arnes_king wrote: ↑26/09/2020 09:30l33t wrote: ↑25/09/2020 18:48To ti je zbog RAPID mode-a ta brzina. Inace dobro mjeri program brzinearnes_king wrote: ↑25/09/2020 17:10 Ja za sad preko samsung data migration prebacio OS kompletan na samsung 860 evo, za sada radi odlicno i vidim odmah brzi boot za 7-8 sekundi naspram teamgroup. Primjeti se i pri pokretanju programa da je dosta brzi.
Upalio sam u magician i ovaj RAPID mode koji bi softverski uz koristenje RAM-a trebao davati vece brzine. Uradio test brzine prvo ma 840 evo i kod njega su 549/138 a na 860 Evo mi pogresno nesto mjeri jer prikazuje 4045/3849Koji program je dobar i pouzdan da izmjerim brzinu diskova?
Da, i mislio sam da je do tog, sad sam ga ugasio i stvarne brzine bez RAPID su 561/531 a random IOPS 41503/36865 a skoro do pola je popunjen..typeOnegative wrote: ↑25/09/2020 18:53to je zbog rapid modea . i moj 850evo je mjerio 7 8 GBps kada mi je to bilo uključeno . To je neko kao keširanje u ram radi brzeg pokretanja cesto koristenih programa . Uzme gigabajt dva RAM-a , ali u suštini u normalnom radu nema razlike , osim u sintetici tako da ti je moja preporuka da to ugasiš i tada ce ti i magician pokazivati pravi rezultat .arnes_king wrote: ↑25/09/2020 17:10 Ja za sad preko samsung data migration prebacio OS kompletan na samsung 860 evo, za sada radi odlicno i vidim odmah brzi boot za 7-8 sekundi naspram teamgroup. Primjeti se i pri pokretanju programa da je dosta brzi.
Upalio sam u magician i ovaj RAPID mode koji bi softverski uz koristenje RAM-a trebao davati vece brzine. Uradio test brzine prvo ma 840 evo i kod njega su 549/138 a na 860 Evo mi pogresno nesto mjeri jer prikazuje 4045/3849Koji program je dobar i pouzdan da izmjerim brzinu diskova?
U mom slučaju nije bilo neke veze ni sa softverom kojim sam mjerio , jer mi je rapid mode bio ukljucen u BIOSu tako da je pokazivao isti rezultat nebitno kojim programom mjerio .
Kako god , da ne idemo dalje u detalje , samo to ugasi i doviđenja .
edit :evo kolega me pretekao , al to ti je to![]()
Moram reci da sam vec prezadovoljan ovim SSD i da komp radi odlicno za sad. Razlika u brzini je bas osjetna naspram onog teamgate, on je bio ovako brz samo kad sam tek instal sistem, ali cim se malo popunio usporio je, dok ovaj 860 Evo imam popunjeno oko 200GB a i dalje leti i bas je sve brzoJos nisam ni radio nanovo instalaciju sistema nego migrirao kompletan OS preko samsungovog programa data migration.
Cak i ovaj 5-6 godina stari 840 evo i dalje leti, samo sto mu je write speed pao na 130MB a read je i dalje preko 500.
Da li mora biti upaljen samsung magician u pozadini da bi TRIM funkcija radila ili nema veze da li je pokrenut magician ili ne?
Ne mora. Windows automatski radi trimovanje, a možeš ga i manualno pokrenuti s vremena na vrijeme tamo u onim opcijama od diskova gdje je defragmentiranje idr.