Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#1701 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:Evo jedno ozbiljno pitanje, šta ti misliš da li na tom hipotetiĆkom drugom svijetu diše ili ne diše? Dobro pitanje ha?
Ne znam, ali sigurno znam da neće biti vježbi disanja :x :lol:

Odoh na rekreaciju, da išutam loptu, meni to pomaže da se relaksiram.
Ne zaboravi da dišeš usput, :D
bizet

#1702 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Cornholio, ovaj sto pjeva Kisa pada imao je ugodan glas, ali je kafanom unisten, pa ga ne mogu ubrojati u sevdalije jer kafana se osjeti u svakom drugom tonu...a najmladji Imamovic meni ne.pase jer ono sto pjeva nije sevdah...nema kod njega ispjevanosti melodije, sve je nekako iscjepkano i na silu, kao da stenje kad pokusava ornamentirat, a i to nije u nasem bosanskom duhu, nego je pokupio nekakve strane fore koje nasu sevdalinku samo nagrdjuju, nagrdjuju joj ljepotu bas kao napadna sminka i teski nakit na mladom licu, ispadne karikatura

ja sto ja tebe isprepada sa disanjem da si pozelio da na onom svijetu vise nikad ne cujes za relaksacijske vjezbe...ej, misa mu nisam namjerno....samo ti disi kako tebi najbolje odgovara :)

bilo bi zanimljivo nakon ovog tijela i zivota preci u neko drugo, ali da se sjecas iskustava iz ovog zivota...bas bi to bila fora
Great Cornholio

#1703 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

Tamam se zaigrasmo kad valja ić', došli nekakvi @fatini, ima ih svakakvih, i mladih i starih, i muških i ženskih, uplatili termin da dišu :? :-) :lol:

@bizet, u pravu si za ovog najmlađeg Imamovića, hoće nešto na silu, a sevdalinka se tako ne može pjevat', al' vala Mustafa zna pjevat' :x :) Nije možda to sve čisto kako bi trebalo, al' i ne mora biti, barem meni ne smeta.

Biće život poslije ovog, u to čvrsto vjerujem, kakav ćemo oblik imati,čega ćemo se sjećati i gdje ćemo biti to ćemo saznati kad za to dođe vrijeme.
bizet

#1704 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

pa sto bolan ne osta i ti sa njima, kakvu mladu, sto dobro dise, poslije na caj da izvedes....hej majko mila danas haman muskinje napendzeru ceka da prava naidje

ama mani se zagrobnog zivota, ni u ovom nisam ostvarila svoj cilj, ima vremena za kafenisanje na zelenim pasnjacima, a treba ih i zasluzit

gleda mi se film, a ne gleda...plete mi se, a mrsko mi brojati...idem ja cupavce nabrzinu napraviti, a u medjuvremenu cu valjda muza zbariti da mi nadje zeljeni film na netu, pa da ga pogledam

ostajte zdravo i veselo :)
Great Cornholio

#1705 Re: Za predane Životu

Uživajte, sve troje :)

Ja odoh nešto čitat', nisam dugo.
fatamorgana

#1706 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote: Biće život poslije ovog, u to čvrsto vjerujem, kakav ćemo oblik imati? ....
Najvjerovatnije amorfni, :lol:
drug_profi

#1707 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

Humus.
bizet

#1708 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

drugi profil wrote:Humus.
kad bi prestali slaviti mrtve i kad bi umjesto nadgrobnih spomenika posadili drvo, zar to ne bi bilo ljepse, bolje?
drug_profi

#1709 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

bizet wrote:
kad bi prestali slaviti mrtve i kad bi umjesto nadgrobnih spomenika posadili drvo, zar to ne bi bilo ljepse, bolje?
Svako moze raditi sta hoce, pa i to.
bizet

#1710 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

drugi profil wrote:
bizet wrote:
Svako moze raditi sta hoce, pa i to.
ali bi ti koji ne vjerujes u zagrobni zivot radije imao nadgrobni spomenik koji mozes obici,, nego da jednom kad neko drag umre oprostis se sa njim i to je to, a svakako ti ostaju sjecanja, slike, predmeti u kuci kojipodsjecaju na tuosobu...zar to nije dovoljno?
drug_profi

#1711 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

Meni nije. Imam potrebu da komad zemlje koji pripada mojim roditeljima bude zavujek oznacen kamenom sa njihovim imenima.
Vjerovatno ce isto osjecati moja djeca za svoje roditelje.
bizet

#1712 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

moji su svi sahranjivani, a ja sam jednom ili dva puta otisla na njihove grobove...neke nisam nikad obisla...za mene je to farsa, odraz sebicnosti i materijalizma nas koji ostajemo...ne das mrtvacu ni da se oslobodi ovog svijeta, nego ga zabetoniras cijelog, stisnes u raku, rame uz rame uz ko zna koga...ogradis ga mramorom, ispises tekstove kao da on dole zna sta si pisao...bolje bi bilo da je znao za zivota koliko si ga volio i postovao
jednostavno iz svoje sebicnosti ugradis mrtvaca u taj svoj materijalno - sentimentalni kutak i sebicno ga tu cuvas
(ne mislim ja ti licno, drugi profil, mislim generalno, svi mi mahom)

neki dan pricam sa muzem sta ako, ako Bog da, rodim sina...velim ja ga ne dam sunetiti, pa da su nam pretci i rod svi najvrliji muslimani u okolini...on se malo zbuni kaze meni to ne znaci nista sa religijske strane, ali higijene radi je bolje...ja velim nije mi jasno kako bilo koja mati zivo i zdravo dijete pod noz daje, pa sve i da je preventivno radi higijene ili jos gore radi obicaja
isto mislim i za sahrane...moji su najdrazi u grob spremljeni kao vrli muslimani, jer je to red, tako se to kod nas radi, a dzamije nisam sigurna da su ikad u zivotu vidjeli

obicaji, nisam im sklona, bar ne ovim religijskim...ja bi radije da me muz kremira i pod kakvo drvo jabuke pospe

evo jedan od najljepsih glasova Bosne, a tekst je recimo prikladan

drug_profi

#1713 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

vidi, ne pravis spomenik zbog mrtvih, nego zbog zivih.
Zivi su tu oni kojima treba ta caba. Meni treba taj kamen.

Sunet. Meni je bezveze prica higijena ovo ono. Ako se pokaze medicinski razlog za to, onda ok. Taj dio tijela muskarca je sasvim dobro ispao i da se lijepo i lako odrzavati. Mnogo lakse nego zenski dio. Ne spavamo sa kozama i redovno se peremo i tu nema sta da bude problem.
Great Cornholio

#1714 Re: Za predane Životu

@bizet, u većini slučajeva , kod nas u Bosni, žene ljude ukopavaju, tako da nemoj čovjeka opterećivati stvarima u kojima neće učestvovati :D A obrezivanje jeste nešto što može spriječiti eventulane zdravstvene probleme koji se mogu, a i ne moraju, pojaviti kod neobrezanih, ali to treba činiti dok dijete nije svjesno, da taj hirurški zahvat ne bi ostavio psihičke traume, koje ostavlja na djecu koja se tome podvrgavaju u dobi kad su već svjesni sebe i onoga što im se čini.

I ja sam lično za kremiranje, mislim ne još, još me zdravlje služi :lol: , nego kad za to dođe vrijeme, kad mi tijelo prestane da funkcioniše. Često čujem da neko kaže, na sahranama, " Tu mi leži...", a taj neko se deklariše kao vijernik, pa mi dođe da ga priupitam " Pa zar ti ne vjeruješ da je tom tvome samo tijelo umrlo, zar ne vjeruješ u besmrtnost duše, zar ne vjeruješ da ćete se opet negdje sresti, da taj grob( mezar) nije krajnje odredište osobe s kojom si se privremeno rastao", al' se suzdržim, pomislim " Ma sahrana (dženaza) je, nije to mjesto za polemike.

Kremiranje je ekonomski isplativije i praktičnije, jer zašto da tijela umrlih zauzimaju prostor onima koji žive, bolje napraviti igrališta za djecu, posijat' luk, il' posadit paradajz :D na mjestima gdje se odlažu tijela umrlih.
Great Cornholio

#1715 Re: Za predane Životu

@mora, kažu, čovjek biti malo budala, da ne bi poludio :D

bizet

#1716 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

samo sam htjela ukazati koliko smo robovi obicaja koji se kose sa nasim ubjedjenjima, ali mi ih ipak sprovodimo jer se tako uvijek radilo...jednostavno nema logike vjerovati u jedno a ponasati se drugacije
naravno da je prica o zivima, ne mrtvima @drugi profil

@Cornholio, save us od tvojih videa, molim te
drug_profi

#1717 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

Ma nije. Ljudi podizu spomenike radi sebe, da slave jedan zivot. Nema to veze sa obicajima, samo sa osjecajima. Mjesto gdje zivi dolaze da meditiraju, i da se podsjete da ce istim putem.
Great Cornholio

#1718 Re: Za predane Životu

Da nečiji preci nisu pili alkohol, da nisu pušili, nisu na određen način slavili rođendane, svadbe i druge svetkovine, da nisu na određen način"ispraćali" mrtve, ne bi ni taj neko činio sve to na isti način.

Ima tu lijepih običaja, ali ima i onih koji nisu takvi, ali rijetki su oni koji kad uvide da je nešto što su njegovi preci činili loše toga odreknu, teško je "plivati protiv struje", ali vala ne vraćao se ja na ono što je loše i prevaziđeno, pa makar me se čitava familija odrekla preko radija :D

@bizet, šta ba fali videu, ljudi se zezaju, volio bih i ja s njima onako. Sjedio sam jednom prilikom s Emirom, tad sam pio :oops: , čovjek je takav talenat da mu je dovoljno da jednom čuje pjesmu i odmah je "skine", svirao on sevdalinke a mi ostali pjevali, volio bih kad bi to opet nekad mogao, al' sad je to teško izvodljivo, preselio se čovjek u London, primljen na neku prestižnu muzičku akademiju , mislim da ju je i završio, pobjeđivao na raznim takmičenjima, a opet ost'o raja, nije se ni sekunde promijenio.
bizet

#1719 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

@drugi profil, kazes grobovi su tu za nas zive, kao meditacija i podsjetnik da cemo i mi dole jednog dana
vidis ja kad odem na groblje uhvati me uzasna tjeskoba pri pomisli da cu biti jedna u nizu, zabetonirana i ogradjena hladnim kamenom
zar nije bolje posaditi drvo negdje na livadi i podjubriti dodatno svojim pepelom...a uvijek tvoje vjecno pocivaliste mogu obici tebi dragi, ptice ce praviti gnijezda, mladi zaljubljeni par ce mozda sjesti u hlad tog drveta da se odmori...ili da ubere koju jabuku da da se malo osvjezi neki slucajni prolaznik
znas, sutra moje dijete moze tu doci na piknik sa svojom djecom i umjesto da moja unucad tule u moj kamenom okovani grob zbunjeni od osjecaja, ovako se mogu veseliti i ljuljati na granama za mene posadjenog drveta...umjesto suza bilo bi veselje i slavio bi se zivot, a smrt bi izgledala sasvim prirodno i prhvatljivo "stanje"
ja bi to tako, ako se bude postovala moja zelja...dosadilo mi je da budem dio statistike, barem u smrti hocu slobodu

@Cornholio, snimak je lose kvalitete, zbog tog je bila reakcija
ama kako sam shvatila ti malo malo pa nostalgican...to je znak da staris :razz: :mrgreen:
umalo zaboravih...svaka cast mladim talentima, jos kad ostanu neiskvareni :thumbup:
drug_profi

#1720 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

Moze bizet, moze. Svak prema svojim zeljama (ili zeljama potomaka - koje nisu nuzno iste).
Samo moras dobiti saglasnost za ukop van groblja od opstine. I ako ispunis jedno 50 uslova, mozes postati gnojivo.
bizet

#1721 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

drugi profil wrote:Moze bizet, moze. Svak prema svojim zeljama (ili zeljama potomaka - koje nisu nuzno iste).
Samo moras dobiti saglasnost za ukop van groblja od opstine. I ako ispunis jedno 50 uslova, mozes postati gnojivo.
da, zelje potomaka koje nisu nuzno iste...na kraju kad odapnemo papke bice nam svejedno, jel' da?
ama kakva saglasnost za ukpp van groblja...krematorij, a sta ce moji sa pepelom koga briga...veci je problem posaditi drvo
ama kako ti znas za te saglasnosti i dozvole?
drug_profi

#1722 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

bizet wrote:
drugi profil wrote:Moze bizet, moze. Svak prema svojim zeljama (ili zeljama potomaka - koje nisu nuzno iste).
da, zelje potomaka koje nisu nuzno iste...na kraju kad odapnemo papke bice nam svejedno, jel' da?
ama kakva saglasnost za ukpp van groblja...krematorij, a sta ce moji sa pepelom koga briga...veci je problem posaditi drvo
ama kako ti znas za te saglasnosti i dozvole?
Sa pepelom mozes sta hoces, a sa tijelom ne mozes jer je to bioloski otpad.
To je tehnicki aspekt.

A emotivni ima sasvim druge implikacije i konotacije. Potomci na kraju odluce, ali ih ogranicava zakon i zelja pokojnika u onoj mjeri u kojoj zele da je postuju.
Nazalost znam slucajeva gdje su ljudi zivjeli kao ateisti i tako se izjasnjavali, a onda im porodica napravi dzenazu ili dovedu popa. Meni to samo znaci da su se popisali na onog sto ga zatrpase i na sve sto je bio.
bizet

#1723 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

i tako ti se ja napisah i nesta konekcije...ne da mi se ni pokusati ponovo mudrovati...jbg huja me spopala, bas sam se raspisala bila i nita :(
drug_profi

#1724 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

bizet wrote:i tako ti se ja napisah i nesta konekcije...ne da mi se ni pokusati ponovo mudrovati...jbg huja me spopala, bas sam se raspisala bila i nita :(
U sustini, ljudi ne citaju.
Ako hoces nesto da kazes, moras biti koncizna. Onda nije problem ni ponovo napisati.
odr0n

#1725 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Moro sam sve ovo nakačit. :mrgreen:
Post Reply