Alfons Kauders wrote:
Jah.
To sto kazem da je zanimljivija za medjunarodnu zajednicu i Ameriku ne znaci automatski da je materijal za invaziju ili intervenciju. Da jeste, davno bi pocela.
Ne znam da li je u pitanju slabo poznavanje maternjeg jezika ili problemi sa logickim rasudjivanjem. Npr. da sad nas dvojica sjedimo na kafi i gledamo dvije zenske za susjednim stolom, i ja kazem da je jedna bolja od druge, znaci li to automatski da cu joj prici i pokusati nesto? Mozda imam drugu hanumu kod kuce, mozda ipak nije dovoljno dobra (a nisam bas izbirljiv

), a mozda me je strah... Nidje veze fakat.
Sirija je od iznimne vaznosti. Ne treba bolji argument od ponasanja zapadnih lidera i njihovih propagandnih glasila. Sve je receno.
U sirijskim teritorijalnim vodama su pronadjene znatne kolicine plina. Ni to nije zanemarljivo, mada je od svega vaznije prokrciti put do Irana. Interes zapada je neovisnost od ruskih energenata. Da bi ostvarili cilj, moraju staviti Siriji i prvenstveno Iran pod svoju sapu.
Izraelu i Turskoj sigurno odgovara devastirana i od njih ovisna Sirija. Odgovara i Americi i ostatku 'zapadnog bloka'. Obnova zemlje je dobar biznis. Zbog toga je logicno da zaracene strane puste da se sto vise samouniste. Njihova unistenost je proporcionalna uticaju neokolonijalista.
Al sve i da je ovo preuvelicano, da dosta toga nije ovako, dovoljno je pogledati kartu i da ti sve bude jasno. Ne razvija USA ofanzivnu vojnu masineriju da bi izvodili vjezbe po morima i okeanima.
Ok, ti smatras da su pobunjenici... Onda se postavlja jedno banalno pitanje, pogotovo za prvi navodni napad.
Zasto ga vlada nije iskoristila i dovela neutralne posmatrace da ustanove sta se zapravo desilo? Sta je s drugog napada, gdje su ti famozni UN timovi i zasto nisu izasli na teren? Jer da sam ja Asad i da su to zaista napravili pobunjenici, to bi mi bio nulti prioritet, sve bi poduzeo da omogucim pristup stranim novinarima, posmatracima i diplomatama.
Ili smatras da je Asad totalni imbecil kojem to nije palo na pamet?
- Prvi napad hemijskim oruzjem se desio u mjestu nadomak Alepa
- Mjesto se nalazilo pod kontrolom SAA
- Svi lideri i zapadni mediji su potvrdili da se napad desio i svi su optuzili Asada
- Dakle, svi su tvrdili da je Asad gadjao sam sebe kako bi optuzio pobunjenike
- Rusi su ponudili dokaze da su projektili punjeni sarinom ispaljeni sa polozaja FSA
- Zapadni lideri i mediji su potpuno ignorisali te dokaze (ne uzimam Ruse ka relevantne, samo navodim tok dogadjaja)
I nakon svega, sta ti mislis
ko bi mogao biti
neutralna strana cije bi misljenje mogla
uvaziti Amerika?
Alfonse, Ameriku ne zanima istina. Zanima ih interes. Ne zanima ih kako ce doci do cilja. Oni samo zele doci.
I da, kad vec volis logiku...
Makar sebi probaj objasniti zasto je Asad odlucio jednom upotrijebiti hemijsko oruzje i sebi zapecatiti sudbinu.
Asad je beskrupulozni diktator. Sigurno nema griznju savjesti radi hiljada nevino stradalih od prekomjerne vatre kojom se koristi. Al meni se ne cini da je budala i mazohista. Nema logike da predje 'crvenu liniju' i ucini potez koji ga sigurno vodi u propast. Da nije budala pokazao je u vise navrata kada je ostao suzdrzan na raketiranje IDFa diljem Sirije. Gadjali su Damask, gadjali su Latakiju, gadjali su druga mjesta... Asad nijednom nije odgovorio. Al zato sad jeste odlucio jednom upotrijebiti hemijsko oruzje kako bi pobunjenici imali direktnu pomoc u liku Amerike. Nigdje veze s vezom.