Republika Turska
-
MUNAFIK
#16751 Re: Republika Turska
Brko ne smeta "zapadu" radi bilo kakvih manjina i KURDA boli briga mocnike za bilo kakve manjine i bilo kakve živote. Ako neko misli drugacije onda na veliku žalost taj živi u nekoj imaginarnoj stvarnosti.
Na stranu to što on Kurde ne dira nego je sa istima popravio odnose koje su ATATURCI uništili... Na stranu to što veliki broj Kurda podržava brku....
Brko smeta samo zato što je Turska postala jaka i nezavisnija od onoga što je bila...
Na stranu to što on Kurde ne dira nego je sa istima popravio odnose koje su ATATURCI uništili... Na stranu to što veliki broj Kurda podržava brku....
Brko smeta samo zato što je Turska postala jaka i nezavisnija od onoga što je bila...
Last edited by MUNAFIK on 27/03/2017 00:53, edited 1 time in total.
- Pandakonda
#16752 Re: Republika Turska
Sve budala do budale

- Kikibombona
#16754 Re: Republika Turska
Pa u tome vidim problem, u nedosljednosti. Jedan princip za muslimane koji su ti bliski, drugi za Srbiju koju ne volis, a treci za sve ostale. Nisi objektivan, eto to je.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pusti Srbiju, ne spominjem ja Srbiju, ovo što danas imamo u Iraku je gore nego Sadam. Ta floskula okrutni diktator danas ništa ne znači ili manje nego prije 30-50 godina. Zapadu nisu mrski diktatori sve dok rade u interesu tog zapada tako da ta tvoja priča ne pije vode. Kurdi će na kraju platiti najveću cijenu.
Nego, zanimljivo...
Riza Altun, komadant, nezvanicni 'ministar vanjskih poslova PKK', kreator politike i jedan od glavnih ljudi u stranci, neumorno agituje protiv nezavisnosti Kurdistana. Kurdske vlasti u Iraku su najavile za ovu godinu referendum o nezavisnosti, tj. stranka KDP i predsjednik Barzani, 'prijatelj' Erdogana. Paradoks je taj da se Erdogan i PKK protive nezavisnosti Kurdistana u Iraku, dok 'prijatelj' Barzani odlucno ide ka nezavisnosti. Zanimljivo.
KCK Executive Council Member Riza Altun: The powers who make policies on the basis of Iraqs unity are the correct powers, not KDP.

Pro-PKK stranka iz Sirije, PYD, vodeca stranka sirijskih Kurda, koja je trn u oku Erdoganu i AKP, se protivi cijepanju Sirije i formiranju nezavisnog Kurdistana. Optuzuju Barzanija, Erdinog 'prijatelja', da zeli razvaliti Siriju i Irak.Speaking to Iranian backed TV in #Iraq, Said Hassan, head of PKK's YBS said: "We are Iraqis and we will never be part of #Kurdistan."

Kurdski nacionalisti (KDP i srodne stranke) PKK tretiraju kao izdajnicku stranku koja je neprijatelj i protivnik formiranja nezavisnog Kurdistana.
Komentari kurdskih nacionalista na izjave Rize Altuna...
PKK is fighting for Tehran, Damascus and Baghdad. As I'm a Kurd, they are my enemy.
AKP and PKK are united concerning an independent Kurdistan
Reminds me of Riza Altun's recent statements, saying PKK is fighting for Iraq/Syria's unity so no difference between you and AKP
AKP and PKK are united when it comes to independent #Kurdistan
Only people of #Kurdistan determine their future.
AKP/PKK policies doesn't prevent us from Independent #Kurdistan
Nacionalisti prebacuju PKK da se zalazu za brastvo naroda, Kurda, Turaka, Arapa i Perzijanaca, dok isti tlace kurdski narod. U ocima kurdskih nacionalista, PKK-aovci su komunjare koje se zalazu za 'bratstvo i jedinstvo', velika prepreka na putu ka nezavisnosti i jacanju kurdskog identiteta. Zagovaraju neka utopisticka drustveno-politicka rjesenja koja su prema nacionalistima stvar proslosti.
I slazem se sa tim nacionalistima u dobroj mjeri. PKK-aovci su zaglavili u dalekoj proslosti. Kamo srece da se kurdski narod okrene KDP i Barzaniju, odbaci PKK. Al' tesko...
- Kikibombona
#16755 Re: Republika Turska
@mba wrote:pa ja zivim na zapadu od kako znam za sebe, nisam izbjegao za vrijeme agresije!
nije problem narod zapada, nego njihove medie i dupli moral i standardi kojima se sluze!
sire mrznju i strah medju narodom!
Code: Select all
Erdogan: "People hold banners showing a weapon on my head in front of the Swiss parliament, the parliament does not object to this"
Svjetionik slobode, drzava Svicarska, vec godinama odbija zahtjeve Turske da PKK stavi na listu teroristickih organizacija. Svicarska je jedan od bastiona PKK u Evropi.
- hrle1976
#16756 Re: Republika Turska
Ova turska veca banana nego citav balkan skupa
koja kanta od drzave
- Drvosjeca iz Dejcica
#16757 Re: Republika Turska
Srbija nakon Miloševića je bolja one Srbije sa njim. Dakle nema nedosljednosti. Da je Irak postao bolje mjesto za život nakon Sadama to bi bilo daleko bolje nego Sadam. Ali u situaciji kada je od invazije na Irak pobijeno koliko ono stotina hiljada civila pa ISIL pa svi frakcijski ratovi...mislim da nije teško zaključiti da je Sadam bio bolja opcija od današnjeg stanja.Kikibombona wrote:Pa u tome vidim problem, u nedosljednosti. Jedan princip za muslimane koji su ti bliski, drugi za Srbiju koju ne volis, a treci za sve ostale. Nisi objektivan, eto to je.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pusti Srbiju, ne spominjem ja Srbiju, ovo što danas imamo u Iraku je gore nego Sadam. Ta floskula okrutni diktator danas ništa ne znači ili manje nego prije 30-50 godina. Zapadu nisu mrski diktatori sve dok rade u interesu tog zapada tako da ta tvoja priča ne pije vode. Kurdi će na kraju platiti najveću cijenu.
Kikibombona wrote: Nego, zanimljivo...
Riza Altun, komadant, nezvanicni 'ministar vanjskih poslova PKK', kreator politike i jedan od glavnih ljudi u stranci, neumorno agituje protiv nezavisnosti Kurdistana. Kurdske vlasti u Iraku su najavile za ovu godinu referendum o nezavisnosti, tj. stranka KDP i predsjednik Barzani, 'prijatelj' Erdogana. Paradoks je taj da se Erdogan i PKK protive nezavisnosti Kurdistana u Iraku, dok 'prijatelj' Barzani odlucno ide ka nezavisnosti. Zanimljivo.
KCK Executive Council Member Riza Altun: The powers who make policies on the basis of Iraqs unity are the correct powers, not KDP.
Pro-PKK stranka iz Sirije, PYD, vodeca stranka sirijskih Kurda, koja je trn u oku Erdoganu i AKP, se protivi cijepanju Sirije i formiranju nezavisnog Kurdistana. Optuzuju Barzanija, Erdinog 'prijatelja', da zeli razvaliti Siriju i Irak.Speaking to Iranian backed TV in #Iraq, Said Hassan, head of PKK's YBS said: "We are Iraqis and we will never be part of #Kurdistan."
Kurdski nacionalisti (KDP i srodne stranke) PKK tretiraju kao izdajnicku stranku koja je neprijatelj i protivnik formiranja nezavisnog Kurdistana.
Komentari kurdskih nacionalista na izjave Rize Altuna...
PKK is fighting for Tehran, Damascus and Baghdad. As I'm a Kurd, they are my enemy.AKP and PKK are united concerning an independent KurdistanReminds me of Riza Altun's recent statements, saying PKK is fighting for Iraq/Syria's unity so no difference between you and AKPAKP and PKK are united when it comes to independent #KurdistanOnly people of #Kurdistan determine their future.
AKP/PKK policies doesn't prevent us from Independent #Kurdistan![]()
![]()
Nacionalisti prebacuju PKK da se zalazu za brastvo naroda, Kurda, Turaka, Arapa i Perzijanaca, dok isti tlace kurdski narod. U ocima kurdskih nacionalista, PKK-aovci su komunjare koje se zalazu za 'bratstvo i jedinstvo', velika prepreka na putu ka nezavisnosti i jacanju kurdskog identiteta. Zagovaraju neka utopisticka drustveno-politicka rjesenja koja su prema nacionalistima stvar proslosti.
I slazem se sa tim nacionalistima u dobroj mjeri. PKK-aovci su zaglavili u dalekoj proslosti. Kamo srece da se kurdski narod okrene KDP i Barzaniju, odbaci PKK. Al' tesko...
Ma mene ne plaća niko kao tebe što plaćaju Kurdi da širiš njihovu propagandu tako da me ne interesuju njihove frakcije. Kurdi će na kraju biti najveći gubitnici ovih ratova.
-
aratet
#16758 Re: Republika Turska
Onaj zlocinac i Feto terorist Hakan Sukur izbjegao pravdu i nastavlja slobodno zivjeti u SAD-u iako nije zaluzio, izbjegao je zasluzenu kaznu zbog pokusaja da svrgne naseg Gospodara.
- Kikibombona
#16759 Re: Republika Turska
A kako se to moglo znati kada se rusio Milosevic? Kako se moglo znati da ce biti bolje?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Srbija nakon Miloševića je bolja one Srbije sa njim. Dakle nema nedosljednosti. Da je Irak postao bolje mjesto za život nakon Sadama to bi bilo daleko bolje nego Sadam. Ali u situaciji kada je od invazije na Irak pobijeno koliko ono stotina hiljada civila pa ISIL pa svi frakcijski ratovi...mislim da nije teško zaključiti da je Sadam bio bolja opcija od današnjeg stanja.
Zasto sada ne podrzati rusenje Erdogana, koji ucestvuje u jednom agtesorskom ratu, u Siriji, potpuno nelegalno!?? U Iraku su turske trupe nelegalno i malo je falilo da izbije rat. U Turskoj su sukobi svakodnevni. Gtadovi se ravnaju i ginu desetine civila. Jucer je recimo poginulo 8 turskih vojnika.
Iracka vlada nakon Sadama je losa, ali je opet milion puta bolja nego Sadam. Glupo je porediti. Irak nakon Sadama nije napao nijednu drzavu. Irak nakon Sadama nije ubijao civile. Kako je uopste moguce porediti Malikijevu ili Abadijevu vladu sa Sadamovom?
- Drvosjeca iz Dejcica
#16760 Re: Republika Turska
Ti k'o maksum kakav... Dok je Sadam radio za interese zapada tada je valjao i svi su sarađivali sa njim, naoružavali...itd. Pitam se kako da je tada valjao Sadam dok je radio u interesu zapada? Rušenje Erdogana bi izazvalo građanski rat u Turskoj i ja znam da se tebi jebe živo za ljudskim životima zato mi ne ide u glavu takvo zaključivanje. U Iraku i Siriji što javno što tajno djeluje gotovo svaka zapadna država, što preko obavještajnih agencija što preko vojnog osoblja, trenara, vojnika...itd. Turska u svemu tome nije izuzetak i Turska samo legitimno štiti svoje interese kao i svaka država. Irak pod Sadamom je bio sigurnije i bolje mjesto za život nego što je pod vladama koje sa stvarnom demokratijom imaju veze koliko i Sadam. Analiziraj koliko je civila poginulo od početka okupacije Iraka do danas, uporedi infrastrukturu, razvijenost onda i sada pa će ti se sve samo kazati. Ja bih volio da pojasniš to milion puta bolji Irak sada u odnosu na Sadama i kojom si metodom došao do tog broja od milion? I ti ga znaš ofrlje lupiti i ostati živ.Kikibombona wrote:A kako se to moglo znati kada se rusio Milosevic? Kako se moglo znati da ce biti bolje?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Srbija nakon Miloševića je bolja one Srbije sa njim. Dakle nema nedosljednosti. Da je Irak postao bolje mjesto za život nakon Sadama to bi bilo daleko bolje nego Sadam. Ali u situaciji kada je od invazije na Irak pobijeno koliko ono stotina hiljada civila pa ISIL pa svi frakcijski ratovi...mislim da nije teško zaključiti da je Sadam bio bolja opcija od današnjeg stanja.
Zasto sada ne podrzati rusenje Erdogana, koji ucestvuje u jednom agtesorskom ratu, u Siriji, potpuno nelegalno!?? U Iraku su turske trupe nelegalno i malo je falilo da izbije rat. U Turskoj su sukobi svakodnevni. Gtadovi se ravnaju i ginu desetine civila. Jucer je recimo poginulo 8 turskih vojnika.
Iracka vlada nakon Sadama je losa, ali je opet milion puta bolja nego Sadam. Glupo je porediti. Irak nakon Sadama nije napao nijednu drzavu. Irak nakon Sadama nije ubijao civile. Kako je uopste moguce porediti Malikijevu ili Abadijevu vladu sa Sadamovom?Covjece, Sadam je pocinio genocid, sudski dokazan i presudjen. Napao je Iran sto je odnijelo stotine hiljada zivota. Njegova vladvina je natopljena krvlju. Jedan od najgorih vladara u historiji covjecanstva. Vjerovatno u top 10. On eventualno moze biti manje zlo od Hitlera i to je to.
- Kikibombona
#16761 Re: Republika Turska
Tvoje pisanje je identicno pisanju nekog srpskog nacionaliste-relativizatora zlocina.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ti k'o maksum kakav... Dok je Sadam radio za interese zapada tada je valjao i svi su sarađivali sa njim, naoružavali...itd. Pitam se kako da je tada valjao Sadam dok je radio u interesu zapada? Rušenje Erdogana bi izazvalo građanski rat u Turskoj i ja znam da se tebi jebe živo za ljudskim životima zato mi ne ide u glavu takvo zaključivanje. U Iraku i Siriji što javno što tajno djeluje gotovo svaka zapadna država, što preko obavještajnih agencija što preko vojnog osoblja, trenara, vojnika...itd. Turska u svemu tome nije izuzetak i Turska samo legitimno štiti svoje interese kao i svaka država. Irak pod Sadamom je bio sigurnije i bolje mjesto za život nego što je pod vladama koje sa stvarnom demokratijom imaju veze koliko i Sadam. Analiziraj koliko je civila poginulo od početka okupacije Iraka do danas, uporedi infrastrukturu, razvijenost onda i sada pa će ti se sve samo kazati. Ja bih volio da pojasniš to milion puta bolji Irak sada u odnosu na Sadama i kojom si metodom došao do tog broja od milion? I ti ga znaš ofrlje lupiti i ostati živ.
Kazes, Turska brani legigimne interese u Siriji i Iraku. Da li je Srbija branila legitimne interese u BiH i Hrvatskoj, ili na Kosovu?
Sadam je pokrenuo krvavi rat protiv Irana koji stotine hiljada ljudi odveo u smrt.
Pocinio je genocid, kao vrhunac zlocina. Tu bi sva prica trebala zavrsiti, mada je genocid u slucaju Sadama samo 'slag na krvavu tortu'. Nakon genocida, izgubio je svaku podrsku zapada. Uveli su mu zabranu letenja i fakticki odbranili iracke Kurde od potpunog unistenja. Amerikanci su slicno djelovali na Kosovu. I Milosevic je nekada imao podrsku zapada koju je izgubio radi zlocina.
Glavno je da ti relativizujes zlocine Sadama kao sto neko relativizuje zlocine Milozevica i Karadzica.
I vidim kritikujes zapad, opet. Zasto nikada na ovoj temi nisi kritikovao Tursku? Ja sam makar dosljedan, kritikujem zapad, istok, sjever, jug. Boli me kita sto je neko katolik, pravoslavac, ateista ili musliman. Ti si izrazito pristrasan, naginjes Turcima i muslimanima opcenito. Kakav je odnos Turske bio prema Sadamu, Rusije, Kine? Zasto kritikujes samo zapad?
Ko kaze da je pod Sadamom bilo bolje? Iracki siiti cine 60% stanovnistva Iraka. Aj otidji u Basru, Nadzef ili Bagdad pa kazi da im je Sadam bio bolji. Otidji kod Kurda u Erbil ili Sulejmaniju pa im kazi da je Sadam bio bolji. Nigdje veze. Sadam je diktator i ubica. Dobar je bio za sunitsku manjinu i narocito rezimske ljude.
To je kao da tebi neki laik iz Volgograda kaze da si trebao ostati u Jugoslaviji jer si ovako niko i nista.
U Turskoj je gradjanski rat trenutno nemoguc. Turci su jos uvijek kompaktni, ali Erdogan ozbiljno prijeti da polarizuje drustvo, na islamiste i sekulariste. To je potencijalna opasnost u buducnosti. Kemalisti su jaki. Dakle, rusenje Erdogana ne bi odvelo zemlju u gradjanski rat, kao sto nije rusenje Muslimanskog bratstva odvelo Egipat u gradjanski rat. I ja ne mislim da Erdogana treba rusiti nasilnim metodama. Boze sacuvaj. Ja sam uvijek kontra nasilja. Samo smatram da mu treba nametnuti sankcije kao Milosevicevom rezimu.
-
The 51st State
#16762 Re: Republika Turska
Bitno je da ti smatras da im sankcije treba spucati
, nego de nam reci kako bi to islo. za male I velike razliciti arsinu idu, tebe zulja sto mislis da je turska mala I da je mogu tek tako sankcionisati, ne ide to tako taman da sad turci presele sve kurde u rojavu I iracki kurdistan pod izlikom borbe protiv terorizma I puknu zid na granici.
-
aratet
#16763 Re: Republika Turska
I sam Sadam je prouzrokovao dva rata, koliko je to stete u infrastrukturi, civilima itd.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ti k'o maksum kakav... Dok je Sadam radio za interese zapada tada je valjao i svi su sarađivali sa njim, naoružavali...itd. Pitam se kako da je tada valjao Sadam dok je radio u interesu zapada? Rušenje Erdogana bi izazvalo građanski rat u Turskoj i ja znam da se tebi jebe živo za ljudskim životima zato mi ne ide u glavu takvo zaključivanje. U Iraku i Siriji što javno što tajno djeluje gotovo svaka zapadna država, što preko obavještajnih agencija što preko vojnog osoblja, trenara, vojnika...itd. Turska u svemu tome nije izuzetak i Turska samo legitimno štiti svoje interese kao i svaka država. Irak pod Sadamom je bio sigurnije i bolje mjesto za život nego što je pod vladama koje sa stvarnom demokratijom imaju veze koliko i Sadam. Analiziraj koliko je civila poginulo od početka okupacije Iraka do danas, uporedi infrastrukturu, razvijenost onda i sada pa će ti se sve samo kazati. Ja bih volio da pojasniš to milion puta bolji Irak sada u odnosu na Sadama i kojom si metodom došao do tog broja od milion? I ti ga znaš ofrlje lupiti i ostati živ.Kikibombona wrote:A kako se to moglo znati kada se rusio Milosevic? Kako se moglo znati da ce biti bolje?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Srbija nakon Miloševića je bolja one Srbije sa njim. Dakle nema nedosljednosti. Da je Irak postao bolje mjesto za život nakon Sadama to bi bilo daleko bolje nego Sadam. Ali u situaciji kada je od invazije na Irak pobijeno koliko ono stotina hiljada civila pa ISIL pa svi frakcijski ratovi...mislim da nije teško zaključiti da je Sadam bio bolja opcija od današnjeg stanja.
Iracka vlada nakon Sadama je losa, ali je opet milion puta bolja nego Sadam. Glupo je porediti. Irak nakon Sadama nije napao nijednu drzavu. Irak nakon Sadama nije ubijao civile. Kako je uopste moguce porediti Malikijevu ili Abadijevu vladu sa Sadamovom?Covjece, Sadam je pocinio genocid, sudski dokazan i presudjen. Napao je Iran sto je odnijelo stotine hiljada zivota. Njegova vladvina je natopljena krvlju. Jedan od najgorih vladara u historiji covjecanstva. Vjerovatno u top 10. On eventualno moze biti manje zlo od Hitlera i to je to.
To sto ti zoves agresija, Iracani to zovu oslobodjenje, istina da postoji dio Iracana koji zali za vremenima Sadama i ti su se obavezali da ce osnovati Islamski hilafet preko svake druge civilizacije, na srecu normalnih Iracana i na tom polju ce izgubiti.
Vjeruj mi, trebala bi ti ogromna muda da odes i Iracanima po Bagdadu ili Basri ili Erbilu pocnes pricati kako im je bilo bolje pod Sadamom.
Last edited by aratet on 27/03/2017 15:50, edited 1 time in total.
- Kikibombona
#16764 Re: Republika Turska
Turska je mala maca za Sovjetski savez koji je uzivao sankcije zapada. I Turska je manja od Rusije koja uziva sankcije zapada.The 51st State wrote:Bitno je da ti smatras da im sankcije treba spucati, nego de nam reci kako bi to islo. za male I velike razliciti arsinu idu, tebe zulja sto mislis da je turska mala I da je mogu tek tako sankcionisati, ne ide to tako taman da sad turci presele sve kurde u rojavu I iracki kurdistan pod izlikom borbe protiv terorizma I puknu zid na granici.
Zapad na prihodima, zaposlenosti i prosjecnoj plati nece osjetiti odsustvo Turske. Ili hoce minimalno, neznatno. Tursku bi sankcije zapada snazno pogodile sto bi dovelo do pada rezima. Kemalisti bi srusili laznog sultana.
-
aratet
#16765 Re: Republika Turska
Sankcije se ne uvode tako lako Kiki, volio bih i ja da zlocinac Erdogan ode i da malo mir dodje kod tih ljudi tamo, ali kada sankcije dajes i ti dobijas poprilicnu stetu zato se one daju samo u nekom krajnjem slucaju, ako osjete ugrozenost ili ako je neprijatelj vec na koljenjima.
-
The 51st State
#16766 Re: Republika Turska
Promjeni tezu,ta ti je utopijska, turska ne pretendira da osvoji pola svijeta sa nekakvom ideologijom pa da ih se mora kao suzbijati, regionalni igrac broj jedan zapada I to je to, pokoji put dobiju packu kad izlete vani ali im se u njihovoj avliji sve tolerise, tako bi bilo I kad bi recimo zapad rusijom zamjenila za strateskog partnera ali tako nesto je tesko I zamisliti.
- Drvosjeca iz Dejcica
#16767 Re: Republika Turska
Apsurd je da je taj isti zapad podržavao Sadama jer je smatrao da je pro-zapadno orjentisan što je on jedan dobar period i bio - poslušnik zapada. Problem koji ja vidim u tome što sve dok si poslušnik zapadnih vlada možeš raditi gotovo sve i svašta, pobiti Kurde bojnim otrovima i da ti tada niko ne kaže ni "A" sve dok ne kreneš raditi po svome. To je tužno u cijeloj ovoj priči. Ja nemam dileme da li je Sadam bio diktator i loš vladar ali samo konstatujem da je danas ta fraza diktator otrcana i licemjerna jer se pokazalo X puta da zapad rado sarađuje i pomaže diktatore...ne samo Sadama.aratet wrote:
I sam Sadam je prouzrokovao dva rata, koliko je to stete u infrastrukturi, civilima itd.
To sto ti zoves agresija, Iracani to zovu oslobodjenje, istina da postoji dio Iracana koji zali za vremenima Sadama i ti su se obavezali da ce osnovati Islamski hilafet preko svake druge civilizacije, na srecu normalnih Iracana i na tom polju ce izgubiti.
Vjeruj mi, trebala bi ti ogromna muda da odes i Iracanima po Bagdadu ili Basri ili Erbilu pocnes pricati kako im je bilo bolje pod Sadamom.
- Drvosjeca iz Dejcica
#16768 Re: Republika Turska
Pa i Srbija je štitila svoje interese kako su oni to smatrali...druga stvar je što su vojno izgubili tu bitku. Valjda bi to trebalo biti jasno u ovoj diskusiji. Sirija i Irak su po meni opet kompleksniji od sukoba u bivšoj Jugoslaviji tako da to poređenje baš i ne ide sa Irakom i Sirijom. Ja sam već rekao da nemam dileme da li je Sadam bio diktator, jeste bio je ali onda se pitam kako je zapad dopustio da sarađuje i to vrlo dobro sa jednim diktatorom. Tu možemo izvesti zaključke koje sam ranije konstatovao pa da se ne ponavljam.Kikibombona wrote:Tvoje pisanje je identicno pisanju nekog srpskog nacionaliste-relativizatora zlocina.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ti k'o maksum kakav... Dok je Sadam radio za interese zapada tada je valjao i svi su sarađivali sa njim, naoružavali...itd. Pitam se kako da je tada valjao Sadam dok je radio u interesu zapada? Rušenje Erdogana bi izazvalo građanski rat u Turskoj i ja znam da se tebi jebe živo za ljudskim životima zato mi ne ide u glavu takvo zaključivanje. U Iraku i Siriji što javno što tajno djeluje gotovo svaka zapadna država, što preko obavještajnih agencija što preko vojnog osoblja, trenara, vojnika...itd. Turska u svemu tome nije izuzetak i Turska samo legitimno štiti svoje interese kao i svaka država. Irak pod Sadamom je bio sigurnije i bolje mjesto za život nego što je pod vladama koje sa stvarnom demokratijom imaju veze koliko i Sadam. Analiziraj koliko je civila poginulo od početka okupacije Iraka do danas, uporedi infrastrukturu, razvijenost onda i sada pa će ti se sve samo kazati. Ja bih volio da pojasniš to milion puta bolji Irak sada u odnosu na Sadama i kojom si metodom došao do tog broja od milion? I ti ga znaš ofrlje lupiti i ostati živ.
Kazes, Turska brani legigimne interese u Siriji i Iraku. Da li je Srbija branila legitimne interese u BiH i Hrvatskoj, ili na Kosovu?
Sadam je pokrenuo krvavi rat protiv Irana koji stotine hiljada ljudi odveo u smrt.
Pocinio je genocid, kao vrhunac zlocina. Tu bi sva prica trebala zavrsiti, mada je genocid u slucaju Sadama samo 'slag na krvavu tortu'. Nakon genocida, izgubio je svaku podrsku zapada. Uveli su mu zabranu letenja i fakticki odbranili iracke Kurde od potpunog unistenja. Amerikanci su slicno djelovali na Kosovu. I Milosevic je nekada imao podrsku zapada koju je izgubio radi zlocina.
Glavno je da ti relativizujes zlocine Sadama kao sto neko relativizuje zlocine Milozevica i Karadzica.
I vidim kritikujes zapad, opet. Zasto nikada na ovoj temi nisi kritikovao Tursku? Ja sam makar dosljedan, kritikujem zapad, istok, sjever, jug. Boli me kita sto je neko katolik, pravoslavac, ateista ili musliman. Ti si izrazito pristrasan, naginjes Turcima i muslimanima opcenito. Kakav je odnos Turske bio prema Sadamu, Rusije, Kine? Zasto kritikujes samo zapad?
Ko kaze da je pod Sadamom bilo bolje? Iracki siiti cine 60% stanovnistva Iraka. Aj otidji u Basru, Nadzef ili Bagdad pa kazi da im je Sadam bio bolji. Otidji kod Kurda u Erbil ili Sulejmaniju pa im kazi da je Sadam bio bolji. Nigdje veze. Sadam je diktator i ubica. Dobar je bio za sunitsku manjinu i narocito rezimske ljude.
To je kao da tebi neki laik iz Volgograda kaze da si trebao ostati u Jugoslaviji jer si ovako niko i nista.
U Turskoj je gradjanski rat trenutno nemoguc. Turci su jos uvijek kompaktni, ali Erdogan ozbiljno prijeti da polarizuje drustvo, na islamiste i sekulariste. To je potencijalna opasnost u buducnosti. Kemalisti su jaki. Dakle, rusenje Erdogana ne bi odvelo zemlju u gradjanski rat, kao sto nije rusenje Muslimanskog bratstva odvelo Egipat u gradjanski rat. I ja ne mislim da Erdogana treba rusiti nasilnim metodama. Boze sacuvaj. Ja sam uvijek kontra nasilja. Samo smatram da mu treba nametnuti sankcije kao Milosevicevom rezimu.
Ja sam već rekao da Erdogan nije Turska te da će iza njega Turska nastaviti da postoji i da o sudbini Turske treba da odluče Turci a ne Brisel ili Washington. Turska na svu sreću nije egipat a nije ni banana republika bivše Yu tako da sankcije Turskoj nisu baš jednostavne za uvesti. Po meni prvo bi se Turska trebala razvesti od NATO pakta pa da joj uvedeš sankcije ali sa druhge strane zna zapad šta gubi tim tako da od sankcija ništa. Koliko će Erdogan vladati ja sam za to da odluči narod Turske i niko više.
- Lincoln-Burrows
#16769 Re: Republika Turska
Njemci su doveli Hitlera na vlast i nije 1945 više dato Njemcima samima da odluče ko će biti na vlasti i
kakvo će biti uređenje. Imali su i svoj Nimberg. Turska se opasno poigrava sa slobodama naroda poglavito
Kurda na svojoj teritorirji. Erdogan radi nepopularne poteze za jednog europskog političara i mislim
da bi radi sebe morao malo relaksirati izjave a ne zbog EU.
Sve u svemu Erdogan je poludiktator tako bih ga nazvao jer kad ga usporediš sa predsjednikom
Uzbekistana onda je on superdemokrata.
Islam Karimov predsjednik Uzbekistana.
Nakon raspada Sovjetskog saveza Karimov je došao na vlast 1991. godine tako što je osvojio 86% glasova. Svi njegovi protivnici su tada ili napustili zemlju ili jednostavno nestali. Na izborima 2000. godine je osvojio 92% glasova a njegov protivnik Abdulhazif Jalalov je kasnije i sam priznao da je na listi bio reda radi te da je i sam glasao za Karimova. Karimov je poznat po tome što svoje političke protivnike ubacuje u kipuću vatru a 2005. godine je vojska po njegovoj naredbi otvarala vatru na prosvjednike pri čemu je poginulo više stotina prosvjednika koji su pokopani u masovnoj grobnici.
kakvo će biti uređenje. Imali su i svoj Nimberg. Turska se opasno poigrava sa slobodama naroda poglavito
Kurda na svojoj teritorirji. Erdogan radi nepopularne poteze za jednog europskog političara i mislim
Sve u svemu Erdogan je poludiktator tako bih ga nazvao jer kad ga usporediš sa predsjednikom
Nakon raspada Sovjetskog saveza Karimov je došao na vlast 1991. godine tako što je osvojio 86% glasova. Svi njegovi protivnici su tada ili napustili zemlju ili jednostavno nestali. Na izborima 2000. godine je osvojio 92% glasova a njegov protivnik Abdulhazif Jalalov je kasnije i sam priznao da je na listi bio reda radi te da je i sam glasao za Karimova. Karimov je poznat po tome što svoje političke protivnike ubacuje u kipuću vatru a 2005. godine je vojska po njegovoj naredbi otvarala vatru na prosvjednike pri čemu je poginulo više stotina prosvjednika koji su pokopani u masovnoj grobnici.
- Drvosjeca iz Dejcica
#16770 Re: Republika Turska
A da te pitam je li Hrvatska kršila i igrala se sa pravima Srba u Hrvatskoj?Lincoln-Burrows wrote:Njemci su doveli Hitlera na vlast i nije 1945 više dato Njemcima samima da odluče ko će biti na vlasti i
- Lincoln-Burrows
#16771 Re: Republika Turska
Greške se rade i radile su se i danas se stvari popravljaju i treba prigovarati i upozoravati na sve nepravilnostiDrvosjeca iz Dejcica wrote:A da te pitam je li Hrvatska kršila i igrala se sa pravima Srba u Hrvatskoj?Lincoln-Burrows wrote:Njemci su doveli Hitlera na vlast i nije 1945 više dato Njemcima samima da odluče ko će biti na vlasti i
Nakon raspada Sovjetskog saveza Karimov je došao na vlast 1991. godine tako što je osvojio 86% glasova. Svi njegovi protivnici su tada ili napustili zemlju ili jednostavno nestali. Na izborima 2000. godine je osvojio 92% glasova a njegov protivnik Abdulhazif Jalalov je kasnije i sam priznao da je na listi bio reda radi te da je i sam glasao za Karimova. Karimov je poznat po tome što svoje političke protivnike ubacuje u kipuću vatru a 2005. godine je vojska po njegovoj naredbi otvarala vatru na prosvjednike pri čemu je poginulo više stotina prosvjednika koji su pokopani u masovnoj grobnici.Danas u svedeni na statističku grešku i to prolazi a znamo zašto je to tako. Iz te perspektive prigovarati nešto Turskoj je baš licemjerno i odurno k'o govno kada smrdi.
![]()
![]()
kako prije tako i danas. Nije uredu braniti takve (polu)diktaore ni takve pojave ni tamo ni kod nas.
- Kikibombona
#16772 Re: Republika Turska
Upravo suprotno. Turska, tacnije AKP islamisti, su polagali velike nade u Muslimansko bratstvo. AKP i MB su ideoloski veoma bliski. Da je Egipat, najvecu arapsku zemlju, preuzelo Bratstvo, lavina bi se nesumnjivo sirila, narocito na sjeveru Afrike. MB u skoro svakoj islamskoj drzavi ima svoje ogranke, narocito u zemljama Magreba. Erdogan se mogao profilisati kao lider islamskog svijeta uz pomoc MB. Egipat je strateski iznimno vazna drzava, vaznija od Turske, radi Sueckog kanala i protoka robe. Tursko-egipatski blok bio mogao vladati islamski svijetom. Jos uz to, u egipatskim teritorijalnim vodama su nedavno otkrivrne najvece rezerve plina na svijetu. Znas li sta to znaci s obzirom na blizinu Evrope!?? Poraz Bratstva je bolan udarac za AKP. To su pokazale izjave Erdogana i AKP. Vatrenu pljuvacku su izbacivali na Sisija.The 51st State wrote:Promjeni tezu,ta ti je utopijska, turska ne pretendira da osvoji pola svijeta sa nekakvom ideologijom pa da ih se mora kao suzbijati, regionalni igrac broj jedan zapada I to je to, pokoji put dobiju packu kad izlete vani ali im se u njihovoj avliji sve tolerise, tako bi bilo I kad bi recimo zapad rusijom zamjenila za strateskog partnera ali tako nesto je tesko I zamisliti.
Muhamed Mursi je odmah nakon dolaska na vlast proglasio dzihad protiv Bashara al-Asada u Siriji. Mozes misliti? MB ima znacajan uticaj u Siriji i Iraku. Da je pala Sirija, pao bi Irak, ili makar sunitski dio Iraka. Libanon, isto. To je 'strateska dubina' o kojoj je pisao Davutoglu. To su AKP snovi o vracanju Alepa, Mosula i Kirkuka pod tursku vlast. Mislis da su se oni oko toga zajebavali kao Srbi sa 'velikom srbijom', ili je u pozadini bilo ozbiljno planiranje!??? Erdogan je bio kucni prijatelj sa Asadom, pa mu je opet na samom pocetku rata zabio noz u ledja i porucio da ce sa 'bracom muslimanima' klanjati dzuma namaz u Emevijskoj dzamiji u Damasku cim tiranin bude uklonjen sa lica zemlje.
Sve se izjalovilo. Moj je utisak radi Amerike. Mozda grijesim, ne tvrdim nista, ali meni se tako cini. Amerikancima, Izraelu, zapadnom bloku uopste, ne odgovara super jaki AKP -MB blok koji ce dominirati regijom. Odgovara im stanje haosa, razjedinjenost, medjusobna mrznja. Odgovara im poslusna a ne kurcevita Turaka. Erdogan je plaho kurcevit i to ce ga kostati. Bode se sa ozbiljnim rogonjama a njemu rogovi veoma mali i tupi. Najebat ce, zapamti.
Ja bih bio na strani Erdogana u srazu sa licemjernim i oholim zapadom da se ne radi o notornom zlocincu i diktatoru. Ovako, ne mogu.
Turska je drasticno izgubila na vaznosti nakon sloma Sovjetskog saveza. Nekada su bila najbliza NATO clanica SSSR-u. U Turskoj su rasporedjene tada moderne nuklearne bombe, koje su jos tamo, sada vec kao nuklearni otpad. Prije par godina su razmatrali plan da te bombe transportuju u Rumuniju ili Bugarsku, ne sjecam se vise, ali su radi nekih komplikacija odustali. Skladista valjda nisu bila adekvatna i sl. Sovjetski savez je propao, Rusija ne predstalja narocitu prijetnju, ni vojno ni ekonomski. NATO je sada na granici sa Rusijom itd. Turska je velika i vazna zemlja, ali ni priblizno kao nekada, u vrijeme Sovjetskog Saveza. Zapad bez Turske ne gubi puno. Za njih su Arapi 100 puta vazniji, radi resursa.
Ako se Erdogan nastavi kurciti, zapad ce reagovati. Ne moze radnik jebati gazdi mater bez posljedica. Gazda ima reputaciju i kredibilitet, radnik ga mora slusati da bi sve funkcionisalo kako treba.
Zapad kaznjava Tursku na razne nacine. Visoki AKP zvanicnik, Mehmet Ali Sahin, je jucer izjavio da je Turska ulaskom u Siriju sprijecila stvaranje Velikog Kurdistana!??? Zasto se Amerika u Siriji otvoreno svrstala na stranu ogranka PKK umjesto na stranu Turske? Zasto tako grcevito brane vukojebine poput Manbidza i ranije Kobanija!??? Saberi dva i dva. Amerika nikada nije zeljela srusiti Asada, jer bi onda Sirija pala u ruke AKP i MB. Avione su digli tek kada je Kobane bio ugrozen. Njemacka je neki dan zabranila izvoz oruzja u Tursku radi ugrozavanja temeljnih ljudskih prava. Sa Holandijom zakuhali. Svicarskom, Bugarskom. Cak i Britanci opominju. Francuzi jos od ranije itd. Polako se podgrijava. Zapad nista ne radi preko noci, prvo teren pripreme. I ovdje na Balkanu su isto djelovali.
-
aratet
#16773 Re: Republika Turska
Pa nikad nije bio Bog zna lojalan saveznik, ali za vrijeme hladnog rata je i to bilo vise nego dovoljno, kada se zavrsio hladni rat i kada je Sadam malo skrenuo ps napao Kuvajt on vise nije bio njihov saveznik.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Apsurd je da je taj isti zapad podržavao Sadama jer je smatrao da je pro-zapadno orjentisan što je on jedan dobar period i bio - poslušnik zapada. Problem koji ja vidim u tome što sve dok si poslušnik zapadnih vlada možeš raditi gotovo sve i svašta, pobiti Kurde bojnim otrovima i da ti tada niko ne kaže ni "A" sve dok ne kreneš raditi po svome. To je tužno u cijeloj ovoj priči. Ja nemam dileme da li je Sadam bio diktator i loš vladar ali samo konstatujem da je danas ta fraza diktator otrcana i licemjerna jer se pokazalo X puta da zapad rado sarađuje i pomaže diktatore...ne samo Sadama.aratet wrote:
I sam Sadam je prouzrokovao dva rata, koliko je to stete u infrastrukturi, civilima itd.
Ne opravdavam ih, ali pojam diktatora danas i u ono vrijeme nije bio isti.
-
The 51st State
#16774 Re: Republika Turska
Amerikanci guraju kurdsko-arapski blok u siriji vise zbog irana I kao nekom balansu kontra rusiji nego zbog turske. Turska nema nista protiv kurdistana ali van svojih granica, tako da bi sutra jedva docekali da iracki kurdistan proglasi nezavisnost I dobije medjunarodno priznanje, uostalom sa njima su vecu u normalnim relacijama, tad bi I kurdima u turskoj svanulo jer bi mogli izburgijati tretman dostojan nacionalne manjine bez da turska ima bojazan od nekakvog velikog kurdistana, no tu su na potezu kurdi.
Ovo oko panislamizma je bio longshot, lijepo zamisljeno ali nerealno pored.toliko komplikovanih interesa koji su u kontri stime.
To oko odnosa I bitnosti turske za zapad, pa jednostavno receno zapadu je daleko bitnija turska nego zapad turskoj, u svakom smislu.
Ne sekiram se ja za turke, imaju oni uvijek par karti u rukavu...
Ovo oko panislamizma je bio longshot, lijepo zamisljeno ali nerealno pored.toliko komplikovanih interesa koji su u kontri stime.
To oko odnosa I bitnosti turske za zapad, pa jednostavno receno zapadu je daleko bitnija turska nego zapad turskoj, u svakom smislu.
Ne sekiram se ja za turke, imaju oni uvijek par karti u rukavu...
-
MUNAFIK
#16775 Re: Republika Turska
Ovdje ljudima nije izgleda jasno da odnosi Turske prema KURDIMA nemaju nikakve veze sa odnosom zapada i Turske...
Zapad ne interesuju Kurdi... Niti ih interesuje je li Erdogan diktator ili najveći liberal na planeti zemlji ili je možda hipik... to nema nikakve veze sa tim jel Holandija dopustila turskim ministrima da slete ili ne... Ili kako neko kritikuje Erdogana ili ga hvali.
Sve su samo INTERESI i to je to... Kurdi ili Turci ili Sirijci mogu ginuti i na milione biti protjerani ili medjusobno se poklat itd... Dok ne diraju interese ZAPADA I KAPITALA nece niko ništa konkretno ni uraditi.
Dakle da li je ERDOGAN diktator ili ne apsolutn ništa ne znaci u svemu ovome... Reakcija zapada dolazi samo ako Erdogan uradi nešto što ugrožava njihove interese i to je to...
Moje licno mišljenje o Erdoganu je pozitivno... Problem Kurda nije on napravio, to je problem koji će tu biti ma ko vodio Tursku, zato je smiješno kako se ovo prišiva Erdoganu... Realni pokazatelji njegove vladavine su pozitivni. A ako uzmemo u obzir vrijeme i mjesto gdje se nalazi Turska normalno je da IMA PROBLEMA uz to sve Erdogan vodi Tursku u pozitivnom smijeru kroz ustavne promjene... E sad treba bit pošten da tako i jaca vladavina naroda a slabi vladavina vojske ali naravno ne odgovara to svima.
A Kiki ovo tvoje navijanje o Kurdima je fakat dosadno, ja licno znam Kurde koji gotive Erdogana, ljudi su realni i pošteni, rade i žive dobro i prvi oni bi imali tebi svašta reći na ovu propagandu koju širiš!
I da dodam... PUNO je Kurda koji gotive Erdogana i smatraju ga svojim predsjednikom a to naravno ne odgovara tvojoj propagandi.
Zapad ne interesuju Kurdi... Niti ih interesuje je li Erdogan diktator ili najveći liberal na planeti zemlji ili je možda hipik... to nema nikakve veze sa tim jel Holandija dopustila turskim ministrima da slete ili ne... Ili kako neko kritikuje Erdogana ili ga hvali.
Sve su samo INTERESI i to je to... Kurdi ili Turci ili Sirijci mogu ginuti i na milione biti protjerani ili medjusobno se poklat itd... Dok ne diraju interese ZAPADA I KAPITALA nece niko ništa konkretno ni uraditi.
Dakle da li je ERDOGAN diktator ili ne apsolutn ništa ne znaci u svemu ovome... Reakcija zapada dolazi samo ako Erdogan uradi nešto što ugrožava njihove interese i to je to...
Moje licno mišljenje o Erdoganu je pozitivno... Problem Kurda nije on napravio, to je problem koji će tu biti ma ko vodio Tursku, zato je smiješno kako se ovo prišiva Erdoganu... Realni pokazatelji njegove vladavine su pozitivni. A ako uzmemo u obzir vrijeme i mjesto gdje se nalazi Turska normalno je da IMA PROBLEMA uz to sve Erdogan vodi Tursku u pozitivnom smijeru kroz ustavne promjene... E sad treba bit pošten da tako i jaca vladavina naroda a slabi vladavina vojske ali naravno ne odgovara to svima.
A Kiki ovo tvoje navijanje o Kurdima je fakat dosadno, ja licno znam Kurde koji gotive Erdogana, ljudi su realni i pošteni, rade i žive dobro i prvi oni bi imali tebi svašta reći na ovu propagandu koju širiš!
I da dodam... PUNO je Kurda koji gotive Erdogana i smatraju ga svojim predsjednikom a to naravno ne odgovara tvojoj propagandi.