GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#16876 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

_BataZiv_0809 wrote:Hebo majku ovaj narod je stvarno stoka.

Maloprije u tramvaju kontrola, ljudi stvarno vise nego uredni i izgledom i ponsanjem. Dodjose do nekog medjeda bez karte i revizor mu fakat biranim rijecima rece: "zamolit cu vas da kupite kartu kod vozaca". Medjed se necka, trazi podrsku ostalih putnika, pa nevoljko krenu prema vozacu i izadje.

Jos je par ljudi bilo bez karte, a onda jedna mladja djevojka krenu nabrajat: "Bolje vam je da operete nekad ovaj tramvaj, nego sto to radite" :lol:

Samo privatizacija i tehnicke barijere, da ne mozes prici tramvaju bez kupljene karte.
Mi ovdje samo pricamo o tome da se kupuju karte. I tako i treba.

Ali! Sta kad sutra bude 99% ljudi sa kartama, a tramvaj opet bude isaran. Bus opet bude kasnio. Itd itd? Ko ce onda ovima biti kriv? I na koga ce se onda vadit?

Da se razumije ja kad god sam koristio usluge GRAS-a placao sam kartu. Dok sam studirao i skolovao se uvijek sam je imao. To je nekih haman 8 godina koliko sam koristio usluge GRAS-a.

Ko je mene pitao kako mi je po prljavom tramvaju? Ko je mene pitao sto sam sto puta zakasnio jer je GRAS nesposoban da skonta sta uraditi sa putnikom koji nema kartu - pa im je rjesenje da ga mi putnici istjeramo. Jer vozac nece da krene. Reva stoji i gleda, pa onda mi putnici mu coporativno jebemo sve od - do i onda on izlazi i kupuje kartu. Eh...stara lijepa vremena...

Dakle, ja sam to vrijeme morao da trpim sve to zato eto sto 50% ljudi ne placa kartu? Pa je li to moj problem, ja sam placao uredno i posteno i htio sam samo za taj novac iole normalnu uslugu. Nisam je dobio i te pare im nikad necu halalit.

Uglavnom. Usluge javnog prijevoza ne koristim dugi niz godina i nije mi nijedne marke zao dati na gorivo.
upsy_daisy

#16877 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by upsy_daisy »

Thorgerson wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Hebo majku ovaj narod je stvarno stoka.

Maloprije u tramvaju kontrola, ljudi stvarno vise nego uredni i izgledom i ponsanjem. Dodjose do nekog medjeda bez karte i revizor mu fakat biranim rijecima rece: "zamolit cu vas da kupite kartu kod vozaca". Medjed se necka, trazi podrsku ostalih putnika, pa nevoljko krenu prema vozacu i izadje.

Jos je par ljudi bilo bez karte, a onda jedna mladja djevojka krenu nabrajat: "Bolje vam je da operete nekad ovaj tramvaj, nego sto to radite" :lol:

Samo privatizacija i tehnicke barijere, da ne mozes prici tramvaju bez kupljene karte.
Mi ovdje samo pricamo o tome da se kupuju karte. I tako i treba.

Ali! Sta kad sutra bude 99% ljudi sa kartama, a tramvaj opet bude isaran. Bus opet bude kasnio. Itd itd? Ko ce onda ovima biti kriv? I na koga ce se onda vadit?

Da se razumije ja kad god sam koristio usluge GRAS-a placao sam kartu. Dok sam studirao i skolovao se uvijek sam je imao. To je nekih haman 8 godina koliko sam koristio usluge GRAS-a.

Ko je mene pitao kako mi je po prljavom tramvaju? Ko je mene pitao sto sam sto puta zakasnio jer je GRAS nesposoban da skonta sta uraditi sa putnikom koji nema kartu - pa im je rjesenje da ga mi putnici istjeramo. Jer vozac nece da krene. Reva stoji i gleda, pa onda mi putnici mu coporativno jebemo sve od - do i onda on izlazi i kupuje kartu. Eh...stara lijepa vremena...

Dakle, ja sam to vrijeme morao da trpim sve to zato eto sto 50% ljudi ne placa kartu? Pa je li to moj problem, ja sam placao uredno i posteno i htio sam samo za taj novac iole normalnu uslugu. Nisam je dobio i te pare im nikad necu halalit.

Uglavnom. Usluge javnog prijevoza ne koristim dugi niz godina i nije mi nijedne marke zao dati na gorivo.
bravo legendo
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16878 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by _BataZiv_0809 »

U pravu si. Nisam se udubljivao u problematiku jer gras koristim samo u slucaju krajnje nuzde.

Pitanje je sta je starije kokos ili jaje, tj je li gras u govnima sto se ne kupuju karte ili se karte ne kupuju zato sto je u govnima. Ja bih prednost dao kokoski...

Svi znamo ko je sjebao gras i gdje su pare.

A zna se gdje su pare, eno ih iza OHR-a ugradjene u jednu vilu. :run:

Radnici su takodjer itekako krivi jer su i oni pljackali firmu, kao i direktori, naravno ne u istim iznosima, ali u skladu sa mogucnostima. Bimo ukrade milion, vozac sto litara dizela proda za 150 KM.

Poenta mog posta je zadnja recenica-samo dati privatniku i uvesti one rampe da ne mozes prici tramvaju bez karte. Jer ovo je opsta propast.
vješalica

#16879 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

supercali wrote:
upsy_daisy wrote:
vješalica wrote:Ima alternativa
Samo narod mnogo sere
opet on

KOJIH?Prihvatljiv za sve, moliću lijepo
A sta je prihvatljivo?
Sjesti u taxi reci ulicu na drugom kraju grada i ne platiti?
I ja se nekad svercam u tramvaju al kad mi revizor kaze izadji kupi kartu ili sl to odmah i uradim a ne pametujem kako ovo kako ono
Djevojka ako je imala kartu onda s pravom moze reci operite tramvaje ako nije onda se vrati par recenica gore
To ti je tipicni mentalitet sa periferije koja je sticajem okolnosti raznih dosla u grad.
Necu da kupim kartu i imam puno pravo da terorisem putnike koji imaju pretplatnu kartu ili pojedinacnu i javno objasnjavam razloge sto ne kupujem kartu ali dajem sebi potpuno pravo i pored alternativa da koriatim prijevoz koji mi ne odgovara.
Tipicni bezorazluk dosljacke stoke koja smatra da za sve njihoveobicaje i mentalitete postoji logicko i potpuno ispravno objasnjenje.
Naravno uvijek u nikojem planu su korisnici koji placaju uslugu a uvijek u prvom prljavi tramvaj i krezavi revizor.
Rjesenje je u filtriranju putnika i reorganizaciji javnog prijevoza na nacin da tamo gdje se ne moze ostvariti prihod potpuno i obustavi prijevoz da bi se sprijecila steta.
Malo ko smije npr u komercijali zvalje otvoriti i uci bez karte,a kamoli se svadjati,ima raspored imaju 2 prevoznika ima red voznje i pristojna usluga.Eh tamo se mora platiti...eh to vec ne moze.....tipicni mentalitet ruralnog zivlja....treba organizirati prijevoz na principu distribucije struje...ne placas,zavrnem ti i zbogom,imas alternativu,svakako su ruralnici veoma inovativni
man_464

#16880 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Naplata na pobjedinim linijama je manja od 50 posto. Razlog tome je sto kad vozac trazi kartu cak iako je dosao na vrijeme neki prevrcu ocima a neki prolaze ko pored turskog groblja, a neki stociraju vozaca. Druga strana medalje, stavis revizora u svaki bus i naplacujes. Bijedno. Naravno te linije nece privatnik. Njemu se tamo ne isplati. Das privatniku liniju. On ti je zavrne ako mu nije rentabilno. To se desilo sa linijama 29 i 31 koje je htio cts ali je odustao jer mu nije bilo isplativo. Mislite da bi neki drugi privatnik vozio gdje mu se ne isplati. Ne bi. Isto kao i cts.

Moje razmisljanje je uvijek tako da trebamo teziti, naglasavam, dobrom jednistvenom prevozniku koji nije privatni. Autobusi i tramvaji i trole i minibusi grasa su vlasnistvo gradjana. A autobusi cts su vlasnistvo cts i uvijek ga mogu povuci sa linije i reci to je moje. Meni tu nema zarade necu voziti.

Svugdje u svijetu kompanije javnog prevoza posluju sa visemilionskim dugovima kao sto su Beč, Zagreb.... No eto da ne pravim poredjenje.

Krivica je pola pola. Pola kriv narod sto ne kupuje i unistava vozila. Pola kriv gras sto nema rigorozniju naplatu i sto ne odrzava vozila malo bolje.

Sto se tice cts-a, oni se moraju integrisati u sistem naplate koji je vazio i vazi prije njihovog nelegalnog upada na linije. Cini mi se da su oni legalni samo na 21 21b 22 31e i 29 koju ne voze jer im nema naplate. Sa 31 i 28 su izbrisani.. Iako na 28 voze ali nekim mini kombijima. Na 41a su legalni. Na ostalim linijama voze uz neka privremena rjesenja. Oni ako zele u jgp po meni trebaju da voze na svim linijama. 2 polaska gras jedan cts. Omjer 2 naprema 1. Jer tako je brojno stanje sad otprilike. Oko 60 buseva grasa vozi na gradskim linijama. Njihovih ima oko 30. U to ne racunam njihove linije sa autobuske stanice Sarajevo. I minibuske isto.

Mada bolje je jedinstven prevoznik. Ako ne to onda jedinstven tarifni sistem. A ne ovdje karta marka tamo dvije. Ondje 1 i 60. Vamo 1 i 20KM...
esmasaric

#16881 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by esmasaric »

Danas sam zamalo ispala iz trole. :D Ne zato što sam smotana, mada jesam, nego zato što je zadnja stepenica malo popustila, tj. otkačila se.
Od danas Esma ide pješke :D
NEOPLAN

#16882 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

drndalo wrote:
NEOPLAN wrote:
drndalo wrote:A KJKP "GRAS" d.o.o. je dobio, koliko ???
GRAS je firma u vlasništvu KANTONA i treba da dobija pare iz budžeta, kao što ih sva javna gradska preduzeća na svijetu dobijaju. Centrotrans je privatna firma, prošle godine nisu imali legalne linije u gradskom prevozu, a ipak su dobili pare. Pametnom dosta.
Hallloooo!!! Reality check !!!

FIRMA znaci da ta firma treba da ZARADJUJE !!! A ne samo da ceka da joj sta dadnu...

Pa nakon toga, kada je u minusu zato sto trosi pare na nerentabilnim linijama (javna funkcija), vlasnik (onaj koji je zainteresovan i naredio obavljanje javne funkcije) podmiri ceh zato sto su vise trosili od onog sto su zaradili...

Vlasnistvo kantona ne znaci da treba da podmiruju racune i za xxx radnika viska, xxxxxxxxx mil. ukradenih za Biminog dozivotnog direktorovanja, nepostojecih radionica koje su uredno naplacene, "ofarbanih" tramvaja koji nose boju jos od Olimpijade, svega sto su radnici nosili kuci dok je bilo sta za nositi da bi cutali na Bimine kradje, Sindikalne marifetluke, itd.... JER TO NIJE JAVNA FUNKCIJA !

A o svojevremenim pokusajima mlacenja tudjih vozaca na (gradskim) autobuskim stanicama koje su smatrali SVOJIM VLASNISTVOM, necu sada... Ni o strajkovima kojima ste i ono malo ljudi koji su mislili da ste OK, osim vasih familija, okrenuli kontra sebe...
Interesantno ni rijeci o punjenju privatnickih dzepova novcem iz budzeta...
trambusek88

#16883 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Gradski prevoz je sam po sebi neprofitabilan. Recimo BVG Berlin više od 80 godina (do 2013) nije poslovao u plusu a znao je napraviti gubitke 200 miliona eura za samo jednu godinu.
Gradski prevoz svugdje funkcioniše po cijenama prihvatljivim za radni narod, studente, srednjoškolce... x subvencioniranih kategorija... Sa tim cijenama nigdje gradski prevoz ne može funkcionisati bez obimne pomoći gradova.
Sa takvim podacima čudi da svi veći gradovi nisu prepustili sav javni prevoz privatnicima koji imaju i profitabilne međunarodne linije, ali vjerovatno je stvar u tome da privatnici kad imaju većinu znaju ucjenjivati gradove. U ostalom i prve tramvajske linije u svijetu su bile privatne, ali su nacionalizirane i u Beču i u Budimpešti i u drugim gradovima.

Isto tako GRAS bi trebalo dovesti u stanje da može sam snositi troškove plata i održavanja a sve veće projekte (kako za GRAS tako i za druga komunalna preduzeća kad su u pitanju veliki milionski projekti)
Izgradnje i remont pruge, trolejbuskih linija, to bi trebao finansirati direktno kanton, kao i obnovu voznog parka sa dugogodišnjim planom, a ako zatreba mimo plana to bi trebao GRAS obezbjediti.
GRAS je tražio osnivanje fondacije na nivou grada još prije rata.

Znate li kakav je vozni park imao JSP Skopje prije 5 godina, a kakav je danas?
Jeli mislite da je JSP Skopje svojim parama od karata obnovio kompletan VP?

Skopje je bilo muzej Jugoslovenske autobuske industrije JSP je imao Sanose i Ikaruse iz 80-tih, a privatnici su bili još gori sa autobusima iz 70-tih.

Država je JSP-u potpuno obnovila vozni park novim autobusima uključujući 200 dvospratnih, a privatnici su počeli uvoziti polovne niskopodne autobuse sa zapada.
drndalo

#16884 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drndalo »

NEOPLAN wrote:
drndalo wrote: Hallloooo!!! Reality check !!!

FIRMA znaci da ta firma treba da ZARADJUJE !!! A ne samo da ceka da joj sta dadnu...

Pa nakon toga, kada je u minusu zato sto trosi pare na nerentabilnim linijama (javna funkcija), vlasnik (onaj koji je zainteresovan i naredio obavljanje javne funkcije) podmiri ceh zato sto su vise trosili od onog sto su zaradili...

Vlasnistvo kantona ne znaci da treba da podmiruju racune i za xxx radnika viska, xxxxxxxxx mil. ukradenih za Biminog dozivotnog direktorovanja, nepostojecih radionica koje su uredno naplacene, "ofarbanih" tramvaja koji nose boju jos od Olimpijade, svega sto su radnici nosili kuci dok je bilo sta za nositi da bi cutali na Bimine kradje, Sindikalne marifetluke, itd.... JER TO NIJE JAVNA FUNKCIJA !

A o svojevremenim pokusajima mlacenja tudjih vozaca na (gradskim) autobuskim stanicama koje su smatrali SVOJIM VLASNISTVOM, necu sada... Ni o strajkovima kojima ste i ono malo ljudi koji su mislili da ste OK, osim vasih familija, okrenuli kontra sebe...
Kao sto rekoh u ovom postu gore, ako su obavljali neke javne funkcije na linijama koje nisu rentabilne i treba da dobiju dio kolaca... Ti meni ne rece koliko para GRAS DOBI sve skupa sa istog izvora, cisto da uporedimo...???
trambusek88 wrote:Gradski prevoz je sam po sebi neprofitabilan. Recimo BVG Berlin više od 80 godina (do 2013) nije poslovao u plusu a znao je napraviti gubitke 200 miliona eura za samo jednu godinu.
Gradski prevoz svugdje funkcioniše po cijenama prihvatljivim za radni narod, studente, srednjoškolce... x subvencioniranih kategorija... Sa tim cijenama nigdje gradski prevoz ne može funkcionisati bez obimne pomoći gradova.
Sa takvim podacima čudi da svi veći gradovi nisu prepustili sav javni prevoz privatnicima koji imaju i profitabilne međunarodne linije, ali vjerovatno je stvar u tome da privatnici kad imaju većinu znaju ucjenjivati gradove. U ostalom i prve tramvajske linije u svijetu su bile privatne, ali su nacionalizirane i u Beču i u Budimpešti i u drugim gradovima.

Isto tako GRAS bi trebalo dovesti u stanje da može sam snositi troškove plata i održavanja a sve veće projekte (kako za GRAS tako i za druga komunalna preduzeća kad su u pitanju veliki milionski projekti)
Izgradnje i remont pruge, trolejbuskih linija, to bi trebao finansirati direktno kanton, kao i obnovu voznog parka sa dugogodišnjim planom, a ako zatreba mimo plana to bi trebao GRAS obezbjediti.

Skopje je bilo muzej Jugoslovenske autobuske industrije JSP je imao Sanose i Ikaruse iz 80-tih, a privatnici su bili još gori sa autobusima iz 70-tih.

Država je JSP-u potpuno obnovila vozni park novim autobusima uključujući 200 dvospratnih, a privatnici su počeli uvoziti polovne niskopodne autobuse sa zapada.
Ni ovo nije bas samo po sebi tacno... Uzecu primjer BL, koji nije najsretniji jer tamo rade samo autobusi gradski saobracaj, ali u BL nakon rata u odnosu na prije rata gradski saobracaj je PREPORODJEN ! I to svi stari Banjalucani koji mogu porediti jer se sjecaju kako je bilo mogu potvrditi... Tamo je to rijeseno slicno BGD modelu, gdje dio linija/polazaka voze privatnici, u dogovoru s gradom i napravljenim redovima voznje, svi naplacuju iste tarife za iste linije, sve ide u isti lonac, i onda se raspodjeljuje proporcionalno... Ne moze mi niko reci da se privatnicima ne isplati, jer ne bi vozili i stvarali sebi gubitke, dakle moze se, samo treba HTJETI!!! Kad se HOCE, NACI CE SE NACIN !!! Kad se nece, naci ce se izgovor, kao 20 godina do sada, usprkos svim poklonjenim autobusima od strane raznoraznih svjeCkih budala...

By the way, "smece" autobusi Karosa/Renault, jos uvijek voze linije u BL, za Autoprevoz, i u komadu su, cak su i prilicno cisti/ofarbani/oprani... A donirani su im mislim samo 1 godinu iza SA... Koliko vec ima da je zadnja u SA razrezana na otped ? 5 godina...?
artime

#16885 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by artime »

ma katastrofa. svakog prvog do petog u mjesecu 6 revizora stoji na stanici. prizor je bas sladak, kao i gospoda koja tu stoje... stvarno je li ima iko normalan da promijeni ovu politiku.. sta radi kifla?
NEOPLAN

#16886 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

drndalo wrote:
NEOPLAN wrote:
drndalo wrote: Hallloooo!!! Reality check !!!

Kao sto rekoh u ovom postu gore, ako su obavljali neke javne funkcije na linijama koje nisu rentabilne i treba da dobiju dio kolaca... Ti meni ne rece koliko para GRAS DOBI sve skupa sa istog izvora, cisto da uporedimo...???
trambusek88 wrote:Gradski prevoz je sam po sebi neprofitabilan. Recimo BVG Berlin više od 80 godina (do 2013) nije poslovao u plusu a znao je napraviti gubitke 200 miliona eura za samo jednu godinu.

Ni ovo nije bas samo po sebi tacno... Uzecu primjer BL, koji nije najsretniji jer tamo rade samo autobusi gradski saobracaj, ali u BL nakon rata u odnosu na prije rata gradski saobracaj je PREPORODJEN ! I to svi stari Banjalucani koji mogu porediti jer se sjecaju kako je bilo mogu potvrditi... Tamo je to rijeseno slicno BGD modelu, gdje dio linija/polazaka voze privatnici, u dogovoru s gradom i napravljenim redovima voznje, svi naplacuju iste tarife za iste linije, sve ide u isti lonac, i onda se raspodjeljuje proporcionalno... Ne moze mi niko reci da se privatnicima ne isplati, jer ne bi vozili i stvarali sebi gubitke, dakle moze se, samo treba HTJETI!!! Kad se HOCE, NACI CE SE NACIN !!! Kad se nece, naci ce se izgovor, kao 20 godina do sada, usprkos svim poklonjenim autobusima od strane raznoraznih svjeCkih budala...

By the way, "smece" autobusi Karosa/Renault, jos uvijek voze linije u BL, za Autoprevoz, i u komadu su, cak su i prilicno cisti/ofarbani/oprani... A donirani su im mislim samo 1 godinu iza SA... Koliko vec ima da je zadnja u SA razrezana na otped ? 5 godina...?
1. Protiv konkurencije tipa BL GRAS nikad nije bio protiv, ali CTS-u to ne odgovara jer bi onda morali voziti i linije gdje se lome vozila a nema naplate.

2. Ako u mjestu Potocani na putu Prnjavor - BL potrazis lokalni auto otpad, koji je uz magistralni put, vidjeces sa lijeve i desne strane 30-tak Karosa rastavljenih i isjecenih, na njima pise Autoprevoz BL. U BL trenutno jos voze samo dvije-tri Karose. I ne moze se porediti sarajevski Buca Potok sa bilo kojim naseljem u BL koja je izuzev Paprikovca ravna ko tepsija i vozila nisu ni blizu opterecena kao u Sa, pa opet propadose...
drndalo

#16887 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drndalo »

1. Onda i CTS treba "natjerati" na to, suptilnim metodama...

2. Zadnju godinu nisam bas obracao paznju na Karose u BL, pa sam mozda malo "masio ceo fudbal", ali to ne mijenja cinjenicu da su njima trajali barem 3 godine duze... Nemoj mi samo reci da ste vi vozili Karose po Cicinom hanu, jer niste... Koliko se sjecam, najvece brdo na koje ste ih slali je bio Buca potok, a ona cesta je za sarajevske uslove sasvim pristojna, niti je uspon bas strmoglav... Ima Banjaluka i Starcevicu koja je kao Kosevsko brdo, Podhrastovi ili Breka, npr... Ni Laus nije bas ravna tepsija... Nije bas Toka i Dzeka, ali ni vi tamo niste isli Karosama...?
trambusek88

#16888 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

GRAS-ove su 2,5 godine starije, i starija tipa.

Zato su nam zglobni SG312 duže potrajali nego u BL. U Sarajevu od 10 rade još 3 - 464, 465 i 469, a u Banja Luci od 8 komada radi još 1 1182, a mlađi su godinu od GRAS-ovih

Preovladavaju niskopodni, kao i u većini BH gradova (osim Sarajeva i Mostara), ali zato je ostao samo jedan zglobni autobus u čitavoj BL.

Bilo je nedavno čarki na relaciji grad-privatnici oko cijene karte pa su privatnici prijetili obustavom prevoza, a grad je prijetio da će osnovati sopstveno preduzeće (autoprevoz je davno privatizovan)
Msilim da je i u Tuzli prije toga bilo sličnih problema

U Beogradu privatnike grad plaća po kilometru, a oni zauzvrat moraju ispunjavati određene uslove, i autobusi im ne smiju biti stariji od 5 godina da bi dobijali te subvencije.
Mogu oni imati i 10 godina star autobus ali onda nema ništa od subvencija.
S druge strane GSP ne dobija takve subvencije, ali što se tiče voznog parka to obnavlja grad Beograd, GSP nikad nebi mogao nabaviti sam 200 Ikarbusa, 200 solarisa, 80 novih trolejbusa i 30 novih tramvaja koji koštaju ko 400 autobusa.
GSP je prije 15-20 godina bio u istoj situaciji ko GRAS, pa i goroj, a privatnici su ušli na isti način kao Centrotrans na GRAS-ove linije.

Naravno da je privatnicima gradski saobraćaj uvijek isplativ, privatnik neće voziti ako mu se ne isplati i uvijek ima i dobro isplative međunarodne i međugradske linije.
NEOPLAN

#16889 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

:skoljka:
drndalo wrote:1. Onda i CTS treba "natjerati" na to, suptilnim metodama...

2. Zadnju godinu nisam bas obracao paznju na Karose u BL, pa sam mozda malo "masio ceo fudbal", ali to ne mijenja cinjenicu da su njima trajali barem 3 godine duze... Nemoj mi samo reci da ste vi vozili Karose po Cicinom hanu, jer niste... Koliko se sjecam, najvece brdo na koje ste ih slali je bio Buca potok, a ona cesta je za sarajevske uslove sasvim pristojna, niti je uspon bas strmoglav... Ima Banjaluka i Starcevicu koja je kao Kosevsko brdo, Podhrastovi ili Breka, npr... Ni Laus nije bas ravna tepsija... Nije bas Toka i Dzeka, ali ni vi tamo niste isli Karosama...?
1. E sad je pitanje kome su u interesu te suptilne metode...

2. Buca Potok je najteza gradska autobuska linija u BIH, tacnije bila je najteza do prosle godine, a ti kazes da je pristojna... Autobusi uvijek krcati uzbrdo a cesta od rampe do vage " jamadojama" gora nego makadam. Tek je prosle godine zavrsena obnova ceste i mnogo je lakse odrzavati tu liniju. Pa bilo je nepisano pravilo ako hoces da slomis vozilo - posalji ga na Buca Potok mjessc dana, em sto je linija katastrofa em sto su putnici "urnisatelji" unutrasnjosti, cast izuzecima.

Karose su vozile na Buca Potok, na Kosevsko Brdo, na Breku 1 i 2, za Lukavicu preko Vraca, na Bjelave...
trambusek88

#16890 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Koševsko i Breku su radile samo u "mladim danima" 1996, 97, 98
Ali zato Buća Potok, Pofalići, Ahatovići, Gornji Velešići, Vraca...
bumerangss

#16891 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

NEOPLAN wrote:
2. Buca Potok je najteza gradska autobuska linija u BIH, tacnije bila je najteza do prosle godine, a ti kazes da je pristojna... Autobusi uvijek krcati uzbrdo a cesta od rampe do vage " jamadojama" gora nego makadam. Tek je prosle godine zavrsena obnova ceste i mnogo je lakse odrzavati tu liniju. Pa bilo je nepisano pravilo ako hoces da slomis vozilo - posalji ga na Buca Potok mjessc dana, em sto je linija katastrofa em sto su putnici "urnisatelji" unutrasnjosti, cast izuzecima.
Boljakov je Pariz za Buca iako su oba potoci :D
The Realist

#16892 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

bumerangss wrote:

Što se tiče Boljakovog, teren nije težak, uspon je minimalan, jedino uža cesta, ali ništa pretjerano problematično.

Kada su u pitanju putnici, tu je već druga priča, pogotovo naplata, mada mislim da nije grozna, ali nije sigurno ni dobra. Ono što meni opet nema smisla je to da na prvoj stanici kod Merkura kontrolor nađe par putnika bez karte i opet ih pusti....
bumerangss

#16893 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

The Realist wrote:
bumerangss wrote:

Što se tiče Boljakovog, teren nije težak, uspon je minimalan, jedino uža cesta, ali ništa pretjerano problematično.

Kada su u pitanju putnici, tu je već druga priča, pogotovo naplata, mada mislim da nije grozna, ali nije sigurno ni dobra. Ono što meni opet nema smisla je to da na prvoj stanici kod Merkura kontrolor nađe par putnika bez karte i opet ih pusti....
Ne slazem se sa tobom za pocetnu stanicu kod merkura jer tu ne pustaju bez karte a pogotovo onaj sijedi revizor koji vecinom udje u bus poslije putnika i ronda i svi mu moraju pokazati ili kupiti ko nema. Mnogo veci problem je druga stanica na kvadrantu jer tu cekaju vecinom raja koja nemaju iskaznicu a i ne zele ili ne mogu kupiti kartu a znaju da tu vozac vecinom otvara sva vrata tako da tu udje najmanje 20% putnika bez karte
The Realist

#16894 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

bumerangss wrote: Ne slazem se sa tobom za pocetnu stanicu kod merkura jer tu ne pustaju bez karte a pogotovo onaj sijedi revizor koji vecinom udje u bus poslije putnika i ronda i svi mu moraju pokazati ili kupiti ko nema. Mnogo veci problem je druga stanica na kvadrantu jer tu cekaju vecinom raja koja nemaju iskaznicu a i ne zele ili ne mogu kupiti kartu a znaju da tu vozac vecinom otvara sva vrata tako da tu udje najmanje 20% putnika bez karte
Nemamo se šta slagati, ili ne. Lik je bukvalno krenuo prema nazad da vidi ko ima karte i dva momka nemaju, a on ih uz osmijeh pusti obojicu. Znam da većinu natjera da plati, ali ne uvijek.
bumerangss

#16895 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

The Realist wrote:
bumerangss wrote: Ne slazem se sa tobom za pocetnu stanicu kod merkura jer tu ne pustaju bez karte a pogotovo onaj sijedi revizor koji vecinom udje u bus poslije putnika i ronda i svi mu moraju pokazati ili kupiti ko nema. Mnogo veci problem je druga stanica na kvadrantu jer tu cekaju vecinom raja koja nemaju iskaznicu a i ne zele ili ne mogu kupiti kartu a znaju da tu vozac vecinom otvara sva vrata tako da tu udje najmanje 20% putnika bez karte
Nemamo se šta slagati, ili ne. Lik je bukvalno krenuo prema nazad da vidi ko ima karte i dva momka nemaju, a on ih uz osmijeh pusti obojicu. Znam da većinu natjera da plati, ali ne uvijek.
Uvijek je bilo štela i bit ce pa i kod revizora da progledaju kroz prste poznanicima prijateljima rodbini...
kakaljin

#16896 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kakaljin »

bumerangss wrote:
The Realist wrote:
Uvijek je bilo štela i bit ce pa i kod revizora da progledaju kroz prste poznanicima prijateljima rodbini...
Pa kada ostali sute onda sto nebi to radili, a kada bi se pobunio drugacije bi sve bilo. Sto bi ja placao kaznu, a drugi prodje za isto bez ikakve kazne to nije uredu. Zato nam je sve ovako.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16897 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

opet priča kako puštaju mladiće...

pa i mene su vraćali iz klubova ili držali da čekam dok su sve trebe redom puštali
i to preko reda... ne vidim da se ijedna ikad bunila

ah da klub je privatni a grass je javni :lol:
bumerangss

#16898 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

Black swan wrote:opet priča kako puštaju mladiće...

pa i mene su vraćali iz klubova ili držali da čekam dok su sve trebe redom puštali
i to preko reda... ne vidim da se ijedna ikad bunila

ah da klub je privatni a grass je javni :lol:
Bravo :thumbup: i ja se bunim sto je curama gratis nocno kupanje na termama a nama cener :-)
perfect_guy

#16899 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by perfect_guy »

bumerangss wrote:
Bravo :thumbup: i ja se bunim sto je curama gratis nocno kupanje na termama a nama cener :-)
jes', ravnopravnost nula bodova :oops: :P
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16900 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

tako u nasoj firmi ravnopravnoat kad se pere sudje
ali nidje hamsi kada treba galon vode unijeti ili sta istovatit/utovarit
Post Reply