Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
MacBeth

#1676 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by MacBeth »

'Ajmo sad o jednoj drugoj temi i bilo bi mi veoma drago da mi stosta ispricate u vezi toga. Posebno bi me radovalo ako bi @dezurni kriticar replicirao, jer on to sve fino i na tenane objasni. :-D
Naime LORIS ZGRADA! Posto nisam rodjeni Sarajlija, a tu zivim vec par godina, cuo sam raznih prica/teorija u vezi iste u periodu opsade grada. Jedna teorija kaze da je Loris zgrada bila nicija zemlja, druga da su je drzali popola ARBIH i VRS (sto meni ipak malo cudno zvuci), a treca da ju je drzala samo ARBiH. Ova zadnja ima osnove, zato sto je zgrada totalno izbusena sa one strane koja gleda prema Grbavici. Sta je tacno?? Postoje li neke interesantne price/anegdote iz rata vezane za ovaj objekat?

I jos nesto: Jeli linija razgranicenja na potezu Vraca-Hrasno brdo isla (odprilike) u liniji sa zgradom Loris (to jest pravo "nagore") ili vise prema pekari AS? Ovo pitam jer imam neke rodbine koja zivi na Vracama (znam da je njihova kuca bila pod kontrolom VRS), ali nikako ne mogu da ustanovim koliko je od te kuce bila linija razgranicenja. By the way, kuca je od Zeljinog stadiona udaljena odprilike nekih 300 metara vazdusne linije. Tacno iznad stadiona!

Hvala unaprijed svima na replici!
PM72

#1677 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Zgrada Lorisa je bila "ničija" zemlja do polovine juna 1992 kad je nas 15 policajaca i 10 momaka iz TO ,na svoju ruku,odlučilo da pretrčimo parking i da se stacioniramo u zgradi.Nikakve više komande nije bilo a to smo uradili ponajviše iz razloga što je zgrada bila krcata oružjem bivših stanara-oficira JNA.Mislili smo samo pretresti zgradu i uzeti oružje ali smo ostali dan,dva...i onda se to odužilo.Uostalom,nije te imao ko smjeniti. :( problem je bio doći do zgrade jer su nas gađali sa položaja iznad stadiona tako da smo smjene obavljali po noći.Bio što si založen u slučaju napada tako da smo se spremili na borbu do kraja jer povlačenja nije bilo a na zarobljavanje niko nije ni pomišljao.

Trocadero,
Taj Zlatan iz Lužana je zaista bio crn,pogolema stoka a živio je u Lužanima.Prezivao se J.Imao je dva brata koji su puhnuli na zapad a on je ostao da ratuje,jel u gardi ,arkanovcima ili kod Brneta -nisam siguran.Bio je u prvim redovima a mati mu Muslimanka.Poslije rata se vratio u Lužane a mogao je glavu izgubiti kad su ga neki ljudi prepoznali.Sad je preko okeana i prodao je stan.Ti bi ga trebao znati jer si opisivao akcije u kojima si bio a i on je tu učestvovao.Nije kakav čovjek,ja to opisujem krmak na kvadrat.Lično se znamo,čak sam i sjedio s njim na jednoj svadbi kad mu je prvi rođak skočio zavrat i umalo ga nije flašom zaklao.Prije toga je popio pa počeo kenjati i hvalisati se.Zaboravio jadan gdje je i skim u društvu.Uglavnom,umalo i ja ne fasovah razvađajući budale.
goran16v

#1678 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

@PM72
Kratno pitanje: Da li sam dobro upamtio bizaran detalj koji sam cuo negdje krajem 92 da su u zgradi Lorisa cak i zivjeli neki ljudi tako da su se desavale cudne stvari tipa prolazis kroz prostemane zidove i uredno prodjes pored ljudi kroz njihov stan?
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#1679 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by crysis »

goran16v wrote:@PM72
Kratno pitanje: Da li sam dobro upamtio bizaran detalj koji sam cuo negdje krajem 92 da su u zgradi Lorisa cak i zivjeli neki ljudi tako da su se desavale cudne stvari tipa prolazis kroz prostemane zidove i uredno prodjes pored ljudi kroz njihov stan?
nije istina, prostemani zidovi su bili ispod stanova u onim poslovnim prostorima iznad radnji. a ljudi su zivjeli u lorisu citavo vrijeme ( naravno oni koji nisu htjeli otici na sigurnije mjesto )
trocadero

#1680 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trocadero »

ПМ,
Вјероватно је то тај Злаја. Мада је мени био више неки шминкер него ратник! Пуштао музику током рата у "Хедонији" а са истом благе везе. Колико се сјећам он се врло брзо после Дејтона вратио на Илиџу и оженио муслиманку?
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#1681 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by crysis »

PM72 wrote:Zgrada Lorisa je bila "ničija" zemlja do polovine juna 1992 kad je nas 15 policajaca i 10 momaka iz TO ,na svoju ruku,odlučilo da pretrčimo parking i da se stacioniramo u zgradi.Nikakve više komande nije bilo a to smo uradili ponajviše iz razloga što je zgrada bila krcata oružjem bivših stanara-oficira JNA.Mislili smo samo pretresti zgradu i uzeti oružje ali smo ostali dan,dva...i onda se to odužilo.Uostalom,nije te imao ko smjeniti. :( problem je bio doći do zgrade jer su nas gađali sa položaja iznad stadiona tako da smo smjene obavljali po noći.Bio što si založen u slučaju napada tako da smo se spremili na borbu do kraja jer povlačenja nije bilo a na zarobljavanje niko nije ni pomišljao.

Trocadero,
Taj Zlatan iz Lužana je zaista bio crn,pogolema stoka a živio je u Lužanima.Prezivao se J.Imao je dva brata koji su puhnuli na zapad a on je ostao da ratuje,jel u gardi ,arkanovcima ili kod Brneta -nisam siguran.Bio je u prvim redovima a mati mu Muslimanka.Poslije rata se vratio u Lužane a mogao je glavu izgubiti kad su ga neki ljudi prepoznali.Sad je preko okeana i prodao je stan.Ti bi ga trebao znati jer si opisivao akcije u kojima si bio a i on je tu učestvovao.Nije kakav čovjek,ja to opisujem krmak na kvadrat.Lično se znamo,čak sam i sjedio s njim na jednoj svadbi kad mu je prvi rođak skočio zavrat i umalo ga nije flašom zaklao.Prije toga je popio pa počeo kenjati i hvalisati se.Zaboravio jadan gdje je i skim u društvu.Uglavnom,umalo i ja ne fasovah razvađajući budale.

blagi boze ispade policija odradila citav loris, a bili samo na dva zadnja ulaza ( prema palmi ). na svakom ulazu bilo po 5 ljudi . ja bio na devetki kao ispomoc sa policijom, presaltali me sa petice. ostale ulaze je uzela tadasnja TO. pretrcali parking i usli u skloniste ( atomsko ) , kako su tada rekli i nakon kraceg boravka u njemu poceli zauzimat ulaze. policija nije bila duze od 7 dana , dok je TO ( poslije ARBiH) drzala loris do kraja rata
goran16v

#1682 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

crysis wrote:
nije istina, prostemani zidovi su bili ispod stanova u onim poslovnim prostorima iznad radnji. a ljudi su zivjeli u lorisu citavo vrijeme ( naravno oni koji nisu htjeli otici na sigurnije mjesto )
Pa eto, negdje na 1/2 do istine, bili su prostemani zidovi, sto ne normalno ali neki su zivjeli na samoj 1. liniji sto je samo po sebi dovoljno bizarno.
sinuhe

#1683 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sinuhe »

Jadni ljudi. Tesko je tu ostati normalan.
crysis

#1684 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by crysis »

goran16v wrote:
crysis wrote:
Pa eto, negdje na 1/2 do istine, bili su prostemani zidovi, sto ne normalno ali neki su zivjeli na samoj 1. liniji sto je samo po sebi dovoljno bizarno.

nije na pola puta do istine nego je istina, cuj neki su zivjeli na prvoj liniji , pa citav trg heroja je bila prva linija , sta bi rekao za one zgrade pored ceste kuda prolazi trola , i tu su zivjeli ljudi i u palmi su zivjeli ljudi, pa ona zgrada preko puta pumpe i strojorada
goran16v

#1685 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Nekako s proljeća wrote:
Nekako s proljeća wrote:Image

Uploaded with ImageShack.us
Na prvim stranama teme imas tražene informacije . Ako nama nije bilo mrsko pisati, ne bi ni tebi trebalo pročitati.
Malo sam gledao ovu mapu, na njoj su benz. pumpa, OHR, kifla i komplet crvena zgrada u Kovacicima pod kontrolom VRS-a, a bili su pod kontrolom ARBiH. Takodjer, na zapadnoj strani Strojorad je oznacen kao teritorija pod kontrolom VRS-a, a mislim da na ovoj temi ima par fotosa ex M. Djuraskovica slikanih s nase strane iz Strojorada sto znaci da je batr jedno vrijeme bio pod nasom kontrolom ili mozda grijesim.
goran16v

#1686 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

crysis wrote:
goran16v wrote:
crysis wrote:

nije na pola puta do istine nego je istina, cuj neki su zivjeli na prvoj liniji , pa citav trg heroja je bila prva linija , sta bi rekao za one zgrade pored ceste kuda prolazi trola , i tu su zivjeli ljudi i u palmi su zivjeli ljudi, pa ona zgrada preko puta pumpe i strojorada
To je naravno istina, ali sam sa ovih 1/2 mislio na detalj da je kroz istemane zidove vojska kroz zgradu prolazila ljudima kroz stanove, ali PM pise da se nije prolazilo kroz stanove nego da zidovi bili istemani u kancelarijama na visokom prizemlju, pa tako jesu prolazili kroz zidove, jesu ljudi zivjeli ali im bas nisu marsirali kroz dnevne boravke.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1687 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

a to smo uradili ponajviše iz razloga što je zgrada bila krcata oružjem bivših stanara-oficira JNA
I, @PM72, nađoste li to silno oružje?

Prvo, zgrada "LORIS-a" je bila pola-popola sa "oficirskim" stanovima. Odnosno, ona polovina prema "Željinom" je bila "civilna". Hajde da si to rekao za zgradu "PALMA" koja je bila 100% "oficirska, ili one 4-spratne zgrade na Trgu Pere Kosorića - od "BAZARA" prema kotlovnici - isto "oficirske". Nejse...

Ali najviše me nervira to "pronalaženje" arsenala naoružanja po stanovima :-) Mi NIKADA, ali nikada nismo našli ništa od vojnog naoružanja po stanovima. Najčešće su se "otkrića" svodila na lovačke dvocjevke, poneki karabin i nešto pištolja (TT-ci i uglavnom CZ 7.65mm) koje su, jelte, munjevito zaduživali organizatori otpora. I neka su, koji će mi kurac utoka kad se botrim protiv VBR-a.

Ili mi nismo dobro tražili, ili smo bili prezauzeti "višim ciljevima" kao npr. podmetanjem ličnog naoružanja ili bombi pod recimo veš mašine po srpskim stanovima, nakon čega bi slijedio poziv na "informativni razgovor" domaćina, ekspresno iseljenje čitave familije koja je naprasno odlučila da ide na "razmjenu" i odmah potom useljenje "napaćene prognaničke porodice" koja se uglavnom sastojala od jednog člana ženskog pola, a koja je, gle čuda, bila intimno bliska sa lokalnim komandantom :lol:

Ne znam ni dan danas... :izet:
Last edited by Woody on 23/09/2013 09:29, edited 1 time in total.
crysis

#1688 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by crysis »

vidi u pocetku dok nismo prorokali te zidove isli smo preko krova, znaci popnes se na 8 sprat i trcis preko krova do destinacije, al je to vremenom postalo malo zajebano, pa smo morali probit te zidove.
trocadero

#1689 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trocadero »

Eх,Woodу,
Кецмановић млађи, све то фино изнио у не баш тако"лошој" књизи "Топ је био врео" :D
Да видимо хоће ли ускоро филм по тој књизи бити "танка кака"?
Dozer

#1690 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

Ne upratih tu knjigu... Ima li kakav link na nju? I sta kaze Kecman mladji? Jel' i njemu sve podmetnuto :D
LBVIEW

#1691 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by LBVIEW »

Dozer wrote:Ne upratih tu knjigu... Ima li kakav link na nju? I sta kaze Kecman mladji? Jel' i njemu sve podmetnuto :D
Ma jasta je, gdje si ti vidio da su Srbi prihvatili poklonjeno oruzje, mi smo sve to, od Bosanskog Novog do Trebinja
sanjali. :-) A knjiga onog pocetnika Kecmanovica je od koristi na samo jednom mjestu-zahodu.
PM72

#1692 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Crysis,

Naravno da je policija "odradila" Loris,nemoj se ništa ibretiti.Ja sam taj koji je PM-om pokrivao pretrčavanje u ulijetanje u Loris.Da bi došao do Lorisa morao si proći pored policije na bunkerima.Fino sam napisao,15 policajaca i 10 momaka iz TO-a.Jesi li ti tada bio - ne znam,možda i jesi ali nemoj naš (policijski) angažman i požrtvovanje bacati pod noge.Nas je tada vodio policajac sa brkovima (umro je a nije bio komandir).Fino sam napisao i koliko smo dana bili.

Sem jedne automatske puške,par pištolja (između ostalog i magnum) ništa spektakularno nismo pronašli.A mislili smo da oružja ima više nego u Faletićima.Bilo je doduše uniformi ali onih SMB dok je jednu jedinu makirnu uniformu našao ( i obukao) moj drug F.To je ona sa šarama a'la Kukanjac.Oni koji su tih dana bili u Lorisu "dobro" su prošli.Što se tiče logistike.Od viskija do sireva.Ali,niko od njih nije ništa ponio kući.To vam je istina što se tiče Lorisa.

Trocadero,

Moguće je da je to taj Zlaja.Jedno vrijeme je u taj stan privodio ukrajinke i moldavke pa je radnja "proradila".Moguće je da se i oženio ,ne znam samo znam da je sad preko bare.
crysis

#1693 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by crysis »

PM72 wrote:Crysis,

Naravno da je policija "odradila" Loris,nemoj se ništa ibretiti.Ja sam taj koji je PM-om pokrivao pretrčavanje u ulijetanje u Loris.Da bi došao do Lorisa morao si proći pored policije na bunkerima.Fino sam napisao,15 policajaca i 10 momaka iz TO-a.Jesi li ti tada bio - ne znam,možda i jesi ali nemoj naš (policijski) angažman i požrtvovanje bacati pod noge.Nas je tada vodio policajac sa brkovima (umro je a nije bio komandir).Fino sam napisao i koliko smo dana bili.

Sem jedne automatske puške,par pištolja (između ostalog i magnum) ništa spektakularno nismo pronašli.A mislili smo da oružja ima više nego u Faletićima.Bilo je doduše uniformi ali onih SMB dok je jednu jedinu makirnu uniformu našao ( i obukao) moj drug F.To je ona sa šarama a'la Kukanjac.Oni koji su tih dana bili u Lorisu "dobro" su prošli.Što se tiče logistike.Od viskija do sireva.Ali,niko od njih nije ništa ponio kući.To vam je istina što se tiče Lorisa.

Trocadero,

Moguće je da je to taj Zlaja.Jedno vrijeme je u taj stan privodio ukrajinke i moldavke pa je radnja "proradila".Moguće je da se i oženio ,ne znam samo znam da je sad preko bare.

PM
ja sam bio u policiji i kasnije presao u TO , bio u policiji kad nas je 12 drzalo trg i radili u smjenama 24/24.
medju prvima usao u loris, i ostao u njemu 15 dana. 10 ljudi nije moglo pokrit 7 ulaza, ako sam napisao da je bilo 5 ljudi po ulazu. nemozes rec da ste ga vi odradili , jer su u toj akciji bile jedinice sa Trga , INE, i MUP-a kod dzamije preko puta INE. tako da znam sve oko toga.
Last edited by crysis on 23/09/2013 13:34, edited 1 time in total.
karanana

#1694 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

pa PM72 ti je dzamijski. znate se garant.
PM72

#1695 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

karanana wrote:pa PM72 ti je dzamijski
:lol: :lol: :lol: misliš - miš?
ja sam bio u policiji i kasnije presao u TO , bio u policiji kad nas je 12 drzalo trg i radili u smjenama 24/24.
medju prvima usao u loris, i ostao u njemu 15 dana. 10 ljudi nije moglo pokrit 7 ulaza, ako sam napisao da je bilo 5 ljudi po ulazu. nemozes rec da ste ga vi odradili , jer su u toj akciji bile jedinice sa Trga , INE, i MUP-a kod dzamije preko puta INE. tako da znam sve oko toga.
Crysys,

Onda se mi lično znamo jer sam ja jedan od tih 12 ljudi koji su držali Trg...rahmetli Bajro ,Kukić...nastavi niz
Last edited by PM72 on 23/09/2013 13:37, edited 1 time in total.
crysis

#1696 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by crysis »

mene su zvali Čola , pa me mozda znas a mozda i ne
PM72

#1697 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

crysis wrote:mene su zvali Čola , pa me mozda znas a mozda i ne
E.Č.?
crysis

#1698 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by crysis »

PM72 wrote:
crysis wrote:mene su zvali Čola , pa me mozda znas a mozda i ne
E.Č.?
S.Č
PM72

#1699 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

To mi ništa ne kaže...sjećaš li se grupe Alpašinaca?
crysis

#1700 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by crysis »

PM72 wrote:To mi ništa ne kaže...sjećaš li se grupe Alpašinaca?
to mi nista negovori aj mi daj nesto poblize, detalj
Post Reply