Iz Cjenovnika postaje očito da ova bolnica nije projektovana ni planirana za liječenje BiH bolesnika, njih 80-90%Athlon64 wrote: ↑15/03/2024 23:44 https://asabolnica.ba/sites/default/fil ... olnice.pdf
Eto cjenovnik, mislim da će za ovo trebati i posebna tema.
Nema naša narod uopšte predstavu koliko zdravstvo košta.
Dakle ako nemaš 10 000 KM na kamari, nemoj ni da pomišljaš da ćeš leći u ovu bolnicu, a i to se lahko može probiti do višestrukih iznosa.
Ovo je najjače: Savjetovanje sa pacijentom/obitelji - 60 KM
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
HelaS
#16876 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- Athlon64
#16877 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
90% + neće sebi moći priuštiti ništa izuzev ambulantnih usluga.
Ali ako nije projektovana ni planirana za liječenje BH bolesnika, za koga je onda?
Sigurno će neko iz Austrije, Turske doći da se ovdje liječi. Možda nekad neko i zaluta, ali da će biti standard, neće sigurno.
-
tap3ah75
#16878 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- Athlon64
#16879 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa eto sad vidi koliko te tvoje silne marke vrijede na "slobodnom tržištu", predpostavljam da imaš i još članova porodice koji su preko tebe osigurani.tap3ah75 wrote: ↑16/03/2024 01:04Može mi to reći ako će mi vratiti sve i jednu marku koju su mi odbili od plate.
Za jedan odlazak doktoru istopiš mjesec dana uplate, a nedaj Bože bolnice i ležanja i poroda i povreda i sl.
Ja prognoziram još veći propast i komercijalizaciju zdravstva.
- dječak sa šibicama
#16880 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Meni su ovdje na forumu mnogi pisali da ce i "obicni covjek" moci ici u ASA bolnicu i da je ona "za svakoga".
Naravno, isti oni ublehasi koji pisu da struja mora poskupiti jer je jeftina i da je BiH gradjanin jako bogat. Botine i stranacki gmazovi.
Naravno, isti oni ublehasi koji pisu da struja mora poskupiti jer je jeftina i da je BiH gradjanin jako bogat. Botine i stranacki gmazovi.
-
tap3ah75
#16881 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sad bih potpisao da se liječim privatno kad bi mi vratili lovu koju su mi do sada uzeli + kad bi mi prestali otimati od plate novac za zdravstvo.Athlon64 wrote: ↑16/03/2024 01:07Pa eto sad vidi koliko te tvoje silne marke vrijede na "slobodnom tržištu", predpostavljam da imaš i još članova porodice koji su preko tebe osigurani.
Za jedan odlazak doktoru istopiš mjesec dana uplate, a nedaj Bože bolnice i ležanja i poroda i povreda i sl.
Jer da se ne lažemo košta i državna bolnica iako si osiguran.
- Athlon64
#16882 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije pitanje da li će ti se vratiti lova za usluge koje si koristio (i ti i porodica), svakako mislim da će biti opcija hoćeš li državno ili privatno. Vrlo brzo budemo i to dočekali, tako da ćeš se moći odlučiti.tap3ah75 wrote: ↑16/03/2024 01:18Sad bih potpisao da se liječim privatno kad bi mi vratili lovu koju su mi do sada uzeli + kad bi mi prestali otimati od plate novac za zdravstvo.Athlon64 wrote: ↑16/03/2024 01:07Pa eto sad vidi koliko te tvoje silne marke vrijede na "slobodnom tržištu", predpostavljam da imaš i još članova porodice koji su preko tebe osigurani.
Košta i državna, ali ne košta 60KM da doktor da porodici informacije, dan ležanja 280KM + svaka injekcija koju dobiješ ili infuzija 20-30KM. Itd. + ostalo po cjenovniku.
Last edited by Athlon64 on 16/03/2024 01:22, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#16883 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jucer su ukinuli sve participacije za pacijente.
A jednog dana ce i kod nas krenuti americko irski sistem privatnih osiguranja, kako zdravstvenih tako i penzionih. Mozda ne u skorije vrijeme ali doci ce i to. Pa uplacujes gdje zelis, i dobijes koliko si uplatio.
A jednog dana ce i kod nas krenuti americko irski sistem privatnih osiguranja, kako zdravstvenih tako i penzionih. Mozda ne u skorije vrijeme ali doci ce i to. Pa uplacujes gdje zelis, i dobijes koliko si uplatio.
- Athlon64
#16884 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Vrlo vjerovatno, to će biti i najpoštenije.dječak sa šibicama wrote: ↑16/03/2024 01:21 Jucer su ukinuli sve participacije za pacijente.
Pa će ovi koji navijaju za privatluk tek tada se uhvatiti za glavu i vidjeti šta to znači u praksi.
- Zombi_Rex
#16885 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Naravno da nije kao nijedna privatna, ovo je bolnica za onih 20% elite koja ne zeli da se mjesa sa stokom bez zuba i što smrdi na 3m dok čeka u reduHelaS wrote: ↑16/03/2024 00:16Iz Cjenovnika postaje očito da ova bolnica nije projektovana ni planirana za liječenje BiH bolesnika, njih 80-90%Athlon64 wrote: ↑15/03/2024 23:44 https://asabolnica.ba/sites/default/fil ... olnice.pdf
Dakle ako nemaš 10 000 KM na kamari, nemoj ni da pomišljaš da ćeš leći u ovu bolnicu, a i to se lahko može probiti do višestrukih iznosa.
Raslojavanje je počelo poslije korone drasticno, ili imaš ili nemaš a zdravstvo je na zapadu skupo do bola tako će i ovdje biti
U drzavnoj svakako te trpaju tabletama i šalju te sa kupiš da dobiju procenat jer se po papiricu plaća
-
HelaS
#16886 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo
Nakon dugogodišnje prakse plaćanja participacije, inicijativa o njenom ukidanju na sve usluge koje se plaćaju na svim nivoima zdravstvene zaštite u KS, kao i pratećih administrativnih procedura i postupaka za građane konačno je usvojena!
“Cilj nam je na ovaj način rasteretiti naše sugrađane i dijelomično pomoći u današnjoj teškoj ekonomskoj situaciji. Ovo je revolucionaran korak, shodno tome očekujemo poboljšanje u zdravstvenoj zaštiti smanjenjem finansijskog tereta za građane”, istakao je ministar zdravstva KS Enis Hasanović.
Donošenjem ove odluke, građani će se osloboditi od plaćanja za sve dijagnostičke usluge, među kojima su magnetna rezonanca, CT, RTG, angiografija, irigografija, elektromiografija, elektroencefalografija i druge. Ukinut će se i izdvajanje novca od pacijenata za sve kliničke preglede, tretmane, analize, kontrole, kao i za zahvate za koje osiguranici izdvajaju i do 200 KM.
Predviđeno je, između ostalog, i ukidanje participacije za boravak majke pratilje uz dijete starije od godinu dana, kao i ukidanje participacije za liječenje i rehabilitaciju u specijalističkim zdravstvenim ustanovama, bolničko liječenje, te za lijekove, pomoćni i sanitetski materijal i brojne druge usluge.
Značajno je naglasiti da će se donošenjem i primjenom ove odluke ukinuti i dugi redovi na blagajnama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, te nepotrebno stajanje u redu pacijenata ili njihovih najbližih srodnika kako bi samo dobili povratnu informaciju da neku od zdravstvenih usluga ne trebaju plaćati.
- bavi
#16887 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ima ovdje i sestrica i doktora koji ce potvrditi cijene iz drzavnih bolnica. Evo konkretno za ovo bolnicko lezanje je 400 KM/dan u drzavnoj i to bez lijekova bilo prije 1-2 god. Nisi sam u sobi. Izgleda da je ovo standard cijena samo kod nas narod nema predstavu da je ovoliko skupo. Naviklo da ima sve dzabaluka.Athlon64 wrote: ↑15/03/2024 23:44 https://asabolnica.ba/sites/default/fil ... olnice.pdf
-
HelaS
#16888 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Šta ulazi u troškove bolničkog ležanja, pa je cijena 400 KM/dan, i to još uz oslobađanje od plaćanja PDV i bez troškova lijekovabavi wrote: ↑16/03/2024 07:58Ima ovdje i sestrica i doktora koji ce potvrditi cijene iz drzavnih bolnica. Evo konkretno za ovo bolnicko lezanje je 400 KM/dan u drzavnoj i to bez lijekova bilo prije 1-2 god. Nisi sam u sobi. Izgleda da je ovo standard cijena samo kod nas narod nema predstavu da je ovoliko skupo. Naviklo da ima sve dzabaluka.Athlon64 wrote: ↑15/03/2024 23:44 https://asabolnica.ba/sites/default/fil ... olnice.pdf
Ni pidžame nema
- bavi
#16889 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne znam sta ulazi, ali ovdje se vodi prica da je ovo za bogate. Onda pogledas i ovo sto mi placamo iz doprinosa dodjes do istih cijena. To hocu samo da kazem 
- problemnatravunu
#16890 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Naravno da znam da liječenje nije džabaluka.
Ali silne se pare slijevaju u zdravstveni sistem, a ne koriste ga baš svi baš stalno, ja recimo imam prilično godina ,
ali kod doktora (i to onog porodičnog) sam zbog nečega možda jednom u 2-3 godine...silne sam pare uplatio , slabo šta koristio ( i dobro je da je tako
) , i onda se đubrad usude odbiti mi fizikalnui terapiju kad mi je trebala prije 3 godine , jer su u štrajku....
Glede ASA bolnice , zar neće biti u zdravstvenom sistemu , nešto čisto sumnjam da mogu ostati samo kao ekskluzivna privatna bolnica za "keš" i eventualno osiguranike ASA osiguranja.
Ali silne se pare slijevaju u zdravstveni sistem, a ne koriste ga baš svi baš stalno, ja recimo imam prilično godina ,
ali kod doktora (i to onog porodičnog) sam zbog nečega možda jednom u 2-3 godine...silne sam pare uplatio , slabo šta koristio ( i dobro je da je tako
Glede ASA bolnice , zar neće biti u zdravstvenom sistemu , nešto čisto sumnjam da mogu ostati samo kao ekskluzivna privatna bolnica za "keš" i eventualno osiguranike ASA osiguranja.
- bavi
#16891 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne isplati se njima biti izvan zdravstvenog sistema. Goleme su ovo cijene za nas standard realno, A sto se tice fizikalne pa isfinansirao si raje sa biroa gomilu. Ako ne rade ne znaci da se ne razbole. To je taj sistem za kim kukamo. Jedan radi a troje leze i cekaju da imaju istu uslugu.problemnatravunu wrote: ↑16/03/2024 08:11 Naravno da znam da liječenje nije džabaluka.
ali kod doktora (i to onog porodičnog) sam zbog nečega možda jednom u 2-3 godine...silne sam pare uplatio , slabo šta koristio ( i dobro je da je tako) , i onda se đubrad usude odbiti mi fizikalnui terapiju kad mi je trebala prije 3 godine , jer su u štrajku....
![]()
Glede ASA bolnice , zar neće biti u zdravstvenom sistemu , nešto čisto sumnjam da mogu ostati samo kao ekskluzivna privatna bolnica za "keš" i eventualno osiguranike ASA osiguranja.![]()
- nepass1
#16892 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jok eto njemci ce dolazitiHelaS wrote: ↑16/03/2024 00:16Iz Cjenovnika postaje očito da ova bolnica nije projektovana ni planirana za liječenje BiH bolesnika, njih 80-90%Athlon64 wrote: ↑15/03/2024 23:44 https://asabolnica.ba/sites/default/fil ... olnice.pdf
Bolnica je projektovana da izvuce pare iz zzo. Za narod "gratis" a od zavoda se savjet naplati 60KM. a savjet je i ako napise na nalazu higijensko dijetetski rezim
- nepass1
#16893 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Acibadem u turskoj 300€ prije korone, samo nocenje bez intervencija.HelaS wrote: ↑16/03/2024 08:05Šta ulazi u troškove bolničkog ležanja, pa je cijena 400 KM/dan, i to još uz oslobađanje od plaćanja PDV i bez troškova lijekovabavi wrote: ↑16/03/2024 07:58Ima ovdje i sestrica i doktora koji ce potvrditi cijene iz drzavnih bolnica. Evo konkretno za ovo bolnicko lezanje je 400 KM/dan u drzavnoj i to bez lijekova bilo prije 1-2 god. Nisi sam u sobi. Izgleda da je ovo standard cijena samo kod nas narod nema predstavu da je ovoliko skupo. Naviklo da ima sve dzabaluka.Athlon64 wrote: ↑15/03/2024 23:44 https://asabolnica.ba/sites/default/fil ... olnice.pdf
Ovo je najjače: Savjetovanje sa pacijentom/obitelji - 60 KM![]()
Ni pidžame nema![]()
Ali bosnjo navikao dati knjizicu i sve mu gratis.
- nepass1
#16894 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
I sta bi da ti zatreba za onkoloskog lijecenja? Za tri dana bi bankrotirao. Nije zdravstvo samo lopril i sedimentacijatap3ah75 wrote: ↑16/03/2024 01:18Sad bih potpisao da se liječim privatno kad bi mi vratili lovu koju su mi do sada uzeli + kad bi mi prestali otimati od plate novac za zdravstvo.Athlon64 wrote: ↑16/03/2024 01:07Pa eto sad vidi koliko te tvoje silne marke vrijede na "slobodnom tržištu", predpostavljam da imaš i još članova porodice koji su preko tebe osigurani.
Jebote da mi nije bilo zavoda ja bih stan morao prodati da izlijecim djete ili bi mi vi uplacivali preko telefona po dvije markice
- vjeshalica
#16895 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- Kiki_Musampa
#16896 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa šta rade u državnim bolnicama? U tri dežure dobiju više nego što je prosječna plata u BiHvjeshalica wrote: ↑16/03/2024 08:37Hoce li cijeli zivot naplacivati skolu?
- pepeljara
#16897 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nema to veze sa skolama, nego sa deracinom 
Patch test 24 KM na KSUC ovdje 150 hahahha
Bolnica za bogate definitivno
Patch test 24 KM na KSUC ovdje 150 hahahha
Bolnica za bogate definitivno
-
goredole
#16898 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nekoliko razmisljanja na prethodni thread 
1. Zdravstvo i odrzavanje sistema zdravstva je skupo: I dok se sat medicinskog osoblja npr. u DE i BIH znacajno razlikuje, odrzavanje aparata, rezervni dijelovi kao i sami aparati su cjenovno u pet deka sto znaci da i sami pregledi moraju biti cjenovno slicni. Ako je MRI aparat milion € i na jednom i na drugom trzistu onda razlika u cijeni moze biti samo u satnici operatera, servisera, doktora koji ce ocitati nalaz, struje koja ga pogoni i sl. i to je negdje 1:2 omjer. Ove je otprilike na primjeru DE, mada za neke zemlje taj omjer ide i vise
2. Solidarni sistem zdravstvenog osiguranja: Posto se iz prethodnog moze ustanoviti da je zdravstvo opcenito skupo treba uzeti u obzir da onaj koji je na birou, studenti, djaci, penzioneri i oni koji su produktivni (bez obzira na nivo primanja) podjednako opterecuju zdravstveni sistem u smislu da imaju jednak pristup zdravstvu ali ne ucestvuju u punjenju fonda na jednak nacin. Uzimajuci u obzir stepen sive ekonomije nije nikakvo cudo sto zdravstveni sistem decenijama tavori.
3. Za ove koji kazu da nikada nisu bili na bolovanju neka procitaju ponovo pod 2 jer isto tako kao sto ima ljudi koji nisu bili dan na bolovanju ili im je plafon zdravstvene usluge recept za antibiotik, tako nisu svi ni pacijenti za intezivne njege.
4. Medicniski turizam: Ljudi koji su investirali u bolnicu nisu glupi jer niko glup nece uloziti kamaru para da bi propao. Posto sistem zdravstvenog osigranja u EU uglavnom funkcionira na principu obaveznog + dobrovoljnog sto znaci da osiguravajucim kucama u EU se teoretski vise isplati slati nekoga na pretrage ili na operaciju u Bosnu nego da iste te pretrage obavlja u domacoj klinici jer procitaj pod 1.
5. Domace stanovnistvo ce itekako koristiti usluge i to iz prostog razloga: ili imaju para ili ne zele da budu zavuceni od strane domacih doktora ili kombinacija ovo dvoje
1. Zdravstvo i odrzavanje sistema zdravstva je skupo: I dok se sat medicinskog osoblja npr. u DE i BIH znacajno razlikuje, odrzavanje aparata, rezervni dijelovi kao i sami aparati su cjenovno u pet deka sto znaci da i sami pregledi moraju biti cjenovno slicni. Ako je MRI aparat milion € i na jednom i na drugom trzistu onda razlika u cijeni moze biti samo u satnici operatera, servisera, doktora koji ce ocitati nalaz, struje koja ga pogoni i sl. i to je negdje 1:2 omjer. Ove je otprilike na primjeru DE, mada za neke zemlje taj omjer ide i vise
2. Solidarni sistem zdravstvenog osiguranja: Posto se iz prethodnog moze ustanoviti da je zdravstvo opcenito skupo treba uzeti u obzir da onaj koji je na birou, studenti, djaci, penzioneri i oni koji su produktivni (bez obzira na nivo primanja) podjednako opterecuju zdravstveni sistem u smislu da imaju jednak pristup zdravstvu ali ne ucestvuju u punjenju fonda na jednak nacin. Uzimajuci u obzir stepen sive ekonomije nije nikakvo cudo sto zdravstveni sistem decenijama tavori.
3. Za ove koji kazu da nikada nisu bili na bolovanju neka procitaju ponovo pod 2 jer isto tako kao sto ima ljudi koji nisu bili dan na bolovanju ili im je plafon zdravstvene usluge recept za antibiotik, tako nisu svi ni pacijenti za intezivne njege.
4. Medicniski turizam: Ljudi koji su investirali u bolnicu nisu glupi jer niko glup nece uloziti kamaru para da bi propao. Posto sistem zdravstvenog osigranja u EU uglavnom funkcionira na principu obaveznog + dobrovoljnog sto znaci da osiguravajucim kucama u EU se teoretski vise isplati slati nekoga na pretrage ili na operaciju u Bosnu nego da iste te pretrage obavlja u domacoj klinici jer procitaj pod 1.
5. Domace stanovnistvo ce itekako koristiti usluge i to iz prostog razloga: ili imaju para ili ne zele da budu zavuceni od strane domacih doktora ili kombinacija ovo dvoje
- nepass1
#16899 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Citav zivotvjeshalica wrote: ↑16/03/2024 08:37Hoce li cijeli zivot naplacivati skolu?
Kaze brat rade neki zahvat ali za drzavnu krankenkasse jeftinije bez nekog mikroskopa a za privatne skuplje sa mikroskopom. Ako drzavna krankenkasse hoce mikroskop mora pacijent doplatiti. Cifre su sulude svakako.
Pa reko jbt mikroskop je sta ti fali uraditi nekom sa drzavnim osiguranjem, nece se potrositi.
Kaze e ali ja znanje naplacujem, jer znam raditi sa mikroskopom, posebno educiran, ulozio vrijeme da naucim.
- Athlon64
#16900 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jel to ti želiš reći da će neki strani doktori doći da rade u ovu bolnicu?
OK, možda bude nekoliko imena radi reklame, ali 90%+ zaposlenih će biti isključivo domaći. Desit će se samo transfer Opća bolnica - UKC > ASA i to je to.