Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
creambox

#1701 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by creambox »

druze, kako je kod tebe podeseno. Vjerovatno je kod tebe TF kamin.
gol-man

#1702 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gol-man »

Streptokok wrote:
golfiista wrote:Grijem vec godinama cca 250 - 270 m2 prostora sa Centrometalovom peci od 50 kW na ugalj. Za jednu sezonu potrosim cca 10 tona uglja i uglavnom se ugrijem. Radijatori su u predimenzionirani ( na 1m2 - 1,5 rebra ), prozori su plasticni tro i cetvorokomorni, dok je pola objekta sa termo fasadom 5 cm dok je druga polovica obicna neka sminkerska ( jbg takav projekat).
S obzirom na navedeno, planiram kupobinu i ugradnju kotla na pelet 35 kW.
Pitanje: Koliku potrosnju peleta mogu ocekivati, naravno trazim odgovor u tonu + /- hvala.
sračunaj sam. ukalkuliši kaloričnost uglja koji si do sada trošio (banovići 5kwh, kakanj 4, miljevina 4) i iskorištenost oko 80%. kaloričnost peleta je oko 5 kwh i iskorištenost oko 92%.

ovo ti je najpreciznija moguća računica.
Kolega, teško da ima toliko iskorištenje, naročito na ugalj. Koliko puta se desilo da količina uglja koju ubaciš u peć bude skoro jednaka količini pepela koju vadiš :-)
Iskorištenje kotlova na čvrsto gorivo je oko 70 %, sve ostalo su bajke. AKo u ložištu imaš temperaturu, evo uzet ćemo 700 °C, a na dimnjak izlazi 300 °C (što je neka normalna temperatura dima), koliko imamo iskorištenje?
sabanss

#1703 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Posaljem postavke kad dodjem sa posla. Interio 18 kW, pet stepeni snage, stara elektronika. Znam da sam prve tri modifikovao ispod fabrickih :D
nookey

#1704 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nookey »

gol-man wrote:
Streptokok wrote:
golfiista wrote:Grijem vec godinama cca 250 - 270 m2 prostora sa Centrometalovom peci od 50 kW na ugalj. Za jednu sezonu potrosim cca 10 tona uglja i uglavnom se ugrijem. Radijatori su u predimenzionirani ( na 1m2 - 1,5 rebra ), prozori su plasticni tro i cetvorokomorni, dok je pola objekta sa termo fasadom 5 cm dok je druga polovica obicna neka sminkerska ( jbg takav projekat).
Pitanje: Koliku potrosnju peleta mogu ocekivati, naravno trazim odgovor u tonu + /- hvala.
sračunaj sam. ukalkuliši kaloričnost uglja koji si do sada trošio (banovići 5kwh, kakanj 4, miljevina 4) i iskorištenost oko 80%. kaloričnost peleta je oko 5 kwh i iskorištenost oko 92%.

ovo ti je najpreciznija moguća računica.
Kolega, teško da ima toliko iskorištenje, naročito na ugalj. Koliko puta se desilo da količina uglja koju ubaciš u peć bude skoro jednaka količini pepela koju vadiš :-)
Iskorištenje kotlova na čvrsto gorivo je oko 70 %, sve ostalo su bajke. AKo u ložištu imaš temperaturu, evo uzet ćemo 700 °C, a na dimnjak izlazi 300 °C (što je neka normalna temperatura dima), koliko imamo iskorištenje?
42%
creambox

#1705 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by creambox »

sabanss wrote:Posaljem postavke kad dodjem sa posla. Interio 18 kW, pet stepeni snage, stara elektronika. Znam da sam prve tri modifikovao ispod fabrickih :D
ok hvala, i kod mene je 5 stepeni snage. Ne znam jos koja je nova a koja stara verzija elektronike. Pec je nova (11/2016).
Streptokok

#1706 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Streptokok »

gol-man wrote:[q

hm, temperatura od 300c nebi smjela ići u dimnjak. kod mene je to recimo oko 170c. količina pepela nema veze sa kalorijama. pod pretpostavkom da je sistem ispravno dimenzionisan, da se kotao često ne prigušuje, iskorištenos može biti 80%. jasno mi je da kod ljudi kojima je kotao predimenzionisan, dimnjak prejak i bez regulatora uzgona, plus na to pretjerano trpanje ugljem iskorištenost može pasti i na 60%. isto tako, ako se regulišu izduvni gasovi na 130c, dimnjak adekvatan ili se reguliše regulatorom uzgona, ima ugrađen adekvatan akumulacijski spremnik, uz pravilno loženje bez prgušivanja može se dosegnuti čak i 90%.
gol-man

#1707 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gol-man »

creambox wrote:jeste. ali kad pec postigne zadanu temp. kotla npr 65 stepeni, termostat da signal da je postignuta temp 22.6 kod mene. tad ispisuje "cekanje hladjenje" i spusta temp. na 58. Pumpa i dalje radi sve dok ne spadne temp na 47.
Zasto npr pec nebi odrzavala temp na 65 pa kad termostat da signal da pali samo ukljuci pumpu.
Probao sam i sa "Stanby off" tad pec radi u medulaciji kad postigne temp. 65 i tada spusta temperaturu sve do 47 pa podize opet na 50 i tako. Ali ne ide dalje od 50. To nije dobro za kotao koliko sam dosad citao na ovu temu.
Iz tog razloga bi volio da cujem misljenja i drugih. Hvala
Nije mi jasno kako si zamislio da ti kotao održava temperaturu na 65 °C a sobni termostat je dao signal da ne treba više da grije. Nemojte ljudi te termostate u podioke namještati . Što reče sabanss , kotao na pelet je inertan i nije to gas ili struja, kad treba eto ga momentalno. Potpala i start traju 10-20 minuta . Stand by off kada je uključen , to je minimalna potrošnja ali kotao radi i puno mu je lakše kada dobije signal od termostata samo povećati snagu a ne prolaziti kroz sve faze potpale i hladnog starta.
Neko je prije rekao, koliko para toliko muzike, pokrijmo se koliki je jorgan . Pumpa kotla, troputi , akumulacijski spremnik, razdjelnik iza koliko etaža toliko pumpi i 4-putih ventila, dodatna regulacija za kontrolu, vanjski osjetnik.... pa grijanje onda ne bude 5-6 000 nego se popne na 15 000. O izolaciji termičkoj objekta da ne govorim. Ko nema termičku izolaciju, neka zaboravi na malu potrošnju.
Grijanje je skupo i košta ,ali kod sviju nas je što imamo problemi hoćemo da ako može grijati se cijelu godinu i da usput imamo i toplu vodu, a sve to za 1000 KM.
gol-man

#1708 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gol-man »

Streptokok wrote:

hm, temperatura od 300c nebi smjela ići u dimnjak. kod mene je to recimo oko 170c. količina pepela nema veze sa kalorijama. pod pretpostavkom da je sistem ispravno dimenzionisan, da se kotao često ne prigušuje, iskorištenos može biti 80%. jasno mi je da kod ljudi kojima je kotao predimenzionisan, dimnjak prejak i bez regulatora uzgona, plus na to pretjerano trpanje ugljem iskorištenost može pasti i na 60%. isto tako, ako se regulišu izduvni gasovi na 130c, dimnjak adekvatan ili se reguliše regulatorom uzgona, ima ugrađen adekvatan akumulacijski spremnik, uz pravilno loženje bez prgušivanja može se dosegnuti čak i 90%.
E ovo je ispravno sve što si rekalo, ali 90 % kotlovnica u BiH ti je : - kuća 120-150 m2, kotao 35-45 kW. Natrpaj pun da se ne ide često. Jedna pumpa za sve spratove i otvaraj prozore.
Streptokok

#1709 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Streptokok »

gol-man wrote:
Streptokok wrote:

E ovo je ispravno sve što si rekalo, ali 90 % kotlovnica u BiH ti je : - kuća 120-150 m2, kotao 35-45 kW. Natrpaj pun da se ne ide često. Jedna pumpa za sve spratove i otvaraj prozore.
e to je već nešto drugo, i još kad ga natrpa a on se zagrije i priguši pa potruje sve u sarajevskoj dolini.
golfiista

#1710 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Grijem vec godinama cca 250 - 270 m2 prostora sa Centrometalovom peci od 50 kW na ugalj. Za jednu sezonu potrosim cca 10 tona uglja i uglavnom se ugrijem. Radijatori su u predimenzionirani ( na 1m2 - 1,5 rebra ), prozori su plasticni tro i cetvorokomorni, dok je pola objekta sa termo fasadom 5 cm dok je druga polovica obicna neka sminkerska ( jbg takav projekat).
I sta je zakljucak, koliko bi trebao trositi peleta? Nije moguce da ne mogu sracunati u +-1 tonu. Koliko vidjeh procjene se krecu od 5-6 tona do 8-9, razlika je prevelika. :?
sabanss

#1711 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Kupi osam, ako ti je skladiste suho, imas i sljedece godine peleta ako bude puno. Ako ti bude malo uvijek mozes dokupiti pola tone. Razlika ti je na tu kolicinu mozda 20-30 KM ako kupujes u Januaru ili Maju

Za sljedecu sezonu ces vec i sam znati...
belfy

#1712 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

golfiista wrote:
Grijem vec godinama cca 250 - 270 m2 prostora sa Centrometalovom peci od 50 kW na ugalj. Za jednu sezonu potrosim cca 10 tona uglja i uglavnom se ugrijem. Radijatori su u predimenzionirani ( na 1m2 - 1,5 rebra ), prozori su plasticni tro i cetvorokomorni, dok je pola objekta sa termo fasadom 5 cm dok je druga polovica obicna neka sminkerska ( jbg takav projekat).
I sta je zakljucak, koliko bi trebao trositi peleta? Nije moguce da ne mogu sracunati u +-1 tonu. Koliko vidjeh procjene se krecu od 5-6 tona do 8-9, razlika je prevelika. :?
ja vec rekoh (a nisam jedini). sa to kvadraturom i kotlom, te polufasadom oko 8t. nisam vidio da je neko rekao 5-6...
Kondenzator

#1713 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

Sta uciniti kad vam se uvali los pelet gdje se pec gasi svaka 2-4h? Postoji li ijedan pravni nacin da se izboris s tim od koga si kupio il je i u tom slucaju jedini zakon koji vazi na brdovitom balkanu zakon batina ?

Kupio sam 2t Euroimpex peleta. Poslat cu slike pepeljare nakon samo 2h rada cim se ohladi.

Takodjer mi se jos jedan momak javio na Olx-u, jer je vidio da sam postavio javno pitanje s zeljom da me upozori da niposto ne kupujem.

Ima li ikakav zakon, zainteresiran web portal ili tv kuca koja bi zeljela objavit tu pricu? Sigurno bi nas se skupilo vise od dvojice nezadovoljnih. Ima ih jos siguran sam.

Tezak je zivot na brdovitom balkanu..
Filter

#1714 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Kondenzator wrote:Sta uciniti kad vam se uvali los pelet gdje se pec gasi svaka 2-4h? Postoji li ijedan pravni nacin da se izboris s tim od koga si kupio il je i u tom slucaju jedini zakon koji vazi na brdovitom balkanu zakon batina ?

Kupio sam 2t Euroimpex peleta. Poslat cu slike pepeljare nakon samo 2h rada cim se ohladi.

Takodjer mi se jos jedan momak javio na Olx-u, jer je vidio da sam postavio javno pitanje s zeljom da me upozori da niposto ne kupujem.

Ima li ikakav zakon, zainteresiran web portal ili tv kuca koja bi zeljela objavit tu pricu? Sigurno bi nas se skupilo vise od dvojice nezadovoljnih. Ima ih jos siguran sam.

tezak druze :roll: da nije slucajno previse vlazan pelet?
Kondenzator

#1715 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

Filter wrote:
Kondenzator wrote:Sta uciniti kad vam se uvali los pelet gdje se pec gasi svaka 2-4h? Postoji li ijedan pravni nacin da se izboris s tim od koga si kupio il je i u tom slucaju jedini zakon koji vazi na brdovitom balkanu zakon batina ?

tezak druze :roll: da nije slucajno previse vlazan pelet?
Ne znam sta je problem. Uslikat cu sve kasnije za nekih sat vremena. Da napravimo novu temu losa iskustva sa peletom? Ja cu ostavit sve svoje kontakt podatke ako treba i stojat iza napisanog.

Da se hoce pojavit neko da pravi 350 kM po toni al da ne mislis sta si kupio!!!
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#1716 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Isti problem sa Euroimpeksom Zavidovići sam imao prošle godine. Pelet loš, svaki dan sam morao čistiti posudu za sagorjevanje. Tog peleta mi je ostalo i za ovu sezonu, rješio sam ga se u 10 i 11 mjesecu. Hamelja u posudi nekad i više od pola za jedan dan.
Pelet sam opet kupio od njih za ovu sezonu 3 tone i nemam nikakav problem.
Međutim, je očigledno da nemaju kontinuitet kvaliteta u proizvodnji a mi trpimo na kraju. :oops:
Filter

#1717 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

[quote="Kondenzator"

Da se hoce pojavit neko da pravi 350 kM po toni al da ne mislis sta si kupio!!![/quote]

fis drzi kvalitet.
svaka sezona je lutrija, ali fis je do sad bio stabilan.
Kondenzator

#1718 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

Da se nadovezem gore na onaj post sa slikom lozista nakon samo 2h rada peci sa Euroimpex peletom.

Slike:
https://goo.gl/photos/7xPiUVznmnZcEC2p8

Napravit cu i novu temu sa naslovom losa iskustva sa peletom u BIH i zapoceti je ovim postom da bi sto vise ljudi vidjelo.

Takodjer cu na OLX.ba kontaktirat svakog ko se njima javljao i ko je postavljao javna pitanja na drugim proizvodjacima uputit ih na tu temu.

Da svi slijedimo moj primjer i prijavimo ovakve bilo bi ih manje sigurno.

Gospodin se naravno ne javlja na telefon iako ga zovem od jutros 10x.

Ako se kojim slucajem javi i zamijeni pelet o tome cu Vas obavijestit. To bi se moglo razumit. Time bi pokazali profesionalizam, al u to cisto sumnjam prosto nevjerujem.

EDIT:

Javili su se i sutra cemo vidjet koji su nam dalji koraci. Rekli su ako se ustanovi da je do njih da ce biti moguc povrat novca ili zamjena pelleta sto bi bilo za pohvalu ukoliko bi uistinu priznali svoju gresku.
Last edited by Kondenzator on 25/12/2016 20:45, edited 1 time in total.
isx

#1719 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Filter wrote:[quote="Kondenzator"

fis drzi kvalitet.
svaka sezona je lutrija, ali fis je do sad bio stabilan.[/quote]

Od prijatelja sam cuo da je FIS ove godine katastrofa.
adoadop

#1720 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

isx wrote:

fis drzi kvalitet.
Nije katastrofa al nije ništa bolji od Bioenergy koga sam koristio prošle godine i plaćao dosta manje.
Nakon sedmice loženja Fis-a , ostane sljake ponekad i po trećina zdjele.
Kondenzator

#1721 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

adoadop wrote:
isx wrote:

fis drzi kvalitet.
Nije katastrofa al nije ništa bolji od Bioenergy koga sam koristio prošle godine i plaćao dosta manje.
Nakon sedmice loženja Fis-a , ostane sljake ponekad i po trećina zdjele.
to je banja... sta bi reko na ovaj moj poslije 4h error.. to je super za sedmicu sljake pa nije automatizovan sistem. Predji na plin ako ti je to puno.. to je po meni prihvatljivo
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#1722 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Kondenzator

#1723 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

karabajaze wrote:Zaštita potrošača, anketa :roll:
http://pokit.org/get/?e5d213f2934682384 ... 3e374b.jpg
To ti prica? :)
karabajaze wrote:Isti problem sa Euroimpeksom Zavidovići sam imao prošle godine. Pelet loš, svaki dan sam morao čistiti posudu za sagorjevanje. Tog peleta mi je ostalo i za ovu sezonu, rješio sam ga se u 10 i 11 mjesecu. Hamelja u posudi nekad i više od pola za jedan dan.
Pelet sam opet kupio od njih za ovu sezonu 3 tone i nemam nikakav problem.
Međutim, je očigledno da nemaju kontinuitet kvaliteta u proizvodnji a mi trpimo na kraju
Ovo je smrdilo od pocetka sad jos malo jace. Ne kontam opciju kupis jednom neko ti uvali pelet onda opet kupis od njeg?

;) :izet:
Armin2013

#1724 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

fis drzi kvalitet.
svaka sezona je lutrija, ali fis je do sad bio stabilan.[/quote]

Probaj pelet od Obrt-Comerc doo Gračanica.

lp,
Lozac

#1725 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Lozac »

Ja također koristim Euroimpex-ov pelet i 90% tog peleta je jako lošeg kvaliteta. Najmanje jednom dnevno (a često i dva puta) moram čistiti gorionik od šljake. Možda da sam sastavio 10-15 dana od početka sezone da na kraju dana zateknem čistu posudu za sagorijevanje. Jedan vikend (dva dana) nisam otvarao peć, nisam bio kod kuće, kad sam otvorio zatekao sam užas... gorionik pun šljake, pelet presipa preko posude za sagorijevanje i pada neizgoren u posudu za pepeo, kompletna peć se crni od čađi.... Da napomenem, kotao je TF 25 kW, dakle nije kamin pa da je inače osjetljiv na loš kvalitet peleta.
S druge strane, kolega koji je kupio pelet u istoj turi sa mnom kaže da nema tih problema, još ga koristi u kaminu. Baš što kaže "karabajaze" nemaju ujednačen kvalitet.
Bilo bi korektno da nam izađu u susret po pitanju obeštećenja jer ja lično, najvjerovatnije, sljedeću sezonu tražim novog proizvođača.
Post Reply