Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- iceman ze
#1676 Re: Terenci i mehanika
Zamjenio sam filter goriva na autu, i dalje auto ne pali iz prve. Svjecice su u losem stanu, pokusacu sa njihovom zamjenom.
-
Melami
#1677 Re: Terenci i mehanika
kreso_atac kralju, iako je off, ovo je ipak tvoja tema a ti ovo znas jedini.
2002 infiniti i35, na 180k milja sigurno su mu lamele otisle pa treba mjenjati al ako mozes provjeriti da li se moze na ovom automaticu, mislim da je isto kao i kod maxime, podesavati band nekakav
Ako moze, ako mislis da ja to mogu uraditi kao laik bio bih ti neizmjerno zahvalan ako bi mi nasao neki tutorial ili nesto slicno.
Ako ne mogu ja, sta mi preporucujes, neku jeftinu varijantu, jer ja auto vec na prodaji, pa cu ga i prodati ako ista skuplje treba za tranny, vec sma stavio previs elove u njega, ne smijem ga ni upaliti od sraha da se nesto novo ne pokvari.
2002 infiniti i35, na 180k milja sigurno su mu lamele otisle pa treba mjenjati al ako mozes provjeriti da li se moze na ovom automaticu, mislim da je isto kao i kod maxime, podesavati band nekakav
Ako ne mogu ja, sta mi preporucujes, neku jeftinu varijantu, jer ja auto vec na prodaji, pa cu ga i prodati ako ista skuplje treba za tranny, vec sma stavio previs elove u njega, ne smijem ga ni upaliti od sraha da se nesto novo ne pokvari.
- kreso_atac
#1678 Re: Terenci i mehanika
Koliko sam uspio pronaći informacija, nije moguće podešavati bandove. Tako da, po mom mišljenju, vrijeme zamjene lamela ako je kažeš ulje ispušteno i zamijenjeno.
-
Melami
#1679 Re: Terenci i mehanika
Nisi u pravu, vrijeme mu je da nadje novog vlasnikakreso_atac wrote:Koliko sam uspio pronaći informacija, nije moguće podešavati bandove. Tako da, po mom mišljenju, vrijeme zamjene lamela ako je kažeš ulje ispušteno i zamijenjeno.
Nego imam drugo pitanje spremno za tebe(nista cudno sa moje strane, ja ti uvijek imam pitanja pa budi spreman)
Jel dobro za tranny da kad sam dugo na semaforu, ili negdje stojim duze od nekoliko sekundi, da prebacim mjenjat na neutral? Ili je bolje da stoji na drive.
Ja pokusavam da prebacim na N kad stojim duze, al nisam siguran jel to dobro za auto.
Drugo pitanje, imam tiptronic u audiju, posto se prvi put susrecem sa ovim mjenjacem ne znam ba snajbolje kako je najprailnije koristiti, uvijek se vodi polemika da li treba pustati nogu sa gasa ili ne kad se prebacuje u vecu brzinu. Koliko sam skonto,ne treba, al eto i tebe da pitam. Znaci kad prebacujem u vecu da li samo nastavim drzati ga sili malo trebam pustiti nogu sa gasa pa ponovo, sta kad spustam brzinu, to mi bas nije najjasnije pa ga uvijek vratim u drive kad usporavam
Dalje,da li je OK ako tokom voznje prebacujem id drive u manual i nazad.
i zadnje, tj cetvrto, nadam se da nisam pretjero. Nekad, ne uvijek, kad je gladno auto, kad krenem bez zagrijavanja(kako preporucuju u owners manual) u prvoj mi ide do 3.000 obrtaja prije nego prebaci u drugu. Ostalo sve OK, znaci samo to i samo prvi put, koliko sam primjetio, kad je skroz hladno auto.
Izvini jos jednom, hajd odgovori ovo pa te mozda necu vise gnjaviti. :d
Hvala ovo za infinitija (japansko smece).
pozz
-
Miro Spiro
- Grijem se na: toplotna pumpa
- Vozim: Jensen Interceptor
#1680 Re: Terenci i mehanika
Melami wrote: Hvala ovo za infinitija (japansko smece).
pozz
Sto si ti nesto ogorcen na japance
-
Melami
#1681 Re: Terenci i mehanika
pa zbog ovogaMiro Spiro wrote:Melami wrote: Hvala ovo za infinitija (japansko smece).
pozz
Sto si ti nesto ogorcen na japance
A i onako mislim da su japanci precjenjeni, sve ostalo je OK.
- kreso_atac
#1682 Re: Terenci i mehanika
Nije do japanaca, to je tako. Lamele su potrošna roba. Kod nekih skuplje, kod nekih jeftinije, ali kad tad se mijenja.
Što se tiče pitanja, nisi dosadan naravno, šta mogu odgovoriti odgovoriti ću. Za audijev tiptronic ne znam, ali za većinu ostalih "klasičnih" modernih automatika nema problema na semaforu ni D ni N, ni P, gdje god ga ostaviš ok je. On primarno koristi informaciju od senzora brzine osovine, i na osnovu toga TCM kontroliše mjenjač. Za to manuelno prebacivanje nisam siguran kao što rekoh kako je na audiju, ja recimo vozim Jeep GC sa elektronski kontorlisanim automatikom i mogućnostima ručnog prebacivanja u prvu i drugu, i bez ikakvog puštanja gasa naročitog mogu prebacivati, sve dok sam u nekim normalnim okvirima brzine u koju želim. U principu to nije štetno.
Što se tiče toga da je hladan, normalno je da prebacuje na višim obrtajima kad je hladan zbog samih karakteristika ulja. Konvertor i pumpa surađuju na "tjeranju" ulja kroz sve sitne kanale, i normalno da to teže ide dok se ulje ne zagrije. Samo malo pripaziš da ga ne gaziš previše dok se malo ne ugrije - kao i sve ostalo, ništa naročito.
Što se tiče pitanja, nisi dosadan naravno, šta mogu odgovoriti odgovoriti ću. Za audijev tiptronic ne znam, ali za većinu ostalih "klasičnih" modernih automatika nema problema na semaforu ni D ni N, ni P, gdje god ga ostaviš ok je. On primarno koristi informaciju od senzora brzine osovine, i na osnovu toga TCM kontroliše mjenjač. Za to manuelno prebacivanje nisam siguran kao što rekoh kako je na audiju, ja recimo vozim Jeep GC sa elektronski kontorlisanim automatikom i mogućnostima ručnog prebacivanja u prvu i drugu, i bez ikakvog puštanja gasa naročitog mogu prebacivati, sve dok sam u nekim normalnim okvirima brzine u koju želim. U principu to nije štetno.
Što se tiče toga da je hladan, normalno je da prebacuje na višim obrtajima kad je hladan zbog samih karakteristika ulja. Konvertor i pumpa surađuju na "tjeranju" ulja kroz sve sitne kanale, i normalno da to teže ide dok se ulje ne zagrije. Samo malo pripaziš da ga ne gaziš previše dok se malo ne ugrije - kao i sve ostalo, ništa naročito.
-
Melami
#1683 Re: Terenci i mehanika
OK, Hvala kreso_atac, zivio ti meni 100 godina.kreso_atac wrote:Nije do japanaca, to je tako. Lamele su potrošna roba. Kod nekih skuplje, kod nekih jeftinije, ali kad tad se mijenja.
pozz
- mobsterc
#1684 Re: Terenci i mehanika
Da li cherokee wj dijeli zadnje poluosovine kod svih motora? Konkretno, moze li sa dizela na v8?
-
bakir 1803
#1685 Re: Terenci i mehanika
pozdrav svima,
novi sam na forumu.
vidim da ima Vas dosta koji se razumiju u ova 4x4 vozila,
novi sam na forumu.
vidim da ima Vas dosta koji se razumiju u ova 4x4 vozila,
-
bakir 1803
#1686 Re: Terenci i mehanika
pocetkom 2007 god sam kupio novu Toyotu Rav4 2,2 100KW,
fino auto za grada i nekog izleta, kod mene ostaje oko godinu,
2009 god stize Terano star 3 god, vec malo ozbiljnije 4x4 vozilo, neostaje dugo kod mene.
U Maju ove godine nabavio sam XTraila 2006 god 2,2 DCI sa predzenih 140 000 kilometara,
i tu su poceli problemi
naime kupljen je dok ovlastenog Nisan uvoznika i servisera. Njihovo vozilo koje su dali na rentu jednoj humanitarnoj organizaci.
kilometraza je orginalna u to nema dvojbe,
par dana posle pocelo se desavati trzanje u opsegu od 1900 do nekih 2300 -2500obr/min u bilo kojoj brzini.
manifestovalo se kao kod benzinaca sa karburatorom da prekida.
trzalo je tako da se auto zaljulja tj trzne da se i tjelo u voznji zaljulja i u bilo kojoj brzini samo da je u tom opsegu obrtaja.
inace je isao perfekto,
uradzen je servis sve komplet (ulje, filteri itd) pregledan i sve ok.
posle toga isto, naspem ATF ulja na cjeli rezervar i malo bolje. natocim drugi rezervar i sada jos gore.
prilikom prvog paljenja ujutru tj kad jhe hladan neradi ravnomjerno i mjenja rad (padaju i podizu se orbtaji ali ne puno)
vratim im na servis, skidaju i nose na pregled dizne. navodnu su ok ali ih ociste kao i sve ventili.
posle toga je bolje nema trzanja i ide fino, na hladom startu radi ravnomjerno. ali je i dalje dosta bucan.
fino auto za grada i nekog izleta, kod mene ostaje oko godinu,
2009 god stize Terano star 3 god, vec malo ozbiljnije 4x4 vozilo, neostaje dugo kod mene.
U Maju ove godine nabavio sam XTraila 2006 god 2,2 DCI sa predzenih 140 000 kilometara,
i tu su poceli problemi
naime kupljen je dok ovlastenog Nisan uvoznika i servisera. Njihovo vozilo koje su dali na rentu jednoj humanitarnoj organizaci.
kilometraza je orginalna u to nema dvojbe,
par dana posle pocelo se desavati trzanje u opsegu od 1900 do nekih 2300 -2500obr/min u bilo kojoj brzini.
manifestovalo se kao kod benzinaca sa karburatorom da prekida.
trzalo je tako da se auto zaljulja tj trzne da se i tjelo u voznji zaljulja i u bilo kojoj brzini samo da je u tom opsegu obrtaja.
inace je isao perfekto,
uradzen je servis sve komplet (ulje, filteri itd) pregledan i sve ok.
posle toga isto, naspem ATF ulja na cjeli rezervar i malo bolje. natocim drugi rezervar i sada jos gore.
prilikom prvog paljenja ujutru tj kad jhe hladan neradi ravnomjerno i mjenja rad (padaju i podizu se orbtaji ali ne puno)
vratim im na servis, skidaju i nose na pregled dizne. navodnu su ok ali ih ociste kao i sve ventili.
posle toga je bolje nema trzanja i ide fino, na hladom startu radi ravnomjerno. ali je i dalje dosta bucan.
-
bakir 1803
#1687 Re: Terenci i mehanika
nevjerujci ovlastenom servisu odlazim u servis kod Gvozdara (kod praonice Slon)
spaja ga na kompjuter i bez greske, za bucan rad kaze da je ok i da cak motor radi odlicno.
ostavi ga do ujutu da cuje hladan star i sve ok.
na njemu su bile gume 225 75R15C od kombija,
uzeo sam 16" nove alu felge i BF Goodrich gume 225 65 R16 4x4 i to je drugo auto
MOLIM VAS samo informacija jeli ok da motor tako malo vise buci, tj da cvakta kao trakor?
spaja ga na kompjuter i bez greske, za bucan rad kaze da je ok i da cak motor radi odlicno.
uzeo sam 16" nove alu felge i BF Goodrich gume 225 65 R16 4x4 i to je drugo auto
MOLIM VAS samo informacija jeli ok da motor tako malo vise buci, tj da cvakta kao trakor?
-
Melami
#1688 Re: Terenci i mehanika
Tesko da ce ti ovako neko reci, nabaci kratki video da se cuje kako radi i dobices odgovor.bakir 1803 wrote:nevjerujci ovlastenom servisu odlazim u servis kod Gvozdara (kod praonice Slon)
Ja imam nissanov motor i kad ga tek upalim ima nekakav jeftin zvuk, bas ko sto kazes kao traktor.
-
broi01
#1689 Re: Terenci i mehanika
Ja imam problem sa zmigavcima..
Pola dana rade pola ne rade, mislim da je do rucice skido sam je i nesto zvecka u onom kucistu. Nekad je dovoljno samo da ugasim auto i ponovo upalim i oni prorade

Sve cetriri zmigavce uvjek rade kad ih upalim.
Pola dana rade pola ne rade, mislim da je do rucice skido sam je i nesto zvecka u onom kucistu. Nekad je dovoljno samo da ugasim auto i ponovo upalim i oni prorade
Sve cetriri zmigavce uvjek rade kad ih upalim.
-
Melami
#1690 Re: Terenci i mehanika
Evo novi set pitanjakreso_atac wrote:Nije do japanaca, to je tako. Lamele su potrošna roba. Kod nekih skuplje, kod nekih jeftinije, ali kad tad se mijenja.
Koliko je to previse gaziti auto, 3500 obrtaja, 4000? kad je na radnojh temperaturi. Dugorocno gledano, da li je to stetno za auto, gaziti ga na vise obrataja? mislim da mu crvena liniija pocinje oko 6500 ako se dobro sjecam.
Koliko su te lamele za infiniti? Tj koliko je radnih sati potrebno? jel jedna lamela ili ih vise ima,,koliko i brzina. laik sam pa ne znam o tome nista. Auto ima 4 brzine. Koliko je stetno voziti tako, da li samo tako grebati dugo vremena ili ce crknuti brzo tranny? Jedan sat servisa ovdje je kod obicnog mehanicara oko $80 i vise, tranny je mnogo vise sigurno. to cisto orjentaciono jer ne znam gdje zivis.
Isto me zanima, da li je ovo znak prije tranny crkne ili vecinom crkne bez ikakvih preznakova? cuo sam od prijatelja crkne im tranny cisto onako, na 30.000milja. Sta to znaci kad crkne? Neki dio ode ili :S
Hvala na odgovorima, pozz
- mobsterc
#1691 Re: Terenci i mehanika
Ima li ko neki prijedlog za gume ljetne... Nemam nesto puno kesa, da li mi je bolje uzeti kvalitetnije polovne ili nizerazredne nove? Kakva je neka AT guma na autoputu recimo? Odgovarala bi mi i malo agrisivnija sara jer bude blagog off-roada tu i tamo...
- kreso_atac
#1692 Re: Terenci i mehanika
@Melami
Klasičnog benzinca, pogotovo onog sa 4 ventila po cilindru, je poželjno držati na većoj turaži, oko 3000 obrtaja. Njemu više šteti vožnja na 1500-2000. Za dizel je to drukčije, i njega oko 1500-2000 je najbolje voziti. Lamele nemam pojma pošto su za infinity, ali ne bi trebalo da je preko 200-300 dolara tamo u USA. Nažalost ne možeš sam sebi mijenjati, pošto zahtjevan je zahvat. Inače crkavanje mjenjača u principu ne dolazi samo (mada se može desiti zbog fabričke greške, ali rijetko), nego nešto prethodno otkaže, neki senzor pritiska, ulje sagori pa pumpa strada itd.
@mobsterc
AT guma za velike brzine nije nikako ugodna.
Klasičnog benzinca, pogotovo onog sa 4 ventila po cilindru, je poželjno držati na većoj turaži, oko 3000 obrtaja. Njemu više šteti vožnja na 1500-2000. Za dizel je to drukčije, i njega oko 1500-2000 je najbolje voziti. Lamele nemam pojma pošto su za infinity, ali ne bi trebalo da je preko 200-300 dolara tamo u USA. Nažalost ne možeš sam sebi mijenjati, pošto zahtjevan je zahvat. Inače crkavanje mjenjača u principu ne dolazi samo (mada se može desiti zbog fabričke greške, ali rijetko), nego nešto prethodno otkaže, neki senzor pritiska, ulje sagori pa pumpa strada itd.
@mobsterc
-
Melami
#1693 Re: Terenci i mehanika
.kreso_atac wrote:@Melami
@mobsterc
Pretpostavljam da to vazi i za mog benzinca sa 5 ventila i 6 cilindara? Ne znam bas kakva je razlika, da li je on izdrzljiviji i moze se i na vecim obratjima mjenjati brzina?
Ja inace kad krenem, ako je skroz hladan, sam prebacuje oko 3000, malo mi je previse la tako radi, kad vozim na autputu nekako mi se kazaljka namjesti na 2500 obrataja, mislim da je to nekako idealno.
Infinitija sam prodao.
- mobsterc
#1694 Re: Terenci i mehanika
@kreso_atac
koja je brzina podnosljiva, u principu ne vozim preko 120km/h...
Ima li ikakvo prelazno rjesenje, recimo gy wrangler ljetne?
koja je brzina podnosljiva, u principu ne vozim preko 120km/h...
Ima li ikakvo prelazno rjesenje, recimo gy wrangler ljetne?
- kreso_atac
#1695 Re: Terenci i mehanika
ja na grandu imam bfg all terrain, i recimo da na 90-100 već primijetim izrazitu buku i treskanje.
- mobsterc
#1696 Re: Terenci i mehanika
Na mom grandu su trenutno wrangler duratrac, i pri vecim brzinama ne primjecujem neki zvuk i treskanje, vise ima huma pri nizim brzinama 50km/h... ali mi je nekako zao ljeti trositi pa sam kontao nabaciti nesto samo dok su ove velike vrucine. 
-
broi01
#1697 Re: Terenci i mehanika
Bilo je govora o uljima ja sam prepiso sto sam naso pa cu napisat ono sto ja imam, volio bi da me dopunite ono sto mi fali ili ako sam nesto pogresno napisao.
ULjE ZA AT MJENJAC
42RE: ATF+4
AW4: MERCON DEXRON III
ULjE ZA REDUKTOR
ATF+3, ATF+4 9602 (nije bitan proizvodzac)
ULjE ZA DIFERENCIJALE
75W-90 moraju imat oznaku GL-5
75W-140 (ako se vozi extremno)
ULjE ZA SERVO VOLANA
ISKLJUCIVO POWER STERLING FLUID
nislucajno ATF
ULjE ZA AT MJENJAC
42RE: ATF+4
AW4: MERCON DEXRON III
ULjE ZA REDUKTOR
ATF+3, ATF+4 9602 (nije bitan proizvodzac)
ULjE ZA DIFERENCIJALE
75W-90 moraju imat oznaku GL-5
75W-140 (ako se vozi extremno)
ULjE ZA SERVO VOLANA
ISKLJUCIVO POWER STERLING FLUID
nislucajno ATF
- iceman ze
#1698 Re: Terenci i mehanika
Jutros, auto se ugasi na sred puta, prilikom dodavanja gasa, izgubi obrtaje i ugasi se.Morao sam ga drzati onda stalno na gasu da se opet ne desi isto. Otisao u BIHAMK, ali nisu mogli uraditi dijagnostiku.Dijagnostiku sam uradio u Doglodima, nije pokazalo nikakvu gresku na uredjaju. Majstor kaze, da bih trebao ocistiti usisnu granu, i starter (ako sam dobro zapamtio), koji je u 90 % slucajeva zaprljan. Svjecice su stigle iz USA, promjenio bih i njih. Sta li je uzrok kvara, vise ga vozim na plinu ??? odakle te necistoce...od plina, goriva..... ?
DOPUNA: Ovo se desava samo kada je na benzinu, na plinu je sve OK.
DOPUNA: Ovo se desava samo kada je na benzinu, na plinu je sve OK.
Last edited by iceman ze on 04/07/2012 17:31, edited 1 time in total.
-
Melami
#1699 Re: Terenci i mehanika
Ovdje sam drugim poslom i ne mogu ti pomociiceman ze wrote:Jutros, auto se ugasi na sred puta, prilikom dodavanja gasa, izgubi obrtaje i ugasi se.Morao sam ga drzati onda stalno na gasu da se opet ne desi isto. Otisao u BIHAMK, ali nisu mogli uraditi dijagnostiku.Dijagnostiku sam uradio u Doglodima, nije pokazalo nikakvu gresku na uredjaju. Majstor kaze, da bih trebao ocistiti usisnu granu, i starter (ako sam dobro zapamtio), koji je u 90 % slucajeva zaprljan. Svjecice su stigle iz USA, promjenio bih i njih. Sta li je uzrok kvara, vise ga vozim na plinu ??? odakle te necistoce...od plina, goriva..... ?
Nego ja sam ovdje povodom pitanja za atac-a ili kako se vec zove, pronace se on
Zanima me da li cu s*ebati transmission ako dajem gas a auto je po rucnom i D(drive) Ili, da li smijem davati gas ako je auto na P(parking)
Pozz/
- kreso_atac
#1700 Re: Terenci i mehanika
@iceman: kako se ponaša kada se ugasi? Je li lako upali ili ima tu poteškoće? Čuješ li zvuk pumpe goriva kada daš kontakt? Sumnjam da su injektori, jer ne bi tako iznenada počeli praviti probleme. Provjeri MAP senzor, i svjećice (kakva ti je potrošnja zadnjih dana?). takođe znalo mi se dešavati da na 4.0 nakon isključivanja akumulatora senzor radilice pravi takve probleme, sa takvim simptomima. Pokušaj isključiti senzor radilice na neko vrijeme (10ak minuta), dat kontakt, pa vratit konektor. Javi šta se dešava dalje, i na ova početna pitanja mi odgovori: kako pali nakon gašenja, ima li snage na 2000 i više okretaja? Btw da li je akumulator OK? Možda je banalan problem kao recimo to da je jako loša baterija.
@Melami: to moraš provjeriti kako ti mjenjač radi, recimo kod jeepa pumpa ulja u mjenjaču radi u P, ali u N ne radi, tako da u P smiješ davati gas, ali ne u N. Ne da ne smiješ ni pod koju cijenu, nego nije preporučljivo jer dosta dijelova ne biva dovoljno podmazano. Davanje gasa pod ručnom i u D nema štete, dapače tako se provjerava ispravnost mjenjača, kada se zakoči sa svim kočnicama i u D daješ gas, ne smije proklizati nego mora se "otimati" od kočnice.
@broi:
to je to što se ulja tiče.
@Melami: to moraš provjeriti kako ti mjenjač radi, recimo kod jeepa pumpa ulja u mjenjaču radi u P, ali u N ne radi, tako da u P smiješ davati gas, ali ne u N. Ne da ne smiješ ni pod koju cijenu, nego nije preporučljivo jer dosta dijelova ne biva dovoljno podmazano. Davanje gasa pod ručnom i u D nema štete, dapače tako se provjerava ispravnost mjenjača, kada se zakoči sa svim kočnicama i u D daješ gas, ne smije proklizati nego mora se "otimati" od kočnice.
@broi: