Željko Komšić osniva novu stranku

Locked
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1701 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by plain vanilla »

muha_sa wrote:
Skijaš wrote: Rat nije izazvan mržnjom nego manipulacijama. Prosječan čovjek je uzeo pušku jer mu je rečeno da je ugrožen a ne zato što mrzi.
i on kontajuci da je ugrožen protjera milion ljudi sa svog praga, popljacka im i popali imovinu, pozatvara preživjele u konc logore. napuniše obicnom covjeku uši da je ugrožen i on jadnik silova skoro 30000 djevojcica, djevojaka i žena--kako se nekom može dic na bespomocnu ženu to mi nikad jasno bit nece :-) ne mogu doprijet u um tog nekog kome je receno da je ugrožen--fakat su pojedinci to mogli uradit.
-nešto mi mnogo izmanipulisanih pojedinaca :-)
pa nisu svi koji su se borili protiv Armije silovali, nemojte tako generalizirati
muha_sa

#1702 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by muha_sa »

plain vanilla wrote:
muha_sa wrote:
Skijaš wrote: Rat nije izazvan mržnjom nego manipulacijama. Prosječan čovjek je uzeo pušku jer mu je rečeno da je ugrožen a ne zato što mrzi.
i on kontajuci da je ugrožen protjera milion ljudi sa svog praga, popljacka im i popali imovinu, pozatvara preživjele u konc logore. napuniše obicnom covjeku uši da je ugrožen i on jadnik silova skoro 30000 djevojcica, djevojaka i žena--kako se nekom može dic na bespomocnu ženu to mi nikad jasno bit nece :-) ne mogu doprijet u um tog nekog kome je receno da je ugrožen--fakat su pojedinci to mogli uradit.
pa nisu svi koji su se borili protiv Armije silovali, nemojte tako generalizirati
vanni sreco :) istina, istina i samo istina i suocavanje sa istom je garant bolje buducnosti. zapamti što tebi tvoj prijatelj kaže :-D nije ovdje rijec samo o silovanju--silovanje je strašan zlocin al je on samo jedna mala karika lancu zlocina koji su pocinjeni od strane onih--kako naš Skijaš kaže--izmanipulisanih pojedinaca :-)
pošto je tema o Željku Komšicu onda ne bih dalje al znajuci da Komšic Željko ne preza od iznošenja istine moje je mišljenje da ce brzo otic s politicke scene--na žalost u ovoj zemlji jedino ko govori istinu nema prolaz nigdje a posebno nema šanse na politickoj pozornici.
plain vanilla

#1703 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by plain vanilla »

muha_sa wrote:
plain vanilla wrote:
vanni sreco :) istina, istina i samo istina i suocavanje sa istom je garant bolje buducnosti. zapamti što tebi tvoj prijatelj kaže :-D nije ovdje rijec samo o silovanju--silovanje je strašan zlocin al je on samo jedna mala karika lancu zlocina koji su pocinjeni od strane onih--kako naš Skijaš kaže--izmanipulisanih pojedinaca :-)
pošto je tema o Željku Komšicu onda ne bih dalje al znajuci da Komšic Željko ne preza od iznošenja istine moje je mišljenje da ce brzo otic s politicke scene--na žalost u ovoj zemlji jedino ko govori istinu nema prolaz nigdje a posebno nema šanse na politickoj pozornici.
pa upravo tako, istinu treba govoriti
a sad ispade da su svi Hrvati i Srbi silovatelji i ratni zlocinci
necemo se tako igrati, to je ruzno, neistinito...

svaki zlocinac imenom i prezimenom treba odgovarati za zlocine koje je pocinio i to je to...a reci da su svi neistomisljenici zlocinci, zaista nije lijepo
muha_sa

#1704 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by muha_sa »

plain vanilla wrote:
muha_sa wrote:
plain vanilla wrote:

svaki zlocinac imenom i prezimenom treba odgovarati za zlocine koje je pocinio i to je to...a reci da su svi neistomisljenici zlocinci, zaista nije lijepo
nešto ne kontam :-) ko reko, gdje reko :?: :shock:
plain vanilla

#1705 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by plain vanilla »

muha_sa wrote:
plain vanilla wrote:

nešto ne kontam :-) ko reko, gdje reko :?: :shock:
muha_sa wrote:
Skijaš wrote:
Rat nije izazvan mržnjom nego manipulacijama. Prosječan čovjek je uzeo pušku jer mu je rečeno da je ugrožen a ne zato što mrzi.
pricali smo o obicnim ljudima, prosjecnom covjeku... :)
Skijaš

#1706 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Skijaš »

muha_sa wrote:nešto ne kontam :-) ko reko, gdje reko :?: :shock:
Nisi htio reći, ali tako je ispalo. Ja kažem da prosječan čovjek ne mrzi i da su rat izazvali velikosrbi manipulišući narodom, a ti reaguješ na način koji može biti protumačen kao insistiranje na tom da je ustvari ne do političara nego upravo do prosječnog Srbina. Ako to ne misliš (a znam da ne misliš), odlično.
muha_sa

#1707 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by muha_sa »

nemoraš ti u ime tog obicnog covjeka pricat--mi ti ni Skijaš. dovoljno da se taj obicni covjek javi i napiše da se ogradjuje od svega onog što je u ime tog obicnog covjeka ucinjeno.
-kontaš vani :? da su tebe 1500 dana ti izmanipulisani gadjali cim su mogli i stigli i da su ti pobili 10000 sugradjana od toga 1600 djece i ti bi ocekivala kao što ja evo vec 17 godina ocekujem bar jedan glas razuma--nema toga vani :-) kontaš :?
-mene nije stid rec da je pocinjen zlocin na "kazanima"--da je pocinjen zlocin u Grabovici a onaj ko traži opravdanje u ovim zlocinima za mene je haman pa isti kao i onaj što je pocinio.
kontaš :?
muha_sa

#1708 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by muha_sa »

Skijaš wrote:
muha_sa wrote:nešto ne kontam :-) ko reko, gdje reko :?: :shock:
Nisi htio reći, ali tako je ispalo. Ja kažem da prosječan čovjek ne mrzi i da su rat izazvali velikosrbi manipulišući narodom, a ti reaguješ na način koji može biti protumačen kao insistiranje na tom da je ustvari ne do političara nego upravo do prosječnog Srbina. Ako to ne misliš (a znam da ne misliš), odlično.
dobri moj Skijaš :-D meni je haman 60 godina i ja svakom živom na ovoj emaljskoj kugli mogu u oči pogledat--svjetla obraza :-D ovim gradom i ovom državom dignuta cela hodam jer nema toga koji mi može prigovorit da sam mu ružnu rijec reko a posebno ne na nacionalnoj osnovi jer sams e rodio, rasto i živio u višenacionalnoj sredini i ne treba meni neki forumaš nit me treba forum ucit kako se živi medj ljudima.

-od mene imate jedno mahanje :) drago mi je što smo se družili--bilo mi je cast i zadovoljstvo a sad :run:
nemoguce vruce

#1709 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by nemoguce vruce »

@Skijas...
Taj obican, prosjecan,"manispulisan" covjek se preko noci prertvarao u najkrvozedniju zvijer i na najbrutalnije nacine ubijao i kalo svoje prve komsije.
Hajd kad cetnik dodje iz Beograda, Valjeva, Cacka, Uzica...u BIH, i podje ubijati njemu nepoznate i nevazne ljude, zene i djecu ( mada i to normalan ljudski um ne moze svariti )...ali kako objasnjavas da su prve komsije, najbolji drugovi, kumovi, raja s kojom smo odrasli iste te grozote cinili? Ko je njih mogo izmanipulisati?
Skijaš

#1710 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Skijaš »

muha_sa wrote:nemoraš ti u ime tog obicnog covjeka pricat--mi ti ni Skijaš. dovoljno da se taj obicni covjek javi i napiše da se ogradjuje od svega onog što je u ime tog obicnog covjeka ucinjeno.
-kontaš vani :? da su tebe 1500 dana ti izmanipulisani gadjali cim su mogli i stigli i da su ti pobili 10000 sugradjana od toga 1600 djece i ti bi ocekivala kao što ja evo vec 17 godina ocekujem bar jedan glas razuma--nema toga vani :-) kontaš :?
Ima, ogromna se većina ograđuje od zločina ali zaista vjeruju da je tadašnje stvaranje manjeg entiteta (kao političkog čina) ustvari obezbjedilo opstanak Srba na području BiH. Dakle neko može imati pogrešan politički stav, a istovremeno osuđivati ratne zločine. Problem nastupa kada mi vezanost za entitet protumačimo kao zločin. Ovako otprilike razmišlja prosječan Srbin u manjem entitetu :

"Uzeo sam pušku jer su mediji pokazali stradanje Srba u Hrvatskoj, nisam htio da mi HOS-ovci i zenge upadaju u kuću i odlučio sam se braniti. Ali nikad nisam bio dio niti podržavam ono što su SDS jurišnici priredili nesrpskom stanovništvu. Međutim, ako mi se danas postavlja izbor između SDA i SDS-a, između SDP-a i SNSD-a, ja ću izabrati manje zlo, prije SDS nego SDA, prije SNSD nego SDP. Ne zato što mrzim, nego zato što mi ni SDA-ovci ni SDP-ovci nikad nisu pokušali objasniti šta oni ustvari žele. Sa ovima ovdje bar znam šta mogu očekivati."
plain vanilla

#1711 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by plain vanilla »

muha_sa wrote:nemoraš ti u ime tog obicnog covjeka pricat--mi ti ni Skijaš. dovoljno da se taj obicni covjek javi i napiše da se ogradjuje od svega onog što je u ime tog obicnog covjeka ucinjeno.
-mene nije stid rec da je pocinjen zlocin na "kazanima"--da je pocinjen zlocin u Grabovici a onaj ko traži opravdanje u ovim zlocinima za mene je haman pa isti kao i onaj što je pocinio.
kontaš :?
jave se obicni ljudi
pa ih onda svi zaskocimo, pa trazimo dlaku u jajetu
pa neko od njih kaze da navija za Srbiju/ Hrvatsku
a mi zakljucimo-vidis da je cetnik/ustasha :)

ne podnosim generalizaciju i ne volim kad se ovako prica
svaki zlocinac ima ime i prezime, a generaliziranje samo umanjuje zlocin, a optuzuje nevine ljude
Prpa.ba

#1712 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Prpa.ba »

Skijaš wrote:Radi se o dvije odvojene stvari, jedna je spremnost na rat (odbrana srpske nejači i slične manipulacije) a druga spremnost na zločin (ono što je ustvari vodilo SDS). Zločine je činio jednocifren procenat VRS-a, a većina je, kao i u HVO-u, bila tu bez zle namjere. Za sve to što si nabrojao je potrebno nekoliko hiljada Karadžićevih SS-ovaca koji će na terenu tjerati stvar u pogrešnom smjeru. Mislim da broj ratnih zločinaca u čitavih nekoliko miliona stanovnika ove zemlje ne prelazi broj od 5.000 hiljada.
Ja prosto ne mogu vjerovati kakve gluposti citam na ovom forumu u posljednje vrijeme. Oko 900.000 ljudi odluci ne postovati institucije centralne vlasti Republike, oko 150.000 njih se aktivno prikljuci teroristickoj i pravoslavno-ekstremistickoj paravojsci, deseci hiljada se prikljuce teroristickoj parapoliciji, ostali aminuju veleizdaju i terorizam (prisjetimo se da je cak i u nacistickoj Njemackoj bilo onih koji su se bunili protiv sistema, dok na teritoriji pod privremenom okupacijom pravoslavnih ekstremista takvoga necega nije bilo ni u naznakama :-D ), i sada mi ti tu govoris da, eto, oni su bili ugrozeni, i nisu isli u klanja i silovanja sa zlom namjerom? Begaj bre. :lol:

U normalnoj drzavi vecina bi bila po zatvorima, kolovodje streljani ili u Guantanamu, a populacija pod debelom represijom zbog svojih grijeha. Jedino ovdje cemo im oprostiti, bili su ugrozeni i zavedeni naime. Vjerovatno su svi bili kuVari i mladji od 18 godina. :-) :D
Skijaš

#1713 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Skijaš »

Prpa.ba wrote:i sada mi ti tu govoris da, eto, oni su bili ugrozeni, i nisu isli u klanja i silovanja sa zlom namjerom?
Ogromna većina nije uzela pušku iz mržnje jer prosječan čovjek ne mrzi. A onaj ko ima takvo mišljenje o bilo kojem narodu, sam ima problema sa šovinizmom.
nemoguce vruce

#1714 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by nemoguce vruce »

@Skijas...
kao neko ko je 4 godine odvalio rova i koji i dan danas ima zdravstvene posljedice zbog SAMO 5 hiljada zlocinaca ( koje ti navodis ), mogu ti samo reci da se sramis i stidis te tvoje relativizacije i pokusaja oranja srbocetnickihö zlocina na neduznim narodom istocne Bosne, Hercegovine, Krajine...
Kojih bolan samo 5 hiljada? Ti ili nisi bio ni sekunde u rovu, ili svjesno siris cetnicku propagandu...
U selima oko Prijedora, Kozarca su domaci cetnici, komsije, kumovi vrsili najgora zlodjela...
klif

#1715 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by klif »

Skijaš wrote:Ima, ogromna se većina ograđuje od zločina ali zaista vjeruju da je tadašnje stvaranje manjeg entiteta (kao političkog čina) ustvari obezbjedilo opstanak Srba na području BiH. Dakle neko može imati pogrešan politički stav, a istovremeno osuđivati ratne zločine. Problem nastupa kada mi vezanost za entitet protumačimo kao zločin. Ovako otprilike razmišlja prosječan Srbin u manjem entitetu :

"Uzeo sam pušku jer su mediji pokazali stradanje Srba u Hrvatskoj, nisam htio da mi HOS-ovci i zenge upadaju u kuću i odlučio sam se braniti. Ali nikad nisam bio dio niti podržavam ono što su SDS jurišnici priredili nesrpskom stanovništvu. Međutim, ako mi se danas postavlja izbor između SDA i SDS-a, između SDP-a i SNSD-a, ja ću izabrati manje zlo, prije SDS nego SDA, prije SNSD nego SDP. Ne zato što mrzim, nego zato što mi ni SDA-ovci ni SDP-ovci nikad nisu pokušali objasniti šta oni ustvari žele. Sa ovima ovdje bar znam šta mogu očekivati."
Problem i jeste u činjenici da su zločini izvršeni u ime "pogrešanog političkog stava" jer da nije bilo zločina danas bi u Republici srpskoj živio jednak broj nesrba kao i prije rata.

Da li je očuvanje tekovina ostvarenih zločinima u ime "pogrešnog političkog stava" zločin?
Skijaš

#1716 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Skijaš »

nemoguce vruce wrote:@Skijas...
kao neko ko je 4 godine odvalio rova i koji i dan danas ima zdravstvene posljedice zbog SAMO 5 hiljada zlocinaca ( koje ti navodis ), mogu ti samo reci da se sramis i stidis te tvoje relativizacije i pokusaja oranja srbocetnickihö zlocina na neduznim narodom istocne Bosne, Hercegovine, Krajine...
Kojih bolan samo 5 hiljada? Ti ili nisi bio ni sekunde u rovu, ili svjesno siris cetnicku propagandu...
U selima oko Prijedora, Kozarca su domaci cetnici, komsije, kumovi vrsili najgora zlodjela...
Dobro, neka bude 10.000. Ne možeš čitav narod proglasiti zločinačkim.
Skijaš

#1717 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Skijaš »

klif wrote:
Skijaš wrote:Ima, ogromna se većina ograđuje od zločina ali zaista vjeruju da je tadašnje stvaranje manjeg entiteta (kao političkog čina) ustvari obezbjedilo opstanak Srba na području BiH. Dakle neko može imati pogrešan politički stav, a istovremeno osuđivati ratne zločine. Problem nastupa kada mi vezanost za entitet protumačimo kao zločin. Ovako otprilike razmišlja prosječan Srbin u manjem entitetu :

Problem i jeste u činjenici da su zločini izvršeni u ime "pogrešanog političkog stava" jer da nije bilo zločina danas bi u Republici srpskoj živio jednak broj nesrba kao i prije rata.

Da li je očuvanje tekovina ostvarenih zločinima u ime "pogrešnog političkog stava" zločin?
Ne znam na šta tačno misliš, ako neko želi što jači entitet, on griješi ali to samo po sebi nije zločin.
nemoguce vruce

#1718 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by nemoguce vruce »

Skijaš wrote:
Jasno da jedan narod ne mozemo proglasiti zlocinackim, ljudi smo, nismo cetnici :mrgreen:
Medjutim, tvoja tvrdnja, da eto sad nekih 10 hiljada maloumnih, 4 godine moze drzati u klincu BiH, vrsiti zlocine, prkositi MZ itd...je suvise ofirno.
A sta je sa politickom, kulturnom, ekonomskom, vojnom, i vjerskoj komponenti RS i Srbije? To one nisu ucestvovale u agresiji i genocidu? ILi je po tvojoj logici tih 10-tak hiljada cetnika istovremeno atovalo po sumama i gudurama u BIH, i istovremeno se bavilo gore navedenim aktivnostima?
shiljak

#1719 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by shiljak »

kakve ovi komentari iznad imaju veze sa zemom zeljko komsic osniva novu stranku?
miki.ba

#1720 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by miki.ba »

shiljak wrote:kakve ovi komentari iznad imaju veze sa zemom zeljko komsic osniva novu stranku?
SDA biracko tjelo je toliko ogorceno da spamaju svaku mogucu temu na ovom pdf-u. :D
Skijaš

#1721 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Skijaš »

nemoguce vruce wrote:
Skijaš wrote:
Jasno da jedan narod ne mozemo proglasiti zlocinackim, ljudi smo, nismo cetnici :mrgreen:
Medjutim, tvoja tvrdnja, da eto sad nekih 10 hiljada maloumnih, 4 godine moze drzati u klincu BiH, vrsiti zlocine, prkositi MZ itd...je suvise ofirno.
Ne 10.000, nego 5.000, ali eto neka bude duplo ako ti je lakše.
A sta je sa politickom, kulturnom, ekonomskom, vojnom, i vjerskoj komponenti RS i Srbije? To one nisu ucestvovale u agresiji i genocidu? ILi je po tvojoj logici tih 10-tak hiljada cetnika istovremeno atovalo po sumama i gudurama u BIH, i istovremeno se bavilo gore navedenim aktivnostima?
Pa ti "loši" su kidnapovali čitav narod i onda je preko nekoliko ljudi koje imenuješ recimo na čelo neke institucije, moguće kontrolisati kompletnu instituciju.
nemoguce vruce

#1722 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by nemoguce vruce »

@Skijas...
Bilo je i kod nas Bosnjaka "losih" momaka, ali se Bosnjaci nisu dali izmanipulilisati pa da istom mjerom uzvrate na cetnicke zlocine, zar ne? Sto li to, strucnjak ?
vatrogasac

#1723 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by vatrogasac »

Pročitah ovo...
O tome može li se ostvariti zajednički nastup na opštim izborima 2014. godine, Nermin Pećanac, predsjednik Socijaldemokratske unije, kaže:

„To je jedino potrebno. Jedino što je moguće, jedino što je pravi koncept to je objedinjavanje lijeve opcije. Ovdje treba da se ustanovi jedna građanska opcija i politički protivnik, ne kažem politički neprijatelj, da bude taj nacionalni koncept. I mislim da ima snage, pa se u zadnje vrijeme ipak među ljudima građanske opcije vode razgovori oko objedinjavanja. Koji će to model biti, koji način, to je sasvim relevantno: Odmah da kažem vrlo iskreno: volio bih da na čelu tog fronta bude ili Željko Komšić ili da bude Bogić Bogićević. Da napravimo nešto što će nas izvući iz ove letargije i iz ovoga beznađa.“
...i onda jedan komentar ispod na ovo gore...
samo naprijed, al tita vam krenite prvo od Bijeljine, Pala, Banja Luke pa tek onda preko Sirokog brijega i Zapadnog Mostara ....ako to uspijete ostali su sa vama!!!
Skijaš

#1724 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Skijaš »

Bilo je i kod nas Bosnjaka "losih" momaka, ali se Bosnjaci nisu dali izmanipulilisati pa da istom mjerom uzvrate na cetnicke zlocine, zar ne? Sto li to, strucnjak ?
Zato što su sa "ove strane" bojnog polja loši bili na nivou Juke i Cace i društvo je našlo snage da im se suprotstavi. Da Alija Izetbegović nije bio moralan čovjek, ko zna kako bi ovo ispalo. Na forumu recimo ima onih koji žale zbog činjenice da se Sarajevo nije svrstalo na stranu Beograda. Malo je nedostajalo da se tako nešto i desi, uostalom, Bošnjaci su podržali Abdića koji je trebao odigrati ključnu ulogu u tom. Međutim, spletom okolnosti, na čelo izbija Izetbegović i bošnjački narod se izvlači iz službe velikosrpskoj opciji. Nije to do prosječnog čovjeka nego do poruke koju se šalje sa viših na niže nivoe.
nemoguce vruce

#1725 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by nemoguce vruce »

Skijaš wrote:
Zato što su sa "ove strane" bojnog polja loši bili na nivou Juke i Cace i društvo je našlo snage da im se suprotstavi. Da Alija Izetbegović nije bio moralan čovjek, ko zna kako bi ovo ispalo. Na forumu recimo ima onih koji žale zbog činjenice da se Sarajevo nije svrstalo na stranu Beograda. Malo je nedostajalo da se tako nešto i desi, uostalom, Bošnjaci su podržali Abdića koji je trebao odigrati ključnu ulogu u tom. Međutim, spletom okolnosti, na čelo izbija Izetbegović i bošnjački narod se izvlači iz službe velikosrpskoj opciji. Nije to do prosječnog čovjeka nego do poruke koju se šalje sa viših na niže nivoe.
Zato sto sa "ove strane" zive ljudi koji ne mrze tudje i strano, narocito svoje komsije. To je jedini odgovor Skijas...
Locked