Zagor
Pitaj profesora Durakovica, upravo u videu koji si kvotao, nicim izazvan rece: "Uzgred da kazemo, nemojmo zaboraviti, i siitska zajednica je vrlo aktivna u BiH, ali na jedan drugi nacin."
Islam - pitanja i odgovori
- zagortenej
#1701 Re: Islam - pitanja i odgovori
-
RNG_25
#1702 Re: Islam - pitanja i odgovori
Imat ćeš ti prilike, možda, se kajati za tvrdnje o kojima znanja nemaš niti možeš imati. Do tada, uživaj...Diwan wrote:Kad se sve sabere i oduzme, a pametnom i sa nurom dovoljan i išaret bez ikakvog računanja, glavni problem muslimana su vehabije i to nije ništa novo, i korumpirana ulema/hodže, izdajice i prostitutke vjere, muslimana i naroda, počev od glavonje pa do muftija i drugih visoko pozicioniranih 'provjetitelja'. Oni su prodali vjeru i muslimane svojom šutnjom i svojom pohlepom za novcem.
Njihovo jedino božanstvo je novac i radi tog božanstva će prodati i vjeru, i istinu, i islam, i Boga i Poslanika a.s., sve sve, kao što su to i uradili i kao što to rade.
Zatim u tu grupu spadaju i kojekakvi svršenici 'islamskih' fakulteta koji su diljem tkz islamskog svijeta sticali krivovjerje, koje su opet širili dalje. Naravno, nisu svi krivi i ne generalizujem, neki su i sami žrtve zablude, ali opasno je ostajati u zabludi i nastojati je svim silama očuvati i prikazivati kao istinu.
Nije lako proći kroz katarzu čiščenja od religijskih dogmi, ideologija, smeća, zabluda, neistina i krivovjerja, kad je večina nas odgajana na superlativ temeljima posebnosti i nedodirljivosti hadisa,ashaba, tefsira Kur'ana, uleme, IZ-e itd.
Sve je prikazano top noch i tip top – nema šta da se pitaš i sikiraš, 100% provjereno i virus free, hahahah koja ironija. Najveći virus muslimani su pokupili baš sa strane od koje se i ne nadaju – od samih sebe, od tkz. muslimana.
Uglavnom, vjerske prostitutke i kurve koji zarad para skrivaju istine i kvare vjeru, ili oni koji iz vlastite sljepoće, neznanja i oholosti, odvračaju od Božijeg puta su takođe dio spektakla zvani vehabizam.
-
m_l
#1703 Re: Islam - pitanja i odgovori
Djecko, ohladi malo! Previse si uzeo fursata! Jednog Dana ces sve ovo naci, a svako ce svoj hakk traziti.zagortenej wrote:naravno da neces odgovoriti na moje pitanje jer si simpatizer. sve mi je jasno. prebacuje se prica opet na sije. ne sporim da ih je durakovic spomenuo, ali ja ne vidim dda su oni jos uzrokovali neciju nesrecu ili smrt u bih. a vehabije su itekako nanijeli zla. sto ti neces priznati jer bi sama sebi proturjecila. da isil sutra dodje u bosnu zacas bi se vi njima prilagodili, ne treba vam puno. sve su to nijanse.m_l wrote:
@Zagor
Pitaj profesora Durakovica, upravo u videu koji si kvotao, nicim izazvan rece: "Uzgred da kazemo, nemojmo zaboraviti, i siitska zajednica je vrlo aktivna u BiH, ali na jedan drugi nacin."
Sram te bilo!
- zagortenej
#1704 Re: Islam - pitanja i odgovori
ma to su neki vanzemaljci, ili neki narod koji je zivio nekad davno, davno. muslimani elhadulillah nemaju problema s tim.RNG_25 wrote: A ko li su "ti takvi"...? Kada jedinstvena grupa se razdijeli na dvije, "kazna užasna" je za "samo" jednu od njih, ili za obe...?
-
RNG_25
#1705 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sa razilaženjem, razdjeljivanjem, muslimani dakako nemaju *problema*. To je milost od Gospodara Svjetova...
- zagortenej
#1706 Re: Islam - pitanja i odgovori
kad se suocis sa istinom, onda mozes drzati pridike. ovako, samo los ad hominemm_l wrote:Djecko, ohladi malo! Previse si uzeo fursata! Jednog Dana ces sve ovo naci, a svako ce svoj hakk traziti.zagortenej wrote:naravno da neces odgovoriti na moje pitanje jer si simpatizer. sve mi je jasno. prebacuje se prica opet na sije. ne sporim da ih je durakovic spomenuo, ali ja ne vidim dda su oni jos uzrokovali neciju nesrecu ili smrt u bih. a vehabije su itekako nanijeli zla. sto ti neces priznati jer bi sama sebi proturjecila. da isil sutra dodje u bosnu zacas bi se vi njima prilagodili, ne treba vam puno. sve su to nijanse.m_l wrote:
@Zagor
Sram te bilo!
- zagortenej
#1707 Re: Islam - pitanja i odgovori
gdje pise?RNG_25 wrote:Sa razilaženjem, razdjeljivanjem, muslimani dakako nemaju *problema*. To je milost od Gospodara Svjetova...
-
m_l
#1708 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne, ne, ti si udario ad hominem, ali tvoj mozak jednostavno preskace, ne znam je li iz bezobrazluka ili neceg drugog, sam odredi, kada si rekao da sam njihov simpatizer.zagortenej wrote: kad se suocis sa istinom, onda mozes drzati pridike. ovako, samo los ad hominem
I tu svoju istinu ostavi za sebe!
Koji s ti smutljivac, Boze sacuvaj!
-
RNG_25
#1709 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa zar nije svaka stvar obuhvaćena Allahovom milošću? Ah da, možda ne bih trebao smatrati djela "stvarima"...zagortenej wrote:gdje pise?RNG_25 wrote:Sa razilaženjem, razdjeljivanjem, muslimani dakako nemaju *problema*. To je milost od Gospodara Svjetova...
- arzuhal
#1710 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ljigo, kažem jam_l wrote:Ne, ne, ti si udario ad hominem, ali tvoj mozak jednostavno preskace, ne znam je li iz bezobrazluka ili neceg drugog, sam odredi, kada si rekao da sam njihov simpatizer.zagortenej wrote: kad se suocis sa istinom, onda mozes drzati pridike. ovako, samo los ad hominem
- zagortenej
#1711 Re: Islam - pitanja i odgovori
hvala na lijepim rijecimam_l wrote:Ne, ne, ti si udario ad hominem, ali tvoj mozak jednostavno preskace, ne znam je li iz bezobrazluka ili neceg drugog, sam odredi, kada si rekao da sam njihov simpatizer.zagortenej wrote: kad se suocis sa istinom, onda mozes drzati pridike. ovako, samo los ad hominem
- zagortenej
#1712 Re: Islam - pitanja i odgovori
ja se odoh pripremiti za salat, a vi se raspravljajte 
- zagortenej
#1713 Re: Islam - pitanja i odgovori
zna to arzo, samo njega pitajRNG_25 wrote:Pa zar nije svaka stvar obuhvaćena Allahovom milošću? Ah da, možda ne bih trebao smatrati djela "stvarima"...zagortenej wrote:gdje pise?RNG_25 wrote:Sa razilaženjem, razdjeljivanjem, muslimani dakako nemaju *problema*. To je milost od Gospodara Svjetova...
- Towelie
#1714 Re: Islam - pitanja i odgovori
Slicnim si se i sam sluzio.zagortenej wrote:hvala na lijepim rijecimam_l wrote:Ne, ne, ti si udario ad hominem, ali tvoj mozak jednostavno preskace, ne znam je li iz bezobrazluka ili neceg drugog, sam odredi, kada si rekao da sam njihov simpatizer.zagortenej wrote: kad se suocis sa istinom, onda mozes drzati pridike. ovako, samo los ad hominem
-
RNG_25
#1715 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kažu... da istinski Allahov rob/vjernik će prihvatiti svaku odluku Allaha kao dobru... Prema tome, kad Allah takvog jednog zabludi, učini ga nevjernikom, baci ga u vatru i tako dalje... to je dobro, baš onako kako treba da jeste.zagortenej wrote:zna to arzo, samo njega pitajRNG_25 wrote:Pa zar nije svaka stvar obuhvaćena Allahovom milošću? Ah da, možda ne bih trebao smatrati djela "stvarima"...
Pa šta su razilaženja, razdvajanja "nakon što je istina došla"...? Bez toga, ne bi bilo života... ali nemoj da te ja u šta razuvjeravam... samo naprijed...
- Diwan
#1716 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nisam ja prvi koji je ovo rekao - šta ćemo sa Ibn Arebijem k.s.RNG_25 wrote:Imat ćeš ti prilike, možda, se kajati za tvrdnje o kojima znanja nemaš niti možeš imati. Do tada, uživaj...Diwan wrote:Kad se sve sabere i oduzme, a pametnom i sa nurom dovoljan i išaret bez ikakvog računanja, glavni problem muslimana su vehabije i to nije ništa novo, i korumpirana ulema/hodže, izdajice i prostitutke vjere, muslimana i naroda, počev od glavonje pa do muftija i drugih visoko pozicioniranih 'provjetitelja'. Oni su prodali vjeru i muslimane svojom šutnjom i svojom pohlepom za novcem.
Njihovo jedino božanstvo je novac i radi tog božanstva će prodati i vjeru, i istinu, i islam, i Boga i Poslanika a.s., sve sve, kao što su to i uradili i kao što to rade.
Zatim u tu grupu spadaju i kojekakvi svršenici 'islamskih' fakulteta koji su diljem tkz islamskog svijeta sticali krivovjerje, koje su opet širili dalje. Naravno, nisu svi krivi i ne generalizujem, neki su i sami žrtve zablude, ali opasno je ostajati u zabludi i nastojati je svim silama očuvati i prikazivati kao istinu.
Nije lako proći kroz katarzu čiščenja od religijskih dogmi, ideologija, smeća, zabluda, neistina i krivovjerja, kad je večina nas odgajana na superlativ temeljima posebnosti i nedodirljivosti hadisa,ashaba, tefsira Kur'ana, uleme, IZ-e itd.
Sve je prikazano top noch i tip top – nema šta da se pitaš i sikiraš, 100% provjereno i virus free, hahahah koja ironija. Najveći virus muslimani su pokupili baš sa strane od koje se i ne nadaju – od samih sebe, od tkz. muslimana.
Uglavnom, vjerske prostitutke i kurve koji zarad para skrivaju istine i kvare vjeru, ili oni koji iz vlastite sljepoće, neznanja i oholosti, odvračaju od Božijeg puta su takođe dio spektakla zvani vehabizam.
Sigurno se tu radilo o nečemu drugome
Jedne prilike, Šejhu-l-ekber, Muhjiddin ibn 'Arebi, u Šamu (Damasku), stade pred šamsku ulemu koja ga je optuživala za krivovjerje, udari snažno nogom od zemlju i viknu:
"Pod mojim nogama leži vaš bog!"
Takva blasfemija, javno izrečena, bila je kao dar sa neba. Odmah su zatražili da ga se zatvori i kazni za svu njegovu herezu.
Dok su ga vodili u lancima, Veliki Andalužanin reče:
"Kada Sin uđe u Šin,
Saznat ćete ko je Muhjiddin!"
I, zaista, kada sultan Selim uđe pobjedonosno u grad Šam, naredi da se otkopa mjesto na kojem je stajao Šejhu-l-ekber. Otkopaše i pronađoše zlatnu žilu.
izvor FB
Čitaj malo drug šta prave sufije govore spram vjerske uleme što se sad naziva IZ-a. Nikada istina i režimska ulema i njihov islam nisu išli ruku pod ruku.
- zagortenej
#1717 Re: Islam - pitanja i odgovori
Umalo zaboravih, mubarek Lejletul Miradz, svim muslimanima koji slave 
-
RNG_25
#1718 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da, Veliki Šejh Ibn Arebi je bio neki bog, kako ja razumijevam ove njegove riječi, ako su to njegove riječi. Pa ništa, nije on ni prvi, a ni zadnji bog.Diwan wrote:Nisam ja prvi koji je ovo rekao - šta ćemo sa Ibn Arebijem k.s.
Sigurno se tu radilo o nečemu drugome), ili naši su bolji i drugačiji ...
Jedne prilike, Šejhu-l-ekber, Muhjiddin ibn 'Arebi, u Šamu (Damasku), stade pred šamsku ulemu koja ga je optuživala za krivovjerje, udari snažno nogom od zemlju i viknu:
"Pod mojim nogama leži vaš bog!"
Takva blasfemija, javno izrečena, bila je kao dar sa neba. Odmah su zatražili da ga se zatvori i kazni za svu njegovu herezu.
Dok su ga vodili u lancima, Veliki Andalužanin reče:
"Kada Sin uđe u Šin,
Saznat ćete ko je Muhjiddin!"
I, zaista, kada sultan Selim uđe pobjedonosno u grad Šam, naredi da se otkopa mjesto na kojem je stajao Šejhu-l-ekber. Otkopaše i pronađoše zlatnu žilu.
izvor FB
Čitaj malo drug šta prave sufije govore spram vjerske uleme što se sad naziva IZ-a. Nikada istina i režimska ulema i njihov islam nisu išli ruku pod ruku.
Ironija je, naravno, da je bio u pravu, samo na neočekivan način...
-
zijancer
#1719 Re: Islam - pitanja i odgovori
dlaka i cjepidlacenjezagortenej wrote:I ne budite kao oni koji su se razdijelili i razišli, nakon što su im došli dokazi jasni...RNG_25 wrote:Eh, da je tako...zijancer wrote:truth unites, falsehood divides
- Kroksica
#1720 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ime uopste nije bitno, mogu te zvati Joe musliman poenta je da se ti sam ogradjujes od bosanskih muslimana koje uopste i ne smatras muslimanima kad bude stani-pani. Tekst koji si postavio par stranica ranije pokazuje to, iako su poredjenja u tekstu besmislena ti si nazalost, oprosti na izrazu, popusio foru i zakacio se za propagandu ko cicak na vunu. Tvoja brada i tvoje krace hlace meni ne predstavljaju nikakav problem ali mi je mnogo zao sto je duzina brade obrnuto proporcionalna velicini mozga u pojedinaca.kritichar wrote:Kao prvo, vrijeđaš me nazivajući me vahabijom, ako ti to išta znači.Kroksica wrote: Problem vas vehabija je sto ste umislili da je vasa odgovornost da sirite Islam, pa ga sirite i gdje je vec odavno prosiren ali na neki vama svojstven i neprirodan nacin, krijuci se iza "poslanikova sunneta" koji, sve da je i autentican, vrijedi samo za poslanikov vakat i podneblje. Kur'an, s druge strane, je univerzalna pouka, koju vi ogranicavate na vec spomenuti vakat i pokusavate da zivite u tom vaktu a velis da je vrijeme da se mijenja nesto.
Slazem se, vrijeme je da se uvedu neke promjene, pocevsi od misljenja svojom glavom i preispitivanje svega sto ti hodze, daije, mule i alimi serviraju. Vehabijska propaganda je toliko jaka, da se insan koji sve to sa strane gleda ne moze nacuditi koliko je truda i sredstava tu ulozeno, valjda - ima se, moze se a nas napaceni narod posegne za prvim sto mu je dostupno, bez truni kritickog razmisljanja jer mu je podvuceno da se to ne smije i ode to dje ne treba.
Upratih na drugoj temi da si trazio definiciju vehabizma, ko biva ne priznajes ti to i ne volis da te etiketiraju kao vehabiju dok si u ovom postu bez problema, radi uspjesne komparacije i sam iskoristio taj nemili termin. Sto?
džamije sa tradicionalni bosanskim muslimanima su prazne, dok su vehabijske džamije pune
Ovo je vjerovatno tacno, ali jesi li se zapitao zbog cega je to tako ili si samo zakljucio da je to zbog toga sto su vehabije bolji muslimani? Nije ti palo na pamet da je tih "vehabijskih" dzamija puno manje nego ovih "tradicionalnih"? Tradicionalnu dzamiju ima haman pa svaka mahala dok vehabijsku vjerovatno ima par opstina i svi ce te vi radije otici tamo dje je raja te preskociti 17 tradicionalnih, da bi bili u svom na svom i onda se busati u prsa kako su vam dzamije pune. Neki sam dan na autobuskoj stanici nehoticno upratila dio razgovora izmedju "tradicionalnog" muslimana i "brata". Kaze mu brat: Odoh, zurim u xy dzamiju da stignem na podne, ezan samo sto nije. Kaze mu tradicionalni: Hajmo bola tu (yz dzamija), blize je a ovaj mu odgovara: Ma jok, cuo sam da je tu imama Sija. Doso mi autobus i ne znam sta dalje bjese, ali sam ostala zatecena razgovorom.
Drugo, koristio sam izraz vehabija jer samo taj izraz razumijete, kao što sam koristio i izraz bradonja, pa mi mrsko uvijek stavljat navodnike.
Treće, ti sa takvim stavovima, nijekanja hadisa i ne priznavanje uleme, autoriteta, ne spadaš u grupu tradicionalnih bos, muslimana.
Četvrto, ne možemo ti i ja kao dva muslimana ni o čemu konstruktivno da raspravljamo, a zbog ove treće stvari.
Vjerujem ja da te vrijedja naziv, nije ni meni drago kad me zovu kur'anista ili mutezila ili sija ili nevjernica itd. Eto, halali mi, tebe necu vise tako zvati.
-
zijancer
#1722 Re: Islam - pitanja i odgovori
67. A kada je Musa rekao narodu svome: "Allah vam naređuje da zakoljete kravu", - oni upitaše: "Zbijaš li ti to s nama šalu?" - "Ne dao mi Allah da budem neznalica!" - reče on.
68. "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime", - rekoše - "da nam objasni kojih godina ona treba biti."
- "On kaže" - odgovori on - "da ta krava ne smije biti ni stara ni mlada, nego između toga, srednje dobi, pa izvršite to što se od vas traži!"
69. "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime", - rekoše - "da nam objasni kakve boje treba biti."
- "On poručuje" - odgovori on - "da ta krava treba biti jarkorumene boje, da se svidi onima koji je vide.
70. "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime," - rekoše - "da nam objasni kakva još treba biti jer, nama krave izgledaju slične, a mi ćemo nju, ako Allah htjedne, sigurno pronaći."
71. "On poručuje" - reče on - "da ta krava ne smije biti istrošena oranjem zemlje i natapanjem usjeva; treba biti bez mahane i bez ikakva biljega."
- "E sad si je opisao kako treba!" - rekoše, pa je zaklaše, i jedva to učiniše..
krace receno: najbolju
68. "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime", - rekoše - "da nam objasni kojih godina ona treba biti."
- "On kaže" - odgovori on - "da ta krava ne smije biti ni stara ni mlada, nego između toga, srednje dobi, pa izvršite to što se od vas traži!"
69. "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime", - rekoše - "da nam objasni kakve boje treba biti."
- "On poručuje" - odgovori on - "da ta krava treba biti jarkorumene boje, da se svidi onima koji je vide.
70. "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime," - rekoše - "da nam objasni kakva još treba biti jer, nama krave izgledaju slične, a mi ćemo nju, ako Allah htjedne, sigurno pronaći."
71. "On poručuje" - reče on - "da ta krava ne smije biti istrošena oranjem zemlje i natapanjem usjeva; treba biti bez mahane i bez ikakva biljega."
- "E sad si je opisao kako treba!" - rekoše, pa je zaklaše, i jedva to učiniše..
- Towelie
#1723 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da Musaov narod nije propitivao previse, mogli su da prodju i sa prosecnom kravom.zijancer wrote:67. A kada je Musa rekao narodu svome: "Allah vam naređuje da zakoljete kravu", - oni upitaše: "Zbijaš li ti to s nama šalu?" - "Ne dao mi Allah da budem neznalica!" - reče on.
- kritichar
#1724 Re: Islam - pitanja i odgovori
Bitno je kako nekoga zoveš, jer kada nekoga zoveš po pogrdnom nadimku, jednako je jedenju mesa svoga brata, kako se prenosi u hadisu.Kroksica wrote: Ime uopste nije bitno, mogu te zvati Joe musliman poenta je da se ti sam ogradjujes od bosanskih muslimana koje uopste i ne smatras muslimanima kad bude stani-pani. Tekst koji si postavio par stranica ranije pokazuje to, iako su poredjenja u tekstu besmislena ti si nazalost, oprosti na izrazu, popusio foru i zakacio se za propagandu ko cicak na vunu. Tvoja brada i tvoje krace hlace meni ne predstavljaju nikakav problem ali mi je mnogo zao sto je duzina brade obrnuto proporcionalna velicini mozga u pojedinaca.
Vjerujem ja da te vrijedja naziv, nije ni meni drago kad me zovu kur'anista ili mutezila ili sija ili nevjernica itd. Eto, halali mi, tebe necu vise tako zvati.
Nije tačno da se ja ograđujem od bosanskih muslimana, ja se smatram bosanskim muslimanom i zaista se trudim da poštujem tradiciju bosanskih muslimana, ali samo ono što je u skladu sa sunnetom i šeriatom.
Vidim da si već stvorila sliku o mom izgledu i veličini mozga, najmanje u vezi jednog si pogriješila.
-
zijancer
#1725 Re: Islam - pitanja i odgovori
da,tako nekako towelie
s druge strane ..kod tog prolazenja s prosjecnim, uplice se i prica o abelu i kainu
a teklo je bez zapitkivanja
s druge strane ..kod tog prolazenja s prosjecnim, uplice se i prica o abelu i kainu
a teklo je bez zapitkivanja