Ukrajina
-
lajkujMe
#168001 Re: Ukrajina
Nije nemir Sumire samo vidim slicne naznake da je stalo kao prosle god u Khersonu ili kao kod Lymana.
Ovo nije bio pravi napad jos uvijek su ovi pripremni radovi pokusavaju ogranicenim sredstvima stvoriti sebi bolje preduvjete za glavne napade.
Moraju se primaci prvo glavnoj crti odbrane da bi mogli napasti.
Tako da ja mislim da je ovo prvi pokusaj od nekoliko njih da se primaknu primarnim linijima gdje mogu stvarno uzrokovati kolaps Ruske odbrane.
Jok gledati cemo ljeto mrcvarenja dok na nekoliko lokacija ne naprave preduslove za veliki napad.
I ne samo tu nego i u Lughansk regionu (Svatove) i Donjetsk regionu uz naravno Bakhmut.
Cilj je s sto manje gubitaka napraviti preduslove za proboj Ruske odbrane.
Vjerovatno ce glavni napadi opet biti krajem Augusta pocetkom Septembra.
Do tada ce i Svedske brigade (CV90, Archeri) i Americke brigade (Abramsi i Bradleyi) uz Njemacke (Marder i Leo 6) biti spremni zajedno s F16 i mozda F15 tad ce postojati pravi uslovi da se unisti Ruska armija za jedan dug dug period
Ovo nije bio pravi napad jos uvijek su ovi pripremni radovi pokusavaju ogranicenim sredstvima stvoriti sebi bolje preduvjete za glavne napade.
Tako da ja mislim da je ovo prvi pokusaj od nekoliko njih da se primaknu primarnim linijima gdje mogu stvarno uzrokovati kolaps Ruske odbrane.
Jok gledati cemo ljeto mrcvarenja dok na nekoliko lokacija ne naprave preduslove za veliki napad.
I ne samo tu nego i u Lughansk regionu (Svatove) i Donjetsk regionu uz naravno Bakhmut.
Do tada ce i Svedske brigade (CV90, Archeri) i Americke brigade (Abramsi i Bradleyi) uz Njemacke (Marder i Leo 6) biti spremni zajedno s F16 i mozda F15 tad ce postojati pravi uslovi da se unisti Ruska armija za jedan dug dug period
- drug_profi
#168002 Re: Ukrajina
Eto. Rekoh da ne poznam bas najbolje tu tehnologiju, samo me svojevremeno frapiralo saznanje da postoji mogućnost da se to desi i da ima čak i prihvatljiv procenat.Bobi wrote: ↑12/06/2023 00:27Kovanje, ne lijevanje. Ugrije se komad i opali ga 200(ovo sam lupio moze biti i da je manje) tonadrug_profi wrote: ↑12/06/2023 00:11 Kod ljevanja košuljice granate ne smije biti mjehurića. Ne znam tehnologiju tačno da budem preciziji..Dolazi kod nas u zeljezaru svako malo tih skartnih otkova valjda iz unisa
.
To ti niko ne kaže kad imaš artiljerijsku obuku i kad pucaš živom municijom.
-
fn_x
#168003 Re: Ukrajina
Auuu ovo je bilo niskoA_A_AKCIJA wrote: ↑12/06/2023 08:16Fakat, preporučuje se dijeta sa manje ruskog sranja.. Jebote, citiraš najgore ruske trolove poput Zoke.
Šta kažeš, istrošili se Ukrajinci u Bahmutu?
![]()
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#168004 Re: Ukrajina
Uvijek prvi najebu, jedino ako nije iznenadni napad. Posto ovdje nema govora o iznenadjenju. Prvi esalon moze ici i do 70% gubitaka, sto mrtvih, ranjenih, pobjeglih itd. Oklop je nebitan, to se napravi il popravi, ljudski zivot ne moze.drug_profi wrote: ↑12/06/2023 09:34Biće ovdje itekako svega. I uništenih napada, i zamki, i zavaljenih, i ruskih SOF operacija, ruskih preciznih bombi, greški ukrajinskih zapovjednika itd.Bernardinac wrote: ↑11/06/2023 23:32 Polako ljudi.
Razumijem ushićenje ali biće ovdje još svega. Uspona i padova.
Ogromne su vojske jedna spram druge i ogroman je zadatak ispred Ukrajine. To ne može bez mnogo gubitaka da se završi.
kako reče neki tviteraš, noel mislim, neki koji je bio u oklopnim jedinicama US. U ovakvim zadacima vrlo prihvatljiv gubitak je 25%, ako će napad uspjeti.
A gubici će možda ići i na 50% u jedinicama koje idu prve. Jedino što je bitno jeste da napad uspije i da brzo stigne drugi ešalon. Da oni što su dali živote nisu pali uzalud.
-
Tarmac
#168005 Re: Ukrajina
Ma pusti kraju...agent_zero wrote: ↑12/06/2023 09:38Pa koji su se uhvatili te teme u cilju pljuvanja po ukrajincima i njihovoj borbi za slobodu, valjda je to jasno ko.
-
Maliodmene
#168006 Re: Ukrajina
@lajkujMe
Bezveze si mi zabrinut, vecina ovih stvari o kojima pricas je od petka, samo drugi ugao.
Bezveze si mi zabrinut, vecina ovih stvari o kojima pricas je od petka, samo drugi ugao.
-
Tarmac
-
Honda Rajvosa
#168008 Re: Ukrajina
Da njima Ukrajinci ne udju sazada preko dnjepra? poplave ce za 7 - 10 dana da se povuku i osuse tlo, a ovi su izgubili prvu liniju odbrane. Takodjer mislim da ce se kretati i uz jezero prema energogradu. druga stvar, rusi salju pojacanje u zaporozje iz hersona, tako da direktno slabe ovaj dio fronta. vjerovatno da si upravu da su ovo tesni napadi za stvaranje boljih predpostavki za dalje akcije. Mozda nisi uzeo u obzir i to da se aktivirao front oko svatova i kupjanska. Tako da ce rusi morati da "krpe". pitanje je gdje ce puci. treba se priznati da je surovikin uspio u namjeri da spasi dobar dio vojske iz khersonske oblasti, i da sada ta vojska pravi problem ukrajincima. mobiksi bas i ne, nego stare jedinice.lajkujMe wrote: ↑12/06/2023 09:45 Nije nemir Sumire samo vidim slicne naznake da je stalo kao prosle god u Khersonu ili kao kod Lymana.
a mozda se mi i iznenadimo kad vidimo gdje se nalaze ukrajinci. Sjecas se Izjuma, kada nismo imali pojma da su presli rijeku i bili u nekom selu, za koji smo svi mislili da je u ruskim rukama. pa odatle krenuse u proboj
-
Crvene_brigade
#168009 Re: Ukrajina
Bubanje fašističko-agresorskog konvoja...
- Kiki_Musampa
#168010 Re: Ukrajina
Meni je fascinantno da više uopšte nema Bajri,a bili su glavna sila NK ratu...
- insaneinthebrain
#168011 Re: Ukrajina
popadale sve bajreKiki_Musampa wrote: ↑12/06/2023 10:01 Meni je fascinantno da više uopšte nema Bajri,a bili su glavna sila NK ratu...
-
Maliodmene
#168012 Re: Ukrajina
Gusta mreza PVOa.Kiki_Musampa wrote: ↑12/06/2023 10:01 Meni je fascinantno da više uopšte nema Bajri,a bili su glavna sila NK ratu...
-
splinter
#168013 Re: Ukrajina
Apsolutno je nerealno očekivati da će se glavni sukus ove ofenzive koja bi uskoro trebala početi svesti na bezglavo jurišanje ukrajinske pješadije potpomognute i tenkovima i mehanizacijom na dobro utvrđene ruske položaje.
Na nekim dijelovima rusi su imali i više od godinu dana da utvrde linije. Sad tih 3, 4,5, 50, 100 levela odbrane treba uvezati, izkoordinirati, iz organizovati sa pozadinom što su rusi u raznim fazama rata radili solidno ali i katastrofalno.
Velika koncentracija vojske relativno blizu bojišnice i praznina u pozadini.
Rušenjem brane postigli su da se dio vojske prebaci prije svega u pozadinu koja je ostala pusta, a ne na prvu liniju ali...
Tek kada učestaju udari partizana i gerilaca na komandne centre u pozadini, udari na linije snabdijevanja, udari po infrastrukturi, a u koordinaciji sa pojačanim udarima dalekometnim topništvom (pa i padobranskim desantima) može se očekivati pravo akcijanje. Vrlo vjerovatno mogla bi se uključiti i avijacija ovisno o dinamici nabavke letilica i obuke pilota.
Jednostavno svaki rat ima neke specifičnosti pa tako i ovaj.
Velika koncentracija vojske blizu bojišnice i praznina u pozadini su mač a dvije oštrice. Ako budu pametni Ukrajinci, ovo je sigurica samo takva.
Na nekim dijelovima rusi su imali i više od godinu dana da utvrde linije. Sad tih 3, 4,5, 50, 100 levela odbrane treba uvezati, izkoordinirati, iz organizovati sa pozadinom što su rusi u raznim fazama rata radili solidno ali i katastrofalno.
Velika koncentracija vojske relativno blizu bojišnice i praznina u pozadini.
Rušenjem brane postigli su da se dio vojske prebaci prije svega u pozadinu koja je ostala pusta, a ne na prvu liniju ali...
Tek kada učestaju udari partizana i gerilaca na komandne centre u pozadini, udari na linije snabdijevanja, udari po infrastrukturi, a u koordinaciji sa pojačanim udarima dalekometnim topništvom (pa i padobranskim desantima) može se očekivati pravo akcijanje. Vrlo vjerovatno mogla bi se uključiti i avijacija ovisno o dinamici nabavke letilica i obuke pilota.
Jednostavno svaki rat ima neke specifičnosti pa tako i ovaj.
Velika koncentracija vojske blizu bojišnice i praznina u pozadini su mač a dvije oštrice. Ako budu pametni Ukrajinci, ovo je sigurica samo takva.
-
BiBi911
#168014 Re: Ukrajina
Leti nisko, spor, veliki odraz na radaru, skontali kako ih ometat.Kiki_Musampa wrote: ↑12/06/2023 10:01 Meni je fascinantno da više uopšte nema Bajri,a bili su glavna sila NK ratu...
- madner
#168015 Re: Ukrajina
To se desava puno cesce nego sto ljudi misle, neko oruzje ima svojih 5 minuta i onda nestane jer se ispostavi da je samo prelazni oblik ili se nadje kontra.Kiki_Musampa wrote: ↑12/06/2023 10:01 Meni je fascinantno da više uopšte nema Bajri,a bili su glavna sila NK ratu...
Ruski PVO na pocetku nije znao prepoznati bajru, tako da je isti mogao dosta neometano da djeluje. Sada moze i jos uvijek je mocno oruzje ali sa vecim limitacijima.
Drugi primjeri su recimo Zepelini ili teski PVO topovi, mada se ovi drugi mozda i vrate.
-
sajber87
#168016 Re: Ukrajina
Trecina gradjana u bosni(srbi ogromnom vecinom) podrzavaju putina i rusiju u agresiji, par dana prije incidenta na turniru jedan od vodecih politicara iz bosne(dodik) ukrajinci to vjerovatno tako gledaju i to jedini iz evrope ide putinu u kremlj velica ga dobija odlikovanja i sad neko naivno misli da prosjecan ukrajinac zna kakva je situacija kod nas , za dobar dio su vjerovatno svi iz bosne isti i desi se sto se desi na turniru. Isto kad je bila agresija na bosnu pa iz ukrajine dolazili ljudi na stranu cetnika da ratuju vjerujam da su za nas svi tada iz ukrajine bili isti , a dolazila je ista zlocinacka bagra koja i sad operise protiv ukrajinske drzave
-
sumirprimus
#168018 Re: Ukrajina
Gledaj recikliraju slike, muzu koliko mogu. a ukri sute, samo cujemo ujutro novo selo palo, druga stvar ljudi idu po ravnici. u nasem ratu jedino smisleno poredjenje je sa posavinom..lajkujMe wrote: ↑12/06/2023 09:45 Nije nemir Sumire samo vidim slicne naznake da je stalo kao prosle god u Khersonu ili kao kod Lymana.
druga stvar mi ne znamo na osnovu osinta sta je stvarni plan ukra, osim ovog uopstenog da sjbu ruje i izadju na more
faze i dijelove operacije ne znamo i tako itreba biti.
-
sumirprimus
#168019 Re: Ukrajina
kad propagandisti sami sebi skce u usta sa lazima
kako ako ga ukri bombarduju od 2014te
glupani
-
sumirprimus
#168020 Re: Ukrajina
nova ekoloska katatsfora u najavi..
Last edited by sumirprimus on 12/06/2023 10:43, edited 1 time in total.
-
lajkujMe
#168021 Re: Ukrajina
Stvarni plan je oslobodjenje okupiranih teritorija i slom Ruske armije
Kako doci do toga je tajno, Budanov je prosle godine predvidio u Maju jos oslobodjenje Kharkiv oblasti komplet.
Zimus je predvidio oslobodjenje citave Ukrajine ukljucujuci Krim
Tako da samo cekati i bice to.
E sad ja vjerujem da je sve ovo sto se sad desava uvertira u pravu akciju.
Problem Zaporozija je sto je dugo neaktivna fronta nisu jos od marta cinili neke napade sad sve sto su rusi spremili treba razbucati.
A ima jos nesto, vrlo bitno cak. U slucaju oslobadjanja Zaporozija i ostatka Khersona Ukrajinci ne smiju stati.
Ako stanu veoma znacajne Ruske snage ce biti fokusirane na jednu vrlo malu teritoriju.
Sto ce u buducnosti haman onemoguciti oslobadjanje DNR i LNR i Krima.
Najbolje bi bilo da se ove godine zavrsi makar jedno od ta 2 podrucja
Kako doci do toga je tajno, Budanov je prosle godine predvidio u Maju jos oslobodjenje Kharkiv oblasti komplet.
Zimus je predvidio oslobodjenje citave Ukrajine ukljucujuci Krim
Tako da samo cekati i bice to.
E sad ja vjerujem da je sve ovo sto se sad desava uvertira u pravu akciju.
Problem Zaporozija je sto je dugo neaktivna fronta nisu jos od marta cinili neke napade sad sve sto su rusi spremili treba razbucati.
A ima jos nesto, vrlo bitno cak. U slucaju oslobadjanja Zaporozija i ostatka Khersona Ukrajinci ne smiju stati.
Ako stanu veoma znacajne Ruske snage ce biti fokusirane na jednu vrlo malu teritoriju.
Sto ce u buducnosti haman onemoguciti oslobadjanje DNR i LNR i Krima.
Najbolje bi bilo da se ove godine zavrsi makar jedno od ta 2 podrucja
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#168022 Re: Ukrajina
po svemu što sam vidio još je ovo na nivou lokalizovanih taktičkih operacija...izgleda da ćemo se još načekati za big pushlajkujMe wrote: ↑12/06/2023 09:38Da ta brigada sto je bila zaduzena za Robytne je tesko nastradala materijalno ali ne i u ljudskim zrtvama koliko vidim vecina se izvukla bez problema.
Inace ovo sve vise izgleda kao ljetos onaj napad na region Davydov broda.
Morace Ukrajinci povecati pritisak premalo snaga je angazovano moraju jos vise nagristi odbranu.
Problem ce sigurno stvoriti i cinjenica da jedinice iz Khersona idu da brane Zaporizije. Sto bi moglo dodatno otezati ili u slucaju nekog desanta omoguciti katastrofu Ruskih snaga.
- SanskiBiser
#168023 Re: Ukrajina
Cooper je 10 juna detaljno objasnio greske i propuste na pocetku kao i sta sve ceka Ukrajince. Masinski prevod ispadao je lose pa nisam ni stavljao na temu predugo bi korekcija rucno trajala, ko zna engleski obavezna lektira.madner wrote: ↑12/06/2023 09:33Ma ova brigada je izgubila vise opreme nego sto je smjela kako god okrenes.sumirprimus wrote: ↑12/06/2023 09:24
meeeh zna se sta ide ispred, problem je sto je ovo jedan onaj te isti pravac.dakle reciklirajuslike, s tim da se vidi jos tragova, dakle ruje maksimalno koriste sutnju, ali opet cujemo da su borbe dublje u teritoriji pod ruskom kontrolom.
ko sto rekoh, ruje pricaju ukr irade.
da li ce biti zrtava pa naravno kad ides bez rv.a doduse ne cujem ni da se ruje brane nesto zestoko rv.om![]()
Imas nove snimke koje ce reciklirati sa Finskim Leopardima za deminiranje i jos par A6 koji su unisteni.
VKS jos nije bio previse bitan, osim ovih aligatora ali to bilo tako i da imaju F16.
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... minefields
- drug_profi
#168024 Re: Ukrajina
Druže, i prije nego što je počelo zaključili smo da je glupost udarati kroz najtvrđe.lajkujMe wrote: ↑12/06/2023 09:45 Nije nemir Sumire samo vidim slicne naznake da je stalo kao prosle god u Khersonu ili kao kod Lymana.
Ići će se tamo gdje je najmanje fortifikacija.
Znači ovo jeste kao Herson. Navučeno sve tamo, a onda oslobođen Harkiv. Pa onda sve krenulo da brani Lugansk, a oslobođeno pola Hersona...
I sad će sve da brani Zaporižje oblast, a biće udar na Lugansk ili Donjeck, pa kad tamo počne da se ruši, okrenuće na Herson ili Zaporižje.
-
lajkujMe