Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Neki dan sam gledao jednog Megana III iz 2011. g., bilo mi čudno što ga još nije otišao, jer mu cijena nije bila loša, a ni kilometraža (manje od 70.000).
Problem je što je servisna knjižica izgubljena (bar tako kaže), a pokazao mi je kopije računa izdatih od Bunje (nekad ovlašteni servis, ali od 2013. godine izgubio licencu). Na jednom od računa je stajalo da je mijenjan zupčasti remen, dihtung glave motora, vodena pumpa i svašta još nešto - iznos preko 2500 KM (i ove radove je izvodio Bunjo nekad sredinom 2014. godine - kad već nije bio ovlašteni servis). Na moje pitanje šta je bilo, kaže da je remen "preskočio" u vožnji.
E sad, stanje motora se može provjeriti u nekom drugom ovlaštenom servisu, ali moje pitanje je: da li se u taj motor čovjek više može pouzdati? Da li je sve to odrađeno kako treba, odnosno može li se desiti da dijagnostika sada ne pokaže ništa, a da se vremenom počnu dešavati kuršlusi? Iako je plaćeno 2500 KM za popravku, ne znam može li se pouzdati u servis koji je, iz raznoraznih razloga, izgubio licencu.
Ako se ko razumije u ovo, volio bih da mi da odgovor? Da znam da li da zaboravim na to auto ili ipak vrijedi da se pogleda.
Prije svega, pitanje je da li je tačno sve što je navedeno. Jer malo je neozbiljno izgubiti servisnu, a auto nije prešlo ni 100000 km. Zvuči sumnjivo.
Što se tiče preskakanja i popravke, vjerovatno je uz ravnanje glave promjenjeno i par ventila koje je stigao klip. Ako je urađeno kako treba motor mora dobro raditi. Ako sada radi dobro ne vidim razlog ni mogućnost da posle zeza zbog tih radova.
citroen xm wrote:Prije svega, pitanje je da li je tačno sve što je navedeno. Jer malo je neozbiljno izgubiti servisnu, a auto nije prešlo ni 100000 km. Zvuči sumnjivo.
Što se tiče preskakanja i popravke, vjerovatno je uz ravnanje glave promjenjeno i par ventila koje je stigao klip. Ako je urađeno kako treba motor mora dobro raditi. Ako sada radi dobro ne vidim razlog ni mogućnost da posle zeza zbog tih radova.
Sumljiva je sto nema knjizicu, a i interesantno je da je u tako kratkom roku preskocio remen i da nije uslo pod garanciju
citroen xm wrote:Prije svega, pitanje je da li je tačno sve što je navedeno. Jer malo je neozbiljno izgubiti servisnu, a auto nije prešlo ni 100000 km. Zvuči sumnjivo.
Sumljiva je sto nema knjizicu, a i interesantno je da je u tako kratkom roku preskocio remen i da nije uslo pod garanciju
Auto je vlasništvo Leasing kuće, a dosadašnji korisnik je valjda izgubio servisnu knjižicu. I kad se desio kvar, već je istekla garancija - 3 godine i 1 mjesec od prve registracije (ne znam kolika je garancija bila za Renault vozila 2011. g., sad daju 4 godine, meni se čini).
Auto je vlasništvo Leasing kuće, a dosadašnji korisnik je valjda izgubio servisnu knjižicu. I kad se desio kvar, već je istekla garancija - 3 godine i 1 mjesec od prve registracije (ne znam kolika je garancija bila za Renault vozila 2011. g., sad daju 4 godine, meni se čini).
Ja imam megana 3 2010 godiste i garancija mi je istekla tek u spetembru 2014 godine, znaci 4 godine garancije sam imao. Pa zato sam pitao za garanciju.
Ne znam koliki je propisan interval kod tog megane konkretno, ali garancija bi se morala uvažiti ako nije dostigao uvjete zamjene remene, kilometražu i starost vozila...izgubio servisnu!? Uostalom, leasing kuća mi je sugestija da tu neko baš i nije pazio kako se ophodi prema autu. Ja bih zaobišao auto ili ubio cijenu dobro....a i trebalo bi biti uneseno u kompjuter sve šta je rađeno u ovlaštenom servisu da se može provjeriti....
530i wrote:Ne znam koliki je propisan interval kod tog megane konkretno, ali garancija bi se morala uvažiti ako nije dostigao uvjete zamjene remene, kilometražu i starost vozila...izgubio servisnu!? Uostalom, leasing kuća mi je sugestija da tu neko baš i nije pazio kako se ophodi prema autu. Ja bih zaobišao auto ili ubio cijenu dobro....a i trebalo bi biti uneseno u kompjuter sve šta je rađeno u ovlaštenom servisu da se može provjeriti....
Sve što ima su kopije računa, isprintane iz tog kompjutera. Ali opet kažem, servis je bio ovlašten cca prve 2 godine, a preostali period (u kojem se desio i ovaj problem sa remenom) je bio neovlašten, jer je u međuvremenu izgubio licencu.
Ma pretpostavljam da ga trebam bataliti, nego sam čekao nekog da mi to savjetuje. Tnx
530i wrote:Ako nema drugih problema, idi do Bunje pa ih priupitaj zašto se desilo to....da li je prekoračio interval ili je neki drugi razlog u pitanju.
Neka ode sa autom i do halilovica pa neka vidje na diagnostici sta je i jeli uredu auto sada.
530i wrote:Ne znam koliki je propisan interval kod tog megane konkretno, ali garancija bi se morala uvažiti ako nije dostigao uvjete zamjene remene, kilometražu i starost vozila...izgubio servisnu!? Uostalom, leasing kuća mi je sugestija da tu neko baš i nije pazio kako se ophodi prema autu. Ja bih zaobišao auto ili ubio cijenu dobro....a i trebalo bi biti uneseno u kompjuter sve šta je rađeno u ovlaštenom servisu da se može provjeriti....
Sve što ima su kopije računa, isprintane iz tog kompjutera. Ali opet kažem, servis je bio ovlašten cca prve 2 godine, a preostali period (u kojem se desio i ovaj problem sa remenom) je bio neovlašten, jer je u međuvremenu izgubio licencu.
Ma pretpostavljam da ga trebam bataliti, nego sam čekao nekog da mi to savjetuje. Tnx
Bunjo je idalje ovlašten za servis Renault vozila, ali nije za prodaju.
Koliko znate auta da im je radjena glava motora i da je taj motor poslije bio OK? Ja bih to zaobisao u vrlo sirokom luku bez obzira na sve price o servisnoj knjizici qrcima-palcima, od tog auta nema nista!
Šta znači po tebi "rađena glava"? U pitanju je obično brušenje glave kako bi posle dihtung fino nalegao. Niti je krivljena, niti nešto slično. Ja auta sa takvim motorima znam koliko hoćeš, i sam sam radio na jednom ravnanje glave jer mi je bio otišao dihtung pa je mješao vodu i ulje. Svaki takav motor ako je urađen kako treba, radiće kao nov.
Ma vidi legendo, sve kad se popravi "kako treba" bude OK - pa i ta baksuzna glava motora, al' hajde ti sad znaj da li je glava bila iskrivljena zbog pregrijavanja prije nego li je radjeno brusenje, i hajde znaj da li je to brusenje uradjeno kako treba jer ako nije nema tog dihtunga koji ce poslije toga da "legne" kako treba! Za moj pojam kod je brusenje glave motora tu ima previse onih "ako" i za mene se tu pali crvena lampica. Takav auto ne bih kupio, niti bih preporucio bilo kome da ga sebi kupi i to je sve. A svako je gazda svog novcanika pa neka izvoli. Fol je u tome sto mislim da je tu u pitanju preveliki rizik i nista vise, nije to jebeni retrovizor vec motor!
napokon sam prodao svog Mk2 iz 2007. i kupio sam sebi Mk3 iz 2009. sa nekim srednjim paketom opreme. Auto mi se pravo dopao i mogu vam reći da djeluje puno skuplje i kvalitetnije od prethodne generacije.
Samo jedna stvar mi ide na živce: U novom modelu sam dobio dvozonsku automatsku klimu na kojoj se moraju odvojeno podešavati temperature za obje strane. Kada se drži tipka "Auto" dvije sekunde, tada suvozačeva strana bude podešena na temperaturu vozačeve strane, ali samo do trenutka kada se na vozačevoj strani opet promijeni temperatura. Zna li neko da li postoji neka opcija kao što ima u VW-u "Dual" pomoću koje se istovremeno mogu podešavati obje strane? U uputsvu od auta tako nešto nisam našao, ali mi je pravo glupo da nema. Šta ako se vozim sam i želim ujednačenu temperaturu u autu? Svaki put držati tipku "Auto" par sekundi...?
Renault inače nema takvih stvari po pitanju dvozonske klime...u modelima koje sam vozio, uključujući i tog Megana, te opcije nema...isto kao kod Lagune mk2...i mene to fakat nervira...
meni je glupost ne staviti dugme koje reguliše obje strane...isto kao da je taster milju maraka...nije mi mrsko, ali nekad se to mora uraditi u vožnji što zna, u najmanju ruku, biti zamarajuće, da ne kažem opasno...