Kviz
- nellington
#1676 Re: Kviz
Ko je Kitmir?
- bijela
#1677 Re: Kviz
kako smiješ to pitati ovdjenellington wrote:Ko je Kitmir?
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=325
- nellington
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#1679 Re: Kviz
Juce sam htjela pitati ovo pitanje,jer mi je numpalo dok sam bila dzamiji
ali kad sam se kuci vracala ono sunce me obandacilo pa zaboravila
uglavnom,
koliko ima sedzdei-tilaveta u Kuranu?
ali kad sam se kuci vracala ono sunce me obandacilo pa zaboravila
uglavnom,
koliko ima sedzdei-tilaveta u Kuranu?
- WipeOut
#1681 Re: Kviz
U suri Hadzdz se nalaze dvije,pa je to ukupno 15 ,alternativna wrote:14
al nema veze
ti pitas slijedece pitanje ....bujrum
- alternativna
#1682 Re: Kviz
ja? ooo, iznenadjenje.WipeOut wrote:U suri Hadzdz se nalaze dvije,pa je to ukupno 15 ,alternativna wrote:14
al nema veze
ti pitas slijedece pitanje ....bujrum
Koji melek ima najvise krila?
- WipeOut
#1683 Re: Kviz
pa taki je adetalternativna wrote: ja? ooo, iznenadjenje.
Koji melek ima najvise krila?
ko pogodi postavlja slijedece pitanje...
hmmm,jel Dzibril ?
- alternativna
#1684 Re: Kviz
nova sam na forumu, pa mi adet jos nije poznat.
pitas ili odgovaras na pitanje? 
- WipeOut
#1685 Re: Kviz
pa pitam jel to odgovoralternativna wrote:nova sam na forumu, pa mi adet jos nije poznat.pitas ili odgovaras na pitanje?
- alternativna
#1686 Re: Kviz
Necu vise odgovarati na pitanja dok ne nadjem negdje pravila kviza
lol
Nije Dzibril.
Nije Dzibril.
- WipeOut
#1687 Re: Kviz
ehhh ja onda ne znamalternativna wrote:Necu vise odgovarati na pitanja dok ne nadjem negdje pravila kvizalol
Nije Dzibril.
igramo se kasnije ako Bog da,odoh ja vam nesta
- alternativna
#1688 Re: Kviz
Azrail (heb.), melek smrti koji ima preko 1400 krila. Zaduzen za "najtezi" zadatak, a to je da ljudima donosi smrt.
- BHF_Manijak
#1689 Re: Kviz
Kad niko ne postavlja vec...
Sta simbolizira, kako neka ulema veli, brdo koje se srusi pred Musaom a.s od siline i zestine Nura?!
Sta simbolizira, kako neka ulema veli, brdo koje se srusi pred Musaom a.s od siline i zestine Nura?!
-
udrch
#1690 Re: Kviz
Srce?BHF_Manijak wrote:Kad niko ne postavlja vec...
- BHF_Manijak
#1691 Re: Kviz
Dugo vidim nema odgovora, pa red je da dam odgovor...
Prema misljenju sufijske(pretezno
) uleme, radi se o egu i kad mu je Allah dao da cistim, Prvim stovrenim, Nurom progleda i vidi brdo, brdo se raspalo, ego se srusio i Musa a.s se onesvjestio! 
Prema misljenju sufijske(pretezno
- BHF_Manijak
#1692 Re: Kviz
Ne bi ni ja cit'o da nisam cuo,lilla wrote:htjedoh odmah napisati nefs, ali nisam čitala mišljenja te ulemeBHF_Manijak wrote:Dugo vidim nema odgovora, pa red je da dam odgovor...
Prema misljenju sufijske(pretezno) uleme, radi se o egu i kad mu je Allah dao da cistim, Prvim stovrenim, Nurom progleda i vidi brdo, brdo se raspalo, ego se srusio i Musa a.s se onesvjestio!
-
bogat_u_dusi
#1693 Re: Kviz
Mozel pitanje ?
Koji ashab i njegova zena su pomenuti dijelom 9 ajeta sure Hašr: "I oni koji su prije njih Medinu nastanili i prihvatili; oni vole one koji im doseljavaju, i u grudima svojim nikakvu tegobu, zato što im se daje, ne osjećaju, i više vole njima nego sebi, mada im je i samima potrebno. A oni koji se uščuvaju lahkomosti i tvrdičluka, oni će sigurno uspjeti."/9/
Koji ashab i njegova zena su pomenuti dijelom 9 ajeta sure Hašr: "I oni koji su prije njih Medinu nastanili i prihvatili; oni vole one koji im doseljavaju, i u grudima svojim nikakvu tegobu, zato što im se daje, ne osjećaju, i više vole njima nego sebi, mada im je i samima potrebno. A oni koji se uščuvaju lahkomosti i tvrdičluka, oni će sigurno uspjeti."/9/
- Motokultivator
#1694 Re: Kviz
Dosao je neki covjek Allahovom Poslaniku Muhammedu saws, pa mu se pozali rijecima : "Allahov Poslanice, zadesila me oskudica pa nemam sta da jedem", pa je Poslanik saws poslao do svoje familije da pitaju dali imaju sta da dadnu ovom covjeku od hrane, ali kod njih nije bilo nista, pa Poslanik s.a.w.s. rece svojim ashabima: "Imali li iko ko ce nocas ugostiti ovog covjeka, Allah mu se smilovao ." Tada ustade jedan ashab, Ebu Talha (r.a.) pa rece: "Ja cu, Allahov Poslanice".bogat_u_dusi wrote:Mozel pitanje ?![]()
Zatim ode svojoj kuci i rece supruzi : "Ovo je Poslanikov saws gost, pa cemo ga ugostiti i ne smijemo ga nicim omalovaziti". " Tako mi Allaha, imamo hrane samo za djecu" - odgovori mu supruga, a Ebu Talha (r.a.) predlozi supruzi da odulji da spremanjem vecere, kako bi djeca zaspala od umora.
I tako bi, djeca zaspase, ali je problem bio da ako dadnu gostu hrane, onda oni sami nece imati sta da jedu a gostu moze biti neugodno da jede sam, dok domacini nemaju nista. Medjutim, dogovorili su se da ugase svijecu, te su usluzili gosta sa hranom a sebi su uzeli prazne posude i pravili se da i oni jedu, a da gost nije ni znao da oni ustvari nemaju hrane za sebe. Tako da su te noci legli gladni.
Sutradan je Allahov Poslanik saws nasmijan sreo Ebu Talhu (r.a.) i ispricao mu da ga je Allah swt obavjestio o njhovom lijepom postupku prema gostu i da je Uzviseni Allah zadovoljan s njima , te da je u vezi njih objavljen ajet "... i vise vole njima (potrebnima) nego sebi, mada im je i samima potrebno..." (sura - Progonstvo, 9)
(Hadis biljezi imam Buharija)
----------------------------------------------
A jutros na tAlaviziji sarajevo onaj seuhirski program, pa ima dokumentarac u epizodama o zivotu poslanika a.s.w.s i bi opisan dogadjaj vezan za namaz.
Prvi namaz je poslanik a.s. obavio sa dzibrilom a.s. tako sto je dzibril alejhiselam udario nogom pa je potekla voda, onda mu je pokazao kako uzeti abdest i kako obaviti namaz.
S kim je od insana prvo poslanik obavio namaz?
-
bogat_u_dusi
#1695 Re: Kviz
Sa svojom zenom tj. Hatidzom r.a. (koliko se sjecam). E koja je prva muska osoba s kojom je poslanik s.a.v.s. klanjao nije mi ostalo u bistro u sijecanju... Cini mi se da je to bio neko od njih dvojice: "Zejd ibn Haris r.a. poslanikov sticenik" ili "Alija r.a.".Motokultivator wrote:Dosao je neki covjek Allahovom Poslaniku Muhammedu saws, pa mu se pozali rijecima : "Allahov Poslanice, zadesila me oskudica pa nemam sta da jedem", pa je Poslanik saws poslao do svoje familije da pitaju dali imaju sta da dadnu ovom covjeku od hrane, ali kod njih nije bilo nista, pa Poslanik s.a.w.s. rece svojim ashabima: "Imali li iko ko ce nocas ugostiti ovog covjeka, Allah mu se smilovao ." Tada ustade jedan ashab, Ebu Talha (r.a.) pa rece: "Ja cu, Allahov Poslanice".bogat_u_dusi wrote:Mozel pitanje ?![]()
Zatim ode svojoj kuci i rece supruzi : "Ovo je Poslanikov saws gost, pa cemo ga ugostiti i ne smijemo ga nicim omalovaziti". " Tako mi Allaha, imamo hrane samo za djecu" - odgovori mu supruga, a Ebu Talha (r.a.) predlozi supruzi da odulji da spremanjem vecere, kako bi djeca zaspala od umora.
I tako bi, djeca zaspase, ali je problem bio da ako dadnu gostu hrane, onda oni sami nece imati sta da jedu a gostu moze biti neugodno da jede sam, dok domacini nemaju nista. Medjutim, dogovorili su se da ugase svijecu, te su usluzili gosta sa hranom a sebi su uzeli prazne posude i pravili se da i oni jedu, a da gost nije ni znao da oni ustvari nemaju hrane za sebe. Tako da su te noci legli gladni.
Sutradan je Allahov Poslanik saws nasmijan sreo Ebu Talhu (r.a.) i ispricao mu da ga je Allah swt obavjestio o njhovom lijepom postupku prema gostu i da je Uzviseni Allah zadovoljan s njima , te da je u vezi njih objavljen ajet "... i vise vole njima (potrebnima) nego sebi, mada im je i samima potrebno..." (sura - Progonstvo, 9)
(Hadis biljezi imam Buharija)
----------------------------------------------
A jutros na tAlaviziji sarajevo onaj seuhirski program, pa ima dokumentarac u epizodama o zivotu poslanika a.s.w.s i bi opisan dogadjaj vezan za namaz.
Prvi namaz je poslanik a.s. obavio sa dzibrilom a.s. tako sto je dzibril alejhiselam udario nogom pa je potekla voda, onda mu je pokazao kako uzeti abdest i kako obaviti namaz.
S kim je od insana prvo poslanik obavio namaz?
S kojim od ashaba se poslanik s.a.v.s. pobratio u Medini kada je naredio bratimljenje medju muslimanima kako bi povecali svoj iman i ocvrsnuli svoju zajednicu?
- arzuhal
#1696 Re: Kviz
Sa hazreti Alijombogat_u_dusi wrote:S kojim od ashaba se poslanik s.a.v.s. pobratio u Medini kada je naredio bratimljenje medju muslimanima kako bi povecali svoj iman i ocvrsnuli svoju zajednicu?
Kojem je našem izvođaču Oliver Shanti zdipio muziku za pjesmu Nina Piensa?
- arzuhal
#1698 Re: Kviz
Ma ja ne mogu da skontam, al' znam da jest neko..Sve mi se čini da Burhan ima nekuHomeSweetHome wrote:Meni lici na Aldina
- HomeSweetHome
#1699 Re: Kviz
ma jok, meni lici na ovuarzuhal wrote:Ma ja ne mogu da skontam, al' znam da jest neko..Sve mi se čini da Burhan ima nekuHomeSweetHome wrote:Meni lici na Aldina
- arzuhal
#1700 Re: Kviz
A pazi ovuHomeSweetHome wrote:ma jok, meni lici na ovuarzuhal wrote:Ma ja ne mogu da skontam, al' znam da jest neko..Sve mi se čini da Burhan ima nekuHomeSweetHome wrote:Meni lici na Aldina