POsao-Popis stanovnistva
Moderator: anex
-
jastuk1
#1701 Re: POsao-Popis stanovnistva
Meni još niko nije dolazio, a vidio sam listiće na pragovima drugih (valjda odsutnih) stanova. Šta ako mi niko ne dođe i ne ostavi listić? Gdje da se javim? Koliko da čekam? Koliko će ovakvih nepopisanih biti na kraju????
- perfect_guy
#1702 Re: POsao-Popis stanovnistva
onda kontaktiraj svoju opštinsku komisiju, trebao bi riješiti to kod njih, ili da oni zovnu nadležnog popisivačajastuk1 wrote:Meni još niko nije dolazio, a vidio sam listiće na pragovima drugih (valjda odsutnih) stanova. Šta ako mi niko ne dođe i ne ostavi listić? Gdje da se javim? Koliko da čekam? Koliko će ovakvih nepopisanih biti na kraju????
-
jastuk1
#1703 Re: POsao-Popis stanovnistva
Znači ja treba da trošim svoje vrijeme, da idem u opštinu i tražim gdje je ta komisija? Koliko li će ljudi ovako ostati nepopisano???perfect_guy wrote:onda kontaktiraj svoju opštinsku komisiju, trebao bi riješiti to kod njih, ili da oni zovnu nadležnog popisivačajastuk1 wrote:Meni još niko nije dolazio, a vidio sam listiće na pragovima drugih (valjda odsutnih) stanova. Šta ako mi niko ne dođe i ne ostavi listić? Gdje da se javim? Koliko da čekam? Koliko će ovakvih nepopisanih biti na kraju????
-
GoodTaste
#1704 Re: POsao-Popis stanovnistva
Mozda je i dolazio popisivac, pa komsija koji te mrzi je rekao da je prazan stan ... Ima i takvih slucajeva 
A mozda i ti ne zivis tu, a ne zelis da ti se stan zavede krao prazan pa si sad dosao maksuz da se popises tu ...
Ima milion pitanja i mogucnosti
A mozda i ti ne zivis tu, a ne zelis da ti se stan zavede krao prazan pa si sad dosao maksuz da se popises tu ...
Ima milion pitanja i mogucnosti
- dale cooper
#1705 Re: POsao-Popis stanovnistva
Mene i starog je mati popisala, jeste da nas je zvala kod "bitnih"
pitanja da utvrdi gradivo,
ali je sve odradila kako treba.
ali je sve odradila kako treba.
-
nevidljiva
#1706 Re: POsao-Popis stanovnistva
Dovoljno je da nazovete svoju opštinu i tražite popisnu komisiju a oni će kontaktirati instruktora zaduženog za popisivača koji radi na vašem području.Nije potrebno da idete u opštinu a popis traje do 15.10. tako da ima još vremena.jastuk1 wrote: Znači ja treba da trošim svoje vrijeme, da idem u opštinu i tražim gdje je ta komisija? Koliko li će ljudi ovako ostati nepopisano???
-
anonimus03
#1707 Re: POsao-Popis stanovnistva
Imala sam slican slucaj. I sama radim kao popisivacica, pa me nikako nije bilo kuci, a i stara radi po cijeli dan, pa smo cekali obavijest. Prvih nekoliko dana nista. Nakon toga vidimo na jednom stanu obavijest, pitamo jednog komsiju, kaze ni kod njega nije bila. I stara jucer poludi i nazove mjesnu zajednicu, trazila broj PKLS-a te opcine, nazove ih i ''ugovori'' dolazak popisivacice u vrijeme kad je nama odgovaralo. Ja nisam bila kuci, ali kaze mama da joj je popisivacica rekla da su oni ''obuceni'' da ostavljaju obavijesti samo na stanove koji su prazni, a ove koji rade i kojih u vrijeme kad popisivaci dolaze nema, ko j*.jastuk1 wrote:Znači ja treba da trošim svoje vrijeme, da idem u opštinu i tražim gdje je ta komisija? Koliko li će ljudi ovako ostati nepopisano???perfect_guy wrote:onda kontaktiraj svoju opštinsku komisiju, trebao bi riješiti to kod njih, ili da oni zovnu nadležnog popisivačajastuk1 wrote:Meni još niko nije dolazio, a vidio sam listiće na pragovima drugih (valjda odsutnih) stanova. Šta ako mi niko ne dođe i ne ostavi listić? Gdje da se javim? Koliko da čekam? Koliko će ovakvih nepopisanih biti na kraju????
- Chischo
#1708 Re: POsao-Popis stanovnistva
Ovaj popis je pokazao, barem meni, koji smo mi debili od naroda. I sam sam na birou godinama i radim popis u "vukojebini", hodam po blatu, drndam se u autobusu, bjezim od kerova i bikova i natezem se sa seljacima. Ljudi odustaju od posla popisivaca jer im nije placen prevoz limuzinom, tri obroka + uzina + desert, zato sto nisu pare dobili unaprijed mjesec dana, zato sto rade po selima, zato sto pada kisa, zato sto padne mrak rano itd, itd...
Ako nemas posla zasuci rukave pa radi, ma sta god...
Druga prica su strucnjaci koji se bave razlozima zasto se neka pitanja postavljaju, zasto se popis radi ovako, zasto se radi onako. Pa valjda ljudi koji su sastavljali pitanja i organizovali popis znaju barem nesto, valjda je tu bilo i stranaca da se pokaze kako se to radi. Ima gresaka i propusta svakako, ima i ljudi koji su upetljali prste u organizaciju popisa a nisu sposobni za to, ima svega, ali zar ne moze u ovoj drzavi ista da protekne bez armije komentatora i "onih koji se razumiju".
Po obicaju svi smo strucnjaci za sve i za sve je kriv neko drugi. Kad je popis, svi smo statisticari i demografi, kad je utakmica, svi smo fudbalski strucnjaci, kad su izbori svi smo politicari, kad je zemljotres svi smo seizmografi, kad padne snjeg, svi smo strucnjaci za vanredne situacije, kad je pozar na Prenju, svi smo protivpozarni strucnjaci, kad se pravi autoput svi smo gradjevinari.
Zar ti, koji radis kao vozac kamiona, prodavač, security, konobar ili nesto slicno imas kredibilitet da se cudis i sudis zasto postoji pitanje od cega je napravljen krov na kuci?
Usisajte kucu, malo provjetrite, nalijte casu soka ili fildzan kafe popisivacu, odgovorite na pitanja bez okolisanja, ne diskutujte i to je to, to je vasa duznost.
Druga prica su strucnjaci koji se bave razlozima zasto se neka pitanja postavljaju, zasto se popis radi ovako, zasto se radi onako. Pa valjda ljudi koji su sastavljali pitanja i organizovali popis znaju barem nesto, valjda je tu bilo i stranaca da se pokaze kako se to radi. Ima gresaka i propusta svakako, ima i ljudi koji su upetljali prste u organizaciju popisa a nisu sposobni za to, ima svega, ali zar ne moze u ovoj drzavi ista da protekne bez armije komentatora i "onih koji se razumiju".
Po obicaju svi smo strucnjaci za sve i za sve je kriv neko drugi. Kad je popis, svi smo statisticari i demografi, kad je utakmica, svi smo fudbalski strucnjaci, kad su izbori svi smo politicari, kad je zemljotres svi smo seizmografi, kad padne snjeg, svi smo strucnjaci za vanredne situacije, kad je pozar na Prenju, svi smo protivpozarni strucnjaci, kad se pravi autoput svi smo gradjevinari.
Zar ti, koji radis kao vozac kamiona, prodavač, security, konobar ili nesto slicno imas kredibilitet da se cudis i sudis zasto postoji pitanje od cega je napravljen krov na kuci?
Usisajte kucu, malo provjetrite, nalijte casu soka ili fildzan kafe popisivacu, odgovorite na pitanja bez okolisanja, ne diskutujte i to je to, to je vasa duznost.
-
kiper_
#1709 Re: POsao-Popis stanovnistva
najviše problema stvaraju ljudi kojima je u glavu utuvljeno da mogu popisati svoje sinove i kćeri koji žive vani i dijasporci koji hoće na silu da budu popisani kao da stalno žive u bih.
političari su im isprali mozak i popis se doživljava kao nacionalno prebrojavanje i pitanje života i smrti.
političari su im isprali mozak i popis se doživljava kao nacionalno prebrojavanje i pitanje života i smrti.
-
mistek
#1710 Re: POsao-Popis stanovnistva
I šta piše u njemu? Koliko po obrascu? Do kada ili ne piše?perfect_guy wrote:konačno stigao ugovor
- perfect_guy
#1711 Re: POsao-Popis stanovnistva
2,20/2,50, 1,96 obezbjeđuje EU, ostatak Federalni zavod, isplata nakon dostavljanja obračuna od strane popisne komisijemistek wrote:I šta piše u njemu? Koliko po obrascu? Do kada ili ne piše?perfect_guy wrote:konačno stigao ugovor
- mostarka_90
#1712 Re: POsao-Popis stanovnistva
Chischo wrote:
-
Heller
#1713 Re: POsao-Popis stanovnistva
Ovo provjetrite je numero uno 
-
nevidljiva
#1714 Re: POsao-Popis stanovnistva
Chischo wrote: Usisajte kucu, malo provjetrite, nalijte casu soka ili fildzan kafe popisivacu, odgovorite na pitanja bez okolisanja, ne diskutujte i to je to, to je vasa duznost.
-
durnalist
#1715 Re: POsao-Popis stanovnistva
heeelp vrši pritisak na menedurnalist wrote:Čekajte, kakve veze ima je li brat ili roditelj ako nisu jedno kućanstvo?! Koliko ja znam, podatke može dati samo član kućanstva a brat i sestra, npr, ne... ako imaju svoju kuću, kućanstvo (odvojeno od odsutnog člana). Je li tako? Ja nisam uzimao podatke od brata/sestre s drugim kućanstvom, jesam dobro radio?cetmi wrote:Ne možeš, mora biti neki član porodice, recimo brat ili roditelji. Oni imaju pravo biti popisani, ali ne može ih popisati bilo ko.Janjicar wrote:Pitanje za popisivace
Cetveroclana porodica radi u Italiji ali dolaze svake godine mjesec-dva ovdje, imaju dvojno drzavljanstvo samim tim i JMBG.
Ja im nisam u srodstvu nego samo u komsijskom odnosu.
Uz njihov JMBG da li ih ja mogu prijaviti popisivacu i za njih se izjasniti ?
(u slučaju kad mi je brat/sestra htio dati podatke za osobu čije je cijelo kućanstvo u inozemstvu i stan prazan)
-
joe_cole
#1716 Re: POsao-Popis stanovnistva
Napokon potpisan ugovor
samo me zanima koliko ce odbijati za ponistene p1 i p2...
- cyprus
#1717 Re: POsao-Popis stanovnistva
Chischo wrote:Ovaj popis je pokazao, barem meni, koji smo mi debili od naroda. I sam sam na birou godinama i radim popis u "vukojebini", hodam po blatu, drndam se u autobusu, bjezim od kerova i bikova i natezem se sa seljacima. Ljudi odustaju od posla popisivaca jer im nije placen prevoz limuzinom, tri obroka + uzina + desert, zato sto nisu pare dobili unaprijed mjesec dana, zato sto rade po selima, zato sto pada kisa, zato sto padne mrak rano itd, itd...
-
nevidljiva
#1718 Re: POsao-Popis stanovnistva
Nešto razmišljam Sarajevo će biti puno praznih stanova koji ustvari nisu prazni a drugi gradovi u BiH će imati duge spiskove članova domaćinstava jer se niko iz medija nije potrudio objasniti ljudima šta znači biti popisan kao privremeno odsutan u jednom gradu i privremeno prisutan u drugom
.O ustaljenom mišljenju da se moraju popisati gdje im je CIPS-ova prijavnica da ne govorim.
-
Huremika
#1719 Re: POsao-Popis stanovnistva
Ovaj popis je jedan veliki promašaj, počevši od neodgovornosti i nestručnosti Agencije za statistiku. Svaki dan, za nas instruktore, neka nova uputstva, pala s Marsa, da mi 9, 10 dan tek budemo obavješteni o pojedinim slučajevima, manjku materijala, ugl da smo prepušteni sami sebi! Fuj!!!!!! Plus, sa ovom dijasporom niko ne može na kraj izaći!
-
nevidljiva
#1720 Re: POsao-Popis stanovnistva
Sve je ustvari palo na teret nas popisivača i instruktora.Ako si još odgovoran i hoćeš pošteno da radiš i popisuješ a kao što kažeš kojekakve novine stalno shvatiš da bi ti koji samo teoriju znaju trebali malo po terenu hodat pa vidjet koliko je slučajeva koji uopšte nisu objašnjeni u uputstvu.Teorija je jedno a situacija na terenu sušta suprotnost.Dijaspora/studenti/isprepadani podstanari najgora kategorijaHuremika wrote:Ovaj popis je jedan veliki promašaj, počevši od neodgovornosti i nestručnosti Agencije za statistiku. Svaki dan, za nas instruktore, neka nova uputstva, pala s Marsa, da mi 9, 10 dan tek budemo obavješteni o pojedinim slučajevima, manjku materijala, ugl da smo prepušteni sami sebi! Fuj!!!!!! Plus, sa ovom dijasporom niko ne može na kraj izaći!
- perfect_guy
#1721 Re: POsao-Popis stanovnistva
nevidljiva wrote:Nešto razmišljam Sarajevo će biti puno praznih stanova koji ustvari nisu prazni a drugi gradovi u BiH će imati duge spiskove članova domaćinstava jer se niko iz medija nije potrudio objasniti ljudima šta znači biti popisan kao privremeno odsutan u jednom gradu i privremeno prisutan u drugom.O ustaljenom mišljenju da se moraju popisati gdje im je CIPS-ova prijavnica da ne govorim.
-
nevidljiva
#1722 Re: POsao-Popis stanovnistva
Imam i ja i krivo mi je ali situacija je takva i neinformisani su mi tu ništa ne možemo.perfect_guy wrote:ja imam nekoliko takvih slučajeva, a bračni partneri čak svjesno prave da se jedno popiše ovdje, a drugo u nekom drugom mjestu. A i radi tog cipsa sam isto ostao bez par osoba koje inače žive u mom krugu. I po realnom stanju imam prosjek ispod 2 osobe po stanu, sa takvim slučajevima još i manje ljudi
- respo
-
Heller
#1724 Re: POsao-Popis stanovnistva
ZdravkoMamicVoice i ovu dijasporu nabijem na...
Nek je naših više je moto ovog jebenog popisa
Nek je naših više je moto ovog jebenog popisa
-
Huremika
#1725 Re: POsao-Popis stanovnistva
Šta mi sad da radimo, ljudi materijala za dalji rad nemaju, P1 i P2 obrazaca više nema za zaduživanje, samo da se mijenjamo međusobno, a valja "pohvatati" ko je šta kome dao, iz kog popisnog kruga, kojem popisnom krugu, to evidentirati, ma dajtee, pa da poludimo!Muka mi je od ovog popisa! Koji me đavo tjerao da se ikako prijavim!