Znaci, bitno je samo da odvod kondenzata unutra u kuci ima pad (ako je klima udaljena od vanjskog zida), nema veze ako se vanjska postavi lupam metar iznad unutrasnje?
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Rogie
#16901 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#16902 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nema veze,vecina se moze montirati sa visinskom razlikom od 10m.
Estetski je ljepse da se odvod iz unutrasnje spoji u tacnu vanjske jedinice.
Onda se vidi samo jedno crijevo iz vanjske.
Ovako kad je vanjska jedinica visa,moze se napraviti, ima racva,spoje se odvodi iz vanjske i unutrasnje na jednoj strani ,a na drugoj se strani spoji crijevo i sa njim se odvede odvod gdje zelite
Ja obicno to spojim u kanalici da ljepse izgleda.
Estetski je ljepse da se odvod iz unutrasnje spoji u tacnu vanjske jedinice.
Onda se vidi samo jedno crijevo iz vanjske.
Ovako kad je vanjska jedinica visa,moze se napraviti, ima racva,spoje se odvodi iz vanjske i unutrasnje na jednoj strani ,a na drugoj se strani spoji crijevo i sa njim se odvede odvod gdje zelite
Ja obicno to spojim u kanalici da ljepse izgleda.
-
Rogie
#16903 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala na odgovorima 
- Haris033
#16904 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Maloprije na TVSA u CD vijest iz EP BiH, da građanstvo neće moći koristiti struju kao alternativno grijanje, tj. da će svako ko pređe neku normalnu potrošnju el.energije, plaćati istu po mnogo, mnogo većim cijenama... 
-
made_in_sarajevo
#16905 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imam gree invertere i sad radi bebe upalim da ugrijemo malo. Posto imam smart termostat legrand koji pokazuje 24 stepena pa i vise kako grije i na inverteru probavam temp nastimati da ugasi puhanje. Medjutim on stalno puse dok nisam dosao do 21 stepen na inverteru i tad se ugasio. Kako tolika razlika, a u stanu bas vruce osjeti se da ima tih 24 i vise
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#16906 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@made_in_sarajevo made_in_china
- rovac13
#16907 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mene zanima kako ce rijesit to.
Spominje se limit od 300 kwh.
Ali poznajem ljude kojima dolazi 100 km struje a ne griju se na nju.Oni su znaci vec preko 600 kwh
Spominje se limit od 300 kwh.
Ali poznajem ljude kojima dolazi 100 km struje a ne griju se na nju.Oni su znaci vec preko 600 kwh
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#16908 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije bez razloga 300 limit, vjerovatno 90% prelazi taj limit.
-
suspect_zero
#16909 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jeli već poskupila struja?
Ne kontam ovo da si ograničen koliko ćeš potrošiti, pa do neki dan su kukali kako svi treba da se prebacimo na čišće energenta, kako nas uguši smog, najzagađeniji grad, bla-bla-bla....sad problem što se ne loži ćumur i gume????
Ne kontam ovo da si ograničen koliko ćeš potrošiti, pa do neki dan su kukali kako svi treba da se prebacimo na čišće energenta, kako nas uguši smog, najzagađeniji grad, bla-bla-bla....sad problem što se ne loži ćumur i gume????
-
suspect_zero
-
baho
#16911 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Bas zato sto imas inverter uredjaj a ne on/off. Inverter uredjaj kad dostize zadatu temperaturu smanjuje obrtaje kompresora, ventilatora i td, nastojeci da sto duze radi bez gasenja.made_in_sarajevo wrote: ↑19/09/2022 19:32 Imam gree invertere i sad radi bebe upalim da ugrijemo malo. Posto imam smart termostat legrand koji pokazuje 24 stepena pa i vise kako grije i na inverteru probavam temp nastimati da ugasi puhanje. Medjutim on stalno puse dok nisam dosao do 21 stepen na inverteru i tad se ugasio. Kako tolika razlika, a u stanu bas vruce osjeti se da ima tih 24 i vise
Zadaj ugodnu temperaturu i ne cackaj!
- saiks
#16912 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kad mi klima radi,nekad osjetim brujanje komplet stana,pretpostavljam da je to jer nema izmedju klime i nosaca onih antivibrirajucih gumica? Kako cujem svoju klimu tako cujem i od komsije ispod. Jel ce gumice rijesiti ovaj problem?
- manuchao91
#16913 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja sam ze do kanton ,jel se i na mene odnosi limit potrosnje,grijem se na 2 invertera u stanu
- Haris033
#16914 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Struje kao i peleta u BiH ima za izvoz i baš zbog tog izvoza, mafija ograničava građanima potrošnju..
Andelija nam otvoreno prijeti
Gledati od 1:13
161
Andelija: Električna energija ne može biti osnovni energent za grijanje
B. R.
92
Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH (Foto: T. S./Klix.ba)

07.09.2022.
Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) Admir Andelija (SDA) je izjavio da električna energija ne može biti osnovni energent za grijanje.
Govoreći o distribuciji električne energije, uvjerava da građani ne moraju biti zabrinuti da li će imati dovoljno struje.
"Sve što smo uradili u prethodnom periodu, posebno produžetak rada Bloka 4 i Bloka 5 Termoelektrane, bili su preduslovi da zadržimo stabilnu cjenovnu politiku kada su u pitanju kupci. U narednom periodu ne očekujemo da će doći po rasta cijena struje za sve kupce u kategoriji javne usluge. Kada su u pitanju kupci na tržišnom snabdijevanju, tu ćemo poštovati zakonska rješenja i odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine", istakao je u razgovoru za Federalnu televiziju (FTV).
Ukazao je da električna energija ne može biti osnovni energent za grijanje.
"Smatramo da u nekim normalnim uslovima potrošnje mi nećemo imati problem ni sa snabdijevanjem, ni sa cijenom. Međutim, ako dođe do radikalnog povećanja potrošnje struje, odnosno ako tu struju budemo morali nabavljati na tržištu, onda ćemo morati korigovati cijene. Pozivam stanovništvo da električnu energiju koristimo racionalno. Električna energija ne može biti osnovni energent za zagrijavanje", naglasio je Andelija.
Smatra da Parlament FBiH može donijeti odluku kojom će EP BiH obavezati da nastavi s realizacijom projekta Bloka 7 Termoelektrane Tuzla po izmijenjenim okolnostima ili može da odluči da se raskine ugovor za ovaj projekat.
Ocijenio je da će se EP BiH dugoročno oslanjati na proizvodnju struje iz uglja, sve dok ne bude u situaciji da struju proizvodi iz obnovljivih izvora energije. Andelija je poručio da je kompanija, koju vodi, opredjeljena za tranziciju za obnovljivim izvorima energije.
Andelija nam otvoreno prijeti
Gledati od 1:13
161
Andelija: Električna energija ne može biti osnovni energent za grijanje
B. R.
92
Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH (Foto: T. S./Klix.ba)

07.09.2022.
Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) Admir Andelija (SDA) je izjavio da električna energija ne može biti osnovni energent za grijanje.
Govoreći o distribuciji električne energije, uvjerava da građani ne moraju biti zabrinuti da li će imati dovoljno struje.
"Sve što smo uradili u prethodnom periodu, posebno produžetak rada Bloka 4 i Bloka 5 Termoelektrane, bili su preduslovi da zadržimo stabilnu cjenovnu politiku kada su u pitanju kupci. U narednom periodu ne očekujemo da će doći po rasta cijena struje za sve kupce u kategoriji javne usluge. Kada su u pitanju kupci na tržišnom snabdijevanju, tu ćemo poštovati zakonska rješenja i odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine", istakao je u razgovoru za Federalnu televiziju (FTV).
Ukazao je da električna energija ne može biti osnovni energent za grijanje.
"Smatramo da u nekim normalnim uslovima potrošnje mi nećemo imati problem ni sa snabdijevanjem, ni sa cijenom. Međutim, ako dođe do radikalnog povećanja potrošnje struje, odnosno ako tu struju budemo morali nabavljati na tržištu, onda ćemo morati korigovati cijene. Pozivam stanovništvo da električnu energiju koristimo racionalno. Električna energija ne može biti osnovni energent za zagrijavanje", naglasio je Andelija.
Smatra da Parlament FBiH može donijeti odluku kojom će EP BiH obavezati da nastavi s realizacijom projekta Bloka 7 Termoelektrane Tuzla po izmijenjenim okolnostima ili može da odluči da se raskine ugovor za ovaj projekat.
Ocijenio je da će se EP BiH dugoročno oslanjati na proizvodnju struje iz uglja, sve dok ne bude u situaciji da struju proizvodi iz obnovljivih izvora energije. Andelija je poručio da je kompanija, koju vodi, opredjeljena za tranziciju za obnovljivim izvorima energije.
Last edited by Haris033 on 19/09/2022 22:05, edited 4 times in total.
-
suspect_zero
- rovac13
#16916 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mislim da neces rijesit gumicama.
Ali probaj nisu skupe.
Ispod daikina 50 nemamo gumice I klima se ne cuje unutra kao da ne postoji.
Dok fujitsu cujem kad su minusi kad radi jace.
Oko nule I vise se ne cuje ni fujitsu.
Koja je to klima ?
- saiks
#16917 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
gree lomo eco 12 u mene
Pa sta mi je raditi jebat ce mi komsije sve po spisku
- rovac13
#16918 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam ovdje citao da se gree ne cuju 
Gumice su kostale 10-20 km
Kreni od toga.
A I nemas bogzna opcija.
Nije mi bas jasno da je nekI inverter glasan I vibrira toliko sad kad su temp debelo u plusu.To obicno dodje u minusima kad potjeraju jako grijat.Sad rade skoro u leru.
Kreni od toga.
A I nemas bogzna opcija.
Nije mi bas jasno da je nekI inverter glasan I vibrira toliko sad kad su temp debelo u plusu.To obicno dodje u minusima kad potjeraju jako grijat.Sad rade skoro u leru.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#16919 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako sam upratio, nitko nije naglasio po ćemu je mjesečni limit od 300 kW, da li po brojilu ili po osobi. Ako je po osobi, onda je to realno.
- rovac13
#16920 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Po osobi nece bit sigurno 
- -Chesterfield-
#16921 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije debeli plus. Vani je oko +3rovac13 wrote: ↑19/09/2022 21:59 Ja sam ovdje citao da se gree ne cuju
Kreni od toga.
A I nemas bogzna opcija.
Kod mene uspijeva na ovoj vanjskoj temperaturi jedna klima grijati sprat kuće. Oko 55 - 60 m2

Last edited by -Chesterfield- on 19/09/2022 22:28, edited 1 time in total.
- madesa
#16922 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Po Fb mi izbacuje infracrveno grijanje? Zna li neko nesta više o tome i isplatili se? Ugrije li se?
- madesa
-
Peugeot2008
#16924 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- rovac13
#16925 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Cuj uspijeva ugrijat 
Pa do juce bilo ljeto.
Danas prvi dan grijanja.
Mala klima danas radi prvi dan.
Grije 85 m2 kuce.
Nije da uspijeva nego radi na leru

Za cijeli dan potroseno 1,9 kwh.....od 9h do sad.
Ovo nije jos grijanje,ovo je zagrijavanje
Rano je pricat o grijanju,uspijevanju zagrijati,I o bilo kakvoj buci .......klima radi na 150-200w grije cijelu kucu I ne cuje se da radi.....kako to nazvat uopce.
Sacekat hladnocu pa onda vidjet kako stvari stoje.
Pa do juce bilo ljeto.
Danas prvi dan grijanja.
Mala klima danas radi prvi dan.
Grije 85 m2 kuce.
Nije da uspijeva nego radi na leru

Za cijeli dan potroseno 1,9 kwh.....od 9h do sad.
Ovo nije jos grijanje,ovo je zagrijavanje
Rano je pricat o grijanju,uspijevanju zagrijati,I o bilo kakvoj buci .......klima radi na 150-200w grije cijelu kucu I ne cuje se da radi.....kako to nazvat uopce.
Sacekat hladnocu pa onda vidjet kako stvari stoje.
Last edited by rovac13 on 19/09/2022 22:48, edited 1 time in total.