Ramazan, opet ;)
- hadzinicasa
#16876 Re: Ramazan, opet ;)
neradnici jedni samo da vam je lezat'!
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#16877 Re: Ramazan, opet ;)
evo wewa je to bolje objasnila. od društvenog je značaja pružanje individui dovoljno mogućnosti da proslavi svoje svetkovine. sloboda vjeroispovjesti i tako te banalnosti...orinoco wrote:
A što bi? Vjerski praznici su privatna obilježavanja, nisu državna ili društvena, a protivnica sam i prenošenja prazničnih dana sa vikend-dana na radne.
- Chmoljo
#16878 Re: Ramazan, opet ;)
wewa wrote:prema Zakonu o radu, buduci da zakon o drzavnim praznicima nije donesen, radnik ima pravo na 2 placena i 2 neplacena slobodna dana za vjerske, sportske i druge potrebe. kad ce ih koristiti, odlucuje sam radnik.
u privatnim kompanijama o nacinu obiljezavanja praznika obicno odlucuje vlasnik.
dakle, Bajram se ne prenosi, nego obiljezava kako ko nadje za shodno.
po meni je to poprilično elegantno rješenje.
- wewa
#16879 Re: Ramazan, opet ;)
ja bih voljela da imamo zakon o praznicima pa da slavimo svi sve
ali na dugu je to stapu...
ali na dugu je to stapu...
- hadzinicasa
#16880 Re: Ramazan, opet ;)
neko pravio rjesenje k'o sebi!
- arzuhal
#16881 Re: Ramazan, opet ;)
Jes', al' vi niste protivnici, zato se ne kužite u problematiku...Chmoljo wrote:wewa wrote:prema Zakonu o radu, buduci da zakon o drzavnim praznicima nije donesen, radnik ima pravo na 2 placena i 2 neplacena slobodna dana za vjerske, sportske i druge potrebe. kad ce ih koristiti, odlucuje sam radnik.
u privatnim kompanijama o nacinu obiljezavanja praznika obicno odlucuje vlasnik.
dakle, Bajram se ne prenosi, nego obiljezava kako ko nadje za shodno.![]()
po meni je to poprilično elegantno rješenje.
- Chmoljo
#16882 Re: Ramazan, opet ;)
kako nisam? svaki dan me ubjeđuju da jesam 
- wewa
#16883 Re: Ramazan, opet ;)
Ne kontamo pa to ti je.
Manjak curekota u krvi, jelde Chmoljo?
- arzuhal
#16884 Re: Ramazan, opet ;)
To što ti maslaju, pričaju udvornički ili govore u neznanju ničemu ne koristi: isto kao što te izgaranje od želje da postaneš makar pridruženi član Wild boysa CH. Willa neće, nažalost, učiniti članom ekipe...Chmoljo wrote:kako nisam? svaki dan me ubjeđuju da jesam
- Chmoljo
#16885 Re: Ramazan, opet ;)
da nema Route 66, ne bih ni znao da postoji Chvila 
- Chmoljo
#16886 Re: Ramazan, opet ;)
ćurekot u laktozi...wewa wrote:Ne kontamo pa to ti je.

- wewa
#16887 Re: Ramazan, opet ;)
Odakle ih izvlacis 
- arzuhal
#16888 Re: Ramazan, opet ;)
Viče mi jaran:
- Otkako sam pošo pit redovno onaj ćurekot, al' pravi, original, ZNAŠ KAKO MI SE BA STOLICA POPRAVILA!
- Otkako sam pošo pit redovno onaj ćurekot, al' pravi, original, ZNAŠ KAKO MI SE BA STOLICA POPRAVILA!
- wewa
- HardcoreMX
#16890 Re: mod-comment
Pa mog'o sam ga prijaviti, ali znam da nema fajde...Pardoniram na oftopiku..arzuhal wrote: Pa dobro je više obojice...
-
mali jomu
#16891 Re: mod-comment
.... dobroHardcoreMX wrote:Pa mog'o sam ga prijaviti, ali znam da nema fajde...Pardoniram na oftopiku..arzuhal wrote: Pa dobro je više obojice...
samo ti hardcore budes li me opet sledja htjeo udarit, dobit ces povratnu
- HardcoreMX
mali jomu wrote: .... dobro![]()
-
mali jomu
#16893 Re:
HardcoreMX wrote:mali jomu wrote: .... dobro![]()
سلام
Alejkumus selam hardcore
halali, vjerovatno sam te pogresno skonto
- beautyfool
#16894 Re: Ramazan, opet ;)
O vi sto kupujete somune godinama, preispitajte svoj nijjet ! et da znate 
- Gojeni H
#16895 Re: Ramazan, opet ;)
Neko ce reci da ovo i nije prica za ramazanske teme.
Drugi ce reci da bi bilo bolje da se ovakve stvari desavaju i van mjeseca Ramazana ...
Meni ba dobra prica skroz, konacno neka prica van SKANDLAOZNO! matrice koja izaziva obavezne klikove na portalima.
Prica o islamu i muslimanu, stoicizmu i nesebicnosti, ljudskoj toploti, ljudskom bicu - drugu kao clanu jednog drustva ... i onda jos bolje kad je u Ramazanu.
Je l' tako? - Jest, nemojte se bunit'.
Drugi ce reci da bi bilo bolje da se ovakve stvari desavaju i van mjeseca Ramazana ...
Meni ba dobra prica skroz, konacno neka prica van SKANDLAOZNO! matrice koja izaziva obavezne klikove na portalima.
Prica o islamu i muslimanu, stoicizmu i nesebicnosti, ljudskoj toploti, ljudskom bicu - drugu kao clanu jednog drustva ... i onda jos bolje kad je u Ramazanu.
Je l' tako? - Jest, nemojte se bunit'.
Nepoznata djevojka iz mjestašca nadomak Visokog u BiH, svojim potezom oduševila je regiju. Naime, u malu trgovinu u Arnautovićima spomenuta djevojka ušetala je s neobičnim zahtjevom.
Zaposlenicu male trgovine pitala je imaju li teku s dužnicima, te izrazila želju da sve dugove u njoj otplati.
Tamošnja zaposlenica male trgovine, Selma Kovač, ostala je nemalo iznenađena.
– Pitam se jesu li to oni dobri ljudi za koje smo čuli da postoje, ali se ne sreću. Svi su mi osjećaji bili pomiješani, a “teka” riješena” -, opisala je svoje čuđenje Selma za Al Jazeeru, te dodala kako se radilo o cifri od 4400 KM (oko 16500 kuna).
– Kako sam nekome govorila da više nemaju duga, tako su me gledali u nevjerici. Bilo je suza i zagrljaja od kojih mi se srce cijepalo. Neka ovo bude ogledalo da uvijek treba dijeliti i činiti dobro -, dodala je Selma.
Njezinu priču o misterioznoj djevojci “koja plati dugove, uslika teku i produži dalje” potvrdilo je još desetak trgovina na prostoru visočke općine koje je Al Jazeera kontaktirala. Od svih su dobili slične odgovore, a neke trgovine na izlozima su već istaknule poruku da je dug svih njih riješen.
- skupljac_zeljeza
#16896 Re: Ramazan, opet ;)
Ma šta te briga šta će neko reći. Može reći da li je pare zaradila na halal način ili koja stranka stoji iza nje....i tako će redati samo da se minimizira nešto lijepo. Spomeneš ili Đozu i Busuladžića ima da te gađaju napalmom iako je za oba i sam Tito 'urgirao'. Upravo čitam članak kako je nakon sukoba Tita sa Staljinom 1948. godine Mustafa Busuladžić rehabilitovan.Gojeni H wrote:Neko ce reci da ovo i nije prica za ramazanske teme.

-
mali jomu
#16897 Re: Ramazan, opet ;)
Gojeni H wrote:Neko ce reci da ovo i nije prica za ramazanske teme.
Je l' tako? - Jest, nemojte se bunit'.![]()
Nepoznata djevojka iz mjestašca nadomak Visokog u BiH, svojim potezom oduševila je regiju. Naime, u malu trgovinu u Arnautovićima spomenuta djevojka ušetala je s neobičnim zahtjevom.
Zaposlenicu male trgovine pitala je imaju li teku s dužnicima, te izrazila želju da sve dugove u njoj otplati.
Tamošnja zaposlenica male trgovine, Selma Kovač, ostala je nemalo iznenađena.
– Pitam se jesu li to oni dobri ljudi za koje smo čuli da postoje, ali se ne sreću. Svi su mi osjećaji bili pomiješani, a “teka” riješena” -, opisala je svoje čuđenje Selma za Al Jazeeru, te dodala kako se radilo o cifri od 4400 KM (oko 16500 kuna).
– Kako sam nekome govorila da više nemaju duga, tako su me gledali u nevjerici. Bilo je suza i zagrljaja od kojih mi se srce cijepalo. Neka ovo bude ogledalo da uvijek treba dijeliti i činiti dobro -, dodala je Selma.
Njezinu priču o misterioznoj djevojci “koja plati dugove, uslika teku i produži dalje” potvrdilo je još desetak trgovina na prostoru visočke općine koje je Al Jazeera kontaktirala. Od svih su dobili slične odgovore, a neke trgovine na izlozima su već istaknule poruku da je dug svih njih riješen.
Ramazan je to...... svima
-
mali jomu
#16898 Re: Ramazan, opet ;)
beautyfool wrote:O vi sto kupujete somune godinama, preispitajte svoj nijjet ! et da znate![]()
.... somun je namirnica od koje se pravi Sehur ili Iftar, ili dorucak, rucak, vecera ili nesto drugo.....
baetyfool, kontam ja tebe.... ne sekiraj se i cuvaj sebe, svasta tu ima.....
- HardcoreMX
#16899 Re: Ramazan, opet ;)
mali jomu wrote:.... somun je namirnica od koje se pravi Sehur ili Iftar, ili dorucak, rucak, vecera ili nesto drugo.....beautyfool wrote:O vi sto kupujete somune godinama, preispitajte svoj nijjet ! et da znate![]()
baetyfool, kontam ja tebe.... ne sekiraj se i cuvaj sebe, svasta tu ima.....

- skupljac_zeljeza
#16900 Re: Ramazan, opet ;)
Somun je insan kao i svaki drugi...mali jomu wrote: .... somun je namirnica od koje se pravi Sehur ili Iftar, ili dorucak, rucak, vecera ili nesto drugo.....
Kada je Gazi Husrev-beg došao u Sarajevo 1521. godine, naredio je izgradnju musafirhane kako bi putnici namjernici tu mogli spavati, te imaret (narodnu kuhinju) kako bi se u njemu mogli hraniti. Imaret je bio tako dobro opremljen da su u njemu, privučeni ukusnim jelima, osim siromaha i putnika, počeli jesti i pripadnici viših staleža, pa je čak i sam Gazi Husrev-beg tu često uživao u domaćim specijalitetima.
– Somun je prvi napravio Gazi Husrev-begov intendant (glavna osoba zadužena za opskrbu vojske). Gazija je svog intendanta zadužio da za potrebe imareta napravi posebno pecivo koje će biti ukusno, jednostavno, te brzo napravljeno. Intendant je iskoristio turski recept uz blago prilagođavanje – kazao je za Faktor.ba Mufid Garibija, arhitekta i vrsni poznavalac historije Sarajeva.
On dodaje da je Gazi Husrev-begov intendant bio turskog porijekla, a prezivao se Somun, po kojem je ovo popularno sarajevsko pecivo i dobilo ime.