Izvinjavam se drugarice.Prica je sto se tice serije jako dobra.Naravno,mogla je bit bolja i od tog niko ne bjezi ali daleko od toga da je losa kao sto ti i kolega Hasan hocete predstavit.Rekoh vec kako izgleda ovo vase pisanje unazad par stranica.A izgleda tako zato sto i ne pokusavate nac smisao u ovom sto je uradjeno,nego automatski prelazite na to da blatite to sto je uradjeno a kao koristi vam se mozak dok gledate seriju.Preston Jacobs i ostali youtuberi su ljudi koji zive od teorija.Svakako jako inteligentni ljudi ali oni ti tamo pricaju i hajpaju mjesta i dogadjaje,likove koji ponekad nemaju nikakve veze sa radnjom.Apsolutno razumijem ljude jer velika vecina njih od toga zivi i jako mi je fino slusat njihove teorije,al nijednu ne uzimam za svetu rijec kao vi.Koristit mozak nije samo rec da nesto nije trebalo ovako uradit.Koristit mozak znaci probat razumit zasto nesto nisu ili jesu uradili,a ne automatski blatit sve i svasta.Eto mnogi se zale za Dotrakije,kao zasto su oni bili naprijed.Pa milion puta je bilo referenci i u seriji i u knjigama da se s njima ne bori na otvorenom polju.Znaci oni su ljudi za to.Nisu za zidine i mogu nac smisao u tome sto su ih poslali naprijed.Mislili su da igraju na njihovu snagu.banjaluka078 wrote:Hajde se ti malo vode napij, prenijelo te malo.drogon2 wrote: Joj ljudi.Mislim uvijek je dobro kad neko ima svoje misljenje i kad se drzi istog,al jarane sta si ti bgti ocekivao.Postojalo je more opcija,nacina kako da se ovo zavrsi i ok,tvoje misljenje jest da ti se ne svidja to kako je na kraju uradjeno i to je sasvim u redu.Al ne mozes doc tu i kroz prste zvat ljude glupanima zato sto im se svidja nacin na koji je nesto odradjeno.Shvatam ja da se ti smatras nekim ubermenschom zato sto tu i tamo uzmes i procitas neku knjigu,al citamo i mi drugi samo sto ne pizdimo okolo i govorimo ljudima eyy procito sam knjigu.Shvatam ja da ti nastojis da izneses svoje misljenje za koje imas uporista,al evo da ti kazem kako to izgleda.Izgleda kao da si imao nesto svoje u glavi i da se to jedino tako moralo odigrat da bi ti bio zadovoljan.Kao da ti je neko dao ono jaje sa Masom i Medom,a ti si jako htio kinder jajeI ja imam milion nekih drugih nacina kako bi zavrsio sve ovo,al ljudi su odabrali ovo i to je to.Case closed.Uostalom,zar neko stvarno misli da Martin nije konsultovan oko ovih stvari.Vjerovatno im nije ispricao detalje za neke sporedne likove,al za ove glavne,POV likove vjerovatno jest i oni ce u to sam 100% siguran imat istu sudbinu kao i u seriji.
Izgleda je i kod nas zabranjeno koristiti mozak dok se gleda serija. I zabranjeno pitati šta bi s pričom koja traje sedam i evo već osmu sezonu. Ako je tebo ovo što si vidio i saznao, blago tebi. Meni nije.
I jaranica.
Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Moderator: _BataZiv_0809
-
drogon2
#16926 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
- dječak sa šibicama
#16927 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
jesu poceli protesti ili sve ostaje na internetu? 
- Capajebo
#16928 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Ne laskaj si previse, ja sam prvi napisao kritiku, sabah zorom jutrosHasan006 wrote:Evo vidim sve više raje staje na moju stranu, prije par stranica sam bio sam protiv svih
The Nitpick King is raising his undead army buahahahahahah![]()
- Hasan006
#16929 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Evo spremamo ja, Pryda i Marlboro molotovljeve kokteledječak sa šibicama wrote:jesu poceli protesti ili sve ostaje na internetu?
- Capajebo
#16930 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Ma hajte molim vas...drogon2 wrote:Izvinjavam se drugarice.Prica je sto se tice serije jako dobra.Naravno,mogla je bit bolja i od tog niko ne bjezi ali daleko od toga da je losa kao sto ti i kolega Hasan hocete predstavit.Rekoh vec kako izgleda ovo vase pisanje unazad par stranica.A izgleda tako zato sto i ne pokusavate nac smisao u ovom sto je uradjeno,nego automatski prelazite na to da blatite to sto je uradjeno a kao koristi vam se mozak dok gledate seriju.Preston Jacobs i ostali youtuberi su ljudi koji zive od teorija.Svakako jako inteligentni ljudi ali oni ti tamo pricaju i hajpaju mjesta i dogadjaje,likove koji ponekad nemaju nikakve veze sa radnjom.Apsolutno razumijem ljude jer velika vecina njih od toga zivi i jako mi je fino slusat njihove teorije,al nijednu ne uzimam za svetu rijec kao vi.Koristit mozak nije samo rec da nesto nije trebalo ovako uradit.Koristit mozak znaci probat razumit zasto nesto nisu ili jesu uradili,a ne automatski blatit sve i svasta.Eto mnogi se zale za Dotrakije,kao zasto su oni bili naprijed.Pa milion puta je bilo referenci i u seriji i u knjigama da se s njima ne bori na otvorenom polju.Znaci oni su ljudi za to.Nisu za zidine i mogu nac smisao u tome sto su ih poslali naprijed.Mislili su da igraju na njihovu snagu.banjaluka078 wrote:Hajde se ti malo vode napij, prenijelo te malo.drogon2 wrote: Joj ljudi.Mislim uvijek je dobro kad neko ima svoje misljenje i kad se drzi istog,al jarane sta si ti bgti ocekivao.Postojalo je more opcija,nacina kako da se ovo zavrsi i ok,tvoje misljenje jest da ti se ne svidja to kako je na kraju uradjeno i to je sasvim u redu.Al ne mozes doc tu i kroz prste zvat ljude glupanima zato sto im se svidja nacin na koji je nesto odradjeno.Shvatam ja da se ti smatras nekim ubermenschom zato sto tu i tamo uzmes i procitas neku knjigu,al citamo i mi drugi samo sto ne pizdimo okolo i govorimo ljudima eyy procito sam knjigu.Shvatam ja da ti nastojis da izneses svoje misljenje za koje imas uporista,al evo da ti kazem kako to izgleda.Izgleda kao da si imao nesto svoje u glavi i da se to jedino tako moralo odigrat da bi ti bio zadovoljan.Kao da ti je neko dao ono jaje sa Masom i Medom,a ti si jako htio kinder jajeI ja imam milion nekih drugih nacina kako bi zavrsio sve ovo,al ljudi su odabrali ovo i to je to.Case closed.Uostalom,zar neko stvarno misli da Martin nije konsultovan oko ovih stvari.Vjerovatno im nije ispricao detalje za neke sporedne likove,al za ove glavne,POV likove vjerovatno jest i oni ce u to sam 100% siguran imat istu sudbinu kao i u seriji.
Izgleda je i kod nas zabranjeno koristiti mozak dok se gleda serija. I zabranjeno pitati šta bi s pričom koja traje sedam i evo već osmu sezonu. Ako je tebo ovo što si vidio i saznao, blago tebi. Meni nije.
I jaranica.
Znaci tebi je logicno to sto su se oni zaletili na 100k mrtvih ljudi koje zaboli qrac za njihovu hrabrost i koji ne znaju za strah?
Mogli su napraviti nesto tipa da ih Unsolidi docekaju, prime prvi udarac, a oni sa boka ulete i masakriraju mrtve... Pa nek tu poginu nije bitno. Ali ovo... vizuelno perfektno. Ali ostaje samo na tome vizuelno
- Pryda
#16931 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Pocece uz protesteHasan006 wrote:Evo spremamo ja, Pryda i Marlboro molotovljeve kokteledječak sa šibicama wrote:jesu poceli protesti ili sve ostaje na internetu?
Molotovljev-koktele
zavrsice uz ratove
grobove i kosture
Uz bespomocne, bolesne
svi zvace svoje bogove
svi pitace se da li mozda
drugacije moglo je
- Hasan006
#16932 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
To se zove style over substance, nešto na šta je raja navikla u Marvelovim filmovima, Star Warsu i ostalim Disney jebadama pa mahinalno prelaze preko toga u GoT-u.Capajebo wrote: Ma hajte molim vas...
Znaci tebi je logicno to sto su se oni zaletili na 100k mrtvih ljudi koje zaboli qrac za njihovu hrabrost i koji ne znaju za strah?
Mogli su napraviti nesto tipa da ih Unsolidi docekaju, prime prvi udarac, a oni sa boka ulete i masakriraju mrtve... Pa nek tu poginu nije bitno. Ali ovo... vizuelno perfektno. Ali ostaje samo na tome vizuelno
-
drogon2
#16933 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Ponovit cu se opet.Ne znam zasto mislite da se sve mora odigrat po vasoj logiciHasan006 wrote:To se zove style over substance, nešto na šta je raja navikla u Marvelovim filmovima, Star Warsu i ostalim Disney jebadama pa mahinalno prelaze preko toga u GoT-u.Capajebo wrote: Ma hajte molim vas...
Last edited by drogon2 on 29/04/2019 22:40, edited 1 time in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#16934 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
kamberovica polje wrote:![]()
![]()
![]()
A je malo pretamno bilo.
- MarlboroGold
- kokuz_sa
#16936 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Negativno
1. Juriis Dotrakija
2. Brianino deranje kao da joj rade Bog zna sta
3. Onaj zmaj kad umrije, skljoka se isto iz crtanih filmova ko puding
4. NK uzdize mrtve, i nigdje ni jednog dotrakija
5. Falilo je borbe prsa u prsa, kao u borbi kopilana
6. Puno toga zgurano u jednu epizodu
7. WW sluzili za ukras
Pozitivno
1. Melisandra
2. Theon ispao veliki pozitivac
3. Pseto kada je krenuo pomoci maloj..
4. Smijesak NK
5. Jorah, do zadnje kapi krvi.
Sta je falilo
1. Da vidimo NK u borbi
2. WW u borbi
3. Kvalitetnije odbrane
4. Falilo je duha/smeka/osjecaja u epizodi..
Jednostano je bezlicna, fali nesto..
1. Juriis Dotrakija
2. Brianino deranje kao da joj rade Bog zna sta
3. Onaj zmaj kad umrije, skljoka se isto iz crtanih filmova ko puding
4. NK uzdize mrtve, i nigdje ni jednog dotrakija
5. Falilo je borbe prsa u prsa, kao u borbi kopilana
6. Puno toga zgurano u jednu epizodu
7. WW sluzili za ukras
Pozitivno
1. Melisandra
2. Theon ispao veliki pozitivac
3. Pseto kada je krenuo pomoci maloj..
4. Smijesak NK
5. Jorah, do zadnje kapi krvi.
Sta je falilo
1. Da vidimo NK u borbi
2. WW u borbi
3. Kvalitetnije odbrane
4. Falilo je duha/smeka/osjecaja u epizodi..
Jednostano je bezlicna, fali nesto..
- dzejkej
#16937 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Potpis.pici wrote:epic battle, Miguel reziser king bitaka, usesredio se na likove i njihove ocajne borbe za zivot, Sam extra odglumljeno, strah, panika, zbunjenost i na kraju ocaj, Edd RIP... Jorah se do zadnjeg daha borio za Dany..., Jon i Dany sa zmajevima pokusavali avio akrobatike da ubiju NK... Dothrakiji i Neokaljani najbolji borci ikad u Martinovom svijetu... Mala Mormotica Respekt, Tormund neunistiv, The Hound i Beric odlican tandem kao i Brien, Jamie, Podric, Gendri... Melisandra se iskupila za sva sranja sa Stanisom, Davos bio na zavidnom nivou iako nikad nije bio neki fajter...Arya Kingslayer, Sivi crv odlican i na samom kraju Theon iako ga kao Lika nisam gotivio pokazao se kao istinski Heroj.
Arya moj favorit. Sansa takodje iako joj je ego malo prejak. Obje su propatile puno i (p)ostale beton zenske!
Melisandra je uvijek vjerovala u ideju da je tu sa razlogom. Ono sranje sa lomacom je i nju uzdrmalo i dosla je na ovu zadnju bitku da se iskupi. Fakat im je pomogla.
Meni su i prve dvije epizode bile lijepe za gledati. Dijalozi, sve lagano. Lagani uvod u ovaj sat i po totalnog ludila. Naravno najbolji dio je kad se Arya baCi na kralja od noci ka soko sivi. Zasluzuje jednu pjesmu junacku pa uz gusle ojpaaa..
-
kakavdanakneiskustvu
#16938 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
MarlboroGold wrote:Snimi sebe u narednim epizodama pa postavi ovdjekakavdanakneiskustvu wrote: oni su mala maca za mene koliko sam vristao na ove scene,suze idu ne mzes ih zaustaviti
htjela žena da ponovim,nije to to
- ferratilis
-
zilog
#16940 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
A tek predanje da je Izildur Nasrilom odsjekao prst Sauronu i propade Mordor prvi put. Niko se nije zalio na to.tuzlak1212 wrote:Kraj me podsjeća na kraj LOTR-a, ali LOTR se niko ne usuđuje kritikovati. U obje priče bio neminovan poraz prsa u prsa i van svake pameti borba 1v1 sa Sauronom/NK, skoro svi glavni glumci na kraju preživiše, i morao se desit neki debilizam u obje priče da bi se pobjedilo.
- Hasan006
#16941 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Ja se tek sad sjetih da u knjigama i ne postoji Night King, tačnije nije spomenuto da White Walkeri imaju vođu. Jeste Melisandra spomenula nekog "the Great Other", ali koliko sam shvatio to je više kao neki bog, mračna verzija R'hllora (Lord of Light-a). Tako da je to vjerovatno još jedan znak da se neće ovako lako moći riješiti WW-a u knjigama. To me još više zaintrigovalo u vezi kraja, nadam se (desperately) da će GRRM dovršiti knjige jer fakat nemam predstave kako će njegova priča završit.
- MarlboroGold
#16942 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
U knjigama je on samo legenda... kao i Bran the Builder i drugi.
- vicious
#16943 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Neam pojma ko je drugarica Monika, ali je ubola u sridubanjaluka078 wrote:Upravo ovo!
http://srpskacafe.com/2019/04/monika-po ... stola-muk/Sa svega tri epizode do kraja, serija je uspjela samo jednom epizodom pogaziti sve što je do sada tokom proteklih osam godina izgradila, pokazavši nam da su najsebičniji likovi, koji nikada nisu bili u stanju sagledati širu sliku, zapravo sve vrijeme bili u pravu. Samim tim, Sersi Lanister je, kako se ispostavilo, najbistriji lik ove priče, što je ujedno i najveći šok treće epizode za koju je u više navrata obećano da će, u pogledu priče, biti epskih proporcija. Gledajući sa ove pozicije, postavlja se pitanje koja je poenta Bijelih šetača i Kralja Noći u širem narativnom smislu i zašto je ova epizoda uopšte bila potrebna, osim zarad spektakla? Da bismo gledali desetine minuta zmajeva izgubljenih u oblacima? Da bi Melisandra upalila mačeve hordi Dotrakija koji će svega minut kasnije nestati kao da nikada postojali nisu? Da bi Arja dobila kul herojski momenat koji nam konačno može opravdati besmislenost njenog treninga u Bravosu? Da bi Bren sve vrijeme bitke sjedio u kolicima, čekajući kao Doktor Strejndž da se stvari odviju svojim tokom, dok ljudi oko njega padaju kao muve, braneći ga? Da šta?
Pitanja ovdje naravno ne prestaju, jer, kada imaš osam godina postepenog i temeljnog građenja priče i mitologije Vesterosa, sasvim je logično da će se tokom tog vremena ona nakupiti, jer kako drugačije zadržati misteriju? Međutim, kao i uvijek kada su misterije u pitanju, postoji jedan trenutak koji zahtijeva određeno razrješenje, a ono naravno podrazumijeva odgovor na postavljena pitanja. Šta je Melisandra radila u Volantisu? Zašto se toliki akcenat stavio na Kripte, kada su drevni Starkovi koje je Kralj Noći digao iz mrtvih na kraju bili potpuno besmisleni i bespotrebni? Zašto nismo vidjeli barem jedno poznato lice? Da li je Džon vraćen u život kako bi bio potpuno neupotrebljiv tokom naredne dvije sezone? Zar on nije “pjesma leda i vatre”? I da li je to uopšte na kraju i važno?
Da li je Deneris pošlo za rukom da ujedini sve Dotrakije (što se nikada do nje nije desilo) samo kako bi ih dovela u Vesteros da umru u napadu tokom bitke bazirane na opsadi? Da li je poenta razvoja Melisandrinog lika i njene službe Gospodaru svjetla ta da tokom sedam sezona besramno griješi, da bi u osmoj upalila oružje Dotrakijima kako ne bi ginuli u potpunom mraku i kako bi rekla Arji da ode i zabode bodež u Kralja noći? Je li to to?
A šta je sa Azorom Ahaijem? Ko je Azor Ahai? Ko je uopšte Melisandra? Ko je Trooki gavran? Zašto Trooki gavran, koji je bio obdaren zelenim-vidom, i koji je znao kako se Kralj Noći može ubiti, nije Džodženu poslao viziju da sa sobom ponesu jedan bodež od valirijskog čelika kako bi ubili Kralja u pećini tokom prošle sezone? Da li su zbog ovoga izginuli Hodor, Ljeto, Džodžen, Bendžen, Ed, Džora i brojni drugi likovi? Kako je moguće da Kralj Noći, najvažniji vorg obdaren zelenim-vidom koji živi 8 000 godina, koji je u stanju da diže ljude iz mrtvih pokretom ruke i pretvara ljude u Bijele Šetače, koji je izbrisao jednim potezom Djecu šume i Brindena Riversa sa lica planete, kojem vatra zmaja ne može ništa (a valirijski čelik može, iako njegova posebnost leži u činjenici da je on iskovan zmajevom vatrom?!), koji vidi prošlost, sadašnjost, budućnost itd, kako je moguće da takav lik nije bio u stanju da vidi da će Arja prebaciti bodež iz jedne u drugu ruku? Osam hiljada godina postojanja da bi skončao na tako banalan način, okružen vojskom nemrtvih i Bijelih šetača, pored kojih se Arja prosto ušetala kung-fu stilom i završila stvar.
Nemojte me shvatiti pogrešno, odlično mi je što je Arja bila lik koji je dobio priliku to uraditi i to bodežom koji sa sobom nosi takvu simboliku i koji indirektno vraća priču na sami početak, vežući Brena, Džejmija, Džofrija, Ketlin, Neda, Bejliša, Tiriona, Džona i Arju u jednu priču koja itekako ima smisla. Međutim, završiti sa Kraljem i Bijelim šetačima u jednoj epizodi nakon osam, ponavljam osam godina postepenog građenja priče je u najmanju ruku neozbiljno. Neozbiljno, jer sve što je rečeno i prikazano tokom vremena koje je ovoj epizodi prethodilo, sve što je dovelo do ovog trenutka, svaki lik koji je umro zarad ovog cilja i “velikog rata, jedinog rata koji je važan”, sve to je, prema tvorcima serije, očigledno nebitno. I to je ta ljenost o kojoj govorim, jer svaka teorija napisana u posljednjih dvadeset godina ili čak posljednjih sedam dana, bolja je od onoga što smo na kraju dobili. Umjesto da dogura do Kraljeve Luke kako bi se obračunao sa najgorim šljamom Vesterosa, Kralj Noći se upecao na Brenovu zamku i umro u Zimovrelu kao najveći idiot. A zajedno sa njim nestala je i čitava jedna rasa o kojoj ni dan danas ne znamo ništa osim onog najbanalnijeg, da su zli. Kakav antiklimaks.
Od A do Ž
- Hasan006
#16944 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Nije ni to, ima nekakav Night's King, ali to je navodno neki komandant Noćne straže koji je davao žrtve Walkerima i nastojao da pomiri ljude sa njima, nije to isti lik.MarlboroGold wrote:U knjigama je on samo legenda... kao i Bran the Builder i drugi.
- Riddle
#16945 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Ova Monika je pokidala svojim tekstom. 
- annoy
#16946 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Super tekst Monike 
- MarlboroGold
#16947 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Tačno ubola. Da sumiram njen tekst... propuštene prilike i nelogičnosti.
- Pitarrr82
#16948 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Jest da je jedno sezona dvije jos a ne 6 epizoda jbg, ocigledno je da nema prostora za dalje razvijanje price nego da se ide u holivudskom smjeru...vicious wrote:Neam pojma ko je drugarica Monika, ali je ubola u sridubanjaluka078 wrote:Upravo ovo!
http://srpskacafe.com/2019/04/monika-po ... stola-muk/Sa svega tri epizode do kraja, serija je uspjela samo jednom epizodom pogaziti sve što je do sada tokom proteklih osam godina izgradila, pokazavši nam da su najsebičniji likovi, koji nikada nisu bili u stanju sagledati širu sliku, zapravo sve vrijeme bili u pravu. Samim tim, Sersi Lanister je, kako se ispostavilo, najbistriji lik ove priče, što je ujedno i najveći šok treće epizode za koju je u više navrata obećano da će, u pogledu priče, biti epskih proporcija. Gledajući sa ove pozicije, postavlja se pitanje koja je poenta Bijelih šetača i Kralja Noći u širem narativnom smislu i zašto je ova epizoda uopšte bila potrebna, osim zarad spektakla? Da bismo gledali desetine minuta zmajeva izgubljenih u oblacima? Da bi Melisandra upalila mačeve hordi Dotrakija koji će svega minut kasnije nestati kao da nikada postojali nisu? Da bi Arja dobila kul herojski momenat koji nam konačno može opravdati besmislenost njenog treninga u Bravosu? Da bi Bren sve vrijeme bitke sjedio u kolicima, čekajući kao Doktor Strejndž da se stvari odviju svojim tokom, dok ljudi oko njega padaju kao muve, braneći ga? Da šta?
Pitanja ovdje naravno ne prestaju, jer, kada imaš osam godina postepenog i temeljnog građenja priče i mitologije Vesterosa, sasvim je logično da će se tokom tog vremena ona nakupiti, jer kako drugačije zadržati misteriju? Međutim, kao i uvijek kada su misterije u pitanju, postoji jedan trenutak koji zahtijeva određeno razrješenje, a ono naravno podrazumijeva odgovor na postavljena pitanja. Šta je Melisandra radila u Volantisu? Zašto se toliki akcenat stavio na Kripte, kada su drevni Starkovi koje je Kralj Noći digao iz mrtvih na kraju bili potpuno besmisleni i bespotrebni? Zašto nismo vidjeli barem jedno poznato lice? Da li je Džon vraćen u život kako bi bio potpuno neupotrebljiv tokom naredne dvije sezone? Zar on nije “pjesma leda i vatre”? I da li je to uopšte na kraju i važno?
Da li je Deneris pošlo za rukom da ujedini sve Dotrakije (što se nikada do nje nije desilo) samo kako bi ih dovela u Vesteros da umru u napadu tokom bitke bazirane na opsadi? Da li je poenta razvoja Melisandrinog lika i njene službe Gospodaru svjetla ta da tokom sedam sezona besramno griješi, da bi u osmoj upalila oružje Dotrakijima kako ne bi ginuli u potpunom mraku i kako bi rekla Arji da ode i zabode bodež u Kralja noći? Je li to to?
A šta je sa Azorom Ahaijem? Ko je Azor Ahai? Ko je uopšte Melisandra? Ko je Trooki gavran? Zašto Trooki gavran, koji je bio obdaren zelenim-vidom, i koji je znao kako se Kralj Noći može ubiti, nije Džodženu poslao viziju da sa sobom ponesu jedan bodež od valirijskog čelika kako bi ubili Kralja u pećini tokom prošle sezone? Da li su zbog ovoga izginuli Hodor, Ljeto, Džodžen, Bendžen, Ed, Džora i brojni drugi likovi? Kako je moguće da Kralj Noći, najvažniji vorg obdaren zelenim-vidom koji živi 8 000 godina, koji je u stanju da diže ljude iz mrtvih pokretom ruke i pretvara ljude u Bijele Šetače, koji je izbrisao jednim potezom Djecu šume i Brindena Riversa sa lica planete, kojem vatra zmaja ne može ništa (a valirijski čelik može, iako njegova posebnost leži u činjenici da je on iskovan zmajevom vatrom?!), koji vidi prošlost, sadašnjost, budućnost itd, kako je moguće da takav lik nije bio u stanju da vidi da će Arja prebaciti bodež iz jedne u drugu ruku? Osam hiljada godina postojanja da bi skončao na tako banalan način, okružen vojskom nemrtvih i Bijelih šetača, pored kojih se Arja prosto ušetala kung-fu stilom i završila stvar.
Nemojte me shvatiti pogrešno, odlično mi je što je Arja bila lik koji je dobio priliku to uraditi i to bodežom koji sa sobom nosi takvu simboliku i koji indirektno vraća priču na sami početak, vežući Brena, Džejmija, Džofrija, Ketlin, Neda, Bejliša, Tiriona, Džona i Arju u jednu priču koja itekako ima smisla. Međutim, završiti sa Kraljem i Bijelim šetačima u jednoj epizodi nakon osam, ponavljam osam godina postepenog građenja priče je u najmanju ruku neozbiljno. Neozbiljno, jer sve što je rečeno i prikazano tokom vremena koje je ovoj epizodi prethodilo, sve što je dovelo do ovog trenutka, svaki lik koji je umro zarad ovog cilja i “velikog rata, jedinog rata koji je važan”, sve to je, prema tvorcima serije, očigledno nebitno. I to je ta ljenost o kojoj govorim, jer svaka teorija napisana u posljednjih dvadeset godina ili čak posljednjih sedam dana, bolja je od onoga što smo na kraju dobili. Umjesto da dogura do Kraljeve Luke kako bi se obračunao sa najgorim šljamom Vesterosa, Kralj Noći se upecao na Brenovu zamku i umro u Zimovrelu kao najveći idiot. A zajedno sa njim nestala je i čitava jedna rasa o kojoj ni dan danas ne znamo ništa osim onog najbanalnijeg, da su zli. Kakav antiklimaks.
Od A do Ž
- Kal El
#16949 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
a brate nikad se ne bih mogao navici na ove nase nazive/imena citajuci ovaj clanak 
-
drogon2
#16950 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Knjige su zivi haosHasan006 wrote:Ja se tek sad sjetih da u knjigama i ne postoji Night King, tačnije nije spomenuto da White Walkeri imaju vođu. Jeste Melisandra spomenula nekog "the Great Other", ali koliko sam shvatio to je više kao neki bog, mračna verzija R'hllora (Lord of Light-a). Tako da je to vjerovatno još jedan znak da se neće ovako lako moći riješiti WW-a u knjigama. To me još više zaintrigovalo u vezi kraja, nadam se (desperately) da će GRRM dovršiti knjige jer fakat nemam predstave kako će njegova priča završit.