nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
adis204

#16901 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by adis204 »

@escobar_
Naselje je u gradu, naseljeno mjesto gdje god 2-3 kuće kraj puta imaš.
I prolaskom raskrsnice ne vrijedi ograničenje prethodne table, nego ono default kako je ranije navedeno.
xamp

#16902 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by xamp »

escobar__ wrote: Podrazumijevano je kao npr. kad ideš kroz raskrsnicu ili naselje gdje je zakonski default 50 km/h... Isto tako i u obrnutom smjeru, ako nije naselje i nema ograničenja (ili je prestalo važiti prolaskom prve raskrsnice) onda možeš ići do 80 km/h. Problem je što su kod nas vozači uglavnom nepismeni i rijetko ko zapravo i zna zakonske osnove u saobraćaju.

Ono šta mene zanima, pa ako mi to ima neko razjasniti, kako najnoviji zakon tretira naselja i naseljena mjesta? Koliko sam skontao naselje je samo u slučaju da barem s jedne strane ima uređenu pješačku stazu i red kuća dok se sve drugo tretira kao naseljeno mjesto ali ne i naselje? Je li ograničenja od 50 km/h vrijede samo za naselja ali ne i naseljena mjesta ili?
U oba slucaja moras voziti max 50kmh. Naselje se racuna ako ima tabla gdje pise "Vrapcici" i sl... ako nema table, ogranicenje je 80kmh.
escobar__

#16903 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by escobar__ »

Ja koliko sam vidio čitajući one izmjene postoji razlika između naselja i naseljenog mjesta (naselje je gdje barem s jedne strane ceste imaš uređenu pješačku stazu i te karafeke), a naseljeno mjesto su te po dvije-tri kuće pokraj ceste (poput Bačića kod Olova).

Mene je interesovalo je li u oba slučaja ograničenje 50 (osim ako znakom nije drukčije regulisano kao u Olovskim lukama) ili to ograničenje vrijedi samo za naselje, a sudeći po tvom odgovoru za ograničenje brzine nema razlike između naselja i naseljenog mjesta.

:thumbup:
Bakir1

#16904 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bakir1 »

escobar__ wrote:
Bakir1 wrote:A prestanak ograničenja postoji jako rijetko skoro pa nikako, npr udjes u Doboj jug tabla 50 i u Gračanici tabla 50, ogranicenje cijelim putem nije 50 :lol:
Podrazumijevano je kao npr. kad ideš kroz raskrsnicu ili naselje gdje je zakonski default 50 km/h... Isto tako i u obrnutom smjeru, ako nije naselje i nema ograničenja (ili je prestalo važiti prolaskom prve raskrsnice) onda možeš ići do 80 km/h. Problem je što su kod nas vozači uglavnom nepismeni i rijetko ko zapravo i zna zakonske osnove u saobraćaju.

Ono šta mene zanima, pa ako mi to ima neko razjasniti, kako najnoviji zakon tretira naselja i naseljena mjesta? Koliko sam skontao naselje je samo u slučaju da barem s jedne strane ima uređenu pješačku stazu i red kuća dok se sve drugo tretira kao naseljeno mjesto ali ne i naselje? Je li ograničenja od 50 km/h vrijede samo za naselja ali ne i naseljena mjesta ili?
evo ja sam nepismen, posebno jer ne znam da li je poslije dobosnice naseljeno mjesto ili ne...
to je jedan primjer, drugi je radovi na putu, gdje ima znak ogranicenje i poslije toga nestaje, a pored znaka radova nema duzina dionice..
sto bi neko trebao znati zakone ko nije bh vozac, sta je problem sa znakovima prestanka ogranicenja, nego ovako podrazumjevano kako ti kazes ljudi busijaju.
naveo sam licni primjer, kruzni tok fis vitez tabla 30, eurotank pumpa znak 50, koliko je izmedju?
escobar__

#16905 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by escobar__ »

Ma nema se tu šta pričat, idioti upravljaju saobraćajem i održavaju saobraćajnice u zemlji.

Pa u Sarajevu (to primjetim na magistralnoj cesti ka Tuzli) u posljednje vrijeme počeli postavljat znakove sa žutom podlogom (nešto što nije po zakonu koliko ja znam) - novi novcati znakovi izrađeni k'o u doba lepe Juge. :D Mislim znak je znak, njegov sadržaj ko čita čita ali samo navodim jedan primjer idiotluka kod nas.
semirsar

#16906 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by semirsar »

Naslovnica wrote:
NediM17 wrote:Ja kroz ona dva tuNjela vise ne vozim lijevom. :mrgreen:
I ja, ODAVNO!
a sta ako on/a vozi lijevom, svojom lijevom :mrgreen:
vjeshalica

#16907 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

escobar__ wrote:Ma nema se tu šta pričat, idioti upravljaju saobraćajem i održavaju saobraćajnice u zemlji.

Pa u Sarajevu (to primjetim na magistralnoj cesti ka Tuzli) u posljednje vrijeme počeli postavljat znakove sa žutom podlogom (nešto što nije po zakonu koliko ja znam) - novi novcati znakovi izrađeni k'o u doba lepe Juge. :D Mislim znak je znak, njegov sadržaj ko čita čita ali samo navodim jedan primjer idiotluka kod nas.
Kojem zakonu? O kojim zankovima pricas tacno?
Postoji mnogo zabakova sa zutom podlogom ali ti se nisi referisao na konkretan primjer ???
Osim toga ima pravilnik a ne zakon o saobracajnim znakovima pa potrazi ga pa malo vidi nesto o cemu ocito nemas pojma
escobar__

#16908 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by escobar__ »

Odjebi.
vjeshalica

#16909 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

escobar__ wrote:Odjebi.
Nije to Pravilnik.....
escobar__

#16910 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by escobar__ »

Imaš eto u sred Sarajeva na glavnoj džadi znak zabrane saobraćaja u oba smjera (odnosi se na teretna vozila preko 3.5 T) čija je podloga žute boje, a po ovom Pravilniku je bijela.

No ti voliš bit nekulturna papanka i raspravljat se na forumu umjesto da postupaš ljudski i ako već imaš nešto dodati to i napraviš bez nepotrebnog prosipanja vlastitih frustracija i iživljavanja nad forumašima.
pirk3

#16911 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by pirk3 »

Voznja u lijevoj traci, u rikverc, uzbrdo, po slijepim krivinama ... :bih: :D

kokuz_sa

#16912 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kokuz_sa »

pirk3 wrote:Voznja u lijevoj traci, u rikverc, uzbrdo, po slijepim krivinama ... :bih: :D

100% od brzina mu je samo u rikverc moglo..
Koliko puta sam se nagledao ovih situacija, a jednom i bio u istoj..
Travnički Noćni Šetač

#16914 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Travnički Noćni Šetač »

escobar__ wrote:Odjebi.
To nije lijepo tako....
Mehemed
Vozim: automobil

#16915 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Mehemed »

escobar__ wrote: Mene je interesovalo je li u oba slučaja ograničenje 50 (osim ako znakom nije drukčije regulisano kao u Olovskim lukama) ili to ograničenje vrijedi samo za naselje, a sudeći po tvom odgovoru za ograničenje brzine nema razlike između naselja i naseljenog mjesta.
Ima razlike u ograničenju, u naselju je 50km/h, a u naseljenom mjestu 60km/h, samo što je problem znati razliku između naselja i naseljenog mjesta.

ZOOBS BIH

32) naselje je izgrađen, nastanjen, prostorno i funkcionalno objedinjen dio naseljenog mjesta u kom su javni putevi izgrađeni sa uređenim trotoarom i ivičnjakom pored kojeg se nalazi najmanje sa jedne strane red kuća ili grupa zgrada i čije su granice obilježene saobraćajnim znakom za obilježavanje naselja;

32a) naseljeno mjesto predstavlja prostornu jedinicu u Bosni i Hercegovini koja obuhvata jedno ili više naselja sa područjem koje pripada tom naseljenom mjestu, čiji se naziv i teritorija uređuju posebnim zakonima i čija je teritorija označena saobraćajnim znakom za obilježavanje naseljenih mjesta;
escobar__

#16916 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by escobar__ »

Hvala ti. :thumbup:
Posmatrac_007

#16917 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Posmatrac_007 »

Mehemed wrote:
escobar__ wrote: Mene je interesovalo je li u oba slučaja ograničenje 50 (osim ako znakom nije drukčije regulisano kao u Olovskim lukama) ili to ograničenje vrijedi samo za naselje, a sudeći po tvom odgovoru za ograničenje brzine nema razlike između naselja i naseljenog mjesta.
Ima razlike u ograničenju, u naselju je 50km/h, a u naseljenom mjestu 60km/h, samo što je problem znati razliku između naselja i naseljenog mjesta.

ZOOBS BIH

32) naselje je izgrađen, nastanjen, prostorno i funkcionalno objedinjen dio naseljenog mjesta u kom su javni putevi izgrađeni sa uređenim trotoarom i ivičnjakom pored kojeg se nalazi najmanje sa jedne strane red kuća ili grupa zgrada i čije su granice obilježene saobraćajnim znakom za obilježavanje naselja;

32a) naseljeno mjesto predstavlja prostornu jedinicu u Bosni i Hercegovini koja obuhvata jedno ili više naselja sa područjem koje pripada tom naseljenom mjestu, čiji se naziv i teritorija uređuju posebnim zakonima i čija je teritorija označena saobraćajnim znakom za obilježavanje naseljenih mjesta;
Na koje se ovde znakove misli? :?
Recimo piše na žutoj tabli "Srednje". Da li je to saobraćajni znak kojim je obilježeno naselje ili naseljeno mjesto? Policija tu često bude sa radarom i mislim da je ograničenje 50.
vjeshalica

#16918 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

Zato u pravilniku o saobracajnim znakovima je definisano zasto su oznake nekih mjesta plave zute ili bijele ovisno od kategorije ceste :mrgreen:
pirk3

#16919 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by pirk3 »

Posmatrac_007 wrote:
Mehemed wrote:

ZOOBS BIH

Na koje se ovde znakove misli? :?
Recimo piše na žutoj tabli "Srednje". Da li je to saobraćajni znak kojim je obilježeno naselje ili naseljeno mjesto? Policija tu često bude sa radarom i mislim da je ograničenje 50.
Naseljeno mjesto haman
Image
kokuz_sa

#16920 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kokuz_sa »

Na nasim putevima sve su table za naselja..nigdje table za naseljeno mjesto...

Mozda grijesim... :roll:
Dope_Man

#16921 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Dope_Man »

Kod nas su samo zute table sa nazivom naseljenog mjesta po slici iznad, i koliko znam od njih vazi 50 ako znakom nije drugacije. Ove znakove sa sikuetama kuca sam vidjao na sve strane po Evropi, ali ne sjecam ih se u BiH i SR, za HR nisam siguran.
azdralovic

#16922 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by azdralovic »

Dope_Man wrote:Kod nas su samo zute table sa nazivom naseljenog mjesta po slici iznad, i koliko znam od njih vazi 50 ako znakom nije drugacije. Ove znakove sa sikuetama kuca sam vidjao na sve strane po Evropi, ali ne sjecam ih se u BiH i SR, za HR nisam siguran.
Pa mislim da ih samo Srbija ima, u Hrvatskoj ih nisam vidjao...
nebogori

#16923 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nebogori »

Ja sam ovo cini mi se vidjao samo u vojvodini i slavonija prema madjarskoj sto se tice sr i hr
Doduse u sr nisam bio jug i istok
Laplace

#16924 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

azdralovic wrote:
drndalo wrote:Ali lezeci policajci bi...
ja bi minirao prilaz, pa kad ide brze od 40 na prilazu naplatnim da ga raznese prije nego stigne do kucica
Fino postave ograničenje od 60 u zadnjih 100 metara. Onda svakom autu mjere brzinu i podijele sa ograničenjem brzine, time se dobije koeficijent k. Na kućici se cijena putarine pomnoži sa koeficijentom k i toliko se naplati.

Pa a ko je putarina 4 KM, a vozi 120 na ograničenju 60, naplate mu 8 KM. Ako to ne popravi situaciju, cijenu možemo množiti sa 2k, 3k,... dok se ne nauče da poštuju ograničenja.
Laplace

#16925 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

semirsar wrote:
Naslovnica wrote:
NediM17 wrote:Ja kroz ona dva tuNjela vise ne vozim lijevom. :mrgreen:
I ja, ODAVNO!
a sta ako on/a vozi lijevom, svojom lijevom :mrgreen:
Samo vozi iza šlepera i drži odstojanje. :D
Post Reply