GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
StupskaBitanga
#1676 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vala eto nek prodaju onu lokaciju prekoputa bazena na Otoci da neko tu napravi naselje ili šta već a GRAS od tih para napravi tramvajsku prugu do Hrasnice i tamo negdje napraviti novi ** No links ** za tramvaje i autobuse
- ultima_palabra
#1677 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
To mi se čini kao normalno rješenje za GRAS-ove dugove... jbg hadžijalo se 15 godina, mora neko i ceh platiti.StupskaBitanga wrote:Vala eto nek prodaju onu lokaciju prekoputa bazena na Otoci da neko tu napravi naselje ili šta već a GRAS od tih para napravi tramvajsku prugu do Hrasnice i tamo negdje napraviti novi ** No links ** za tramvaje i autobuse
A nije uloga radnika da određuje strategiju preduzeća... ako imaju dokaze o kriminalu bujrum u tužilaštvo i prijavi.
-
StupskaBitanga
#1678 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
apsoultno se slažemultima_palabra wrote:To mi se čini kao normalno rješenje za GRAS-ove dugove... jbg hadžijalo se 15 godina, mora neko i ceh platiti.StupskaBitanga wrote:Vala eto nek prodaju onu lokaciju prekoputa bazena na Otoci da neko tu napravi naselje ili šta već a GRAS od tih para napravi tramvajsku prugu do Hrasnice i tamo negdje napraviti novi ** No links ** za tramvaje i autobuse
A nije uloga radnika da određuje strategiju preduzeća... ako imaju dokaze o kriminalu bujrum u tužilaštvo i prijavi.
Grasu treba jedan dobar stečaj
Ostaviti im trolejubski i tramvajski saobraćaj a na autobuski i minibuski uvesti druge operatere
Šuplja da niko neće voziti minibus po Sedreniku, Vratniku je samo šuplja
I ona lokacija gdje je trolejbuski ** No links ** u Švrakinom gdje bi trebao biti izgrađen stadion iako bi bolje bilo neko naselje ili sl a trolejbuski ** No links ** nek bude u Istočnom Sarajevu ili ako im je mrsko tamo eto negdje na Dobrinji oko Aerodroma
Znači stečaj, dobra metla i možemo imati odličan gradski prevoz
Treba razmišljati i o tramvajskim linijama ka Dobrinji te proširiti trolejbusku npr do Zraka u Buća Potoku zašto da ne
-
mahalas505
#1679 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kad neko odgovori kako je moguce da jedan krivicni postupak traje preko 4 godine, onda cemo dobiti i odgovor zasto je ovakva situacija u drzavi i Grasu.micki125 wrote:pipi mi je sumnjiv, možda je i on bio u nekim šemama.svjezi_ustipak wrote:[
ne ismijavam vec Pipi sa ovim pitanjima djeluje kao Brankovic i ono njegovo "po zakonu".
čudi me da ne zna za ovo
http://www.bh-news.com/ba/vijest_det.php?vid=15691&r=1
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#1680 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ili si pogrešno razumio ili kako god protiv radnika si.kokuz_sa wrote:hajde meni kazi koji djavo se radnik ima buniti za lokaciju onu (grant ona iza opstine NG)
po meni je to vrh gluposti
ustvari ne vidm sta se radnici imaju da bune njihovo je da rade i eto nije vazno gdje na kojoj lokaciji..
svak se petlja gdje mu nije mjesto izgleda u toj firmi
Ne bune se radnici uopšte za lokaciju i gdje će ih izmjestiti već sumnjaju da je politika oćitog uništavanja firme povezana sa tim da uzmu na lagan naćin tu lokaciju. Pojašnjavam, nije problem lokacija, već namjerno uništavanje grasa.
-
The Realist
#1681 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
A koliko će ih novih primiti?stetoskop wrote:Imam jarana koji radi u grasu na održavanju tramvaja, pa sam ga malo više ispitivao vezano za stanje u grasu i njihov štrajk.cappy_tempo wrote:e mi da smo ludi kao sto nismo fino bi im uletili u garazu kad su stajkovali i ubili boga u njima i sjetili im se familije. opet da ponovim, buca potok je ubio jednog vozaca jer su vozili kad im je cejf pa sad buca potok redovan
Naime, glavni motivi štrajka su bili da se iznađe riješenje kako da se izađe iz krize koju očito neko namjerno uzrokuje, a oni sumnjaju da je glavni razlog da im uzmu onu lokaciju gdje su sad i da ih negdje izmjeste.
Mediji su sasvim drugačije predstavili taj njihov štrajk, a posebno TVSA i u jednom primjeru, kada su intervjuisali štrajkača, on je davao izjavu, a drugi su dobacivali "Ne govori im ništa, sasjeći će te u montaži", tako je i bilo. Izvukli su samo onaj dio o platama i regresu, a glavni motiv izbacili.
Radnici u garaži su svjesni da ima previše radnika (neradnika), koji se vode na platnim listama, a da oni uopšte i ne dolaze na posao. Jedan od tih je i Bimin sin koji nikada i ne dolazi u Gras, a platu dobiva. Također se vodi da ima stotinjak čistačica, a njih je u krugu daleko manje koje imaju previše posla.
E za to su ljudi štrajkovali.
Još jedan je problem, je i to što imaju dva sindikata i dok je ovaj sindikat štrajkovao, ovaj drugi je radio protiv njih i plasirao svakakve laži. To je sindikat od nekog Bašića i njih malo ima.
Rekao mi je i podatak zbog čega nisu autobusi redovni. U proteklih mjesec dana u autobusa je 9 motora crklo zato što ne sipaju adekvatno motorno ulje. Po tome očito vide da to neko namjerno radi da uništava. Pored ovoga ima i još drugih kvarova i situacija je takva da je dosta autobusa zbog nekih sitnica, nedostataka rezervnim dijelova parkirano u garažu, a nakon izvjesnog perioda na njih napadaju kao lešinari i skidaju dijelove za druge autobuse.
U narednom periodu će smanjivati broj radnika, tokom godine nekih 200 će ići u penziju, a neke će uputiti na čekanje, a potom i otpustiti.
Najgora stvar u svemu tome je što su se građani okrenuli protiv radnika grasa, a informisani su onako kako je vlada htjela da ih informiše putem svojih medija.
U glavnom ovo je priča radnika koji rade u garažama i pošteno zarađuju svoju platu i nisu Sanđaklije.
Teško će se oni oprati. Dva dana zaredom čekam autobus preko 40minuta, iako bi trebao biti svakih 20, a još je bilo ljudi prije mene na stanici. Dolazi autobus i samo otvara prva vrata, ja ulazim i on NE GLEDA u mene uopšte, iako hoću da kartu pokažem.
Bus je poluprazan bio i ulazi kontrola i troje njih nema kartu i šalju ih naprijed da kupe kartu i to je to. Ljude ne krivim previše, jer kada toliko dugo nema autobusa, mrzneš se na stanici, onda nemaš neku volju da kupiš kartu (iako nije ni to OK, ali ljudi pizde).
Eh, GRAS se stalno žali na slabu naplatu, zašto onda kontrola nije insistirala na kaznama, ili ako neće to, zašto nije kažnjen vozač, koji je propuštao na prva vrata ljude i opet im nije karte naplatio? Ovo se konstantno dešava i naravno da nema naplate.
Također, zanimljivo je da za Buća potok uvijek ima autobusa, da li sa Želježničke, ili sa Otoke, ali za Boljakov potok svako malo ga nema. Šta ja tu imam razumjeti? Nikakve najave, ništa.
Eno ih opet postavili red vožnje koji ne vrijedi i kada sam zamolio da opet prekriže ona vremena koja nisu ispravna, rečeno je da neće, jer je neki njihov rekao da za sada stoji tako. Šta ima stajati tako, kad nikada nema autobusa.
Također ne znaju obavijestiti kada neće biti autobusa za neko područje.....
Sve su ovo stvari za koje su krivi direktno radnici.
- chuchumbamayumbe
#1682 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovo neka zajebancija?!
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... tukli.html
Autobusi GRAS-a ostali bez goriva: Putnici na Ilidži umalo se potukli
Iz GRAS-a navode da je zbog teškog finansijskog stanja preduzeća došlo do blokade računa
Građani izrazili nezadovoljstvo
Autobusi GRAS-a ostali su jučer bez goriva pa je Rustempašina ulica na Ilidži bila blokirana. To je uzrokovalo i veće gužve u saobraćaju, zbog čega su negodovali brojni putnici, što je skoro dovelo i do masovne tuče.
Iz GRAS-a pak navode da je zbog teškog finansijskog stanja preduzeća došlo do blokade računa pa usljed nedostatka sredstava nisu mogli pravovremeno nabaviti naftu.
- To je uzrokovalo poremećaj u odvijanju gradskog prijevoza te se ovom prilikom izvinjavamo našim sugrađanima - poručili su iz GRAS-a.
Iz GRAS-a navode da je zbog teškog finansijskog stanja preduzeća došlo do blokade računa
Autobusi GRAS-a ostali su jučer bez goriva pa je Rustempašina ulica na Ilidži bila blokirana. To je uzrokovalo i veće gužve u saobraćaju, zbog čega su negodovali brojni putnici, što je skoro dovelo i do masovne tuče.
Iz GRAS-a pak navode da je zbog teškog finansijskog stanja preduzeća došlo do blokade računa pa usljed nedostatka sredstava nisu mogli pravovremeno nabaviti naftu.
- To je uzrokovalo poremećaj u odvijanju gradskog prijevoza te se ovom prilikom izvinjavamo našim sugrađanima - poručili su iz GRAS-a.
-
sarajevo63
#1683 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kako su obećali poskupljenje karata, uz kupljenje kupone u slijedećim mjesecima očekuje se i pisano izvinjenje.chuchumbamayumbe wrote:Ovo neka zajebancija?!
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1684 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
u postizbornoj podjeli javnih preduzeća GRASS je pripao SDP-u
-
sarajevo63
#1685 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Eto dobro, onda će uz kupone dijeliti SDP ispričnice.
-
ins
#1686 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sjajna analiza:
Zašto je poskupljenje karata GRAS-a neopravdano
Poskupljenje karata za gradski prijevoz u Sarajevu ne rješava problem GRAS-a a ugrožava građane, pokazala je analiza koju je sproveo CPI.
Ova analiza pokazala je i višak zaposlenih, a pomanjkanje znanja i htijenja kada je upravljanja resursima i poslovnim procesima u pitanju.
Nakon što smo saznali da je Sarajevo najzagađeniji grad u Evropi, možemo ustvrditi i da Sarajevo ima nejneefikasniji gradski prijevoz u Evropi. Jedan od prvih prijedloga najnovijeg novog direktora GRAS-a Harisa Kadića, je da se cijena karata poveća za 25%. Time bi se izjednačila sa cijenom gradskog saobraćaja u Zagrebu, gdje se građani voze u novim, niskopodnim, klimatiziranim tramvajima i autobusima, vozni red je kompjuteriziran i svima dostupan i karta vrijedi za neograničen broj vožnji u jednom smjeru u tramvajima i autobusima i uspinjači u trajanju od 90 minuta.
Fondacija CPI smatra da je prijedlog direktora GRAS-a površan i jednosmjeran. Prebacivanjem troškova neefikasnog poslovanja samo na leđa građana tj. dizanjem cijena karata i kupona, g. Kadić neće dugoročno riješiti probleme GRAS-a, nego će samo dodatno pogoršati standard i kvalitet života građana Sarajeva, ponajviše onih najugroženijih.
"Pozivamo direktora GRAS-a g.Kadića da prije nego započne razmišljati o povećanju cijena usluga preduzeća GRAS posebnu pažnju posveti podizanju efikasnosti i adekvatnosti strukture zaposlenih, usklađivanju procesa nabavki s važećim propisima o javnim nabavkama, pravilniku o potrošnji goriva, neefikasnom upravljanju zalihama i naplati potraživanja" , rekli su u CPI-ju i priložili uporednu tabelu pet gradskih saobraćajnih preduzeća u Evropi.
I letimičan pogled na tabelu pokazuje kako je najveći problem s kojim se suočava GRAS - visoki troškovi zaposlenih, uprave i administracije.
Tako npr. skopsko Javno saobraćajno preduzeće, u gradu sa 670,000 stanovnika, broji oko 1300 zaposlenih i prometuje sa 349 vozila, dok sarajevski GRAS u kantonu sa oko 420,000 stanovnika, javni prevoz obavlja sa 358 vozila i na platnom spisku vodi oko 2000 radnika.
Struktura operativnih troškova JKP GRAS, neupitno ukazuje na to da je ovo preduzeće neodrživo ukoliko ne smanji broj radnika i na taj način oslobodi sredstva za poboljšanje svojih usluga, ponajprije u dijelu podizanja kvalitete i bezbjednosti vozila u kojima obavlja svoju primarnu djelatnost.
Važno je napomenuti da sva preduzeća obuhvaćena analizom, iz Londona, Praga, Budimpešte i Skopja objavljuju svoje finansijske izvještaje na internetu, dok su nam u službi GRAS-a rekli da su ti podaci poslovna tajna i da možemo poslati zahtjev za podacima ali to ne znači da ćemo ih dobiti. Zato smo njihove službene podatke za ovu analizu bili primorani kupiti od AFIP-a, rekli su u Fondaciji CPI.
-
StupskaBitanga
#1687 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
to onda Kadić je igrač SDPJoseMujica wrote:u postizbornoj podjeli javnih preduzeća GRASS je pripao SDP-u
Ako im je posupljenje rješenje poser***m se i na SDP i na vladu i stručnjake koje dovodi SDP
-
vade_mecum
#1688 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
nisam upratio prethodne stranice pa da li moze neko napisati koju informaciju o sadasnjem direktoru Harisu Kadicu (ako sam pogodio ime). google ne izbacuje bogzna sta,isto kao da mu je ovo pocetak profesionalne karijere.
- poznanik
#1689 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Čini li mi se ili je ovaj Kadić bivši AID-bašStupskaBitanga wrote:to onda Kadić je igrač SDPJoseMujica wrote:u postizbornoj podjeli javnih preduzeća GRASS je pripao SDP-u
Ako im je posupljenje rješenje poser***m se i na SDP i na vladu i stručnjake koje dovodi SDP
-
vade_mecum
#1690 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
AID??poznanik wrote:Čini li mi se ili je ovaj Kadić bivši AID-bašStupskaBitanga wrote:to onda Kadić je igrač SDPJoseMujica wrote:u postizbornoj podjeli javnih preduzeća GRASS je pripao SDP-u
- van Basten
#1691 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
gdje on dođe tu trava ne raste. Koliko je SDP forsirao da njegov čovjek zajsedne na čelo gras-a ja mislio dovešće stručnjaka boli glava a oni poslali čovjeka od zadatka - da zabije i zadnji čavao u kovčeg gras-avade_mecum wrote:nisam upratio prethodne stranice pa da li moze neko napisati koju informaciju o sadasnjem direktoru Harisu Kadicu (ako sam pogodio ime). google ne izbacuje bogzna sta,isto kao da mu je ovo pocetak profesionalne karijere.
- Control panel
#1692 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
sve sam misljenja da ova firma kao i druge trebaju da se raspadnu. time bi se nanijela najveca steta stranackim kadrovima. neka fino odu na biro. a gradski prevoz dati privatnicima.
kada su prethodne vlasti radile na sistemskom uhljebljavanju svojih kadrova a time i urusavanju komunalnih firmi SDP treba da pusti da se to sve konacno i raspadne.
kada su prethodne vlasti radile na sistemskom uhljebljavanju svojih kadrova a time i urusavanju komunalnih firmi SDP treba da pusti da se to sve konacno i raspadne.
-
gonz0
#1693 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
e sad sa poskupljenjima se gras raspada 
- atko
#1694 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Javna preduzeca su javne kuce za stranacki javasluk ... i do neka visa sila ne lupi pesnicom od hastal grupnjak ce da traje...
- Control panel
#1695 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
nema tamo sexa. svi su u familijarnim vezama.atko wrote:Javna preduzeca su javne kuce za stranacki javasluk ... i do neka visa sila ne lupi pesnicom od hastal grupnjak ce da traje...
- atko
#1696 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Gras sada crkava 100%gonz0 wrote:e sad sa poskupljenjima se gras raspada
Al od smjeha ...
-
gonz0
#1697 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
moj otac je počeo skupljati materijal za tužbu protiv grasa, ali je odustao jer kako navodi to zahtijeva vremena, procesuiranje postupka a i podrazumjeva da se pokupi radna knjizica poslije tuzbe i ciao amore
inače, grasom upravlja banda, itekakva banda....
- poznanik
#1698 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
gonz0 wrote:moj otac je počeo skupljati materijal za tužbu protiv grasa, ali je odustao jer kako navodi to zahtijeva vremena, procesuiranje postupka a i podrazumjeva da se pokupi radna knjizica poslije tuzbe i ciao amoreinače, grasom upravlja banda, itekakva banda....
Šta je htio postići tužbom, za šta je htio podići tužbu?
Želi li da umjesto njega neko drugi utuži GRAS?
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#1699 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Istina je da je bio u AID-u i kako radnici prčaju da je na funkciju direktora došao poprilično bolestan.poznanik wrote:Čini li mi se ili je ovaj Kadić bivši AID-bašStupskaBitanga wrote:to onda Kadić je igrač SDPJoseMujica wrote:u postizbornoj podjeli javnih preduzeća GRASS je pripao SDP-u
- Memica_93
#1700 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
A sta ono danas bi ? :s Sat vremena sam cekala na tramvaj -.- nikako tramvaja , ni u jednom pravcu
I onda tramvaj dodje, ogromna guzva u njima kao i uobicajeno, udjem u treci po redu , i pokvari se kod Nedzarica
I onda tramvaj dodje, ogromna guzva u njima kao i uobicajeno, udjem u treci po redu , i pokvari se kod Nedzarica