PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
typeOnegative

#16976 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

arnes_king wrote: 26/09/2020 09:30
l33t wrote: 25/09/2020 18:48
arnes_king wrote: 25/09/2020 17:10 Ja za sad preko samsung data migration prebacio OS kompletan na samsung 860 evo, za sada radi odlicno i vidim odmah brzi boot za 7-8 sekundi naspram teamgroup. Primjeti se i pri pokretanju programa da je dosta brzi.

Upalio sam u magician i ovaj RAPID mode koji bi softverski uz koristenje RAM-a trebao davati vece brzine. Uradio test brzine prvo ma 840 evo i kod njega su 549/138 a na 860 Evo mi pogresno nesto mjeri jer prikazuje 4045/3849 :D Koji program je dobar i pouzdan da izmjerim brzinu diskova?
To ti je zbog RAPID mode-a ta brzina. Inace dobro mjeri program brzine :D
typeOnegative wrote: 25/09/2020 18:53
arnes_king wrote: 25/09/2020 17:10 Ja za sad preko samsung data migration prebacio OS kompletan na samsung 860 evo, za sada radi odlicno i vidim odmah brzi boot za 7-8 sekundi naspram teamgroup. Primjeti se i pri pokretanju programa da je dosta brzi.

Upalio sam u magician i ovaj RAPID mode koji bi softverski uz koristenje RAM-a trebao davati vece brzine. Uradio test brzine prvo ma 840 evo i kod njega su 549/138 a na 860 Evo mi pogresno nesto mjeri jer prikazuje 4045/3849 :D Koji program je dobar i pouzdan da izmjerim brzinu diskova?
to je zbog rapid modea . i moj 850evo je mjerio 7 8 GBps kada mi je to bilo uključeno . To je neko kao keširanje u ram radi brzeg pokretanja cesto koristenih programa . Uzme gigabajt dva RAM-a , ali u suštini u normalnom radu nema razlike , osim u sintetici tako da ti je moja preporuka da to ugasiš i tada ce ti i magician pokazivati pravi rezultat .
U mom slučaju nije bilo neke veze ni sa softverom kojim sam mjerio , jer mi je rapid mode bio ukljucen u BIOSu tako da je pokazivao isti rezultat nebitno kojim programom mjerio .
Kako god , da ne idemo dalje u detalje , samo to ugasi i doviđenja .

edit :evo kolega me pretekao , al to ti je to :thumbup:
Da, i mislio sam da je do tog, sad sam ga ugasio i stvarne brzine bez RAPID su 561/531 a random IOPS 41503/36865 a skoro do pola je popunjen..

Moram reci da sam vec prezadovoljan ovim SSD i da komp radi odlicno za sad. Razlika u brzini je bas osjetna naspram onog teamgate, on je bio ovako brz samo kad sam tek instal sistem, ali cim se malo popunio usporio je, dok ovaj 860 Evo imam popunjeno oko 200GB a i dalje leti i bas je sve brzo :D Jos nisam ni radio nanovo instalaciju sistema nego migrirao kompletan OS preko samsungovog programa data migration.

Cak i ovaj 5-6 godina stari 840 evo i dalje leti, samo sto mu je write speed pao na 130MB a read je i dalje preko 500.

Da li mora biti upaljen samsung magician u pozadini da bi TRIM funkcija radila ili nema veze da li je pokrenut magician ili ne?

Ne mora. Windows automatski radi trimovanje, a možeš ga i manualno pokrenuti s vremena na vrijeme tamo u onim opcijama od diskova gdje je defragmentiranje idr.
Pirija

#16977 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Pirija »

ferratilis wrote: 26/09/2020 13:27 Kolika je sansa da AMD izbaci pristupacan 8core/16thread CPU? :D
ja ocekujem ryzen 4600 da bude 8/16
Averus

#16978 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Moze preoruka?

Dobar, pouzdan laptop
Minimalno 15.6"
Dobar procesor
Minimalno 8gb rama
Ssd + caddy sa hdd-om
Pristojna graficka za entry level gaming
I naravno, da je lijep :D

Moze li se naci s budzetom oko 1500KM?

Gledali smo Domod, imtec, Genelec, ali ponuda je ocajna
diablobih

#16979 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Na rate pretpostavljam? Ako nije, onda koristen uzmi acer helios 300. Iako da mozes izmajmunisati iz inostranstva, za tih 1000 dolara mozes uzeti sto je ovdje 3k+
arnes_king

#16980 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

Ima li neko iskustva sa ovim PCI-E na M.2 adapterima? Drug mi kaze da bih tako mogao spojiti i m.2 disk i da bih imao full brzinu.

Drugo pitanje, osjeti li se razlika izmedju sata i nvme ssd u svakodnevnom radu, windows, programi obicni i slicno ili je to samo primjetno pri kopiranju i npr nekom zahtjevnijem editovanju?
Nedim_Bihac

#16981 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Nedim_Bihac »

Pozdrav, imam pitanje koje se ne odnosi na gamersku, već na konfiguraciju za uredski rad, koju namjeravam zbaviti sa budžetom od max 1000 KM. Pisao sam na temi "Pitanja razno" pa su me uputili i ovdje. Uglavnom, za sad imam slijedeće dileme:

Ponuda za PC kojeg bi mi sklopili u IT radnji, u 950 KM obuhvata:

Napajanje 500w msi platinum pro 80+
Matična gigabyte h310m m2.2.0
i3-8100
Ddr4 kingston 8gb 2666mhz
Ssd 240 gb kingston
Monitor 22" asus

S druge strane, za 850 KM imam slijedeću ponudu, bez monitora:

HP 290 G3, i3-9100, 3,60 GHz, Intel B365, 8 GB DDR4, 2666 MHz, SSD, 256 GB, DVD±RW, 10/100/1000 Mbit, Microtower, 180 W, USB miš, USB tastatura

Na trećoj strani sam gledao AiO konfiguracije i nigdje nisam našao ništa približno prethodno navedenom. Za nekih 1250 KM možda neki HP AiO, ali imam dojam da cijena kod AiO ide na kozmetiku.

Ima li neko neke sugestije, prijedloge, savjete? Da li ići na prvu, drugu ili neku treću varijantu? Ili je kao što reče jedan forumaš, to sve u 5 deka?

Hvala unaprijed :)
Averus

#16982 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

diablobih wrote: 26/09/2020 16:43 Na rate pretpostavljam? Ako nije, onda koristen uzmi acer helios 300. Iako da mozes izmajmunisati iz inostranstva, za tih 1000 dolara mozes uzeti sto je ovdje 3k+
Samo novo, nista rate :D

Dajte i ino (USA, DE) ponude, mozda joj se sta svidi :D
Last edited by Averus on 26/09/2020 20:07, edited 1 time in total.
Filadendron96

#16983 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Filadendron96 »

@mickey84 Da postavim opet (ako nije problem): Da li bi bilo moguće nabaviti Phanteks Eclipse P600S TG ili Fractal Design Meshify S2 TG i koliko bi mogao koštati (ako ti nije problem ovdje postaviti, može i u pp)?
ferratilis

#16984 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

arnes_king

#16985 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

Izgleda nakon svih problema i desavanja da mene ipak GPU zeza i to ne softverski nego hardverski. Problem je samo sto se desi 1 u nekoliko dana pa tesko reproducirati.

Moze li mi neko predloziti koji program je dobar i pouzdan da radim stres i stability testove za GPU?
M416

#16986 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

arnes_king wrote: 26/09/2020 19:09 Izgleda nakon svih problema i desavanja da mene ipak GPU zeza i to ne softverski nego hardverski. Problem je samo sto se desi 1 u nekoliko dana pa tesko reproducirati.

Moze li mi neko predloziti koji program je dobar i pouzdan da radim stres i stability testove za GPU?
Pusti neka vrti 20-30 minuta minimum.

https://geeks3d.com/furmark/
arnes_king

#16987 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

M416 wrote: 26/09/2020 19:15
arnes_king wrote: 26/09/2020 19:09 Izgleda nakon svih problema i desavanja da mene ipak GPU zeza i to ne softverski nego hardverski. Problem je samo sto se desi 1 u nekoliko dana pa tesko reproducirati.

Pusti neka vrti 20-30 minuta minimum.

https://geeks3d.com/furmark/
Ev vec je na 15 minuta i sve najnormalnije, dosla do 87 stepeni ali i dalje sve normalno. Najcudnije je sto mi se problemi dese samo il kad tek upalim komp ili kad stoji idle, igram po cijeli dan igrice nikad nista.

Dok zavrsi ovaj test postavit cu slike i napisati zbog cega sad mislim da je bas GPU i to hardver, iako me opet zbunjuje zasto pod stresom se nikad ne desi...

EDIT: Preko 20 minuta i dalje sve najnormalnije.

Evo sta se danas desilo, koristio cijeli dan PC bez problema, igrao na emulatoru sve 10, ugasim sve normala. Kasnije upalim kad se ucita windows sve zaledi i na jednom monitoru ovakva slika:

Image

Dodatno sam nesto cackao i bootujem windows 10 instalaciju sa USB stika kad pri loadingu me ovo doceka:

Image

Ovo je bilo samo na tom loadingu i nikako se vise nije pojavljivalo, pokusao sam ponovo, npr dok normalno pali windows sa ssd nema ga ali cim ponovo pokrenem boot sa USB instalacije loading ovakav bude. Moram napomenuti da sam preko istog stika sa istom instalacijom prije mozda 2 mjeseca instalirao sistem i nije ovog bilo.

I dalje imam situaciju da uvijek nakon sto se desi ovaj problem (svako nekoliko dana) slijedece paljenje kompa traje minutu-dvije iako je sad na novom 860 evo sistem i takodjer se desi da pri prvom boot imam 2 uzvicnika kod drivera, jedan na usb headset a drugi na zvuku koji nestanu nakon restarta.

Mislio sam probati uraditi jos potpuni reinstal sistema ali ovo izgleda nije softverski pa je najbolje cekati godisnji, kad mi ne treba komp, i odnijeti na reklamaciju pa nek se oni peglaju. Ovdje je najgore sto moze biti do bilo koje komponente, GPU, PSU, CPU, MB a ja niti imam vremena niti volje ispitivati do cega je i na kraju opet njima nositi da mijenjaju.
M416

#16988 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

Ma nemas sta da se peglas ako mozes reklamirati i ako niko na forumu i od tvojih prijatelja i poznanika ne bude skontao sta moze biti uzrok.Mozes pokusati istestirati i ram,a procesor nije sigurno na njega zaboravi.Napojnu i plocu mogu jedino u servisu da istestiraju i tjt jbg.
typeOnegative

#16989 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

arnes_king wrote: 26/09/2020 16:50 Ima li neko iskustva sa ovim PCI-E na M.2 adapterima? Drug mi kaze da bih tako mogao spojiti i m.2 disk i da bih imao full brzinu.

Drugo pitanje, osjeti li se razlika izmedju sata i nvme ssd u svakodnevnom radu, windows, programi obicni i slicno ili je to samo primjetno pri kopiranju i npr nekom zahtjevnijem editovanju?

imam i sata i nvme i koliko sam dosad vidio nema neke razlike u svakodnevnom radu ( bar ne opipljive )
a imas i po netu testove npr loading igara , nvme i sata razlika u sekund ili dva .
arnes_king

#16990 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

M416 wrote: 26/09/2020 20:40 Ma nemas sta da se peglas ako mozes reklamirati i ako niko na forumu i od tvojih prijatelja i poznanika ne bude skontao sta moze biti uzrok.Mozes pokusati istestirati i ram,a procesor nije sigurno na njega zaboravi.Napojnu i plocu mogu jedino u servisu da istestiraju i tjt jbg.
Ram sam vec testirao sa memtest jer koristim xmp profil ali uredno proslo. Imam jos jednu teoriju da zabaguje nesto zbog treceg monitora, idem testirati bootat win instalaciju s usb samo s 2 monitora ako ne bude onog glitcha a na 3 uvijek ima onda znam da tu lezi zec. Cini mi se, kad razmislim, da se i pocelo desavati tek od kad imam 3 monitora pa mozda nekad pobudali ne zna koji ce, jer vidim kako ih salta dok loada windows.

Ipak opet glitch, cak i sa jednim. Ipak cu probati narednih dana koristiti samo 2 monitora da vidim.

@typeOnegative hvala na odgovoru, to me zanimalo

EDIT: Cackao po event vieweru i cini mi se da mi komp zaledi svaki put kad ima problem sa driverom, provjerio ID drivera kad driver od slusalica :shock: Fazon je sto sam kupio HyperX Cloud 2 i imaju problem da nekad pocnu pucketati pa ih moram iskljucit i ponovo ukljucit, dosta ih je po netu imalo isti problem i rijesenje je bilo samo zamjena. Ja svoje hocu reklamirati ali nikako da ih posaljem, a mozda mi one stvaraju ove probleme :?

Vise ni sam ne znam sta da mislim ni sta da radim, komp cu svakako poslati na reklamaciju a i slusalice pa nek prodavaci pronalaze do cega je :-)
M416

#16991 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

Prije 6-7 god. imao sam problem sa coolermaster usb slusalicama i njihovim softwerom.Imao sam problem sa sukobom drajvera amd i coolermaster i cesto mi je amd driver crashirao.Otada koristim samo slusalice sa 3.5 izlazima na internoj zvucnoj nikada vise externa usb zvucna i nikada nikakvih problema.Trehne igra i ovaj info bude.

Image

Ove sluse su bile.

https://www.coolermaster.com/catalog/le ... ral/sirus/
arnes_king

#16992 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

M416 wrote: 26/09/2020 21:33 Prije 6-7 god. imao sam problem sa coolermaster usb slusalicama i njihovim softwerom.Imao sam problem sa sukobom drajvera amd i coolermaster i cesto mi je amd driver crashirao.Otada koristim samo slusalice sa 3.5 izlazima na internoj zvucnoj nikada vise externa usb zvucna i nikada nikakvih problema.Trehne igra i ovaj info bude.

imgur.com/mdcT0lx.png[/img]

Ove sluse su bile.

https://www.coolermaster.com/catalog/le ... ral/sirus/
Sad sam se opet sjetio da prvi put su se poceli desavati problemi nakon sto sam kupio ove monitore, koji imaju zvucnike, a spojeni su preko displayport, znaci zvuk ide preko njih/preko grafe i prvi put kad je windows azurirao sam drivere od zvuka tad je sve krenulo. Sad nezz jel problem u AMD zvucnim driverima ili realtek, ali moze biti da je tu glavni problem.
ferratilis

#16993 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

@arnes_king mozda da probas update firmware-a za te slusalice? Ja sam imao s njima neki problem i rjesio preko firmware-a.
https://www.hyperxgaming.com/unitedstat ... oads/87032
i mozda bi bilo dobro da odes na sound properties i disable sve uredjaje koji nisu aktivni, mozda pomogne

Sjecam se da sam imao neku Gigabyte mehanicku tastaturu zbog koje mi je boot znao trajati po 5 minuta, i to na SSD-u :lol: cim je zamijenim, radi normalno. Jedva sam cekao da je se rijesim. Jbg to je stanje USB periferije danas, sa milion uredjaja na trzistu ne mozes znati sta ce te zapasti. I svaki korisnik moze imat drugacije iskustvo.
aditon

#16994 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

arnes_king wrote: 26/09/2020 16:50 Ima li neko iskustva sa ovim PCI-E na M.2 adapterima? Drug mi kaze da bih tako mogao spojiti i m.2 disk i da bih imao full brzinu.

nema razlike u svakodnevnom radu, čak se razlika ne vidi ni kod učitavanja igara...doduše kako na kojoj ali ako je nmve nekad i brži to je možda sekund..
Nedim_Bihac wrote: 26/09/2020 16:56 Pozdrav, imam pitanje koje se ne odnosi na gamersku, već na konfiguraciju za uredski rad, koju namjeravam zbaviti sa budžetom od max 1000 KM. Pisao sam na temi "Pitanja razno" pa su me uputili i ovdje. Uglavnom, za sad imam slijedeće dileme:

Ponuda za PC kojeg bi mi sklopili u IT radnji, u 950 KM obuhvata:

Napajanje 500w msi platinum pro 80+
Matična gigabyte h310m m2.2.0
i3-8100
Ddr4 kingston 8gb 2666mhz
Ssd 240 gb kingston
Monitor 22" asus

S druge strane, za 850 KM imam slijedeću ponudu, bez monitora:

HP 290 G3, i3-9100, 3,60 GHz, Intel B365, 8 GB DDR4, 2666 MHz, SSD, 256 GB, DVD±RW, 10/100/1000 Mbit, Microtower, 180 W, USB miš, USB tastatura

Na trećoj strani sam gledao AiO konfiguracije i nigdje nisam našao ništa približno prethodno navedenom. Za nekih 1250 KM možda neki HP AiO, ali imam dojam da cijena kod AiO ide na kozmetiku.

Ima li neko neke sugestije, prijedloge, savjete? Da li ići na prvu, drugu ili neku treću varijantu? Ili je kao što reče jedan forumaš, to sve u 5 deka?

Hvala unaprijed :)
da li je tebi maksimalni budžet 1000 KM pri tome se u to mora uklopiti i monitor i periferija, ili 1000 možeš izdvojiti za centralnu?
ne znam da li znaš kako spojiti računar, komponentu po komponentu ali dosta stvari se može vani uzeti, povoljnije nego kod nas, tako da bi se mogao uklopiti u taj neki budžet od 1000.

ja bi računar bazirao oko ryzen 3400g...kod nas možda možeš isti naći i za 250 (kažem možda), vani košta oko 200 ili niže što znači da bi ga mogao vani kupiti, također ram i diskove, napojnu, centralnu...drugim riječima sve potrebno možeš s vana uzeti, ne treba ti grafička jer u ovom procesoru imaš izuzetno dobru integrisanu vega 11 grafiku..periferiju možeš uzeti za 50KM, solidnu za tvoje potrebe, pa čak i monitor..međutim monitor bi ti preporučio da ipak uzmeš kod nas, najviše radi eventualnih problema, pa da ti je lakše zbog garancije. Ove konfiguracije iznad i nisu čemu pri tome su i precijenjene...ali ti svakako potraži i drugo mišljenje
arnes_king

#16995 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

ferratilis wrote: 26/09/2020 21:51 @arnes_king mozda da probas update firmware-a za te slusalice? Ja sam imao s njima neki problem i rjesio preko firmware-a.
https://www.hyperxgaming.com/unitedstat ... oads/87032
i mozda bi bilo dobro da odes na sound properties i disable sve uredjaje koji nisu aktivni, mozda pomogne

Sjecam se da sam imao neku Gigabyte mehanicku tastaturu zbog koje mi je boot znao trajati po 5 minuta, i to na SSD-u :lol: cim je zamijenim, radi normalno. Jedva sam cekao da je se rijesim. Jbg to je stanje USB periferije danas, sa milion uredjaja na trzistu ne mozes znati sta ce te zapasti. I svaki korisnik moze imat drugacije iskustvo.
Uradio sam update FW ali i dalje se povremeno desi pucketanje i moram ih iskljucit i ponovo ukljuciti.

Nesto kontam, taj dan kad su poceli problemi sam instalirao i amd recommended drivere za grafu, moze i do tog bit. Sad mi je win update vratio neke iz 2019 pa nek stoji na njima a zvucne uredjaje cu sve osim slusalica disable ak se opet desi da i to vidim. Na kraju probam bas i sistem reinstal da bar budem siguran 100% jel sw ili hw i rijesim se muka.

Ovo je najgore na PC troubleshooting, uvijek moze biti ama bas sve :D
ferratilis

#16996 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Kad god naletis na neki problem, sjeti se da uvijek postoji veci baksuz. Ovom sampionu sa reddita se zaglavio mrtav mrav unutar panela na novom gaming monitoru :D
Image

Javio mu se neki i kaze "ubaci pauka nek ga pojede" :lol:
arnes_king

#16997 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

ferratilis wrote: 26/09/2020 22:15 Kad god naletis na neki problem, sjeti se da uvijek postoji veci baksuz. Ovom sampionu sa reddita se zaglavio mrtav mrav unutar panela na novom gaming monitoru :D
Image

Javio mu se neki i kaze "ubaci pauka nek ga pojede" :lol:
:lol: :lol: :lol:

e bas si me nasmijao, svaka cast :D
Nedim_Bihac

#16998 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Nedim_Bihac »

da li je tebi maksimalni budžet 1000 KM pri tome se u to mora uklopiti i monitor i periferija, ili 1000 možeš izdvojiti za centralnu?
ne znam da li znaš kako spojiti računar, komponentu po komponentu ali dosta stvari se može vani uzeti, povoljnije nego kod nas, tako da bi se mogao uklopiti u taj neki budžet od 1000.

ja bi računar bazirao oko ryzen 3400g...kod nas možda možeš isti naći i za 250 (kažem možda), vani košta oko 200 ili niže što znači da bi ga mogao vani kupiti, također ram i diskove, napojnu, centralnu...drugim riječima sve potrebno možeš s vana uzeti, ne treba ti grafička jer u ovom procesoru imaš izuzetno dobru integrisanu vega 11 grafiku..periferiju možeš uzeti za 50KM, solidnu za tvoje potrebe, pa čak i monitor..međutim monitor bi ti preporučio da ipak uzmeš kod nas, najviše radi eventualnih problema, pa da ti je lakše zbog garancije. Ove konfiguracije iznad i nisu čemu pri tome su i precijenjene...ali ti svakako potraži i drugo mišljenje
Da, za 1000 bi se trebala uklopiti i periferija. Računar neće obavljati previše zahtjevne poslove, dakle koristiće se za Office, internet, email, ali te nezahtjevne poslove bi trebao gurati 8-10 sati dnevno, svaki dan. I pri tome biti što pouzdaniji i dugotrajniji. Hvala u svakom slučaju na sugestijama, samo što ne mogu naručivati iz vana pa onda još sklapati sam. Ako ima neko ko bi mi mogao preporučiti neku konfiguraciju kod ovih naših IT radnji (web stranice, olx) i to bi bilo super.
arnes_king

#16999 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

Postoji li mogucnost da smanjim brzinu ventilatora kucista?

Ventilatori su neki rgb, ploca je MSI A320M-A PRO a kuciste NaviaTec Master.

Koji power plan u windowsu koristite, imam high performance, balanced, power save i AMD Ryzen Balanced? Dok je bio na high performance CPU je uvijek radio na visokim frekvencijama a sad kako sam stavio balanced vidim da pada frekvencija, pa ima li smisla drzati na balanced?

I neko je spominjao da ne radim FW update na 860 Evo, guglao sam i ja i vidim da nekima nakon azuriranja padne brzina ali nakon par sati se vrati na normalu. Kakva su vasa iskustva? A ev vidim u magician kaze da mi je vec zadnji FW - RVT04B6Q
l33t

#17000 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by l33t »

@arnes_king Na oba SSD-a mi je RVT03B6Q firmware i nemam namjeru updejtovati radi sve max brzina. AMD Ryzen Balanced je navodno optimalan plan za Ryzen. Inace okorjeli PCMR cuvaju na High performance ali ubija vala to; fanovi max cpu max. Na proslom sistemu mi je to slucajno bilo ukljuceno poludio sam dok se nisam sjetio :lol:
Post Reply