Snijeg sirom BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
loudness

#1676 Re: Snijeg sirom BiH

Post by loudness »

Najpouzdaniji link barem za Sarajevo i još neke gradove (Zenicu i Neum), koji imaju pored manuelnih i automatske meteorološke stanice.
Šalju podatke svakih 1h vremena (odnosno u 13-toj minuti poslije svakog punog sata) i isti se trenutačno ažuriraju na Web stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH:

http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/tabelasa.php
..................................................................................
Ažurirano: 9.2.2012. u 02:13h u Sarajevu
Temperatura: -17.1°C

Vlaga: 75 %

Pritisak: 951.4 hPa

Brzina vjetra: 1.3 m/s

Smjer vjetra: sjeveroistočni
..................................................................................

Podaci su sa automatske meteorološke stanice na Bjelavama u Sarajevu !

Za Zenicu:

http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/tabelaze.php,
...................................................................................
Ažurirano: 9.2.2012. u 02:13h u Zenici
Temperatura: -18.2°C

Vlaga: 83 %

Pritisak: 988.6 hPa

Brzina vjetra: 2.2 m/s

Smjer vjetra: jugoistočni
...................................................................................
,

a za Neum:

http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/tabelane.php
....................................................................................
U Neumu nema struje, pa trenutno nema ni aktuelnih podataka !
....................................................................................

Iz tabela je vidljivo, da tokom ove noći, svaki sat, temperatura opada za 1,3°C >> Opasna hladnoća :shock: :(
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#1677 Re: Snijeg sirom BiH

Post by odesveuhonduras »

Image
Bosnolog

#1678 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Bosnolog »

Ministar trgovine u Vladi Federacije BiH Milorad Bahilj: Zbog mrtvih neko mora odgovarati
Tražit ću utvrđivanje odgovornosti, ne samo za neorganiziranost u Mostaru nego i u drugim krajevima FBiH

Autor Semira DEGIRMENDŽIĆ | Objavljeno 09.02.2012. u 06:07

Bahilj: Prijeti i privatnom tužbom
Federalni ministar trgovine Milorad Bahilj ogorčen je nesposobnošću gradskih vlasti u Mostaru i drugih institucija da izađu nakraj s problemima koje je sa sobom donio nezapamćeni snijeg.

U razgovoru za "Dnevni avaz" Bahilj ne krije ljutnju zbog toga što, kako kaže, ima osjećaj da niko neće odgovarati zato što su ljudi umirali od hladnoće zbog nečijeg nemara te što se ne nađu krivci koji su zamalo doveli do tragedije na području Salakovca.
Grad slučaj
Jesu li Vlada FBiH i federalne institucije mogle učiniti nešto više za Mostar kako ne bi došlo do situacije u kojoj je grad na Neretvi danas?

- Mostar je grad slučaj, to se zna, a sada je i potvrđeno. Za katastrofu koju proživljavamo posljednjih dana, ne može se kriviti Federalna vlada. To kažem i građanima koji me ovih dana zaustavljaju i pitaju isto. Ovdje vlada HDZ. Gradonačelnik Ljubo Bešlić jedino što je znao uraditi jeste da je proglasio elementarnu nepogodu i uveo radnu obavezu za muškarce. A ni to nije morao. Ovdje je elementarna nepogoda od 1992., otkako je HDZ na vlasti. Zato kažem da ne može ovdje Vlada ništa, zna se ko ovdje drži sve konce u rukama.
Važi li radna obaveza i za Vas, jeste li se odazvali pozivu?

- Nisam nenormalan da se odazivam i da im ja čistim snijeg, a oni koji su plaćeni za to sjede i ništa ne rade. Dokazali su koliko su nesposobni i neodgovorni kada su u prošli petak u 23 sata zaustavili čišćenje cesta od snijega koji je tek počeo padati i poslali ljude kući na spavanje. Ujutro je već bilo skoro metar snijega i do poslijepodneva nisu mogli doći do mašina. Sve je to utjecalo i na onako sporu akciju spašavanja ljudi zametenih u Salakovcu.

Tragediju u Salakovcu izbjegle su i Vaše supruga i kćerka. Jeste li zbog te činjenice još više ogorčeni?

- Možda jesam lično pogođen, ali zaboravimo moju suprugu i kćerku. Govorimo o tome ko je donio odluku da se obustavi čišćenje u trenutku kada se još moglo nešto učiniti za oko 100 ljudi koji su bili zameteni u Salakovcu. Ko je odlučio te ljude ostaviti na cjedilu u snijegu, da se smrznu? Zašto je grtalicama i spasiocima trebalo 25 sati da očiste 100 metara i dođu do tih ljudi? Šta da je neko umro? Ja tražim odgovore na ta pitanja.

Privatna tužba

Hoćete li ih tražiti na sjednici Vlade FBiH u Sarajevu?

- Zbog ove situacije ja neću moći prisustvovati sjednici, jer ne mogu doći do Sarajeva, ali na prvoj narednoj tražit ću da bude utvrđena odgovornost, ne samo za ovakvo ponašanje u Mostaru nego svugdje gdje je bilo sličnih slučajeva. To je nedopustivo. Kod nas je najvažnije da se na TV-u kaže da je stanje elementarne nepogode, da se ulažu nadljudski napori i da se protiv prirode ne može. Pa, šta bi u Sibiru ljudi radili da se ponašaju ovako kao kod nas, onda bi ove godine tek preklanjski snijeg čistili!
Zbog stanja u Istocnog Mostaru i praznih skladista zaliha uglja za termoelektrane i gradske kotlovnice te losu organizaciju ciscenja puteva i spasavanja ugrozenih gradana mnogi moraju zavrsiti ne samo vam fotelje vec biti i krivicno gonjeni,to jest zavrsiti u zatvoru,Zivoti su izgubljeni a bojim se da ce ih biti jos,... :(
ArmandoSA

#1679 Re: Snijeg sirom BiH

Post by ArmandoSA »

Meni u autu jutros oko 7 sati pokazivalo -20 stepeni
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#1680 Re: Snijeg sirom BiH

Post by antimobbing »

A_I_ wrote: Pola te elite od govana ti zivi gore ;-)

Al bas je indikativno i simptomaticno da su kreatori priloga dosli pred zakrcenu vikendicu (ko fol pokazujuci za koga se odrzava put za Poljine) umjesto pred neke od onih kojima se ne smije zamjerati a garant im je kapija cakum pakum ociscena od strane Rad-ovaca i marve ala onaj jedan tjelohranitelj koji neki dan rece kako mu je sef trazio da dodje i ocisti mu avliju.

Eh da bi oni mogli lagodno s posla i na poso - Rad Him ocisti prije nego citavim naseljima s hiljadama radne marve od cijih poreza ovi prvi finansiraju iste te Poljine :x
Ti s Poljina su nasi 1% :!:
http://www.dnevniavaz.ba/globus/svijet/ ... ubica.html
Ateista

#1681 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Ateista »

Meni je pokazivao i -24. :-)
A_I_

#1682 Re: Snijeg sirom BiH

Post by A_I_ »

Ateista wrote:Meni je pokazivao i -24. :-)
U autu ili ispred kuce/stana?
fapmasina

#1683 Re: Snijeg sirom BiH

Post by fapmasina »

Kod mene na balkonu -23!
Jutros zaleđen stigao do posla!
Ateista

#1684 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Ateista »

A_I_ wrote:
U autu je pokazivao, ali temperatura se valjda mjeri van auta.
ultima_palabra

#1685 Re: Snijeg sirom BiH

Post by ultima_palabra »

Manje više sve prognoze pokazuju da bi od utorka trebali imati normalno zimsko vrijeme, znači neki zdravi jednocifreni minus sa tendencijom blagog otopljavanja :D
arzuhal

#1686 Re: Snijeg sirom BiH

Post by arzuhal »

Nagađaju li prognoseri koliko će pasti snijega za vikend?

Sjetim se komšije Rame, taj bi izašao čim počne snijeg padat, pa ga hvatao u zraku, svaku pahulju i odmah bacao preko ograde...
sinuhe

#1687 Re: Snijeg sirom BiH

Post by sinuhe »

Do -20 C ne trebate duge gace.
arzuhal

#1688 Re: Snijeg sirom BiH

Post by arzuhal »

sinuhe wrote:Do -20 C ne trebate duge gace.
Stari bi rekli:''Dok god u imenu mjeseca ima slovo ''R'', ne skidaj dugih gaća!''
madner

#1689 Re: Snijeg sirom BiH

Post by madner »

arzuhal wrote:Nagađaju li prognoseri koliko će pasti snijega za vikend?

Sjetim se komšije Rame, taj bi izašao čim počne snijeg padat, pa ga hvatao u zraku, svaku pahulju i odmah bacao preko ograde...
Tako i moj stari kaze, jerbo onda je jos lak za manipulaciju :D
A_I_

#1690 Re: Snijeg sirom BiH

Post by A_I_ »

Ateista wrote:
A_I_ wrote:
Ma naravno ne bukvalno unutar :)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1691 Re: Snijeg sirom BiH

Post by plain vanilla »

u Mostaru situacija jako losha :-)

istocni dio nema struje, nestaje hrane, a i ono hrane sto ima je poskupilo

svijeca 5KM, jaje 0,5 KM, lopate preko 100 KM :-) :-)
karanana

#1692 Re: Snijeg sirom BiH

Post by karanana »

onako, cisto prateci vijesti, mislim da se veoma malo radi na nekoj konkretnijoj pomoci mostaru izvana. znam svi su se o sebi zabavili, ali mislim da je dole najteze a toliko ljudi.
plain vanilla

#1693 Re: Snijeg sirom BiH

Post by plain vanilla »

karanana wrote:onako, cisto prateci vijesti, mislim da se veoma malo radi na nekoj konkretnijoj pomoci mostaru izvana. znam svi su se o sebi zabavili, ali mislim da je dole najteze a toliko ljudi.
elektroprivreda se ogradila, nije do njih..zapadni dio ima struju..a oko 13 000 domacinstava nema struju

odmah se pojavili profiteri, dabogda im za lijekove zatrebalo
suncica24

#1694 Re: Snijeg sirom BiH

Post by suncica24 »

Namjeravaju li Toplane produziti grijanje tokom cijele noci, buduci da su temperature ovako niske?
muha_sa

#1695 Re: Snijeg sirom BiH

Post by muha_sa »

plain vanilla wrote:u Mostaru situacija jako losha :-)

istocni dio nema struje, nestaje hrane, a i ono hrane sto ima je poskupilo

svijeca 5KM, jaje 0,5 KM, lopate preko 100 KM :-) :-)
man se ba price :-) jesil hemijskom juce mlatarala :? sirotanovickom :lol:
suncica24

#1696 Re: Snijeg sirom BiH

Post by suncica24 »

plain vanilla wrote:
karanana wrote:onako, cisto prateci vijesti, mislim da se veoma malo radi na nekoj konkretnijoj pomoci mostaru izvana. znam svi su se o sebi zabavili, ali mislim da je dole najteze a toliko ljudi.
elektroprivreda se ogradila, nije do njih..zapadni dio ima struju..a oko 13 000 domacinstava nema struju

Uputiti poziv vojsci (nasoj i EUFORu) da pomognu sa opravkom dalekovoda?
A sto se hrane tice... :x
maximilijana

#1697 Re: Snijeg sirom BiH

Post by maximilijana »

suncica24 wrote:
plain vanilla wrote:

Uputiti poziv vojsci (nasoj i EUFORu) da pomognu sa opravkom dalekovoda?
A sto se hrane tice... :x

vojska zauzeta GRAS-om :)
tuzno..nama bitan tramvaj da proradi..a u MOstaru haos... :(
plain vanilla

#1698 Re: Snijeg sirom BiH

Post by plain vanilla »

muha_sa wrote: man se ba price :-) jesil hemijskom juce mlatarala :? sirotanovickom :lol:
jok ja, ne mogu se ja somladinom otimat' za lopatu
ako sam stara za udaju, stara sam i za lopatu :evil: :lol:
Ateista

#1699 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Ateista »

A_I_ wrote:
Ateista wrote:
A_I_ wrote:
Ma naravno ne bukvalno unutar :)
Ma reko da naglasim, za svaki slucaj. :D
Ateista

#1700 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Ateista »

suncica24 wrote:Namjeravaju li Toplane produziti grijanje tokom cijele noci, buduci da su temperature ovako niske?
Produzili su vec sat vremena, CAK do 23 sata, sta hoces vise, oni ti daju prst ti bi cijelu ruku... :lol: :lol:
Post Reply