Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Saka

#1676 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Patriotska_Liga wrote:Onom ko nije fukara jelde ne može se desit da nema cvonjka na računu pa mu dođe svejedno jel mu limit odobrava banka, Visa ili uopšte nema limita. Meni stalno nude iz banke da mi odobre minus od 2-3 stoje, al ja neću, trošim što imam i ne treba mi, čak nikad nisam ni blizu nule. Al eto ispado fukara jer koristim Visu Electron, jedinu karticu s kojom mogu apsolutno sve što želim.
Ne, cijela je BiH tretirana fukarski jer nije bila nijedna banka da odobrava debitne kartice koje imaju povjerenja u svoje klijente. Sve dosad.
A sa Master Card Unicredita možeš SVE osim primanja novca sa PayPal-a, to je jedina praktična razlika. S tim da Master Card može još i puno više u odnosu na VISA electron. Dakle kome ne treba da prima novac s PayPal-a bolje mu je uzeti Master Card debitnu nego VISA electron.
Last edited by Saka on 01/03/2016 23:35, edited 1 time in total.
Patriotska_Liga

#1677 Re: Raiffeisen banka

Post by Patriotska_Liga »

Saka wrote:
Patriotska_Liga wrote:Onom ko nije fukara jelde ne može se desit da nema cvonjka na računu pa mu dođe svejedno jel mu limit odobrava banka, Visa ili uopšte nema limita. Meni stalno nude iz banke da mi odobre minus od 2-3 stoje, al ja neću, trošim što imam i ne treba mi, čak nikad nisam ni blizu nule. Al eto ispado fukara jer koristim Visu Electron, jedinu karticu s kojom mogu apsolutno sve što želim.
Ne, cijela je BiH fukara jer nije bila nijedna banka da odobrava debitne kartice koje imaju povjerenja u svoje klijente. Sve dosad.
A sa Master Card Unicredita možeš SVE osim primanja novca sa PayPal-a, to je jedina praktična razlika, osim što Master Card može još i puno više. Dakle kome ne treba da prima novac s PayPal-a bolje mu je uzeti Master Card debitnu nego VISA electron.
Šta konkretno ti možeš sa tim MasterCard-om a da ja ne mogu s Visom. Znači pusti limite, minuse, povjerenja. Znači šta si ti kupio, prodao, gdje si primio novac, uradio bilo šta što ne može neko sa Visom Electron?

Nije samo PayPal, ima još payment procesora koji problematizuju MasterCard izdat u BiH.
Saka

#1678 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Patriotska_Liga wrote:
Saka wrote:
Ne, cijela je BiH fukara jer nije bila nijedna banka da odobrava debitne kartice koje imaju povjerenja u svoje klijente. Sve dosad.
A sa Master Card Unicredita možeš SVE osim primanja novca sa PayPal-a, to je jedina praktična razlika, osim što Master Card može još i puno više. Dakle kome ne treba da prima novac s PayPal-a bolje mu je uzeti Master Card debitnu nego VISA electron.
Šta konkretno ti možeš sa tim MasterCard-om a da ja ne mogu s Visom. Znači pusti limite, minuse, povjerenja. Znači šta si ti kupio, prodao, gdje si primio novac, uradio bilo šta što ne može neko sa Visom Electron?

Nije samo PayPal, ima još payment procesora koji problematizuju MasterCard izdat u BiH.
Pa upravo sam naveo gore, sa ovim Master Card možeš platiti u avionu, sa VISA electron ne možeš. Možeš platiti i ako se izgubi kontakt s bankom na prodajnom mjestu, pa plaćanje ide brže jer ne čekaš uspostavu veze s bankom.

Dalje, mogu opteretiti kredit umjesto stanja na računu. Recimo, chekiraš se u hotel, oni ti odmah rezervišu 400-500 EUR sa kartice. Te pare ti se ne skidaju s računa već se samo blokiraju i služe kao garancija da nešto ne uništiš u sobi itd. Poslije ti te pare oslobode, nakon što naplate račun. E sa VISA electron moraš te pare imati na računu, a ja sa Master Card debit (ili pravom VISA debit) mogu za ove svrhe opteretiti kredit, tu rezervaciju ne osjetim i sve s računa mi je slobodno za provod i shopping.

Ima tu sigurno još pogodnosti. Naravno ako je tebi stalo samo do online kupovine, nećeš putovati, nećeš letiti, nećeš u shopping u inostranstvo, super, biraj šta misliš da ti je bolje. Ali ja ti tvrdim da sa ovom Master nema problema ni online, znači ko god prima VISU primaće i Master.
Patriotska_Liga

#1679 Re: Raiffeisen banka

Ja sam kupovao sa svojim karticama apsolutno sve i ovdje i u inostranstvu i nigdje nisam imao problema. Eto možda mi se posrećilo da me ne odbije radi loše veze ili mi se nije dalo da bilo šta kupujem u avionu, ali eto nek su to neke prednosti koje su iz mog ugla gledanja mizerne spram činjenice da mi ovamo mogu leći pare sa svih payment procesora, a na MC ne mogu. Al evo priznajem da imaju makar kakve prednosti. PayWave imaju obje.
modem33

#1680 Re: Raiffeisen banka

Post by modem33 »

Ja u Frankurtu koristio Visa Electron debitnu izdatu u BiH-a za transfer preko 3000 KM .... i nije bilo nikakvih problema. VISA i VISA Electron ... nema nikakve razlike osim sto VISA mozes ici u kredit tj. minus a sa debitnom VISA Electron ne mozes (mozes ali to je opciono) ..... a to sto stanice za vlak ne mogu provuci kroz svoje zastarjele sisteme pisljivu karticu a moze proci u obicnoj POS prodavnici ili na online trgovini ..... to me ne interesuje. Danas ljudi provlace POS kartice preko mobitela .... kupis uredjaj od 30$ i nataknes na telefon i skines novac od kupca sa digitalnim potpisom bilo to VISA, VISA Electron, Discovery , American Express ... itd...itd... sve dok imaju CVV2 kod. Wikipedia bas nije pouzdan izvor za neke stvari. Za VISA meni je validno sto pise na http://www.visa.com .... BIlo je to beskontaktno na VISA Electron na Intesi imao sam je ... al nije to sigurno ... jer dovoljno je doci sa skenerom pored kartice .... i skinut podatke i kupit lamborghini na tudji racun.

8-)
Patriotska_Liga

#1681 Re: Raiffeisen banka

PayWave je limitiran na manje kupovine, može kajmak i zdenku da ti mahne, Lamborghini ne može.
Saka

#1682 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Patriotska_Liga wrote:Ja sam kupovao sa svojim karticama apsolutno sve i ovdje i u inostranstvu i nigdje nisam imao problema. Eto možda mi se posrećilo da me ne odbije radi loše veze ili mi se nije dalo da bilo šta kupujem u avionu, ali eto nek su to neke prednosti koje su iz mog ugla gledanja mizerne spram činjenice da mi ovamo mogu leći pare sa svih payment procesora, a na MC ne mogu. Al evo priznajem da imaju makar kakve prednosti. PayWave imaju obje.
Zato bi najbolja opcija bila VISA debit, ali nijedna banka u BiH je ne nudi dok je vani standard. Ko je prvi uvede ima mene odmah kao mušteriju.
bach

#1683 Re: Raiffeisen banka

Post by bach »

Saka wrote:
Patriotska_Liga wrote:Ja sam kupovao sa svojim karticama apsolutno sve i ovdje i u inostranstvu i nigdje nisam imao problema. Eto možda mi se posrećilo da me ne odbije radi loše veze ili mi se nije dalo da bilo šta kupujem u avionu, ali eto nek su to neke prednosti koje su iz mog ugla gledanja mizerne spram činjenice da mi ovamo mogu leći pare sa svih payment procesora, a na MC ne mogu. Al evo priznajem da imaju makar kakve prednosti. PayWave imaju obje.
Zato bi najbolja opcija bila VISA debit, ali nijedna banka u BiH je ne nudi dok je vani standard. Ko je prvi uvede ima mene odmah kao mušteriju.
Je li to ta kartica o kojoj ti govoriš?

http://www.unionbank.ba/ba/naslovna/2-u ... epaid.html
Patriotska_Liga

#1684 Re: Raiffeisen banka

Jok, to je za fukare i studente :D
Saka

#1685 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

bach wrote:
Saka wrote:
Je li to ta kartica o kojoj ti govoriš?

http://www.unionbank.ba/ba/naslovna/2-u ... epaid.html
Ne. Nema te kartice u BiH a vani je to normalna kartica koju svakome izdaju (sad čak i studentima i fukarama):

Image

Znači VISA ali da ne piše electron a da je vezana za tekući račun (znači nikakve classic, revolving i slične gluposti koje su isključivo kreditne).
perfect_guy

#1686 Re: Raiffeisen banka

Post by perfect_guy »

modem33 wrote: Kao prvo ... nigdje veze tvoja izjava o karticama .... mada 70% tvoje izjave stoji istinito.

Ja sam korisnik debitne Visa Electron .... i mozes i na njoj da ides u "minus po kreditu" ako hoces. Ja nisam htio zbog raznih sigurnosti. Razlika izmedju VISA Electron i VISA je "nikakva" osim sto banka u svom proizvodnom programu "komada na vise paketa da uzme vise novca putem kredita".
Problem su kartice koje nemaju na sebi CVV2 kod (npr. Maestro i slicne) ... pa niti jedna finansijska posrednicka institucija za novac nece da transferise novac bez toga.

Ovo da Maestro ne moze primati novac je prica za malu djecu. Banka koja je izdala tu karticu je "blokirala" skidanje "nekog iznosa" sa određene lokacije. Jer PayPal trazi verifikaciju bankovnog racuna do 100$ ----- poslije tog "zbirnog iznosa" ne mozes kupovati preko PayPal-a. Nisam bankar al vrlo dobro poznajem VISA-in karticni sistem i Paypal sistem. 100$ je sigurnosni limit da provjere da li si vlasnik racuna. 8-)

Jer 2008 godine ja izvadio prvu Visa Electron karticu sa CVV2 kodom ... nije mogla da kupuje preko PayPal-a a mogao si klasicnim putem kupovati preko CVV2 kod-a preko interneta, samo sto je taj sistem kupovanja bio nesiguran jer su serveri "skupljali podatke" o kupcima i skladistili na serveru ... i sta se desi kad netko "hack-e" na neciji server. Svi bivsi kupci koji su kupovali .... su postali siromasni preko noci a netko postane milioner. Tako se prije par godina desilo sa Sony-evim serverima za igrice.... ljudi imali pristup bankovnim kartica .. pa su mogli kupiti yahtu. 8-) Pa sam tada 2008 godine morao intervenisati u banci jer je "netko" isljucio opciju za Paypal tamo u njihovom control panelu.
ja koristim Maestro i imam CVV2 (ekupon i te neke stvari sam normalno rješavao), ali je kao vrsta kartice svakako dosta ograničenija (paypal i dosta drugih stvari ne mogu)
Dzontra_Volta

#1687 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

Saka wrote:
Patriotska_Liga wrote:Unicredit nema Visu, to sam vidio i otpadaju u startu. S Maestro karticom možeš samo kupit kajmak u Konzumu, ne bih je džaba.
A što ste se svezali za Maestro? Unicredit više ne izdaje Maestro već Master Card debitnu karticu sa beskontaktnim plaćanjem.

Image

Ova kartica je bolja i od Maestro i od VISA electron za sve osim za PRIMANJE novca preko PayPal-a. Dakle može se koristiti za sva plaćanja preko interneta, uključujući i plaćanje preko PayPal-a, samo se ne može PRIMATI novac sa PayPal-a, zato što PayPal zahtjeva VISU za uplate.

Sad će neko pitati zašto je bolja od VISA electron? Zato što VISA electron nije "prava" VISA kartica već njena budžet varijanta za fukare, isto kao što je Maestro verzija Master Card-a za fukare. To se izdaje na zapadu studentima i socijalnim slučajevima, a u zadnje vrijeme ni njima. To su kartice koje ne odobravaju plaćanje dok ne provjere da li ima sredstava na računu, što znači da veza s bankom mora uvijek raditi. Ako se malo prekine nema plaćanja. Ako hoćeš da platiš u avionu, vozu i sl. nema plaćanja.
Prava VISA (bez electron) i Master odobravaju plaćanje pa poslije skidaju s računa, tako da funkcionišu kao kreditna iako mogu biti isključivo debitne, vezane za tekući račun, a mogu istovremeno imati i odobreni kredit u određenom iznosu. Ovo ima pogodnosti i kod rezervacije hotela npr. ali da ne idemo duboko.

Unicredit je dakle prva banka u BiH koja svima izdaje pravu debitnu karticu koja nije "electron" što je za svaku pohvalu. Dosad su banke izdavale pravu VISA i Master samo kao kreditnu varijantu, nevezanu za tekući račun (i onda te deru kamatama i naknadama). Naravno, bilo bi još više pohvalno da su počeli izdavati i pravu VISA debit pa da čovjek može izabrati, ali doći će valjda i to.
Pa ovo ima i Raiffeisen bank:
Image
modem33

#1688 Re: Raiffeisen banka

Post by modem33 »

Patriotska_Liga wrote:PayWave je limitiran na manje kupovine, može kajmak i zdenku da ti mahne, Lamborghini ne može.

Hehehehehe, nisam znao za taj PayWave limit :D :D :D :D

Pa dobro, cekat cemo sa skenerom ispred trznog centra kad prodje jedno 1000 korisnika sa 10 KM dnevno ... Mozemo se sa 10.000 KM pocastiti i otici na Karibe 8-)
Saka

#1689 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Dzontra_Volta wrote:Pa ovo ima i Raiffeisen bank:
Image
Da, znam da ima. Nisam ni rekao da nema niko drugi vec da je Unicredit prva koja je pravu MasterCard uvela svima kao default. RF ti po defaultu daje Maestro a za ovu moras posebne zahtjeve i odobravanje koliko vidim.
Dzontra_Volta

#1690 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

Saka wrote:
Dzontra_Volta wrote:Pa ovo ima i Raiffeisen bank:
Image
Da, znam da ima. Nisam ni rekao da nema niko drugi vec da je Unicredit prva koja je pravu MasterCard uvela svima kao default. RF ti po defaultu daje Maestro a za ovu moras posebne zahtjeve i odobravanje koliko vidim.
Isti zahtjev kao i za Maestro i Visa Electron, čak može i online.
I čak mislim da RB izbacuje polako Maestro, evo preko online aplikacije ti ne daje mogućnost da podneseš zahtjev.
Saka

#1691 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Super, eto onda i oni izbacuju fukarske kartice. Unicredit je odjednom presjekao i izbacio.
Del_Boy1

#1692 Re: Raiffeisen banka

Post by Del_Boy1 »

Daju ih svim novim korisnicima bez ikakvih posebnih zahtjeva.
Mehemed
Vozim: automobil

#1693 Re: Raiffeisen banka

Post by Mehemed »

Patriotska_Liga wrote: Ja sam pitao i rekli su mi da ću dobiti istu ali im ne vjerujem, imam lošu šuhvu.
Ja sam dobio opet VISU, mijenjao u Decembru, a da nisam otkačio bi ih bez po muke.
SerijeSync

#1694 Re: Raiffeisen banka

Post by SerijeSync »

danas sam bio svjedok i čudom se čudim, dakle dolazi čovjek da provjeri stanje računa, kredite i slično sjedi na stolici 2 metra od mene ja vadio neku potvrdu, ova mu izvlači da kasni s ratama iako čovjek ima trajni nalog gdje se sve automatski skida, čujem raspravu svaki mjesec ima redovna primanja ništa ne kasni, kad ono njihov sistem povlačenja para ima falinku kasni od 15 do 25 dana :lol: još čovjeka samo radi toga uvalili u b kategoriju, jel ove budale same od sebe rade to ili ima neki centralni registar, i kako će čovjeka uvalit u b kategoriju radi njihove greške :lol:
saale

#1695 Re: Raiffeisen banka

Post by saale »

SerijeSync wrote:danas sam bio svjedok i čudom se čudim, dakle dolazi čovjek da provjeri stanje računa, kredite i slično sjedi na stolici 2 metra od mene ja vadio neku potvrdu, ova mu izvlači da kasni s ratama iako čovjek ima trajni nalog gdje se sve automatski skida, čujem raspravu svaki mjesec ima redovna primanja ništa ne kasni, kad ono njihov sistem povlačenja para ima falinku kasni od 15 do 25 dana :lol: još čovjeka samo radi toga uvalili u b kategoriju, jel ove budale same od sebe rade to ili ima neki centralni registar, i kako će čovjeka uvalit u b kategoriju radi njihove greške :lol:

:lol: :lol: :lol:
SerijeSync

#1696 Re: Raiffeisen banka

Post by SerijeSync »

stvarno nek mi neko pojasni ove a, b i slične kategorije nisu normalni nikako
Tomahawk11
Globalni moderator

#1697 Re: Raiffeisen banka

Post by Tomahawk11 »

SerijeSync wrote:danas sam bio svjedok i čudom se čudim, dakle dolazi čovjek da provjeri stanje računa, kredite i slično sjedi na stolici 2 metra od mene ja vadio neku potvrdu, ova mu izvlači da kasni s ratama iako čovjek ima trajni nalog gdje se sve automatski skida, čujem raspravu svaki mjesec ima redovna primanja ništa ne kasni, kad ono njihov sistem povlačenja para ima falinku kasni od 15 do 25 dana :lol: još čovjeka samo radi toga uvalili u b kategoriju, jel ove budale same od sebe rade to ili ima neki centralni registar, i kako će čovjeka uvalit u b kategoriju radi njihove greške :lol:
Kategorije od A-E za fizicka i pravna lica se baziraju na zbrajanju dana kasnjenja.
Recimo da je covjek imao neki kredit na 36 mjeseci.
Proslo je 10 mjeseci, sistem povlacio lovu sa 20 dana zakasnenja. Covjek ima 100 dana kasnjenja i upao je u B kategoriju. Sama B kategorija i nije strasna, medjutim, zasto bi neko zbog njihove greske imao bilo kakvu kategoriju.
Treba im traziti da to rijese sa CRK, ako nece nek im zaprijeti Agencijom za bankarstvo, a na kraju krajeva, ako nece ni tad, onda se i obratiti n adresu iste.
SerijeSync

#1698 Re: Raiffeisen banka

Post by SerijeSync »

Tomahawk11 wrote:
Kategorije od A-E za fizicka i pravna lica se baziraju na zbrajanju dana kasnjenja.
Recimo da je covjek imao neki kredit na 36 mjeseci.
Proslo je 10 mjeseci, sistem povlacio lovu sa 20 dana zakasnenja. Covjek ima 100 dana kasnjenja i upao je u B kategoriju. Sama B kategorija i nije strasna, medjutim, zasto bi neko zbog njihove greske imao bilo kakvu kategoriju.
Treba im traziti da to rijese sa CRK, ako nece nek im zaprijeti Agencijom za bankarstvo, a na kraju krajeva, ako nece ni tad, onda se i obratiti n adresu iste.
stani bola kasnio ali nikad nije rata na ratu kasnila već sve izmireno sa 20 dana kašnjenja, faktički sve vraća redovno, jao fašističkog sistema
Tomahawk11
Globalni moderator

#1699 Re: Raiffeisen banka

Post by Tomahawk11 »

@SerijeSync, kad potpisujes ugovor o kreditu, u njemu je naznacen datum vracanja rate.

Mozes se dogovoriti da ta rata bude 01. u mjesecu, 05. ili 18., kad ti odgovara prema primanjima.
Ako ti je rata 05. u mjesecu, to znaci da do tog datuma treba da uplatis ratu. Svaki dan poslije 5. se evidentira kao dan kasnjenja.
Ne dobijaju se teze kategorije zbog dana kasnjenja ukoliko se ne pocnu sastajati rate. Tad nastaje problem i to vodi ka E kategoriji, odnosno sudskom postupku i tuzbi.
Pazi, nije to nikakav fasisticki rezim. Ugovorom je jasno precizirano. Imas citav mjesec dana da uplatis ratu kredita. Imas obaveze, ne mozes stici? Rijesis trajnim nalogom i svi sretni. Naravno, ti si naveo primjer gdje bas i nije tako, ali to vise govori o Raiffeisen Bank nego o funkcionalnosti trajnog naloga. Oni su definitvno duzni da poduzmu sve kako bi se klijentu kategorija vratila na A. I da, ako se vec racunaju dani, ne bi me zacudilo da mu naplate i zateznu kamatu. Vjerovatno i jesu :-)
SerijeSync

#1700 Re: Raiffeisen banka

Post by SerijeSync »

bože brate sačuvaj dokle je ovaj javašluk došao, i na kraju popušiš ni kriv ni dužan
Post Reply