Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dječak sa šibicama

#16976 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Imas kucu, imas stan, imas vikendicu, imas sator, vrati sator.
drug_profi

#16977 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Black swan wrote: 31/08/2021 14:56 dok su kamate bile visoke cijene su bile niže
sad kad su snizili kamate cijene su otišle u nebo

znam 5 mladih obitelji koje su KUPILE stan... ili RENOVIRALE naslijeđen stan ono full za 50 000 renoviranje

i nakon dvije tri godine zdušile za njemačku :D
Novac je sad jeftin, naročito ako uzimaš velike iznose na kraći rok. Znači sa primanjima poslanika u kantonu mozes komforno da se zavalis milju i po na 4 godine sa bezze kamatom, to je da ti daju nekih 70 milja. Dovoljno da se kupi manji stan.
Da ne kazem sta mozes ako imas dvije takve plate u kući sa sigurnim poslom kao što je mandat u parlamentu.
I svi oni to i rade u glavnom. Pa gdje ces onda ocekivati da donesu odluku o oporezivanju.

Jedino ako ih MMF natjera.
breuer

#16978 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

za 70.000 od nekretnina možeš kupiti šupu...da ne kažem da takve guzonje svakako neće baš kupovati svašta...
dječak sa šibicama

#16979 Re: Sarajevo Construction

70 milja je samo kredit, a tu se uvijek nadoda posalje tetka iz Amerike.
drug_profi

#16980 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

breuer wrote: 31/08/2021 15:32 za 70.000 od nekretnina možeš kupiti šupu...da ne kažem da takve guzonje svakako neće baš kupovati svašta...
Kalkulacija je samo kao ilustracija. Čisto da se prikaže koliko u stvari ljudi ima mogućnost da reda nekretnine ko pokemone i ko su ti koji odlučuju o poreznoj politici.
BadBoy

#16981 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Apsolutni jaz između dvije klase stanovništava:

Onima kojima je 100 milja kredit pussy smoke... i oni kojima je to nikada dosanjani san ili višedecenijska omča oko vrata.

Ukratko, tržište nekretnina u Sarajevu.
Cossack

#16982 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

BadBoy wrote: 31/08/2021 15:58 Apsolutni jaz između dvije klase stanovništava:

Onima kojima je 100 milja kredit pussy smoke... i oni kojima je to nikada dosanjani san ili višedecenijska omča oko vrata.

Ukratko, tržište nekretnina u Sarajevu.
Još kraće: Nije da se nema para. Samo ih nema svako.
foxlife

#16983 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

Zaboravljate da ti parlamentarci su uglavnom i u nekim odborima upravama klincima palcima i ta primanja su daleko veca od njihovih plata
Ja vjerujem da su nekima i to rijetkima koji dignu kredit rate kao citava poslanicka plata
dječak sa šibicama

#16984 Re: Sarajevo Construction

Sarajevo je sada centar jedne drzave, svi koji imaju pare, dobre budzetske poslove, zvanje, privatne firme, stranacku iskaznicu sa trocifrenim clanskim brojem, bilo sta, sjatili su se u glavni grad.

Neka je 50000 takvih, to je masa ljudi, a ima ih mozda i vise. Pokupovace stanove, kuce, vikendice, zemljista, plus dijaspora, i logicno je da se stanogradnja isplativa.
foxlife

#16985 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

logicno je sve dok se ne uvede ovaj porez koji pominjemo
kad se to uvede od tih 50000 koji ce svaki sada kupiti bar pola ce odustati zbog poreza
al kao sto rekosmo to bi najvise pogodilo one koji donose te zakone i sl
jedino nam moze pomoci pregovori za eu koji mozda uredjuju tu oblast
dječak sa šibicama

#16986 Re: Sarajevo Construction

Kupuju po nekoliko stanova, neki, ja ne znam ko su ti ljudi. Kod mene u zgradi je dosta stanova prodato, ali kupci ne zive u njima i niko niti ne zna ko su vlasnici, u stanovima zive uglavnom studenti. Postar vise ne zna jadan kome postu nosi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16987 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

Tako je svuda

Jeste inzenjeri imaju para
Al zato mi drugi nemamo
foxlife

#16988 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

pa evo prvi moj rodjak
vani je
ovdje kupio u bosmalu stan i u novoj otoci penthouse
samo u ta 2 stana ima preko 300 kvadrata cini mi se jos plus garaze itd ne znam da li je jos stanova kupio
i zasad ne placa nista osim rezija i sl
ja obidjem oba stana periodicno da vidim jel treba sta i sl ostalo prazno niti iznajmljuje niti ko zivi tu i kad dodje najcesce odsjedne u hotelu ono predsjednicki apartman klinci palci
neka uvedu porez neka ga deru pa ce razmisliti da li ce prodati neki ili pustiti nekoga da stanuje dok on zivi u italiji

doduse i da uvedu porez njemu je svejedno jer ima boli ga
al kad vec ima stanove neka drzavi plati njeno kroz porez bar
Hajvan

#16989 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

daj samo uhljebima da imaju

ova ce drzava propast zbog uhljea
max dvije decenije joj dajem
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16990 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 31/08/2021 17:45 Sarajevo je sada centar jedne drzave, svi koji imaju pare, dobre budzetske poslove, zvanje, privatne firme, stranacku iskaznicu sa trocifrenim clanskim brojem, bilo sta, sjatili su se u glavni grad.

Neka je 50000 takvih, to je masa ljudi, a ima ih mozda i vise. Pokupovace stanove, kuce, vikendice, zemljista, plus dijaspora, i logicno je da se stanogradnja isplativa.
Nek ih je duplo vise, postavlja se pitanje kad ce to sve stati? Gdje je granica?
foxlife

#16991 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2021 18:15
dječak sa šibicama wrote: 31/08/2021 17:45 Sarajevo je sada centar jedne drzave, svi koji imaju pare, dobre budzetske poslove, zvanje, privatne firme, stranacku iskaznicu sa trocifrenim clanskim brojem, bilo sta, sjatili su se u glavni grad.

Nek ih je duplo vise, postavlja se pitanje kad ce to sve stati? Gdje je granica?
kad se bude oporezovalo
ovako ce kupovati sve dok kradu i imaju viska para
a tu vjerovatno ima i pranja para itd
gidra

#16992 Re: Sarajevo Construction

Post by gidra »

Hajvan wrote: 31/08/2021 18:05 daj samo uhljebima da imaju

Operisani ste od ekonomske realne slike, većina vas. I lupate gluposti...

Kakav bolan uhljeb? Uz ove troškove zivota i cijenu kvadrata stanova u Sarajevu, sta moze obicni činovnik u opstini, ministarstvu, zavodu, Vodovodu sa platom do 1500 KM. Nisu svi rukovodioci, niti direktori, mizeran je to procenat na broj uhljeba u Sarajevu. Takav moze kupiti stan na 20 godina i kapak i protezati se od plate do plate bez ikakvog vise luksuza u svom zivotu.

Kljuc je u malom biznisu do par ljudi ili obrtu ili samozaposlenju, a takvih je mnogo u Sarajevu, a koji posluje na granici sa crnom ekonomijom, to jeste u sivoj su zoni, plate drzavi sto moraju i ogroman broj poslova se vrti u kešu na ruke i gdje se radi sa živom lovom.
Pa imamo da jedan keramičar ili vodoinstalater zaradi više love od inzenjera iz Vodovoda ili jedan prodavač paradajza sa štanda na pijaci Otoka od pomoćnika opstinskog načelnika po par puta više...
Pa IT sektor, gdje bruku djece već sa 20 godina počnu zaradjivati ozbiljnu lovu.
Itd itd. I neka imaju, makar ne parazitiraju na budžetu.

Takvi vam pored dijaspore kupuju nekretnine u kešu...
Onaj ko živi od prvog do prvog, tj. od plate do plate, neće i ne može nikad imati. Budzet je medvjeđa usluga.
BadBoy

#16993 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

foxlife wrote: 31/08/2021 18:04 pa evo prvi moj rodjak
vani je
samo u ta 2 stana ima preko 300 kvadrata cini mi se jos plus garaze itd ne znam da li je jos stanova kupio
ja obidjem oba stana periodicno da vidim jel treba sta i sl ostalo prazno niti iznajmljuje niti ko zivi tu i kad dodje najcesce odsjedne u hotelu ono predsjednicki apartman klinci palci
neka uvedu porez neka ga deru pa ce razmisliti da li ce prodati neki ili pustiti nekoga da stanuje dok on zivi u italiji

Iskreno brate, koji kurac ce mu toliki stanovi?
foxlife

#16994 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

BadBoy wrote: 31/08/2021 18:31
foxlife wrote: 31/08/2021 18:04 pa evo prvi moj rodjak
vani je

ima visak para i kupio
vjerovatno zato jer se i ne placa taj porez i sl ko ce mu znati
Cossack

#16995 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

foxlife wrote: 31/08/2021 18:39
BadBoy wrote: 31/08/2021 18:31

ima visak para i kupio
Parkirao pare 8-)
foxlife

#16996 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

Cossack wrote: 31/08/2021 18:40
foxlife wrote: 31/08/2021 18:39

ima visak para i kupio
Parkirao pare 8-)
pa vjerovatno
a vrijednost samo raste po sadasnjem stanju
tako da je njemu to bas investicija
pa u ta 2 stana ima skoro milion trenutno
Hajvan

#16997 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

gidra wrote: 31/08/2021 18:30
Hajvan wrote: 31/08/2021 18:05 daj samo uhljebima da imaju

Operisani ste od ekonomske realne slike, većina vas. I lupate gluposti...

Kakav bolan uhljeb? Uz ove troškove zivota i cijenu kvadrata stanova u Sarajevu, sta moze obicni činovnik u opstini, ministarstvu, zavodu, Vodovodu sa platom do 1500 KM. Nisu svi rukovodioci, niti direktori, mizeran je to procenat na broj uhljeba u Sarajevu. Takav moze kupiti stan na 20 godina i kapak i protezati se od plate do plate bez ikakvog vise luksuza u svom zivotu.

Kljuc je u malom biznisu do par ljudi ili obrtu ili samozaposlenju, a takvih je mnogo u Sarajevu, a koji posluje na granici sa crnom ekonomijom, to jeste u sivoj su zoni, plate drzavi sto moraju i ogroman broj poslova se vrti u kešu na ruke i gdje se radi sa živom lovom.
Pa imamo da jedan keramičar ili vodoinstalater zaradi više love od inzenjera iz Vodovoda ili jedan prodavač paradajza sa štanda na pijaci Otoka od pomoćnika opstinskog načelnika po par puta više...
Pa IT sektor, gdje bruku djece već sa 20 godina počnu zaradjivati ozbiljnu lovu.
Itd itd. I neka imaju, makar ne parazitiraju na budžetu.

Takvi vam pored dijaspore kupuju nekretnine u kešu...
Onaj ko živi od prvog do prvog, tj. od plate do plate, neće i ne može nikad imati. Budzet je medvjeđa usluga.
ja sam boldani, s tim da sam star kenjac
I nisam operiran, no vi niste svarili moj upis.

uhljeb uglavnom tih 2000+ brutto ne zarade
pritom ne pruzaju nam usluge koje se od njih ocekuju- dodje poplava- para nema u kasi a izdvajam kao doo za te polav, shume i ostale kurce palce, hocu da pokrenem dodatni biznis- odem u privrednu komoru da trazim info- pojma nemaju sta ih pitam, a to im poso..no uredno mi uzmu lovu.... pllacam zdravstveno, za sve moram privatnim ordinacijam da se obratiti ili ovim u javnom zdrvstvu doturit da urade svoj pos'o

nikave koristi od njih
zakoni koje ovdje predlazu pogoduju investitorima kapitalcima na koncu
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16998 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

Ko radi nek naplati
Ko zavrsi faks nek mlati lovu...zanatlije nek svak uzima
Kapitalizam bajo
foxlife

#16999 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

pa pomenuti rodjak je zaradio za 23 iduce generacije i neka je al isto tako neka plati porez u bih ako ima imovinu ovdje a ima visestruko u odnosu na nas i plati isto ili mozda cak i manje
da bar u jednom od stanova zivi pa ajde al ne zivi
dodje ovdje svake prestupne i ne ode u stan
vise sam ja u stanovima nego on
dječak sa šibicama

#17000 Re: Sarajevo Construction

Ja stvarno ne znam ko ih moze imati na kamari da kupuje stanove, evo uzecu primjer iz moje familije muz zena i dijete, njih dvoje imaju dobre plate izadju preko 3000 ja mislim oko 3500 da izadju mjesecno, oni na kraju mjeseca gledaju kuda sunce hoda. Kad kazes 3500 to izgleda puno, ali dok vratis kredit za auto, kredit za neki namjestaj, nova kuhinja, americki plakar i to jeftina varijanta uradi sam, daj oko kuce napravi napravi ono, daj zamijeni krov, daj ogradu, daj zacementiraj ovo, napravi ono, zovi limara, daj vrata za garazu, sve to kosta bruku para. Hrana skupa, auto jede benzin, odrzavanje skupo, registracija svake godine a dva su auta, daj za dijete ovo daj ono, daj plati ovo plati ono, odose pare u pm.

Gledam po sebi, odes u kupovinu, ispod stoje nema sanse. Ja kupim za neke dnevne potrebe za par ljudi, ono usputno u granap, 30-40-50 km. U kuci stalno nesto mijenjas, krecis, preuredjujes, pokvari se ves masina, pokvari se masina za sudje, daj kupi ovo kupi ono, plati rezije, odjeca, obuca, sezona ova sezona ona, pukne ventil kupi ventil rikne bojler kupi novi, daj majstora za ovo, za ono, da ih seres malo je.

A znam neke koji kupuju i stanove i vikendice i kola na kola, samo sto oni ne zive od plate :D
Post Reply