Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
BadBoy

#16926 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

Treba uzeti Ademovića i malo pročitati o ustavnopravnom uređenju BiH i to kakva je ona država :D

Inače, postoji li neki plan kako će se odraditi "prelaz" autoputa iz FBiH u RS? Naplatne kućice ili će sve biti jedinstveni sistem a pare će se dijeliti u pozadini proporcionalno?
escobar__

#16927 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

bude wrote: 25/12/2019 12:45 HAC tag ne mozes koristiti na svim dionicama autoputeva u Cro pa niko ne tvrdi da je Hrvatska nakaradna drzava.
Nije možda nakaradna država ali je nakaradan sistem.

Isto kao što će i kod nas bit nakaradan sistem kad 2040. godine autocestama budu upravljale dvije-tri kompanije od kojih svaka ima svoj način naplate, a koji je po pravilu nekompatibilan i ne vrijedi na dionicama kojim upravljaju drugi.

Jašta je nego nakaradno i bolesno.
mistek

#16928 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

BadBoy wrote: 25/12/2019 12:51 Treba uzeti Ademovića i malo pročitati o ustavnopravnom uređenju BiH i to kakva je ona država :D

Inače, postoji li neki plan kako će se odraditi "prelaz" autoputa iz FBiH u RS? Naplatne kućice ili će sve biti jedinstveni sistem a pare će se dijeliti u pozadini proporcionalno?
Pa najjednostavnija opcija je da petlja Doboj bude džabe i da se ovaj dio od entitetske granice do Johovca ni ne plaća :D
Svejedno, morati će biti neki ulaz-izlaz. Drugi način je da dijele pare, ali bi im za to već tebao sistem i nekakav dogovor. Naprave sistem gdje će svaki račun odmah dijeliti na analitiku FBiH-RS, u zavisnosti od mjesta ulaza i izlaza i to je to.
drug_profi

#16929 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Prije ce ih interes natjerati da naprave zajednicki sistem, jer ce se tagovi bolje prodavati. Ovdje je uvijek funkcionisalo ono sto ce donijeti vise para.
Pretpostavljam kad dodje do spajanja autocesta i autoputeva u nekoj tacki, da ce se to rjesavati.
King Theoden

#16930 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by King Theoden »

2040. godine u bosni će biti taman toliko naroda da će im biti dovoljne ceste koje su izgrađene u vrijeme tite.
Isto tako, mislim da će te godine u njemačkoj iz svakog dvadesetog auta treštati sajo, sinan i šaban :mrgreen:
Dope_Man

#16931 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

drug_profi wrote: 25/12/2019 13:04 Prije ce ih interes natjerati da naprave zajednicki sistem, jer ce se tagovi bolje prodavati. Ovdje je uvijek funkcionisalo ono sto ce donijeti vise para.
Pretpostavljam kad dodje do spajanja autocesta i autoputeva u nekoj tacki, da ce se to rjesavati.
Ne vjerujem ja da ih cak i to moze natjerati. Lase im puci jos cetiri tendera za naplatne kucice na prelazima izmedju entiteta, zaposliti tu jos 40-50 ljudi i time kupiti glasove itd.. a raja nek se hebe zastajkujuci da placa zasebno.
Alfons Kauders

#16932 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote: 25/12/2019 10:13
Alfons Kauders wrote: 25/12/2019 09:50 Ne znam na kakvu "posvećenost EU" u zadnjih 10 godina ovdje misliš?

Ljudi se povukli iz svega, ali eto sad zadnje dvije godine nam dali stotinjak miliona eura grantova. Ne vidim tu neku posvećenost. Hvala im na grantovima, ali oni su dovoljni za 4-5 kilometara i to je sva "posvećenost EU" cestogradnji u BiH. Grantovi će platiti manje od 2% ukupne dužine koridora.

Da je EU zaista posvećena, davno bi bili riješeni mostovi i granični prelazi prema Hrvatskoj...
Posvećenost u davanju povoljnih kredita i grantova. EBRD i EiB su finansirali većinu dionica od 2009. godine na ovamo.

Sada su se posvetili da kreditiraju ovaj dio od Bradine do Mostara, ali ne mogu uzeti za ruku naše funkcionere i vodati ih okolo da im prave autoputeve.
Finansirali jesu, ali to nije bio poklon. Dali nam kredite, mi ih uredno vraćali. Onda tražili da se uvede akciza da bi nam dali još kredita, kako bi i njih uredno vraćali. Uveli akcizu, servisiramo obaveze. To je normalan, komercijalni aranžman. Nisu nam dali beskamatne kredite niti su nam poklanjali lovu.

Eh, grantovi su druga stvar, hvala im na njima, ali s njima se krenulo tek nakon uvođenja akciza.

Kao što rekoh, da je EU zaista zainteresovana za ovu problematiku, na Savi bi danas imali par novih mostova i graničnih prelaza koje još čekamo.
So What!

#16933 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote: 25/12/2019 13:59
Finansirali jesu, ali to nije bio poklon. Dali nam kredite, mi ih uredno vraćali. Onda tražili da se uvede akciza da bi nam dali još kredita, kako bi i njih uredno vraćali. Uveli akcizu, servisiramo obaveze. To je normalan, komercijalni aranžman. Nisu nam dali beskamatne kredite niti su nam poklanjali lovu.

Eh, grantovi su druga stvar, hvala im na njima, ali s njima se krenulo tek nakon uvođenja akciza.

Kao što rekoh, da je EU zaista zainteresovana za ovu problematiku, na Savi bi danas imali par novih mostova i graničnih prelaza koje još čekamo.
Jest, kada ti nema ko dati kredit, ovi krediti koje nam EU daje su kao milostinja.

Hajde da se zadužimo kod Kineza i Amerikanaca, pa da vidimo kako ćemo lijepe pogodnosti dobiti.

I most kod Gradiške i most na Svilaju su pogurali sa gotovo trećinom potrebnog iznosa.

Novac za granične prijelaze bi trebali sami da imamo, vala za to ako nam moraju davati novac, onda smo fakat idioti.

Grant od 6,8 milijuna eura za most u Gradišci

Connectivity Agenda: A New Bridge Towards the EU
Alfons Kauders

#16934 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote: 25/12/2019 15:34

Jest, kada ti nema ko dati kredit, ovi krediti koje nam EU daje su kao milostinja.

Hajde da se zadužimo kod Kineza i Amerikanaca, pa da vidimo kako ćemo lijepe pogodnosti dobiti.

I most kod Gradiške i most na Svilaju su pogurali sa gotovo trećinom potrebnog iznosa.

Novac za granične prijelaze bi trebali sami da imamo, vala za to ako nam moraju davati novac, onda smo fakat idioti.

Grant od 6,8 milijuna eura za most u Gradišci

Connectivity Agenda: A New Bridge Towards the EU
Kredit na koji se plaća kamata, u vrijeme kad evropska centralna banka ima negativnu kamatnu stopu, i nije milostinja.

Nisam mislio o iznosima za mostove, već ponašanju članice EU preko Save. Da je EU u interesu "connectivity", onda bi se radilo na protoku robe i ljudi prema Hrvatskoj. Međutim, kolone su iz godine u godinu sve veće, a susjedi se ne žure s mostovima i ostatkom stvari koje bi bile jako korisne.

Još kad Hrvatska uđe u Schengen, milina. Napravimo cijeli koridor, za sat i po smo na granici, a onda čekamo 2-3 sata. To je problem s pričom o EU.
So What!

#16935 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote: 25/12/2019 15:43
Kredit na koji se plaća kamata, u vrijeme kad evropska centralna banka ima negativnu kamatnu stopu, i nije milostinja.

Nisam mislio o iznosima za mostove, već ponašanju članice EU preko Save. Da je EU u interesu "connectivity", onda bi se radilo na protoku robe i ljudi prema Hrvatskoj. Međutim, kolone su iz godine u godinu sve veće, a susjedi se ne žure s mostovima i ostatkom stvari koje bi bile jako korisne.

Još kad Hrvatska uđe u Schengen, milina. Napravimo cijeli koridor, za sat i po smo na granici, a onda čekamo 2-3 sata. To je problem s pričom o EU.
Kredit, ali mnogo povoljniji od ostalih je uvijek pokazatelj dobre saradnje i interesa da nešto uspije.

Meni je to svakako pozitivna uloga, da neko siromašnoj i nestabilnoj zemlji daje kredita, gdje nema nekh lihvarskih klauzula, kao kod Kineza, gdje na primjer država daje državnu zemlju za dugovanja ukoliko niej u stanju da isplaćuje kredit.

Što se tiče Hrvatske, i dalje ne vidim šta je problem s njima. Ljudi mnogo prije BiH započeli sve aktivnosti vezane za most Svilaj, počeli graditi autoput A5 (Slavonika), koji im realno i ne treba toliko, a granični prijelaz kod Svilaja su skoro završili.

Što se tiče mosta Gradiška i spoja sa Okučanima, tu su bili kategorični da neće biti problem u saradnji, ali da im EU da najveći dio novca, što se na kraju i desilo.
Alfons Kauders

#16936 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote: 25/12/2019 18:09
Alfons Kauders wrote: 25/12/2019 15:43

Kredit, ali mnogo povoljniji od ostalih je uvijek pokazatelj dobre saradnje i interesa da nešto uspije.

Meni je to svakako pozitivna uloga, da neko siromašnoj i nestabilnoj zemlji daje kredita, gdje nema nekh lihvarskih klauzula, kao kod Kineza, gdje na primjer država daje državnu zemlju za dugovanja ukoliko niej u stanju da isplaćuje kredit.

Što se tiče Hrvatske, i dalje ne vidim šta je problem s njima. Ljudi mnogo prije BiH započeli sve aktivnosti vezane za most Svilaj, počeli graditi autoput A5 (Slavonika), koji im realno i ne treba toliko, a granični prijelaz kod Svilaja su skoro završili.

Što se tiče mosta Gradiška i spoja sa Okučanima, tu su bili kategorični da neće biti problem u saradnji, ali da im EU da najveći dio novca, što se na kraju i desilo.
Kasnili su, ali nema veze, uskoro će se i to riješiti.

Mene više brine ovo za granicu, jer džaba mi gradimo autoput i trošimo milijarde ako će se na granicama čekati satima i ako će kerovi roviti sendviče u nadi da nađu komad mesa i naplate kaznu...
Dr Arsla

#16937 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dr Arsla »

Raspravlja se o naplatnim kućicama u Doboju a AC još nije prošla ni Zenicu :?
Te kućice oko Doboja neće biti u funkciji ni za 10 godina
Haris033

#16938 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Naslovnica wrote: 24/12/2019 10:43
Alfons Kauders wrote: 24/12/2019 10:20
Concord wrote: 24/12/2019 00:17 Bullshit cisti, sta vam je ljudi da se primate tako ko saucesce. Pa nije ovo prvi put da Terzic direkt pisa po nama. Proci ce jos koja godina dok Prenj krene, uostalom ko ce ga raditi? Firma kojoj se Prenj steli je tek pocela Hranjen, ako je i pocela?

Pravo pitanje ovih dana je kako ide tunel na Ivanu, dokle su radovi, zna li iko?
Tako je. Kad završe Hranjen za 3-4 godine, može se krenuti u tendersku proceduru za Prenj.

Osim ako ovdje ima neko ko vjeruje da se tenderi kod nas ne rade na taj način? :D
Neće se Hranjen završiti za 3-4 godina, šta vam je. Da ne spominjem ostatak dionice.
Jebenih 200 miliona (za sada) se baca da bi se spojio kanton od 20 hiljada ljudi sa Sarajevom, a već postoji funkcionalna i dobra cesta.
Jebeno dobijanje referenci i avansa, i ništa drugo.
Ne radi se ovo zbog BPK nego zbog EA.
Sve se ovo radi zbog mafijaskih firmi EA i Hering :sad:
moon_walker_90

#16939 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by moon_walker_90 »

Kako mi je nekako zao ove teme, jer sjecam se kada se radio dio do Tarcina, onda sarajevska obilaznica sto su je karić i co otkocili i zavrsavali,pa prema zenici, pa do zvirovica, uvijek nesto novo,nada je postojala,bas je bila vesela tema,a sada dani prolaze nigdje posta :(

e zeleni,zeleni,sta nam pociniste i vi i oni koji vas izabrase.
Bloo
Globalna šefica

#16940 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bloo »

Tema pometlana.
Smanjiti dozivljaj sa SDA, jugokomunjarama, sukanjem...
drug_profi

#16941 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

A sto majekti pobrisa ona Terziceva prazna obecanja? Kakve veze ima to sa time sto govoris?
Ono sto sam stavio je samo primjer koliko lazu sa obecanjima o izgradnji nekakvih dionica od kojih na kraju samo dobijemo rendere.

Vala i tebe malo prenosi...
zippoo87

#16942 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zippoo87 »

drug_profi wrote: 29/12/2019 15:55 A sto majekti pobrisa ona Terziceva prazna obecanja? Kakve veze ima to sa time sto govoris?
Ono sto sam stavio je samo primjer koliko lazu sa obecanjima o izgradnji nekakvih dionica od kojih na kraju samo dobijemo rendere.

i ja gledam
jesam ja i jos neki idol napisali par offtopic postova ali tvoje nije trebalo brisati,jer je vezano za temu 100%
btw.i na politickim temama ona napravi gaf,napises nekome "glavonja",ona banuje...i mene je banovala na 7 dana nedavno,malo se zakacio sa nekim likom,malo ostrije ali nikakvo aman zaman vrijedjanje i banana obojici :D
Bloo
Globalna šefica

#16943 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bloo »

zippoo87 wrote: 29/12/2019 16:37
drug_profi wrote: 29/12/2019 15:55 A sto majekti pobrisa ona Terziceva prazna obecanja? Kakve veze ima to sa time sto govoris?

i ja gledam
jesam ja i jos neki idol napisali par offtopic postova ali tvoje nije trebalo brisati,jer je vezano za temu 100%
btw.i na politickim temama ona napravi gaf,napises nekome "glavonja",ona banuje...i mene je banovala na 7 dana nedavno,malo se zakacio sa nekim likom,malo ostrije ali nikakvo aman zaman vrijedjanje i banana obojici :D
A mogao bi ti opet na hladenje zbog komentarisanja rada moderacije.
drug_profi

#16944 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Dobro ima li neki razlog sto je pobrisano ono sto sam postao, kakve veze ima sa politikom, osim sa izgradnjom autoputeva?
nemoj da sad opet kacim bzveze ako ces brista. I ako ces brisat onda zahtjevam da mi sad obrazlozis zasto?
Bloo
Globalna šefica

#16945 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bloo »

drug_profi wrote: 29/12/2019 16:49 Dobro ima li neki razlog sto je pobrisano ono sto sam postao, kakve veze ima sa politikom, osim sa izgradnjom autoputeva?
nemoj da sad opet kacim bzveze ako ces brista. I ako ces brisat onda zahtjevam da mi sad obrazlozis zasto?
Dobio si PP koji nije slika.cune.
drug_profi

#16946 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Bloo wrote: 29/12/2019 16:50
drug_profi wrote: 29/12/2019 16:49 Dobro ima li neki razlog sto je pobrisano ono sto sam postao, kakve veze ima sa politikom, osim sa izgradnjom autoputeva?
Dobio si PP koji nije slika.cune.
U2
nije slika.. :mrgreen:

prihvatam ispriku, shit happens

pokusacu naci ponovo
drug_profi

#16947 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Jucer mi je bio veci merak ovo trazit, ali evo ponovo. Nesto mi doduse fali ali ne mogu da nadjem.
Poenta se da naslutiti.

decembar 2016.
Za sedam osam godina mozemo zavrsiti koridor 5c
mart 2017.
6 velikih gradilista u 2017
decembar 2017.
U 2018 zapocinje izgradnja 49 km autoputa
Juli 2018.
Do kraja 2019 jos 100 kilometara autoputa
Naslovnica

#16948 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 29/12/2019 20:25 Jucer mi je bio veci merak ovo trazit, ali evo ponovo. Nesto mi doduse fali ali ne mogu da nadjem.
Poenta se da naslutiti.

decembar 2016.
Za sedam osam godina mozemo zavrsiti koridor 5c
mart 2017.
6 velikih gradilista u 2017
decembar 2017.
U 2018 zapocinje izgradnja 49 km autoputa
Juli 2018.
Do kraja 2019 jos 100 kilometara autoputa
:thumbup:
drug_profi

#16949 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Još bih dodao nešto, što može imati veze sa intenzitetom gradnje AP, ako i sa opštim stanjem u tranizciji i ekonomiji.

Ljudi iz vrha stranaka kao što su Terzić, Nikšić imaju zajednicke poslovne projekte.
Vradis investicije, proguglajte... kamara istraga....
Osnivaci Terzic, Niksic, Dizdar, Blekic ....
toooka

#16950 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by toooka »

Danas na sjednici Vijeća ministara o dionicama autoputa:

https://avaz.ba/vijesti/bih/538386/prva ... artal-2020

"...Pred novim ministrima trebalo bi da se nađe i Nacrt ugovora o finansiranju dionica Koridora 5C Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan između BiH i Evropske investicione banke..."
Post Reply