Porede se osnovna ljudska prava i diskriminacija polova sa cudnim nacinom da se osigura granica..Point. wrote:Trump je već priča i govedo za sebe.
IRAN
- славянин
#16951 Re: IRAN
- mirsek
#16952 Re: IRAN
Samo po redu da se sprovode ta ljudska prava, nemojte preko reda, pausalno i neprincipijelno ako ikako moze.славянин wrote:Porede se osnovna ljudska prava i diskriminacija polova sa cudnim nacinom da se osigura granica..Point. wrote:Trump je već priča i govedo za sebe.
-
kiligonzales
#16953 Re: IRAN
Procitao vijest na nekom proiranskom sajtu i reko mozda je foluška, ko kad se danas u međumuslimanskom pripucavanju šiija i sunija sve koristi jedno protiv drugih i što jest i nije tačno, što vidimo na primjeru Iraka, Sirije i Jemena.Nero Histrion wrote:Ovo je veliko zlo na djelu.salik79 wrote:Ovu vijest sam vidio kada se ovo tek desilo, ali sam jednostavno odbijao prihvatiti da je to istina, tako da je nisam ni postavljao (koji dan kasnije je Chelli postavio na temi o Siriji).Nero Histrion wrote:
Strava.
Onda vidim objaviše ovo i ostali.
U KSA ima pofina zajednica Šiija na istoku zemlje, kao što i u Iranu ima Sunija, ali precesto odnosi prema manjinama u te dvije zemlje su opterecene optužbama protiv vlasti, zbog toga i sumnja jer su ti odnosi uvijetovani malo i politikom KSA i Irana u regiji.
-
kiligonzales
#16954 Re: IRAN
Ajde Salik79, nije ni Irancima mane, prejaka dijaspora u Americi, poprilično bogata i školovana, veze s maticom nikad ostavljene i pored sankcija SAD-a Iranu.salik79 wrote:Posljedica vehabijskog ucenja, koje su Englezi uspostavili, a Ameri tj "saveznici" podrzali njegovu promociju sirom svijeta.
Kad je Sadam krenuo na Iran, čiji su Tomcat avioni zaustavile napredovanje iračke vojske, Ameri prodali, Izraelci servisirali
Može se pročitati i na Cia zvaničnoj stranici, dosta je dokumenata o tome dostupno...
Nije sve to baš tako crno bijelo, jasno je da su Saudi prvaci tih odnosa, da je njihov odnos čvršči jer su pristali na ono što Iran nije, pa sada njihova nafta ljeva Zapadom, ali ni Iranu nije mane jer generalno bez Amera se ne može da se ne lažemo, ipak su još number 1 sila svijeta.
- Point.
#16955 Re: IRAN
Onda definitivno početi od Irana i ostataka Bliskog Istoka.mirsek wrote:Samo po redu da se sprovode ta ljudska prava, nemojte preko reda, pausalno i neprincipijelno ako ikako moze.славянин wrote:Porede se osnovna ljudska prava i diskriminacija polova sa cudnim nacinom da se osigura granica..Point. wrote:Trump je već priča i govedo za sebe.
- mirsek
#16956 Re: IRAN
Uhh, ni blizu.Point. wrote:
Onda definitivno početi od Irana i ostataka Bliskog Istoka.
- Point.
#16957 Re: IRAN
Gdje bi ti počeo?mirsek wrote:Uhh, ni blizu.Point. wrote:
- mirsek
#16958 Re: IRAN
Sto se tice bliskog istoka od izraela ili saudije.Point. wrote:Gdje bi ti počeo?mirsek wrote:Uhh, ni blizu.Point. wrote:
- Point.
#16959 Re: IRAN
Gotovo sve države BI su kritične po tom pitanju.mirsek wrote:Sto se tice bliskog istoka od izraela ili saudije.
- mirsek
#16960 Re: IRAN
Pa ajmo redom. Koja najduze krsi pa onda naredna i sve tako dok sve ne budu postovale ljudska prava i slobode.Point. wrote:Gotovo sve države BI su kritične po tom pitanju.mirsek wrote:Sto se tice bliskog istoka od izraela ili saudije.
Tesko da se moze traziti ljudska prava i slobode a imati sticenika koji ih krsi na svakom koraku.
Ili svi ili niko, ali po redu.
- jeza u ledja
#16961 Re: IRAN
Ako nisam "zestoki kriticar", sto u tvojoj glavi podrazumijeva potpuno unistenje te drzave i vjerovatni zlocin masovnih razmjera, onda sam njihov "branitelj", jel?salik79 wrote:
E, cuj nisi branitelj Izraela? Jok, zestoki si kriticar tog "demokratskog sistema" (tvoje rijeci).
Inace ovako iskreno da ti kazem, svi ste vi meni dole isti.
Kojih mojih boraca za ljudska prava? O cemu pricas covjece? Saha nema vec 40 godina... Sta ja znam sta se pricalo tad?salik79 wrote: Nisam tebe prozivao za taj vakat, niti spominjao forum, nego sam te pitao:"Kako to da niko od tvojih "boraca za ljudska prava" nikada za vrijeme Saha nije kritikovao njegovu (i babinu mu) zabranu pokrivanja, a ni na tu istu zabranu Kemalisticke Turske se, takodjer, nisu osvrtali?! ", misleci na sve "zagovornike" ljudskih prava, koji kritikuju Iran po tom pitanju.
Jedan jedini intervju koji sam gledao sa sahom, neka americka TV i poznat novinar pravo (ne mogu se sjetit imena) i kritikuje ga za tretman prema svom narodu, mucenja, zatvaranja, itd.
Sto se tice pokrivanja, to su stvari protiv kojih se na Zapadu bore vec 100+ godina, pogotovo u Evropi, jer predstavlja simbol ugnjetavanja zena od strane muskaraca, i s tim se apsolutno slazem. Samo postoji razlika izmedju nametanja i slobodnog izbora. Ja razumijem zenu kojoj je lakse hodati pokrivena u drustvu koje je tako nazadno da bilo koji odraz "lascivnosti" kao sto ti kazes predstavlja invitaciju za seksualno napastvovanje. Da li u Kur'anu pise da se religija treba nametati?
U Americi imas raznih religijskih zajednica u kojima se ljudi oblace na specifican nacin, pa ih niko ne dira. A ako ih dira, ima za to ustav i sud koji ih stiti. U Iranu sve zene moraju nositi maramu, nevezano da li si musliman ili ne.
Zasto uvijek postavljas ovakve slike zena kao prikaz Irana? Mislis da su mule imale namjeru na ovaj nacin da prave drustvo? Sta zelis, da nam priblizis nazadno drustvo sa nasim standardima ili? Ovo sto prikazujes, ovo je izraz protesta protiv tog sistema kojeg podrzavas, samo sto ti toga nisi ni svjestan.salik79 wrote: Zene u Iranu, koje ne zele biti pokrivene, niko ne tjera da budu serijatski propisno pokrivene. Tako da mozes vidjeti masu ovako pokrivenih zena:
Sto se tice obrazovanja, napretka u drustvu, svaka cast Iranu. Medjutim to se i ocekuje od takve zemlje, ne da se poredi sa jebenom Saudijskom Arabijom, vec sa recimo Turskom. Pretpostavljam doduse da je u svim tim zemljama u okruzenju nivo obrazovanja zena i pismenosti generalno povecan drasticno zadnjih 50-ak godina. Prema tome, nije samo do Islamske Revolucije.
Jos jedna stvar, Iran me podsjeca na Kubu. Ono, imali su doktora i inzinjera na izvoz. Svaka uboga zemlja Treceg Svijeta koje je naginjala ulijevo je imala kubanske doktore. A zemlja - kurcina.
I na kraju, ta neka pogresna paralela, sta je kao bitnije obrazovanje ili marama na glavi, iskreno, da mene neko tjera da hodam vani s necim na glavi svaki put kad izadjem napolje, i tako citav zivot, ne znam da bi mi obrazovanje puno znacilo - ako zivim u takvoj zemlji gdje mi obrazovanje ne bi omogucilo da se osjecam kao gradjanin drugog reda. Da ne govorim da je ekonomija u kurcu pa mi ni to obrazovanje ne znaci puno.
- mirsek
#16962 Re: IRAN
Pametni su i obrazovani Iranci, oni ce znati kad ce napraviti revoluciju i koliko im nesto smeta. Ako nista na tome im niko ne moze prigovoriti.
- jeza u ledja
#16963 Re: IRAN
Je li govorimo o krsenju ljudskih prava svojih gradjana ili van granica zemlje? Izrael je naravno sampion sto se toga tice na okupiranim teritorijama. Zbog toga je davno trebalo napraviti dvije zasebne drzave, ali to Palestinci i njihovi sponzori (ukljucujuci i Iran) ne zele. A ne zeli ni Izrael jer im odgovara status quo u kojem oni imaju kontrolu nad svim. Status quo odgovara Izraelu, Iranu, Saudiji, Hamasu, Fatahu, svima, osim obicnim Palestincima.mirsek wrote:Pa ajmo redom. Koja najduze krsi pa onda naredna i sve tako dok sve ne budu postovale ljudska prava i slobode.Point. wrote:Gotovo sve države BI su kritične po tom pitanju.mirsek wrote:Sto se tice bliskog istoka od izraela ili saudije.
Tesko da se moze traziti ljudska prava i slobode a imati sticenika koji ih krsi na svakom koraku.
Ili svi ili niko, ali po redu.
Ali ako pricamo o odnosima prema susjedima, tu naravno dolazi na red i Sirija, Jemen, itd i uplitanje ostalih u te sukobe.
Sto se tice odnosa prema svojim gradjanima, tu se Izrael ne moze porediti sa Saudijom i Iranom, da ne govorimo o ovim znj zemljama dole.
I mislim da je smijesno ako neko misli da Zapad "zahtijeva" da se zaustavi krsenje ljudskih prava jer su fini i napredni. Ne, vecinu boli kurac za svima dole redom, djuture, krsenje ljudskih prava i tako te stvari su samo postapalice pogodne za stvaranje negativne slike o neprijatelju. To je sto se tice politicara i njihovog palamudjenja. No ovdje pricamo mi, forumasi, ne neki politicari. Prema tome nista se ne "zahtijeva", samo pricamo.
Da je neki sad masovan pokolj tipa ISIS, Sirija, Ruanda, BiH, sta ja znam, onda bi neko "zahtijevanje" imalo malo vise podloge kod obicnih ljudi.
- славянин
#16964 Re: IRAN
Pa rijetko gdje je slucaj da se zene i muskarci ne tretiraju isto pred zakonom jel ??mirsek wrote: Samo po redu da se sprovode ta ljudska prava, nemojte preko reda, pausalno i neprincipijelno ako ikako moze.
- mirsek
#16965 Re: IRAN
I u Iranu gradjani jevreji su pazeni vise nego i u jednoj drugoj zemlji na BI.jeza u ledja wrote:
Je li govorimo o krsenju ljudskih prava svojih gradjana ili van granica zemlje? Izrael je naravno sampion sto se toga tice na okupiranim teritorijama. Zbog toga je davno trebalo napraviti dvije zasebne drzave, ali to Palestinci i njihovi sponzori (ukljucujuci i Iran) ne zele. A ne zeli ni Izrael jer im odgovara status quo u kojem oni imaju kontrolu nad svim. Status quo odgovara Izraelu, Iranu, Saudiji, Hamasu, Fatahu, svima, osim obicnim Palestincima.
Ali ako pricamo o odnosima prema susjedima, tu naravno dolazi na red i Sirija, Jemen, itd i uplitanje ostalih u te sukobe.
Sto se tice odnosa prema svojim gradjanima, tu se Izrael ne moze porediti sa Saudijom i Iranom, da ne govorimo o ovim znj zemljama dole.
I mislim da je smijesno ako neko misli da Zapad "zahtijeva" da se zaustavi krsenje ljudskih prava jer su fini i napredni. Ne, vecinu boli kurac za svima dole redom, djuture, krsenje ljudskih prava i tako te stvari su samo postapalice pogodne za stvaranje negativne slike o neprijatelju. To je sto se tice politicara i njihovog palamudjenja. No ovdje pricamo mi, forumasi, ne neki politicari. Prema tome nista se ne "zahtijeva", samo pricamo.
Da je neki sad masovan pokolj tipa ISIS, Sirija, Ruanda, BiH, sta ja znam, onda bi neko "zahtijevanje" imalo malo vise podloge kod obicnih ljudi.
Opet ponavljam mi se brinemo za Irance nakljukani propagandom zapadnih medija jer im je to agenda. Tako su prodavali pricu da u Iranu pod mulama kamenuju do smrti zbog preljube. Nimalo ne sumnjam da kad vecini Iranaca bude mula preko glave da ce ovi da lete milom ili silom bas kako je sah letio. Ona manjina kojoj sada smetaju neka sute ili neka se sele, sta drugo da im preporucim.
Last edited by mirsek on 19/02/2019 16:45, edited 1 time in total.
- mirsek
#16966 Re: IRAN
Pa u Svicarskoj su zenama dozvolili da glasaju tek sedamdeset i neke, u Americi su dugo poslije 2. sv. rata crnci sikanirani na najgori moguci nacin ai sad ih se ne gleda isto i oni sad digli hajku na Iran sto se zene po propisima drzave moraju pokrivati, jao kuku lele, konc logor, fasisti, nacisti itd.славянин wrote:Pa rijetko gdje je slucaj da se zene i muskarci ne tretiraju isto pred zakonom jel ??mirsek wrote: Samo po redu da se sprovode ta ljudska prava, nemojte preko reda, pausalno i neprincipijelno ako ikako moze.
Pa siguran sam da je vise postovana zena u jednom Iranu nego kod nas po selima i manjim mjestima na balkanu gdje treba da radja djecu, razvija pite i cisti po kuci a za sve ostalo je zaduzen muskarac.
- славянин
#16967 Re: IRAN
Da dozvolili su glasanje znaci odmaklo se od gluposti i to kada - a i prije toga su imale slobodnu volju da rade sta oce prakticno dok danas mozemo reci da su pravno na istoj ravni sa muskarcima a socioloski svakim danom sve blize.U iranu eto mogu glasati ali za koga vrhovni vodja kaze da je ok .. kad vec ides za poredjenje sa selom (i toga ima i kod nas mada je zakonski neosnovano pa i kaznjivo) onda uporedi selo ovamo i jedno u Iranu ili Iraku itd ...mirsek wrote:Pa u Svicarskoj su zenama dozvolili da glasaju tek sedamdeset i neke, u Americi su dugo poslije 2. sv. rata crnci sikanirani na najgori moguci nacin ai sad ih se ne gleda isto i oni sad digli hajku na Iran sto se zene po propisima drzave moraju pokrivati, jao kuku lele, konc logor, fasisti, nacisti itd.славянин wrote:Pa rijetko gdje je slucaj da se zene i muskarci ne tretiraju isto pred zakonom jel ??mirsek wrote: Samo po redu da se sprovode ta ljudska prava, nemojte preko reda, pausalno i neprincipijelno ako ikako moze.
Pa siguran sam da je vise postovana zena u jednom Iranu nego kod nas po selima i manjim mjestima na balkanu gdje treba da radja djecu, razvija pite i cisti po kuci a za sve ostalo je zaduzen muskarac.
- mirsek
#16968 Re: IRAN
Pa evo nije se odmaklo od gluposti, ne daju Svicarci muslimanima da svojim parama grade dzamije sa munarama, u Francuskoj ne daju muslimankama da budu na plazi i da se kupaju obucene.славянин wrote:mirsek wrote:славянин wrote:
Da dozvolili su glasanje znaci odmaklo se od gluposti i to kada - a i prije toga su imale slobodnu volju da rade sta oce prakticno dok danas mozemo reci da su pravno na istoj ravni sa muskarcima a socioloski svakim danom sve blize.U iranu eto mogu glasati ali za koga vrhovni vodja kaze da je ok .. kad vec ides za poredjenje sa selom (i toga ima i kod nas mada je zakonski neosnovano pa i kaznjivo) onda uporedi selo ovamo i jedno u Iranu ili Iraku itd ...
Pa kud ces vecu diskriminaciju od zabrane glasanja, ko veli tvoj glas ne vrijedi, ti se nista ne pitas. Ako imas pravo da radis sta hoces mozes li nag hodati po ulici ?
Ajmo logicno i objektivno, ako je najveci grijeh Irana Islamska Republika, obaveza pokrivanja i drugi zakoni da li su i sve pozitivne stvari u Iranu od skidanja saha
do danas zasluge revolucije i mula i da li te pozitivne stvari vrijede vise od par "negativnosti" tipa obaveza pokrivanja oko koje trube na zapadu kao da se zena ubijaju na licu mjesta ako ne postuju tu obavezu ?
- bunk
#16969 Re: IRAN
Mi zivimo u Bosni i Hercegovini,barem ja zivim.
I ne vidim ni jedan jedini razlog da kazem i jednu ruznu rijec o gigantu kakav je Iran u odnosu na nas.
U svakom pogledu,
Mi da smo se nasli pod nekim sankcijama izumrli bi od gladi a ljudi su jos i napredovali..
I ne vidim ni jedan jedini razlog da kazem i jednu ruznu rijec o gigantu kakav je Iran u odnosu na nas.
U svakom pogledu,
Mi da smo se nasli pod nekim sankcijama izumrli bi od gladi a ljudi su jos i napredovali..
- славянин
#16970 Re: IRAN
Ko kaze da nedaju da se kupaju u burkama na plazi ? Mogu se kupati ali lice mora biti otkriveno - ne samo na plazi nego bilo gdje - ne mozes isto tako u skolu uci ako imas krst koji ti viri preko majice i slicno.Zabrana kupanja u burkama vazi za bazene jer smatrano je da se moze voda kontaminirati odjecom - naprimjer ne mozes u bilo kakvom sorcu uci u bazen u Francuskoj,ako imas posjekotinu na tijelu opet ne mozes uci ..mirsek wrote: Pa evo nije se odmaklo od gluposti, ne daju Svicarci muslimanima da svojim parama grade dzamije sa munarama, u Francuskoj ne daju muslimankama da budu na plazi i da se kupaju obucene.
Pa kud ces vecu diskriminaciju od zabrane glasanja, ko veli tvoj glas ne vrijedi, ti se nista ne pitas. Ako imas pravo da radis sta hoces mozes li nag hodati po ulici ?
Ajmo logicno i objektivno, ako je najveci grijeh Irana Islamska Republika, obaveza pokrivanja i drugi zakoni da li su i sve pozitivne stvari u Iranu od skidanja saha
do danas zasluge revolucije i mula i da li te pozitivne stvari vrijede vise od par "negativnosti" tipa obaveza pokrivanja oko koje trube na zapadu kao da se zena ubijaju na licu mjesta ako ne postuju tu obavezu ?
Svicarci upravo i nedaju jer smatraju islamsku kulturu nametljivom tj. serijat - sve se spominju prava dok ne postane dominantna onda hop zaborave se prava naglo.Koliko imas crkvi sa tornjevima u saudijskoj arabiji ?
Hodati nag na ulici da ti se vide polni organi je jednako zabranjeno i muskarcima i zenama.
Moze biti koja god oces republika ali to ne brise cinjenicu da zakonski i pravno zene se ne tretiraju jednako muskarcima - a o socioloskom stavu da ne pricam.
Naravno da se ne ubija ali imaju policije zaduzene da kontrolisu dali se ti vjerski zakoni postuju a nepostivanje je kaznjivo zakonom.
- jeza u ledja
#16971 Re: IRAN
Bolje je od vremena saha, valjda, ali u mnogim zemljama je danas bolje nego prije 40 godina. Drugim rijecima ne mozes porediti ono vrijeme i one standarde sa danasnjim. Ne moze se na tim lovorikama zivjeti. Mislim da je mnogim ljudima prekipjela ne Islamska Republika, vec korupcija (koja po meni neminovno proizilazi iz sistema u kom se za sve probleme uvijek moze optuziti neko drugi). I onda mnoge druge sitne stvari koje ljudi ne povezuju nuzno sa sistemom (kojeg se salik i drugi satrase braneci), vec kao sa korumpiranim ljudima, itd. Ja opet ponavljam to je do netransparentnosti sistema, jer covjek je takav da ga moc i nedostatak kontrole neminovno kvari, djaba moralne vrijednosti i to.mirsek wrote: Pa evo nije se odmaklo od gluposti, ne daju Svicarci muslimanima da svojim parama grade dzamije sa munarama, u Francuskoj ne daju muslimankama da budu na plazi i da se kupaju obucene.
I mnogim ljudima u Iranu smeta nametanje, pogotovo ovo u vezi pokrivanja. I to je samo dio sireg spektra nametanja nekih nakaradnih vrijednosti o kojima ni ne znamo.
Vec sam spomenuo ranije, mog havera su zaustavljali dok je hodao sa zenom po ulici da pitaju ima li on dozvolu da s njom izlazi. Lik je bio u srednjim 30-im, kao i zena mu. (Ne znam u stvari mozda mu je bila samo zarucnica tad). I zamisli traze od lika da zove svoje roditelje (koji su u Americi) da ovi s njim na telefon pricaju da pitaju ima li dozvolu da s njom hoda.
Druga scena, zaustavljaju curu u autu jer nije nosila maramu kako treba, ili joj je spala, ne znam. Kazna - oduzimanje vozacke na nekoliko mjeseci.
Ovo nije propaganda, vec stvarni dogadjaj.
I pisemo na ovoj temi jer tema postoji izgleda za sirenje pozitivne price o Iranu za odredjene forumase. I kad zamre tema, sjetice se oni da je vrate na vrh sa nekim ponjavama o kakvim proslavama revolucije i slicnih gluposti. Sve u superlativima.
Na slican nacin je otvorena i odrzavana tema o Rusiji, a pokusavano bezuspjesno i sa Venecuelom, cak i Kinom i Sjevernom Korejom.
Da postoji takva tema o Saudijskoj Arabiji ili Izraelu, gdje neki forumski aparatcik svako malo dolazi sa pamfletima o dobrobitima zivljenja u tim bolesnim zemljama, vjeruj i sa njima bi se sprdao isto tako.
- pirpa
#16972 Re: IRAN
jeza u ledja wrote:Bolje je od vremena saha, valjda, ali u mnogim zemljama je danas bolje nego prije 40 godina. Drugim rijecima ne mozes porediti ono vrijeme i one standarde sa danasnjim. Ne moze se na tim lovorikama zivjeti. Mislim da je mnogim ljudima prekipjela ne Islamska Republika, vec korupcija (koja po meni neminovno proizilazi iz sistema u kom se za sve probleme uvijek moze optuziti neko drugi). I onda mnoge druge sitne stvari koje ljudi ne povezuju nuzno sa sistemom (kojeg se salik i drugi satrase braneci), vec kao sa korumpiranim ljudima, itd. Ja opet ponavljam to je do netransparentnosti sistema, jer covjek je takav da ga moc i nedostatak kontrole neminovno kvari, djaba moralne vrijednosti i to.mirsek wrote: Pa evo nije se odmaklo od gluposti, ne daju Svicarci muslimanima da svojim parama grade dzamije sa munarama, u Francuskoj ne daju muslimankama da budu na plazi i da se kupaju obucene.
I mnogim ljudima u Iranu smeta nametanje, pogotovo ovo u vezi pokrivanja. I to je samo dio sireg spektra nametanja nekih nakaradnih vrijednosti o kojima ni ne znamo.
Vec sam spomenuo ranije, mog havera su zaustavljali dok je hodao sa zenom po ulici da pitaju ima li on dozvolu da s njom izlazi. Lik je bio u srednjim 30-im, kao i zena mu. (Ne znam u stvari mozda mu je bila samo zarucnica tad). I zamisli traze od lika da zove svoje roditelje (koji su u Americi) da ovi s njim na telefon pricaju da pitaju ima li dozvolu da s njom hoda.Zamisli da te neko tako maltretira?! To ko ona serija americka nedavno, Handmaids's Tale.
![]()
Druga scena, zaustavljaju curu u autu jer nije nosila maramu kako treba, ili joj je spala, ne znam. Kazna - oduzimanje vozacke na nekoliko mjeseci.![]()
Ovo nije propaganda, vec stvarni dogadjaj.
I pisemo na ovoj temi jer tema postoji izgleda za sirenje pozitivne price o Iranu za odredjene forumase. I kad zamre tema, sjetice se oni da je vrate na vrh sa nekim ponjavama o kakvim proslavama revolucije i slicnih gluposti. Sve u superlativima.
Na slican nacin je otvorena i odrzavana tema o Rusiji, a pokusavano bezuspjesno i sa Venecuelom, cak i Kinom i Sjevernom Korejom.![]()
Da postoji takva tema o Saudijskoj Arabiji ili Izraelu, gdje neki forumski aparatcik svako malo dolazi sa pamfletima o dobrobitima zivljenja u tim bolesnim zemljama, vjeruj i sa njima bi se sprdao isto tako.
- mirsek
#16973 Re: IRAN
Nije sporno lice nego odjeca. Da je do lica bile bi zabrane bilo gdje da hodaju a ne na plazi. Pricamo o Iranu nasuprot zapadnim slobodama i pravima itd.. ne o Saudiji. Ti nikako da se odlucis jel pricamo o ultimativnim slobodama i pravima ili poredis muskarce i zene ? Zene u Svici nisu bendane do sedamdesetih nizasta a evo ta ultimativna sloboda ne vazi kad neko hoce da hoda nag. U Iranu su zene akademski ravnopravne sa muskarcima, imaju pravo glasa, da vode firme, ustanove, voze auta ali se i trebaju prilagoditi propisima oblacenja koja su predvidjena ustavom. I sta, zbog toga su nazadni jel, nacija koja je u vrhu u svijetu po naucnim istrazivanjima u civilnoj i vojnoj sferi u mnogim stvarima i to sve POD SANKCIJAMA SKORO 40 GODINA. Nadji mi zemlju koja je pod sankcijama i raznim pritiscima sve to postigla.славянин wrote:Ko kaze da nedaju da se kupaju u burkama na plazi ? Mogu se kupati ali lice mora biti otkriveno - ne samo na plazi nego bilo gdje - ne mozes isto tako u skolu uci ako imas krst koji ti viri preko majice i slicno.Zabrana kupanja u burkama vazi za bazene jer smatrano je da se moze voda kontaminirati odjecom - naprimjer ne mozes u bilo kakvom sorcu uci u bazen u Francuskoj,ako imas posjekotinu na tijelu opet ne mozes uci ..mirsek wrote: Pa evo nije se odmaklo od gluposti, ne daju Svicarci muslimanima da svojim parama grade dzamije sa munarama, u Francuskoj ne daju muslimankama da budu na plazi i da se kupaju obucene.
Svicarci upravo i nedaju jer smatraju islamsku kulturu nametljivom tj. serijat - sve se spominju prava dok ne postane dominantna onda hop zaborave se prava naglo.Koliko imas crkvi sa tornjevima u saudijskoj arabiji ?
Hodati nag na ulici da ti se vide polni organi je jednako zabranjeno i muskarcima i zenama.
Moze biti koja god oces republika ali to ne brise cinjenicu da zakonski i pravno zene se ne tretiraju jednako muskarcima - a o socioloskom stavu da ne pricam.
Naravno da se ne ubija ali imaju policije zaduzene da kontrolisu dali se ti vjerski zakoni postuju a nepostivanje je kaznjivo zakonom.
- jeza u ledja
#16974 Re: IRAN
Sta ti nije jasno, da ti objasnim?pirpa wrote:![]()
![]()
- jeza u ledja
#16975 Re: IRAN
Da li zena u Iranu moze biti ajatolah ili vrhovni vodja (kako se vec zove...)?mirsek wrote: U Iranu su zene akademski ravnopravne sa muskarcima, imaju pravo glasa, da vode firme, ustanove, voze auta ali se i trebaju prilagoditi propisima oblacenja koja su predvidjena ustavom.
Moguce da moze biti kandidat za predsjednika (koji haman pa nema nikakvu moc) ali ne sjecam se ni tu nijednog kandidata.